فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید حامد رحیمی*، سید معصوم معصوم پور، عرفان خوارزمی، زهرا کاوسی صفحات 9-17
    زمینه و هدف
    جایگاه اورژانس در بیمارستان و نظام بهداشتی درمانی به دلیل لزوم انجام سریع، باکیفیت و موثر فرآیندهای متعدد و پیچیده درآن، جایگاهی حساس و استثنایی است. گسترش عملکرد کیفیت یکی از موثرترین ابزارهای طراحی و بهبود کیفیت است که به منظور تامین نیازهای مشتری وافزایش رضایت وی از خدمت مورد نظر به کار برده می شود.
    مواد و روش ها
    گام های اصلی مطالعه عبارت بودند از؛ تعیین مهمترین نیازها و انتظارات مشتری از طریق مصاحبه (n=80)، تعیین عناصر خدمت از طریق مصاحبه(n=15)، تعیین ارتباط میان انتظارات بیمار و عناصر خدمت، تعیین ارتباط میان عناصر خدمت، طراحی الگوی کیفیت خدمات براساس تحلیل خانه کیفیت.
    نتایج
    با مشخص شدن 13 نیاز و انتظار مشتری و 20 عنصر خدمت در نهایت 9 عنصر خدمت به عنوان اجزاء الگوی کیفیت خدمات در سه سطح بهبود بدین شرح اولویت بندی شدند: 1- فضای فیزیکی اتاق پزشک 2- بهبود پرسنل پرستاری، تسهیلات هتلینگ، اتاق بستری، پزشک، و فضای تریاژ 3- بهبود سیستم های راهنما، ایجاد تسهیلات رفاهی همراه بیمار، بهبود سالن انتظار.
    نتیجه گیری
    الگوی کیفیت حاصل از مطالعه حاضر، می تواند یک راهنمای کلی برای بهبود کیفیت خدمات بخش اورژانس و سهولت اجرا محسوب شود. از محدودیت های استفاده از روش گسترش عملکرد کیفیت(QFD) ظاهر پیچیده و زمان بر بودن آن است.
    کلیدواژگان: روش گسترش عملکرد کیفیت، خانه کیفیت، خدمات بخش اورژانس
  • محمد عرب، میلاد شفیعی*، مریم ایری، حسین صفری، فرهاد حبیبی، علی اکبری ساری، رقیه خبیری صفحات 19-28
    زمینه و هدف
    طرح پزشک خانواده شکلی از نظام ارائه مراقبت هاست که اجرای صحیح آن، ارتقاء سلامت را به دنبال دارد. آگاهی از نگرش پزشکان خانواده نسبت به شغل خود، نقش مهمی در اجرای بهتر طرح ایفا می نماید. مطالعه حاضر با هدف تبیین نگرش پزشکان خانواده شاغل در مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران نسبت به شغل خود انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع کیفی و در سال 90 انجام شد. به منظور رسیدن به اشباع اطلاعاتی از کلیه پزشکان خانواده در مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران که 33 نفر بودند، در قالب دو مصاحبه انفرادی و چهار جلسه بحث گروهی متمرکز، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید. در نهایت، با استفاده از روش چارچوب مفهومی، تحلیل داده ها انجام شد.
    نتایج
    در تحلیل داده ها، 3 موضوع کلی با عنوان عوامل ترغیب پزشکان به انتخاب پزشک خانواده و ادامه خدمت (شامل2 زیرموضوع عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی و محیطی و شرایط کاری)، چالش های طرح (شامل2زیرموضوع زمینه سازی برای اجرای طرح، شرایط کاری و محدودیت های حرفه ای)، و اصلاحات موردنیاز برای اجرای صحیح برنامه (در سطح سیاستگزاری و در سطح اجرایی) شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که عوامل اقتصادی، فرهنگی و عوامل محیطی و شرایط کاری در ترغیب پزشکان خانواده نقش اصلی را دارند، لذا بیشترین چالش های طرح نیز مربوط به آنها بوده و نیازمند اصلاحاتی در سطوح کلان و خرد می باشد. همچنین فراهم نمودن زمینه های لازم از طریق فرهنگ سازی در جامعه نیز می تواند در اجرای بهتر این طرح تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، نظام ارجاع، چالش ها، اصلاحات
  • ابوالقاسم پوررضا، رقیه خبیری، عباس رحیمی فروشانی، الهام موحدکر صفحات 29-38
    زمینه و هدف
    امروزه کمبود نیروی دانش آموخته پزشکی به دلایل متعدد کماکان وجود دارد. هدف این مطالعه «تعیین عوامل مرتبط با گرایشهای شغلی و آموزشی دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و ایران» است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی تحلیلی مقطعی است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و ایران بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده متناسب به حجم طبقه حجم نمونه 510 نفر محاسبه شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ساختار یافته ای بود که پایائی و روائی آن در حد قابل قبول بود. از روش های آماری توصیفی برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    نتایج
    منزلت اجتماعی پزشکان، انگیزه خدمت به مردم و علاقه به علم پزشکی بر انتخاب رشته پزشکی موثر است. وجود دانشکده های پزشکی، بالابردن سطح اطلاعات در مراکز درمانی و نیاز مناطق به خدمات درمانی بر انتخاب محل خدمت موثر است. فعالیت همزمان در بخش خصوصی و دولتی، پریشانی امور در موسسات دولتی و فراهمی تجهیزات در بخش خصوصی بر انتخاب بخش فعالیت موثر است. فاصله گرفتن از آرمانگرائی، فقدان حمایت کافی دانشجویان و عدم مطابقت محیط تحصیلی با علائق دانشجویان بر تغییر گرایشهای شغلی و آموزشی موثر است.
    نتیجه گیری
    اقداماتی نظیر تعدیل ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی، بهبود کیفیت دروس، تعدیل نیروی انسانی، آشنایی بهتر دانش آموزان با رشته پزشکی هنگام انتخاب رشته دانشگاهی و حمایت مالی پزشکان جوان در این زمینه می تواند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: گرایش شغلی، گرایش آموزشی، دانشجویان، رشته پزشکی
  • رامین روانگرد، شهاب نیک نام، علیرضا یوسفی، علیرضا حیدری * صفحات 39-45
    زمینه و هدف
    شیوه تصمیم گیری مدیران بیمارستان بیانگر الگوی عادتی است که آنها در تصمیم گیری استفاده می کنند. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان استفاده مدیران بیمارستانها از شیوه های مختلف تصمیم گیری در بیمارستانهای دولتی و خصوصی شیراز بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در 28 بیمارستان دولتی و خصوصی شهر شیراز انجام شد. 106 نفر از مدیران امور اداری، مالی، مدیر داخلی و پرستاری بیمارستانها به صورت سرشماری در مطالعه شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه(با آلفای کرونباخ 86/0) جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون هایT-Test و ANOVA در سطح معنی داری 5%= ‎α آنالیز شد.
    نتایج
    مدیران شرکت کننده در مطالعه از شیوه تصمیم گیری عقلایی بیشتر و از شیوه اجتناب از تصمیم گیری کمتر استفاده می کردند. مدیران مسن تر، مدیران رسمی و پیمانی و مدیران بیمارستانهای خصوصی به طور معنی داری از شیوه تصمیم گیری شهودی بیشتر استفاده می کردند. مدیرانی که دوره آموزشی مدیریت را نگذرانده بودند به طور معنی داری بیشتر از شیوه تصمیم گیری شهودی و وابسته استفاده می کردند. مدیرانی که در رشته های پرستاری و مامایی تدریس کرده بودند، به طور معنی داری بیشتر از شیوه عقلایی استفاده می کردند.
    نتیجه گیری
    ایجاد زمینه کافی برای اخذ تصمیم گیری علمی و مبتنی بر شواهد بیشتر در همه مدیران بیمارستان احساس می گردد. لذا، شناسایی موانع موجود و فراهم آوردن بستر لازم جهت توانمندسازی مهارتهای تصمیم گیری توسط مدیران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، مدیران، بیمارستان
  • فاطمه آزادی*، محمدرضا ملکی، محمد ازمل صفحات 47-53
    زمینه و هدف
    صنعت گردشگری درمانی به عنوان یکی از ابعاد گردشگری به توسعه پایدار و پویایی اقتصاد کشورها کمک می نماید. این پژوهش به منظور بررسی عملکرد بیمارستان های منتخب خصوصی و دولتی شهر تهران درجذب گردشگر درمانی از دیدگاه مشتریان خارجی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی بوده که در سال 1390 در بیمارستان های منتخب شهر تهران انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 79 بیمار خارجی بود که به عنوان گردشگر به چهار بیمارستان شهر تهران مراجعه نموده اند. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه خود ساخته دارای 23 سوال که هشت مولفه عملکردی در جذب گردشکر درمانی را ارزیابی می کند. از آمار توصیفی وتحلیلی برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    نتایج
    در مجموع عملکرد بیمارستان های مورد مطالعه در سطح مناسبی ارزیابی شد. از دیدگاه بیماران سه مولفه کمیت نیروی کار، کیفیت نیروی کار و به روز بودن کارکنان بسیار مناسب بودند. همچنین آشنایی پرسنل به زبان های خارجی و اطلاع رسانی بسیار نامناسب گزارش گردید. همه مولفه های عملکردی در جذب گردشگر درمانی به جز مولفه های آشنایی کارکنان به زبان خارجی و تسهیلات با نوع مالکیت بیمارستان ها رابطه آماری معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش کارکنان کلیدی با زبان های بین المللی و نیز تقویت زمینه های ارتباطی می تواند در جذب گردشگر درمانی موثر باشد. در این راستا هم بیمارستان های دولتی و خصوصی بایستی در این زمینه برنامه ریزی جدی داشته باشند.
    کلیدواژگان: گردشگر درمانی، جذب گردشگر درمانی، مشتری خارجی، بیمارستان دولتی و خصوصی
  • امیر اشکان نصیری پور، پوران رئیسی*، نگار یزدانی صفحات 55-63
    زمینه و هدف
    آمادگی بیمارستان ها در مقابل بحران از عوامل متعدد نشات می گیرد که در این میان می توان به وضعیت «محیط داخلی» آنها اشاره نمود.
    مواد و روش ها
    بررسی رابطه بین وضعیت محیط داخلی بیمارستان ها با میزان آمادگی آنها در برابر بحران این پژوهش یک مطالعه همبستگی، کاربردی و مقطعی است که سال 1387 در 12بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد. جهت سنجش وضعیت محیط داخلی و میزان آمادگی بیمارستان ها در برابر بحران به ترتیب از پرسشنامه استاندارد جهانی وایزبورد و چک لیست آمادگی بیمارستان ها در برابر بحران استفاده شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده آمار توصیفی و تحلیلی انجام گرفت.
    نتایج
    در کل بیمارستان های مورد مطالعه 74 درصد تغییرات مربوط به آمادگی بیمارستان ها در برابر بحران با تغییرات محیط داخلی آنها قابل توجیه است. در این میان بین میزان آمادگی و ساختار سازمانی بیمارستان ها قوی ترین رابطه و بین میزان آمادگی و نگرش کارکنان به تغییر ضعیف ترین رابطه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بیمارستانها به منظور افزایش آمادگی در برابر بحران می بایست اقدام به تحلیل محیط داخلی خود نمایند. در این میان توجه به ابعاد مختلف محیط داخلی، بازنگری اهداف، افزایش کار تیمی، مشارکت پرسنل در تصمیم گیری، ارائه پاداش های مبتنی بر عملکرد، تشکیل کمیته ارتباطات، بهبود سبک های رهبری، آموزشی مدیران و رهبران سازمان و افزایش هماهنگی های درون بخشی و برون بخشی می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: آمادگی بیمارستان، بحران، محیط داخلی، مدل وایزبرد، دانشگاه علوم پزشکی کردستان
  • زهره ترقی، احترام سادات ایلالی*، طاهره یعقوبی، فائزه نوروزی نژاد، فروغ ناصری، سید کاظم باقرنژاد، رضاعلی محمدپور صفحات 65-74
    هدف
    دیدگاه های متفاوتی در مورد حضور خانواده در عملیات احیا قلبی – تنفسی وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه نگرش پزشکان؛ پرستاران و بستگان درجه اول بیمار نسیت به حضور اعضای خانواده درطی عملیات احیا قلبی تنفسی در بیمارستان های اموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی نگرش 120 پزشک؛200پرستارو 148 نفراز بستگان درجه اول بیمارمقایسه شد.روش نمونه گیری، تصادفی طبقه بندی شده بود.ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای بود که اعتبار ان از طریق «اعتبار محتوی» و پایایی ان از طریق ازمون مجدد تایید شد(r=o/83). این پرسشنامه شامل سوالاتی در مورد مشخصات جمعیت شناختی، تجارب مثبت و منفی و نگرش نسبت به حضور اعضای خانواده در طی عملیات احیا بود. تحلیل داده ها با استفاده از ازمون های اماری مجذور خی (x2)و فیشر و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
    نتایج
    اکثریت پزشکان و پرستاران(5/92%پزشکان، 80%پرستاران) حضور خانواده در طی عملیات احیا رازیان بار میدانستند. ازمون دقیق فیشر تفاوت معنی داری بین نظر پزشکان و پرستاران نشان داد (df=1 pvalue= 0/002 x2=9/037). عمده ترین دلیل منفی بودن نگرش پزشکان و پرستاران در تحقیق ما، مداخله اعضای خانواده در عملیات احیا (8/90% پزشکان، 5/86% پرستاران) بوده است. کمتر از نیمی از بستگان درجه اول بیمار (48 %)تمایل به حضور در عملیات احیا داشتند. تفاوت معنی داری بین نگرش بستگان درجه اول بیمار از یک سو، و پزشکان و پرستاران از سوی دیگر وجود داشت (p=000)
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوتی که در دیدگاه پزشکان،پرستاران و بستگان درجه اول بیمار نسبت به حضور اعضای خانواده در طی عملیات احیاوجود دارد، بهتر است در هر بیمارستان برنامه مشخصی در رابطه با شرایط حضور اعضای خانواده در طی عملیات احیا تهیه شود.
    کلیدواژگان: حضور خانواده، حضور در عملیات احیا، عملیات احیا قلبی، تنفسی
  • محمد محبوبی، امیر جلالی*، محسن محمدی صفحات 75-82
    هدف
    محیط شغلی یک محرک قوی برای بروز هیجان ها می باشد و موقعیتهای استرس زای زیادی وجود دارد که می توانند سبب مشکلاتی از قبیل نارضایتی، کاهش کارآیی، ترک خدمت یا تغییر شغل شوند. این مطالعه رابطه هیجان خواهی با استرس شغلی در کارکنان فوریت های پزشکی و کارکنان عادی را بررسی نموده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی60 نفر از کارکنان شاغل در فوریتهای پزشکی به روش سرشماری و 60 نفر از کارکنان شاغل در سایر مراکز درمانی از شهرهای مرزی استان کرمانشاه به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های روا و پایا شده استرس شغلی و هیجان خواهی انجام گردید و در نهایت داده ها با استفاده ازآمار توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.
    نتایج
    به ترتیب بیشترین میزان استرس شغلی و بیشترین میزان هیجان خواهی در کارکنان فوریتهای پزشکی در حد متوسط(6/46 درصد) و حد پایین تر از متوسط(35 درصد) و در کارکنان درمانی به ترتیب در حد کم(4/56 درصد) و حد پایین(40درصد) بود. در هر دو گروه، بین استرس شغلی با هیجان طلبی، تجربه طلبی و تنوع طلبی از متغیر هیجان خواهی رابطه عکس و با ملال پذیری و گریز از بازداری از آن متغیر، رابطه مستقیم وجود داشت.
    نتیجه گیری
    کارکنان فوریتهای پزشکی دارای درجات مختلف استرش شغلی می باشند و نیازمند برنامه ریزی مناسب جهت تعدیل استرس های محیطی و همچنین ایجاد زمینه جهت شکوفایی توانایی های بالقوه می باشند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، هیجان خواهی، فوریت پزشکی
  • نادر حسن نژاد * صفحات 83-90
    زمینه وهدف
    امروزه تامین هزینه های خدمات درمانی یکی ازمشکلات اساسی خانوارهای کم درآمد وبادرآمد متوسط محسوب می شود. دراین پژوهش نحوه تامین هزینه های درمانی بیماران دیابتی بستری درانواع بیمه های درمانی موردبررسی قرارگرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ازنوع علی مقایسه ای می باشد.متغیرهای مقایسه ای هزینه های درمان ومتغیرهای مقوله ای:انواع بیمه های درمانی(خدمات درمانی،تامین اجتماعی وسایر بیمه ها)بوده است. جهت بررسی متغیرها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد.تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده ازمدل آماری تحلیل واریانس یک طرفه،آزمون پی گیری دانکن وآزمونt انجام شد.
    نتایج
    نتایج بررسی نشان داد:ازنظر متغیرهای هزینه ای بین انواع بیمه ها تفاوت معنی دارآماری وجود داشت.همچنین تفاوتهای آماری بدست آمده بین سهم پرداخت ازجیب بیمار ازهزینه مستقیم(0.01p<،37.19 (F=و ازهزینه کل(0.01 p<، 25.36F=) درسه نوع بیمه مورد مطالعه چشمگیر بود. سهم پرداختی ازجیب بیماران ازهزینه کل دربیمه خدمات درمانی %59.55، دربیمه تامین اجتماعی %50.34 وسایر بیمه ها %ا32 بود.
    نتیجه گیری
    باوجود تمامی تلاشهای انجام شده درنظام سلامت کشورو بهبود شاخصهای بهداشتی درمانی ودسترسی مردم به خدمات سلامت،سیستم بهداشتی درمانی با چالش جدی درخصوص نحوه تامین منابع مالی نظام سلامت ومحافظت افراد ازآسیبهای ناشی ازهزینه های خدمات درمانی روبرو است.بنظرمی رسد توسعه یک سیستم بیمه همگانی وهمچنین افزایش عمق ودامنه پوشش بیمه ای بتواند درتامین منابع مالی نظام بهداشتی درمانی کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: تامين مالي، پرداخت مستقيم از جيب، هزينه خدمات درماني، ديابت
  • حسین جباری بیرامی، علی جنتی، یلدا موسی زاده * صفحات 91-102
    زمینه و هدف

    بیمارستان ها مهم ترین سازمان بهداشتی و درمانی و مصرف-کننده ی بخش اعظم بودجه ی نظام سلامت هستند. راهکارهایی همچون کوچک سازی از جمله استراتژی های بکار رفته در ارائه ی خدمات مطلوب در بیمارستان به شمار می روند. پژوهش حاضر با هدف جستجوی سیستماتیک روش های مختلف کوچک سازی بیمارستان و پیامدهای آن به منظور انتخاب روش مناسب برای کشور انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، جستجوی سیستماتیک در database های Medlib، SID، Pub Med، Science Direct و ابر جستجوگر Google Scholar با استفاده از کلیدواژه های Downsizing، Hospital Downsizing، Hospital Rightsizing، Hospital Restructuring، Staff Downsizing، Hospital Merger، Hospital Reorganization و معادل های فارسی صورت پذیرفت. 379 مقاله ی بدست آمده بصورت مرحله به مرحله مطالعه و پالایش شده و در نهایت 25 مقاله مرتبط با اهداف مطالعه انتخاب و ارائه گردید.

    نتایج

    روش های کوچک سازی شناسایی شده شامل کاهش تعداد کارکنان و کاهش تعداد تخت، برون سپاری، ادغام واحدهای بیمارستانی و روش ترکیبی (ترکیبی از روش های پیشین) بود. مهمترین پیامدهای استفاده از این روش ها مربوط به هزینه، درآمد، ویزیت ها و جراحی های سرپایی، مدت اقامت و میزان پذیرش در بیمارستان ها، نرخ مرگ و میر، رضایت ذی نفعان، بارکاری، سلامت روانی و میزان غیبت کارکنان بود.

    نتیجه گیری

    از نتایج مطالعات چنین بر می آید که روش های مختلف کوچک-سازی در راستای ارائه ی خدمت مطلوب و کاهش هزینه ها در بیمارستان مورد استفاده قرار می گیرد. از میان روش های مختلف، ادغام و برون سپاری با توجه به شرایط فعلی کشور ما برای استفاده در بخش بیمارستانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کوچک سازی، بیمارستان، پیامدهای کوچک سازی، روش های کوچک سازی، مرور سیستماتیک
|
  • S.H. Rahimi, M. Masoumpour, E. Kharazmi, Z. Kavousi Pages 9-17
    Abstract
    Background
    Hospital Emergency ward plays a pivotal role in hospital and health care system regarding necessity of immediate،qualicative and effective performance due to numerous and complicated processes happens in the emergency ward. QFD is one of the most effective methods used for designing and improving the quality in order to fulfill customers'' expectations and improve their satisfaction from provided service.
    Materials and Methods
    This study is aimed to investigate following subjects: 1)identifying the customers'' expectations (n=80) and service`s components (n=15) through interviews، 2) defining the relationship between patients'' expectations and the service`s components، and also relationship between the service`s component themselves 3) designing the service quality model based on the house of quality diagram”
    Results
    After identifying 13 components of customers'' expectations and 20 components of service، 9 components of service were prioritized as parts of service quality model in 3 levels: 1) Physician''s office physical environment 2) Improving Nursing performance`s and hospital hotel`s service facilities، equipping inpatient` room، physician`s room and triage space 3) Improving guide systems، providing adequate welfare for the patients'' families، and facilitating the waiting room.
    Conclusion
    The current quality model designed in this study can be a general guide to improve the quality of services provided by the emergency ward. However، using this model has its limitations such as being complex and time-consuming.
    Keywords: QFD, House of Quality, Services of Emergency Ward
  • M. Arab, M. Shafiee *, M. Iree, H. Safari, F. Habibi, A. Akbari Sari, R. Khabiri Pages 19-28
    Abstract
    Background
    Family physician plan is a form of health care delivery system which its correct implementation results in health promotion. Being aware of family physicians’ viewpoints towards their occupation would play an important role in its better implementation. The present study aims to to investigate family physicians` attitude who are working in health centers affiliated with Tehran University of Medical Sciences towards their profession.
    Materials And Methods
    This qualitative study was conducted in 2011. In order to reach information saturation، the data were collected by performing two singular interviews and four focus group discussions among all 33 physicians working at health care centers of Tehran University of Medical Sciences. Eventually، data were analyzed using conceptual framework method.
    Results
    Data analysis indicated three general concepts. The first issue is the factors that encourage physicians to choose family physician profession and continue doing it (including economical، cultural and environmental factors and work conditions). The second one is the study challenges (including preparation to implement the plan، work conditions and professional limits) and the final one is the reforms needed for its correct and proper implementation (in policy making and administrative level).
    Conclusion
    Regarding the issue that economical، cultural and environmental factors and work atmosphere have the main role in motivating family physicians، the most important challenges the plan confronts are also related to these factors and major and minor reforms are needed to overcome these challenges. Moreover preparing society’s culture would surely result in better implementation of the plan.
    Keywords: Family physician, Referral system, Challenges, Reforms
  • A. Pourreza, R. Khabiri, A. Rahimi Foroushani, E. Movahed Kor Pages 29-38
    Abstract
    Background
    Today there is still a shortage of postgraduates of medicine for multiple reasons. This study aims to determine factors related to Tehran، Shahid Beheshti and Iran Universities students'' educational and career tendencies.
    Materials And Methods
    This is a descriptive cross-sectional study. The study population consists of medical students of Tehran، Shahid Beheshti and Iran Universities of Medical Sciences. A sample of 510 individuals was selected using simple random sampling method proportional to the category size. Data were collected using a structured questionnaire of acceptable validity and reliability. Descriptive statistical methods were used for data analysis.
    Results
    Medicine was selected due to its social dignity، motivation to serve the people and interest in medical sciences affect studying medicine as a major. Existence of Medical Universities، improving information and abilities and the need for medical services in different areas affect physician’s choice of working location. Simultaneous activity in both private and governmental sectors، disorganized in governmental sectors compared to well organized and well equipped private sector، affect physicians` choice of working sector. Realistic thinking instead of idealism، lack of adequate support from students and differences between the academic environment with student`s interest affect changing the students'' educational and career tendency.
    Conclusion
    Actions like regulating the capacity of medical students admission، improving the quality of studies، modification of human resources، better familiarity of students with medicine field while choosing the university field and financial support for young physicians could improve the situation.
    Keywords: Career tendency, Educational Tendency, Students, Medicine Field
  • R. Ravangard_Sh Niknam_A. R Yusefi_A. R Heidari * Pages 39-45
    Abstract
    Background
    Hospital managers'' decision-making styles indicate the usual pattern managers use to make their decisions. This paper is aimed to determine the variety of managers'' decision-making styles` in public and private hospitals in Shiraz.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study، 106 administrative، financial، internal and nursing managers were selected from 28 public and private hospitals through census sampling technique to participate in this study. The data were collected by a 22-item questionnaire (α = 0. 86) and analyzed using T-Test and ANOVA in significance level of 0. 05.
    Results
    Studied managers used rational decision-making style more often than avoidance of decision-making style. Older and official managers and private hospital managers used the intuitive decision-making style more often. Managers who had not attended management training courses used the intuitive and dependent decision-making styles more often. Managers who were teaching in the fields of nursing and midwifery used rational decision-making patterns more often.
    Conclusion
    It seems necessary to provide sufficient ground for scientific and evidence-based decision making for all hospital managers. Therefore identifying present obstacles and providing an environment in which managers could improve their decision-making skills is recommended.
    Keywords: Decision, making, Managers, Hospital
  • F. Azadi *_M. R Maleki_M. Azmal Pages 47-53
    Abstract
    Background
    Medical tourism industry as one of the tourism dimensions results in a sustainable development and dynamic economy in countries. This study was conducted to examine performance of Tehran’s selected public and private hospitals in attracting medical tourists from foreign costumers’ points of view.
    Materials and Methods
    This cross - sectional study was conducted in Tehran’s selected public and private hospitals in 2011. The study population included 79 foreign patients who referred to four hospitals in Tehran as medical tourists. Data were collected using a self-made questionnaire which consisted of 23 questions which evaluated eight hospital performance components in attracting medical tourists. Descriptive and analytic statistics was used for data analysis.
    Results
    Overall، the hospitals` performances were evaluated to be in an appropriate level. Through Patients` viewpoint، three components including staff number، staff performance quality and staff`s up to date knowledge and skills were in a proper level. Moreover، Staff’s acquaintance with foreign languages and giving proper notifications were reported to be in a very poor level. There was a significant relationship between all of the performance components in attracting medical tourists and hospital ownership excluding staff’s acquaintance with foreign languages and their familiarity with the facilities.
    Conclusion
    Teaching international languages to key staffs and empowering their communication skills can be effective in attracting medical tourists. Considering this، both public and private hospitals must have a serious plan to achieve this goal.
    Keywords: Medical Tourist, Attracting Factor, Foreign Costumer, Public, Private Hospital
  • A. A Nasiripour_P. Raeissi *_N. Yazdani Pages 55-63
    Abstract
    Background
    Several factors have an impact on hospitals` crisis preparedness including the status of “internal factor”. This study is aimed to investigate the relationship between the status of hospitals `internal factors and their level of preparedness in crisis.
    Materials And Methods
    This correlative، applied، and cross-sectional study was conducted in 12 hospitals of Kurdistan University of Medical Science in 2008. The data were collected using the standard Weisbord questionnaire and hospital preparedness checklist to measure the status of internal factors and the hospitals` level of crisis preparedness، respectively. The data were analyzed using descriptive and analytical statistical methods.
    Results
    Changing internal factors would result in 74% of the changes in level of hospital preparedness in crisis in all studied hospitals. The preparedness level and the organizational structure of the hospital had strongest relationship and preparedness level and personnel’s attitude to changes had the weakest respectively.
    Conclusions
    Hospitals should analyze their internal factors status in order to improve their preparedness level in crisis. Concentrating on different aspects of internal factors، reviewing objectives، improving increasing teamwork، involving personnel in decision-making، using performance-based rewards، forming communication committee، improving leadership styles، training organization `s managers and leaders، and facilitating internal and external coordination could be effective.
    Keywords: Hospital Crisis Preparedness, Internal Factors, Weisbord Model, Kurdestan University of Medical Scienc
  • Z. Taraghi_E. Ilail*_T. Yaghoobi_F. Noroozinejad_F. Naseri_S. K Baghernejad_R. A Mohammadpour Pages 65-74
    Abstract
    Background
    There are different attitudes about family presence during CPR. This study was conducted in order to compare the attitudes of physicians، nurses and patients` immediate family towards presence of family members during adult resuscitation in teaching hospitals of Mazandaran University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    In this descriptive survey، the attitudes of 120 physicians، 200 nurses and 148 patients` immediate family were compared. Random stratified sampling was used as the sampling method. The data were collected using a self-developed questionnaire which its validity and reliability had been confirmed by “Content validity” and “Test-Retest” respectively (r=0/83). This questionnaire included some questions about demographic characteristics، positive and negative experiences and the attitudes towards family presence during CPR. Data were analyzed using Chi-square x2 and Fisher tests by the SPSS 16 software.
    Results
    The majority of physicians and nurses (92/5% physicians، 80%nurses) believed that family presence during CPR is harmful. Fisher exact test showed significant difference between physicians and nurses views (x2=9. 037 df=1 p value=0/002). The most important reason of negative attitudes of physicians and nurses has been interference of family members in CPR (90/8% physicians، 86/5% nurses). Less than half of the patients` immediate family (48%) wanted to be present during the CPR. There was a significant difference between attitudes of patients` immediate family and physicians and nurses (p=000)
    Conclusion
    Regarding differences between physicians، nurses and patients` immediate family` attitudes towards family presence during CPR، it would be better to provide a determined plan identifying the family presence`s conditions during CPR in every hospital respectively.
    Keywords: Family Presence, Being present during Cardiopulmonary Resuscitation –CPR
  • M. Mahboubi, A. Jalali *, M. Mohammadi Pages 75-82
    Abstract
    Background
    Job environment is a strong stimulus for created of emotions and there are several stressful situations which could causes dissatisfaction، low work performance، quit or job-changing. The purpose of this study is to determine the relationship between sensation seeking with job stress among emergency medicine workers and non emergency medicine workers.
    Methods
    In this cross-sectional study، 60 emergency medicine workers chosen the census method and 60 non emergency medicine workers chosen the convenience sampling method، in border cities of KUMS، were selected for study. Data were collected by valid and reliable questionnaires of job stress and sensation seeking. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics.
    Results
    The most rate of job stress among emergency medicine workers was in the level of moderate (46. 6percent) and in the non-emergency medicine workers was the low level (56. 4percent) and the most rate of sensation seeking among emergency medicine workers was in the level of lower the moderate (35 percent) and in the non-emergency medicine workers was lower the moderate level (40 percent). There were indirect relationship between job stresses with to be thrilled، to be experienced and to be diversity of the variable of sensation seeking and there was a direct relationship between to be blues and to be scope of inhibition of the variable of sensation seeking.
    Conclusion
    Results can be regarded managers to decrease of losses due to job stress and increase productivity، especially in emergency medicine workers across the country
  • N. Hassan Nejad * Pages 83-90
    Abstract:
    Background
    Today one of the main problems low or middle income families face is financing healthcare costs. This article studies the methods of of financing health care costs among hospitalized diabetic patients in different types of insurances.
    Materials and Methods
    This is a causal-comparative study. The variables consist of comparative (health care costs) and categorical (different insurance types including: Iran health insurance، social security and others) variables. A researcher-made questionnaire was used to collect needed data. The data were analyzed by one-way ANOVA، Duncan`s statistical test test of Danken and T-test.
    Results
    The results indicated a significant statistical differences between all types of insurance assessed by cost variables. Also the significant differences between patient`s out of pocket expenses ratio of direct costs (p<0. 01،F=19. 37) and their ratio of total costs (F=25. 36، p<0. 01) were detected in three types of insurances. Patient`s out of pocket of total cost was 59. 55%، 50. 34% and 32% in Iran health insurance، social security and other types respectively.
    Conclusion
    In spite of all invested deal of efforts to improve health indices and health care services availability، health care system is still faces main challenges of providing financial resources and protecting against financial burden on families. Developing a public health insurance and improving health insurance coverage would be helpful for providing financial resources of health care system.
    Keywords: Financing, Out, Of, Pocket Expenses, Health Services, Diabetes
  • H. Jabbari Beirami, A. Jannati, Y. Mousazadeh Pages 91-102

    Abstract

    Background

    Hospitals are the most important health organization and consume major part of health system`s budgets. Downsizing is one of the strategies used for providing suitable services in hospitals. This study was conducted to do a systematic search for hospital downsizing methods and theirs consequences in order to choose suitable method for Iran.

    Materials and Methods

    Related Articles were identified by systematic search on databases such as Medlib، SID، Pub Med، Science Direct and Google Scholar meta search engine using keywords like Downsizing، Hospital Downsizing، Hospital Rightsizing، Hospital Restructuring، Staff Downsizing، Hospital Merger، Hospital Reorganization and Persian equivalents. 379 articles were extracted and refined step by step. Finally، 25 articles were selected according to study`s goals.

    Results

    The identified downsizing methods included reducing the number of employees and hospital beds، outsourcing، merging hospital wards and combination of fore mentioned methods. The most important consequences of using these methods were: cost، revenue، outpatient visits and surgery، length of stay and hospital admission rates، mortality rate، stakeholder satisfaction، workload of employees mental health and absenteeism.

    Conclusion

    study results indicated that different methods of downsizing are used for providing suitable services and decreasing costs in hospitals. Using Merger and outsourcing are suggested among different methods in hospital wards according to current situation of our country.

    Keywords: Downsizing, Hospital, Downsizing Methods, Downsizing Consequences, Systematic Review