فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا کاوسی، فاطمه ستوده زاده*، عرفان خوارزمی، رقیه خبیری، رامین روانگرد، حامد رحیمی صفحه 9
    زمینه و هدف

    امروزه برون سپاری یکی از مداخلاتی است که جهت اصلاح نظام مالی سلامت مورد توجه سیاست گذاران قرار گرفته است. مدافعان این استراتژی معتقدند که برون سپاری با ایجاد رقابت در بین تامین کنندگان و ایجاد محرک های اقتصادی، باعث بهبود عملکرد ارائه ی خدمات و ارتقای اهداف نظام سلامت می گردد. در مطالعه ی حاضر، با استفاده از ماتریس تصمیم گیری، سطح تمایل مدیران به برون سپاری خدمات به صورت استاندارد تعیین شده و الگویی برای تصمیم گیری در مورد برون سپاری ارائه گردیده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی مقطعی در بین مدیران بیمارستان ها و کارکنان واحدهای تغذیه، پرستاری، رادیولوژی و آزمایشگاه در بیمارستان های علی اصغر(ع)، شوشتری، فقیهی، حافظ، دستغیب و چمران شیراز انجام شده است. واحدها منتخب به جز واحد پرستاری در این بیمارستان ها به بخش خصوصی واگذار شده است. داده ها به دو شیوه پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری گردید. 96 پرسشنامه سنجش تمایل مدیران به برون سپاری (با آلفای کرونباخ 85/.) به صورت سرشماری و80 پرسشنامه تعیین ویژگی خدمات (با آلفای کرونباخ 7/.) بین کارکنان واحدهای مختلف به صورت تصادفی توزیع گردید و با استفاده از آمار توصیفی، ماتریس تصمیم گیری برای هر خدمت ترسیم شد.

    نتایج

    در بیمارستان های مورد مطالعه بیشترین تمایل به برون سپاری مربوط به خدمت تغذیه (87%)، وکمترین تمایل به برون سپاری مربوط به خدمت پرستاری بود(43/4%). رسم ماتریس تصمیم گیری نشان داد که باید به طور استاندارد تمایل به برون سپاری خدمات پرستاری، رادیولوژی و آزمایشگاه کم، و تمایل به برون سپاری خدمت تغذیه زیاد باشد. مقایسه ها نشان داد که بین نتایج حاصل از ماتریس تصمیم گیری خدمات رادیولوژی و آزمایشگاه و تمایل به برون سپاری خدمات از نظر مدیران تفاوت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    یکی از دلایل وجود تفاوت بین نتایج حاصل از ماتریس تصمیم گیری خدمات رادیولوژی و آزمایشگاه و تمایل به برون سپاری خدمات از نظر مدیران، عدم توجه کافی مدیران به ویژگی های واحدهای مختلف بیمارستانی در حین تصمیم گیری جهت واگذاری این خدمات می باشد. به عبارت دیگر در غالب اوقات مدیران بدون توجه به ویژگی های خدمات، با توجیه کاهش هزینه ها، اقدام به برون سپاری خدمات می نمایند. بنابراین بهتر است برون سپاری واحدهای بیمارستانی بر اساس اصول علمی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: برون سپاری، ویژگی های خدمات، تمایل به برون سپاری
  • ایرج شاکری نیا صفحه 19
    زمینه و هدف
    در انجام وظایف مناسب و مطلوب پرستاران رفتار مدنی سازمانی جایگاه ارزنده ای دارد. پرستاران واجد رفتار مدنی سازمانی بیشتر، قادرند با جلب نظر همکاران و بیماران، به همکاری و تداوم درمان کمک کرده، بهره وری بیشتری داشته باشند.
    مواد و روش ها
    دریک پژوهش با رویکرد توصیفی- مقطعی، از 130 پرستار زن شاغل در بخش های اورژانس، جراحی، زنان، کودکان و قلب بیمارستان های دولتی شهر رشت، خواسته شد پرسشنامه های استاندارد بررسی جو اخلاقی بیمارستان، حمایت سازمانی و رفتار مدنی سازمانی را به همراه پرسشنامه جمعیت شناختی تکمیل کنند. داده های بدست آمده با آزمون همبستگی، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس یک راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین جو اخلاقی، حمایت سازمانی و رفتار مدنی سازمانی پرستاران بیمارستان های شهر رشت رابطه معنی دار وجود دارد(0/01>P). با تحلیل رگرسیون نیز مشخص شد که از بین متغیرهای جو اخلاقی و حمایت سازمانی (به عنوان متغیرهای پیش بین) متغیر جو اخلاقی بیمارستان توانسته است واریانس مربوط به رفتار مدنی سازمانی را در پرستاران را پیش بینی کند(0/01>p). حمایت سازمانی نتوانست رفتار مدنی سازمانی را در پرستاران پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    نتیجه تحقیق نشان داد که جو اخلاقی در سازمان بر رفتار مدنی سازمانی پرستاران اثر دارد؛ با توجه به اینکه رفتار مدنی سازمانی نقش مهمی در انجام کارآمد فعالیت های حرفه ای پرستاران دارد، سازمان های بهداشتی و درمانی می توانند با ارائه آموزش های مناسب به ارتقاء جو اخلاقی در سازمان کمک کرده؛ نهایتا به فرهنگ ارائه خدمات مناسب پرستاری دست یابند.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی سازمانی، رفتار مدنی سازمانی، حمایت سازمانی
  • الهام موحدکر، محمد عرب، علی اکبری ساری، مصطفی حسینی صفحه 29
    زمینه و هدف
    تمرکز بر ایجاد فرصت مشارکت بیماران در تمام سطوح سیستم بهداشت و درمان در جهت اعتلای توانائی آنان در ارتقای ایمنی بیمار و کیفیت ارائه خدمات امری ضروری است. هدف پژوهش حاضر «بررسی ادراک بیماران بستری در بخشهای بالینی بیمارستانهای عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران در زمینه مشارکت در تصمیمات درمانی و ایمنی بیمار» می باشد.
    مواد و روش ها
    این بررسی به صورت مقطعی انجام گرفت. در بهار 1390 لیست 8 بیمارستان عمومی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران و کلیه بخشهای بالینی آن از طریق وبسایت دانشگاه تهیه شد. در نهایت با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای حجم نمونه 300 نفر محاسبه شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ساختار یافته ای بود که پایائی و روائی آن در حد قابل قبول بود. در این مطالعه از روش های آماری توصیفی، رگرسیون خطی و رگرسیون چند متغیره لجستیک برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    نتایج
    60% افراد زن بودند. 59/7% افراد میزان مشارکت در تصمیمات درمانی را زیاد و 27% کم ارزیابی کردند. 60% افراد میزان ایمنی بیمار را خوب و 26%ضعیف ارزیابی کردند. افراد جوانتر و شاغل، میزان مشارکت را بیشتر ارزیابی کردند. افراد با تحصیلات بالاتر یا شاغل یا مجرد امتیاز ایمنی کمتری به بیمارستان دادند. مشارکت بیمار در تصمیمات درمانی تاثیری بر ارزیابی وی از میزان ایمنی بیمار در بیمارستان نداشت.
    نتیجه گیری
    علائمی که ممکن است توسط فرد نابهنجار تفسیر شده، احتمالا توسط فرد دیگر به گونه متفاوت تفسیر می شود. این اختلاف ناشی از تفاوتهای دموگرافیک افراد می باشد.
    کلیدواژگان: ادراک بیماران بستری، بیمارستانهای عمومی، ایمنی بیمار، مشارکت، تصمیمات درمانی
  • محمد بازیار، ابوالقاسم پوررضا، ایرج حریرچی، فیض الله اکبری، محمود محمودی صفحه 39
    زمینه و هدف
    سرطان با بیش از 12 میلیون مورد جدید و نزدیک به 7.6 میلیون مرگ در سال 2007 در حال حاضر به عنوان سومین عامل عمده مرگ و میر در سطح جهان محسوب می شود. این پژوهش با هدف بررسی هزینه های مستقیم درمانی و غیر درمانی بیماران سرطانی بستری در مرکز سرطان بیمارستان امام خمینی تهران انجام گردید.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی است که به صورت مقطعی در مرکز سرطان بیمارستان امام خمینی تهران انجام پذیرفت. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه بود. از تمام بیماران بالای 18 سال مبتلا به سرطان سر و گردن و دستگاه گوارش بستری در مرکز سرطان که به صورت فعال تحت درمان اولیه بودند دعوت شد که در مطالعه شرکت کنند. داده ها در روز ترخیص از طریق مصاحبه با بیمار یا همراه وی جمع آوری گردید. در نهایت داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون های آماری متناسب با نوع متغیرها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین هزینه های مستقیم درمانی و غیر درمانی پرداخت از جیب بیماران در طول درمان اولیه به ترتیب 2.609.000 و 245.000 تومان برآورد گردید. میانگین هزینه مستقیم درمانی در بیماران تهرانی و شهرستانی به ترتیب 3.313.000 و 1.870.00 تومان بود. در حالی که میانگین هزینه های مستقیم غیر درمانی بیماران تهرانی و شهرستانی به ترتیب 136 و 360 هزار تومان محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    اتخاذ سیاست های جدید در رابطه با پوشش هزینه های سنگین بیماران سرطانی به ویژه از سوی سازمان های بیمه، حمایتهای مالی از سوی موسسات مالی مثل بانکها یا سازمان های خیریه، توزیع مناسب مراکز تخصصی سرطان یا تامین اسکان برای بیمارانی که از شهرستان مراجعه می کنند، علاوه بر تحقق شاخص های عدالت در سلامت، می تواند موانع مالی پیش روی بیماران سرطانی را کاهش دهد و به آنها کمک می کند تا بتوانند بیماریشان را بهتر مدیریت نمایند.
    کلیدواژگان: سرطان سروگردن، سرطان دستگاه گوارش، هزینه های مستقیم درمانی، هزینه های مستقیم غیر درمانی
  • فربد عبادی فردآذر، اعظم چوپانی، حسین صابری اناری، ناصر محمدی، سید حسن ارکیان، فاطمه چوپانی صفحه 51
    زمینه وهدف
    وجود شاخص های گوناگون آماری باعث اندازه گیری میزان کارایی موسسات بهداشتی ودرمانی بوده و می تواند به عنوان راهبردی دقیق، موانع و مشکلات را از سرراه توسعه خدمات درمانی بردارد. این مطالعه با هدف ارزشیابی شاخصهای عملکردی بخش زنان وزایمان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی و مقطعی است که در بخش زنان و زایمان بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه و فرمهای آماری و روش گردآوری داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه، فرمهای آماری، مشاهده مستقیم و مصاحبه بوده است. برای تعیین روایی شاخصها از تکنیک دلفی و برای پایایی روش از پرسشنامه های استاندارد استفاه و با مقیاس لیکرت مقایسه داده ها انجام شده است.
    نتایج
    شاخصهای ضریب اشغال تخت(63%)، فاصله گردش تخت (5)، متوسط طول اقامت (4روز)، سرانه بیمار به ازای هر پرستار(19)، سرانه آموزش ضمن خدمت کادر(10)، تعداد کادر خدماتی به ازای تخت فعال(1به12)، تعداد کادر مامایی به ازای تخت زایمان(0)، رضایتمندی کادر(50.9%) و بیمار(89%) امتیاز بخش از حدود مورد انتظار پایین تر است. شاخصهای هم اتاقی مادر و نوزاد(100%)، تغذیه باشیرمادر(100%)، دسترسی به اطلاعات بیمار از HIS(100%)، دسترسی به داروهای اورژانسی و هتلینگ(100%)، برگزاری راندها و گزارشات صبحگاهی(100%)، متوسط زمان پذیرش بیمار در بخش(حدود 30 دقیقه)، میزان فوت نوزاد و مادر به کل زایمانها(صفر) و درصد بیماران آموزش دیده(100%) در حد مورد انتظار بود. شاخصهای سرانه متخصص به ازای تخت فعال(1به 7) و نسبت سزارین به کل زایمانها(67%) از حد مورد انتظار بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    شاخص ها، عملکرد بیمارستان را در زمینه های گوناگون نشان می دهند. بنابراین توجه همه جانبه به این نشانگرها ضروری است که باید به طور منظم در دوره های زمانی مشخص مورد بررسی و مقایسه قرار گیرند. یافته های این مطالعه نشان داد که تعدادی از شاخصهای عملکردی در وضعیت مطلوبی قرار ندارند و نیاز به ارزیابی و انجام اقدام اصلاحی در جهت بهبود وضعیت این شاخصها و به تبع آن بهبود وضعیت عملکرد بخش می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص عملکردی، حدود مورد انتظار، استاندارد، بخش زنان و زایمان
  • بهرام دلگشایی، حمید رواقی، نازنین ابوالحسنی صفحه 63
    زمینه و هدف
    کشورهای در حال توسعه به دنبال تغییر ترکیب سبد منابع درآمدی خود می باشند. کشور ایران نیز با پتانسیل بالای جذب گردشگر پزشکی درصدد ورود به بازار گردشگری پزشکی است. بیمارستان ها با توجه به اختلافات کیفی و هزینه ای خدمات در سراسر دنیا عاملی موثر جهت جذب گردشگر پزشکی می باشند، لذا پرداختن به آن ها به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان های صنعت گردشگری پزشکی ضروری است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اهمیت- عملکرد گردشگری پزشکی استان تهران از دیدگاه گردشگران و ارائه کنندگان خدمات پزشکی، به منظور بررسی وضعیت فعلی این صنعت،انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پ‍‍ژوهش به صورت توصیفی - مقطعی در بیمارستان های منتخب جذب گردشگر پزشکی استان تهران و در سال 1389 صورت گرفته است. کلیه گردشگران پزشکی بستری دربیمارستان های منتخب تهران در سه ماهه پایانی سال 1389 که تعداد آن ها 103 نفر بوده است، جامعه گردشگران پزشکی و کلیه کادر پزشکی و پرستاری بخش هایی که بیمار خارجی می پذیرند، ریاست و مدیریت بیمارستان های مورد مطالعه، نمونه پژوهش را تشکیل داده اند. در رابطه با صاحب نظران دانشگاهی و سیاستگذاران مربوطه در وزارت بهداشت از نمونه گیری هدفمند استفاده شد که در مجموع تعداد آن ها بالغ بر 123 نفر بوده است. گردآوری داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق و تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک های آمار توصیفی انجام شد و یافته ها با استفاده از ماتریس اهمیت - عملکرد مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان می دهد بیشترین بیماران (22/3 درصد) از کشور امارات متحده عربی بوده اند. پاسخ دهندگان به طور کلی اهمیت عوامل گردشگری پزشکی را زیاد (0/61±4/40=M) و عملکرد بیمارستان های منتخب را در این رابطه متوسط قلمداد کرده اند(0/66±2/75=M).
    نتیجه گیری
    از دیدگاه گردشگران پزشکی و ارائه کنندگان خدمات پزشکی، عملکرد عوامل مرتبط با گردشگری پزشکی در استان تهران متناسب با اهمیت آن ها نمی باشد.این دو گروه ضمن آنکه عملکرد بیمارستان ها را از نظر کیفیت، تنوع و هزینه خدمات و تجهیزات پزشکی، مناسب دانسته اند، اما اقدامات اساسی در راستای جذب گردشگر پزشکی، در سطح کلان به ویژه در ارتباط با اعتباربخشی بین المللی بیمارستان ها را ضعیف قلمداد کرده اند. در نهایت لزوم تمرکز بر کشور امارات متحده عربی، به عنوان بازار بالقوه گردشگری پزشکی مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل اهمیت، عملکرد (IPA)، گردشگری پزشکی، ارائه کننده خدمات گردشگری پزشکی استان تهران
  • محمود نکویی مقدم، فرانک بهزادی گودری، حسن کشاورز صفحه 73
    زمینه وهدف
    یکی از اهداف اصلی هر سازمانی، دستیابی به موفقیت است. موفقیت های چشمگیر دهه اخیر سازمان هایی با حداقل امکانات از یک سو و شکست سازمان هایی با بهترین توانایی های مادی از سوی دیگر، بیانگر نقش قابل توجه عوامل غیر مادی و معنوی در موفقیت آنها بوده است که در این میان فرهنگ سازمانی به عنوان عاملی موثر در عملکرد سازمان تلقی می گردد. پژوهش حاضر با هدف یافتن رابطه بین فرهنگ سازمانی و موفقیت سازمانی در بیمارستان های منتخب دولتی استان کرمان صورت گرفته است.
    مواد وروش ها
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بود که به صورت مقطعی در نیمه دوم سال 1388، در بیمارستان های دولتی شهرستان های کرمان، سیرجان و رفسنجان انجام گرفت. برای شناسایی فرهنگ سازمانی از مدل ریچارد دفت و برای تعیین موفقیت سازمانی از مولفه های ناطق استفاده گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای شامل 16 سوال در خصوص ابعاد فرهنگ سازمانی و 8 سوال در خصوص موفقیت سازمان بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت.نمونه گیری به روش تصادفی ساده و اندازه نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید.اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری شامل آماره های توصیفی(جداول و نمودارهای فراوانی) و آماره های استنباطی(آزمون های همبستگی پیرسون و اسپیرمن،آزمون کای دو، آزمون t، آزمون Anova) و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است.
    نتایج
    از میان انواع فرهنگ های سازمانی حاکم بر جو سازمان ها فرهنگ بروکراتیک با نمره میانگین3/162، غالب ترین فرهنگ حاکم بر جو سازمان ها شناسایی شده و سایر فرهنگ ها به ترتیب نمره میانگین کسب کرده عبارتند از: فرهنگ مشارکتی:2/722، فرهنگ انعطاف پذیری:2/525 و فرهنگ ماموریتی:2/405.مقایسه میانگین شاخص های موفقیت سازمان نشان داد که مولفه انعطاف پذیری با نمره میانگین 2/96 بالاترین مولفه و سایر مولفه ها به ترتیب نمره میانگین کسب کرده عبارتند از: مولفه انسجام: 2/885، مولفه سرعت:2/88 و مولفه نوآوری:2/725.در تفکیک داده های تحقیق به دو دسته 1-مراکز تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی و وزارت بهداشت و2- مراکز تحت پوشش تامین اجتماعی نتایج نشان داد که فرهنگ سازمانی غالب بر بیمارستان های تحت پوشش وزارت بهداشت، فرهنگ بروکراتیک و فرهنگ غالب در بیمارستان های تحت پوشش تامین اجتماعی فرهنگ مشارکتی می باشد.. همچنین میانگین نمره موفقیت سازمانی در بیمارستان های تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی به صورت معنی داری بالاتر از میانگین نمره موفقیت سازمانی بیمارستان های تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود. از نظر ارتباط فرهنگ سازمانی با موفقیت سازمانی تنها فرهنگ مشارکتی همبستگی مثبت با موفقیت سازمانی داشت و در سایر فرهنگ ها یا فرض عدم وجود رابطه تایید شد و یا همبستگی منفی حاصل شد.
    نتیجه گیری
    بیمارستان ها اصلی ترین سازمان های ارائه دهنده خدمت در نظام سلامت و حوزه بهداشت و درمان کشور می باشند، پیاده سازی فرهنگ های مشارکتی و انعطاف پذیری، بیمارستان را در پاسخگویی به نیازهای مراجعین و بیماران افزایش داده و ضمن تامین رضایتمندی مشتریان، در راستای تحقق رسالت اصلی سازمان بیمارستان که ارائه خدمت می باشد، نقش انکار ناپذیری ایفا خواهد کرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، موفقیت سازمانی، سازمان، بیمارستان دولتی، انعطاف پذیری سازمانی، انسجام سازمانی، سرعت و نوآوری
  • محمد امین رضایی، فریبا قهرمانی، غلامعباس صدروی صفحه 83
    زمینه و هدف
    آزمایشگاه های تشخیص طبی نقش مهمی در تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ها دارند و امروزه بدون استفاده از آزمایشگاه های تشخیص طبی، حفظ سلامت جامعه و جلوگیری از شیوع بیماری های عفونی و ژنتیکی امکان پذیر نیست. در این مطالعه رعایت الزامات تعیین شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به چک لیست کنترل کیفی در آزمایشگاه های خصوصی و دولتی بررسی شدند.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه، مقطعی تحلیلی است. در این مطالعه 16 آزمایشگاه تشخیص طبی مراکز آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و 20 آزمایشگاه خصوصی انتخاب و از نظر رعایت استاندارد کنترل کیفیت مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
    نتایج
    از بین 12 شاخص چک لیست در دو گروه آزمایشگاه بیشترین امتیاز مربوط به الزامات و مقررات آزمایشگاه های تشخیص طبی به ترتیب 100% و 93% در آزمایشگاه های خصوصی و دولتی وکمترین امتیاز مربوط به کنترل کیفیت انجام آزمایش به ترتیب 82 و75/7 درصد در آزمایشگاه های خصوصی و دولتی بود. در این مطالعه میانگین امتیاز آزمایشگاه های دولتی در اکثر موارد چک لیست پایین تر از خصوصی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دادکه امتیاز آزمایشگاه های خصوصی و دولتی هردو پایین تر از استاندارد بوده و آزمایشگاهای دولتی امتیاز پایین تری نسبت به آزمایشگاه های خصوصی داشتند. در آزمایشگاه های خصوصی باید در زمینه شناسایی و رسیدگی به خطاها و در آزمایشگاه های دولتی در مورد کنترل کیفیت انجام آزمایش توجه بیشتری مبذول گردد.
    کلیدواژگان: آزمایشگاه های تشخیص طبی، ارزیابی کنترل کیفیت، استاندارد آزمایشگاه ها، آزمایشگاه های خصوصی
|
  • Kavousi Z., Setoudehzade F., Kharazmi E., Khabiri R., Ravangard R., Rahimi H Page 9
    Background

    The inefficiency of financing health care in developing countries made led in many health policy-makers to consider alternate means of service provisions. Outsourcing public financed health services in private sector organization is one of the interventions. Advocates claim that the contracting out of health care services will improve the service delivery performances through stimulating competition among providers and also by creating economic incentives to improve performance through linking payment to provider performance.

    Materials And Methods

    The purpose of this cross sectional study was to provide decision matrix to guide decision-makers whether outsource hospital services or not. Tow kind of questionnaire were developed and used.

    Results

    Findings showed that the most propensities of outsource is in nutrition services (87%), and the least is in nursing services (43.4%) based on administrators’ attitude. Shaping of decision matrix showed propensity to outsourcing of nursing, radiology, laboratory services are high while nutrition services is been low.

    Conclusion

    Finding showed some differences between results of decision matrix and administrators’ propensity to outsourcing in radiology and laboratory services. Lack of attention in characteristics of the hospital services might be one of the reasons. Cost saving is the main reason for outsourcing the services while administrators should consider as an effect and side effect of outsourcings.

    Keywords: outsourcing, Characteristics of hospital services, Propensity to outsourcing
  • Iraj Shakerinia Page 19
    Background
    The organizational Citizenship behaviors in an appropriate and desirable in performing the duties among nurses is a valuable point. Most of nurses usually meet organizational citizenship behaviors which are enable them to attract other staffs and patients. It might be continues in job all togethersto treatment process with more productivity.
    Materials And Methods
    A descriptive study approach consisted of 130 female nurses who worked in the emergency, surgery, women, children and the heart wards in the Rasht public hospital were asked by standard questionaire throughtout the moral atmosphere of that hospital with institutional support, and behaviors in a civic organization to complete a demographic questionnaire. Data obtained with the correlation test, Regression analysis and ONE-way analysis of Variance were analyzed.
    Results
    There are significant relationships between moral climate, organizational supports and organizational civil behavior among nurses in the Rasht hohospital (p<0/01). Regression analysis showed that the correlation between hospital ethics climates and organizational supports. Changing the moral climates of the hospital has been able to predicted variance related to the organization of civil behavior among nurses (p<0/01). Organizational supports failed to predict of civil behavior among nurses.
    Conclusion
    Results showed that the moral climate affected in the organization citizenship behavior of nurses. It means that organizational citizenship behavior plays an important role to efficient conducting of the professional activities among nurses. Health care organizations could provide an appropriate training to enhance the ethical climate in their organizations to help ultimate nursing services in achieving to appropriate culture.
    Keywords: Organizational ethical climate, Organizational behaviors, Organizational support
  • Movahed Kor Elham, Arab Mohammad, Akbari Sari Ali, Hosseini Mostafa Page 29
    Background
    Focusing on making opportunities to participate of patients in all levels of health care system is important in order to develop of system capability that could make improving of patients’ safety and quality of care services. The aim of this study was to determine inpatient perceptions in general hospitals of Tehran medical university regarding patient participate in treatment decisions and safety.
    Material And Methods
    This was a cross-sectional study in 1390. First, the list of eight general hospitals affiliated to Tehran University of medical sciences and all clinical wards were obtained through the university website. Then, stratified random sampling method applied to collect 300 patients as a sample size. Data were collected by using a structured questionnaire that validity and reliability were accepted. Descriptive statistical methods, linear regression and multivariate logistic regression were applied to analyze.
    Results
    From total of 300 patients, 60% of them were female. The level of participating by patients in cure decision making were at high level (59.7%) and 27% in low level. The range of patients’ safety was at high (60%) and low (26%). The level of participate in decision making of cure process had high rate among young people and employed participants. The patients who were unmarried, educated, and employed had lower score in patients’ safety. The participants’ perception had no effect on thepatients’ safety perceptions.
    Conclusion
    The symptoms that might be interpreted as an abnormal could be interpreted in different ways by the others. These unusual results could come from dissimilarities in demographic features.
    Keywords: Inpatient perceptions, General hospital, Patient's safety, Participation, Curing decision
  • Bazyar Mohammad, Aboghasem Pourreza, Iraj Harirchi, Feizollah Akbari, Mahmood Mahmoudi Page 39
    Background
    With more than 12 million new cases of cancers and nearly 7.6 million deaths all around the world in 2007, cancer currently is the third leading cause of death in the world. This study was conducted to determine medical and non-medical direct costs of cancer patients’ hospitalized in the cancer institute affiliated with Imam Khomeini hospital.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study. All patients over 18 years old with kind of head, neck, and stomach cancers that undertaken of oncology treatments in the cancer institute which affiliated” Imam Khomeini Hospital”. Initially eligible patients invited to participate in this study. The data was collected through structured interviews with patients and or their carers. The data,then, was analyzed by SPSS software.
    Results
    The average medical and non-medical direct out-of-pocket costs during primary treatment were 2,609,000 and 245,000 Tomans per patient, respectively. Furthermore, the direct average of medical costs for patients who lived in Tehran and other cities were 3,313,000 and 1,870,000 Tomans;while the direct average of non-medical costs for patients who lived in Tehran and other cities were 136,000 and 360,000 Tomans, respectively.
    Conclusion
    The new policies for costs coverage related to cancer patients’, particularly the medical insurance organizations, financial supports from finance intuits like as banks or charity organizations,appropriate distribution of cancer’s centers or providing accommodation to cancer patients who are referred from the remote sites in other cities, and also achieving the equities in health sectors could be reduced the financial costs of cancer patients and might be helped them to manage of cancersefficiently and effectively.
    Keywords: Head, neck cancers, Stomach cancer, Medical direct costs, Non, medical direct costs
  • Ebadi Fard Azar F., Choopani A., Saberi Anari H., Mohammadi N., Arkian Sh Page 51
    Background
    The existed difference statistical indicators is necessary to measure the efficiency of the health organization and as an exact strategy, could be removed the developed problems in heath services sectors.
    Materials And Methods
    This is a descriptive research as a cross sectional study throughout obstetric and gynecology wards in the general hospital of RASOOL. The questionnaires and statistical Forms applied for data gathering. The methods were completed questionnaires, statistical Forms, face to face interviews and observation. The Delphi technique, standardized questionnaires and references’ textbooks used to determining the reliability and validity. Data analysis was done by using likret ranking.
    Results
    The results showed that some indicators, such as inpatient bed occupied rate (63%), bed turnover interval(5) & mean length of stay(4), patient per nurse(19), meanwhile service education(10),staff per active bed(1for 12), midwife per delivery bed(0), staff(50.9%) and patient satisfaction(89%)were lower than expected. Some indicators such as rooming in technique(100%), breast feeding(100%), patient information access from HIS system(100%), emergency and hostelling medicine access(100%), round and morning reports(100%), the mean admitted time in the ward(30 minutes), Infant and maternal mortality rate per total deliveries(0), and the percentage of trained patient(100%) were as expected. Some indicators such as expert physician per active bed (1 for 7) and C/S per total delivery ratio (69%) which was higher than expected, and the necessary data for calculating book & papers per assistant professor & non colonial infection rate were not found.
    Conclusion
    Hospital indicators showed the performance of hospitals in the various bases. Therefore,the broad attentions to these indicators are necessary. Meanwhile, it should be compared them and to distinct time periods.
    Keywords: Performance indicator, Expected limit, Standards, Gynecology ward
  • Bahram Delgoshaei, Hamid Ravaghi, Nazanin Abolhassani Page 63
    Background
    Developing countries request to alternative revenue resources. Iran as one of the developing countries with high potentiality for attracting medical tourist is seeking to enter medical tourism marketing. This study aimed to analyze the importance- performance of the Tehran as a capital city to medical tourism viewed by medical tourists and medical service providers.
    Materials And Methods
    This descriptive, cross-sectional study was carried out in Tehran selected hospitals in the 3th first months of 2011. The data were gathered by using a validated self-constructed questionnaire. The data were analyzed by descriptive statistical techniques.
    Results
    The results indicate that the majority of the medical tourists are attracted from the United Arab Emirates (22.3%). The respondents considered medical tourism factors as an importance (M=4/40±0/61).The Tehran selected hospitals` performance is average as related to medical tourism factors (M=2/75±0/66).
    Conclusion
    Despite the importance given to medical tourism factors by medical tourists and medical services providers, Tehran selected hospitals` performance is an average and there is no serious attempts are being made to attract medical tourists at macro levels. In spite the quality, variety and costs of the medical services and equipments in the selected hospitals are satisfactory, international accreditation of the hospitals are still in a major problems.
    Keywords: Importance Performance Analysis (IPA), Medical tourism, Medical services provider
  • Nekuee Moghaddam M., Behzadi F., Keshavarz H Page 73
    Background
    One of the main goals in each organization is to achieve success. The only way to achieve this goal is resort a kind of systematic, native and functional views. Remarkable successes in the recent decades by organizations with the minimum facilities and failure of the organizations by the best material capabilities is on the other hand, demonstrates the significant role in non-material and spiritual factors in reach to success. The organizational culture is considered as an effective factor in organizational performance. The present study has been done to find relationships between these two categories; organizational culture and organizational success in the public hospitals of the Kerman cities (Kerman, Sirjan, Rafsanjan).
    Materials And Methods
    This was a descriptive analytical cross-sectional study during the last six months in 2009.The sample size composed the public hospitals in three selected cities of the Kerman province. To define organizational culture, Richard Deft Model was used, and also to identify the organizational success orator elements were used. Simple random sampling used to choose samples and the Cochrane Formula used to define sample size. The gathered data were analyzed by descriptive (frequencies tables and diagrams) and analytical (correlation tests: Pearson, Spearman, XSquare,t-tests, NOVA test) statistics methods through SPSS software.
    Results
    The results showed that among all kinds of existed organizational culture, bureaucratic culture was the dominant culture with average score 3/162 and the others were: participatory:2/722,flexibility:2/525 and missionary:2/405 respectively. Comparing average score of organizational success elements showed that flexibility element with average score 2/96 was the most important element and the others were: cohesiveness: 2/885, speed:2/88 and innovation:2/725 respectively. The dominant organizational culture of subordinate hospitals in the Ministry of Health and Medical Education are bureaucratic culture. The dominant culture in subordinate hospitals of the Social Security Organization is a participatory culture. Also the average number of organization success in subordinate hospitals of the Social Security Organization is significantly greater than the average number of organization success in subordinate hospitals of the Ministry of Health and Medical Education. In relationship between the organizational culture and organization success, the participatory culture only had a positive correlation with organization success and in the other cultures, either an assumption of lack of relationship confirmed or a negative correlation was concluded.
    Conclusion
    Hospitals are the main organizations in providing services in the health care system in each country. Implementing participatory culture, increasing hospital flexibility in an accountability to customers and patients needs play basic roles in patient’s satisfaction to achieve the main mission of the hospital organization that is providing services.
    Keywords: Organizational culture, Organizational success, Public hospital, Organizational flexibility
  • Mohammad.Amin Rezaei, Fariba Ghahramani, Gholamabbas Sadravi Page 83
    Background
    Medical diagnostic laboratories play an important role in diagnosis, treatment and prevention of the diseases. Today’s without assisting of the laboratories, conserving of public health and outbreaks prevention of infectious and genetic diseases is impossible. In this research the cases determined by the department of health and medical education questionnaire in quality control of public and private laboratories.
    Materials And Methods
    This study is a cross sectional (descriptive and analytic) in which 20 private medical diagnostic laboratories and 16 training centers were selected. The quality control standards were reviewed and compared.
    Results
    From 12 items of the questionnaire the two following items, rules and regulations in both private and public laboratories gained the highest priorities with 100% private and 93% governmental laboratories respectively. The lowest score was related to testing quality control of the laboratories with that of public and private ones, 82% and 75.7 percent respectively. In all that cases, governmental laboratories and training centers were rated lower than private labs.
    Conclusion
    This study showed that both private and public laboratories’ score were under below of standards. Governmental laboratories were rated lower than private labs. In private laboratories, identifying errors and in the governmental laboratories, testing quality control should be considered.
    Keywords: Medical diagnostic laboratories, Quality control, Laboratorie's standards, Private