فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • خداکرم سلیمی فرد*، لیلا کشتکار، محمدصادق مرادی صفحات 9-15
    زمینه و هدف
    عملکرد بخش اورژانس بیمارستان می تواند در قالب معیارهای کلیدی عملکردی به صورت کمی و کیفی بررسی شود. معیارهایی مانند طول مدت اقامت بیمار، زمان های انتظار، درصد بیماران تعیین تکلیف شده در زمان مشخص و مانند اینها، از معیارهای کمی مورد توجه هستند. هدف اصلی این پژوهش بررسی عملکرد اورژانس از منظر این معیارها و تعریف سناریوهایی برای بهبود در عملکرد بخش با استفاده از شبیه سازی است.
    مواد و روش ها
    برای مدل سازی فرایندهای جریان بیمار از روش شبیه سازی گسسته پیشامد و برای اجرای شبیه سازی از نرم افزار آرنا استفاده گردید. داده های مورد نیاز با استفاده از نمونه گیری تصادفی گردآوری و زمان های انتظار بیماران، مدت اقامت بیماران بستری و درصد بیمارانی که زیر 6 ساعت تعیین تکلیف می شوند، همچنین میزان استفاده از منابع به عنوان معیارهای عملکردی تعریف شدند.
    یافته ها
    نتایج شبیه سازی نشان می دهد که بیش از 70 درصد بیماران بستری شده در اورژانس بیش از 6 ساعت بستری می شوند. همچنین، اجرای سناریوهای شبیه سازی نشان داد سناریوی چهارم بیشترین بهبود را در زمان انتظار برای بستری شدن (85 درصد)، کل زمان های انتظار تا قبل از بستری (63 درصد) و همچنین درصد استفاده از تخت های بستری (15 درصد) نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که سناریوی 4 در نقطه اصلی گلوگاه فرایند بیشترین بهبود ها را ایجاد می کند. در این سناریو برای کاهش زمان انتظار بیماران برای بستری و همچنین کاستن درصد بالای اشغال تخت بخش اورژانس، 3 تخت بستری و 1 پرستار اضافه گردید.
    کلیدواژگان: بخش اورژانس، طول مدت اقامت، بهبود عملکرد، شبیه سازی
  • محمد خمرنیا، رامین روانگرد*، محدثه قنبری جهرمی، اسرا مرادی صفحات 17-24
    زمینه و هدف
    خطای پزشکی به عنوان یک چالش مهم مورد توجه جامعه و مسئولین سلامت قرار گرفته است. این مطالعه با هدف تعیین خطاهای پزشکی در بیمارستان های دولتی شیراز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مطالعات پیمایشی بوده که به صورت تحلیلی در سال 1391 انجام شد.محیط پژوهش شامل بیمارستان های دولتی علوم پزشکی شیراز می باشد که ده بیمارستان مورد بررسی قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرونده های ثبت خطاهای پزشکی چک لیست استاندارد تدوین شده توسط معاونت درمان دانشگاه استفاده شد. برای تحلیل داده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و آمار توصیفی و آزمون های آماری اسپیرمن و کای اسکوئر استفاده شد.
    نتایج
    تعداد 4379 خطا در بیمارستان ها در طول یکسال ثبت شده بود و بیشترین خطا مربوط به بیمارستان های بزرگ بود. پرستاران بیش از سایر گروه ها مرتکب خطا شده بودند و خطا های سیتمیک بیشترین فراوانی را داشتند. بین فرد خطا کار با نوع خطا و شیفت بروز خطا رابطه معنی داری وجود داشت (P=0.000). بین نوع خطا با بخش های مختلف و بیمارستان ها رابطه معنی داری وجود داشت (P=0.000 و P=0.011).
    نتیجه گیری
    تعداد خطاهای بوجود آمده در بیمارستان نشانه عملکرد ضعیف بیمارستان می باشد لذا جهت کاهش خطاهای پزشکی و هزینه های مالی و جانی ناشی از آن باید توجه بیشتری به عملکرد بیمارستان داشته ودستورالعمل های پزشکی مورد بازبینی قرار گیرد،کارکنان بیمارستان به خصوص پرستاران توجه بیشتری به فعالیت خود داشته باشند.
    کلیدواژگان: خطاهای پزشکی، بیمارستان، پرستار، شیراز
  • محمد عرب، فاروق محمدیان، عبدالرسول رحمانی، عباس رحیمی، لیلا امیدی، پروین عباسی بروجنی، مهدی اصغری* صفحات 25-33
    زمینه و هدف
    اتاق عمل به عنوان یکی از واحدهای اصلی در بیمارستان، مهمترین مرحله ارائه خدمات درمانی به بیمار را بر عهده دارد. هدف از پژوهش حاضر تعیین نگرش ایمنی کارکنان اتاق عمل شاغل در بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی و تحلیلی 230 نفر از پرسنل اتاق عمل شاغل در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سه بخشی نگرش ایمنی(آلفای کرونباخ 0/845) استفاده شد. بخش اول مربوط به اطلاعات دموگرافیک(11سوال)، قسمت دوم مربوط به کیفیت ارتباط و همکاری با دیگر پرسنل(14سوال) و قسمت سوم مربوط به نگرش ایمنی (58سوال) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 18 و از آزمون های آماری کای، ضریب همبستگی پیرسون، تی تست و آنالیز واریانس استفاده شد.
    نتایج
    90/9% افراد دارای نگرش ایمنی متوسط بودند و میانگین نمره نگرش ایمنی در افراد مورد بررسی 22/4± 119/2 بود. همبستگی معنادار و مستقیمی بین نمره نگرش ایمنی با سن، سابقه کار و سابقه کار در بیمارستان(p= 0/046، r =±0.141) بدست آمد. بین میانگین نمره نگرش ایمنی مردان و زنان(0/047=p) و افرادی که در رابطه با ایمنی آموزش دیده و افراد آموزش ندیده(0/004=p) اختلاف معناداری بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نگرش ایمنی در میان پرسنل اتاق عمل ایده ال به نظر نمی رسد. بنابراین انجام برنامه های مداخلاتی موثر در جهت ارتقای نگرش ایمنی در میان کارکنان اتاق عمل ضروری است.
    کلیدواژگان: نگرش ایمنی، اتاق عمل، بیمارستان، کارکنان
  • سکینه علیزاده، محمدرضا ملکی، رحیم خدایاری زرنق*، سجاد درزی رامندی، احمد صادقی صفحات 35-42
    زمینه و هدف
    استراتژی یکی از عوامل تاثیرگذار بر ساختار سازمان بوده و برای موفقیت سازمان توجه به رابطه این دو ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین ساختار و استراتژی های سازمانی در بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر تهران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    یک مطالعه توصیفی و تحلیلی است که در سال 1390 و در 20 بیمارستان دولتی و خصوصی تهران انجام شد. جامعه شامل مدیران ارشد بود که به دلیل محدود بودن (60 نفر) نمونه گیری انجام نشد. ابزار پژوهش پرسشنامه استراتژی اسنو-مایلز و ساختار سازمانی رابینز بود که روایی آن مورد تایید صاحبنظران قرار گرفت و پایایی با روش آلفای کرونباخ 0.75 محاسبه گردید. برای تحلیل داده ها از آماره های توصیفی و آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    نتایج
    از بین ابعاد ساختار سازمانی، بعد تمرکز در بیمارستان های دولتی و خصوصی به ترتیب 85 و 75 درصد، رسمیت 92 و 88 درصد و پیچیدگی 81 و 100 درصد بود. استراتژی غالب هر دو گروه بیمارستان ها از نوع تحلیلی بود. ضریب همبستگی بین استراتژی و ساختار سازمانی در بیمارستان های دولتی 0/2- و در بیمارستان های خصوصی 0/3 بود و رابطه آنها معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    بین استراتژی غالب در بیمارستان های دولتی و خصوصی (استراتژی تحلیلی) و ابعاد ساختار سازمانی رابطه منطقی وجود نداشت. اگر این بیمارستان ها از استراتژی تحلیلی پیروی کنند باید از پیچیدگی خود بکاهند. تمرکز نیز در شرایطی در جهت استراتژی تحلیلی خواهد بود که کنترل شدید بر فعالیت های جاری و کنترل کم بر فعالیت های جدید وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: استراتژی، ساختارسازمانی، بیمارستان دولتی، بیمارستان خصوصی
  • فیض الله اکبری حقیقی، ابراهیم جعفری پویان، نگار عقیقی* صفحات 43-50
    زمینه و هدف
    نظارت یا کنترل از وظایف مهم مدیریت به شمار می رود. این وظیفه به قدری حائز اهمیت است که بعضی از صاحبنظران علم مدیریت معتقدند که مدیریت اثربخش، به داشتن نظام کنترل موثر بستگی دارد. هدف پژوهش حاضر شناسایی موانع و تسهیل کننده های انجام نظارت بر درمان و ارائه راهکارهایی برای نظارت اثربخش بر مراکز درمانی ارائه گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کیفی بود که داده های آن از طریق ابزار مصاحبه بوسیله تدوین پرسشنامه ای نیمه ساختاریافته در سال 91-90 گردآوری و با روش تحلیل چارچوبی محتوا تحلیل گردید. جامعه مورد پژوهش شامل 25 نفر از کارشناسان نظارت بر درمان و مدیران مربوطه بودند.
    نتایج
    براساس یافته های پژوهش 9 مفهوم استخراج گردید: تخصصی بودن نظارت بر درمان، آموزش ناظران درمان، سابقه فعالیت در واحدهای صفی، پیش نیازهای لازم برای شروع به کار، خصوصیات شخصیتی مورد نیاز کارشناس نظارت بر درمان، حمایت مدیران از کارشناسان نظارت بر درمان، فرهنگ قبول نظارت بر درمان، موانع نظارت بر درمان، تسهیل کننده های نظارت بر درمان. براساس این مفاهیم، تعداد 28 کد شناسایی گردید.
    نتیجه گیری
    استفاده از کارشناسان نظارت بر درمان با تخصص های مرتبط در مورد شاخه ای که نظارت آن را بر عهده دارند، ارائه آموزشهای دقیق و کاربردی توسط کارشناسان با تجربه و خبره به صورت سیستماتیک و تعریف شده، حمایت کامل مدیران، از جمله مواردی هستند که موجب اثربخشی بیشتر کار نظارت بر درمان خواهد شد.
    کلیدواژگان: موانع، تسهیل کننده، نظارت بر درمان، کارشناس نظارت بر درمان، کنترل، ممیزی
  • شبنم قاسمیانی، ابوالقاسم پوررضا*، سارا فروتن صفحات 51-58
    زمینه و هدف
    سازمان ها جهت دستیابی به اهدافشان باید از نیروی انسانی با تعهد سازمانی بالا، برخوردار باشند. برای افزایش رضایت شغلی و تعهد سازمانی کارکنان لازم است با آنان به عدالت رفتار شود. این پژوهش با هدف بررسی رابطه عدالت سازمانی با تعهد سازمانی در بین کارکنان بیمارستان های شریعتی و ولی عصر(عج) درسال1390 انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضراز نوع مقطعی توصیفی-تحلیلی بود. نمونه پژوهش 140 نفر از کارکنان بیمارستان های شریعتی و ولی عصر (عج) بودند. برای سنجش عدالت سازمانی از پرسشنامه نیهوف و مورمن (1993) و برای تعیین سطح تعهد سازمانی از پرسشنامه آلن و مایر (1990) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 صورت گرفت.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار نمره عدالت سازمانی به ترتیب 2/84 و 0/72 و میانگین و انحراف معیار نمره تعهد سازمانی به ترتیب 2/89 و 0/66 بدست آمد. همچنین نتایج نشان داد که میان تعهد سازمانی کارکنان و عدالت سازمانی رابطه معنی داری برقرار است و با توجه به ضریب همبستگی بدست آمده این رابطه مستقیم می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش میزان عدالت و تعهد سازمانی در نمونه مورد بررسی هردو در حد متوسط قرار داشتند، و با توجه به رایطه مستقیم و مثیت این دو متغیر باهم و نقشی که در کارآیی سازمان ها، به ویژه بیمارستان ها دارند لازم است هرچه بیشتر به این مهم توجه شود و مدیران درجهت ارتقای سطح عدالت سازمانی تلاش کنند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، بیمارستان
  • حبیب ابراهیم پور، حسن خلیلی*، محمد پور علی صفحات 59-68
    زمینه
    در کشورهای مختلف روش ها و ابزارهای متنوعی جهت ارتقاء کیفیت مراقبت های سلامت تا به امروز بکار گرفته شده اند. از میان این روش ها، حاکمیت بالینی برای نخستین بار توسط NHS انگلیس به عنوان استراتژی ارائه از سوی دولت و به منظور ارتقاء کیفیت مراقبت های بالینی در سال 1998 مطرح شد. حاکمیت بالینی به طور همزمان روی مسئولیت پذیری جهت حفظ سطح مراقبت های کنونی و نیز ارتقاء وضعیت کیفی مراقبت های آتی تاکید دارد.
    مواد و روش ها
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین حاکمیت بالینی و عملکرد سازمانی بیمارستان های اردبیل می باشد که با استفاده روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه در بین 600 نفر از بیماران، کارکنان، پزشکان و مدیران بیمارستان های اردبیل به روش نمونه گیری تصادفی ترکیبی انجام گرفته است. جهت بررسی فرضیه های تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون استفاده گردید.
    یافته ها
    با توجه به نتایج تحلیل داده ها، بین حاکمیت بالینی و عملکرد سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. از سوی دیگر، طبق نتایج جدول مقدار سطح معناداری F مشاهده شده برای مولفه های تحقیق سطح اطمینان 0/99 است، بنابراین می توان گفت که نتایج آزمون تحلیل واریانس استفاده از مدل خطی رگرسیون را مجاز می داند. همچنین با توجه به ضرایب تعیین همه مولفه های حاکمیت بالینی بر عملکرد تاثیر مثبت و معناداری دارد. در بین مولفه های حاکمیت بالینی، مولفه ممیزی بالینی با مقدار 0/163 کمترین تاثیر و مولفه مدیریت نیروی انسانی با مقدار 0/908 بیشترین تاثیر را بر عمکرد بیمارستان دارد.
    نتیجه
    با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق، مشارکت دادن بیماران در امور درمان، استفاده از اطلاعات و تجارب همراهان بیماران برای ارایه خدمات بیشتر به بیماران، تخصیص اعتبار ویژه برای بحث آموزش کارکنان و استفاده از تخصص کارکنان نخبه و باتجربه در حوزه آموش کارکنان امری ضروری محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: حاکمیت بالینی، ممیزی بالینی، مشارکت بیمار و جامعه، عملکرد سازمانی
  • حبیب الله دانایی، حجت رحمانی، لیلا ترک زاده*، محسن نظری صفحات 69-76
    زمینه و هدف
    رشد صنعت و حجم بالای گردش مالی یکی از دلایل اصلی گسترش توریسم درمانی است. درایران به علت ایجاد ظرفیت های اضافی در بخش سلامت به ویژه در سطوح درمانی، گسترش توریسم درمانی می تواند یک راهبرد اساسی یرای حل مشکلاتی نظیر ظرفیت اضافی باشد. هدف از این مطالعه، بخش بندی مشتریان خارجی چهار بیمارستان در ایران بر اساس منافع مورد انتظارشان از خدمات درمانی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه برای تعیین ویژگی های خدمات بهداشتی درمانی از مطالعات کتابخانه ای و نظرات خبرگان این امر استفاده شد. پس از تعیین متغیرها از تحلیل عاملی برای خلاصه کردن متغیرها استفاده شد. سپس با استفاده از الگوریتم K MEANS، تحلیل خوشه ایبر روی فاکتورهای استخراج شده انجام شد و ویژگی های هر خوشه تعیین شد.
    نتایج
    با انجام تحلیل عاملی 4 فاکتور استخراج شد.سپس تحلیل خوشه ایبر روی 4 فاکتور انجام شد و بیماران به 4 بخش تقسیم شدند که بخش اول برای کارائی خدمات بهداشتی درمانی اهمیت قائلند،بخش دوم وچهارم برای دریافت مراقبت توام با احترام و خوشه سوم برای قابلیت های منحصر به فرد بیمارستان بیشترین اهمیت را قائلند.
    نتیجه گیری
    در بین 4 خوشه استخراج شده افراد بیشترین درصد اهمیت را به ارائه مراقبت توام با احترام اختصاص داده اند. بنابراین بیمارستانها در تلاش های بازاریابی خود باید بیشترین تمرکز را بر کیفیت ارتباط با مشتریانشان داشته باشند.
    کلیدواژگان: بازار، بخش بندی، تحلیل خوشه ای، توریسم درمانی
  • عباس جهانگیری*، محمد علی کرامتی صفحات 77-88
    زمینه و هدف
    همه ی مدیران میخواهند کارایی سازمان خود را افزایش دهند. هدف از این مقاله علاوه بر سنجش کارایی بیمارستان در طی زمان، سعی در پاسخ به این سوال است که آیا استخدام نیروی انسانی جدید میتواندکارایی بیمارستان را افزایش دهد؟
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، کارایی نسبی بیمارستان امام خمینی اراک طی سی و یک ماه، از اردیبهشت سال 1390 تا آبان ماه سال1392 (16 ماه قبل و 15 ماه بعد از استخدام) با به کارگیری روش ورودی گرای تحلیل پوششی داده ها با 5 ورودی و 5 خروجی و با در نظرگیری هر ماه به عنوان یک واحد تصمیم گیری به وسیله ی نرم افزار DEAP 2.1 محاسبه شد سپس روند نمرات کارایی طی دو مرحله؛ یک بار برای شانزده ماه اول و بار دیگر برای کل سی و یک ماه به طور مجزا با آزمون من-کندال توسط نرم افزار Minitab16 مورد تحلیل قرار گرفت و مهمترین رخداد بیمارستان در طول دوره ی مطالعه از مسئولین بیمارستان پرسیده شد.
    نتایج
    اکثر ورودی ها و خروجی های بیمارستان سیری صعودی داشتند. کارایی هشت ماه آخر برابر یک بود علاوه بر این کارایی ماه یازدهم از همه ی ماه ها کمتر بود. مقدار Zs برای شانزده ماه اول و برای کل سی و یک ماه به ترتیب -0.55769 و 2.05318 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    تجزیه و تحلیل روند نمرات کارایی نشان داد همزمان با استخدام نیروی انسانی جدید و بدون گزارش شدن عامل تاثیر گذار دیگر، کارایی بیمارستان افزایش معناداری یافته است.
    کلیدواژگان: آزمون من، کندال، استخدام، بیمارستان، تحلیل پوششی داده ها، کارایی
  • محبوبه اسدی*، سید سعید طباطبایی، سعید خیاط مقدم صفحات 89-98
    زمینه و هدف
    یکی از ابزار های بی نظیر و جدید به منظور بقای سازمان ها در میان رقبای خویش، داشتن دانش فراگیر از همه عوامل محیطی موثر بر سازمان یعنی هوش سازمانی است که با سنجش آن، توانایی ها و ضعف های سازمان شناسایی می شود و می تواند عملکرد سازمان را متاثر سازد و از این طریق به سازمان در اندازگیری و تعیین میزان پیشرفت در تحقق اهدافش کمک کند.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی و از نوع همبستگی بود. جهت انجام این پژوهش 375 نفر از کارکنان 12 بیمارستان عمومی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندار هوش سازمانی آلبرخت و چک لیست شاخص های عملکردی بیمارستان ها، تعیین شده از سوی وزارت بهداشت بود. برای تعیین نمره هوش سازمانی از مقیاس پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی تحلیلی و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 0/05 و در نرم افزار Spss نسخه 16 تحلیل گردید.
    یافته ها
    بین هوش سازمانی بیمارستان ها و کلیه شاخص های عملکردی منتخب به جز ضریب اشغال تخت و درصد اعمال جراحی به تخت عمل، همبستگی مثبت و رابطه آماری معنی دار وجود داشت (0/05 > P) و هوش سازمانی بیشترین همبستگی را با شاخص های فاصله چرخش عملکرد تخت (r=0/739) و میانگین طول اقامت بیمار (r=0/691) داشت.
    نتیجه گیری
    توجه و برنامه ریزی در راستای تقویت و افزایش هوش سازمانی می تواند در بهبود عملکرد بیمارستان ها نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، بیمارستان، شاخص عملکردی
  • ادریس حسین زاده، محمود تقوی*، محمدرضا سمرقندی صفحات 99-108
    زمینه و هدف
    بیوآئروسل ها، ذرات هوابردی هستند که می توانند باعث اثرات بهداشتی گسترده ای شامل عفونت های بیمارستانی و شغلی، اثرات سمی حاد، آلرژی ها سرطان شوند. ازاینرو هدف از این مطالعه ارزیابی کمی و کیفی بیوآئروسل های موجود در بخش های مختلف بیمارستان های شهر ملایر بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، نمونه برداری از 12 بخش از دو بیمارستان شهر ملایر انجام شد. نمونه برداری های باکتریایی و قارچی براساس روش کمیته بیوآئروسل ACGIH انجام شدند. نمونه ها بلافاصله به محیط کشت آگار خونی و سابرودکستروز آگار منتقل و کشت داده شدند و سپس در آزمایشگاه تعداد و نوع کلنی های تشکیل شده، شمارش شده و تعیین گردیدند. در نهایت تراکم بیوآئروسول در هوا بر حسب cfu/m3 تعیین شد.
    نتایج
    بطور کلی، حداکثر تراکم کلنی های باکتریایی (cfu/m3 21/27) و قارچی (cfu/m3 66/49) به ترتیب در بخش های اطفال و قلب یافت شدند. حداقل تراکم کلنی های باکتریایی (cfu/m3 8/74) و قارچی(cfu/m3 2/18) در بخش اتوکلاو یافت شد. شایعترین ارگانیسم های شناسایی شده به ترتیب استافیلوکوک کوآگولاز منفی (33/76%)، میکروکوک ها(23/16%) و باسیلوس ها (58/15%) بودند و پنیسیلیوم (50/9%)، کلادوسپوریوم (27/02%) و آسپرژیلوس (8/1%) فراوانترین قارچ های جداشده بودند.
    نتیجه گیری
    به جز برخی موارد معدود، غلظت کلی بیوآئروسل ها در همه بخش ها پایینتر از مقدار رهنمودی (cfu/m3 30) بود. غلظت بالای بیوآئروسل ها در برخی بخش ها را می توان به عواملی نظیر استهلاک و فرسودگی ساختمان ها، تهویه نامناسب، ضدعفونی ناقص بخش ها و تعداد بالای بیماران و ملاقات کنندگان نسبت داد.
    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، بیوآئروسل، ذرات هوابرد، آلودگی باکتریایی، آلودگی قارچی
  • فرشاد فقی سلوک*، علی ولی نژادی، رقیه ارشاد سرابی، پوران رئیسی صفحات 109-115
    زمینه و هدف
    بیمارستان به عنوان مرکز ثقل سیستم بهداشتی و درمانی جهت رسیدن به اهداف اصیل خود نیازمند یک شیوه رهبری اثربخش و استراتژی مناسب در حل اختلافات و تعارضهای سازمانی میباشد. هدف این پژوهش بررسی رابطه سبک رهبری و مدیریت تعارض در بین مدیران بیمارستانهای شهرستان ارومیه می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی مقطعی و میدانی می باشد. داده های مورد نیاز از طریق سه پرسشنامه (مشخصات فردی، سبک رهبری به روشLPC فیدلر و مدیریت تعارض) جمع آوری شد. پژوهش حاضر در سال 1392 در بین 30 نفر از مدیران ارشد (روسا، مدیران، مترونها) بیمارستانهای شهرستان ارومیه انجام شد. تحلیل داده ها در سطح توصیفی و تحلیلی با استفاده از آزمون های آماری کای دو، کروسکال والیس و رو- اسپیرمن توسط نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    نتایج
    بر اساس یافته های پژوهش، بین سبک رهبری با میانگین سابقه کار افراد (p=0.040)، همچنین بین سن و استراتژی کنترلی (p=0.01) رابطه آماری معنی داری وجود دارد. بین سبک رهبری و استراتژی های مدیریت تعارض با دیگر متغیرهای توصیفی مثل: سمت افراد، تحصیلات، تاهل، سابقه مدیریت، مطالعات مدیریتی و شغل دوم ارتباط آماری معنی دار وجود نداشت. در نهایت بین سبک های رهبری و استراتژی های مدیریت تعارض ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت (0/77= P).
    نتیجه گیری
    از آنجا که تعیین شیوه رهبری و مدیریت روش های برخورد با اختلافات و تعارضها در بیمارستانها حائز اهمیت است، لذا توصیه می گردد که در زمینه تاثیر عوامل دیگر مثل: فرهنگ سازمانی، فرهنگ اجتماعی و شخصیت در شیوه رهبری و مدیریت تعارض افراد تحقیقات جامعتری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، مدیریت تعارض، بیمارستان، ارومیه
  • محمد اکبری بورنگ*، مریم خدادادی، مجید اکبری صفحات 117-125
    زمینه و هدف
    کارایی و اثر بخشی سازمان ها به شدت تحت تاثیر تعهد نیروی انسانی آن سازمان قرار دارد بنابراین شناخت وضعیت تعهد سازمانی و متغیرهای مرتبط بسیار ضروری می نماید. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین هوش هیجانی و تعهد سازمانی کارکنان طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش کارمندان اداری بیمارستان های استان خراسان جنوبی می باشند. تعداد 110 آزمودنی برای مطالعه به شیوه تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد شده هوش هیجانی و تعهد سازمانی استفاده شد. داده های بدست آمده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی به وسیله نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    کارکنان اداری بیمارستانهای خراسان جنوبی از تعهد سازمانی در سطح متوسطی برخوردار می باشند. بین هوش هیجانی و تعهد سازمانی رابطه معناداری مشاهده شد. بین هوش هیجانی با مولفه تعهد هنجاری و تعهد عاطفی رابطه معناداری مشاهده شد.انجام رگرسیون چندگانه نشان داد که تنها مولفه خوداگاهی از خرده مولفه هوش هیجانی توان پیش بینی تعهد سازمانی و تعهد عاطفی و هنجاری را دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه بین هوش هیجانی و تعهد سازمانی پیشنهاد می گردد دست اندرکاران آموزش ضمن خدمت نسبت به آموزش هوش هیجانی جهت بهبود تعهد سازمانی کارکنان اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، هوش هیجانی، کارکنان اداری، خراسان جنوبی
|
  • Dr. Khodakaram Salimifard *, Leyla Keshtkar, Mohammadsadegh Moradi Pages 9-15
    Background
    Emergency department performance can be evaluated in quantitative and qualitative criteria. Some quantitative criteria are considered such as length of stay, patient waiting time, the percentage of patients that treat in a specific time and etc. In this paper the performance of emergency department was evaluated in terms of these criteria. Then four scenarios by using simulations was proposed.
    Materials and Methods
    patient flow was modeled by discrete event simulation (DES) and the simulation was done by Arena software. Data was gathered randomly and patient waiting time, length of stay and the percentage of patients by noticing 6-hour boarding limit for EDs were performance criteria.
    Result
    The result show 70% of patients were hospitalized in ED over 6 hours and it is an important bottleneck. The fourth scenario is that best of the scenarios, that improve in waiting times for hospital admission (85%), total waiting time before hospitalization (63%) and the percentage of the beds utilization (15%).
    Conclusion
    the findings of this paper show that the fourth scenario has greatest improve in the process. In this scenario, to reduce waiting times for patients admitted to the emergency department as well as to reduce the high percentage of occupied beds, 3 beds and 1 nurse were added.
    Keywords: Emergency Department, length of stay, improvement, simulation
  • Mohammad Khammarnia, Dr Ramin Ravangard *, Mohadeseh Ghanbari Jahromi, Asra Moradi Pages 17-24
    Background
    Nowadays, Medical error as a major challenge has been attention of health authorities and community. The main purpose of this study was survey of medical errors in Shiraz public hospitals.
    Materials and Methods
    This study was a survey which conducted as analytical in 2013. Study population was Shiraz public hospitals which 10 hospitals were examined. Standard checklist was used for collecting data of medical error documentations. Data entered in SPSS software version 21 and used of descriptive, spearman and chi-square test for data analysis.
    Results
    the number of medical errors in hospitals during the one year was 4379 recorded and the most of error was related to larger hospitals. Nurses committed wrong more than other groups and systemic error had the highest frequency. There was a significant relationship between trespassing, time and type of error, (P=0.000). Moreover, there was a significant relationship between type of error with wards and hospitals). P=0.000, P=0.011 respectively).
    Conclusion
    The number of errors occurring in hospitals is symptoms of poor performance, therefore to prevent and reduce the medical errors and costs, managers should pay more attention to hospital performance and treatment guidelines are revised. Moreover, the hospital staff, especially nurses should pay more attention to their activities.
    Keywords: medical errors, hospital, nurse, Shiraz
  • Mohammad Arab, Farugh Mohammadian, Abdolrasoul Rahmani, Abbas Rahimi, Leyla Omidi, Parvin Abbasi Brojeni, Mehdi Asghari * Pages 25-33
    Background And Objective
    The operating room is one of the main units in hospital, where the most important phase of patient treatment is performed. This study aimed to investigate the safety attitude among the staff of operating room in selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive - analytical study, 230 staff of operating room of hospitals affiliated to Tehran University of medical sciences were selected by Random cluster sampling. Research tool was a safety attitude questionnaire (Cronbach’s alpha 0.854) that classified in 3 categories: demographic questions (11questions), quality of communications (14questions) and safety attitude questions (58 questions). All data collected were analyzed using SPSS18. T-test, Spearman correlation, analysis of variance (ANOVA) and Chi-square have been used for data analyzing.
    Results
    The results indicated that 90.9% of staffs had moderate safety attitude and the average of the safety attitude score was 188.52(± 22.4). As the results showed, there was a positive and significant relationship between the safety attitude score and age, total work experience and work experience at hospital (p= 0/046, r =±0.141). There were significant differences between: average of the safety attitude score among men and women (P=0.047); average of the safety attitude score among staffs who have been trained and untrained safety (P=0.004).
    Conclusion
    The safety attitude score among the staff. It is therefore necessary to implement the effective interventions to improve safety attitude among operating room staff in understudy hospitals.
    Keywords: Safety attitude, Operating Room, Hospital, Staff
  • Sakineh Alizadeh, Mohammad Reza Maleki, Rahim Khodayari Zarnaq *, Sajad Darzi Ramandi, Ahmad Sadeqi Pages 35-42
    Background
    Strategy is one of the important factors affecting the organizational structure. Taking the relationship between these two mentioned factors into consideration is essential. This study surveys the relationship between organizational structure and strategies of public and private hospitals in Tehran.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive and analytical study of 20 selected public and private hospitals conducted in Tehran in the year 2012. The statistical population included supreme hospitals managers. We did a complete count because the sample size was small(60 managers). Research instrument was Miles and Snow strategy and Robbins's organizational structure questionnaire. A panel of experts were used for validity of questionnaires while the estimation of their reliability was calculated by Cronbach`s Alpha which was 0.75. The data analysis was conducted with descriptive statistics and Spearman correlation test.
    Results
    Among the structural dimensions, “centralization” was between was 85% and 75%, “formality” was 92% and 88% and “complexity” was 81% and 100% public and private hospitals respectively. Dominant strategy for both groups of hospitals was analytic. Correlation coefficient between strategy and organizational structure in public hospitals was -0.2 and in private hospitals was +0.3 which showed that relationship was not significant.
    Conclusion
    There was not a significant relationship between dimensions of organizational structure and the dominant strategy (analytical strategy) in public and private hospitals. If these hospitals tend to follow analytical strategies, they should reduce their complexity. Moreover, centralization could be towards analytical strategies if there is a strict control on current activities and little on new ones.
    Keywords: Strategy, Organizational Structure, Public Hospital, Private Hospital
  • Feizollah Akbari Haghighi, Ebrahim Jafari Poyan, Negar Aghighi * Pages 43-50
    Background
    Monitoring and/or control are the management main duties. This duty is so important which some of authorities believed that efficient management depends on Effective Control System (ECS).This study aimed at identifyingbarriersandfacilitators of performance monitoring and providing some strategies for effective health care monitoring.
    Materials And Method
    This study was a qualitative one which data was collected bySemi-structured questionnaire filled by interview in2011-2012 and analyzed usingframeworkanalysis. Study population consisted of 25 experts and directors of care/treatment performance monitoring.
    Results
    Based on study results, nineconceptswere extracted as following:specialized nature of treatment performance monitoring, health assessors’ education, work experience in line units, prerequisites for new treatment performance monitoring, personal characteristics of care monitoring expert, managerial support of assessors, culture of monitoring process acceptability, facilitators and barriers of monitoring. Based on these concepts, 28 codes were identified.
    Conclusion
    Experienced assessors’ assessment, based on their specialty; professionals’accurate and applied systematic education; and management support are main items which will be result in more effective care/treatment performance monitoring.
    Keywords: Barriers, facilitators, care, treatment monitoring, monitoring assessors, Control, Audit
  • Shabnam Ghasemyani, Abollghasem Pourreza *, Sara Forotan Pages 51-58
    Background
    Organizations need dedicated human resource to achieve their goals. Doing justice to personnel result in increasing job satisfaction and organizational commitment. This study is aimed to determine the relationship between organizational justice and organizational commitment among Shariati and vali Asr (as) hospital staff in the year 1390.
    Materials And Methods
    This survey has been done using a cross-sectional descriptive analytical method. 140 of personnel of Shariati and vali asr hospital were involved in the survey. Nyhvf and Moorman (1993) and Meyer (1990) questionnaire were used. The former was used for measuring dimensions of organizational justice and the latter was used for determining the level of organizational commitment. The data were analyzed descriptively inferentially using SPSS version 18.
    Result
    The mean and standard deviation of organizational justice were 2/84 and 0/72 respectively and the mean and standard deviation of organizational commitment were 2/89 and 0/66 respectively. The results showed a direct significant relationship between organizational justice and organizational commitment. The value of correlation coefficient indicates a direct relationship between variables.
    Conclusions
    According to the results of study, organizational Justice and organizational commitment were in average level among samples. These variables merit further consideration as their direct and significant relationship and also their crucial role in increasing efficiency of organizations especially hospitals. Managers would have to give increasing organizational justice serious consideration
    Keywords: Organizational Justice, Organizational Commitment, Hospital
  • Habib Ebrahimpour, Hassan Khalili *, Mohammad Pourali Pages 59-68
    Background
    In many countries, different methods and tools for improving the quality of health cares have been used. Among these methods, the NHS clinical governance provided by the NHS British government as a strategy to enhance the quality of clinical cares was introduced in 1998. Clinical governance both responsibilities for maintain the current level of cares and improving the quality of future care are emphasized.
    Materials and Methods
    The aim of this study was to investigate the relationship between clinical governance and organizational performance of hospitals in Ardabil. The research is an applied one; questionnaire is used to collecting data. The population comprises patients, doctors; employees and hospitals managers of Ardabil 180 were selected as the sample. To investigate the hypothesis test, correlation and regression analysis were used.
    Results
    According to data, there is a significant relationship between organizational performance and clinical governance. On the other hand, the results of F test showed meaningful level for the components of %99, so we can use linear regression. Furthermore, the coefficient of all the components of clinical governance has a positive and significant effect on performance. Among the components of clinical governance, clinical audit component has %163 of the minimum amount, and staff management component 908 percent has the most effect on hospital performance.
    Conclusion
    According to the results, are considered essential patient’s engagement in treatment, the use of information and patient's family’s experiences to provide more services to patients, credit allocation for staff training and staff expertise in the field of employees training.
    Keywords: Clinical Governance, Clinical Audit, Patient, Public Involvement, Hospital Performance
  • Habibullah Danaee, Hojat Rahmani, Leyla Torkzade *, Mohsen Nazari Pages 69-76
    Background
    Industry growing and work load of financial turnovers are one of the medical tourism’s reason. Because of additional capacity building in health domain especially in medical levels, medical tourism can be solved some problems similar to extra capacityby means of an essential strategy. The aim of this study was to Segment external clients based on their benefits expectations about health services in four hospitals in Iran.
    Materials And Methods
    In current study, library reviewing and health care experts’ viewpoints were used in order to determine the characteristics of healthcare services.After determining the variables, factor analysis was performed to brief variables.Then, cluster analysis was performed on extracted factors using K MEANS algorithm and characteristics of each cluster was determined.
    Results
    Four factors were extracted by factor analysis. Then, Cluster analysis was done on the factors andPatients were divided into four sections whilethe first section respect with health care services efficacy, the second and fourthparts tend to get care with respect and the third parthave a tendency to have individual ability of hospitals.
    Conclusion
    Individuals obtained the most important percent to care providing with respects among four extracted clusters. Thus, hospitals should have the most focus on communication quality regarding their marketing efforts with their clients.
    Keywords: Market, Segmentation, Cluster Analysis, Medical Tourism
  • Abbas Jahangiri *, Mohammad Ali Keramati Pages 77-88
    Background
    All managers want to improve their organization 's efficiency. The purpose of this paper In addition to the asses the efficiency of Hospital during the time, is trying to answer to this question that, is the recruitment of new personnel able to increase hospital efficiency?
    Materials and Methods
    In this sectional study, the relative efficiency of Imam Khomeini Hospital in Arak during the thirty-one months Since April 2011 to November 2013 (16 months before and 15 months after the recruitment) by input-oriented DEA method with five inputs and five outputs and with considering each month as a decision making unit, was calculated by DEAP 2.1 software. Then, the efficiency scores during the two stages, once for sixteen months, and once for a total of thirty one month separately by Mann - Kendall test via Minitab 16 software was analyzed and the most important event in the hospital during the study period, was asked from hospital authorities.
    Results
    Most inputs and outputs of hospital have increased. The efficiency of the last eight months was equal to one. In addition, the efficiency of eleventh month was lower. The value of zs for first sixteen months and for a total of thirty-one months -0.55769 and 2.05318, respectively calculated.
    Conclusion
    Trend analysis of the efficiency Scores showed that simultaneously with the recruitment of new personnel without reports of other influential factors, Hospital efficiency has significantly improved.
    Keywords: Data Envelopment Analysis (DEA), efficiency, Hospital, Mann, Kendall test, Recruitment
  • Mahboubeh Asadi *, Seyed Saeed Tabatabaee, Saeed Khayatmoghadam Pages 89-98
    Background and Objectives
    one of new and unique tools for survival of organizations among their competitors having comprehensive knowledge of all the environmental factors affecting the organization, means organizational intelligence, that with its measurement Strengths and weaknesses of the organization are identified and can affect the performance of organization and in this way, they help to organization in the measurement and evaluating progress in achieving its goals.
    Materials And Methods
    This descriptive analytical study was performed in 12 general hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences in 2012. Study samples were 375 employees who were selected through stratified sampling method. The study Tool of data accumulation was Albrecht organizational intelligence standard questionnaire and checklist of hospital performance indicators that was determined by the Ministry of Health. To determine score organizational intelligence was used the five-point Likert scale. Data were analyzed by SPSS v.16 using Statistical tests and Pearson correlation coefficient (P=0/05).
    Results
    we found that there was a significant positive relationship between hospitals’ organizational intelligence and all the performance indicators of the exception of “Bed occupancy ratio”, “Ratio of surgeries to operation beds” (P<0.05), and organizational intelligence had the highest correlation with indicators of Bed Turnover Interval (r = 0.739) and the average length of patient stay (0.691).
    Conclusion
    it seems that attention and planning to strengthen and increase organizational intelligence can be effective in improving the performance of hospitals.
    Keywords: Organizational Intelligence, Hospital, Performance Indicator
  • Edris Hoseinzadeh, Mahmoud Taghavi *, Mohammad Reza Samarghandie Pages 99-108
    Background And Objective
    Bioaerosols are airborne particles which can cause a wide range of health effects including hospital and occupational infections, acute toxic effects, allergies and cancer. Hence, the aim of this study was the qualitative and quantitative evaluation of bioaerosol in different wards of Malayer city’s hospitals.
    Material And Methods
    Sampling was conducted from twelve wards in two hospitals. Both bacterial and fungal sample were taken based on method of ACGIH bioaerosol committee. The samples were transported to blood agar and sabouraud medium then cultivated immediately. The type and number of colonies were determined in the laboratory then, the bioaerosol concentration was calculated in terms of cfu/m3.
    Results
    Overall, the maximum concentration of bacterial (21.27 cfu/m3) and fungal (66.49 cfu/m3) colonies were found in pediatric and CCU wards, respectively. The minimum concentration of both bacterial (8.74 cfu/m3) and fungal (2.18 cfu/m3) colonies were found in autoclaving ward. Staphylococ negative coagulase(33.76%), Micrococ species(16.23%) and Bacillus species(15.58%) were found to be the most common organisms and, Penicillium spp. (50.9%), Cladosporium spp. (27.02%) and Aspergillus spp. (8.1%) were the most common fungal genus.
    Conclusion
    Except of a few cases, total concentration of bioaerosols was lower than the guideline concentration (30 cfu/m3) in the all wards. High concentrations of bioaerosols in some wards can be explained by some reasons such as wear and tear of buildings, improper ventilation, incomplete disinfection of wards and, the high number of patients and visitors.
    Keywords: Hospital infections, Bioaerosols, Airborne particles, Bacterial pollution, fungal pollution
  • Farshad Faghisolouk *, Ali Valinejadi, Roghaye Ershad Sarabi, Pouran Raeissi Pages 109-115
    Background
    Hospital as core of health and care system requires an effective leadership style and suitable strategy for organizational differences and conflict’ solving. Main goal of this study is to survey of relationship between leadership style and strategy of conflict management among chief executive officers of Urmia hospitals.
    Materials And Methods
    This analytical-descriptive cross-sectional study was implemented in Urmia hospitals in 2013. Study population of the research includes thirty top managers in ten hospitals of Urmia. Data gathered through three questionnaires (personal and job characteristic leadership style with method of Fiedler LPC and conflict management). Data analyzed through SPSS software, mainly by Chi 2, Kruskal–Wallis and Spearman's Rho tests.
    Results
    Results showed that Leadership style had significant statistical relationship with average of managers work experience (p=0.040). Also age and strategy of control had significant statistical relationship (p=0.01). Leadership styles and strategies of conflict management weren’t significantly with other descriptive variables such as (position, level of education, marriage situation, work experience, managerial studies and second job). Leadership styles and strategy of conflict management weren’t significant relationship, finally.
    Conclusion
    Since that the determination of leadership style and methods of dealing with conflict management in hospitals is important, it is recommended that ever done comprehensive research on the effects of other factors such as organizational culture, social culture, character on leadership style and conflict management.
    Keywords: Leadership style, Conflict management, Hospitals, Urmia
  • Mohammad Akbari Booreng *, Maryam Khodadadi, Majid Akbari Pages 117-125
    Background
    An organization`s effectiveness and efficiency is strongly dependent on its staff`s commitment. Therefore, identification of organizational commitment and its related variables seems necessary. This study is aimed to examine the relationship between emotional intelligence and organizational commitment.
    Materials and Methods
    This is a descriptive correlation survey. Our study statistical population included all administrative staff of in southern Khorasan province` hospitals. 110 samples were chosen by a stratified random sampling. The data were collected by standard questionnaires of emotional intelligence and organizational commitment and analyzed by using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The results showed that organizational commitment is in the moderate level among administrative staff. There is a statistically significant relationship between emotional intelligence and organizational commitment. There is a statistically significant relationship between emotional intelligence and commitment subcomponents(normative and emotional commitment). By performing multiple regression analysis, the outcome showed among the all emotional intelligence subcomponent, solely “self-awareness” can predict organizational, emotional and normative commitment.
    Conclusion
    Improving individual's emotional intelligence should be taken into consideration due to the strong bond between emotional intelligence and organizational commitment.
    Keywords: Organizational Commitment_Emotional Intelligence_Administrative Staff – Southern Khorasan