فهرست مطالب

بیمارستان - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1392)

مجله بیمارستان
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدعلی علوی، علی احمدآبادی، محمد مولایی قلیچی، ولی پاتو، کاظم برهانی صفحات 9-18
    زمینه و هدف
    در ایران رشد شتابان شهر نشینی به گونه ای بوده است که متناسب با آن تجهیزات فضاهای شهری به صورت مناسب مکان گزینی نشده اند. عمده ترین پیامد این کار به هم ریختگی نظام توزیع خدمات و نارسایی سیستم خدمات رسانی به شهروندان است. یکی از مهم ترین مراکز خدمات عمومی بیمارستان ها هستند که نقش بسیاری در تامین سلامت شهروندان دارد. هدف از این پژوهش «مکان گزینی بهینه بیمارستان ها در منطقه 7 تهران» می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. برای جمع آوری اطلاعات و داده های مورد نیاز از مطالعات میدانی استفاده شده و با توجه به اطلاعات به دست آمده، به بررسی محدوده مورد مطالعه از لحاظ نزدیکی به راه ارتباطی، فضای سبز، فاصله از مراکز صنعتی، نظامی و گسل موجود در منطقه پرداخته شده، همچنین برای وزن دهی به معیارها، از مدل AHP استفاده شده است. سپس با استفاده از مدل تصمیم گیری TOPSIS در محیط نرم افزار Arc Gis به ارزش گذاری معیارها در محدوده مورد مطالعه و تهیه نقشه های متناسب پرداخته شده و در نهایت نقشه نهایی که نشان دهنده بهترین مکان جهت احداث بیمارستان ها در این محدوده است، استخراج می شود.
    نتایج
    با تلفیق و روی هم قرارگیری لایه های اطلاعاتی، نقشه نهایی بدست آمد و مشخص گردید که قسمت شمالی شرقی (تقاطع خیابان های رسالت و کابلی)، مرکزی (خیابان های شهید مطهری و میرعماد) و جنوبشرقی (خیابان بخشی فرد و بخشی از خیابان دماوند) در منطقه 7 اولویت و امتیاز بیشتری به منظور احداث بیمارستان ها را دارا می باشند.
    نتیجه گیری
    سیستم تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) به همراه GIS می تواند به عنوان ابزاری کارآمد در مکانیابی محل بیمارستان ها مورد استفاده قرار بگیرد. قرار گرفتن بیمارستان ها در جوار راه های ارتباطی و نزدیکی به فضاهای سبز شهری و فاصله مناسب آن از کاربری های صنعتی، نطامی و مناطق دارای گسل به خوبی قابلیت مدل مورد نظر این پژوهش را به اثبات می رساند
    کلیدواژگان: مکان گزینی، بیمارستان، تصمیم گیری چندمعیاره، GIS، منطقه 7 تهران
  • مژگان عسگری، محمد عرب، عباس رحیمی فروشانی، فربد عبادی فرد آذر صفحات 19-28
    زمینه و هدف
    ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی فرآیندی است که طی آن بیمار بدون تکمیل دوره درمان، با میل خود بیمارستان را ترک می کند. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی در واحد اورژانس یک بیمارستان مرجع می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مورد شاهدی می باشد. تعداد 280 نمونه در دو گروه 140 نفری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سنجش میزان رضایت بیماران - همراهان در واحد اورژانس، معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران استفاده شد. جهت بررسی ارتباط بین متغیرهای مستقل و نوع ترخیص بیماران از آزمون کای دو و همچنین جهت بررسی اثر متغیرهای مستقل معنی دار بر شانس یا احتمال ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی از رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد، متغیرهای سن، دارا بودن بیمه مکمل، محل سکونت، میزان درآمد، شیفت مراجعه، روز مراجعه، میزان رضایت از پزشکان، میزان رضایت از محیط فیزیکی و تسهیلات رفاهی، میزان رضایت خود بیمار،، مدت زمان انتظار، میزان رضایت از آموزش های ارایه شده توسط کادر پرستاری و پزشکی و میزان رضایت کل، دارای رابطه ی معنی دار با نوع ترخیص بوده اند (05/0> p
    نتیجه گیری
    موضوع ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی یک پدیده چند بعدی می باشد و تابع عوامل مرتبط با بیمار، عوامل ساختاری و عوامل درمانی و مراقبتی می باشد، لذا پیش آگهی از میزان و عوامل تعیین کننده آن، می تواند نقش موثری در کنترل آن داشته باشد.
    کلیدواژگان: ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی، رضایت آگاهانه، واحد اورژانس
  • ژیلا آقارضایی، شهرام توفیقی، علی نعمتی، لاله آقارضایی، کامبیز بهاالدین بیگی * صفحات 29-38
    زمینه و هدف

    این پژوهش در نظر دارد تا یک نرم افزار که قابلیت تشخیص سریع افراد مستعد به بروز آمبولی ریه و ترومبوز وریدی عمقی پا به همراه امکان ارسال یاد آور به موقع جهت انجام عملیات پیشگیری از بروز این موارد را داشته باشد را طراحی و پیاده سازی کند. هدف نهایی معرفی سیستم پشتیبان تصمیم گیری است که در نهایت بتواند با انجام عملیات مناسب از بروز موارد معلولیت و مرگ و میر ناشی از آمبولی و ترومبوز در بیماران بستری در بخشهای مرتبط جلوگیری نماید.

    مواد و روش ها

    طراحی این نرم افزار با زبان برنامه نویسی Visual Basic.Net و دیتابیس SQL Server صورت گرفت. سپس این نرم افزار در بزرگترین بیمارستان آموزشی شهر کرمان نصب و یک ارزیابی و نظرسنجی از پزشکان و پرستاران درباره کارکرد نرم افزار با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه های مختلف انجام شد. سپس اطلاعات توسط نرم افزار Spss آنالیز گردید.

    یافته ها

    میانگین نمرات پزشکان 21.16 و پرستاران 20.76 بدست آمد. نتایج آزمون T-Testنشان می دهد که بین میانگین کل نمرات پزشکان و پرستاران اختلاف معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله نشان داد که هر دو گروه پزشکان و پرستاران نسبت به نرم افزار، نظر مساعد و مثبتی داشتند. بنابراین استفاده از سیستم پشتیبان تصمیم گیری بالینی که پیشگیری را با دادن هشدارهای سروقت به کادر درمانی یادآوری می کنند، می تواند در کاهش بروز آمبولی ریه و ترمبوز وریدهای عمقی موثر و سودمند باشد.

    کلیدواژگان: خطاهای پزشکی، سیستم پشتیبان تصمیم گیری بالینی، آمبولی ریه، ترمبوز وریدی عمقی پا، عوامل خطر، پیشگیری
  • مسلم صوفی، آرش رشیدیان، فرید ابوالحسنی، علی اکبری ساری، محمد بازیار صفحات 39-50
    زمینه و هدف
    دستیابی به تامین مالی عادلانه و از بین بردن ریسک مواجه خانوارها با مخارج کمرشکن سلامت تبدیل به چالش مهمی برای نظام های سلامت در سراسر دنیا شده است. هدف از این مطالعه اندازه گیری مواجه خانوارهای ایرانی با هزینه های کمرشکن سلامت بر اساس رویکرد سازمان جهانی بهداشت و بانک جهانی و بررسی عوامل موثر بر این هزینه هاست.
    مواد و روش ها
    داده های بخشی از مطالعه پیمایش سلامت جهانی که در سال 1380 در ایران انجام شده، تحلیل شده است. این پیمایش 10300 خانوار شهری و روستایی در سطح کشور را در بر گرفته است. هزینه های کمرشکن بر اساس توانایی پرداخت در آستانه های 40، 50، و60 و بر اساس درآمد در آستانه 20 درصد محاسبه شده است. مدل رگرسیون لوجستیک برای بررسی عوامل تاثیرگذار بر هرینه های کمرشکن استفاده شده است.
    نتایج
    نسبت خانوارهای مواجه شده با هزینه های کمرشکن سلامت 15-9 درصد برآورد شد. مواجه شدن با هزینه های کمرشکن سلامت با متغیرهای وجود فرد با بیماری مزمن در خانوار، اقامت در روستا و وضعیت اقتصادی خانوار در تمام آستانه ها ارتباط آماری معنی داری نشان داد. متغیر پوشش بیمه ای در آستانه 40 درصد ظرفیت پرداخت ارتباط آماری معنی داری با مواجه شدن با این هزینه ها نشان داد.
    نتیجه گیری
    مداخلات سیاستی دولت مانند اجرای معافیت از پرداخت برای گروه های هدف خاص، طراحی بسته ی مزایا، محافظت از فقرا و محرومین و گسترش مکانیسم های پیش پرداخت می تواند خانوارها را در برابر هزینه های کمرشکن سلامت محفاظت کند.
    کلیدواژگان: هزینه های کمرشکن سلامت، ظرفیت پرداخت، محفاظت مالی
  • مهناز مایل افشار ، ابوالقاسم پوررضا، مهدی معمارپور صفحات 51-62
    زمینه و هدف
    یکی از رفتارهایی که در سازمان ها از جمله بیمارستان ها، مورد توجه قرارگرفته است، رفتارشهروندی سازمانی می باشد. مطالعات اخیر نشان داده است، کارکنان سازمان نسبت به رفتارشهروندی سازمانی علاقه نشان می دهند، که این امر می تواند تحت تاثیر ویژگی های جمعیت شناختی قرار گیرد. هدف از این تحقیق تعیین رابطه رفتارشهروندی سازمانی با ویژگی های جمعیت شناختی(جنس، سن، تاهل، مدرک تحصیلی، حقوق ودستمزد، قومیت، نوع استخدام، نوع کار، پست سازمانی، محل خدمت و سابقه کاری) در میان کارکنان بیمارستان های منتخب دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهیدبهشتی می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق در شش بیمارستان منتخب دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهیدبهشتی انجام شده و داده ها از طریق توزیع یک پرسشنامه در بین 429 نفر از کارکنان این بیمارستان ها به روش نمونه گیری دومرحله ای تصادفی جمع آوری شد. روش پژوهش، توصیفی-مقطعی و نوع تحقیق میدانی بوده است. به منظور تایید یا رد فرضیه های تحقیق از آزمون های من ویتنی یو و کروسکالوالیس استفاده گردیده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، اغلب ویژگی های جمعیت شناختی مورد بررسی بر رفتارشهروندی سازمانی کارکنان بیمارستان های منتخب دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهیدبهشتی تاثیر دارند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش حاکی از آن است، که مردان نسبت به زنان، رفتارشهروندی سازمانی بیشتری از خود نشان داده اند، متاهلین نسبت به افراد مجرد و مطلقه دارای رفتارشهروندی سازمانی بالاتری بوده و در رده سنی50 تا 54 سال، افراد دارای بالاترین میانگین رفتار شهروندی سازمانی بوده اند. به علاوه، افراد دارای مدرک کارشناسی ارشد، از بالاترین رفتار شهروندی سازمانی برخوردارند. همچنین یافته ها نشان دهنده آن است که قومیت بر بروز رفتار شهروندی سازمانی تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: رفتارشهروندی سازمانی، ویژگی های جمعیت شناختی، بیمارستان مهناز
  • نصرالله جباری، کاوه هومن، بهلول رحیمی * صفحات 63-72
    زمینه و هدف

    امروزه استفاده از مواد حاجب داخل وریدی برای افتراق تصاویر بین بافت ها در بخش های رادیولوژی کاربرد فراوانی دارد. از طرفی به کار گیری روش ها و پروتکل های ایمنی در استفاده از مواد حاجب به منظور جلوگیری از واکنش های خطرساز ضرورتی انکار ناپذیر به نظر می رسد. لذا در این مطالعه بر آن شدیم تا میزان رعایت موارد ایمنی در تزریق مواد حاجب داخل وریدی در بخش های رادیولوژی مراکز آموزشی- درمانی ارومیه را مورد ارزیابی قرار دهیم.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی–مقطعی بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه هایی بودند که با بهره گیری از مقالات مرتبط و راهنماهای استاندارد جهانی همچون ESUR و RCR در سه حوزه، شامل: داروها، پروتکل ها و تجهیزات طراحی گردیدند.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان داد که میزان رعایت ایمنی از لحاظ پروتکل ها، تجهیزات و داروها به ترتیب 91.3%، 69.4% و 100% بود. در مجموع میزان رعایت موارد ایمنی 80.9% بود. نتایج وجود نواقصی در تجهیزات همچون پالس اکسی متر و ECG را نشان داد. علاوه بر این، مشخص گردید که دستورالعمل واحدی درتزریق مواد حاجب داخل وریدی بین بخش های مورد بررسی وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با عنایت به اهمیت موضوع می بایست عواملی که میزان رعایت ایمنی بیماران را در مراکز آموزشی-درمانی تحت تاثیر قرار می دهد، از طریق ابلاغ دستورالعمل واحد در خصوص به کارگیری مواد حاجب تزریقی و مهیا نمودن تمامی تجهیزات مورد نیاز، فرایند ایمنی بیمار را بهبود بخشیده و نظارت کامل از سوی مراجع ذیربط از قبیل مراکز نظارتی داخل-خارج سازمانی اجرا گردد.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، مواد حاجب داخل وریدی، رادیولوژی
  • سید جمال الدین طبیبی، امیر اشکان نصیری پور، زهره ظهیری ابیانه صفحات 73-80
    زمینه و هدف
    مدتهاست که مساله مهارتهای ارتباطی مدیران و انگیزش کارکنان در بیمارستانهای کشور مطرح بوده است. پژوهش حاضر، تعیین رابطه مهارتهای ارتباطی مدیران با انگیزش کارکنان برای شناسایی وضعیت موجود و ارائه راهکارهایی مناسب به منظور ارتقاء سطح انگیزش کارکنان در بیمارستان مدرس تهران بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش توصیفی–همبستگی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش 66نفر بود که 11نفر مدیران ارشد و میانی و 55نفر کارکنان زیر مجموعه آنها بودند که به روش خوشه ایدر بخش های درمانی و اداری تعیین گردید.ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای3 بخشی می باشد.بخش اول اطلاعات دموگرافیک، بخش دوم مهارتهای ارتباطی و بخش سوم انگیزش را سنجید. برای سنجش مهارت ارتباطی مدیران از پرسشنامه اردشیرزاده(1384)برای انگیزش کارکنان از پرسشنامه مخبری(1387)استفاده گردید. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار spss، شاخصهای آماری، فراوانی مطلق و نسبی، میانگین و انحراف معیار و از آزمونهای ناپارامتریک، ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین ابعاد سه گانه مهارت ارتباطی مدیران از بیشترین به کمترین عبارت بود از بعد مهارت غیر کلامی (57/0± 57/3)بعد مهارت ارتباطی زمینه ای(62/0±24/3)بعد مهارت ارتباطی کلامی (88/0±23/3) بود. نمره میانگین انگیزش کارکنان(55/0±57/2)بود.همچنین یافته های حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد فقط بین بعد مهارت ارتباطی زمینه ای وانگیزش کارکنان باضریب همبستگی 25/0r= و 0.042p-value= رابطه مثبت ومعنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که رابطه معنی دار بین بعد زمینه ای مهارت ارتباطی مدیران(همدلی، گوش دادن موثر، خود شکوفایی) و انگیزش کارکنان وجوددارد گسترش این بعد با برنامه های آموزشی می تواند باعث بالارفتن انگیزش در کارکنان شود.
    کلیدواژگان: مهارت ارتباطی، انگیزش کارکنان، بیمارستان مدرس
  • محمدرضا دین محمدی، عباس هوشمند، محمدعلی چراغی، حمید پیروی صفحات 81-90
    زمینه و هدف
    سلطه گری/ سلطه پذیری به عنوان پدیده ای شایع در میان اغلب پرستاران در مسیر حرفه ای می تواند ریشه در ساختارهای تاریخی؛ فرهنگی- اجتماعی، سیاسی و اقتصادی هر کشور داشته باشد. هدف این مقاله نقد و تحلیل پدیده سلطه گری/ سلطه پذیری در ادبیات پرستاری و چگونگی مدیریت آن در حرفه پرستاری است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری، واژه های سلطه گری/ سلطه پذیری، پرستار و پرستاری در بانک های اطلاعات علمی (Pub Med، CINAHL & Ovid) به شکل نظامند مورد جستجو قرار گرفت. در نهایت 31 مقاله منتشر شده در دو دهه اخیر انتخاب و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    این مطالعه ابتدا به واژه شناسی مفهوم سلطه گری/ سلطه پذیری، پیشینه تاریخی، ویژگی ها و پیامدهای آن پرداخته و در ادامه به معرفی مدل ها و نظریه های موجود، راهکارهایی پیشگیری و مدیریت این پدیده در محیط های کاری پرستاران می پردازد.
    نتیجه گیری
    وجود ساختارهای سلسله مراتبی در محیط های بیمارستانی شرایط مساعدی را برای بروز پدیده اپرشن فراهم می کند. حضور و تداوم این پدیده و پیامد های آن اثرات جبران ناپذیری بر حرفه پرستاری، سازمان های کاری و به ویژه بیماران و کیفیت ارائه مراقبت می گذارد. اتخاذ راهبردهای عملی و موثر در قالب اقدامات حمایتی، آگاهی بخشی، آموزشی و تدابیر مدیریتی از سوی مسئولین و سازمان های مربوطه می تواند فضای سازنده ای خلق نمایند که وحدت و انسجام حرفه ای، خودباوری و توانمند سازی پرستاران را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سلطه گری، سلطه پذیری، پرستار، پرستاری، خشونت جانبی
|
  • Seyed Ali Alavi, Ali Ahmadabadi, Mohammad Molaei Qelichi, Vali Pato, Kazem Borhani Pages 9-18
    Background
    In Iran، the rapid growth of urbanization is in a way that it fits into the appropriate location for urban spaces are not switching. The main consequence of this is failure of service delivery and service system to citizens. One of the most important public services that hospitals provide most of the citizens'' health. The purpose of this study، “Optimal locating of hospitals in region 7 in Tehran city”.
    Material And Methods
    This research is descriptive - analytical study has been done. For collecting information and data is used field studies and According to information obtained، To review the study area in terms of access to communication road، green space، away from industrial centers، military، and the fault، as well as for weighting the criteria، is used the AHP model. Then، using a decision model of TOPSIS in GIS software، valuation of criteria has been studied and appropriate maps is prepared، finally map that represents the best location for the construction of hospitals in this area is extracted.
    Results
    with combination and overlaying of data layers، the final map was obtained and determined that the northeastern section (Cross Resalat Street and cabli)، central (martyr Motahari streets and Miremad) and southeast (Bakhshi fard and part of Damavand street) in district 7 are have priority and more points to construct hospitals.
    Conclusion
    System of Multi Criteria Decision Making (MCDM) with GIS can be used as effective tool in site selection of hospitals. Being located of hospitals، near to green spaces and comunication road and its distance from the industrial and military areas as well as the fault، capability of this model in this study is prove.
    Keywords: site selection_hospital_MCDM_GIS_region 7 in Tehran city
  • M. Asgari, M. Arab, A. Rahimi, E. Foroushani, F. Ebadi Fard, Azar Pages 19-28
    Background
    Patient`s self-discharge from the hospital is a process in which a patient leaves the hospital before completing his or her determined treatment period by his own will. This study is aimed to survey the factors affecting patient`s self-discharge from the hospital in emergency ward of a referred hospital.
    Materials And Methods
    This is a case-control study. The 280 selected samples were divided to two groups، each with 140 members. The data were gathered using a questionnaire evaluating the scale of patients and their companions` satisfaction of the hospital services. Chi-square test was used for analyzing the relationship between independent variables and the patient discharge type. Moreover logistic regression was used in order to identify the effect of significant independent variables on own will-discharge possibility.
    Results
    Results indicate that there is a meaningful relationship between variables such as age، having supplementary insurance، residency، income rate، reference shift، reference day، satisfaction of the physicians، satisfaction of the physical environment and welfare facilities، the patient`s satisfaction، the waiting time، satisfaction of the instructions given by nurses and physicians and total satisfaction with discharge type (p<0. 05).
    Conclusion
    The matter of patient`s self-discharge is a multi-dimensional phenomenon and depends on patient’s characteristics and structural and medical factors. Therefore predicting its scale and determining factors might play an effective role in controlling this phenomenon.
    Keywords: Hospital Self, Discharge, Willingness, Emergency Ward
  • Zh Agharezaei, Sh Tofighi Sh, A. Nemati, L. Aagharezaei, K. Bahaadinbeigi Pages 29-38
    Background

    This research aims to design and implement a software with the ability to identify patients who are facing the risk of pulmonary embolism and deep venous thrombosis instantly as well as the ability to send timely reminders for any prophylactic action. The main target is introduce a clinical decision- support system which could finally lead to preventing mortality and handicap cases caused by embolism and thromboses in patients who are confined to bed in hospitals.

    Materials And Methods

    The software was designed using the Visual Basic. Net and SQL Server database. Afterwards the software was installed in the largest educational hospital of Kerman and a survey was conducted amongst the physicians using multiple questionnaires and interviews. Finally، the data were analyzed using the SPSS software.

    Results

    The average score was 21. 16 for the physicians and 20. 76 for the nurses. T-Test results show that there is no significant difference between the total average score of the physicians and that of the nurses.

    Conclusion

    The results have shown that both groups (physicians and nurses) have a positive viewpoint about the software therefore using the clinical decision support system can be effective in reducing the occurrence of pulmonary embolism and deep venous thrombosis through sending timely electronic alerts to the medical staff.

    Keywords: Medical Errors, Clinical Decision Support System, Pulmonary Embolism, Deep Venous Thrombosis, Risk Factors, Prophylaxis
  • M. Mayel Afshar, Amemarpour Pourreza, M. Memarpour Pages 51-62
    Background
    One of the behaviors taken into consideration in organizations such as hospitals is organizational citizenship behavior. Recent studies have shown that organization employees show interest in organizational citizenship behavior and this subject may be influenced by demographic specifications. This study aims to determine the relationship between organizational citizenship behavior and demographic specification (gender، age، marital status، educational qualifications، salary&wage، ethnicity،employment type، work type، organizational post، place of employment and work experience) among selected hospitals employees of selected hospitals of Tehran and Shahid Beheshti Medical Sciencesis Universities.
    Materials And Methods
    This research has been implemented in six selected Hospitals of Tehran and Shahid Beheshti Medical Sciencesis Universities and data was collected by distributing a questionnaire among 429 employees of these hospitals using a two-stages random sampling method. The research methodology has been cross-sectional- descriptive using field study. In order to accept or reject the research hypothesis kruskal-wallis and mann-whitneyU tests have been used.
    Results
    Results showed that، the most studied demographic characteristics have an effect on organizational citizenship behavior of the staff of selected hospitals employees in Tehran and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences.
    Conclusion
    Findings of this research indicated that men have shown more organizational citizenship behavior compared to women، Married people have shown higher organizational citizenship behavior compared to single and divorced people and people in the age class of 50 to 54 years have been the highest organizational citizenship behavior average. In addition to، people with master degree، have been the highest organizational citizenship behavior. Also our findings show that Ethnicity does not have effect on the incidence of organizational citizenship behavior.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior_Demographic Specification – Hospital
  • N. Jabbari, K. Houman, B. Rahimi Pages 63-72
    Background

    Today using contrast media in order to diagnose different tissues in radiology section has found a vast range of applications. Thus application of safe procedures and protocols in usage of contrast media to prevent dangerous reactions seems to be of great necessity. That is why in this study we aimed to evaluate the safety of intravenous administration of contrast media in the radiology sections of medical-educational Centers of Urmia.

    Materials and Methods

    This is a descriptive and cross sectional study. Data were gathered using questionnaires derived from articles and international standard guidelines such as (ESURE، RCR) in three areas including: drugs، protocols and facilities.

    Results

    Results indicated that the level of compliance with safety protocols، facilities and drugs were 91. 3% and 69. 4% and 100% respectively. The average safety observance was 80. 9% totally. The results showed that there were some deficiencies in some equipment such as pulse Oximeter and ECG. Moreover، it was found that a unique protocol is not used in all surveyed sections.

    Conclusion

    Regarding the importance of this issue it is necessary to publish and implement a unique protocol for contrast media administrating and to provide all required equipment for improving patient safety process. Meanwhile a wide supervision should have been done by related authorities in or out of the organization.

    Keywords: Patient Safety, Contrast Media – Radiology