فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصوره زاغری تفرشی، مریم رسولی، مهرنوش پازارگادی، فریده یغمایی، امیرحسین بارباز صفحات 9-16
    زمینه و هدف
    طراحی الگوی مناسب ارایه مراقبت های پرستاری در بیمارستان ها، در گام نخست، مستلزم شناسایی مولفه های مرتبط با به کارگیری مناسب ترین الگو برای ارایه مراقبت های پرستاری می باشد. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی مولفه های مرتبط با به کارگیری الگوهای ارایه مراقبت های پرستاری در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه کیفی می باشد که به شیوه تحلیل محتوا انجام شده است. شرکت کنندگان در پژوهش، 6 نفر از اعضای هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی و مدیران رده های مختلف پرستاری در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بودند که بر اساس روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها، مصاحبه های فردی نیمه ساختار یافته بوده و جهت تحلیل مصاحبه های نیمه ساختار یافته از آنالیز درون مایه ای استفاده شده است.
    نتایج
    درون مایه های استخراج شده در این پژوهش شامل مراقبت با تاکید بر رضایت مددجویان، دانش و مهارت پرستاران، لزوم مراقبت مشارکتی، تعداد و تخصص نیروی پرستاری، نظارت اثربخش بر عملکرد پرستاران و سیاست های راهبردی در سطح کلان نظام سلامت بوده است که در سه بعد ساختار، فرآیند و برآیند، قرار داده شدند.
    نتیجه گیری
    از یافته های حاصل از این پژوهش می توان جهت طراحی الگوی ارایه مراقبت های پرستاری در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پژوهش های آتی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: الگوهای ارایه مراقبت های پرستاری، مولفه، پژوهش کیفی، تحلیل محتوا
  • زهرا آقا رحیمی، مرضیه مستوفی، محترم جعفری، احمد رضا رئیسی صفحات 17-26
    زمینه و هدف
    درک ارایه دهندگان خدمات سلامت،ایمنی بیمار وکیفیت خدمات درمانی را تحت تاثیر قرار می دهد وسبب افزایش اثربخشی مراقبت،کنترل هزینه و کاهش شکایت قانونی می گردد.این پژوهش با هدف بررسی نگرش ارایه دهندگان خدمات سلامت درباره فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان نور وعلی اصغراصفهان انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضرازنوع توصیفی-مقطعی بود و در نیمسال اول سال 1390 انجام شد. حجم نمونه بر اساس فرمول از بین تمام کارکنان بخش های درمانی و تشخیصی106نفر محاسبه گردید.اطلاعات از طریق پرسشنامه ایمنی بیمار برگرفته از سازمان ارتقا کیفیت امریکا(AHRQ) جمع آوری شد و پایایی آن بر اساس آزمون آلفاکرونباخ79% سنجش شد.به منظور تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS 16 استفاده شد.
    نتایج
    میزان پاسخ دهی به پرسشنامه 89 درصد بود. نتایج نشان داد که 53/7درصد کارکنان در 12 ماه گدشته هیچ رخدادی را گزارش نکرده اند. نگرش ارایه دهندگان خدمات سلامت در خصوص فرهنگ ایمنی بیمار بطور کلی برابر با 5/28±64 بود. بالاترین نمره نگرش مربوط به بعد انتظارات مدیران و انجام اقدام جهت ارتقا ایمنی(15/8±72/8)وکمترین نمره مربوط به بعد نقل و انتقالات در بیمارستان(14/8±56/4)بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نمره نگرش ابعاد فرهنگ ایمنی وتاثیر آن در کیفیت خدمات،به منظور ارتقای فرهنگ ایمنی، مهندسی مجدد محیط کاری وانجام اقدام ایمنی بیمار همچون مشارکت ذینفعان، بحث آزاد درباره اشتباهات، تدوین برنامه های آموزشی و طراحی سیستم گزارش حوادث پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی بیمار، ارایه دهندگان خدمات سلامت، اصفهان
  • محمد عرب، علی اکبری ساری، حسام قیاسوند، رجبعلی درودی، محمد حمیدی، جواد مقری صفحات 27-35
    زمینه و هدف

    با توجه به هزینه های روزافزون بخش سلامت و منابع محدود این بخش نیاز به شناخت دقیق و کنترل صحیح هزینه ها در این بخش اجتناب ناپذیر می نماید. هدف از این پژوهش تعیین هزینه تمام شده یک واحد از خدمات رادیولوژی در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر بصورت مقطعی و گذشته نگر انجام گرفت. بدین منظور از میان بیمارستان های عمومی آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران دو بیمارستان سینا و شریعتی به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. پس از جمع آوری داده های مورد نظر هزینه تمام شده ی خدمات رادیوگرافی در این مراکز با بهره گیری از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت، طی سال مالی منتهی به 1389 محاسبه گردید.

    نتایج

    هزینه تمام شده هر واحد خدمت رادیوگرافی در بیمارستان های شریعتی و سینا به ترتیب برابر با 251255.5 و 334996.2 ریال بوده است. در هر دو بیمارستان هزینه های اجاره بهای ساختمان و پرسنلی بیشترین سهم از کل هزینه ها را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    هزینه تمام شده یک واحد از خدمات رادیولوژی در این مطالعه نسبت به سایر مطالعه ها تفاوت چشمگیری را نشان می دهد. از دلایل این امر می توان به محاسبه هزینه اجاره بهای ساختمان در این مطالعه اشاره نمود، که در سایر مطالعات به آن توجهی نمی شده است. از سوی دیگر با توجه به بالا بودن سهم هزینه های پرسنلی و ساختمان از کل هزینه ها، توجه ویژه به این منابع و استفاده مناسب و صحیح از آن ها می تواند گامی اساسی و مهم در افزایش کارایی و صرفه جویی در هزینه های نظام سلامت باشد.

    کلیدواژگان: هزینه ی تمام شده، هزینه یابی بر مبنای فعالیت، بخش رادیولوژی، خدمات رادیوگرافی
  • منصور ظهیری صفحات 37-44
    زمینه و هدف
    ارائه خدمات مطلوب درمانی، مستلزم آگاهی مدیران و برنامه ریزان از عملکرد بیمارستان ها بر مبنای شاخص های مرتبط می باشد. مدل پابون لاسو (Pabon Lasso) ضمن ترکیب شاخص های مهم کارایی بیمارستانی، امکان ارزیابی و مقایسه آنها را با هم فراهم نموده و در تصمیم سازی برای بهبود کارایی بیمارستان ها نقش بسزایی را ایفا می نماید. هدف اصلی این مقاله، ارزیابی عملکرد بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1388 بر اساس مدل پابون لاسو است.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی حاضر، عملکرد بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز را از طریق محاسبه شاخص های مرتبط با کارایی بر مبنای اطلاعات سال 1388 معاونت درمان دانشگاه بررسی و مورد مقایسه قرار داده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 26 بیمارستان است که با مجموع 3824 تخت فعال در سطح استان خوزستان فعالیت می کنند.
    نتایج
    از مجموع بیمارستان های مورد مطالعه، با توجه ترکیب شاخص های کارایی، 2 بیمارستان در منطقه یک، 7 بیمارستان در منطقه دو، 10 بیمارستان در منطقه سه و 7 بیمارستان در منطقه چهار مدل مذکور قرار گرفته اند. در سال 1388، میانگین وزنی ضریب اشغال تخت در بیمارستان های تابعه دانشگاه 13/65 درصد، متوسط اقامت بیمار 57/3 روز و چرخش اشغال تخت 3/79 بار محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه حاکی از بهره برداری نسبتا مطلوب از تخت در بیمارستان های تابعه دانشگاه بوده و همچنین نشان دهنده جایگاه هر کدام از بیمارستان ها از نظر کارایی در قالب مدل مذکور است تا از این طریق مدیران بیمارستانی ضمن اطلاع از وضعیت و موقعیت خود در میان سایر بیمارستان ها، برای حفظ و ارتقاء عملکرد خود چاره اندیشی نمایند
    کلیدواژگان: بیمارستان، ارزیابی عملکرد، مدل پابون لاسو
  • آذر طل، ابولقاسم پوررضا*، الهه توسلی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 46-52
    زمینه و هدف

    سواد سلامت، ظرفیت هر فرد برای کسب، تفسیر و درک اطلاعات اولیه و خدمات سلامتی در راستای تصمیم گیری مناسب تعریف می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت آگاهی و سواد سلامت زنان دیابتی نوع 2 و بررسی ارتباط بین سواد سلامت و آگاهی 2 در آنان انجام گردید.

    مواد و روش ها

    نوع این مطالعه مقطعی بود و روی 160 بیمار زن دیابتی نوع 2 با روش نمونه گیری مستمر و مداوم با استفاده از پرسشنامه استاندارد سواد سلامت STOHFLA اندازه گیری شد. سنجش آگاهی بیماران از دیابت نیز با استفاده از پرسشنامه خودساخته انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS16 و آزمون های آماری کای اسکویر و همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    نتایج

    میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 8/56± 52/73 سال بود، میانگین سواد سلامت و آگاهی به ترتیب 15/87 ± 57/40 و 2/94±21/52 بود. سواد سلامت با شغل(0/001> p)، سطح تحصیلات(0/001> p) و سابقه خانوادگی بیماری (0/001> p)ارتباط معنی دار داشت. متغیر آگاهی با شغل(0/001> p)، سطح تحصیلات(0/001> p)، میزان درآمد(0/02 P=) و سابقه خانوادگی(0/001> p) ارتباط معنی دار داشت. مدت بیماری با سواد سلامت(0/04 P=، 0/14 - r=) و آگاهی(0/05 P=، 0/23 - r=) ارتباط معکوس و معنادار مشاهده شد. سن شرکت کنندگان با سواد سلامت (0/001> p، 0/29- r=) و آگاهی (0/001> p، -/40 - r=) ارتباط معکوس و معنادار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که زنان دیابتی شرکت کننده در مطالعه آگاهی کافی نداشتند و دارای سواد سلامت متوسط بودند که موید نیاز به آموزش مبتنی بر تئوری به منظور بهبود و ارتقاء آگاهی و سواد سلامت می باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، سواد سلامت، دیابت نوع 2
  • فربد عبادی آذر، عزیز رضا پور، احمد راهبر صفحات 53-60
    زمینه و هدف
    طولانی بودن دوره وصول مطالبات سبب اختلال در پرداخت های پرسنلی، داروئی و تسهیلات مراکز تحت پوشش و نهایتا تاثیر منفی بر نحوه ارائه خدمات می گردد. در شرایط اقتصاد فعلی، توجه به نقدینگی و ارزش فعلی آن در انجام فعالیت های اقتصادی و کاهش دوره وصول مطالبات از اهمیت به سزائی برخوردار است. این مطالعه به منظور تعیین متوسط دوره وصول و گردش مطالبات بیمارستان از سازمان های بیمه ای انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1389 در بیمارستان کامکار دانشگاه علوم پزشکی قم طی سال های 1384 تا 1388 انجام شد. برای جمع آوری داده های مورد نیاز پژوهش از برگه های اطلاعاتی خودساخته پژوهشگران استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری از واحد بایگانی مالی در نرم افزار excel وارد گردیده و با استفاده از آزمون های نقدینگی تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که در طول برنامه چهارم توسعه در بیمارستان مورد مطالعه، گردش مطالبات به تدریج روند نزولی داشته و برعکس دوره وصول مطالبات از روند فزاینده برخوردار بوده است. بیشترین صورتحساب ارسالی و وصولی در طی دوره مطالعه به سازمان بیمه خدمات درمانی و کمترین آن به سازمان بیمه نیروهای مسلح مرتبط بود. وضعیت نسبت های مالی دلالت بر شرایط نامطلوب و رو به وخامت اکثر شرکت های بیمه ائی طرف قرارداد با بیمارستان در پرداخت تعهدات خود بوده است.
    نتیجه گیری
    دوره وصول مطالبات بیمه ائی بیمارستان مورد مطالعه از میزان متداول آن فاصله زیادی گرفته و نیاز به بررسی و مداخله جدی در سطح کلان تصمیم گیری دارد. در این مطالعه متوسل شدن به اهرم های قانونی در طول برنامه چهارم تاثیر خاصی بر بهبود روند باز پرداخت بیمه ها به بیمارستان منتخب نداشته است، بنابراین اقدام عملی سیاست گذاران به این مهم مورد انتظار است.
    کلیدواژگان: نسبت نقدینگی، دوره وصول مطالبات، گردش مطالبات، بیمارستان، سازمان بیمه گر
  • مهتا محق، عباس رحیمی، علی اکبری ساری، ابوالقاسم پوررضا، محمود نکویی مقدم صفحات 61-71
    زمینه و هدف
    رفتارهای گروه های مختلف افراد در هنگام مواجهه با بیماری متفاوت است و عومل بسیاری از جمله سن، جنس، وضعیت اقتصادی و اجتماعی بر روی آن تاثیر گذارند. شناسایی الگوهای رفتاری افراد نقش تعیین کننده ای در ارائه خدمات به آنان دارند. این مطالعه سعی دارند الگوهای رفتاری درمان اقلیت مذهبی زرتشتی ساکن در شهرستان یزد که از تعداد بالایی در مقایسه با دیگر شهرستانها برخوردار است را مورد بررسی و شناسایی قرار دهد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است که شکل مقطعی انجام شده است. تعداد 196 نمونه که به شکل تصادفی ساده از محله های زرتشتی نشین انتخاب شده اند وارد پژوهش شدند. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه جمع آوری شد. داده ها با آزمون Chi Square و تست دقیق فیشر با استفاده از نرم افزار Spss.11 مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد64.3% افراد مورد مطالعه زن هستند.15.58% افراد مجرد، 76.5% متاهل و 7.7% همسر فوت شده هستند. همچنین یافته ها نشان می دهد 4.1% افراد بی سواد، 17.3% دارای تحصیلات متوسطه، 51.3% دیپلمه و فوق دیپلم، 23.5% لیسانس و 3.6% دارای تحصیلات فوق لیسانی و بالاتر هستند. همچنین 43.4% افراد بیکار و 46.7% کاررمند هستند.همچنین 94.4افراد دارای بیمه درمانی هستند. در این پژوهش متغیر جنس با نوع اقدام به درمان در هنگام بیماری (0.04P =)، محل تولد با دلایل اهمیت ندادن به بیماری (0.03P=) رابطه معنی دار دارد. همچنین وضعیت تاهل با نوع اقدام به درمان در هنگام بیماری (0.001P<)، میزان تحصیلات با سه متغیر نوع اقدام به درمان در هنگان بیماری(0.01P=)، مراجعه به درمانگر در مراحل مختلف بیماری(0.03P=) و استفاده از مشاوره گروه های مختلف در هنگام بیماری(0.01P=)، وضعیت اشتغال (که به دو دسته کارمند و بیکار تقسیم شده) با اولین محل جهت دریافت خدمات(0.001P =)، وضعیت اقتصادی فرد با دلایل اهمیت ندادن به بیماری (0.00P=)و تکمیل دوره درمان(0.01P=) و بیمه درمانی با نوع اقدام به درمان در هنگام بیماری(0.03P=) و استفاده از مشاوره گروه های مختلف (0.02P=)رابطه معنی دار دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به آنکه میزان تحصیلات وضعیت اشتغال و بیمه درمانی با رفتار در جستجوی درمان رابطه معنی دار دارد، افزایش آگاهی و تحصیلات افراد و بهبود شرایط کاری آنان می تواند افراد را به انتخاب رفتار درمانی مناسب تری سوق دهد.
    کلیدواژگان: رفتار در جستجوی درمان، زرتشتیان، استان یزد
  • مسلم صوفی، محمد بازیار، آرش رشیدیان صفحات 73-80
    زمینه و هدف
    پوشش بیمه ای باعث تغییر در رفتار مصرف کننده و ارائه کننده خدمات می شود که به مخاطرات اخلاقی معروف است. مخاطرات اخلاقی یک مساله مهم در تمام نظامهای های انباشت خطر، مانند سیستم تامین مالی مبتنی بر مالیات و بیمه است که پیامدهای منفی مثل افزایش هزینه در نظام سلامت را به دنبال دارد. بنابراین هدف ما در این مقاله این است که به مفهوم مخاطرات اخلاقی و انواع تقسیم بندی های آن، و بررسی اثرات و پیامد های مخاطرات اخلاقی در بازار بیمه و نظام سلامت بپردازیم.
    مواد و روش ها
    این مقاله یک مطالعه مروری است و مقالات مرتبط با موضوع از متون منتشر شده و سایت های معتبر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. پایگاه داده های Medline، Web of Science، Science Direct، Google Scholar، و Springer با استفاده از کلید واژه های مخاطرات اخلاقی و بیمه سلامت، مورد جستجو قرار گرفت.
    نتایج
    بیمه انگیزه برای جلوگیری از زیان را کاهش می دهد چون بیمار تنها بخشی از هزینه را پرداخت میکند، به همین دلیل ارائه کننده خدمت نیز انگیزه بیشتری برای عرضه خدمات غیر ضروری و مازاد بر نیاز دارد. انواع مختلف مخاطرات اخلاقی مانند مخاطرات اخلاقی پیشین و پسین، مخاطرات اخلاقی ناشی از اطلاعات پنهانی و اقدامات پنهانی، و مخاطرات اخلاقی ارائه کننده و مصرف کننده ممکن است در اثر پوشش بیمه ای به وجود آید. این امر باعث ایجاد پیامد های منفی مانند مصرف خدمات غیر ضروری، تغییر الگوی مصرف در جهت استفاده غیر کارامد از منابع، کاهش رفاه و افزایش هزینه خواهد شد.
    نتیجه گیری
    بررسی و شناخت اثرات مخاطرات اخلاقی و کنترل آن به منظور پیشگیری از پیامد های نامطلوب و سوء تخصیص منابع ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: انواع مخاطرات اخلاقی، مخاطرات اخلاقی در بازار بیمه، پیامدهای مخاطرات اخلاقی، تقاضای القایی
|
  • Zagheri Tafreshi Mansoureh, Rassouli Maryam*, Pazargadi Mehrnoosh, Yaghmaie Farideh, Barbaz Amirhossein Pages 9-16
    Background
    The first step of developing a proper model for delivering nursing care in hospitals will be identifying relevant components to apply a model. The aim of this study was identify relevant components to apply nursing care models in Shahid Beheshti University of Medical Sciences training hospitals.
    Materials and Methods
    This study was a qualitative research which was conducted by using content analysis approach. Participants were 6 faculty members and nurse managers of Shahid Beheshti University of Medical Sciences selected by purposeful sampling frame. Data gathered via semistructured interviews and analyzed by thematic analysis.
    Results
    In this study, extracted themes included caring based on client satisfaction, nurse's knowledge and skills, importance of cooperative care, quantity and expertise of nurses, efficient supervision on nurse's performance, and strategies of health system in higher level. These themes were categorized in three dimensions including structure, process and outcome.
    Conclusion
    Findings of this study would be used for developing a nursing care models in Shahid Beheshti University of Medical Sciences hospitals in future research.
    Keywords: Nursing care models, Components, Qualitative research, Content analysis
  • Agharahimi Zahra, Mostofi Marzie, Jafari Mohtaram, Raesi Ahmad Reza Pages 17-26
    Background
    Health service providers’ attitude profoundly influence quality of patient care and safety, and lead to increase effectiveness, cost controlling and decreasing complaint. This study aims to examine staff attitudes’ about patients’ safety culture in Noor & Ali Asghar hospitals in Isfahan province.
    Materials and Methods
    The survey was a cross-sectional study and was done in 2011. Data were collected from all the staff groups in hospital (n=106). A standard questionnaire from Agency of Healthcare Research and Quality (AHRQ) with  =79% is used to evaluate staff attitudes’ toward different aspects of patients’ safety culture. This study used SPSS 16.0 to perform the statistical analysis.
    Results
    The response rate for the survey was 89%. The study revealed that 53.7% of the personnel were not reporting errors in 12 months before. Results showed that the average of staff attitudes’ scale toward patients’ safety culture was (64±5.28); the highest scale was belong to supervisor/ manager expectations & actions promoting patient safety (72.8±15.8) and the lowest one to handoffs & transitions (56.4±14.8).
    Conclusions
    According to scale of staff attitudes about patients’ safety culture and its effect on service quality, doing reengineering of work environment, Patients’ Safety Initiatives including personnel collaborative, communication openness about error, designing of education plan and making error reporting should be recommended.
    Keywords: nts safety culture, Health service providers, Isfahan
  • Arab Mohammad, Ghiasvand Hesam, Darroudi Rajab, Ali, Akbari Sari Ali, Hamidi Mohammad, Moghri Javad Pages 27-35
    Background

    Regarding to the escalating costs of health care and limited resources in this field, the appropriate identification and control of costs is inevitable. This Study aimed to determine the unit cost of radiology services, in selected hospitals of TUMS.

    Materials and Methods

    This was a descriptive retrospective study. At first, we selected two hospitals (Shariati and Sina) out of general - teaching hospitals of TUMS randomly. After gathering data, using activity based costing method, the unit costs of radiography services in these centers in 1389 fiscal year (2010-2011) were calculated.

    Results

    The unit costs of radiography services in Shariati and Sina hospitals were 251255,5 and 334996,2 respectively. Building rent and human resources costs included the most share of total costs.

    Conclusion

    The unit cost of radiography services in this study is very different comparing with other studies. Calculated building rent costs in this study could be one of the possible reasons of this difference (other studies did not consider this costs). The other point is that, regarding the high share of human resources and building costs from total costs, special attention to these sources of costs and appropriate and adequate use of them, can be an important step toward improving the efficiency and cost savings in our national health system.

    Keywords: cost, activity based costing, Radiology department, Radiography services
  • Zahiri Mansoor, Keliddar Iman Pages 37-44
    Background
    Performance evaluation could provide information to managers that they need to evaluate and monitor of the current status and activities in hospitals. The PABON LASSO model was applied to evaluate performing of hospitals affiliated with Ahwaz Jundishapour University of Medical Sciences to produce the information that used by policy makers in their attempt to make more productivity health care system.
    Materials and Methods
    This cross-sectional & descriptive study involved in 26 hospitals, with 3824 available beds. Data for this study extracted from computerized databases within statistical department of vice- chancellor for clinical affairs. This study used the PABON LASSO model combining with three major indicators of hospital performance named as average length of stay, bed occupancy rate, and bed turnover which analyzed in PABON LASSO model. The statistical software SPSS-13 used to derive three basic performance indicators.
    Results
    Based on 10 hospitals in Zone 3 of the model the satisfactory level of efficiency indicated. Results in 2 hospitals demonstrated the inefficiency and underutilization of resources by falling into Zone 1 and 7 hospitals in zone 2 and 7 hospitals placed in Zone 4. The overall average length of stay, bed occupancy and bed turnover rates were 3.57 days, 63.13% and 79.37 times respectively.
    Conclusion
    The performance of hospitals affiliated with Ahwaz Jundishapour University of Medical Sciences was in a relatively desirable level. Future research should be focused on why and how this situation could be improved in the hospitals with low efficiency.
    Keywords: Hospital, PABON LASSO model, Performance evaluation
  • Tol Azar, Pourreza Abolghasem, Tavasoli Elahe, Rahimi Foroshani Abass Pages 46-52
    Background

    Health literacy is the degree to which individuals have the capacity to obtain, process, and understanding basic health information and services needed to make appropriate health decisions. The aim of this study was to assess relationship between health literacy and knowledge of women with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    In this cross sectional survey, 160 women with type 2 diabetes were selected by convenience sampling method. Data collected by using a STOHFLA standard questionnaire and knowledge was measured by self-administrated questionnaire. Obtained data analyzed by SPSS16 software in two categories of descriptive and inferential statistics (Chi-square and Pearson coefficient).

    Results

    The mean age of studied population was 52.73±8.56 years old. The means of health literacy and knowledge was 40.57±15.87 and 21.52±2.94, respectively. There was a relation between occupation, education and family history with knowledge and health literacy score, and also between incomes with knowledge. There was reverse significant relation between age and disease duration with knowledge and health literacy.

    Conclusion

    Results indicated that patients did not have the appropriate knowledge in type 2 diabetes, as well as health literacy which was also moderate. These results confirmed the need to develop of education for improving and increasing the appropriate knowledge and health literacy among studied women.

    Keywords: Knowledge_Health literacy_Type 2 diabetes
  • Mohegh Mata, Pourreza Abolghasem, Rahimi Abbas, Akbari Sari Ali, Nekouyimoghadam Mahmoud Pages 61-71
    Background
    People give you an idea about variety of behaviors when confronting diseases. Different factors such as age, sex, economic and social situations have effect on its. Recognition of these behaviors helps politicians to deliver better services. This study aimed to identify health seeking behaviors of Zoroastrian residing in Yazd province due to advanced number of them in comparison to the other provinces.
    Materials and Methods
    This study is a cross sectional. The sample size was 196 cases which selected by using simple sampling method. The data was collected via the questionnaire, then data were analyzed by spss.11 software with two test of chi square and exact test of Fisher.
    Results
    The findings showed that 64.3% of the population was female whereas remaining 35.7% were male. 15.58% of participants were single, 76.5% married and the rest of them 7.7%) were widow. Data indicated that 4.1% of individuals were illiterate, 17.3% were high school, 51.3% had diploma, 23.5% had Bachelors degree and 3.6% had Masters Degree or Ph.D. 43.4% of studied population were unemployed and the rest of them (46.7%) were employed. 94.4% of participants had health insurance whereas 5.6% did not had uninsured card. The results showed that the following direct variables had relation with the following mentioned indirect variables; sex with the action during the period of being sick, Place of born with reasons of neglecting sickness, marital status with action during the period of being sick, educational status with action during the period of being sick and referring to practitioner in different stages if sickness and using consultation of different groups, occupational status with the first place to get medical treatment, economical status with reasons of neglecting sickness and completion of treatment period and having health insurance with action during the period of being sick and using consultation of different groups.
    Conclusion
    Considering the fact that educational, occupational and economic status have relation with health seeking behaviors in individuals, developed in education and occupation status could be lead a chance to choose a better health behavior in people.
    Keywords: Health seeking behavior, Zoroastrian, Yazd
  • Soofi Moslem, Bazyar Mohammad, Rashidian Arash Pages 73-80
    Background
    Insurance coverage has a tendency to alter the consumer and provider’s behavior. Moral hazard is a serious problem in all risk pooling systems, such as insurance and taxes-based financial systems that cause negative consequences as increased costs in the health system. Therefore we decide, at this review article, to discuss about moral hazard, in different classifications and effects on the insurance marketing and health system.
    Materials and Methods
    This is a review article. Relevant materials selected from published articles, studies, and sites. The databases of Medline, Web of Science, Science Direct, Google Scholar, and Springer were explored to use the key words of moral hazard and health insurance.
    Results
    Insurance covered individuals, knowing that their health expenditures will be reimbursed by insurance in the time of illness, and their demand medical services are more than un insurance covered individuals. On the other hand the providers have financial incentive to provide unnecessary and excess medical services. Different types of moral hazard like as ex ante and ex post moral hazard; hidden information and hidden action moral hazard; provider and consumer moral hazard may arise due to insurance coverage. These lead to negative consequences such as consumption of unnecessary care services, alteration of consumption pattern for inefficient use of resources, welfare loss, and an increase in the health expenditures.
    Conclusion
    Studying and controlling the effects of moral hazards seems necessary to prevent unwelcome outcomes as well as misallocation of financial resources.
    Keywords: Types of moral hazards, Moral hazard in insurance marketing, Effects of moral hazard, Induced demand