فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت راهبردی - پیاپی 65 (تابستان 1396)

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 65 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد طالاری، سید حمید خدادادحسینی*، اسدالله کردناییج، عادل آذر صفحات 13-43
    با توجه به محیط کسب وکار کنونی یکی از چالش های اساسی شرکت های هلدینگ نحوه مدیریت راهبردی پرتفولیوی کسب وکارهایشان است. براین اساس و با توجه به انتقادات به مدل های موجود مدیریت پرتفولیوی شرکت، هدف این مطالعه ارائه و تبیین مدلی موثر برای مدیریت پرتفولیوی شرکت های هلدینگ می باشد. رویکرد این تحقیق استقرایی و روش آن کیفی است و برای نظریه پردازی و ارائه مدل از راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد کلاسیک استفاده شده است. روش گردآوری داده ها مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته است و با استفاده از نمونه گیری نظری با 22 خبره فعال در 13 شرکت هلدینگ مصاحبه شده است. کدگذاری و تحلیل مصاحبه ها منجر به شکل گیری مفهوم «پرتفولیوی دوسوتوان» به عنوان مقوله اصلی پژوهش شد. یافته پژوهش منجر به شکل گیری دو ماتریس «توانمندی» و «نیازمندی» به قابلیت های کاوش و بهره برداری برای تحلیل SBUها شد. با استفاده از خروجی و ابعاد این دو ماتریس، «ماتریس توازن» براساس منطق زیربنایی دوسوتوانی شکل گرفت. این ماتریس SBUها را به چهاردسته تقسیم بندی می نماید و تصمیمات در سطح هلدینگ برای هر گروه متفاوت خواهد بود. در نهایت مشخص شد هلدینگ ها برای تحلیل پرتفولیوی خود از دو جهت گیری ابزاری و رویکردی استفاده می کنند. جهت گیری هلدینگ ها توازن پرتفولیوی آنها را مشخص می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی پرتفولیو، پرتفولیوی دوسوتوان، ماتریس توانمندی، ماتریس نیازمندی، ماتریس توازن، نظریه پردازی داده بنیاد کلاسیک
  • داود حسین پور، عقیل قربانی پاجی* صفحات 45-75
    امروزه مفهوم توسعه منابع انسانی جایگاهی متمایز در تئوری های رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی و مدیریت استراتژیک دارد. این پژوهش درصدد است تا به بررسی تاثیر میانجی اعتماد متقابل و رضایت شغلی کارکنان در ارتباط بین توسعه منابع انسانی و اثربخشی سازمانی بپردازد. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه های توسعه منابع انسانی شای (2005)، اثربخشی سازمانی هدی و دیگران (2009)، سنجش رضایت شغلی کارکنان هو و دیگران (2009) و اعتماد متقابل کارکنان تزافریر و دولان (2004) جمع آوری شد. داده های حاصل با استفاده از روش حداقل مربعات جزئی (Smart PLS) و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از آزمون های سوبل و واف (VAF) برای اندازه گیری شدت اثر و آماره تی میانجی اعتماد متقابل و رضایت شغلی استفاده شده است. تحلیل داده ها نشان داد که توسعه منابع انسانی بر اثربخشی سازمانی، اعتماد متقابل و رضایت شغلی کارکنان موثر بوده است. از سوی دیگر، تجزیه و تحلیل های انجام شده با استفاده از آزمون سوبل نشان داد که تقریبا 36 درصد از تغییرات توسعه منابع انسانی بر اثربخشی سازمانی از طریق متغیر میانجی اعتماد متقابل تبیین می شود. هم چنین تقریبا 28 درصد از تغییرات توسعه منابع انسانی بر اثربخشی سازمانی از طریق متغیر میانجی رضایت شغلی کارکنان تبیین می شود. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها بیانگر آن است که فرآیندهای توسعه منابع انسانی شامل آموزش کارکنان، توسعه شایستگی ها، تسهیم اطلاعات و توانمندسازی با تاثیر گذاری بر اثربخشی سازمانی، اعتماد متقابل و رضایت شغلی کارکنان منجر به دستیابی به اهداف سازمانی برای سازمان ورزش و جوانان می شود.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، اثربخشی سازمانی، اعتماد متقابل کارکنان، رضایت شغلی کارکنان
  • رکسانا کاشانی*، غلام عباس شکاری صفحات 77-101
    تفکر استراتژیک در استمرار بقا و پیشرفت در محیط متغیر و پویای امروزی نقش بسیار مهمی را بازی می نماید همچنین تفکر استراتژیک ابزاری است که به مدیران کمک می کند تا فرصت های جدید را خلق نمایند. نقش مدیران در فرآیند برنامه ریزی استراتژیک و اتخاذ تصمیمات، وابسته به نحوه تفکرشان می باشد و چارچوب های برنامه ریزی استراتژیک تنها فراهم کننده سوالاتی است که پاسخش مبتنی بر روش شناسی مدیران و تفکر ایشان در تصمیم گیری است. هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل عوامل کلیدی موثر بر تفکر استراتژیک به عنوان یک شایستگی محوری در سازمان می باشد. در این تحقیق ابتدا با مرور ادبیات تحقیق تعداد 23 عامل کلیدی (شایستگی های) تفکر استراتژیک استخراج گردیده و سپس با توزیع پرسشنامه ای بین اساتید و خبرگان مرتبط با موضوع، نظرات آنها مبنی بر انتخاب عوامل کلیدی مهم تر و یا اضافه نمودن عوامل دیگر، مورد پرسش قرار گرفته است که در نهایت 8 عامل کلیدی شناسایی گردید. پس از شناسایی عوامل کلیدی نهایی، اثرگذاری و روابط متقابل بین این عوامل نیز از خبرگان و اساتید مرتبط با این حوزه مورد پرسش قرار گرفته و در انتها، با استفاده از رویکردی ترکیبی از دو روش تئوری سیستم خاکستری و روش دیمتل به تجزیه و تحلیل داده های تحقیق پرداخته شده است که نتایج نشان دهنده ی میزان تاثیرگذاری، تاثیرپذیری و تعامل عوامل و گروه بندی آنها به عوامل علی و معلولی می باشد.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، شایستگی استراتژیک، روش دیمتل، تئوری خاکستری
  • حسین بازرگانی، محمدرضا فتحی* صفحات 103-129
    هدف اصلی نقشه استراتژی برقراری ارتباط علت و معلولی میان اهداف استراتژیک و ترجمه این اهداف به برنامه های عملیاتی می باشد. همچنین جلب مشارکت تمامی کارکنان با مشخص شدن ارتباط هر بخش سازمان با اهداف استراتژیک، از پیامدهای دیگر نقشه استراتژی می باشد. این تحقیق با استفاده از روابط علت ومعلولی میان اهداف استراتژیک در سطوح مختلف، به ارائه روشی جهت طراحی نقشه استراتژی در یک شرکت دانش بنیان پرداخته است. سعی بر آن بوده است تا نقشه استراتژی را در جهت اجرای استراتژی ها ارائه کرده و استفاده از آن را با کمک «خانه استراتژی» که مفهومی برخاسته از «گسترش خانه کیفیت» است ساده تر کنیم. خواننده ابتدا با مفاهیم کلی آشنا شده و سپس روش های دیمتل و کپراس فازی را مطالعه خواهد کرد و همچنین در پایان نقشه طراحی شده ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، نقشه استراتژی، گسترش طرح ریزی کیفیت، روش کپراس فازی
  • حسن ولیان*، علیرضا کوشکی جهرمی، حسن بودلایی صفحات 131-151
    برای هر سازمان یا هر شرکتی در هر مکان و صنعتی که باشد کلید موفقیت تنها اتکاء بر یک منبع برای کسب مزیت نیست، بلکه بهترین و موفق ترین شرکت ها می دانند که همواره باید قابلیت ها و توانمندی های رقابتی خود را ارتقا بخشند و بتوانند از این طریق به موفقیت های بیشتری دست یابند. لذا هدف اصلی تحقیق حاضر طراحی مدلی مبتنی بر رویکردهای استراتژی های قابلیت های سازمانی با توجه به ابعاد سازمان های دانشی، سنتی و نگرش های دانشی و صنعتی می باشد. سوال اصلی این تحقیق اینست که آیا قابلیت های سازمانی براساس تئوری نقاط مرجع استراتژیک قابل تبیین است؟ رویکرد این تحقیق براساس فلسفه ی علم (معرفت شناسی) و فلسفه ی عالم (انسان شناسی)، موردی می باشد. به عبارت دیگر براساس مرور ادبیات استراتژی قابلیت های سازمانی و مطالعه ی کتابخانه ای موضوع مشخص گردید الگویی یکپارچه و هماهنگ با زمینه و بستر قابلیت های سازمانی ارائه نشده است و این تحقیق با استفاده از نقاط مرجع استراتژیک بدنبال طراحی مدل قابلیت های سازمانی می باشد. در این مقاله ابتدا ابعاد مورد توجه این تحقیق شامل، سازمان های دانشی، سازمان های سنتی، نگرش دانشی و نگرش صنعتی، توضیح داده شدند، پس از آن سعی گردید با استفاده از الگوی هماهنگی مبتنی بر نقاط مرجع استراتژیک، گونه های هماهنگ هر یک از استراتژی های قابلیت های مورد توجه سازمان بر مبنای سازمان های دانشی، سازمان های سنتی و نگرش دانشی و نگرش صنعتی شناسایی و ارائه شدند.
    کلیدواژگان: سازمان های دانشی، سازمان های سنتی، نگرش دانشی، نگرش صنعتی، قابلیت های سازمانی، هماهنگی استراتژیک
  • محسن میرزایی*، حبیب الله جوانمرد، محمد صادق حری صفحات 153-183
    قبل از اجرای مدیریت دانش در سازمان، مهم ترین مسئله انتخاب استراتژی مناسب است که نبود آن سبب افزایش احتمال شکست برنامه های مدیریت دانش می شود. با وجود اهمیتی که انتخاب استراتژی مناسب بر اثربخشی مدیریت دانش دارد؛ پژوهش های کمی با در نظر گرفتن همه عوامل سازمانی تاثیرگذار بر این انتخاب انجام شده است. این تحقیق در پی شناسایی تمامی عوامل سازمانی مرتبط با انتخاب استراتژی مدیریت دانش در محیط سه سازمان صنعتی زیر مجموعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح انجام شد. روش این تحقیق به لحاظ
    هدف
    کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات تحقیقی توصیفی پیمایشی است که با ابزار پرسشنامه و به کمک 34 نفر از مدیران ارشد، مدیران و کارشناسان واحدهای مدیریت دانش سه سازمان صنعتی انجام شد. برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از نرم افزار ،SPSS.20، و از روش آماری کای دو استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که بین تمامی متغیرهای اصلی تحقیق (استراتژی سازمان، فرهنگ سازمانی، سبک رهبری، ساختار سازمانی، استراتژی منابع انسانی، و سطح بلوغ فناوری اطلاعات) با
    انتخاب استراتژی مدیریت دانش رابطه معناداری وجود دارد و بین سه متغیر فرعی فرهنگ انطباق پذیر، سبک رهبری انزواگرا و استراتژی ثانویه منابع انسانی، با این انتخاب رابطه ای وجود ندارد. بنابر این، با حذف آنها از الگوی مفهومی تحقیق، الگوی عوامل موثر بر انتخاب استراتژی مدیریت دانش ارائه گردید.
    کلیدواژگان: استراتژی مدیریت دانش، استراتژی شخصی سازی، استراتژی مدون سازی، استراتژی پویا
  • احمد توکلی*، آذر کفاش پور، حسین نیکو صفحات 185-207
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر متغیرهای کیفیت خدمات درک شده، تصویر شرکت و رضایت مشتری بر وفاداری مشتری با در نظر گرفتن نقش تعدیل گری هزینه های جابجایی می باشد. مطالعه حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی و پیمایشی-تحلیلی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مشتریان شعب بانک سینا در سطح شهر مشهد است و حجم نمونه با توجه به مدل معادلات ساختاری 285 نفر تعیین شد. پرسشنامه به صورت حضوری بین 350 نفر از مشتریان شعب بانک سینا در سطح شهر مشهد توزیع گردید که از این تعداد 295 پرسش نامه قابل استفاده بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزاهایSPSS. 22 و AMOS. 22 استفاده گردید. نتایج نشان داد که از بین فرضیات پژوهش تنها نقش تعدیل گر هزینه های جابجایی بر رابطه بین تصویر ذهنی شرکت و وفاداری مشتری، رد و سایر فرضیات مورد تایید قرار گرفتند. همچنین رضایت مشتری با ضریب مسیر 38/. مهمترین عامل موثر بر وفاداری مشتری می باشد و اثر تصویر ذهنی شرکت و رضایت مشتری بر وفاداری مشتری مثبت و معنادار می باشد. علاوه بر این نقش میانجی گری تصویر ذهنی شرکت و رضایت مشتری نیز در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است که نتایج بیانگر تایید نقش میانجی گری این متغیرها می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات درک شده، تصویر ذهنی شرکت، رضایت مشتری، وفاداری مشتری، هزینه های جابجایی
|
  • Pages 13-43
    Given the current business environment, one of the main challenges in corporates is how to manage their businesses portfolio strategically. On this basis, and given the criticisms of existing corporate portfolio management (CPM) models, the purpose of this study provide a model for effective portfolio management in corporate. This research is inductive approach and qualitative method and classic grounded theory strategy was used. Semi-structured interviews to collect data and using theoretical sampling with 22 experts were interviewed in the 13 corporate. Coding and analysis of the interviews led to the formation of the concept of "ambidextrous portfolio" as the core category of the study. The findings led to the formation of two matrix "Capability" and "Requirement” for analysis the SBU. Using the output and the dimensions of the two matrices, "Balancing Matrix" was formed on the basis of the logic underlying ambidexterity. This matrix divided SBUs to four category and corporate decisions will be different for each group. Finally it was founded that corporates to analyze their portfolios use tools orientation or approach orientation. Corporate orientation determine balance of their portfolios.
    Keywords: Strategic portfolio management, ambidextrous portfolio, capability matrix, requirement matrix, balancing matrix
  • Pages 45-75
    Today the concept of human resource development is a distinct position in theories of organizational behavior, human resource management and strategic management. The purpose of this study is to investigate the effect of human resource development and organizational effectiveness with mediation role of mutual trust and job satisfaction.The required data were collected with using questionnaires human resource development Shay (2005), organizational effectiveness Hoda &et al (2009), job satisfaction Ho & et al (2009) and employee mutual trust Tzafrir and Dolan (2004). The data were analyzed with using partial least squares (smart PLS) and SPSS. Also The Sobel test and VAF for measuring the impact and t–value of mediator variables. Data analysis showed that human resource development has a positive significant to organizational effectiveness, job satisfaction and employee's mutual trust. On the other hand, analysis is performed using Sobel test indicated that almost 36 percent of the changes in human resource development to organizational effectiveness explained through mediator role of mutual trust. Also almost 28 percent of the changes in human resource development to organizational effectiveness explained through mediator role of job satisfaction. The results of data analysis indicated that human resource development processes, including staff training, Development of competencies, information sharing and empowerment to influence organizational effectiveness, mutual trust and job satisfaction of employees to achieve organizational goals in the Youth and Sports Organization.
    Keywords: Human Resource Development, Organizational Effectiveness, Employee Mutual Trust, Employee Job Satisfaction
  • Pages 77-101
    This study aims to identify and analyze the key factors influencing strategic thinking as a core competency in organization. In this research, firstly based on literature review, 23 key factors (competencies) of strategic thinking were determined, then a questionnaire distributed to professors and experts in relevant field and their views on the key factors or adding other key factors, have questioned which ultimately 8 key factor were identified. After identifying final key factors, their effects and interrelationships questioned form professors and experts through another questionnaire. At the end, using an integrated method including Grey system theory and DEMATEL technique, the data analyzing was accomplished. The results show the effectiveness, influence and interaction of key factors and finaly they grouped into cause and effect factors.
    Keywords: Strategic Thinking, Strategic Competency, DEMATEL Method, Grey Theory
  • Pages 103-129
    Strategy Map is a comprehensive tool for having the right attitude and determination of the exact path of progress in the evolution of Excellence. If the organization can design strategy map well and implemented, will substantially improve implementation strategies. The study design for a Knowledge-based Company strategy map. Therefore, initially to assess the strengths, weaknesses, opportunities, threats and strategic themes and the themes covered by the Strategic SWOT points and then determines the company's strategic goals are discussed. In the end, the strategic objectives are prioritized using Fuzzy COPRAS and DEMATEL. In this article, we try to present the strategic map in order to implement the proposed strategies and use it with the help of "Quality Function Deployment".
    Keywords: Balanced Scorecard, Strategy Map, Quality Function Deployment, Fuzzy COPRAS
  • Pages 131-151
    Before implementing knowledge management in organization the most important issue is to select an adequate strategy which its absence results to failure of KM programs. Due to the importance of adequate strategy selection on KM effectiveness, little research has been done considering all organizational factors. Current research aims to identify all organizational factors related to KM strategy selection in three industrial strategic organizations. Methodology for this research is applied in purpose and descriptive in data gathering. Current study carried out by the help of a questionnaire tool distributed to 34 managers and KM experts in aforementioned organizations. To analyze data and test hypotheses the authors have used Chi-square method through windows SPSS.20 software. Results clearly show that there are meaningful relationships between all main variables of research (organizational strategy, organizational culture, leadership style, human resources strategy, and IT maturity level) by adequate selection of strategy; while there are not meaningful relationships among three sub-variables of cultural super-imposable, isolationist leadership style and secondary human resource strategy. Therefore, by omitting them from conceptual model of research, the model of factors affecting the selection of adequate knowledge management strategy is proposed.
    Keywords: Knowledge Management Strategy, Codification Strategy, Personalization Strategy, Dynamic Strategy
  • Pages 153-183
    Before implementing knowledge management in organization the most important issue is to select an adequate strategy which its absence results to failure of KM programs. Due to the importance of adequate strategy selection on KM effectiveness, little research has been done considering all organizational factors. Current research aims to identify all organizational factors related to KM strategy selection in three industrial strategic organizations. Methodology for this research is applied in purpose and descriptive in data gathering. Current study carried out by the help of a questionnaire tool distributed to 34 managers and KM experts in aforementioned organizations. To analyze data and test hypotheses the authors have used Chi-square method through windows SPSS.20 software. Results clearly show that there are meaningful relationships between all main variables of research (organizational strategy, organizational culture, leadership style, human resources strategy, and IT maturity level) by adequate selection of strategy; while there are not meaningful relationships among three sub-variables of cultural super-imposable, isolationist leadership style and secondary human resource strategy. Therefore, by omitting them from conceptual model of research, the model of factors affecting the selection of adequate knowledge management strategy is proposed.
    Keywords: Knowledge Management Strategy, Codification Strategy, Personalization Strategy, Dynamic Strategy
  • Pages 185-207
    The purpose of this paper is to investigate the effects of variables, perceived service quality, corporate image and customer satisfaction on customer loyalty With Regard to the Role of Moderating the switching costs. This study is applicable and descriptive analytic survey. The population of this survey is Sina bank branches in Mashhad and a sample size of 285 person was determined With regard to the structural equation modeling. Questionnaires were sent to 350 customers but only 295 of them were usable. Structural equation modeling, SPSS.v22 and AMOS.v22 software are used to data analysis. Findings revealed, only the assumption that was the role of moderator of these switching costs in the relationship between corporate image and customer loyalty rejected but other assumptions were confirmed. The most important factor is customer satisfaction (coefficient of 0.38) and the effect of corporate image and customer satisfaction on customer loyalty is positive and significant. In addition, the role of intermediary company image and customer satisfaction were examined so that the results confirmed the role of mediating of these variables.
    Keywords: Perceived Service Quality, Corporate Image, customer satisfaction, customer loyalty, Switching Costs