فهرست مطالب

آب و فاضلاب - پیاپی 53 (بهار 1384)

مجله آب و فاضلاب
پیاپی 53 (بهار 1384)

  • 72 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات علمی
  • محمد کارآموز، مسعود تابش، سارا نظیف، علی مویدی صفحه 3
    فشار نقاط مصرف در شبکه های آب رسانی یکی از مهم ترین پارامترهای هیدرولیکی است که می تواند در مدیریت بهینه شبکه های توزیع آب مورد استفاده قرار گیرد. از آن جایی که فشار، اثرات متفاوتی بر پارامترهای مختلف مدیریت شبکه همچون عملکرد هیدرولیکی، قابلیت اطمینان، پایداری شبکه و نشت دارد، لذا شناسایی روند تغییرات و تعیین میزان آن از اهمیت بسیاری در سطوح مختلف مدیریتی برخوردار است. بخش قابل توجهی از آب ورودی به شبکه های توزیع آب شهری به صورت نشت به هدر می رود. وجود نشت در شبکه های آب رسانی موجب اتلاف منابع و سرمایه صرف شده در تولید، انتقال، تصفیه و توزیع آب، ایجاد مشکلات کیفی در آب شرب به علت ورود آلودگی به شبکه توزیع آب از محل نشت و غیره می شود. با توجه به نقش حیاتی آب در زندگی و کمبود منابع آب قابل شرب و هم چنین هزینه های گزاف فراهم نمودن آب شرب سالم، باید سعی شود تا تلفات آب به حداقل رسانده شود. برای این منظور و با توجه به تاثیر متقابل نشت و فشار بر یکدیگر، ابتدا لازم است تا در هر نقطه بتوان میزان نشت را با توجه به فشار موجود تعیین کرد. با توجه به قابلیت ها و مزایای شبکه عصبی و سهولت استفاده از آن به عنوان یک ابزار کار، در این مقاله سعی شده تا مدل شبکه عصبی برای تعیین فشار در هر نقطه با توجه به ارتفاع مخزن، ارتفاع نقطه، و میزان مصرف با لحاظ کردن موجود در آن نقطه تدوین شود. در این مقاله تغییرات فشار در قسمتی از شبکه توزیع آب شهر تهران با استفاده از مدل EPANET2.0 شبیه سازی شده است. برای این منظور از دو مدل شبکه عصبی و همچنین ترکیب شبکه عصبی با منطق فازی استفاده شده و نتایج حاصل از آن ها با نتایج مدل تحلیل هیدرولیکی و نیز با یکدیگر مقایسه شده و توانایی مدل های شبکه عصبی در پیش بینی فشار نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: شبکه توزیع آب، نشت، شبکه عصبی، منطق فازی، پیش بینی فشار
  • سکینه واثقی، مجید افیونی، حسین شریعتمداری، مصطفی مبلی صفحه 15
    لجن فاضلاب به عنوان کود آلی در زمین های کشاورزی، فواید اقتصادی بی شماری دارد. لجن فاضلاب بر خواص شیمیایی و غلظت عناصر پر مصرف در خاک اثر می گذارد. هدف این تحقیق، ارزیابی تاثیر لجن فاضلاب بر خواص شیمیایی خاک و غلظت عناصر پر مصرف در خاک های اسیدی و آهکی تحت کشت اسفناج می باشد. این تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه انجام شد. تیمارها شامل لجن فاضلاب، در سطوح صفر یا شاهد، 50، 100 و 200 تن در هکتار و یک سطح کود شیمیایی شامل 250 کیلوگرم فسفات دی آمونیوم و 250 کیلوگرم اوره در هکتار (به صورت سرک) در چهار خاک از مناطق رشت، لنگرود، لاهیجان و اصفهان تحت کشت اسفناج قرار گرفتند. لجن فاضلاب باعث افزایش معنی دار فسفر و پتاسیم قابل جذب، نیتروژن کل، درصد ماده آلی، هدایت الکتریکی و ظرفیت تبادل کاتیونی خاک ها گردید. pH خاک ها با افزایش سطح لجن فاضلاب کاهش معنی داری نشان داد. تاثیر لجن فاضلاب بر عملکرد اسفناج نیز معنی دار بود. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که لجن فاضلاب از پتانسیل کودی زیادی برخوردار است و می توان از آن در باروری خاک استفاده کرد؛ اما قبل از استفاده از لجن فاضلاب در سطح وسیعی از زمین های کشاورزی باید اثر آن را بر افزایش عناصر سنگین مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: لجن فاضلاب، ویژگی های شیمیایی خاک، عناصر غذایی واسفناج
  • فرزاد روحانی شهرکی، رسول مهدوی، مرضیه رضایی صفحه 23
    به کارگیری فاضلاب شهری در کشاورزی بسته به خصوصیات آن می تواند سودمند یا زیان بار باشد. کیفیت فاضلاب باید با توجه به اثرات آن بر خاک، گیاه، دام و انسان ارزیابی شود. برای بررسی اثر بیماری با پساب تصفیه خانه شمال اصفهان، بر خواص فیزیکی و شیمیایی خاک منطقه، از طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و چهار تیمار آبی در زمین های تصفیه خانه که به مدت 9 سال با پساب آبیاری شده بود، استفاده گردید. تیمارهای آبی شامل: فاضلاب ورودی به تصفیه خانه (تصفیه نشده)، فاضلاب نیمه تصفیه (خروجیاستخر ته نشینی اولیه)، فاضلاب خروجی (تصفیه شده) و آب چاه تصفیه خانه بود. برای بررسی خواص فیزیکی خاک از اعماق صفر تا پنج و پنج تا ده سانتی متری از هر پلات نمونه گیری به عمل آمد. برای مقایسه خواص فیزیکی خاک تصفیه خانه و خاک مزرعه مجاور که هیچ گونه تیماری در آن اعمال نشده و آبیاری آن با استفاده از چاه شخصی بوده است. از خاک مزرعه مجاور نیز نمونه برداری شد. برای بررسی کیفیت تیمارهای آبی در هر نوبت آبیاری از کلیه تیمارها نمونه گیری شد و اندازه گیری های لازم انجام گرفت. نتایج نشان داد که کلیه تیمارهای پساب از لحاظ اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD) و مواد معلق (SS) و تیمارهای فاضلاب ورودی و نیمه تصفیه شده از لحاظ کدورت و اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی (BOD5)، بیشتر از حد استاندارد ایران می باشند. از نظر طبقه بندی، فاضلاب ورودی دارای درجه متوسط است. تیمارهای پساب از نظر هدایت الکتریکی، نسبت جذب سدیم، سدیم و سرب دارای میزان کمتری نسبت به آب چاه می باشند. کلیه تیمارها ار لحاظ نفوذپذیری در درجه خوب و از نظر کلراید در درجه متوسط هستند. سرب کلیه تیمارها به مراتب کمتر از حد مجاز است. میانگین جرم مخصوص ظاهری خاک و درصد رطوبت در گنجایش زراعی (FC) روند خاصی را دنبال نمی کند. نتایج این طرح نشان می دهد، که زمین آبیاری شده با پساب به مدت 9 سال دارای جرم مخصوص ظاهری کمتر، درصد رطوبت بیشتر (درFC) و نفوذ نهایی کمتر نسبت به مزرعه مجاور آبیاری شده با آب چاه می باشد.
    کلیدواژگان: پساب، مواد معلق، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی، فاضلاب
  • بیژن بینا، حسین موحدیان، حمیدرضا پورزمانی صفحه 30
    نیتریفیکاسیون بخش بسیار مهمی از چرخه نیتروژن در طبیعت است که طی آن عمل اکسیداسیون آمونیاک توسط باکتری ها انجام می شود. در مرحله اول نیتریفیکاسیون، میکروارگانیسم های شیمیولیتوتروف آمونیاک را اکسید کرده و به نیتریت تبدیل می نمایند و در مرحله دوم نیتریت حاصله توسط باکتری های اکسید کننده نیتریت به نیترات تبدیل می شود. در این مطالعه از بین فاکتورهای متعددی که بر سرعت نیتریفیکاسیون تاثیر می گذارند، تاثیر نسبت COD/N فاضلاب ورودی بر روی سرعت نیتریفیکاسیون، در یک راکتور آزمایشگاهی بررسی گردید. جهت تامین فاضلاب ورودی این راکتور آزمایشگاهی بررسی گردید. جهت تامین فاضلاب ورودی این راکتور نیز فاضلاب به صورت مصنوعی تولید شد به طوری که غلظت آمونیاک آن در حد 25 mgNH4+/ L باشد. نسبتCOD/N در فاضلاب ورودی، در مراحل مختلف با تغییر مقدار COD تغییر داده شد، به طوری که مقدار آن از حد 0.083 ± 10.01 تا 0.22± 24.08 در مدت زمان مطالعه متغیر بود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در دامنه 0.083± 10.01 تا 14.15±0.17g COD/gN رابطه مستقیمی بین نسبت COD/N و سرعت نیتریفیکاسیون وجود دارد ولی در نسبت COD/N بالاتر از 0.17± 14.15 تا gCOD/gN 0.22+24.08 این رابطه به صورت معکوس می باشد.
    کلیدواژگان: نیتریفیکاسیون بیولوژیکی، نسبت COD، N ورودی، سرعت نیتریفیکاسیون
  • آزاد کاوسی، مهدی برقعی صفحه 37
    در سال های اخیرکاربرد سیستم بیوفیلمی از جمله راکتورهای بیوفیلمی با بستر متحرک (MBBR)، در تصفیه بیولوژیکی فاضلاب های شهری و صنعتی توسعه یافته است. در این مطالعه، از پوکه های معدنی بسیار سبک به عنوان ساپورت بیوفیلم در راکتوری که دارای ویژگی های یک راکتور هوازی بود استفاده شد. فاضلاب ورودی به راکتور، محلول ساخته شده از ملاس قند همراه با مواد مغذی افزودنی بود که خوراک مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها محسوب می گردد. آکنه هایی که 70 درصد حجم راکتور را پر نموده بودند، از نوع پوکه های معدنی با ویژگی های خاص که مصارف صنعتی دارد انتخاب شدند. عملکرد آکنه ها به عنوان سطح فراهم شده برای رشد میکروارگانیسم های بیوفیلمی، مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج به دست آمده مشخص می سازد که راکتور MBBR فوق قابلیت حذف 82 درصد از COD محلول تحت بار ورودی 1.766 kg COD/m2 را داراست و در صورت کاهش زمان ماند از 24 ساعت به 16 ساعت و در پی آن 12 ساعت، حذف COD از 82 درصد به 76 درصد و به 66 درصد کاهش می یابد. هم چنین مشخص شد که از کل راندمان حذف مواد کربنه، 78.2 درصد مربوط به بیوفیلم و 21.8 درصد مربوط به میکروارگانیسم های شناور است.
    کلیدواژگان: اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، لیکا، فیلم میکروارگانیسم، بیومیکروارگانیسم، راکتورهای بیوفیلمی با بستر متحرک
  • پرویز منجمی، حسن کاظمی صفحه 48
    این تحقیق به منظور بررسی تصفیه پذیری پساب های حاوی نیتروژن بالا به روش بیولوژیک، و مطالعه موردی بر روی واحد نیترات آمونیم مجتمع پتروشیمی شیراز، با بهره گیری از راکتور ناپیوسته متوالی (SBR) انجام گردید. تحقیق شامل دو دوره شش ماهه و چهار ماهه بود. در یک دوره شش ماهه، از تصفیه پذیری پساب های پتروشیمی که به روش بیولوژیکی انجام می شد. اطلاعات لازم جمع آوری شد و برای تعیین کیفیت پساب مورد نظر آزمایش های لازم انجام گرفت. در دوره چهار ماهه در مقیاس پایلوت مطالعات آزمایشگاهی انجام شد براساس مطالعات تصفیه پذیری در مقیاس پایلوت، و با به کارگیری 4 واحد راکتور طی آزمایش های انجام شده مشخص شده، که پساب مورد نظر دارای نیتروژن بسیار بالا به شکل آمونیاک و نیترات آمونیم و فاقد هر گونه مواد مغذی و معدنی دیگر است. این مطالعات با بکارگیری 4 واحد راکتور از جنس پلکسی گلاس با گنجایش مفید 4 لیتر و با بارگذاری های مختلف، در آزمایشگاه محیط زیست دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز انجام شد. با توجه به pH بالای پساب (حدود 11)، در ابتدای کار، خنثی سازی فاضلاب با اسید فسفریک انجام گرفت. برای تامین منبع کربن و فسفر به ترتیب از متانول (CH3OH) و دی پتاسیم هیدروژن فسفات (K2HPO4) استفاده شد. مواد معدنی افزوده شده به پساب نیز شاملCacl2، Nacl MgSO4، FeSO4 بود. مرحله سازگارسازی و رشد باکتری ها حدود 40 روز به طول انجامید. در آزمایش های پیلوتی، ابتدا نسبت بهینه لجن به پساب به دست آمد و سپس با اعمال این نسبت در راکتورها، زمان های مختلف جهت فاز هوازی و بی هوازی مورد آزمایش قرار گرفت و زمان مناسب در سیستم مشخص شد. سپس چرخه بهینه به دست آمده، تا شش مرتبه به طور متوالی بر سیستم اعمال شد و راندمان سیستم در حذف نیتروژن در هر مرحله از اعمال چرخه به دست آمد. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که پساب واحد نیترات آمونیم مجتمع پتروشیمی شیراز از نظر بیولوژیکی قابل تصفیه است و با استفاده از سیستم SBR، آمونیاک و نیترات آمونیم این پساب با راندمان حذفی حدود 97 درصد به کمتر از 100 میلی گرم بر لیتر می رسد.
    کلیدواژگان: نیتروژن، نیترات، نیترات آمونیم، سیستم SBR، نیتریفیکاسیون، دنیتریفیکاسیون
  • مهدی احمدی، مسعود تجریشی، احمد ابریشم چی صفحه 54

    واقع شدن ایران در منطقه خشک و کم آب جهان و افت کمی و کیفی منابع آب؛ توجه به برنامه های کاهش مصرف، تصفیه فاضلاب و استفاده مجدد از آن را به خصوص در بخش صنعت ضروری می سازد به دلیل تنوع گسترده اقلیمی ایران و تاثیرپذیری انتخاب سیستم های تصفیه فاضلاب صنعتی از عوامل متعدد محیطی و هزینه ای، ارزیابی فنی و اقتصادی گزینه های مختلف تصفیه فاضلاب صنعتی در شرایط مختلف یکی از مهم ترین عوامل موفقیت چنین طرح هایی به شمار می رود. در میان صنایع مختلف کشور، صنایع قند به عنوان آلاینده ترین صنایع کشور توجه ویژه ای را می طلبد. قرار گرفتن بیش از 90 درصد کارخانه های قند کشور در دشت های با بیلان منفی این مساله را بیش از پیش مشخص تر می کند. این مقاله با بررسی مشکلات مرتبط با تولید فاضلاب صنایع قند کشور به عنوان آلاینده ترین صنعت کشور، به ارزیابی اقتصادی روش های متداول تصفیه فاضلاب، مقایسه ترکیب های مختلف تصفیه بی هوازی و هوازی در شرایط مختلف معرفی مناسب ترین روش های تصفیه فاضلاب در اقلیم های مختلف و بررسی تاثیر مهم ترین عوامل محیطی و هزینه ای در انتخاب سیستم تصفیه می پردازد. برای این منظور شش ترکیب تصفیه بی هوازی و هوازی که از نظر فنی قابلیت اجرا در کشور را دارند، انتخاب شده و براساس نقشه های اجرایی آنها متره و برآورد هزینه ها انجام گرفته است و سپس حساسیت آنها نسبت به مهم ترین پارامترهای طراحی تحلیل شده است. در پایان دو سیستم ترکیبی UASB با برکه های اختیاری و صافی های چکنده به عنوان جذاب ترین سیستم های تصفیه در اغلب شرایط ایران معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: صنایع قند، تصفیه فاضلاب، متره و برآورد، مقایسه اقتصادی، آنالیز حساسیت
  • یادداشت فنی
  • غلامرضا داورپناه صفحه 62
    برای افزایش کارایی در مصرف آب از طریق اقدامات مختلف به ویژه حفظ رطوبت و افزایش نگهداری آب در خاک، تحقیقات زیادی صورت گرفته است. این پژوهش برای بررسی کاهش رواناب سطحی و نفوذ عمقی جهت افزایش بهره برداری از آب باران در محل بارش با استفاده از مواد شیمیایی جاذب رطوبت با هدف تامین آب مورد نیاز درختان و کاهش تاثیرات زیان بار خشک سالی انجام شده است. در این پژوهش پس از سفارش تولید مواد جاذب رطوبت، نسبت به پیاده کردن نقشه طرح در سه آزمایش جداگانه هر کدام در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و پنج تیمار شامل صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 گرم از مواد نامبرده و برای سه گونه از درختان مثمر شامل بادام، پسته و مو اقدام گردید. سه ویژگی مورد نظر در زنده مانی نهال ها شامل قطر یقه، ارتفاع و میزان تاج پوشش آن ها طی دو سال و در چهار مرحله اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که گونه های نهال ها با توجه به خصوصیات ژنتیکی و فیزیولوژیکی اختلاف معنی داری در زنده مانی از خود بروز داده اند و گونه مو دارای کمترین زنده مانی و بادام و پسته دارای بیشترین زنده مانی بوده اند. توصیه هایی از جمله ادامه دادن طرح حاضر و اجرای طرح های پژوهشی مشابه در خاک های با بافت سبک و شنی و نیز در کشت گلخانه ای ارایه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه سطح بیولوژیک، مواد جاذب رطوبت، مناطق نیمه خشک
|
  • Mohammad Karamouz, Massoud Tabesh, Sara Nazif, Ali Moridi Page 3
    Hydraulic pressure is one of the most significant parameters in optimizing water distribution networks. Its simulation and estimation are essential tools in water distribution network management due to the significant effects it has on certain parameters of these networks. As a result of water losses to leakage, not all the inflow to urban water networks is consumed. Water leakage results in losses of supply, pressure, and capital investment. It also has adverse effects on water transfer capability, water treatment, and other elements in the distribution process. Furthermore, water quality problems could result from pollution at leak points. It is, therefore, necessary to estimate the amount of leakage at each point as a function of pressure.In this paper, artificial neural network as a powerful and flexible mathematical tool is used to model pressure estimation based on reservoir head, node elevation, water consumption, and the amount of leakage at a given point. Part of Tehran metropolitan water distribution system is modeled and the EPANET2.0 software is used to estimate the pressure variations in the network. Two different artificial neural network models, namely, a multi-layered ANN and a fuzzy logic neural network (ANFIS) are used for this purpose. The results are analyzed and compared with those from EPANET.
  • Sakine Vaseghi, Majid Afyuni, Hossein Shariatmadari, Mostafa Mobli Page 15
    Sewage sludge as an organic fertilizer has economic benefits. Land application of sewage sludge improves some soil chemical and physical properties. The objective of this study was to evaluate the effect of sewage sludge on soil chemical properties and macronutrient concentration in acid and calcareous soils. The study was carried out in a greenhouse using factorial experiment design as completely randomized with three replications. Treatments included: four levels of 0 or control, 50, and 100, 200 ton ha-1 sludge and one level of chemical fertilizer (F) consisting of 250 kg ha-1 diammonium phosphate and 250 kg ha-1 urea, and soil including soils of Langroud, Lahijan, Rasht, and Isfahan. As a major vegetable, crop spinach (Spinacea oleracea) was grown in the treated soils. Soils samples were analyzed for their chemical properties after crop narvesting. Application of sewage sludge significantly increased plant available k, P, total N, organic matter, electrical conductivity and cation exchange in the soils. Soils pH significantly decreased as a result sewage sludge application. The effect of sewage sludge on plant yield was significant. Overall, the results indicated that sewage sludge is potentially a valuable fertilizer. However, the sludge effect on soil EC and heavy metals should be taken into consideration before its widespread use on cropland.
  • Farzad Rohani Shahraki, Rasul Mahdavi, Marziyeh Rezaee Page 23
    Depending on effluent characteristics, irrigation with wastewater plant effluent can be either beneficial or harmful. To investigate the effects of nine years of irrigation with North Isfahan Wastewater Treatment Plant effluent on physical and chemical properties of soil, a study was carried out using a randomized complete block design with three replications. Treatments included: 1) raw wastewater; 2) effluent from primary settling basin; 3) final plant effluent and 4) well water. To investigate soil physical and chemical properties, samples were taken from depths of 0-5 cm and 5-10 cm from each plot. The results showed that raw wastewater COD and SS were higher than the Iranian Standard limits for use in irrigation. So were BOD5 and turbidity of effluent from primary sedimentation tanks. From the results obtained, the raw wastewater may be considered to be of medium quality. However, regarding other parameters such as EC, SAR, Na and Pb, the quality of the raw wastewater was considerably higher than that of well water. All treatments showed medium infiltrability with respect to chloride concentration. The concentration of lead in well water was higher than in treated wastewater. It should be noted that lead concentration in all samples was less than the standard limits. The average soil bulk density and percentage of moisture in FC did not follow any specific trend. The results indicate that the soil irrigated with effluent over the nine years had a lower bulk density, a higher percentage of moisture, and a lower infiltration compared to adjacent soil not irrigated with wastewater. Analysis of variance for all results did not confirm any significant differences among treatments.
  • Bijan Bina, Hossin Movahedian, Hamid Reza Pourzamani Page 30
    Nitrification, the oxidation of ammonia to nitrate catalyzed by bacteria, is a key part of the global nitrogen cycle. In the first step of nitrification, chemolithoautotrophic ammonia oxidizers transform ammonia to nitrite, which subsequently oxidizes to nitrate by nitrite-oxidizing bacteria. This process can be affected by several factors. In this study, the effect of influent COD/N ratio on nitrification rate in a bench-scale biological reactor was investigated. Experiments were carried out using synthetic wastewater. The initial ammonium concentration was 25 mg NH -N L 1. The effect of COD/N ratio between 10.01 0.083 and 24.08 0.22 gCODgN-1 on nitrification rate was investigated by varying the COD loading supplied to the reactor. From the results obtained, it may be concluded that in the range of 10.01 0.083 to 14.15 0.17 gCODgN-1, a direct relationship holds between COD/N ratio and nitrification rate. However, an indirect relationship holds between COD/N ratio and nitrification rate at ratios above 14.15 0.17 up to 24.08 0.22 gCODgN-1.
  • Azad Kavoosi, Mehdi Borgheei Page 37
    The Moving Bed Biofilm Reactor (MBBR) has been recently used in industrial and municipal wastewater treatment. MBBR is a kind of Bio-Filter with light packed bed. In this study, a mineral packing bed called Leca, a light expanded clay aggregate, was used as a biological support in the treatment of wastewater. The main objective of this study was to evaluate packed media for preparation of suitable beds for biological activity. Seventy percent of the reactor volume was filled with the packing media. Synthetic wastewater was made using sugar beet factory effluent. The influent COD in the range of 800 to 3200 mg/L was injected into the reactor at retention times of 12.16 and 24 hours. The results show that MBBR reactor is capable of removing 82% of soluble COD at a loading rate of 1.766 kg COD/m2. However, it was found that reducing the retention time from 24 h to 16 h and 12 h, reduces COD removal efficiency from 82% to 76% and 66%, respectively. It was also found that 78.2% of the overall COD removal is due to biofilm activity and the rest is related to the activity of the submerged microorganism.
  • Parviz Monajemi, Hassan Kazemi Page 48
    This study was carried out to investigate treatability of the effluent from Ammonium Nitrate Unit at Shiraz petrochemical complex via a sequencing batch reactor (SBR) system. The study included six months of data collection on petrochemical wastes treatability and characterization of the effluent from Ammonium Nitrate unit and four months of pilot scale lab experiments. Qualitative experiments showed that the effluent contained high Ammonia and Ammonium Nitrate but no essential nutrients or minerals. Pilot scale laboratory modeling with four 4-liter reactors containing different loading schemes was used. In the preliminary phase, the high pH value of the effluent (about 11) was reduced to normal using H3PO4. To supply the nutrient, CH3OH and K2HPO4 were used as C and P sources, and mineral materials such as NaCl, MgSo4 and CaCl2 were added. The acclimation process took about 40 days. In the pilot scale treatability experiments, the optimum sludge to waste ratio was calculated, and using this ratio, various retention times for aerobic and anaerobic phases were tested to determine the optimum retention time for these phases. The results show that the Ammonium Nitrate unit effluent at Shiraz Petrochemical Complex is biologically treatable. The application of SBR system fits well with an efficiency of 97% in Ammonia and Ammonium nitrate removal. The Ammonia and Ammonium Nitrate concentrations are found to less than 100mg/l.
  • Mehdi Ahmadi, Masoud Tajrishi, Ahmad Abrishamch Page 54

    Iran’s location in an arid and water scarce area characterized by qualititative and quantitative degradation in its water resources makes strict planning imperative for reduced water consumption and wastewater treatment and reuse, especially in the industry sector. The technical and economic evaluation of various industrial treatment processes is a key factor in the success of such schemes in the face of the effects of climate variety, high wastewater treatment costs, and environmental factors on selecting a most suitable alternative for industrial wastewater treatment. The situation is even more critical in the case of the sugar industry as the largest pollutant source and especially because more than 90% of its facilities are located on plains with a negative water balance. Reviewing wastewater problems associated with the Iranian sugar facilities, this paper will attempt to perform an economic assessment and a comparison of conventional anaerobic-aerobic processes under various conditions in order to identify the best aleternative and to determine the most important environmental and cost factors affecting the selection of a desirable alternative. For this purpose, six combined treatment systems are selected and their construction and operation costs and detailed uniform annual cost sensitivity analysis based on the most important parameters are presented. Finally, two different combined wastewater treatment systems of UASB + facultative lagoons and UASB + trickling filters will be introduced as the best treatment processes for Iranian conditions.

  • Gholam Reza Davarpanah Page 62
    Numerous studies have so far been focused on increasing irrigation efficiency through such measures as soil moisture retention and soil moisture capacity as well as improving soil physical conditions. In this study, surface runoff reduction, deep penetration of rain water, and use of rain water at irrigation sites with the help of water absorbent chemicals were investigated as measures of supplying for tree water demand and also of reducing drought effects. The absorbent material was purchased from Iran Polymer Research Center. The experimental design included three independent experiments in a completely randomized block design (CRBD) with 5 treatments (0, 50, 100, 150 and 200 gr. of the absorbent material) and three replications. The tree species used in the experiments were Amygdalus sp., Vitis vinifera, and Pistacia vera. There were 5 experimental units with 4 trees planted 3×3 meters apart. Appropriate amounts of the test material (absorbent) were mixed with soil. Three characters of survival including: growth diameter, height, and canopy cover were recorded 4 times a year over two consecutive years. Mstat-c statistical software was used in the statistical analysis (Factor option). Results showed that the tree species had significant differences in their survival due to their genetic and physiological characteristics, so that the species of Vitis vinifera and Pistacia vera recorded the minimum and maximum survival values, respectively. Data collection within the present study is suggested to be continued and similar studies with light and sandy textured soils under greenhouse conditions are needed in order to gain more accurate information on these effects.