فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 46 (تابستان و پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهدی مظاهری، فخرالدین احمدی صفحه 7
    هدف پژوهش حاضر مطالعه رابطه شیوه های مختلف مدیریت تعارض بر اثربخشی عملکردکارکنان سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران است. صاحب نظران، نظریه های مختلفی درمدیریت تعارض در سازمان ارایه کرده اند. در این پژوهش از نظریه رابینز با پنج شیوه مدیریتتعارض شامل 1) رقابت؛ 2) اجتناب؛ 3) همکاری؛ 4) سازش یا مصالحه؛ 5) گذشت (توافق)استفاده شده است.
    و (OCCI) در روش جمع آوری اطلاعات از دو پرسش نامه سبک های مدیریت تعارضپرسش نامه اثربخشی کارکنان، استفاده شد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه مدیران و کارکنانسازمان مدیریت و برنام هریزی استان تهران بوده و تعداد افراد نمونه 35 نفر است. روش تجزیه وانجام شد و از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون spss تحلیل داده ها با استفاده از نر مافزاررگرسیون استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد، بین اثربخشی و راهبرد همکاری دربرخورد با تعارضات سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. سایر شیوه ها، رابطه معناداری با اثربخشیدر سازمان نشان ندادند.
    کلیدواژگان: سبک های مدیریت، مدیریت تعارض، اثربخشی
  • حسن اسماعیل پور، محمد جوکار، اسحق منصور کیایی صفحه 25
    هدف اصلی این پژوهش بررسی موانع صادرات گاز طبیعی ایران به بازارهای بین المللی است.
    با توجه به مطرح بودن اصل رقابت پذیری یا تجارت آزاد در عرصه جهانی با تکیه بر مزیت نسبیکشور در زمینه منابع گاز طبیعی، در این پژوهش وضعیت رقابتی صنعت گاز کشور، صادرات گازمایکل پورتر بررسی شده «مدل بومی شده الماس ملی» طبیعی به بازارهای بین المللی با استفاده از است و ضمن تجزیه و تحلیل رقاب تپذیری صنعت گاز ایران، فرصت ها و تهدیدهای احتمالیپیش روی این صنعت در بازارهای بین المللی مشخص می شود. نتایج حاصل از این تحقیق، مزیت(α =%05) % رقابتی صنعت گاز کشور در سطح جهانی را تایید نکرد؛ و در سطح اطمینان 95تمامی شش عامل مدل به عنوان مشکلات فراروی توسعه صادرات گاز مورد تایید قرار گرفتند،یعنی در بحث صادرات گاز طبیعی به بازارهای بین المللی دارای ضعف هستیم و این صنعتعلی رغم داشتن مزیت نسبی از مزیت رقابتی برخوردار نبوده و قابلیت رقابت پذیری در سطحجهان را ندارد. بنابراین پیشنهاد می گردد ضمن تدوین استراتژی رقابتی، در تعیین، اجرا و ارزیابیاستراتژی های کنونی خود تجدیدنظر نماییم.
    کلیدواژگان: گاز طبیعی، مزیت رقابت ملی، الماس رقابت ملی، مدل بومی شده الماس ملی
  • محمود همت فر، صالح هادی نیا، محمد مهدی ایزدی صفحه 41
    در این تحقیق به شناسایی موانع اجرایی شدن حسابرسی الکترونیک در دیوان محاسبات کشورپرداخته شده و چهار فرض به ترتیب زیر مطرح گردیده است: 1) انجام آموزش های لازم سبباجرایی شدن حسابرسی الکترونیک در دیوان محاسبات کشور می شود؛ 2) زیر ساخت های امنیتی و قانونی سبب اجرای یشدن حسابرسی الکترونیک در دیوان محاسبات کشور می شود؛ 3) زیرساخت های فناوری اطلاعات سبب اجرایی شدن حسابرسی الکترونیک در دیوان محاسبات کشور می شود؛ 4) عوامل مدیریتی سبب اجرایی شدن حسابرسی الکترونیک در دیوان محاسبات کشور می شود. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی است. پژوهش حاضر به لحاظ بررسی نظرات حسابرسان دیوان محاسبات کشور توصیفی است، علاوه برآن پیمایشی است چون پژوهشگر به منظور کشف عقاید، افکار، ادراکات و ترجیحات افراد مورد نظر از پرسش نامه استفاده می نماید. ابزارهای گردآوری داده ها در پژوهش حاضر پرسش نامه است. با توجه به این که تاکنون تحقیقی در خصوص پژوهش حاضر انجام نشده، پرسش نامه استانداردی در این زمینه وجود ندارد، لذا بر اساس مطالعات گسترده و تجربیات محقق در خصوص موضوع مورد بررسی و سوالات اصلی پژوهش ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه محقق ساخته است. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از روش میدانی و کتابخانه ای استفاده می شود. جامعه آماری تحقیق دیوان محاسبات کشور و نمونه بر اساس حداکثر حجم نمونه مورد نیاز بر اساس حداکثر میزان پراکنش (واریانس) محاسبه شده است. با توجه به نتایج به دست آمده هر چهار فرضیه تحقیق حاضر مورد تایید قرار گرفت و مشخص گردید که مواردی مثل آموزش، زیرساخت های امنیتی و قانونی، زیرساخت های فناوری اطلاعات و عوامل مدیریتی سبب اجرای یشدن حسابرسی الکترونیکی می شود.
    کلیدواژگان: حسابرسی الکترونیکی، حسابرسی مستمر، هوش مصنوعی، تکنولوژی اطلاعاتی، تجارت الکترونیک
  • حمیدرضا بهرامی، مهندس امیرمسعود سلامی، محسن صانعی آرانی صفحه 63

    در محیط کار پویای فعلی، برای ایجاد و حفظ توان رقابتی، هر شرکت یا سازمان باید بتواند نخبگان راجذب و به مدیریت توانایی های ایشان بپردازد. از آنجا که وزارت نفت و به خصوص شرکت ملی گاز ایران به عنوان نهادهایی هستند که نبض اقتصادی و ارزآوری وابسته به آنها است؛ استفاده از نیروهای نخبه و ممتاز، امری مهم جهت رسیدن به اهدافی مانند رقابت در عرصه های جهانی، صرفه اقتصادی طرح ها، استفاده حداکثر از منابع ملی، ارزآوری بیشتر و... می باشد.
    هدف کلی این مقاله بررسی میزان کارآمدی نخبگان در شرکت ملی گاز است. در این مقاله جامعهنخبگان 458 نفر بودند که نمون هگیری از آنها با روش نمون هگیری سهمیه ای طبقه ای نسبی صورت پذیرفت. 80 نفر تخمین زده می شد که - از جامعه کل مدیران، اطلاع دقیقی در دست نبود لیکن برآورد بین 85 انتخاب نمونه ها به روش تصادفی ساده و با استفاده از نمونه های در دسترس صورت پذیرفت.
    ابزار پژوهش برای سنجش میزان کارآمدی نخبگان و همچنین سنجش شرایط و امکانات موجود برای آنها، 2 پرسش نامه 24 سوالی پژوهشگر ساخته بود که پس از بررسی روایی و پایایی آنها برای دو گروه مدیران و نخبگان ارسال گردید. در ادامه با ب هکارگیری آمار توصیفی و استنباطی به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد و تمام فرضیه های مربوط به گروه مدیران (یک فرضیه اصلی و هفت فرضیه فرعی) و در گروه نخبگان (یک فرضیه 0) مورد بررسی قرار گرفت. پس از تجزیه و تحلیل / 0 (اطمینان 95 / اصلی و 5 فرضیه فرعی) در سطح آلفای 05 داده ها، نتایج بدین صورت است که در زمینه میزان کارآمدی نخبگان، از میان هفت فرضیه فرعی، فقط دو فرضیه مورد قبول واقع شده و دیگر فرضی ه ها رد شدند. دو فرضی های که پذیرفته شده اند به قرار زیر است: 1 زمینه استفاده و کاربرد تکنولوژی های جدید با حضور نخبگان بیشتر از غیرنخبگان است.
    2 مشارکت و تعامل در بین نخبگان نسبت به غیرنخبگان بیشتر است.
    همچنین نتایج به دست آمده در زمینه آزمون فرضیه اصلی دوم، نشان می دهد که شرایط و امکانات لازم جهت استفاده اثربخش از نخبگان فراهم نشده است.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، جایگاه نیروهای نخبه، میزان کارآمدی، خلاقیت، نخبگان در شرکت ملی گاز ایران
  • بهروز رضایی منش، شقایق کرمانشاهی صفحه 89
    معنویت در» و به ویژه «معنویت» مقالات اخیر حکایت از گرایش و اقبال روزافزون مردم به موضوعدارند. تحقیقات نشان داده اند که مردم و سازمان ها به عللی از قبیل تمایل به تجربه معنویت «محیط کار در محل کار، سپری شدن بخش قابل توجهی از اوقات زندگی شخصی در محل کار و مزایا و پیامدهای مثبت حضور معنویت در محیط کار برای سازمان ها به این موضوع علاقه مند شده اند. به طور خلاصه، شواهد از وجود رابطه میان معنویت در محیط کار با خلاقیت، اعتماد، وفاداری سازمانی، افزایش احساس موفقیت شخصی، تعهد سازمانی بیشتر و بهبود عملکرد سازمانی خبر می دهد.
    این مقاله قصد دارد تا با تعیین ابعاد معنویت در محیط کار و پی بردن به مزایایی که حضور معنویتدر مدیران و «بهبود تعهد سازمانی» را با «معنویت در محیط کار» در محیط کار به ارمغان می آورد، رابطه رابطه میان معنویت» کارکنان فرودگاه مهرآباد بررسی نماید. فرضیه اصلی تحقیق حاضر عبارت است از و فرضیه های فرعی مربوط به اثرگذاری متغیرمعنویت بر روی ابعاد «در محیط کار با تعهد سازمانی سه گانه تعهد سازمانی (تعهد عاطفی، تعهد هنجاری و تعهد مستمر) می باشد. این پژوهش بر اساس داده های جمع آوری شده از نمونه ای متشکل از 98 نفر از مدیران و کارکنان فرودگاه بین المللی مهرآباد انجام گرفته است. نتایج تحقیق بیان گر این مطلب بود که حضور معنویت در محیط کار بر بهبود تعهد سازمانی مدیران و کارکنان اثرگذار بوده و همچنین از میان فرضیه های فرعی، حضور معنویت در محیط کار بر بهبود تعهد عاطفی و تعهد هنجاری مدیران و کارکنان فرودگاه اثرگذار بوده، اما بر بهبود تعهد مستمر ایشان اثرگذار نبوده و هیچ گونه رابطه معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: معنویت، معنویت در محیط کار، تعهد سازمانی
  • اکبر اعتباریان، مسعود طالع صفحه 113
    هدف از اجرای این پژوهش تعیین میزان شکاف بین انتظارات و ادراکات بیمه شدگان بر اساسشاخص های مدل سروکوال در سازمان تامین اجتماعی استان اصفهان بود. فرضیه های پژوهشبراساس پنج شاخص مدل سروکوال شامل ملموسات، مسئولیت پذیری، اعتماد، همدلی و تعهد، واطمینان تنظیم گردید. روش تحقیق توصیفی است و به شیوه میدانی اجرا گردید. ابزار گردآوریداده ها پرسش نامه محقق ساخته است که بر اساس 5 شاخص مدل سروکوال طراحی شد. نتایجحاصل از آزمون داده های گردآوری شده، نشان داد که بین ادراکات و انتظارات بیمه شدگان در هرپنج بعد، شکاف وجود دارد و در هی چ کدام از ابعاد رضایت مشتریان تامین نشده است. نتایج نشانداد که در بعد ملموسات رضایت خانم ها از آقایان بیشتر، در همین بعد سطح رضایت بیمه شدگاناجباری از دو گروه دیگر یعنی بیمه شدگان اختیاری و رانندگان کمتر، در بعد مسئولیت پذیری سطحرضایت بیمه شدگان با مدرک دیپلم و کاردانی از دارندگان مدارک بالاتر بیشتر، و در بعد اعتماد وهمدلی (تعهد) سطح انتظار بیمه شدگان با سابقه تر از بیمه شدگان کم سابقه تر بیشتر است. مقایسه شکاف بین انتظارات و ادراکات در هر پنج بعد نشان داد که بیشترین شکاف در ابعاد مسئولیت پذیری، اعتماد و همدلی، سپس بعد اطمینان و کمترین شکاف در بعد ملموسات می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، مشتری، مدل سروکوال، ملموسات، مسئولیت پذیری، اعتماد، همدلی و تعهد، اطمینان
  • حسین وظیفه دوست، زهرا عاقل صفحه 127
    در این پژوهش به بررسی اثر منابع شرکت بر عملکرد نمایشگاه های تجاری پرداخته است.
    جامعه آماری مورد مطالعه، تعداد 113 نفر از مدیران فروش شرکت ها وموسسات تولیدی استان«خودرو وصنایع وابسته» خراسان رضوی که شرکت کننده در هشتمین نمایشگاه بین اللملی تجاریاستان است. برای انجام این تحقیق از اطلاعات جمع آوری شده از مدیران فروش 52 شرکتتولیدی توسط پرسش نامه بهره گرفته شده است. روایی پرسش نامه به طریق محتوایی حاصلگردید و برای پایایی از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ استفاده به عمل آمد که نتیجه آن برای0 به دست آمد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز / پرسش نامه 90رگرسیون ساده و چندگانه استفاده شده است.
    این تحقیق نقش واسطهای فرایندهای نمایشگاه تجاری را در رابطه بین منابع شرکت و عملکردنمایشگاه تجاری را آزمون میکند و تاکید دارد که فرایندهای بازاریابی نمایشگاه تجاری درموفقیت عملکرد نمایشگاه تجاری مهم است. این تحقیق همچنین نشان می دهد که منابع چه به طورمستقیم چه غیرمستقیم از طریق فرایند های بازاریابی نمایشگاه تجاری، در تقویت عملکرد نمایشگاهتجاری نقش مهمی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: نمایشگاه تجاری، روش های ترفیعی، منابع و قابلیت ها، فرایندهای بازاریابی
  • محمدرضا عباسی، صابر آقاجانی صفحه 149
    سنجش کیفیت خدمات، پیش شرط اساسی بهبود کیفیت است. زیرا تا نیازهای کیفیت مشخصنشود، خدمات اصلاح نخواهد شد. تحقیقات نشان می دهد که در صنعت خودروسازی علاوه برمحصول، انتظارات و ادراک مشتریان از خدمات ارایه شده، در خرید مجدد آنها نقش به سزایی دارد.
    تحقیق حاضر به منظور سنجش کیفیت خدمات بر اساس ادراک و انتظار مشتریان از خدماتارایه شده، توسط سازمان فروش شرکت ایران خودرو انجام گرفت. در این تحقیق با استفاده ازابزار سروکوال، میزان انتظار و ادراک مشتریان از خدمات سازمان فروش ارزیابی شده است. جهتبررسی پایایی و میزان قابلیت اطمینان ابزار جم عآوری اطلاعات، از ضریب آلفای کرونباخ استفادهشده است.
    بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، در تمام ابعاد کیفی بین انتظار و ادراک مشتریان فاصلهمعناداری وجود دارد. بیشترین شکاف عملکرد مربوط به ابعاد همدلی و قابلیت اطمینان و کمترینشکاف عملکرد مربوط به بعد عوامل محسوس است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سروکوال، ابعاد کیفی پنج گانه، انتظارات مشتریان، ادراک مشتریان