فهرست مطالب

بیمارستان - سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله بیمارستان
سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمید رواقی، سیما رفیعی، مریم محسنی، پیغام حیدرپور، محمد عرب* صفحات 9-20
    زمینه و هدف
    حاکمیت بالینی چارچوبی است که سازمان های ارائه دهنده خدمات سلامت را موظف به پاسخگویی در برابر حفظ و ارتقای کیفیت خدمات بالینی می نماید. هدف این مطالعه تعیین چالش های موجود در مسیر ارزیابی برنامه حاکمیت بالینی از دیدگاه ارزیابان کشوری این برنامه بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع پژوهش کیفی بوده که در سال 1392 با مشارکت ارزیابان کشوری برنامه حاکمیت بالینی انجام گرفته است. داده ها از طریق مصاحبه چهره به چهره با ارزیابان جمع آوری شد و به روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های مطالعه در سه تم اصلی شامل مشکلات مرتبط با استانداردهای حاکمیت بالینی، چالش های موجود در مسیر ارزیابی برنامه و پیشنهاداتی جهت بهبود فرایند ارزیابی طبقه بندی شد. از نقطه نظر ارزیابان، مهم ترین چالش های موجود در مسیر ارزیابی برنامه حاکمیت بالینی نبود دانش و مهارت های کافی در برخی ارزیابان، فقدان هماهنگی های لازم میان تیم ارزیاب، مقاومت برخی دانشگاه ها و مراکز ارزیابی شونده از فرایند ارزیابی و نبود دستورالعملی جامع با هدف پاسخگویی به ابهامات موجود در مسیر ارزیابی و هدایت هر چه موثر تر ارزیابان بود.
    نتیجه گیری
    تقویت فرهنگ ارتقای کیفیت در بیمارستان ها و افزایش حساسیت کارکنان نسبت به استمرار برنامه، انتخاب صحیح ارزیابان و اطمینان از آگاهی آنان نسبت به مسئولیت ها و اختیارات خود، به روز نگاه داشتن آموزش های ارائه شده به ارزیابان و اعمال شاخص های یکسان در ارزیابی پیشرفت برنامه حاکمیت بالینی به بهبود فرایند ارزیابی و رفع مشکلات مرتبط با آن کمک شایان توجهی می کند.
    کلیدواژگان: ارزیاب، چالش، حاکمیت بالینی، نگرش
  • رضا کلانتری، سید ابوالفضل ذاکریان*، محمود محمودی مجد آبادی، احمد زنجیرانی فراهانی، محمدرضا مشکاتی، احسان گروسی صفحات 21-29
    زمینه و هدف
    کار تیمی در نظام سلامت برای افزایش کیفیت خدمات و ارائه مراقبت های ایمن و موثر اهمیت دارد. اتاق عمل به عنوان محیطی با ریسک بالا نیازمند سطوح بالایی از کار تیمی شاغلین به منظور عملکرد ایمن است. هدف این مطالعه تعیین کار تیمی در تیم های جراحی بیمارستان های تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی از ابزار ارزیابی مشاهده ای کار تیمی برای جراحیبرای بررسی وضعیت کار تیمی در تیم های جراحی استفاده شد. 60 تیم جراحی از دو بیمارستان مورد بررسی قرار گرفتند. برای آنالیز داده ها از آمار توصیفی جهت محاسبه میانگین و انحراف معیار امتیازات کار تیمی در زیرگروه های جراحی، بیهوشی و پرستاری استفاده شد. آزمون آنالیز واریانس دو طرفه برای بررسی ارتباط بین امتیازات کار تیمی در سطح مراحل سه گانه جراحی، زیرگروه ها و حیطه های رفتاری بکار رفت.
    نتایج
    میانگین سن و سابقه کاری افراد مورد مطالعه به ترتیب برابر با 57/8±81/42 و 18/6±62/10 سال بود. میانگین امتیاز کار تیمی51/0±60/3 از میزان حداکثر 6 به دست آمد که نشان داد کار تیمی در سطح بالاتر از متوسط قرار داشت. ازبین زیرگروه ها، زیرگروه پرستاری با میانگین 44/0±78/3 بالاترین امتیاز کار تیمی را کسب کرد. بین امتیازات زیرگروه پرستاری و دو زیرگروه دیگر اختلاف معنی داری وجود داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    اگرچه کار تیمی در تیم های مورد مطالعه در سطح متوسط به بالا قرار داشت، اما تناقض بین امتیازات زیرگروه های سه گانه بالا و نگران کننده بود. استفاده از راهکارهای آموزشی می تواند در بهبود کار تیمی و افزایش کیفیت رفتارها در اتاق عمل موثر باشد.
    کلیدواژگان: کار تیمی، اتاق عمل، تیم جراحی
  • محمد عرب، پژمان حموزاده*، مانی یوسفوند، فاروق نعمانی، مهسا عبدی صفحات 31-39
    زمینه و هدف
    موضوع بیمارمحوری همواره به عنوان یکی از پایه های اصلی کیفیت در زمینه ارائه خدمات سلامت مطرح است و می توان ادعا کرد بهترین پیامد را برای بیماران به ارمغان می آورد.این مطالعه با هدف مقایسه وضعیت بیمار محوری در بیمارستان های منتخب تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران از دیدگاه پرستاران و بیماران در سال 1393 به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی به شیوه مقطعی در میان220 نفر از پرستاران(103 نفر)وبیماران(117 نفر) بستری در بیمارستان های منتخب تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته بود. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ، 96/0 به دست آمد. این پرسشنامه هفت بعد بیمارمحوری را مورد سنجش قرار داد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSSو به کمک آزمون آنالیز واریانس یک طرفه انجام گردید.
    نتایج
    میانگین امتیاز بیمارمحوری از دیدگاه پرستاران،79/2 و از دیدگاه بیماران87/2 بود. از دیدگاه پرستاران و بیماران ابعاد حفظ اسرار بیمار و رعایت شان و احترام بیمار بیشترین امتیاز و بعد قدرت انتخاب بیمار کمترین امتیاز را به خود اختصاص دادند. بر اساس نتایج آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، در ابعاد کیفیت محیط ارائه خدمت و حمایت اجتماعی از بیمار تفاوت آماری معناداری بین میانگین امتیاز پرستاران و بیماران مشاهده شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    قدرت انتخاب بیمار،کیفیت محیط و توجه سریع به عنوان اولویت های اقدام برای بهبود وضعیت بیمارمحوری بیمارستان های مورد بررسی مشخص شد. توصیه می گردد مسئولین بیمارستان ها به منظور افزایش سطح رضایت مندی و وفاداری بیماران، این ابعاد را که در آن وضعیت نامناسبی دارنددر اولویت قرار دهند.
    کلیدواژگان: بیمارمحوری، بیمار، پرستار، بیمارستان عمومی، بیمارستان تخصصی
  • عبدالرحمن مسحنه*، بتول احمدی، علی اکبری ساری، عباس رحیمی فروشانی صفحات 41-51
    زمینه و هدف
    فرایند دارو دادن به بیماران یکی از وظایف مهم واساسی پرستاران می باشد وانجام آن به روش درست می تواند نقش بسزایی در امر ایمنی بیمار ایفا کند مهمترین مسئله دربخش سلامت وبه ویژه دربخش های درمانی کیفیت مراقبت است وکیفیت مراقبت ازعناصری تشکیل شده که ایمنی بیماریکی ازمهم ترین آنهاست.اشتباهات دارویی از اصلی ترین عوامل تهدیدکننده ایمنی بیمار است. هدف این مطالعه تعیین عوامل موثر بر بروز اشتباهات دارویی ازدیدگاه پرستاران بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضرمطالعه توصیفی-مقطعی-تحلیلی بود که در سال1392انجام شد. جامعه مورد مطالعه کادر پرستاری بیمارستان های آبادان(امام خمینی(ره)،طالقانی،شهیدبهشتی،17شهریور)به تعداد232 نفرتحت نظردانشگاه علوم پزشکی اهواز،شرکت نفت و تامین اجتماعی بودند.ابزارمطالعه پرسشنامه دو قسمتی بود که شامل: اطلاعات دموگرافیک وشغلی وقسمت دوم آن علل عمده اشتباهات دارویی، شامل 28 گویه ودرچهار حیطه علل مربوط به پرستار،بخش،مدیریت پرستاری وعلل دارویی بود.روایی محتوایی پرسشنامه براساس مروری بر مقالات تحقیقی گذشته و نظرخواهی از اساتید و صاحبنظران وپرستاران خبره تامین گردید واصلاحات مورد نیاز انجام شد. پایایی پرسشنامه طبق مطالعات پیشین با روش آلفای کرونباخ،91/0 برآورد شد.
    نتایج
    مهم ترین علل ارتکاب اشتباهات دارویی به ترتیب شامل کمبود تعداد پرستار نسبت به تعداد بیمار(44%)،تراکم زیادکارها دربخش(2/36%)،خستگی ناشی ازکاراضافی(8/35%)، ناخوانا بودن دستور پزشک(5/24%)،اضطراب واسترس ناشی ازکار(25%)، سروصدای محیط بخش(4/22%).نارضایتی پرستار ازمیزان حقوق ومزایای دریافتی(7/29%)،تشابه درشکل داروها(7/14%) بود.
    نتیجه گیری
    عوامل «مدیریتی» چون کمبود پرسنل پرستاری وعوامل سازمانی مانند تراکم زیاد کارهای بخش و عوامل مربوط به پرستارهمچون خستگی از اضافه کاری بیشترین تاثیر را در بروز اشتباهات دارویی پرستاران دارند.لذا اصلاحات درفرآیندهای سازمانی وتشکیلات بیمارستانی جهت رفع مشکلات پرستاران درارتقای کیفیت خدمات وافزایش ایمنی بیمارالزامی است.
    کلیدواژگان: پرستاران، اشتباهات دارویی، بیماران
  • جعفرصادق تبریزی، سعیده علیدوست*، احمد مردی، مصطفی فرشی خرسند، محمدعلی رحمت صفحات 53-62
    زمینه و هدف
    کمبود یا سازماندهی نامناسب منابع مالی از چالش های ارایه خدمت بوده و کسورات درآمدهای اختصاصی مراکز مراقبت های سلامت یکی از مسائل قابل توجه در حوزه مدیریت منابع مالی می باشد. از این رو، این مطالعه باهدف تعیین علل کسورات درآمدهای اختصاصی مراکز بهداشتی و درمانی و راهکارهای کاهش آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی بوده و با رویکرد پدیدارشناسی در سال 1393 در استان آذربایجان شرقی انجام شد. روش جمع آوری داده ها، بحث گروهی متمرکز و مصاحبه نیمه ساختاریافتهبود که براساس راهنمای از قبل طراحی شده انجام شدند و تا اشباع داده ها ادامه یافتند. برای انتخاب شرکت کنندگان از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف استفاده شد. داده ها براساس روش تحلیل محتوایی مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    براساس تجارب و نظرات شرکت کنندگان در مطالعه، شش تم برای علل کسورات و راهکارهای کاهش آن استخراج گردید و این تم ها شامل علل و راهکارهای مربوط به کسورات سرانه ای، کسورات بیمه ای، کسورات مرتبط با ارسال مستندات، کسورات ناشی از ثبت، کسورات ناشی از تخفیفات و کسورات ناشی از عدم واریز کامل درآمدهای نقدی به حساب دانشگاه بود. به طور کلی 18 علت برای کسورات و 23 راهکار برای کاهش آن ها شناسایی گردید.
    نتیجه گیری
    علل کسورات درمراکز بهداشتی درمانی باکل مراحل تبدیل خدمت به درآمد و الزامات بیمه ای مرتبط هستند و راهکارها و مداخلات شناسایی شده نیز به این حیطه ها تمرکز دارند.
    کلیدواژگان: کسورات، درآمدهای اختصاصی، مراکز بهداشتی درمانی
  • سید مسعود موسوی نزاد، امید عادلی، طاهره حریری، ندا ولی پور، زهرا مشکانی* صفحات 63-71
    زمینه و هدف
    بسیاری از بیمارستانهای کشور از ظرفیت های درمانی خود در زمینه جذب گردشگران پزشکی استفاده نموده و باعث درآمد زایی و افزایش کارایی بیمارستانهای تحت پوشش خود شده اند. این موضوع منافع بسیاری برای بیمارستان و گردشگران در بردارد. هدف مطالعه حاضر تعیین قابلیت یکی از بیمارستانهای نیروهای مسلح در زمینه جذب گردشگران پزشکی بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع مطالعات توصیفی – تحلیلی بوده و از داده های ثانویه جهت تحلیل موضوع بهره گرفته شد.اطلاعات مورد نیاز از دفتر بهبود کیفیت،امور مالی –حسابداری و واحدهای حقوق گیرندگان خدمت و مدیریت اطلاعات سلامت از ابتدای سال 93 تا سه ماهه نخست سال 94 اخذ شد. به منظور تحلیل فرصت ها و نقاط قوت، سند برنامه استراتژیک بیمارستان مورد مطالعه قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین شاخص های عملکردی بیمارستان مورد مطالعه ضریب اشغال تخت 4/68 درصد، متوسط مدت اقامت 3/3روز، وقفه تخت 5/1روز، نسبت پذیرش به تخت 6/6، مرگ و میر و زخم بستر 5/2 درصد ، عفونت بیمارستانی1 درصد ، خطای دارویی 69 درصد ، حقوق بیمار 9/74 درصد و رضایتمندی بیماران 70 درصد بود.تخصص های متنوع، تجهیزات به روز و حداقل زمان انتظار از جمله نقاط قوت بیمارستان مورد مطالعه بود.
    نتیجه گیری
    بیمارستان مورد مطالعه به دلیل داشتن منابع انسانی و فیزیکی و خصوصا داشتن تجهیزات به روز، نیاز به سرمایه گذاری های کلان در زمینه جذب گردشگران پزشکی نخواهد داشت. این موضوع باعث افزایش تعداد پذیرش ها، بهره وری، رضایتمندی مراجعین و پرسنل خواهد شد.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، بازاریابی گردشگری، شاخص های عملکردی بیمارستان
  • علی زنگی آبادی، شراره سعیدپور* صفحات 73-81
    زمینه و هدف
    موضوع دسترسی به خدمات شهری ازجمله مسائل مهمی است که ابعاد گوناگون امور شهری را تحت تاثیر قرار می دهد. در برخی مواقع عدم دسترسی مناسب به برخی کاربری ها، سلامت افراد را نیز در معرض خطر می اندازد. خدمات بهداشتی- درمانی به ویژه بیمارستان ها نمونه ای ازاین دست است که الزام در دسترسی به موقع و مناسب به آن، برای تمامی افراد جامعه ضروری است. هدف از این پژوهش تحلیل پراکنش بیمارستان ها در سطح شهر سقز و مکان یابی بیمارستان های جدید با توجه به کمبود شهر بود.
    مواد و روش ها
    روش انجام تحقیق توصیفی- تحلیلی بود. به منظور طبقه بندی و تجزیه وتحلیل اطلاعات از مدل AHP، و مدل تحلیل شبکه استفاده شد. همچنین از نرم افزارهای ARC/GIS و Expert choice جهت ترسیم لایه ها بهره گرفته شد.
    نتایج
    با توجه به بررسی های به عمل آمده از نحوه توزیع بیمارستان های موجود و تعیین شعاع عملکردی استاندارد آن ها 93/62 درصد از مساحت شهر خارج از محدوده دسترسی به بیمارستان ها بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بیمارستان های شهر سقز از نظر سازگاری با سایر کاربری ها و همچنین از نظر دسترسی، نامتناسب است. لذا با تلفیق لایه های مختلف کاربری های تاثیرگذار، نقشه نهایی فضاهای بهینه جهت احداث بیمارستان های جدید در 5 دسته از بسیار خوب تا بسیار ضعیف تقسیم بندی و پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، مکان یابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل شبکه، شهر سقز
  • صهبا سروندی، کامبیز شاهرودی* صفحات 83-93
    زمینه و هدف
    افزایش تقاضا برای خدمات سلامتی و نیز افزایش هزینه های مرتبط، موجب تلاش بیمارستان ها برای ارتقاء و سازماندهی فرآیندها شده است.هدف از انجام این پژوهش تعیین فرآیند بستری و ترخیص بیمار بر اساس رویکرد کایزن و ارزیابی تصمیم گیری بر اساس معیار های چندگانه (MCDM) در بخش داخلی یک بیمارستان بود.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی–تحلیلی،ده نفر از مدیران پرسشنامه های مربوط به کیفیت فرآیندهای بستری و ترخیص را تکمیل نموده و به سه سوال باز در مورد روش های پیشنهادی بر اساس اصول کایزن پاسخ دادند. سپس میزان رضایتمندی 100 بیمار، با استفاده از پرسشنامه (پایایی93/0=α)،موردسنجش قرارگرفت. در مرحله سوم، پس از بررسی راه حل های پیشنهادی با روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP، مدیران راه حل ها را با توجه به شاخص های هزینه، زمان و اثربخشی اولویت دهی نمودند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میانگین نمره فرآیند بستری از دیدگاه مدیران 52/88 و فرآیند ترخیص 33/90 (از 100) بود که نشان دهنده میزان مطابقت بالا با رویکرد کایزن بود. همچنین میانگین رضایت بیماران از بستری 75/76 (از 100) واز ترخیص 6/78 بود که نشاندهنده رضایت مناسبی است. نتایج روش MCDM و AHP نشان داد که از دیدگاه مدیران شاخص اثربخشی به عنوان مهمترین و سپس زمان و هزینه اولویت های بعدی برای اجرای راه حل های پیشنهادی هستند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد فرآیندهای بستری و ترخیص در بخش داخلی بیمارستان مورد پژوهش، اگرچه از وضعیت نسبتا مطلوبی برخوردار بودند اما همچنان لازم است برای بهبود فرآیندهای بستری و ترخیص،بهترین راه حل ها از نظر اثربخشی، زمان و هزینه اتخاذ و اجرا شوند تا رضایت کامل بیماران را به همراه داشته باشند.
    کلیدواژگان: رویکرد کایزن، فرآیند بستری، فرآیند ترخیص، تصمیم گیری با معیارهای چندگانه، رضایت بیمار
  • علیرضا جباری، مریم غلامی*، زهرا کاوسی، پریسا چمن پرا صفحات 95-102
    زمینه و هدف
    ویژگی های دموگرافیک افراد از عوامل موثر بر دیدگاه ایشان نسبت به کیفیت مراقبت های بهداشتی می باشد به طوری که ارتباط مثبتی بارضایت ایشان دارد. هدف این مطالعه تعیین نقش متغیرهای دموگرافیک گردشگران پزشکی مراجعه کننده به بیمارستان های شیرازبر دیدگاه ایشان نسبت به کیفیت خدمات بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی–تحلیلی و مقطعی بود که روی 200 بیمارخارجی مراجعه کننده به بیمارستان های شیراز در سال 92-1391 انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای دو قسمتی بود. در بخش اول اطلاعات فردی و در بخش دوم انتظارات و ادراکات گردشگران از کیفیت خدمات با استفاده از پرسشنامه هایی برگرفته از ابزار سروکوال اندازه گیری شد. روایی این پرسشنامه توسط متخصصین و پایایی آن به تفکیک انتظارات و ادراکات بوسیلهCronbach’s alpha (90درصدو 89درصد) تایید گردید. درنهایت، داده ها توسط آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه تحت نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    طبق نتایج بدست آمده میانگین شکاف کیفیتی گروه سنی بالای 50 سال 26/0- برآورد شد که نسبت به دوگروه سنی دیگر کمتر بود. همچنین کمترین مقدار کلی این کمیت مربوط به گروه کم سواد و گروهی که کمتر از 7 روز در شیراز اقامت داشتند، بود که بترتیب 32/0- و 36/0- برآورد شد. در ابعاد معنادار نیز گروه گردشگران متاهل، دارای ملیت عمانی و افرادی که خدمات جراحی چشم دریافت کرده بودند، نسبت به سایر گروه ها میانگین شکاف کمتری داشتند. مقادیر میانگین شکاف کیفیتی کل برای این گروه ها بترتیب42/0-، 21/0- و 22/0- بدست آمد.
    نتیجه گیری
    به منظور توسعه صنعت گردشگری پزشکی باید ویژگی های دموگرافیکی مراجعه کنندگان در نحوه سیاستگذاری و طراحی سیستم های خدماتی درنظر گرفته شود به طوری که رضایت اکثریت را درپی داشته باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، اطلاعات دموگرافیک، بیمارستان ها، شیراز
  • عباس جهانگیری* صفحات 103-125
    زمینه و هدف
    تحلیل پوششی داده ها مدلی ریاضی برای ارزیابی کارایی نسبی واحدهای تصمیم گیری با چند ورودی و چند خروجی است. هدف از این مقاله تعیین نظام مند بکارگیری این تکنیک دربیمارستان های ایران بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری سیستماتیک که در شهریور و بهمن 1394 خورشیدی صورت گرفت با جستجوی کلمات کلیدی در 6 پایگاه علمی و کمک گرفتن از موتور جستجوگر Google، اقدام به جستجوی تحقیقات صورت گرفته شده در بیمارستان های ایران و صرف نظر از زمان انتشار آنان شد. مجموعا 6613 تحقیق یافته شد سپس 6566 تحقیق به علت نامرتبط و تکراری بودن و عدم دسترسی به متن کامل از مطالعه حذف شد. سپس اقدام به تحلیل آماری 47 تحقیق باقیمانده توسط نرم افزار Excel 2010شد.
    نتایج
    سال انتشار 6/93درصد تحقیقات از 1388 خورشیدی به بعد بود. در 3 استان بیشترین و در 11 استان کمترین تحقیقات صورت گرفته شده است. تنوع شاخص های خروجی بیش از ورودی بوده است. در 81 درصد تحقیقات از مدل ورودی گرا استفاده شده و در 5/74 درصد تحقیقات بازده به مقیاس متغیر فرض شده است. در اکثر تحقیقات به ناکارا بودن بیمارستان های ایران به علت وجود منابع مازاد اشاره شده است.
    نتیجه گیری
    در هفت سال اخیر علاقه ی محققین ایرانی به کاربرد تحلیل پوششی داده ها در بیمارستان ها، مخصوصا در استان های تهران، یزد و خوزستان افزایش یافته است. استفاده ی علمی و منطقی از منابع، پیشنهادی به مسئولین ذیربط می باشد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، تحلیل پوششی داده ها، کارایی، مرور سیستماتیک
  • فرشته علی زاده، سید جمال الدین طبیبی *، محمدرضا ملکی، امیر اشکان نصیری پور، عباس طلوعی اشلقی صفحات 127-137
    زمینه و هدف
    پیش بینی های جمعیت شناختی نشان می دهد که تا سال 1404 ایران به سمت جامعه ای سالمند پیش می رود ، بنابراین نیاز به خدمات پزشکی افزایش می یابد . پیش بینی تعداد پزشک متخصص سالمندی برای این جمعیت به عنوان یک هدف اصلی مدنظر بود .
    مواد و روش ها
    با انجام مطالعه ای اکتشافی ، به جمع آوری اطلاعات و ساخت ساختارهای مشابه برای تعیین تعداد پزشک متخصص سالمندان و درنظر گرفتن عوامل تاثیرگذار در موضوع مورد مطالعه پرداخته شد . از نمودارهای علی و معلولی برای نشان دادن روابط بین متغیرها، نمودارهای انباشت جریان جهت تحلیل کمی رفتار سیسم دینامیکی و معادله های مدل در نرم افزارVensim ، نسخه 5 آن (2011-1989)،در روش سیستم دینامیک تعیین گردید.
    نتایج
    پس از شبیه سازی ، الگوهای شبیه سازی شامل دانشجویان ورودی رشته پزشکی از سال 1388 تا 1391 روند رو به رشد و سپس با یک کاهش شدید ، روند ثابتی داشت . الگوی پزشکان مشغول به تحصیل و پزشکان فارغ التحصیل شاهد روند رو به رشد بود. پزشکان مشغول به کار ابتدا روند رو به رشد و سپس روند ثابت و پزشکان بازنشسته، ابتدا با روند ثابت سپس روند رو به رشدی داشت. در نهایت، رفتار متغیر نیروی کار در سه سطح بررسی شد.
    نتیجه گیری
    با افزایش رشد جمعیت سالمندان تا سال 1404 با کمبود بیش از 2500 پزشک متخصص طب سالمندی مواجه خواهیم شد که با رشد 50% در پذیرفته شدگان این رشته درهرسال این کمبود جبران خواهد شد .
    کلیدواژگان: سالمندان، سیستم دینامیک، پیش بینی، پزشک متخصص سالمندان
|
  • Hamid Ravaghi, Sima Rafiei, Maryam Mohseni, Peigham Heidarpour, Mohammad Arab* Pages 9-20
    Background
    Clinical Governance (CG) is a framework which obligates heath care system to responsiveness regarding maintaining and improving health care service's quality. Purpose of this study was to exists challenges in Clinical Governance establishment evaluation based on national assessor's aspect.
    Materials And Methods
    This qualitative study was conducted with national assessor's participation of Clinical Governance plan in 2014.Data collection was carried out using face to face interviews with assessors and analyzed based on content analysis.
    Results
    Three main themes were categorized including problems related to clinical governance standards, Existing challenges in assessment process and recommendations to improve quality assessment process.
    From the assessor's aspects, the main existing challenges were lack of knowledge and adequate skills in some assessors towards CG, lack of sufficient accordance among assessors team, resistance of some universities and health care systems, lack of existing comprehensive guidelines with the purpose of responsiveness in related ambiguity in assessment and direction process among assessors.
    Conclusion
    Reinforcement of quality improvement culture in hospitals and increasing susceptibility in plan continuation, correct assessors election and ensuring about knowledge in responsibilities, updating assessor's training and putting to use equal indices in improving clinical governance assessment can be a considerable assist to improve assessment process and resolve related problems.
    Keywords: Assessor, Challenge, Clinical Governance, Attitude
  • Reza Kalantari, Seyed Abolfazl Zakerian *, Mahmod Mahmodi Majdabadi, Ahmad Zanjirani Farahani, Mohammadreza Meshkati, Ehsan Garosi Pages 21-29
    Background
    In the healthcare system, teamwork is important to improve the quality of services and provide safe and effective cares. Operation room, as a high-risk environment, requires high levels of teamwork employees to secure performance. This study aimed at assessing the teamwork among surgical teams of hospitals affiliated to Social Security Organizations in Tehran City.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study "Observational Teamwork Assessment for Surgery" checklist was used to evaluate teamwork skill in surgical teams. Sixty surgical teams from two hospitals were assessed. In order to data analysis, descriptive statistics was used to calculate mean and standard deviation of age, work experience and teamwork scores in surgical, nursing and anesthesia sub teams. Two-Way ANOVA test was used to study relationship between scores of three surgical phases, sub teams and behaviors domains.
    Results
    Mean and standard deviation of age and work experience of participants were 42.81±8.57 and 10.62±6.18 years, respectively. Mean score of teamwork was 3.60±0.51 (out of 6) that showed higher than average team performance level. Among three sub teams, nursing achieved the highest score (3.78±0.44). There was a significant difference between nursing sub team and others (p
    Conclusion
    Although mean score of teamwork was in higher than average level in studied teams, but discrepancies between three sub teams were high and worrisome. Use of educational solutions utilization can be effective to improve teamwork and increase quality of behaviors in operation room.
    Keywords: Teamwork, Operation room, Surgical team
  • Dr. Mahammad Arab, Pejman Hamouzadeh *, Mani Yousefvand, Faroogh Namani, Mahsa Abdi Pages 31-39
    Background
    One of the main pillars of quality in health services is patient-centered that brings the best outcomes for patients. This study was aimed at comparing the patient-centered situation in selected hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences (TUMS) from the viewpoint of nurses and patients in 2014.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was done among 220 nurses (n=103) and hospitalized patients (n=117) in selected hospitals of TUMS. The data gathering instrument was a researcher-made questionnaire which measured seven dimensions of the patient-centered. The validty was confirmed by the opinions of experts and its reliability was 0.96 by Cronbach's alpha. Data analyzes were performed by SPSS software and using one-way ANOVAtest.
    Results
    Mean score of patient-centered in the studied hospitals from the nurses and patients viewpoint was 2.79 (±0.50) and 2.87 (±0.58), respectively. From the viewpointof nurses and patients, the highest and the lowest mean score were related to the confidentiality and dignity dimension and the patient choice dimension, respectively. Based on ANOVA analysis, there was a significant difference between the mean scores of nurses and patients in quality of amenity and social support dimension (p
    Conclusion
    Patient choice, quality of amenity and prompt attention were identified as priorities for action to improve patient-centered situation in studied hospitals. It is recommended that hospital authorities should be place in a matter of priority the dimensions of the patient-centered which are in poor condition in order to increase the level of patient satisfaction and loyalty.
    Keywords: Patient, Centred, Patient, Nurse, General Hospital, Speciality Hospital
  • Abdorrahman Mosahneh*, Batol Ahmadi, Ali Akbarisari, Abbas Rahimi Foroshani Pages 41-51
    Introduction
    Medication process to patients is one of the most important tasks of nurses and doing in correct way can play a significant role in patient safety. This issue is the most significant part of quality care which consisted of patient safety as the impotant element. Medication errors are the main threatening factors of patient's safety. This study aimed at assessing the causes of medication errors from the nurse's viewpoints
    Materials And Methods
    This study was a descriptive-sectional-analytical one which was done in 2013. The study population consisted of 232 nursing staff of Abadan hospitals(Imam khomeini,Taleghani,Shahidbeheshti ,17shahrivar) which were covered by Ahvaz University of Medical Sciences,Oil Company and Social Security Organization ,respectively. Study instrument was a two part questionnaire including demographic - occupational information and causes of medication errors in 28 items in four fields (nurse, ward, nursing management and pharmaceutical causes).Content validity of questionnaire provided by review of related papers and expertsopenion and required correction was performed.reliability of questionnaire was estimated 0.91 using Cronbach's alpha method.
    Results
    the most important causes of medication errors included shortage of nurses in propration to patient(%44),compression of work in ward(%36.2),fatigue due to over work(%35.8),illegible physician oder(%24.5),anxiety and stress due to work(%25),noise in ward(%22.4),nurse dissatisfaction of salary(%29.7) and similarity in medicine shape(%14.7) respectively.
    Conclusion
    Management causes such as nursing shortage, organizational factors such as compression of work in ward and some factors like nurse's fatigue had the most effect on occurance of medication errors among nurses. Thus, organizational processes reform and hospital organization to improve service quality and patient safety in order to resolve nurse's problems.
    Keywords: Nurses, Medication Errors, Patients
  • Jafarsadegh Tabrizi, Saeideh Alidoost *, Ahmad Mardi, Mostafa Farshi, Khorsand, Mohammadali Rahmat Pages 53-62
    Background
    Lack of financial resources or their poor organization is one of the service delivery challenges and Fraction of dedicated revenues is significant problem in health centers in financial resources management. Hence, this study conducted to investigate causes of dedicated revenue's fraction and strategies to reduce them.
    Materials And Methods
    This qualitative study was carried out based on phenomenology approach in East Azerbaijan Province in 2014. Data collection methods were Focus Group Discussion (FGD) and semi-structure interview guide based which continued to saturation. their participants were selected using purposeful sampling method. Data were analyzed using content analysis method.
    Results
    Based on participant's experiences, six themes were extracted for causes of fraction and strategies to reduce them. These themes included causes and strategies related to fractions per capita, insurance fractions, fractions related to sending documents, registration fractions, client's deductions and fractions related to incomplete deposit of cash incomes. In general, eighteen causes and twenty three strategies were identified in dedicated revenues fractions.
    Conclusion
    The causes of fractions were related to all stages of changing service process to revenue and insurance obligations in health care centers and strategies and identified interventions emphasize on mentioned fields.
    Keywords: Fractions, Dedicated revenues, Health care centers
  • Sayed Masood Mosavi, Negad, Omid Adeli, Tahere Hariri, Neda Vali, Pour, Zahra Moshkani * Pages 63-71
    Background
    Many hospitals of Iran make use of their therapeutic capacities in order to attract medical tourists and increase revenue and efficiency of their affiliated hospitals. This issue has major benefits for hospital and tourists. This study assessed the potential of medical tourist's attraction in a military hospital in Tehran.
    Materials And Methods
    This was a descriptive- analytical one which used secondary data to analyze. Data gained from quality improvement and finance offices, recipients of service and health information management units from the first of 2014 to the first semester of 2015. Strategic plan document were used to analyze the opportunities and strengths points.
    Results
    The mean of studied hospital performance indicators like bed occupancy rate, length of stay, Bed turnover, rate of admissions to bed, mortality and bedsores rates, nosocomial infections, medication error, patient's rights and patient satisfaction were 4.68 , 3.3, 5.1 , 6.6 , 5.2, 1, 69, 9.74 , 70 percent respectively. The strengths points of the studied hospital were diverse expertise, updated equipment and minimum waiting time.
    Conclusion
    Because of skilled man power, physical resources and especially modern equipment, the hospital does not need huge investment in medical tourist's attraction. This issue will increase admission, productivity and satisfaction of clients and staff.
    Keywords: Medical Tourism, Tourism Marketing, Hospital Performance Indicators
  • Ali Zangiabadi, Sharare Saidpour* Pages 73-81
    Background
    The issue of access to urban services is one of the important one that affects different aspects of urban affairs. In some cases, lack of proper access to some land, people's health is exposed to risk, for example Health care services especially in hospitals that impose requirements in a timely and appropriate access to it for all members of society. This study aimed at analyzing the distribution of hospitals and locates new hospitals regards to the lack in Saqqez city.
    Materials And Methods
    This study was a cross sectional and descriptive one. In order to classify and analyze data, the models of AHP and network analysis have been used. Also, ARC / GIS software and Expert choice has been used to map layers.
    Results
    According to assessed studies about the distribution of available hospitals and determination of their standard performance, 62.93 percent of the city area has not access to the hospitals.
    Conclusion
    This study results showed that hospitals in terms of compatibility with other land uses and access is inappropriate in the city. Thus, optimal areas for construction of new hospitals in five final maps from very good to very poor were classified and proposed using combining different layers of effective land uses.
    Keywords: Hospitals, Locating, GIS, Network Analysis, Saqqez city
  • Sahba Sarvandi, Kambiz Shahroodi * Pages 83-93
    Background
    Enhancing the need for health care services and its related costs, lead hospitals to improve and organize their processes. The aim of current study was to assess the Patient's Hospitalization and Discharge Processes Based on Kaizen approach and Multiple-Criteria Decision Making (MCDM) in an internal ward of one Hospital.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytical study, ten managers completed the hospitalization and discharge questionnaires and answered three open questions according to Kaizen principles. Then, satisfaction score was measured for 100 patients using a reliable questionnaire (α=0.93). At third phase, after evaluating the proposed solutions using Analytic Hierarchy Process (AHP), the managers prioritized them based on cost, time and effectiveness considering indicators.
    Results
    Study findings revealed that mean scores of activity in hospitalization and discharge processes were 88.52 and 90.33 (out of 100) respectively, which showed high conformity with Kaizen approach. Also, mean scores of hospitalization and discharge satisfaction which indicated desirable satisfaction were 76.75 and 78.6 (out of 100), respectively. Based on manager's view points, results of MCDM and AHP methods indicated that effectiveness was the most important indicator and time as well as cost gained next priorities for solutions implementation.
    Conclusion
    This study showed that although, hospitalization and discharge processes were relatively desirable in the internal ward in mentioned hospitals, it is still a necessary to seek the best solutions in terms of effectiveness, time and cost for patient's satisfaction.
    Keywords: Kaizen approach, Hospitalization process, Discharge process, Multiple, Criteria Decision Making (MCDM), Patient satisfaction
  • Alireza Jabbari, Maryam Gholami *, Zahra Kavosi, Parisa Chamanpara Pages 95-102
    Background
    The subject's demographic characteristics are factors influencing their viewpoints about healthcare quality and have a positive association with the clients’ satisfaction. This study aimed at investigating the role of demographic variables on medical tourist's viewpoints about service quality of hospitals in Shiraz.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted on 200 foreign patients who referred to Shiraz hospitals during the first six months of 2013. Data collection tool was a questionnaire consisting of two parts. In the first part, medical tourist's information was collected and in the second part, their expectations and perceptions of services quality were measured using adapted SERVQUAL scale. The validity was checked out by experts and reliability confirmed by Cronbach’s Alpha test for expectations and perceptions separately (90% and 89%). Finally, data analyzed through SPSS v.16 software using independent t-test and ANOVA.
    Result
    According to the results, the mean score of the quality gap was estimated -0.26 for people over the age of 50 years, as it was lower than other groups. Also, the lowest total values of this quantity were related to the individuals with low level of literacy and those who stayed less than 7 days for treatment which were estimated -0.32 and -0.36 respectively. In addition, based on statistically significant dimensions, married tourists, people from Oman and those who had received eye surgery had lower gap mean score than the other patients as their total values were estimated -0.42, -0.21 and -0.22, respectively.
    Conclusion
    In order to develop the medical tourism industry, the demographic characteristics of the subjects should be considered in policy making and service design which can be result in majority satisfaction.
    Keywords: Medical Tourism, Demographic information, Hospitals, Shiraz
  • Abbas Jahangiri * Pages 103-125
    Background
    Data Envelopment Analysis (DEA) is a mathematical model that evaluates the relative efficiency of Decision Making Units (DMUs) with multiple input and output. The purpose of this paper was systematic study of applying this technique in Iranian hospitals.
    Materials And Methods
    In this systematic review which was conducted in September 2015 and February2016, attempted to search the research which conducted in Iranian hospitals regardless of the time of publication using searching keywords in six scientific databases and with the help of Google search engine. A total of 6,613 researches found. Then, 6,566 researches removed from the study because of the irrelevant, repetitive and Inaccessibility to the full text. Then, attempted to statistical analysis of 47 remaining researches via Excel 2010 software.
    Results
    93.6 percent of the researches were published in 2009 onwards. The most research and least research have been conducted in three and eleven provinces respectively. The diversity of output indexes have been more than diversity of input indexes. In 81 percent of researches; input oriented model was used and in 74.5 percent of researches variable returns to scale is assumed. In most studies, referred to Iran's inefficient hospitals because of existence of excess resources.
    Conclusions
    In last seven years, the interest of Iranian researchers has increased about DEA application in hospitals especially in Tehran, Yazd and Khoozestan provinces. Scientific and rational use of resources is a proposal to the relevant authorities.
    Keywords: Hospital, Date Envelopment Analysis (DEA), Efficiency, Systematic Review
  • Fereshteh Alizadeh, Seyyed Jamaledin Tabibi *, Mohamadreza Maleki, Amirashkan Nasiripour, Abbas Toloie Eshlaghi Pages 127-137
    Background
    Demographic prediction indicates that Iran population move towards an aged society until 2025, Hence, the need for medical care will be increased. The study aimed at predicting geriatric specialists based on dynamic system approach for the Iranian elderly.
    Materials And Methods
    After an exploratory study, data gathering and building similar structured in order to determine geriatrics number prediction by considering the important factors. Causal loop diagram to show relationship between variables, stock-flow diagrams for quantitative analysis of system dynamic behavior was conducted and model equations in Vensim software version 5 used.
    Results
    After simulation, intake student's simulated model revealed increased trend then a sharp decline and finally the pattern had fixed trend from 2009 to 2012. Pattern of physician who was still in study and also graduated physician was in growing trend. Employed physician had growing trend and then it fixed, and retired physician had fixed trend at first and then had an incremental trend. Finally, the various behavior of workforce assessed in three level.
    Conclusion
    According to increasing growth of the elderly population until 2025, we will encounter with shortage more than 2500 geriatrics which can be compensate by 50% graduated admissions of the major annually.
    Keywords: Elderly, Dynamic system, Prediction, Geriatric