فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال دهم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد عرب، حجت زراعتی، حسین شعبانی نژاد، مسعود غلامعلی لواسانی، علی اکبری ساری، مهدی ورمقانی صفحه 9
    زمینه و هدف
    مهارت های هوش هیجانی عامل اصلی در اثربخشی رهبری و موفقیت شغلی مدیران به شمار می آید.لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان هوش هیجانی مدیران و ارتباط آن با عملکرد آنان در بیمارستانهای منتخب خصوصی و دولتی شهر تهران انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی با نتایج کاربردی است که به روش مقطعی (cross-sectional) انجام شده است. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه مدیران ارشد و میانی بیمارستانهای دولتی و خصوصی تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی است. تعداد 120 نفر از مدیران ارشد و میانی بیمارستانها بعنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید.این حجم برای اطمینان 95% و دقت 4 با استفاده از فرمول محاسبه گردید.برای ارزیابی عملکرد هر مدیر از دیدگاه 3 نفر از کارکنان بیمارستانهای مورد مطالعه استفاده شد که برای جمع آوری و نظرات دیدگاه های کارکنان لازم بود نظرات 360نفرازکارکنان از طریق پرسشنامه جمع آوری شودبدین ترتیب تعداد 480 پرسشنامه تنظیم گردید. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز در پژوهش، یک پرسشنامه استاندارد(پرسشنامه شرینک) و یک پرسشنامه محقق ساخته مورد استفاده قرار گرفت ضریب همبستگی پرسشنامه محقق ساخته 88/0 درصد بدست آمد که نشاندهنده پایایی مناسب پرسشنامه می باشد. آزمون هایی که در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت عبارتند از آزمون Kolmogrov Smirnov، Manwitny، Kruskal-Wallis.
    یافته ها
    بین هوش هیجانی مدیران و عملکرد آنها ارتباط وجود دارد ولی هیچ یک از حیطه های هوش هیجانی از لحاظ آماری معنی دار نمی باشد. در بین حیطه های مختلف هوش هیجانی مهارتهای اجتماعی دارای بالاترین میزان (60%)و خودانگیزشی دارای پایین ترین میزان (50%)است و میزان هوش هیجانی کل مدیران نیز 56% می باشد.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج این مطالعه معنی دار بودن رابطه هوش هیجانی و عملکرد مدیران از دیدگاه کارکنان را تایید نمی نماید.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عملکرد مدیران، بیمارستان خصوصی، بیمارستان دولتی
  • محمدعلی افشارکاظمی، مجتبی سالاری فر، امیر اشکان نصیری پور، ژیلا منوچهری مقدم صفحه 18
    زمینه و هدف
    بیمارستان ها یکی از ارکان اصلی نظام سلامت محسوب شده و بخش مهمی از منابع آن را به خود اختصاص می دهند. اداره صحیح و علمی بیمارستان ها می تواند ضمن افزایش کیفیت خدمات تشخیصی و درمانی، موجب کاهش هزینه های بخش سلامت شود. مدیریت اثربخش بیمارستان، درگام اول نیازمند شناسایی عوامل موثر برعملکرد بیمارستان و اولویت بندی این عوامل و درگام بعدی انتخاب و اجرای مداخلات مناسب می باشد. در این پژوهش، عوامل مدیریتی موثر بر عملکرد مرکز قلب تهران شناسایی و رتبه بندی شده اند.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که در نیمه اول سال 1389 انجام شده، ابتدا عوامل مدیریتی موثر بر عملکرد مرکز قلب تهران به روش کیفی شناسایی و سپس به روش کمی به عوامل تاثیرگذار و تاثیرپذیر تفکیک و بر اساس شدت تاثیرگذاری، رتبه بندی شدند.
    جامعه پژوهش شامل مدیران ارشد و میانی مرکز قلب تهران بود. درمرحله شناسایی عوامل مدیریتی، داده ها از طریق مصاحبه، تکمیل پرسشنامه و مطالعه متون مرتبط جمع آوری و با استفاده از نرم افزارSPSS با تست آماری «One Sample t-test» آزمون شدند. در مرحله بررسی تاثیرمتقابل عوامل بر یکدیگر، داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه، جمع آوری و با استفاده از نرم افزارهای Excel و MATLAB با تکنیک دیماتل فازی (Fuzzy DEMATEL) تحلیل شدند.
    نتایج
    در این پژوهش 9 عامل مدیریتی موثر بر عملکرد مرکزقلب تهران شناسایی شدند و با اندازه گیری شاخص (Di-Ri)، 7 عامل برحسب مقدار مثبت این شاخص، تاثیرگذار و 2 عامل بر حسب مقدار منفی این شاخص، تاثیرپذیر شناخته شدند. همچنین بر اساس مقدار عددی شاخص (Di+Ri)، عوامل مدیریتی به ترتیب شدت تاثیرگذاری عبارت بودند از: تفویض اختیار(3/16)، تعهدو مسوولیت پذیری مدیران(2/96)، اختیارات متناسب با مسوولیت(2/67)، انگیزه مدیران(2/61)، فرآیندگرایی(2/26)، رویکرد سیستمی(2/25) و ثبات مدیریت (1/68).
    نتیجه گیری
    توجه وتمرکز برروی عوامل مدیریتی تاثیرگذار مانند تفویض اختیار، تعهد و مسوولیت پذیری مدیران، تناسب اختیارات ومسوولیت ها، ثبات مدیریت و نیز انگیزش مدیران، در بهبود عملکرد بیمارستان موثر است.
    کلیدواژگان: عملکرد بیمارستان، عوامل مدیریتی، رویکرد فازی، تکنیک دیماتل
  • آذر طل، ابوالقاسم پوررضا، داود شجاعی زاده، محمود محمودی صفحه 28
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت عواقب جدی کلینیکی، اجتماعی و اقتصادی به دنبال دارد.شیوع روز افزون بیماری دیابت در سراسر جهان سبب بروز مشکلات فردی و اجتماعی بی شماری گردیده است.مطالعه حاضر، با هدف تعیین عوامل اجتماعی- اقتصادی موثر در دیابت نوع2 و پیامدهای مرتبط با بیماری در بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1389انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، یک بررسی توصیفی- تحلیلی است که 450 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در آن شرکت نمودند. روش نمونه گیری به صورت مستمر بوده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه خود ساخته بود. در این ابزار 42 سوال در زمینه عوامل اقتصادی- اجتماعی بود.پایایی این ابزار نیز توسط ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد(0/89). در پایان تجزیه و تحلیل این پژوهش با استفاده نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و استنباطی انجام پذیرفت.
    نتایج
    بیشتر افراد تحت بررسی دارای یک پیامد، دارای عارضه قلبی (22/2%)، دو پیامد، عوارض قلبی و چشمی(12/7%) و دارای سه پیامد، عوارض قلبی، چشمی و زخم پا(14%) بودند. اکثریت افراد تحت بررسی (50%)، یک پیامد دیابت را تجربه نموده اند، این در حالی است که 33/6 درصد افراد دو پیامد و 16/4 درصد افراد سه پیامد یا بیشتر داشته اند.
    نتیجه گیری
    افراد با سطح اقتصادی- اجتماعی پایین چالش های محیطی بیشترو منابع روانی اجتماعی کمتری را مانند توانایی در سازگاری تجربه می نمایند.استراتژی های توانمند سازی باعث ایجاد تغییرات فاحش در افراد می شود تا انتظارات مثبت، امید، عزت نفس و اطمینان خود را افزایش دهند. اهداف فرآیند توانمند سازی بر افزایش بالقوه کنترل فرد و اعمال خود - تعیینی استوار است.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، عوامل اقتصادی، اجتماعی، پیامدهای دیابت
  • امین ترابی، خسرو کشاورز، ژیلا نجف پور، عفت محمدی صفحه 38
    زمینه و هدف
    در روش هزینه یابی مبتنی بر فعالیت ابتدا فعالیت ها شناسایی شده سپس هزینه های مستقیم و غیر مستقیم مرتبط با هر فعالیت بر مبنای تسهیم محاسبه می گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین بهای تمام شده خدمات بخش رادیولوژی بر اساس روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت در بیمارستان آموزشی درمانی گلستان اهواز تدوین شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مطالعات کاربردی و مقطعی است در این مطالعه، قیمت تمام شده 35 خدمت رایج رادیوگرافی (مندرج در فهرست تعرفه های مصوب دولتی) با استفاده از روش هزینه یابی مبتنی بر فعالیت(ABC) برای بخش رادیولوژی بیمارستان گلستان اهواز در(1388)محاسبه شد.ابزار گردآوری داده ها، لیست ها و فرم های مربوط به فهرست هزینه های مستقیم و غیر مستقیم خدمات رادیولوژی و سایر مراکز فعالیت مرتبط بود. در این مطالعه برای برآورد سهم هزینه های سایر بخش ها در خدمات بخش رادیولوژی، ابتدا مبنا های تسهیبم تعیین سپس با استفاده از روش تسهیم مستقیم، هزینه ها برآورد شدند.
    نتایج
    یافته های این مطالعه نشان داد، فقط قیمت تمام شده سه خدمت رادیوگرافی شامل: لمبوساکرال دو جهت با(6348 ریال)، دور سولومار روبرو و نیم رخ با(3995 ریال) و مهره ها و کمر ایستاده با(12001 ریال) اختلاف، کمتر از نرخ تعرفه های مصوب سال مطالعه، برآورد شد اما بهای تمام شده 32 خدمت دیگر رادیوگرافی با اختلاف مشخصی بیش از نرخ تعرفه های مصوب سالهای 87 و 88 بودند. به طور کلی مجموع هزینه های منتسب به خدمات بخش رادیولوژی 5795152383 ریال برآورد شد که بیشترین سهم(43/3 درصد هزینه ها) مربوط به هزینه های نیروی انسانی بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که بین قیمت واقعی خدمات رادیولوژی مورد مطالعه و تعرفه های مصوب تفاوت وجود دارد. این تفاوت خود را به شکل زیان مالی برای بیمارستان نشان می دهد، لذا برای بهبود نظام مالی بیمارستان و کاهش هزینه های آن لازم است از روش های دقیق محاسبه هزینه ها مانند هزینه یابی مبتنی بر فعالیت برای قیمت گذاری خدمات استفاده شود.
    کلیدواژگان: قیمت تمام شده، هزینه یابی بر مبنای فعالیت، بیمارستان، رادیولوژی، اهواز
  • احمد صادقی، حسن جعفری، رحیم خدایاری، محسن پاکدامن، رامین محمدی، بهمن احدی نژاد صفحه 50
    زمینه و هدف
    مدیریت دانش یکی از دستاوردهای عصر اطلاعات و دانش است و با توجه به ویژگی های آن، امروزه سازمان های موفق به شدت احساس نیاز به بهره مندی از آن دارند. از طرفی چون تغییر فرهنگ سازمانی یکی از مهمترین جنبه های هر نظام مدیریت دانش می باشد، بررسی وضعیت فرهنگ سازمانی موجود و تاثیر آن بر استقرار مدیریت دانش ضروری می باشد. در همین راستا، این تحقیق با هدف تعیین ارتباط بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش در بیمارستان هاشمی نژاد تهران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقطعی بود که در تابستان 1388 در بیمارستان هاشمی نژاد تهران انجام گرفت. جامعه آماری کلیه کارکنان بیمارستان هاشمی نژاد بودند که از بین آنها 120 نفر به صورت طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و با آزمون های anova، t-Test و همبستگی پیرسون و با استفاده از نرم افزار آماری spss مورد تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    اکثر افراد تحت بررسی در این بیمارستان (72%)، وضعیت فرهنگ سازمانی را مناسب ارزیابی کردند. بیشترین امتیاز در بعد مشارکت در کار و کمترین امتیاز در بعد سازگاری حاصل شد. وضعیت مدیریت دانش نیز از سوی پاسخ دهندگان در حد متوسط ارزیابی شد(63%). در نهایت رابطه آماری معناداری بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش در سطح =0.01α با P-value=0.000 و r=0.75 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش در این بیمارستان از وضعیت مناسبی برخوردار بودند. این ویژگی زمینه ساز سایر تغییرات موفقیت آمیز در بیمارستان خواهد بود و مدیران را در پیش بینی نظام مند الویت های تغییر و تدوین بهتر استراتژی ها برای اجرای موفقیت آمیز تکنیک ها و فرایند های مدیریت یاری خواهد رساند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، بیمارستان
  • علی تقی زاده هرات، رسول نورالسناء صفحه 58
    زمینه و هدف
    جایزه ملی بهره وری و تعالی سازمانی از سال 1382 در ایران مطرح و در هشت دوره ای که تاکنون برگزار گردیده، سازمان های برتر ایرانی را معرفی کرده است. در این جایزه با تغییراتی که در بخش بندی متقاضیان اعمال گردید، بخش بهداشت و درمان در سال 86 از سایر بخش ها تفکیک شد. همچنین در سال 1389 ویرایش جدید این جایز معرفی شد لیکن الگویی اختصاصی سازی شده جهت بخش بهداشت و درمان براساس ویرایش جدید تهیه نگردیده است. هدف از این مقاله تشریح ضرورت بازآفرینی الگوی تعالی سازمانی بنیاد مدیریت کیفیت اروپا متناسب با بخش بهداشت و درمان جهت استفاده در جایزه ملی بهره وری و تعالی سازمانی می باشد.
    مواد و روش ها
    برای تعیین ضرورت بازآفرینی الگوی تعالی سازمانی در بخش بهداشت و درمان، دو سئوال مطرح گردید: «آیا سوابقی از اینکه سازمان های بخش بهداشت و درمان (علی الخصوص بیمارستانها) از مدل های تعالی سازمانی (علی الخصوص مدل EFQM) برای برنامه ریزی بهبود استفاده می کنند وجود دارد؟ (در واقع آیا بازآفرینی و اختصاصی سازی مدل تعالی EFQM به عنوان یک نیاز در بخش بهداشت و درمان مطرح است؟) و در صورتیکه پاسخ به سئوال اول مثبت باشد، تا کنون چه اقداماتی جهت بازآفرینی و اختصاصی سازی مدل تعالی EFQM برای بخش بهداشت و درمان صورت گرفته است؟ جهت پاسخ به سئوالات فوق، با استفاده از کلمات کلیدی متعدد، جستجوهای مختلفی در پایگاه های علمی انجام گرفت و منابع بدست آمده در این جستجوها برای بررسی در سه طبقه دسته بندی گردید.
    نتایج
    یافته های حاصل از منابع مورد بررسی در سه طبقه»متناسب سازی و استفاده از مدلهای تعالی در بخش بهداشت و درمان«،»ارزیابی و مدیریت عملکرد در بخش بهداشت و درمان براساس مدلهای تعالی سازمانی«و»بررسی های آماری در اثربخشی بکارگیری مدلهای تعالی سازمانی و کیفیت در بخش بهداشت و درمان«ارائه گردیده است.
    نتیجه گیری
    با بررسی یافته های تحقیق مشخص گردید که سوابقی متعددی از بکارگیری مدل های تعالی سازمانی (علی الخصوص مدل EFQM) برای برنامه ریزی بهبود توسط سازمان های بخش بهداشت و درمان (علی الخصوص بیمارستانها) وجود دارد، لیکن تا کنون اقداماتی جهت بازآفرینی و اختصاصی سازی مدل تعالی EFQM برای بخش بهداشت و درمان صورت گرفته نگرفته است. لذا بازآفرینی و اختصاصی سازی مدل تعالی EFQM به عنوان یک ضرورت در بخش بهداشت و درمان مطرح می باشد.
    کلیدواژگان: بازآفرینی، الگوی تعالی سازمانی، بنیاد مدیریت کیفیت اروپا، جایزه ملی بهره وری و تعالی سازمانی
  • رضا واعظی، مهناز مایل افشار *، مهدی معمارپور صفحه 68
    زمینه وهدف

    نیروی انسانی به عنوان باارزش ترین منابع سازمانی محسوب می شود. یکی از عوامل ایجاد منافعی همچون بهره وری، رفتارشهروندی سازمانی است. آنچه مسلم است، جهان تاکنون به سرعت درحال تغییر است. یکی از پیامدهای این تغییرات وجود معضلاتی هم چون کم کاری، پرخاشگری و لجبازی است. این رفتارها نه تنها بر عملکرد سازمان ها تاثیرگذار است، بلکه روابط بین شخصی و روحیه همکاری کارکنان را نیز تحت الشعاع قرار می دهد. از این رو سازمان در پی کاهش این گونه رفتارها و افزایش هرچه بیشتررفتارهایی است که برای سازمان منافعی ازجمله بهره وری داشته باشد،به این گونه رفتارها، رفتارشهروندی سازمانی می گویند.

    مواد و روش ها

    این تحقیق که در شش بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران و شهیدبهشتی انجام شد وداده ها از طریق توزیع2پرسشنامه در بین 429نفر از کارکنان این بیمارستانها به روش نمونه گیری دومرحله ای تصادفی جمع آوری شد. روش پژوهش، توصیفی-مقطعی و نوع تحقیق میدانی بوده است. به منظور بررسی تایید یا رد فرضیه های تحقیق از آزمون های همبستگی اسپیرمن و رگرسیون و از نرم افزارSPSS (ورژن 16)استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین رفتار شهروندی سازمانی و بهره وری کارکنان رابطه معناداری وجود دارد. بدین معنا که وجود رفتار شهروندی سازمانی بر میزان بهره وری کارکنان تاثیر داشته است.

    نتیجه گیری

    در رابطه با مولفه رفتارهای کمک کننده، در بیمارستان های موردمطالعه متفاوتی بدست آمد ولی مولفه در مورد رفتار مدنی نتایج یکسانی بدست آمد. در نهایت، دلایل عدم بهبود مناسب و یا افت این شاخص ها در انتها مورد بررسی قرار گرفته است و تعدادی راهکار و پیشنهاد برای حل آن-ها ارائه گردید.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، رفتارهای کمک کننده، رفتار مدنی، بهره وری کارکنان
  • ماندانا صاحب زاده، سیدمحسن حسینی، نوشین جوادی نژاد، افروز فرازنده مهر صفحه 76
    زمینه وهدف
    استانداردها نقش با ارزشی در نشان دادن حداقل مطلوب و عملکرد مورد انتظار، هدف گذاری، تعیین دقیق وضعیت فعلی بیمارستان و در نهایت ارزشیابی و نظارت و هدایت فعالیتهای سازمان دارند و از با ارزش ترین عناصر در سازمان به حساب می روند، از این رو ارزشیابی رعایت استاندارد از جمله عواملی است که به بهبود استانداردسازی هرچه بیشتر بیمارستان ها کمک فراوانی می کند.از آنجایی که عملکرد پرسنل نقش بسزایی در ارائه ی خدمات با کیفیت به بیماران دارد، هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت استانداردهای بخش اعمال جراحی و تاثیر آنها بر عملکرد پرسنل پرستاری در سال 1389 بوده است.
    مواد وروش ها
    این پژوهش مقطعی تحلیلی بوده است. جامعه ی مورد پژوهش، بخشهای عمل جراحی و پرسنل پرستاری آنان در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، در سال 1389بوده است. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای برابر با 120 نفر در 10 بیمارستان تعیین گردید که شامل 51 نفر زن و 56 مرد که از این تعداد 69 نفر کاردان و 38 نفر کارشناس می باشند چک لیست از طریق مطالعات علمی و منابع مختلف در راستای جمع آوری استانداردهای مربوط به بخش اعمال جراحی و ارزیابی عملکرد پرسنل تهیه گردید و سپس روایی آن مورد تایید قرار گرفت.اعتبار چک لیست، 101سوالی بررسی استانداردها در بخش اعمال جراحی برابر با 85% و اعتبار چک لیست 24 سوالی ارزیابی عملکرد 73/1% به دست آمده که حاکی از اعتبار ابزار اندازه گیری می باشد. اطلاعات به دست آمده پس از استخراج با استفاده از شاخص های مرکزی و پراکندگی و آزمون های کای دو، آنالیز واریانس یک طرفه و t مستقل توسط نرم افزار SPSSنسخه 16 بررسی شد.
    نتایج
    از مجموع 404 امتیاز، بیمارستان 1 با 354 امتیاز یبشترین امتیاز رعایت استاندارد ها و بیمارستان 3 با 274 امتیاز کمترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند. از مجموع 96 امتیاز چک لیست ارزیابی عملکرد، بیمارستان 10 با 86.4 امتیاز بهترین عملکرد پرسنل و بیمارستان 6 با نمره ی بدترین عملکرد پرسنلی را دارا می باشد.
    نتیجه گیری
    بررسی یافته های این پژوهش حاکی از این امر است که بین رعایت استاندارد های تجهیزاتی، ایمنی، بهداشتی بخش های عمل جراحی بیمارستان ها با عملکرد پرسنل پرستاری شاغل در آنها ارتباطی وجود نداشت ولی رعایت استانداردهای فضای فیزیکی در عملکرد پرسنل پرستاری موثربود. از سوی دیگر ارتباطی بین سن، تحصیلات، تاهل وسابقه کار پرسنل با عملکرد آنان موجود نمی باشد.اما جنسیت در عملکرد پرسنل موثر بود.
    کلیدواژگان: استاندارد، بخش عمل جراحی، فضای فیزیکی، تجهیزات، نیروی انسانی، ایمنی، بهداشت، عملکرد، بیمارستان آموزشی
|
  • Arab Mohammad, Zeraati Hojjat, Shabaninejad Hosin, Lavasani Masoud, Akbari Sari Ali, Varmaghani Mehdi Page 9
    Background
    Emotional intelligence skills are considered as the main factors in effective leadership and career to success of managers. The present study carried out to investigate the rate of emotional intelligence and its relation to manager performance in selected public and private hospitals in Tehran.
    Materials and Methods
    This is a descriptive analyzing study which used cross-sectional method. The sample size of the study (N=120) were all senior and middle level managers in public and private hospitals affiliated to the medical universities of Tehran, Iran and Shahid Beheshti. Regarding the purpose of the study as an evaluation of managers’ performances the viewing of three employees (related to the managers) applied in mentioned hospitals. The applied questionnaires composed on; the standardized questionnaire (shrink Questionnaire), and a researcher-designed questionnaire.Correlation coefficient of researcher-designed questionnaire was 88% which indicated the good reliability to the questionnaire. To the viewpoints selecting of 360 employees Shrink Questionnaire was used. The total of 480 questionnaires analyzed throughout Kolmogrov Smirno, Manwitny, and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    There was association between emotional intelligence and performance of managers;however, there was no significant relationship with the domains of emotional intelligence. Regarding the factors in different domains of emotional intelligence; social skills (60%) and self-motivation (50%) were in the highest and lowest levels respectively. The total amount of emotional intelligence was 56%.
    Conclusion
    There is no significant association between emotional intelligence; in all domains withmanagers’ performance.
    Keywords: Emotional intelligence, Managers performance, Private hospital, Public hospital
  • Afsharkazemi Mohammad, Ali, Salarifar Mojtaba, Nasiripour Amir, Ashkan, Manouchehri Moghadam Jila Page 18
    Background
    Hospitals play the most important role in health care system utilizing the majority of the health system resources. Appropriate and efficient management of hospitals could decreases the cost of diagnostic and therapeutic services while improve the quality of services. Efficient hospital management requires recognizing and prioritizing factors affecting hospital performance and choosing the correct interventions. In the current research managerial factors which affect Tehran Heart Center's (THC) performance were recognized and prioritized.
    Materials and Methods
    A qualitative study using interview technique was performed in 2010 to identify managerial factors affecting T.H.C.'s performance. Top and middle line managers wereincluded in this study. To prioritize the factors a questionnaire was designed and used. The results were analyzed by one sample t-test and Fuzzy DEMATEL techniques.
    Results
    In this study 9 managerial factors affecting on T.H.C.'s performance were recognized which 7 of them were influencing based on the positive (Di-Ri) and the others were influenced.The factors according to their intensity based on the quantity of (Di+Ri). So the influencing factor's ranking were as follow: delegation (3/16), management accountability (2/96), appropriateness of authority and responsibility (2/67), management motivation (2/61), process approach (2/26), systematic approach (2/25) and Top Management stability(1/68).
    Conclusion
    Paying more attention and focusing on the main influencing factors such as delegation,management accountability, authority and responsibility appropriateness, top management stability and management motivation, lead to higher performance in the hospitals.
    Keywords: Hospital Performance, Managerial Factors, Fuzzy Logic, DEMATEL Technique
  • Tol Azar, Pourreza Abolghasem, Shojaeizadeh Davoud, Mahmodi Mahmod Page 28
    Background
    Escalating economic costs due to prevalence of diabetes, particularly in epidemiologic transition era, makes assessing of socio-economic status of diabetic patients as a necessity.
    Materials And Methods
    A cross sectional study was conducted on type 2 diabetic patients with complications in four major teaching hospitals affiliated with TUMS during July 2009 to March 2010. Based on a randomized sampling, 530 patients were interviewed through a questionnaire with 85% response rate (450 patients). The applied questionnaire composed of 42 questions based on “Yes” or “No”, and likert questions. Internal validity of applied tools in this study was 0.89. Data analyzed by SPSS version 11.5.
    Results
    The majority of patients had experienced one or more complications. Findings revealed that (50%) of the patients suffered from one complication, (33.6%) had two complications, and (16.4%) had three complications of type 2 diabetes. Patients with one complication (22.2%) had cardiovascular,participants with two complications (12.7%) had both cardiovascular and eye outcomes, and patients with (cardiovascular, eye and foot ulcer) outcomes were (14%). Number of complications had significant association with sex, age, education level, type of occupation, duration of diabetes at (p0.001), and social class (p=0.002).
    Conclusion
    It seems that patients with low socio-economic status have more challenges in their social environment with less psychological support. Health care systems are responsible to empower iabetic patients to control the complications of their illness and help them to feel a better life to alive.
    Keywords: Type 2 diabetes_Socio_economic components_Diabetes outcomes
  • Torabi Amin, Keshavarz Khosro, Najafpour Zhila, Mohamadi Effat Page 38
    Background
    in activity based on costing, first, activities determined, then direct and indirect costs of activities based on allocation methods computed. The aim of this study was to compute the cost price by using Activity Based Costing (ABC) method in a radiology ward of Golestan hospital in Ahvaz University of medical sciences.Methods and materials: This is an applied, cross-sectional study. In this research, the cost prices of 35 routine services of radiology wards (based on a table in public definition) calculated through using activity based on costing method in Golestan hospital in Ahvaz University of medical sciences. Data gathering tools included lists and the pertain Forms to compute the direct and indirect costs of radiology services and other activities in centers. To calculate of proportion in other wards and radiology units, first, allocation and then costs were determined, and then direct allocation method was used.
    Results
    The results showed that the cost prices in three services including: Lamb sacral(6348 Rails), Sulumar(3995 Rails),Vertebra and Back(12001 Rails) were less than public prices based on TAREFE,however, in others services(23 services) there were significant more pertain prices in comparison to public prices based on TAREFE in years of 1387 and 1388. Generally, the costs pertain of radiology services computed 5795152383 Rails that was the most proportion (43.3 percent) related to workforce costs.
    Conclusion
    Based on the results there was differentiation between cost prices of services and public TAREFE. This differentiation appears as hazards or financial crises to the hospital. To improving financial systems in hospitals and reducing of financial costs, it should be used the right methods to compute the costs relating to Activity Based Costing to services prices.
    Keywords: Computing cost price by using Activity Based Costing (ABC)
  • Sadeghi Ahmad, Jafari Hasan, Khodayari Rahim, Pakdaman Mohsen, Mohammadi Ramin, Ahadi Nezhad Bahman Page 50
    Background
    The knowledge of management is one of the achievements in the era of information,knowledge and qualification. In this regards there are many successful organizations take advantage of knowledge management. Since changing the organizational culture is one of the most important aspects of each knowledge management system, so studying of the organizational culture features and its roles to establish of the knowledge management should be necessary.The present study attemptes to investigate the relationships between organizational culture and knowledge management in the Hasheminezhad Hospital in Tehran province.
    Materials And Methods
    This research is a descriptive, Cross- Sectional study carried out in the summer 2009. The research population comprised all employees in Hasheminezhad Hospital. The sample size composed of 120 employees selected through Randomized- Stratified method. Standard Denison Questionnaire was used to data collection and analyzing. T-Test, Anova and pierson correlation tests applied throught SPSS software.
    Results
    The majority of employees in the hospital (%72) evaluated that organizational culture status in the hospital was suitable. The hospital gained was the highest score in concerning involvement and the lowest score belong to consistency. The status of knowledge management via participants was in moderate (%63). Generaally, there was a significant assosiation between organizational culture and knowledge management at p-value 0.000 and r-value 0.75 at α level 0.01.
    Conclusion
    The organizational culture and knowledge management in the hospital were found as an acceptable level, which could be made the successful way of changing that might be helpful to managers to predict of prioritize systematic changes and set up of strategies to successful implementations in terms of management techniques and process.
    Keywords: Organizational culture, Knowledge of management, Hospital
  • Taghizadeh Heart Ali, Noorossana Rasoul Page 58
    Background
    Iranian National Productivity & Excellence Award was launched in 2002 and within the past eight years, top organizations have been recognized by this award system. In the year 2006,some changes were applied and healthcare sector was separated from other segments. Also in the year 2010, the model revised but there was no introduction of any specialized model for healthcare sector.The aim get of this article is to describe the necessity of re-conceptualization of EFQM model for healthcare sector to be applied in National Productivity & Excellence Award.
    Materials And Methods
    Showing the necessity of re-conceptualizingexcellence model in the healthcare sector, two questions were carried out: “Is there any evidence of using excellence models (especially EFQM model) by the healthcare sector (especially hospitals) for improvement planning?”(In fact, is it demanding by healthcare sector to specialize and re-conceptualize the EFQM model?) And if the answer of this question is yes, “What is done so far now to specialize and re-conceptualize the EFQM model for healthcare sector?” to answer the two mentioned questions, different studies were done in science bases. The gathered sources and materials divided in three groups for more reviews.
    Results
    The findings of studied sources were presented in three following groups: “Proportionate the excellence models for healthcare sectorand using of it”, “Assessment and performance management in base of organizational excellence models in healthcare sector”, and “Statistical examination of the effectiveness of using organizational excellence models and quality models in healthcare sector”.
    Conclusion
    The study shows that there are too many experiences of using excellence models (especially EFQM model) in healthcare sector (especially hospitals) for improvement planning, but there was no experience of specializing and re-conceptualizing the EFQM excellence model for healthcare sector so far. Therefore, specializing and re-conceptualizing the EFQM excellence model is necessary for healthcare sector.
    Keywords: Re, conceptualization, Business Excellence Model, European Foundation for Quality Management (EFQM), Healthcare, National Productivity, Excellence Award
  • Vaezi Reza, Mayel Afshar Mahnaz, Memar Pour Mehdi Page 68
    Background

    Human resources is one of the most valuable organizational resource. One of the benefit creation elements such as productivity is Organizational Citizenship Behavior. It is obvious that world is changing and one of the changing results is workless, quarrel and Pertinacity. These behaviors not only affect in organization performance, but also affect in personal and cooperation employees’ relationships. Therefore, the organizational efforts should be decrease such behaviors and increasing the behaviors that create benefits such as productivity to organizations which entitled Organizational Citizenship Behaviors.

    Materials And Methods

    This is an association study between Organizational Citizenship Behavior and staffs’ productivity among six hospitals in Tehran and Shahid Beheshti universities of medical sciences. The data collected by two questionnaires thorough 429 hospital staffs. This is a cross sectional- descriptive research as a field study. The sample size enriched through multistage sampling methodology. To testing the hypotheses, spearman correlations and regression analyses by SPSS software (version 16) applied.

    Results

    The findings show that there is a significant association between Organizational Citizenship Behavior with staff's productivity. It means that organizational citizenship behavior had obviousimpact on staff's productivity.

    Conclusion

    This research showed that there was relation between Organizational Citizenship Behavior and staff's productivity. Meanwhile, some of indexes were related to staff's productivity, and some of them were not. And then some factors as causes of improvement analyzed.

    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Helping behavior, Civic virtue, staff's Productivity
  • Sahebzadeh Mandana, Hosseini Sayed Mohsen, Javadi Nejad Nooshin, Farazandeh Mehr Afrooz Page 76
    Background
    Standards play an important role in evaluation and monitoring organizational procedures; In the other hand medical personnel performance has a major influence on increasing efficiency, effectiveness and productivity of the hospital. In this research we are going to understand weather environmental, equipmental, immunity, hygiene standards has effect on personnel performance in Ors or not.
    Material and Methods
    the project was happened in OR of the 10 hospitals affiliated by Esfahan University of Medical Science. There are 2 check lists used in this project:one checklist for standards in 4 parts and the other one for personnel performance. After gathering basic information they were put on SPSS soft ware for further processes. for analyzing the information both analytic and descriptive statistic methods were used.
    Results
    the results shows that there is a significant correlation between following environmental standards and improving personnel performance; also between personnel gender and their performance a relationship has found: female follow the instructions better and have higher rate of performance than men. No significant relation between other variables and performance were found.
    Conclusion
    it seems like by following standards in designing the environment of the Ors we can heighten the personnel performance; it can be concluded that with the appropriate design, unnecessary movements decreased, so personnel can do their job better. Also we should find out why men have lower performance, maybe should find we some ways to make our male personnel more eager to their job to increase their performance or educate them and etc.
    Keywords: Standard of care_Surgery Department_Hospital_Health Facility Environment_Surgical Equipment – Nursing Staff_Hospital_Safety_Hygiene_Employee Performance Appraisal