فهرست مطالب

آب و فاضلاب - پیاپی 81 (بهار 1391)

مجله آب و فاضلاب
پیاپی 81 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/07
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عزیر عابسی، محسن سعیدی، ناصر حاجی زاده ذاکر، حسین خیرخواه گیلده صفحه 2
    تخلیه فاضلابهای شهری و صنعتی در پیکره های آبی از طریق تخلیه کننده های دریایی از روش های معمول در دفع پسابهای تولیدی در مناطق ساحلی محسوب می گردد. تخلیه کننده های دریایی با تشدید فرایند اختلاط در فاصله محدودی از جلوی تخلیه کننده، غلظت آلاینده ها را تا حد تحمل محیط پذیرنده، پایین آورده و تخلیه پیوسته فاضلاب در محیط دریا را ممکن می سازند. طی سالیان اخیر به واسطه توسعه روزافزون نمک زداهای ساحلی، تولید و تخلیه سطحی فاضلابهای شور و سنگین در دریا، به طور چشمگیری افزایش یافته است. در این تحقیق تخلیه سطحی جریان های سنگین خروجی از کانال مستطیلی از طریق شبیه سازی آزمایشگاهی آن در محیط های ساکن مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. موقعیت نقطه شیرجه، نقطه برخورد جریان با بستر و موقعیت نقطه دستیابی جریان به ترقیق نهایی خود در محیط از جمله پارامترهایی هستند که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین از طریق جانمایی تعدادی حسگر هدایت الکتریکی در مجاورت بستر، میزان ترقیق جریان در نقطه برخورد و ترقیق نهایی آن در مجاورت بستر برآورد و نتایج آن در قالب مجموعه ای از نمودارهای بی بعد ارائه گردید. نتایج به دست آمده بیانگر رابطه مستقیم مشخصات جریان با عمق محیط و شارهای اولیه جریان خروجی است.
    کلیدواژگان: تخلیه سطحی، تخلیه کننده های دریایی، شناروی منفی، اختلاط، جت، پلوم
  • سید عباس موسوی نایینی، محمد واقفی، مسعود قدسیان صفحه 15
    حفاظت از سواحل به دلیل وقوع فرسایش بر اثر جریان در قوس رودخانه حائز اهمیت است زیرا در قوسها، فرسایش بیشتری در ساحل خارجی قوس ایجاد می گردد. مطالعات آزمایشگاهی انجام شده تاکنون پیرامون آبشستگی سازه های محافظت کننده سواحل بوده و کمتر مطالعاتی در زمینه بررسی الگوی جریان پیرامون سازه های متقاطع با رودخانه انجام شده است. لذا در این مطالعه به بررسی تاثیر شعاع انحنای نسبی قوس بر نحوه رفتار جریان و الگوی شکل گرفته پیرامون آبشکن تی شکل مستقر در موقعیت 45 درجه در یک قوس 90 درجه، برای سه قوس با شعاع انحنای نسبی 4، 3 و 2 R/B= که در دامنه ای از قوسهای ملایم و تند قرار می گیرند، پرداخته شد. نتایج حاصله نشان داد که الگوی جریان شکل گرفته پیرامون آبشکن تی شکل تشکیل دو گردابه پادساعتگرد در بالادست و پایین دست آبشکن را به همراه خواهد داشت. همچنین افزایش شعاع انحنای نسبی باعث افزایش طول ناحیه جدایی و طول گردابه بالادست می شود و کاهش عرض ناحیه جدایی، طول ناحیه اتصال مجدد و گردابه پایین دست را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آبشکن تی شکل، الگوی جریان، شعاع انحنا نسبی، ناحیه جدایی، قوس 90 درجه
  • کیوان بینا، محمود فغفور مغربی، جلیل ابریشمی صفحه 24
    آبگیرهای کفی سازه های فلزی مشبکی هستند که به منظور انحراف آب در بستر جریان نصب می شوند. به کارگیری این سازه ها یکی از روش های مطمئن و کارآمد در آبگیری از رودخانه های کوهستانی با شیب تند و بار بستر درشت دانه به شمار می رود. یکی از شکلهای آبگیرهای کفی که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته، آبگیر کفی ساخته شده از شبکه متقاطع میله های طولی و عرضی است. این شکل خاص که آبگیر کفی با میله های متقاطع نامیده می شود، نسبت به آبگیر کفی با میله های طولی و یا آبگیر کفی با میله های عرضی، به لحاظ سازه ای عملکرد بهتری در مقابل نیروهای وارده دارد. در این پژوهش تعداد 3 کف مشبک از میله های طولی و عرضی متقاطع با درصد بازشدگی های مختلف ساخته شد و در فلومی با شیب های متفاوت نصب گردید. در مجموع 81 سری آزمایش با عبور دادن دبی های مختلف آب زلال و طولهای متفاوت سازه کف مشبک انجام گرفت. در هر سری آزمایش، دبی منحرف شده توسط کف مشبک (Qd) و دبی باقیمانده در کانال (Qr) توسط یک کانال دو طبقه مجهز به دو عدد سرریز لبه تیز مستطیلی کالیبره شده، قرائت گردید. سپس ضریب تخلیه این نوع کف مشبک تحت تاثیر پارامترهای مختلف هیدرولیکی و هندسی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور ابتدا با استفاده از آنالیز ابعادی، رابطه بی بعدی بین متغیر وابسته و متغیرهای مستقل استخراج شد و سپس بین داده های حاصل از 81 سری آزمایش، روابط مختلف خطی و غیرخطی برازش داده شد و در انتها بر مبنای معیارهای آماری موجود، مناسب ترین رابطه برازنده داده های آزمایشگاهی انتخاب گردید. در نهایت عملکرد هیدرولیکی نوع جدید آبگیر کفی با نوع مرسوم آبگیرهای کفی دارای میله های طولی، از طریق محاسبه دبی منحرف شده توسط هرکدام در شرایط یکسان، مقایسه گردید.
    کلیدواژگان: آبگیر کفی، آنالیز ابعادی، برازش، جریان متغیر مکانی، ضریب تخلیه
  • نوید قاجارنیا، امید بزرگ حداد، صلاح کوچک زاده صفحه 34
    در این تحقیق طراحی چند هدفه شبکه توزیع آب شهری با استفاده از یک الگوریتم چند هدفه صورت گرفت. توابع هدف مورد استفاده، کمینه کردن هزینه و بیشینه کردن اطمینان پذیری بود. همچنین با به کارگیری منطق فازی در محدوده فشار کمینه و بیشینه مجاز شبکه و بر اساس تعاریف متداول اطمینان پذیری، معیار اطمینان پذیری قطعی جدیدی به نام شاخص اطمینان پذیری فازی پیشنهاد شد. سپس با توسعه الگوریتم چندهدفه جفت گیری زنبور عسل بر پایه مفاهیم نسخه تک هدفه آن، طراحی چند هدفه دو شبکه آبرسانی به کار رفته در تحقیقات دیگران، با استفاده از توابع هدف مذکور انجام گرفت. نتایج نشان داد که معیار پیشنهادی، توانایی مناسبی را در ایجاد اطمینان پذیری مورد نظر در شبکه دارد. همچنین عملکرد رضایت بخش الگوریتم چند هدفه جفت گیری زنبور عسل نیز در ارائه پارتوی بهینه برای مسائل مورد نظر، نشان داده شد. از الگوی طراحی توسعه داده شده در این تحقیق می توان به منظور ارائه یک مجموعه جواب غیرپست به تصمیم گیرندگان، برای انتخاب نقاطی که در آن ها هر دو عامل هزینه و اطمینان پذیری در شرایط مطلوبی هستند، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: شبکه آبرسانی، اطمینان پذیری، طراحی چند هدفه، شاخص FRI، الگوریتم HBMO
  • علی سلاجقه، الهام فروتن، محمد مهدوی، حسن احمدی، فرود شریفی، بهرام ملک محمدی صفحه 47
    در حوزه های آبخیز شهری افزایش سطوح نفوذ ناپذیر که به دلیل توسعه صورت می پذیرد منجر به افزایش حجم رواناب، دبی اوج و کاهش مقدار نفوذپذیری می شود. بیشتر حوزه های آبخیز شهری فاقد ایستگاه هیدرومتری و آمار رواناب هستند، از این رو تعیین پاسخ هیدرولوژیکی حوزه های آبخیز شهری با توجه به پیچیدگی سیستم زهکشی امری ضروری است. برای این منظور مدل های مدیریت رواناب شهری به عنوان ابزاری مفید در برنامه ریزی و توسعه مکان های شهری مدنظر قرار گرفته اند. یکی از انواع این مدل ها، مدل های تحلیلی هستند که فرایند فیزیکی تبدیل بارش به رواناب را فرموله می نمایند. در این تحقیق از دو مدل تحلیلی برای برآورد رواناب استفاده گردید. یکی از مدل ها بر اساس ضریب رواناب بود و مدل دیگر با در نظر گرفتن پارامتر نفوذپذیری فرموله شد. برای اجرای این مدل ها یک حوزه آبخیز واقع در شهر تهران انتخاب گردید و برای مقایسه دو مدل، داده های بارش و رواناب در حوزه آبخیز ثبت گردیدند. شاخصهای ارزیابی اعم از ضریب کارایی مدلNash-Sutcliffe، مقادیر جذر میانگین مربعات خطاها و ضریب مقدار باقیمانده، قدر مطلق خطای نسبی و ضریب همبستگی بیانگر دقت هر دو مدل در برآورد رواناب شهری بودند.
    کلیدواژگان: رواناب شهری، مدل تحلیلی، تابع چگالی احتمال، ضریب رواناب، نفوذپذیری
  • فاطمه فلاحی، بیتا آیتی، حسین گنجی دوست صفحه 57
    هدف از انجام این تحقیق، پرورش سه گونه مناسب آبزی برون آ(نی، بامبو و نخل مرداب) در محیط آزمایشگاهی به روش هیدروپونیک و بررسی توانایی آنها در حذف نیترات از آب بود. به این منظور از سه گلدان با غلظتهای اولیه 25 و 20 و 15 میلی گرم در لیتر، یک گلدان حاوی کود کامل امکس و یک گلدان شاهد استفاده شد. طی 8 ماه تحقیق، تغییرات غلظت و درصد حذف نیترات و نیز میزان رشد، وزن تر و خشک نمونه های گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل حاکی از قابلیت بیشتر گیاه نی برای حذف نیترات از آب نسبت به دو گیاه دیگر بود به گونه ای که در بالاترین غلظت، میانگین حذف نیترات در نی، بامبو و نخل مرداب به ترتیب 95، 85 و 70 درصد تعیین شد. میان وزن خشک گیاهی و راندمان حذف گونه ها رابطه مستقیمی وجود داشت و بیشترین میزان جذب نیترات در ریشه و ریزوم گیاه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: نیترات، گیاه پالایی، آبزی برون آ، نی، بامبو، نخل مرداب
  • شایان شامحمدی، عادل اصفهانی صفحه 66
    هدف اصلی این تحقیق مقایسه مقدار جذب منگنز توسط زئولیت کلینوپتیلولایت در دو حالت محلول تک عنصری و محلول ترکیبی بود. برای این کار از زئولیت معادن سمنان با قطر ذرات 350 میکرومتر استفاده گردید. نتایج نشان داد که pH بهینه در هر دو حالت تک عنصری و حالت ترکیبی برابر5 است. نتایج برازش مدل های لاگرگرن، هو و همکاران و اورامی بر داده های سینیتیک نشان داد که در هر دو حالت تک عنصری و حالت ترکیبی، مدل اورامی به ترتیب با ضریب همبستگی 8/99 و 9/99 درصد داده ها را بهتر توصیف می نماید. سرعت متوسط جذب منگنز برای محلول تک عنصری و ترکیبی به ترتیب 0242/0 و 0146/0 میلی گرم بر گرم بر دقیقه به دست آمد. همچنین مقایسه فاکتور خطا نشان داد که مدل اورامی برای هر دو حالت تک عنصری و حالت ترکیبی دارای کمترین خطا به ترتیب 0248/0 و 0166/0 بود. مقایسه مدل های لانگمیر، فروندلیچ، سیپس و رادلیچ- پترسون نشان داد که مدل سیپس با ضریب تعیین 8/99 و 3/99 درصد و فاکتور خطای 0055/0 و 0051/0 به ترتیب داده های سیستم تک عنصری و ترکیبی را بهتر از سایر مدل ها توصیف می نماید. ظرفیت جذب منگنز در دو حالت تک عنصری و حالت ترکیبی به ترتیب 67/3 و 63/2 میلی گرم برگرم به دست آمد. برای اندازه گیری سطح ویژه از روش جذب متیلن بلو استفاده شد و نتایج نشان داد که سطح ویژه زئولیت 31/12 مترمربع به ازای هر گرم است.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، زئولیت کلینوپتیلولایت، منگنز، آهن، کروم
  • وحید جوانبخت، حمید زیلویی، کیخسرو کریمی صفحه 76
    روش های بیولوژیکی جداسازی فلز از محلولهای آبی تحت عنوان جذب زیستی، روش هایی ارزان و موثر در این زمینه به شمار می روند. در این مقاله جذب زیستی سرب توسط قارچ موکورایندیکوس مرده و فرآوری شده با هیدروکسیدسدیم، در مقادیر مختلفی از pH محلول فلزی بررسی شد. pHهای پایین ظرفیت جذب کمی را برای سرب نشان دادند و در مقادیر pH بالای 3، جذب زیستی سرب به شدت افزایش یافت و در pH برابر 5/5، مقدار حداکثر جذب دیده شد و این pH به عنوان مقدار بهینه انتخاب گردید. مقادیر pH در انتهای فرایند جذب در محلول آبی افزایش یافت. مدل شبه درجه 2 هو برای توصیف سینتیک جذب و مدل لانگمیر برای تطبیق داده های تعادلی مورد استفاده قرارگرفتند.
    کلیدواژگان: جذب زیستی، موکورایندیکوس، pH، سرب، پساب صنعتی
  • حسین بانژاد، وحید یزدانی، علیرضا رحمانی، سهیل مهاجرانی، احسان علیایی صفحه 84
    از آنجایی که در مناطق خشک و نیمه خشک دسترسی به منابع آب با کیفیت خوب با محدودیت همراه است، لذا بهره برداری از پساب فاضلاب برای آبیاری بسیار با اهمیت است. امروزه استفاده از مواد طبیعی در تصفیه آب و فاضلاب رو به افزایش است. یکی از این مواد دانه های گیاه مورینگا پرگرینا است. در این تحقیق عملکرد این ماده در مقایسه با آلوم و پلی آلومنیوم کلراید (پک) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور نمونه فاضلاب از نهری که فاضلابهای خانگی به آن تخلیه می گردد برداشت شد و بدون هیچ پیش تصفیه مورد استفاده قرار گرفت. نمونه های فاضلاب در موارد جداگانه در تماس با غلظتهای 10 تا 120 میلی گرم در لیتر با افزایش 10 میلی گرمی پودر دانه های مورینگا پرگرینا، آلوم و پلی آلومینیوم کلراید (5 تا 30 با افزایش 5 میلی گرم در لیتر) در مراحل جداگانه قرار گرفت و نتایج مقایسه شد. در این آزمایش ها تغییرات غلظت نیترات، فسفات، کدورت TDS ، هدایت الکتریکی وpH مورد بررسی قرار گرفت. عملیات اختلاط به صورت مکانیکی با دستگاه جارتست و با قابلیت انتخاب دورهای متغیر انجام شد. بررسی ها نشان داد که استفاده از آلوم و پک باعث افزایش هدایت الکتریکی شده و در مواردی افزایش باقیمانده املاح را نیز در پی داشت. همچنین آزمایش ها نشان داد که بیشترین درصد کاهش فسفات مربوط به مورینگا پرگرینا است، به طوری که 120 میلی گرم در لیتر مورینگا پرگرینا قادر به کاهش 80 درصدی فسفات است. غلظت 110 میلی گرم در لیتر پرگرینا بالاترین درصد کاهش نیترات را در بین مواد مورد استفاده دارا بود، به طوری که در این غلظت، میزان نیترات برابر 50 درصد بود. آزمایش ها نشان داد که استفاده از پودر دانه های مورینگا پرگرینا باعث کاهش زمان ته نشینی می گردد به طوری که زمان ته نشینی از 30 دقیقه به 10 دقیقه کاهش می یابد. نتایج حاکی از آبگیری ساده از لجن حاصله از تصفیه توسط پودر پرگرینا نسبت به لجن حاصله از تصفیه توسط آلوم و پک بود.
    کلیدواژگان: مورینگا پرگرینا، آلوم، پلی آلومنیوم کلراید، تصفیه آب، فاضلاب شهری
  • زهرا نادی، فائز رئیسی، علیرضا حسین پور صفحه 93
    امروزه به دلیل مشکلات کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک استفاده از پسابهای صنعتی برای آبیاری اراضی کشاورزی رو به افزایش است. مصرف پساب در اراضی کشاورزی می تواند به حفظ حاصلخیزی خاک از طریق بهبود نسبی ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک کمک کند. از سوی دیگر، حضور برخی عناصر سمی در پساب ممکن است فعالیت و جمعیت میکربی و آنزیمی خاک را مختل سازد. در این تحقیق به بررسی اثر انواع پسابهای صنعتی شامل کارخانه های ذوب آهن، فولاد مبارکه و پلی اکریل اصفهان به صورت خام و تصفیه شده بر فعالیت آنزیمی یک خاک رس سیلتی پرداخته شد. نمونه های خاک توسط پساب تا 70 درصد ظرفیت مزرعه مرطوب و به مدت سه ماه در دمای 25 درجه سلسیوس در داخل انکوباتور نگهداری شدند. سپس در فواصل 30 روز، نمونه های خاک به منظور سنجش فعالیت آنزیمی شامل ساکاراز، اوره آز، آریل سولفاتاز و فسفاتاز قلیایی تجزیه شدند. نتایج نشان داد فعالیت آنزیمی اغلب خاکهای تیمار شده با پساب در طی دو ماه اول انکوباسیون بر اثر مصرف پسابها افزایش و سپس در ماه سوم کاهش یافت. به طور کلی مصرف پسابهای صنعتی سبب کاهش 30 درصد متوسط فعالیت آنزیم آریل سولفاتاز شد در حالی که متوسط فعالیت آنزیم های فسفاتاز قلیایی، اوره آز و ساکاراز را به ترتیب 5/7، 60 و 5/26 درصد نسبت به خاک شاهد افزایش داد. صرف نظر از مدت زمان انکوباسیون، افزودن پساب به خاک سبب افزایش فعالیت آنزیمی در اغلب نمونه ها گردید و این حاکی از وجود کربن، انرژی و عناصر غذایی مورد نیاز برای رشد میکربی در پساب بود که منجر به افزایش فعالیت و جمعیت میکربی و در نتیجه افزایش سنتز آنزیم توسط آنها می گردد.
    کلیدواژگان: پسابهای صنعتی، خاک رس سیلتی، فعالیت آنزیمی، فعالیت میکربی، آلودگی خاک
  • زهرا احمدآبادی، مهدی قاجار سپانلو، محمدعلی بهمنیار صفحه 101
    به منظور بررسی تاثیر لجن فاضلاب بر میزان عناصر کم مصرف خاک و جذب آنها در اندامهای گیاه دارویی گاوزبان، آزمایشی در قالب طرح کرتهای خرد شده در سه تکرار، شش تیمار کودی و شش تیمار سال در مزرعه پژوهشی دانشگاه کشاورزی ساری انجام گردید. تیمارهای کودی شامل: دو سطح 20 و 40 تن در هکتار از لجن فاضلاب، تلفیقی از لجن فاضلاب و کود شیمیایی، کود شیمیایی، شاهد و سالهای مصرف به صورت: سال 85، سال 85 و88، سال 85 و86، سال85، 86 و 88، سال 85 تا 87 و سال85 تا 88 کود خورده بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای کودی بر میزان جذب این عناصر در خاک، برگ و گل گیاه دارای اثر معنی دار بود. سالهای مصرف کود نیز در همه موارد به جز میزان جذب روی و منگنز در برگ گیاه دارای اثر معنی دار بود. اثرات متقابل تیمارهای سال و کود در خاک بر میزان غلظت تمامی عناصر کم مصرف به جز منگنز معنی دار بود در حالی که در برگ گیاه فقط بر میزان جذب آهن و مس اختلاف معنی دار داشت. این اثر در گل گیاه نیز بر میزان جذب منگنز و مس اثر معنی دار نشان داد که باعث افزایش تقریبا بیش از دو برابر غلظت این عناصر در اندامهای گیاهی شد.
    کلیدواژگان: لجن فاضلاب، کود شیمیایی، عناصر کم مصرف، گاوزبان
  • مقداد پیرصاحب، علی اکبر زینتی زاده، عبدالله درگاهی صفحه 111
    پژوهش حاضر در مقیاس آزمایشگاهی و با استفاده از دستگاه جارتست انجام شد. به منظور مقایسه کارایی چهار منعقدکننده معدنی (پلی آلومینیم کلراید، سولفات فرو، کلرورفریک و سولفات آلومینیم) در حذف کدورت و رنگ آب، سه متغیر مستقل مطالعه شد. محدوده مورد مطالعه برای کدورت (NTU 10،20،50)، رنگ (TCU 5 و 10) و غلظت ماده منعقد کننده (30،25،20،15،10،5 میلی گرم در لیتر) انتخاب شد. مراحل اختلاط سریع و کند به ترتیب با شدت 80 و 30 دور در دقیقه برای مدت یک و 20 دقیقه انجام شد و سپس نمونه ها به مدت 30 دقیقه به منظور ته نشینی در شرایط سکون قرار گرفتند. چهار پارامتر شامل کدورت، هدایت الکتریکی، pH و رنگ به عنوان پاسخ فرایند سنجش شدند. ویژگی ته نشینی لخته ها پس از مشاهده، با واژه های ضعیف، نسبتا خوب، خوب و عالی توصیف گردید. نتایج حاصل نشان داد که پلی آلومینیم کلراید با غلظت 5 میلی گرم در لیتر بهترین منعقدکننده برای حذف کدورت 8/99 تا 99 درصد و رنگ 100 درصد است. با این وصف با افزایش مقدار این منعقدکننده، اندازه لخته در کدورتهای NTU50 و 20، 10 همچنان ریز بوده ولی سرعت ته نشینی آن خیلی خوب است. با افزایش غلظت منعقد کننده ها، میزان هدایت الکتریکی افزایش و قلیاییت کاهش یافت. همچنین بیشترین و کمترین افزایش میزان هدایت الکتریکی و TDS به ترتیب در منعقدکننده کلرور فریک و پلی آلومینیم کلراید حاصل شد.
    کلیدواژگان: منعقدکننده، کدورت، هدایت الکتریکی، قلیاییت، رنگ
  • امیرحسام حسنی، مجتبی صیادی، ساناز جعفری * صفحه 119

    آلودگی منابع آب به وسیله سموم آفت کش یکی از معضلات زیست محیطی محسوب می گردد که به لحاظ توسعه کشاورزی و تنوع آفات گیاهی، استفاده از سموم مذکور گسترش روز افزونی یافته است. از آنجا که در شهرستان شمیرانات زمین های کشاورزی و باغهای زیادی وجود دارد که به صورت دوره ای سمپاشی می شوند و همچنین چون آب شرب اهالی منطقه بیشتر از آبهای زیر زمینی تامین می گردد، احتمال نشت سموم به داخل این چاه ها وجود دارد. به همین لحاظ مصرف سموم آفت کش می تواند تهدیدی برای منابع تامین آب شرب شهرستان محسوب گردد. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی تحلیلی بود. در این تحقیق 12 نمونه آب از 3 ایستگاه تامین آب آشامیدنی زیرزمینی شهرستان شمیرانات در طی 4 فصل در سال 89-1388 جمع آوری و به منظور سنجش باقیمانده سموم ارگانوفسفره با استفاده از روش گازکروماتوگرافی جرمی و به وسیله دستگاه GC/MS و سنجش باقیمانده سموم آلی کلره به روش گازکروماتوگرافی و به وسیله دستگاه GC/ECD مورد آنالیز قرار گرفتند. با توجه به نتایج آنالیز سموم فسفره در سه چاه هنزک، انباج و کند سفلا، سموم آلی فسفره در هیچکدام از فصول در ایستگاه های مورد نمونه برداری دیده نشد. همچنین با توجه به نتایج آنالیز سموم آلی کلره در سه چاه هنزک، انباج و کند سفلا، وجود مقادیری از سموم در آب تغلیظ شده هر سه چاه به خصوص در خردادماه مشهود بود. البته لازم به توضیح است که مقادیر سموم مشاهده شده در نمونه های آب پایین تر از حد استاندارد ملی شماره 1053 بود ولی وجود سموم مذکور در نمونه های آب تغلیظ شده، خطر نشت سموم به داخل منابع آب شرب منطقه و افزایش غلظت آنها در آینده را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: سموم آلی کلره، سموم آلی فسفره، آب زیرزمینی، شمیرانات
|
  • Ozeair Abessi, Mohsen Saeedi, Naser Hajizadeh Zaker Page 2
    Direct discharges of municipal and industrial waste waters into water bodies through marine outfalls are considered as a common way to dispose the generated waste in coastal zones. Marine discharge, intensifying flow mixing and entrainment, decrease the concentration of polutant up to accepted concentration and meet the guideline values and to make possible continues discharge of flow into matine environment. During last years due to quick development of coastal desalination plants, surface discharge of preduced salty water into seas and oceans has increased significantly. In this study, releases of dense jets from surface rectangular channel into stagnant bodies are experimentally studied. The location of flow plunge point, impact point and discharge ultimate dilution were drown out by a digital video technology. In addition, using some conductivity probes located in ambient floor, waste filed dilution in flow impact point and discharge ultimate dilution were identified. Finally the obtained results were plotted and explained along with some diagrams to show flow non-dimensional behavior. The results showed that the properties of flow are changing directly with ambient water depth and discharge initial fluxes.
  • Seyed Abbas Mousavi Naeini, Mohammad Vaghefi, Masoud Ghodsian Page 15
    The protection of river bank, especially in a channel bend, is important because it has been observed more scour in the outer bank of bend. The previous experimental studies were almost about scouring around the bank protection structures and less attention were paid to flow pattern around transverse structures in rivers. In this study the effect of relative radius of channel bend on flow behavior and flow pattern around a T-shaped spur dike located in section 45o of a 90 degree bend was investigated. Three relative radius of bend: R/B=2, 3 and 4 were studied. It was found that the flow pattern around a T- shaped spur dike is accompanied with two counter clockwise vortices at the upstream and downstream of the spur dike. Also increasing the relative radius of channel bend increases the length of separation zone, the upstream vortex and decreases the width of separation zone, the length of circulation zone and the downstream vortex.
  • Keivan Bina, Mahmoud Faghfour Maghrebi, Jalil Abrishami Page 24
    Bottom racks is a hydraulic structure which is placed in the bed of stream through which, part of flow in the main channel is diverted. These structures have very wide application in industry, irrigation, drainage and etc. Of course much attention had been paid to the study of such structures, but characteristics of flow through bottom racks are complex. The present study was directed to estimate the discharge coefficient of a new kind of bottom racks including both transverse and longitudinal bars that named "mesh panel racks" without considering any solids in the fluid. This kind of bottom intake has advantages from structural point of view and has less deformation under static and dynamic loads. Laboratory setup with three mesh panel intakes was built and the effects of various parameters such as racks slope, porosity and geometry were explored. A dimensional analysis using Buckingham theory showed the effective hydraulic and geometric factors that affect the discharge coefficient (Cd) of bottom racks. Then, a statistical approach to determine the discharge coefficient of a rack structure was developed with linear and nonlinear regression using SPSS software. The efficiency of the proposed technique is high enough that the associated error is limited to 10%. Finally, hydraulic performance of mesh panel intakes was compared with regular type of bottom intakes, which consist of longitudinal bars. For this purpose, diverted discharge through both type of intakes calculated in same situation.
  • Navid Ghajarnia, Omid Bozorg Hadad, Salah Kochakzadeh Page 34
    This paper investigates the application of a multiobjective algorithm in the problem of multiobjective design of water distribution networks. The problem is formulated using two different objective functions: minimizing cost and maximizing reliability. To measure the reliability, a new definition based on the original concept of fuzzy logic, named “Fuzzy Reliability Index” is introduced. Then, developing the Multi Objective Honey-Bee Mating Optimization algorithm based on it’s single objective version, the multi criteria design of two benchmark networks is performed using predefined objective functions. The results obtained show that the proposed reliability index is able to provide desired reliability in the network. Furthermore, satisfactory results obtained by the algorithm in defining the pay off characteristic between total cost and reliability are shown. Finally, it is possible to use the developed model to introduce different and numerous non-dominant solutions to decision makers.
  • Ali Salajegheh, Elham Forootan, Mohammad Mahdavi, Hassan Ahmadi, Forood Sharifi, Bahram Malek Mohammadi Page 47
    In urban catchment because of developed conditions, the amount of impervious area increases which tends to increase runoff volume, peak discharge rate and decrease of infiltration volume. Most of urban catchments are ungauged and runoff data does not exist, as a result; determining the hydrological response of urban catchments in consideration of complex drainage system is a necessity. For this purpose, storm water management models are considered as useful tools for planning and developing in urban areas. Analytical model is one of the stormwater management tools which formulate the physical rainfall-runoff transformation. In this study, two analytical models are used to predict urban runoff volume. One of models predicts runoff volume on the basis of runoff coefficient and another is formulated in consideration of infiltration parameter. A test catchment located in Tehran city is selected for performing these models. Observed rainfall and runoff data are recorded in this catchment for comparing two approaches. Performance indicators such as Nash-Sutcliffe model efficiency coefficient, root mean square error (RMSE), coefficient of residual mass (CRM), absolute relative error and regression coefficient reveal the precision of two models for urban runoff prediction.
  • Fatemeh Fallahi, Bita Ayati, Hossein Ganjidoust Page 57
    The purpose of this study was to cultivate three suitable emergent herbaceous species (reed (Phragmites australis), bamboo (Dracaena sanderiana), and umbrella plant (Cyperus alternifolius)) in laboratory scale using hydroponic method and to examine their potential in removing nitrate from contaminated water. Three containers with initial NO3--N concentration of 15, 20, 25 mg/L, one container of perfect omex fertilizer and the last one with plane water and soil were used in this study. The variations of nitrate concentration, its removal rate, and plant growth (dry and wet weight) were all measured during 8 months of the study. The experimental results indicated that reeds had higher ability to remove nitrate as compared to bamboo and umbrella plant. For the highest concentration, reeds, bamboo and umbrella plant absorbed about 95, 85 and 70 percent nitrate, respectively. There was a direct relation between dry weight and removal efficiency and the most amount of nitrate absorption was measured in root and rhizome of the plant.
  • Shayan Shamohammadi, Adel Isfahani Page 66
    The main purpose of this study is removal efficiency of Clinoptilolite (zeolite) in absorption of manganese in the two modes of single and compound element in solution. The zeolite used in this study was provided from Semnan mines with particle size of 350 m. The results showed that the optimum pH of both single and compound modes was 5. The kinetics data were analyzed by Lagergrn, Ho et al and Avrami models in the both modes (single and compound). It was found that the data can be expressed satisfactorily by Avrami model. The determination coefficient for Avrami model in both single and compound modes were 0.998 and 0.999 respectively. Also the average absorption rate for manganese in two modes were 0.242 mg/g. min and 0.0146 mg/g. min respectively. Langmuir, Frondlich, Sip's and Radlich-Patterson models were also used in this study. The results showed that Sip's model with determination coefficient of 0.998 and 0.993 and error of 0.0248 and 0.0166 for both single and compound modes respectively, was more reliable for expressing the data than others. The Manganese absorption capacity for single and compound modes were 3.67 mg/g and 2.63 mg/g respectively. The surface area of Zeolite was measured using the methylene blue absorption method and was found 12.31m2/g.
  • Vahid Javanbakht, Hamid Zilouei, Eikhosro Karimi Page 76
    Biological methods of metal removal from aqueous solutions, defined as biosorption, have been recommended as cheaper and more effective techniques. Biosorption of lead by dead Mucor indicus biomass treated with NaOH was studied over a range of pH. The pH plays an important role on biosorption. Low pH resulted in a decrease in the biosorption capacity. At pH 3.0 or higher, the biosorption of lead ions increased sharply. Under these conditions, optimal pH=5.5 was obtained. The Ho’s pseudo-second-order model described the biosorption kinetics, and the equilibrium data could be fitted by Langmuir isotherm equation. The pH values were increased at the end of reaction procedure.
  • Hossein Banejad, Vahid Yazdani, Alireza Rahmani, Soheil Mohajerani, Ehsan Oliai Page 84
    Since the semi-arid and dry, access to good water quality is associated with restriction, so exploitation of sewage effluent for irrigation is very important. Nowadays, use of natural materials in water purification and sewage is increasing. One of these materials are seeds of Moringa Peregrina plant. In this research the performance of Alum and Poly Aluminum Chloride (PAC) were compared with Moringa Peregrina seeds powder in wastewater treatment. The samples of sewage were collected from fluvial that received domestic sewage and used without any pre-treatments. Sewage samples in separate stages were contacted with different concentrations of Moringa Peregrina seeds powder, Alum and Poly Aluminum Chlorides. In these experiments the concentration changes of nitrate, phosphate,turbidity, TDS, electrical conductivity and pH is studied. Results showed that the use of Alum and PAC increased the electrical conductivity and sometimes increased the residual salts. Also the results showed that the highest removal efficiency of phosphate and nitrate are related to Moringa Peregrina, so that 120 mg/lit Moringa Peregrina able to reduce 80 percent of phosphate and 110 mg/lit of Peregrina, reduce 50 percent of nitrate. The results indicated that the use of Moringa Peregrina seeds powder reduced the sedimentation time from 30 to 10 minutes and dewatering of sludge produced was better than the others.
  • Zhara Nadi, Faez Raiesi, Alireza Hosseinpur Page 93
    The use of industrial wastewater for irrigating farmlands is currently increasing, especially in arid and semi-arid areas because of water shortage for agriculture. The use of industrial wastewater in farmlands could help the sustainable soil fertility through improving the physical, chemical and biological soil characteristics. On the other hand, wastewater may contain toxic elements that are detrimental to soil microorganism and biochemical reactions. The aim of this study was to determine the effects of industrial wastewater either treated or untreated on soil enzyme activities. The wastewater samples were taken from Zobahan and Isfahan Foolad Mobarakeh steel plants and Polyacril plant. Soil samples were moistened at 70% field capacity using wastewaters and then placed at 25 oC for 3months in an incubator. Soil samples were analyzed to examine enzyme activities at monthly intervals. Results showed that during the first two months of incubation enzyme activities increased in wastewater-treated soils whereas a reverse trend was seen in the third month. In general, industrial wastewaters caused a 30% decrease in the average activity of arylsulfatase, however, it increased the average activity of alkaline phosphatase, urease and saccharase by 7.5%, 60% and 26.5%, respectively. Overall, regardless of the incubation period and sampling time, adding wastewater to the soil increased enzyme activities. The presence of carbon and nutrients in wastewater could lead to an increase in microbial activities and populations, resulted in increasing synthesis and production of enzymes involved.
  • Zahra Ahmad Abadi, Mehdi Ghajar Sepanlou, Mohammad Ali Bahmanyar Page 101
    In order to investigate the effect of Sewage Sludge (SS) application on the amount of micro elements in soil and absorption of these elements in plant organs of medicinal plant borage (Borago Officinalis), an experiment was carried out in split plot based on complete randomized block design in three replications in the field of the University of Agricultural of Sari. fertilizer treatments were two leves 20 and 40 tons per hectare of sewage sludge, mix SS and fertilizer, fertilizer and control and years of consumption were inclusive: (1385), (1385 and 1387), (1385 and 1386), (1385, 1386, 1388), (1385, 1386 and 1387) and (1385, 1386, 1387 and 1388). The results of the study showed that fertilizer treatments, on the amount of absorbent micro-elements in the soil, leaves and petal of plant were significant. The years of fertilzer consumption on the all of the cases except amount of Zn and Mn absorbent in leaves of plant had a significantly effect. The interaction between years of consumption of fertilizers and fertilizer treatments on concentration of all of micro-element except Mn in the soil were significant, in the leaves had a significantly effect on the amount of Fe and Cu absorbent only and in the petal showed significant effect on the amount of Mn and Cu absorbent.
  • Meghdad Pirsaheb, Ali Akbar Zinatizadeh, Abdollah Dargahi Page 111
    This research work was carried out in lab scale using a Jar-test set up. In order to compare the performance of four inorganic coagulants (poly aluminum chloride, ferro sulfate, ferric chloride, aluminum sulfate) in removal of turbidity and color from water, three independent variables (turbidity, color and coagulants dosage) were investigated. The region of exploration for the process was taken as the area enclosed by turbidity (10, 20, 50 NTU), color (5, 10 TCU) and concentration of coagulants (5, 10, 15, 120, 25, 30 mg/l) boundaries. The rapid and slow mixing steps were provided by the rate of 80 rpm for 1 min and 30 rpm for 20 min, respectively. The samples were then remained for 30 min as settling stage. Four parameters including turbidity, electrical conductivity (EC), pH and color were measured from the samples supernatant. Settling characteristics of the flocs formed were descriptively reported as poor, fair, good and excellent. From the results, poly aluminum chloride with concentration of 5 mg/l was found to be the best for the removal of turbidity (99-99.8 %) and color (100 %). However, fine flocs with very good settling velocity was observed at the condition with initial turbidity of 10, 20, 50 NTU. Increase in EC along with decrease in alkalinity was obtained as the coagulants concentrations were increased. The maximum and minimum amount of increase in EC and TDS were resulted from ferric chloride and poly aluminum chloride, respectively.
  • Amir Hesam Hasani, Mojtaba Sayadi, Sanaz Jafari Page 119

    Targets: Pollution of water resources by pesticides is one of the environmental problems because application of such these pesticides is increased by development of agriculture and variety of plant pests. As there are too many agricultural lands, farms and orchards in Shemiranat which are sprayed by poisons periodically and because drinking water of people is provided by groundwaters, there is the probability of leaking of poisons to water wells. So pesticides can be a serious threat for drinking water resources of the region. Study

    Methods

    This research is a descriptive study based on sectional analysis method. In this research 12 samples of water are collected from 3 drinking groundwater preparation stations in Shemiranat during 4 seasons of 2009-2010. The samples are analyzed by GC/MS mechanism and by chromatography gas method to measure the rest of organophosphate pesticides and by GC/ECD mechanism and by chromatography gas method to measure the rest of chloro-organic pesticides.

    Results

    According to analysis of phosphate pesticides in three water wells of Hanzak, Anbaj and Kand-Sofla, no phosphorus organic pesticide was seen in samples of water for all seasons, but according to analysis of chloro-organic pesticides in these three water wells, some amounts of pesticides were found in condensed water of all three wells especially in the samples of June. It should be mentioned that the amount of pesticides in samples of water are less than authorizes level according to 1053 National Standard principle. The pesticide in condensed samples of water indicates leakage of poisons into the drinking water resources of the region and is an alert of more pollution in future.