فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 88 (تابستان 1396)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 88 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی آشتاب*، حمید حقیقت، غلامرضا کردستانی صفحات 147-172
    هدف اصلی این پژوهش بررسی دقت مدل های پیش بینی بحران مالی و رویکردهای مدیریت سود است. بدین منظور پس از مقایسه مدل های پیش بینی بحران مالی و انتخاب مدل برتر، به تجزیه و تحلیل ارتباط آن با ابزارهای مدیریت سود پرداخته شد. برای پیش بینی بحران مالی، مدل های یادگیری ماشین و مدل های آماری 312 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 تا 1394 با یکدیگر مقایسه شدند و به کمک آزمون مقایسه میانگین، مشخص شد که از نظر پیش بینی بحران مالی، مدل های یادگیری ماشین نسبت به مدل های آماری دقت بیشتری دارند. سپس رابطه بهترین مدل پیش بینی بحران مالی به دست آمده از مرحله قبل و ابزارهای مدیریت سود با استفاده از رگرسیون چندگانه خطی بررسی شد و مشخص گردید که بحران مالی پیش بینی شده با مدیریت سود جریان های نقدی عملیاتی، رابطه معکوس و معنادار دارد و با مدیریت سود هزینه های تولیدی و مدیریت سود اقلام تعهدی، رابطه مستقیم و معناداری برقرار می کند.
    کلیدواژگان: بحران مالی پیش بینی شده، مدل های آماری، مدل های یادگیری ماشین، مدیریت سود اقلام تعهدی، مدیریت سود فعالیت های واقعی
  • مهدی آقابیک زاده، داریوش فروغی*، محسن دستگیر صفحات 173-196
    شرکت ها موظف اند طی مدت 30 روز از پایان هر میان دوره، سود میان دوره و همچنین پیش بینی مدیریت از سود سالانه را ارائه کنند. با توجه به همزمانی اغلب این اعلان ها این پژوهش بررسی می کند که اخبار خوب و بد موجود در اعلان همزمان این سودها چه تاثیری بر واکنش بازار سهام به این اخبار دارد و تاثیر محافظه کاری در سود میان دوره ای و محافظه کاری در پیش بینی مدیریت و همچنین تاخیر در اعلان بر واکنش بازار سهام به اعلان همزمان این سودها بررسی میشود. به همین منظور با اعمال محدودیت هایی طی دوره زمانی 1393- 1387، تعداد 101 شرکت برای نمونه انتخاب شد و آزمون های لازم به اجرا درآمد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد در سطح مشخصی از اخبار سود میان دوره و پیش بینی سود سالانه، تفاوت معناداری بین واکنش بازار به اخبار همزمان سودهای میان دوره ای و پیش بینی های سود سالانه خوب و بد وجود ندارد، اما اضافه شدن اثر تاخیر در اعلان همزمان سودهای میان دوره ای و پیش بینی سود سالانه، موجب افزایش (کاهش) شدت واکنش بازار به اخبار خوب (بد) می شود. از نتایج دیگر این که در شرکت هایی با محافظه کاری بیشتر، میزان واکنش بازار سهام به اخبار خوب (بد)، کاهش (افزایش) می یابد.
    کلیدواژگان: اخبار پیش بینی سود سالانه، اخبارسود میان دوره، تاخیر در افشای اخبار، محافظه کاری در پیش بینی سود مدیریت، محافظه کاری در سود میان دوره
  • حمزه دیدار*، خدیجه بیکی صفحات 197-220
    تصمیم گیری در خصوص ساختار سرمایه به سبب تاثیر آن بر ارزش شرکت از مشکل ترین وظایفی است که مدیران هر شرکتی با آن مواجه می شود. از طرفی استقرار نظام حاکمیت شرکتی به اجرای اثربخش وظایف هیئت مدیره و رعایت الزامات قانونی کمک موثری می کند. هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر کیفیت حاکمیت شرکتی بر رابطه بین ساختار سرمایه و مازاد بازده در شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این ارزیابی از طریق اندازه گیری کیفیت حاکمیت شرکتی بر اساس 69 عامل انجام گرفته است. برای آزمون، از اطلاعات مربوط به 103 شرکت طی دوره زمانی 11 سال (از 1383 تا 1393) استفاده شده است. در پژوهش حاضر، آزمون فرضیه ها با استفاده از روش رگرسیونی چندمتغیره بر اساس داده های تلفیقی انجام گرفته است. نتایج پژوهش بیان کننده این است که ساختار سرمایه با مازاد بازده رابطه مثبت و معنادار دارد، همچنین کیفیت حاکمیت شرکتی بر رابطه بین ساختار سرمایه و مازاد بازده، اثر تعدیل کننده ندارد.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، سطح بدهی، کیفیت حاکمیت شرکتی، مازاد بازده سهام، متغیر تعدیل کننده
  • محمد عرب مازار یزدیi، احمد ناصری، مریم نکویی زاده، امیر مرادی* صفحات 221-242
    در فضای رقابتی و شرایط متغیر کسب و کار امروزی، تداوم حیات و رشد سازمان ها وابسته به توان آنها در سازگاری با این تغییرات است. در چنین موقعیتی، سیستم های اطلاعاتی حسابداری نیز به عنوان سیستم اطلاعاتی اصلی، در بیشتر سازمان ها به منظور حفظ کارکرد بهینه و تامین اطلاعات سودمند برای کمک به مدیریت در تصمیم گیری، برنامه ریزی و کنترل، باید از انعطاف پذیری لازم برخوردار باشند. بنابراین در پژوهش حاضر، بر اساس دیدگاه قابلیت های پویا (تیس، 2007) به بررسی قابلیت انعطاف پذیری سیستم های اطلاعاتی حسابداری و همچنین ارزیابی تاثیرات عملکردی آن پرداختیم. نتایج مصاحبه با مدیران مالی و کارشناسان حسابداری 50 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و تجزیه و تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان می دهد قابلیت انعطاف پذیری سیستم های اطلاعاتی حسابداری، فرایندهای حسابداری را بهبود بخشیده و از این طریق بر عملکرد مالی شرکت نیز تاثیر معناداری داشته است. یافته های این پژوهش در قالب رهنمودهای آگاهی بخش، بر اهمیت و ضرورت انعطاف پذیری در سیستم های اطلاعاتی حسابداری و تاثیرات عملکردی آن در سازمان ها تاکید می کند.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، سیستم اطلاعاتی حسابداری، عملکرد مالی، قابلیت پویا
  • کاوه قادری *، صلاح الدین قادری صفحات 243-262
    عامل رفتاری بیش اطمینانی مدیران، به انتظارات مثبت نشئت گرفته از خوش بینی هدفدار نسبت به آینده اشاره دارد؛ از این رو به دلیل عدم نیل به اهداف مدنظر مدیران، امکان گرایش مدیران به تقلب در گزارش گری مالی را افزایش می دهد. هدف از مطالعه حاضر تحلیل عامل رفتاری بیش اطمینانی مدیران از عملکرد خود در شرکت های متقلب پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا، از دو معیار مخارج سرمایه گذاری و سرمایه گذاری بیش از حد به عنوان عوامل اندازه گیری شاخص های بیش اطمینانی استفاده شد. اندازه گیری شرکت های متقلب نیز به کمک استانداردهای حسابرسی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش 99 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (990 سال شرکت) است که شامل 334 نمونه دارای مصداق تقلب و 334 نمونه غیرمتقلب برای اعمال کنترل در دوره زمانی 1393- 1384 می شود. با توجه به ماهیت متغیر وابسته و همگن بودن نمونه آماری از روش رگرسیون لاجیت برای آزمون فرضیه ها بهره برده شده است. بر اساس نتایج پژوهش، میزان بیش اطمینانی مدیران از عملکرد خود بر اساس معیار مخارج سرمایه گذاری در شرکت های متقلب بیشتر است. همچنین نتایج حاکی از رد فرضیه دوم بر اساس معیار سرمایه گذاری بیش از حد است.
    کلیدواژگان: بیش اطمینانی، تقلب، رگرسیون لاجیت، سرمایه گذاری بیش از حد، مخارج سرمایه گذاری
  • سیدمحمود موسوی شیری*، نیلوفر مصطفوی، مهدیه یزدانی صفحات 263-282
    این پژوهش به بررسی رابطه بین حاشیه ارزش نگهداشت وجه نقد، سرمایه گذاری بیش از حد و حاکمیت شرکتی شرکت ها در بازار سرمایه (بورس اوراق بهادار تهران) پرداخته است. هدف این پژوهش ارزیابی این موضوع است که آیا وجه نقد نگهداری شده برای شرکت های با سرمایه گذاری بیش از حد و کمتر از حد نیاز، ارزش آفرینی متفاوتی دارد و حاکمیت شرکتی می تواند بر این ارزش آفرینی نقش تعدیل کننده داشته باشد؟ نتایج این تحقیق می تواند در خصوص سیاست وجه نقد نگهداری شده در ایجاد ارزش، اطلاعاتی در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد. در این پژوهش با جمع آوری داده های مالی 162 شرکت در بازه زمانی 1388 تا 1394 و با آزمون فرضیه های پژوهش از طریق نرم افزار R، مشخص شد حاشیه ارزش وجه نقد نگهداری شده در شرکت هایی با سرمایه گذاری بیش از حد، نسبت به شرکت هایی با سرمایه گذاری کمتر از حد، تفاوتی ندارد. ضمن آن که در سطح شرکت های با سرمایه گذاری بیش از حد، بین حاشیه ارزش وجه نقد نگهداری شده و سرمایه گذاری بیش از حد، رابطه معکوس و معناداری وجود دارد؛ به طوری که این ارتباط از طریق سرمایه گذاران نهادی تعدیل می شود، ولی استقلال هیئت مدیره و شهرت حسابرسی تاثیری بر آن ندارند.
    کلیدواژگان: استقلال هیئت مدیره، حاشیه ارزش نگهداشت وجه نقد، سرمایه گذاران نهادی، سرمایه گذاری بیش از حد، موسسه حسابرسی
  • سید عباس هاشمی*، امیرسینا حریری صفحات 283-302
    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی و پیش بینی کشف تقلب مالی با استفاده از میزان تطابق پذیری و انحراف صورت های مالی از قانون بنفورد است. در این رابطه، داده های 98 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1393- 1384 (980 مشاهده) بررسی شد. برای دستیابی به اهداف پژوهش، سه فرضیه تدوین گردید و از مدل رگرسیون چندمتغیره خطی و لاجیت استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه اول نشان می دهد توزیع ارقام صورت های مالی از قانون بنفورد تبعیت می کند؛ در واقع می توان از این قانون برای بررسی سوء جریان در صورت های مالی استفاده کرد. براساس یافته های آزمون فرضیه دوم، انحراف بالای صورت های مالی از قانون بنفورد، نشان دهنده وجود تقلب مالی است. نتایج فرضیه سوم نشان می دهد در سال کشف تقلب، میزان انحراف از قانون بنفورد نسبت به سال های قبل از کشف تقلب کاهش می یابد؛ در واقع ناتوانی مدیران در دستکاری مجدد ارقام در سال کشف تقلب، موجب کاهش انحراف صورت های مالی از قانون بنفورد نسبت به سال های قبل از آن شده است.
    کلیدواژگان: تقلب در صورت های مالی، پیش بینی کشف تقلب، قانون بن فورد
|
  • Ali Ashtab *, Hanid Haghighat, Gholamreza Kordestani Pages 147-172
    The main purpose of this paper is to investigate financial distress prediction models accuracy and earnings management approaches. Thus, primarily model was selected by comparing financial distress prediction models and its relation was analised through earnings management tools. In order to predict financial distress the comparison of machine learning and statistical models were considered for 312 listed companies at the Tehran Stock Exchange (TSE) during 2006 to 2015 and the result determined by comparing mean test shows that machine learning models can predict financial distress more accuracy than statistical models. Then, the relation between the best model resulted from previous section and earnings management tools was investigated by multiple linear regressions and the result shows that relation between financial distress prediction and operating cash flows earnings management was negative and significant and this relation with earnings management for manufacturing costs and accrual items was positive and significant.
    Keywords: Accrual earnings management, Financial distress prediction, Machine learning models, Real activity earnings management, Statistical models
  • Mehdi Aghabeikzadeh, Daruosh Foroghi *, Mohsen Dastgir Pages 173-196
    In Iran companies listed in Security Exchange are required to present their interim earnings and annual earnings forecast within 30-days of the end of each quarterly and often these announcements are simultaneously Due to the simultaneous announcement that may be two different types of news or similar news from the announcement to Publish to market. Thus the purpose of this study is to survey the impact of the type and nature of news of simultaneous announcement of these earnings on stock market reaction. Also the investigating of the factors affecting the timing of news recognition for example delay in simultaneous announcement of these earnings, conservatism in interim earnings and conservatism in earning forecasts of management on stock market reaction have founded other purposes of this research. In so doing, we have selected 101 listed-companies as our resulting research sample in period 2008-2014 using systematic sampling method as well as applying some restrictions and used models were multivariate regression models using panel data. From hypothesis testing, the resuls showed that there is no significant difference between the market reaction to the contemporaneous news of interim earnings and good and bad annual earnings forecasts at a certain level of interim earnings news and annual earnings forecast and delay in simultaneous announcements of earnings increase (decrease) market reaction to good (bad) news. Results also showed in companies with more conservative in interim earnings and in earning forecasts of management decreases (increases) stock market reaction to good (bad) news.
    Keywords: Annually Earning Forecast News, Conservative in Earning Forecasts of Management, Conservative in Interim earnings, Dealay in Earnings Announcement, Interim Earning News
  • Hamzeh Didar *, Khadijeh Beiki Pages 197-220
    Since the composition of the capital structure and corporate governance isone of the factors that can maximize corporate's value and contributes to their survival in today's competitive condition, the main objective of this study is to review the effect of capital structure on additional return with the effect of corporate governance quality as moderating variable at the Tehran Stock Exchange listed companies. To achieve this goal, the data of 103 companies during the financial periods from 2003 to 2014 is used. The results show that capital structure has a positive and significant effect on additional return and has a negative and significant effect on corporate governance quality. But between corporate governance quality and additional return no significant relationship was found. Corporate governance quality has not moderating effect on relationship between capital structure and additional return.
    Keywords: additional return, capital structure, Corporate governance quality
  • Mohammad Arabmazar Yazdi, Ahmad Nasseri, Maryam Nekoee Zadeh, Amir Moradi * Pages 221-242
    In today’s competitive environment and changing business conditions, the survival and growth of organizations depend on their adaptability to business changes. In these circumstances, Accounting Information Systems (AIS) as the primary information system of most organizations, should be flexible in order to maintain the optimal performance and support management in decision-making, planning and controlling through providing useful information. In this study, based on the dynamic capabilities perspective (Teece, 2007), we examined the flexibility of AIS and evaluated its effects on firm’s performance. The results of interviewing CFOs and accounting professionals of 50 listed companies in Tehran stock exchange and then analyzing the data using structural equations modeling method, show that the flexible accounting information system has significant positive effects on firm financial performance by improving the accounting process performance. The findings of this study, in form of informative guidelines, emphasize the importance and necessity of accounting information system flexibility and its impacts on the organizational performance.
    Keywords: Accounting information system, Dynamic capability, Financial performance, Flexibility
  • Kawa Qaderi *, Salaheddin Ghaderi Pages 243-262
    Executive overconfidence is one of the consequences of positive expectations about future performance, therefore failure to reach the specified goals may increase managers tendency to fraudulent financial reports. The purpose of this study is to analyze the behavior of executive overconfident in fraudulent companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this regard, capital expenditure and overinvestment are used as the indicators of executive overconfidence. Auditing standards are used to measure fraudulent companies. The study sample is 99 companies listed on the Tehran Stock Exchange (990 years - the company), including 334 fraud samples and 334 instances of non-fraud samples to control over 2005-2014 period. Due to the nature of the dependent variable and the homogeneity of the sample, Logit regression method is used to test the hypotheses. According to the results of this study, executive overconfidence based on capital expenditure is higher in fraudulent companies. Also, the result of the second hypothesis rejection is based on overinvestment criteria.
    Keywords: Capital Expenditure, Executive Overconfidence, Fraud, Logit regression, Overinvestment
  • Seyyed Mahmoud Mousavi Shiri *, Niloofar Mostafavi, Mahdieh Yazdani Pages 263-282
    This study examines the relationship between marginal value of cash holdings and overinvestment as well as corporate governance of firms in the capital market (i.e. Tehran Stock Exchange). The aim of this paper is to evaluate whether cash holdings have different value creation potential for firms with overinvestment and underinvestment and whether corporate governance can moderate this value creation potential. The results of the present research could give investors new insights into the value creation potential of cash holdings policy. Employing panel data analysis on a sample of 162 quoted firms during 2009 to 2015 in R statistical software, our findings demonstrate that there is no significant difference between firms with over investment and those with underinvestment in terms of marginal value of cash holdings. Moreover, our findings indicate that there is a negative and significant relationship between marginal value of cash holdings and overinvestment in firms overinvesting in stock. We also provide some evidence that while the latter finding can be moderated by institutional investors, auditor reputation and corporate board of directors’ independence have no significant bearing on it
    Keywords: corporate governance, excessive investment, marginal value of cash holdings
  • Seyed Abbas Hashemi *, Amirsina Hariri Pages 283-302
    The main objective of this study is to identify and predict detection financial fraud by using compliance and deviation degree of financial statements from Benford's law. In this regard, data of 98 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2006- 2015 (980 View), are studied. To achieve the research objectives, three hypotheses are considered and the linear multiple regression and logit model are used. The first hypothesis test results show that distribution of financial statement items follow Benford's Law. In other words, this law can be used to investigate irregularities. According to the results of the second hypothesis, top financial statements deviation from Benford's Law represents a financial fraud. The results of the third hypothesis indicates that deviation from Benford's Law in fraud detection year is reduced compared to previous years. In fact, managers inability in repeating the manipulation of digits in fraud detection year, reduces the financial statements deviation from Benford's law than what was in previous years.
    Keywords: Benford's law, Divergence from Benford's law, Financial statement fraud, Financial statement manipulation, Predict detection fraud