فهرست مطالب

بیمارستان - سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1396)

مجله بیمارستان
سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/21
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد مهدی قائمی، حمید مقدسی، علیرضا کاظمی * صفحات 9-16
    زمینه و هدف
    علی رغم آن که تنها یک سوم از دردهای قفسه سینه منشاء قلبی دارند ولی پزشکان برای این که کمترین خطر برای بیمار بوجود آید با کمترین شک به قلبی بودن درد، بیمار را بستری می کنند. سیستم های تصمیم یار پزشکی قادرند با افزایش دقت تشخیص دردهای قلبی در این تصمیم گیری به پزشکان کمک نمایند. این مطالعه به مرور مقالات مرتبط با این موضوع می پردازد.
    مواد و روش ها
    پایگاه اطلاعاتی گوگل اسکولار و پاب مد در خصوص مقالات مرتبط مورد جستجو قرار گرفت. از 90 مقاله که بر اساس عنوان، چکیده و واژگان کلیدی مورد بررسی قرار گرفتند 28 مورد که از اعتبار مناسب محتوایی برخوردار بودند برای مطالعه حاضر انتخاب شدند.
    نتایج
    مجموعه مقالات بررسی شده در این مطالعه در دو گروه مدیریت منابع بیمارستان و افزایش دقت تشخیص پزشک دسته بندی گردید. نتایج مطالعات گروه اول نشان داد استفاده از سیستمهای تصمیم یار تا 30% پذیرش و ارجاع و تا 26% زمان بستری را کاهش می دهد.همچنین در مطالعات گروه دوم حداکثر میزان صحت گزارش شده 97درصد و بیشترین میزان حساسیت و ویژگی به ترتیب 100 درصد و 43/89 درصد بود. حتی در یک مطالعه دقت سیستم تصمیم یار در تشخیص درد های قلبی از غیر قلبی در مقایسه با متخصصین قلب بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نقش سیستم های تصمیم یار پزشکی در مدیریت منابع بیمارستانی و بهبود دقت تشخیص درد قلبی، پیشنهاد می شود اورژانس ها و مراکز غربالگری بیماری های قلب به این سیستم ها تجهیز گردند.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، درد قلبی، دقت تشخیص، مدیریت منابع بیمارستانی، سیستم تصمیم یار پزشکی
  • محمد عرب *، سید مسعود موسوی، آیدین آرین خصال، علی اکبری ساری صفحات 17-26
    زمینه و هدف
    در راستای نیل به هدف بهبود کیفیت، استانداردهای اعتبار بخشی متمرکز بر خدمات بالینی و غیر بالینی به اجرا گذاشته شده است. تاثیر یک مداخله ی کشوری مانند اعتباربخشی می تواند بر سنجه هایی که می تواند نقش تعیین کننده در ارائه خدمات با کیفیت دارند، تاثیرگذار باشد و به عنوان عاملی موثر در سیاست گذاری کلان در حوزه سلامت مطرح شود. هدف اصلی این مطالعه تعیین تاثیر اجرای فرآیند اعتباربخشی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران بر شاخص های کلیدی عملکردی بیمارستان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی – تحلیلی و نیمه تجربی بود که به صورت طولی و به روش تحلیل سری های زمانی منقطع (Interrupted Time Series Analysis) انجام شد. داده های مربوط به شاخص های کلیدی عملکرد شامل(شاخص های متوسط مدت اقامت بیماران، درصد سزارین، فاصله چرخش تخت، درصد رضایت بیماران، درصد اشغال تخت،ترخیص با میل شخصی از اورژانس و درصد مرگ و میر خالص) دربازه زمانی سال 91-93 است که از طریق مراجعه به بیمارستان ها جمع آوری شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار STATA نسخه 12استفاده شد.
    نتایج
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد در نتیجه اجرای طرح اعتباربخشی شاخص های متوسط مدت اقامت بیماران، درصد سزارین و فاصله چرخش تخت کاهش و شاخص های درصد رضایت بیماران و درصد اشغال تخت افزایش یافته اند. همچنین شاخص های ترخیص با میل شخصی از اورژانس و درصد مرگ و میر خالص هیچ تغییر معناداری نداشته اند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که نظام سلامت تا حدودی به قسمتی از اهداف خود یعنی ارتقاء شاخص های کلیدی عملکرد بیمارستان ها در نتیجه اجرای طرح اعتباربخشی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران دست یافته است. جهت بررسی دقیق تر چگونگی و نحوه اثرگذاری این طرح ها، بررسی جنبه های مختلف شاخص های عملکردی بیمارستان ها و چگونگی تغییر آن ها در زمان طولانی تر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، شاخص های کلیدی عملکرد، سری های زمانی منقطع
  • سیروس علی نیا، آرش رشیدیان *، کاظم ندافی صفحات 27-34
    زمینه و هدف
    این مطالعه به منظور مطالعه و تحلیل اقتصادی بازار دستگاه های امحاء زباله عفونی موجود در بیمارستان های ایران صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در سال 1392، از داده های ملی مربوط به بررسی مقطعی مرکز سلامت محیط و کار در سال 1391 و همچنین مصاحبه با مسئولین مربوطه در 14 بیمارستان تهران که حداقل 3 سال تجربه استفاده از دستگاه های مورد مطالعه را داشتند، بهره گرفته شد.
    یافته ها
    تا سال 1391 تعداد 883 بیمارستان در سطح کشور در حال ارائه خدمت بوده اند که بیشتر از 64% آن ها تحت مالکیت دانشگاه های علوم پزشکی بوده که دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و تهران به ترتیب با 114 و 45 بیمارستان بیشترین تعداد را دارا بوده اند. سرانه تخت های بیمارستانی در کشور 78/1 در هر 1000 نفر جمعیت بدست آمد. حدود 80% بیمارستان ها از روش حرارت مرطوب و عمدتا از دستگاه های مبتنی بر اتوکلاو در امحاء زباله هایشان بهره می برند که سهم شرکت های داخلی از بازار دستگاه های مورد مطالعه حدود 55 درصد می باشد که از این میان شرکت کوشا، TEMو KAZUبه ترتیب با 39%، 5/23% و 9/12% بیشترین سهم را دارند.
    نتیجه گیری
    وجود ناهمگونی زیاد در نوع و عملکرد دستگاه های مورد مطالعه، امکان کارتل در یک فضای انحصاری چندجانبه را ایجاد کرده که با تنظیم و سیاستگذاری هدفمند، در راستای حمایت از تولید داخلی، می توان شاهد کاهش قیمت، افزایش اثربخشی، کیفیت و ایمنی دستگاه های امحاء زباله عفونی در کشوربود.
    کلیدواژگان: بیمارستان، امحاء زباله عفونی، زباله سوز، حرارت مرطوب، انحصار چندجانبه
  • سوده بیات *، داوود حسینی هاشم زاده، مهدیه بد صفحات 35-53
    زمینه و هدف
    اخیرا سفر درمانی در حال گسترش در جهان است . ایران از قابلیت های گردشگری و درمان برخوردار است، بنابراین هدف این پژوهش شناسایی وضعیت گردشگری درمانی در ایران از دو جنبه مشخصه های مقصد و مشخصه های مراکز درمانی بود.
    مواد و روش ها
    بر اساس ادبیات پیشین و مصاحبه با خبرگان، مولفه های عوامل جذب گردشگران درمانی شناسایی و پرسشنامه ای آماده شد. پس از پیش آزمون، پرسش های فاقد اعتبار و پایایی حذف شدند و پرسشنامه نهایی توسط خبرگان 8 بیمارستان دولتی و خصوصی شهر تهران شامل پزشکان، اساتید دانشگاهی، مدیران و کادر درمانی تکمیل گردید.
    نتایج
    با توجه به یافته های پژوهش مهم ترین تا کم اهمیت ترین مولفه ها در جذب گردشگران درمانی در ایران از نظر پاسخگویان عبارت از اعتبار بیمارستان، هزینه ها، کیفیت درمان، آموزش کادر درمان، فضای سیاسی، سیاست های نظارتی، زیرساخت ها و موقعیت بیمارستان و موقعیت اقتصادی بود. مهم ترین مشکل فقدان مراحل درمانی شفاف و سیستم حمایتی بیان شد. در مطالعات مشابه، مهمترین انگیزه سفر درمانی را پایین بودن هزینه درمان در کشور مقصد شناسایی کرده اند و برای تصمیم گیری در خصوص مقصد نیز به شرایط سیاسی، اقتصادی، قوانین و استانداردها، همچنین اعتبار مراکز درمانی به عنوان عوامل اثر گذار اشاره شده است.
    نتیجه گیری
    این پژوهش ابعاد توسعه گردشگری درمانی در سطح کلان و خرد هم به جهت وضعیت کنونی و هم اولویتها از دیدگاه فعالان گردشگری درمانی بررسی نمود. توسعه گردشگری درمانی نیازمند نگاهی جامع است که با هماهنگی میان سازمان های مرتبط و تدوین و اجرای راهبردهای کلان و خرد محقق خواهد شد.
    کلیدواژگان: گردشگری درمانی، مشخصه های مقصد، مشخصه های مراکز درمانی
  • یگانه حیاطی، الهام موحد، محمد عرب * صفحات 55-62
    زمینه و هدف
    مدیران بیمارستانها خواه ناخواه تاثیر مهمی بر سلامت کارکنان خود دارند و از انجایی که همبستگی و انسجام حرفه ای در سایه تعادل روانی فراهم می گردد؛ برخورداری از سلامت روان در میان پرسنل بیمارستان حائز اهمیت بسیاری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت سبک رهبری مدیران و ارتباط آن با سلامت روان کارکنان بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران تدوین شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی-مقطعی بوده و حجم نمونه شامل 91 مدیر اجرائی، میانی و 320 کارمند بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران و ابزار پژوهش پرسشنامه های سبک رهبری فیدلر و سلامت عمومی بود. داده های بدست آمده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی به وسیله نرم افزار SPSS ویرایش 22 موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نرخ پاسخدهی 85% بود. اکثر مدیران سبک رهبری وظیفه مدار را اتخاذ نمودند. میان سبک رهبری مدیران با سلامت روان، مشکلات جسمانی، اضطراب، کارکرد اجتماعی و افسردگی پرسنل رابطه آماری معناداری برقرار بود(05/0>P).
    نتیجه گیری
    مدیران با اتخاذ سبک رهبری رابطه مدار می توانند در ارتقای سلامت روان پرسنل اثرگذار باشند و در راستای پیشگیری و کاهش اختلالات سلامت روان در میان کارکنان ضروری بنظر می رسد که آموزش مدیران در مباحث رهبری و به کارگیری الگو ها و سبک های رهبری مناسب در موقعیت های گوناگون مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، سبک رهبری، مدیران، کارکنان، بیمارستان
  • حسین ابراهیمی پور *، رقیه بایرامی، علیرضا رضازاده صفحات 63-72
    مقدمه و هدف
    بخش اورژانس به عنوان قلب بیمارستان و یکی از نخستین نقاط تماس بیماران با سیستم ارائه خدمات درمانی، با مسائل و مشکلات گوناگونی روبرو است. این مطالعه با هدف تبیین چالش های موجود در بخش های اورژانس بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع مطالعات کیفی بود که به شیوه فنومنولوژی در سال 1393 در مشهد انجام گرفت. بیست پرستار و دو متخصص طب اورژانس که با نمونه گیری هدفمند از چهار بیمارستان آموزشی شهر مشهد انتخاب شدند؛ با حضور در مصاحبه های نیمه ساختار یافته، درک و تجارب خود را پیرامون چالش های بخشهای اورژانس بیان کردند. بعد از پیاده سازی مصاحبه ها، داده ها از طریق روش کولیزی با نرم افزار MAXQDA 3 مورد تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    از تحلیل داده ها سه درون مایه مشتمل بر «چالش های مربوط به منابع انسانی»(ویژگی های فردی، ویژگی های حرفه ای،کمبود نیروی انسانی)، « نارضایتی پرستاران» (حداقل هتلینگ و خدمات رفاهی در بیمارستان برای پرسنل، عدم تناسب حقوق و مزایا با حجم کاری ، عدم حمایت از پرستاران) و «چالش های مدیریتی اورژانس» (چالش های ساختاری، چالش های عملکردی ، چالش های مدیریتی نیروی انسانی) استخراج شد.
    نتیجه گیری
    کمبود نیروی انسانی، نارضایتی پرستاران و ضعف مدیریت از مهمترین چالش های بخش های اورژانس بودند. تامین نیروی انسانی کافی، ایجاد حمایت از پرستاران، تعیین دستورالعمل و فرایند برای مراقبت های پرستاری می تواند در کاهش چالش های موجود در بخشهای اورژانس بیمارستانی موثر باشد.
    کلیدواژگان: بخش اورژانس، پرستار اورژانس، مراقبت، بیمار، بیمارستان آموزشی، مطالعه کیفی
  • نادر مرکزی مقدم، ریحانه رحمتی، مژگان محمدی مهر، عبادالله شیری، ساناز زرگر بالای جمع * صفحات 73-79
    زمینه و هدف
    توسعه خدمات پرستاری علاوه بر برخورداری از کادر پرستاری مجرب و توانمند، مستلزم وجود پرستارانی با انگیزهدر یک محیط کاری مناسب می باشد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه جو سازمانی و انگیزش شغلی پرستاران شاغل در بیمارستانهای منتخب نظامی شهر تهران در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، توصیفی - تحلیلی از نوع مقطعی و کاربردی بود. نمونه مورد پژوهش، 340 پرستار کارشناس و بالاتر، با حداقل یکسال سابقه خدمت بودند که به شیوه تصادفی طبقه بندی شده بر اساس سنوات خدمت در چهار بیمارستان نظامی شهر تهران انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های انگیزش شغلی و توصیف جو سازمانی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی نظیرضریب همبستگی پیرسون به کار گرفته شد.
    یافته ها
    %4/55 از شرکت کنندگان را زنان تشکیل دادند. میانگین سنی شرکت کنندگان در پژوهش
    8/9 ±22/32 بود. درخصوص مولفه های جو سازمانی،بیش از نیمی از پرستاران، مولفه روحیه گروهی را بالا و مولفه های مزاحمت، علاقمندی، صمیمیت، ملاحظه گری، فاصله گیری، نفوذ و پویایی و تاکید بر تولید را متوسط ارزیابی کردند. بین کلیه ابعاد انگیزش شغلی با مولفه های جو سازمانی شامل علاقمندی، صمیمیت، ملاحظه گری، فاصله گیری، نفوذ و پویایی و تاکید برتولید رابطه خطی مستقیم و معنی دار دیده شد.(05/0>P). همچنین بین ابعاد روانی و اداری انگیزش شغلی با مولفه جو سازمانی مزاحمت، رابطه خطی معکوس و معنی دار وجود داشت( به ترتیب 014/0= P و 019/0= P).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط کلیه مولفه های جوسازمانی با ابعاد انگیزش شغلی، تلاش در جهت بهبود این مولفه ها، تاثیر قابل توجهی بر بهبود انگیزش شغلی کارکنان و کاهش غیبت از کار و نارضایتی آنها خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، انگیزش شغلی، پرستاران، بیمارستانهای نظامی
  • سیما مرزبان، مهشید معینی نایینی، سید حسین اردهالی، جابر حکمت یار *، علی امیر سوادکوهی صفحات 81-91
    زمینه و هدف
    آسیبهای ناشی از شکست یا خطاهای ناشی از مداخلات بالینی دوره بستری بیمار در بیمارستان از دلایل عمده مرگ و میر در جهان بشمار میرود. در مطالعه حاضر سعی شده با بهره گیری از روش ارزیابی شکست ها و آثار آن، به شناسایی و مستند سازی فرآیندها و گلوگاه های خطر بالقوه و بررسی آثار و علل خطرات، کمی سازی نرخ وخامت (Severity)، احتمال وقوع (Occurrence) و نرخ احتمال کشف خطر و اولویت دهی ریسک پرداخته شود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش جهت شناسایی وضع موجود از روش تحلیل شکستها و آثار آنها (FMEA) و برای طراحی نظام مدیریت ایمنی بیمار از منطق ولره volere) ) بهره می گیرد . این مطالعه در بخش ICU بیمارستان لقمان حکیم تهران انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه شامل شناسایی 16 شکست رایج و اولویت بندی آنها بود که مهمترین آنها عبارتند از اشتباه در پذیرش یا عدم پذیرش بیماران، اشتباه در زمان ترخیص بیمار، عدم رعایت اصول کنترل عفونت، اشتباه در تجویز دارو و شیوه دستوردهی برای بیماران، که با اعداد اولویت ریسک ) (RPNبترتیب 1000، 1000 ، 1000 ، 800 بعنوان شکستهای مهم بخش مراقبت ویژه اولویت بندی شدند.
    نتیجه گیری
    طراحی استانداردها و راهنماهای بالینی در بخش و تدوین معیارهای پذیرش یا عدم پذیرش بیماران بر پایه پزشکی مبتنی بر شواهد، تدوین راهنمای کنترل عفونت در بخش مراقبتهای ویژه و آموزش آنها از جمله پیش بینی استانداردهای فضای فیزیکی، راهنمای شستشوی دست و فرآیند استاندارد ضدعفونی ابزار و تجهیزات بعنوان نیازمندی های اصلی نظام مدیریت ایمنی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، ارزیابی شکست و تحلیل، بخش مراقبت ویژه، حاکمیت خدمات بالینی
  • مهناز افشاری *، علی محمد مصدق راد، محمد عرب صفحات 93-101
    زمینه وهدف
    بخش سلامت ایران با تقاضای نامحدود و منابع محدود مواجه است. سازمان های بیمه گر که نقش عمده ای در تامین منابع مالی بخش سلامت و بازپرداخت هزینه های مراکز درمانی دارند، مبالغی را تحت عنوان کسورات صورت حسابها، به بیمارستان ها باز پرداخت نمی کنند. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر اجرای مدیریت کیفیت بر کاهش کسورات بخش اعمال جراحی بیمارستان ولیعصر (عج) است.
    مواد و روش ها
    برای انجام این پژوهش کاربردی از روش اقدام پژوهی مشارکتی استفاده شد. گروه بهبود کیفیت بخش اعمال جراحی بیمارستان تشکیل شد. این گروه با استفاده از مدل مدیریت کیفیت مصدق راد، برنامه کاهش کسورات بخش اعمال جراحی را تدوین و اجرا کرد. برای تعیین میزان تاثیر مدیریت کیفیت بر کاهش کسورات بخش اعمال جراحی بیمارستان، شاخص کسورات این بخش در شش ماهه اول سال 1393 با مدت مشابه سال قبل مقایسه شد.
    نتایج
    در شش ماهه اول سال 1392 به طور متوسط به ازای هر بیمار عمل جراحی شده مبلغ 339572 ریال کسورات زده شد. ناخوانا بودن یا پرنکردن کامل برگه شرح عمل و برگه بیهوشی، کدگذاری اشتباه اعمال جراحی، کم یا اضافه درخواستی کای جراحی، اضافه درخواستی ساعت بیهوشی، پرنکردن کامل چارت بیهوشی، اشتباه در محاسبات و اختلاف نظر در نحوه پرداخت بین ارائه دهنده خدمت و بیمه ها از علل عمده کسورات بخش اعمال جراحی بیمارستان بودند. پس از تعیین راهکارها، برنامه اصلاحی مناسب برای کاهش کسورات تدوین و اجرا شد. میزان کسورات از 9/6 درصد به 8/3 درصد رسید (کاهش 9/44 درصدی کسورات). متوسط کسورات برای هر بیمار در نیمه اول سال 1393 برابر با 262818 ریال بود.
    نتیجه گیری
    استقرار یک سیستم مدیریت کیفیت مناسب، تشکیل تیم بهبود کیفیت و ارتقای فرآیندهای کاری می تواند در کاهش کسورات صورتحساب ها و افزایش درآمدهای قابل تصرف بیمارستان ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، بهبود مستمر کیفیت، کسورات، بیمارستان، اقدام پژوهی
  • محمدرضا توکلی *، سعید کریمی، مرضیه جوادی، علیرضا جباری صفحات 103-113
    زمینه و هدف
    در سال 1374 دستورالعمل اداره نظام نوین امور بیمارستان ها(کارانه) ابلاغ گردید و این طرح به مدت 20 سال در بیمارستانها اجرا شد. در اوایل مهر 1393 دستورالعمل جدید طرح کارانه با عنوان طرح مبتنی بر عملکرد با هدف رفع نواقص طرح قبلی مورد بازبینی قرار گرفت و به اجرا درآمد. هدف اصلی پژوهش تعیین راهکارهای اصلاحی ارتقا عملکرد نظارت و بهبود اجرای دستورالعمل جدید طرح کارانه در سال1394بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر به شیوه کیفی از نوع فنومنولوژی بود. از مصاحبه عمیق برای گردآوری داده ها استفاده شد. نمونه های مورد بررسی یازده نفر از مدیران میانی و ارشد و اساتید دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. روش تحلیل داده ها تحلیل محتوایی بود.
    یافته ها
    در این پژوهش، هشت تم اصلی و ده تم فرعی به دست آمد که هشت تم اصلی عبارت از سیاستگذاری صحیح، اصلاح سیستم مدیریت در نظام سلامت، بسترسازی فرهنگی در حمایت از نظارت، برنامه ریزی صحیح، ایجاد انگیزه در پزشکان، اصلاح زیرساختها، بهبود سیستم آموزش و اطلاع رسانی و ایجاد تعاملات سازنده مدیران ارشد و مسئولان مراکز بود.
    نتیجه گیری
    .به منظورکارآمدتربودن سیستم سلامت، بایستی نقاط ضعف دستورالعمل جدید طرح کارانه به خوبی بررسی شود وبا برطرف کردن چنین نقاط ضعفی بتوان بااجرای طرح جدیدباعث رضایت مندی بیشتر پزشکان وپرسنل رافراهم نمود. پیشنهادمیگردد برای بهتر اجرایی شدن طرح از راهکارهای اصلاحی موجود در این پژوهش استفاده شده و همچنین پایش مستمرونظارت قویتربرطرح ادامه پیدا کند تاطرح به اهداف اصلی خودکه رضایت پرسنل و بیماران است برسد.
    کلیدواژگان: دستورالعمل طرح کارانه، مدیران ارشد، مدیران میانی، مطالعه کیفی، ارتقاء عملکرد، نظارت، طرح تحول سلامت
  • نرگس تنکمانی *، مجید صفاری نیا، لیلا قبادی صفحات 114-123
    زمینه و هدف
    کارکنان بیمارستان ازجمله پزشکان، پرستاران و خدمه در معرض خطرات مختلفی از جمله بیماری های روحی و جسمی قرار دارند. هدف مطالعه، پیش بینی عملکرد شغلی برحسب مولفه های شوخ طبعی و سلامت روان پرسنل بیمارستان ضیائیان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بود. حجم نمونه به تعداد 120 نفر (74زن و 46مرد) که در سال 1395 مشغول به کار بودند که به روش نمونه گیری غیرتصادفی و داوطلبانه انتخاب گردید که با طیف متنوعی از پرسنل بیمارستان اعم از پرستاران، پزشکان و کارمندان بود بعد از توضیح درباره نوع پژوهش و همچنین نحوه پرکردن پرسشنامه ها بعد از موافقت آنها برای همکاری، میان آنها پرسشنامه های عملکردشغلی پاترسون، مولفه های شوخ طبعی مارتین و همکاران و سلامت روان گلدبرگ توزیع گردید. به منظور تجریه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون همزمان و تحلیل خوشه ایاستفاده گردید و در نهایت از نرم افزار SPSS نسخه 17 استفاده شد.
    نتایج
    از بین مولفه های شوخ طبعی و سلامت روان شوخ طبعی خود ارزنده سازانه، افسردگی و کارکرد اجتماعی، به صورت مثبت و معناداری عملکرد شغلی را پیش بینی نمودند. افسردگی، دارای بزرگ ترین ضریب بتا برابر26/0برای عملکرد شغلی می باشد که نشان می دهد این متغیرقوی ترین، سهم را برای تبیین متغیر ملاک فراهم می آورد. همچنین تفاوت معناداری در سطح 05/0 بین عملکرد شغلی خوشه شوخ طبعی منفی مرضی و خوشه شوخ طبعی مثبت سالم(97/7-t=، 001/0>P) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    انتخاب سبک شوخ طبعی موثر و افزایش سلامت روان پرسنل باعث بهبود عملکرد شغلی آنها خواهد شد و با توجه به محیط استرس زای مراکز درمانی ضروری به نظر می رسد کارگاه هایی جهت افزایش سلامت روانی و کاربرد شیوه های شوخ طبعی سالم به عنوان راهی برای ارتقا عملکرد پرسنل مراکز درمانی در نظر گرفته بشود.
    کلیدواژگان: عملکردشغلی، سبک های شوخ طبعی، سلامت روانی، بیمارستان
|
  • Mohammad Mehdi Ghaemi, Hamid Moghaddasi, Alireza Kazemi * Pages 9-16
    Background
    Despite the fact that only one-third of chest pains occur due to heart diseases, still physicians have tendency to admit most of these patients to reduce risk of negligence and its consequences.Clinical decision support systems (CDSS) enable physicians to distinguish better cardiac from non-cardiac chest pain. This study reviewed articles which focused on this issue.
    Materials And Methods
    Google scholar and PubMed database were targeted for search. Out of ninety primary matching articles based on the title, abstract and keywords, 28 full texts were relevant which were included in this study.
    Results
    Included articles were classified into two categories such as managing hospital resources and increasing the accuracy of diagnosis. Study results in the first categoryshowed decrease in both reception and referral time up to 30% and length of hospital stay up to 26% using CDSS. In the second category, the highest reported accuracy of diagnosis was 97% and the maximum sensitivity and specificity were 100% and 89.43% respectively. Even though, the results of a study revealed that the accuracy of decision support system in diagnosing cardiac chest pain was better than the compared cardiologists.
    Conclusion
    Considering the role of CDSS in managing hospital resources and improving accuracy of diagnosing cardiac chest pain, it is suggested that emergency wards and cardiac screening centers equipped by these systems.
    Keywords: Coronary Artery Disease (CAD), Cardiac chest pain, Diagnosis accuracy, Hospital resources management, Clinical Decision Support System (CDSS)
  • Dr Mohammad Arab *, Seyed Masood Mousavi, Dr Aidin Arian Khesal, Dr Ali Akbarisari Pages 17-26
    Background
    in order to quality improvement, accreditation standards implemented with focus on the clinical and non clinical services. A nationwide intervention such as hospital accreditation can affect on measures related to the provision of high quality services. Indeed, such devices can be considered as effective tools in macroeconomic health sector policymaking. The main objective of current study was to investigate the effect of accreditation system on the key performance indicators of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    The study was a semi-experimental and descriptive-analytical one which conducted longitudinal using an Interrupted Time Series Analysis approach. Data related to the key performance indicators including average long of stay, Caesarean percent, turnover rate, patient satisfaction percent, bed occupancy rate, self-ordered discharge from emergency room and net death rate) was accumulated through multiple visits to the hospitals during 2012-2014. STATA software was used for data analysis.
    Results
    The study results revealed that based on implementation of accreditation model, the average stay of patients in the hospitals cesarean section rate and turn-over intervals decreased, while the percentage of patient satisfaction and bed occupancy average increased. Moreover, self-ordered discharge from emergency room and average of net death rate indicator showed no change.
    Conclusion In general, it can be concluded that the health system partially has achieved a part of their objectives means key performance indicators promotion as a result of hospital accreditation implementation in hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. In order to assess more accurate investigation and understanding the nature of the system effectiveness, analysis of different aspects of hospitals performance indicators and the nature of their changes in longer period seems to be helpful.
    Keywords: Accreditation, Key performance indicators, Interrupted Time Series Analysis
  • Cyrus Alinia, Dr Arash Rashidian *, Dr Kazem Naddafi Pages 27-34
    Background
    This study aimed at assessing and economic analysis of the existing market of treatment devices of infectious waste in Iranian hospitals.
    Material and
    Methods
    In the current descriptive- analytical study which was performed in 2013, the data resulting from national cross- sectional study in Center of Environmental and Occupation Health in 2012 and interview with relevant authorities in 14 Tehran's hospital with at least three years experience using the facilities were utilized.
    Results
    Until 2012, 883 hospitals have been active in nationwide that more than 64% of them owned by university of medical sciences and SBMU and TUMS with 114 and 45 centers have the highest number of hospitals respectively. Also hospital beds per 1000 population in the country were calculated 1.78. About 80% of hospitals utilized wet thermal and mostly based on autoclave machines for treatment which market share of domestic products is about 55% that Koosha Company, TEM and KAZU have the largest share with 39%, 23.5% and 12.9% respectively.
    Conclusion
    Existence a large heterogeneity in the type and function of the studied devices has created possible of Cartel in an oligopoly atmosphere which with a targeted regulation and policy making toward protectionism, it can be observed price decreasing, enhancing effectiveness, quality and safety increasing of infectious waste treatment facilities
    Keywords: Hospital, Infections waste treatment, Incinerator, Wet thermal, Oligopoly market
  • Soudeh Bayat *, Davood Hoseini Hasheminejad, Mahdieh Bod Pages 35-53
    Background
    Recently, the medical tourism is developing more and more over the world. Due to the potential of medical tourism in Iran, this study aimed at identifying medical tourism characteristics in terms of tourist destination and therapeutic centers in Iran.
    Materials And Methods
    According to literature reviews and experts interviews, components of medical tourists attraction were investigated ana a questionnaire provided. After baseline, items which were not valid and reliable omitted and final questionnaire distributed and completed among experts Such as physicions, academic members, managers and medical staff in eight public and private hospitals in Tehran city.
    Results
    Regarding the study results based on the respondance view, the more and the less important components of medical tourist's attraction in Iran included hospital validity, costs, quality of care, hospital staff training, position and political environment, regulatory policy, infrastructure and location of hospital and economic situation. The main problem of medical tourism represented as lack of obvious treatment process and support system. In similar studies, low tretmant costs in destination country was the important motivation of medical travel and factors such as political, economic, regulations and standards and medical centers validity have been addressed to make decisions about the origin country.
    Conclusion
    This study based on current and priorities assessed the developing dimensions of the medical tourism in macro and micro levels from perspective of medical tourism activists. Medical tourism development requires comprehensive and integrated approach which has been achived using coordinate cooperation, planning and implementation of micro and macro strategies among relevant organizations.
    Keywords: Medical tourism, Destination characteristic, Hospital characteristic
  • Yeganeh Hayati, Dr Elham Movahed, Dr Mohammad Arab* Pages 55-62
    Background
    Hospital managers inevitably have a major impact on their employee's health and because professional cohesion acheives in the shadow of psychological balance; possessing mental health is important among hospital staff. Therefore, current study aimed to determine the status of manager's leadership style and its relationship with mental health staff of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences in 2014.
    Materials And Methods
    This study was a cross-sectional and descriptive-analytical one and sample size consisted of 91 executives, intermediate managers and 320 employees of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Fiedler leadership style instrument and general health questionnaire were used. Collected data was analyzed by SPSS software version 22 using descriptive and inferential statistics tests.
    Results
    Responsive rate was85% (272/320). Most of managers adopted task-oriented leadership style. There was a statistically significant relationship between leadership style and mental health, physical problems, anxiety, social function and depression among staff (P
    Conclusion
    Managers can be effective on mental health staff using relationship-oriented leadership style adoption and it seems necessary to train managers in adopting appropriate leadership models and styles in order to prevent and reduce mental health disorders among employees in different situations.
    Keywords: Mental health, Leadership style, Managers, Staff, Hospital
  • Dr Hoseiin Ebrahimipuor* Pages 63-72
    Background
    The emergency department is as heart of hospital and is one of the first points of contact for patients with health care system are facing a variety of challenges. This study aimed to explore the challenges of emergency departments in teaching hospitals of Mashhad University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This study was carried out through a qualitative approach and phenomenology method in 2013 in Mashhad, Iran. Twenty nurses and two emergency medicine specialists were recruited from four teaching hospitals in Mashhad Iran using purposive sampling. Data were collected through semi-structured in-depth interviews. Interviews were transcribed verbatim and analyzed using conventional content analysis approach according to colaizzi with MAXQDA 3 software.
    Results
    The results of this study indicated that challenges of emergency department lay in Three main aspects including: "challenges in Human resources"(personal characteristics, professional characteristics and human resource limitations), "nurse's dissatisfaction"(less quality hospital hoteling and services for staff, disproportion between the workload and salaries, Lack of support from nurses) and " challenges in human resources management "(Structural challenges, the performance challenges and challenges in human resource management). Each theme included several category and subcategory that explain various aspects of the challenges in emergency department.
    Conclusion
    Human resource limitations, nurse's dissatisfaction and poor management were the most important challenges. Providing adequate human resources, support of nurses and determination guidelines and process for nursing care can reduce these challenges in hospital emergency departments.
    Keywords: Emergency department, Emergency department nurse, Patient, Caring, Teaching hospital, Qualitative study
  • Dr. Nader Markazi Moghaddam, Reyhaneh Rahmati, Dr. Mojgan Mohammadimehr, Ebadollah Shiri, Dr. Sanaz Zargar Balaye Jame* Pages 73-79
    Background
    Beside qualified and capable nursing personnel, nursing care development requires motivated nurses to work in an appropriate environment. This study aimed at determining the relationship between organizational climate and nurse's job motivation in selected Army hospitals of Tehran city in 2015.
    Materials And Methods
    In this study was a descriptive -analytical and cross sectional one. The sample size consisted of 340 employed nurses in hospitals with at least one year work experience which were stratified randomly selected based on work experience among four army hospitals in Tehran. Data were collected using two questionnaires including job motivation and organizational climate. In order to data .analysis, descriptive and analytical tests such as Pearson correlation coefficient were utilized.
    Results
    One hundred and eighty nine of participants (55.4%) were female. Mean age of nurses’ average was 32.22 ±9.8 years. More than half of nurses had evaluated group spirit as high level and hindrance, engagement, intimacy, consideration, spacing, thrust and production emphasis as moderate level. There was a direct significant relationship between all components of job motivation and engagement, intimacy, consideration, spacing, thrust and production emphasis (P
    Conclusion
    Regarding the relationship between all components of the organizational climate with job motivation, attempt to improve these components will have significant impact on motivation improvement, reducing absenteeism and job dissatisfaction.
    Keywords: Organizational climate, Job motivation, Nurses, Army hospitals
  • Dr. Sima Marzban, Mahshid Moeini Naini, Sayed Hossein Ardehali, Jaber Hekmatyar *, Aliamir Savadkouhi Pages 81-91
    Background
    Injuries related to failures and errors due to clinical interventions in patient hospitalization period in hospital are the main reasons of mortality and mortality in worldwide. This study tries to identify and description ICU care failures and assessing the causes of risks, Severity, Occurrence and identifying risk probability ratio and risk prioritizing using FMEA method.
    Materials And Methods
    This study was carried out in order to evaluating existing situation using Failure Mode and Effect Analysis and utilizes volere logic to plan the patient safety management system. This study performed in the intensive care unit of Loghman Hakim hospital in Iran.
    Results
    Study finding revealed sixteen routine failures and its priorities which the five main issues were documented as error in decision phase for patients admission or in-admission (PRN 1000), error in discharge time of patient from ICU (PRN 1000), insufficient infection control (PRN 1000) and error in clinical ordering and prescriptions (PRN 800).
    Conclusion
    The main requirements of the patient safety management identified as planning standards and clinical guidelines, developing evidence based admission and non admission indicators, enacting infection control rules and education of anticipating standards places, hand washing and disinfecting instrument and equipments.
    Keywords: Patient Safety, Failure mode, effect analysis, Intensive care unit, Clinical Governance
  • Mahnaz Afshari *, Dr. Alimohammad Mosadeghrad, Dr. Mohammad Arab Pages 93-101
    Background
    The health system of Iran is suffering from resources shortage. The health insurance companies (payers) do not confirm all hospitals’ claims (bills) and as a result do not reimburse them completely. Decreasing the amount of these deductions helps healthcare managers to use their resources efficiently. This study aimed to examine the impact of a quality management model on reducing the amount of healthcare insurance deductions at operating theatre department of Valiasr hospital in 2014-2015.
    Materials And Methods
    A participatory action research was used for the intervention. A quality improvement team was established and using the ten-step quality management model improved operational processes at operating theatre department. Related data were collected before and after the intervention to determine the effect of quality management system on deductions.
    Results
    The average deduction per patient at the beginning of the study was 339572 Rials. Illegible and uncompleted patient’s medical records, using wrong codes of surgery and anesthetics in documents and miscalculation were the main reasons of deductions. The reasons for deductions were identified and appropriate solutions were applied to decrease the amount of deductions at operating theatre department. The average deduction per patient at the end of study was 262818 Rials. The amount of deductions has decreased from 6.9 % to 3.8 %. The quality management system helped reduce the amount of deductions by 44.9%.
    Conclusion
    Implementing an appropriate quality management model appropriately helps reduce deductions in hospitals effectively
    Keywords: Quality management, Continuous quality improvement, Deductions, Hospital, Action research
  • Mohammadreza Tavakkoli *, Dr. Saeed Karimi, Dr. Marzieh Javadi, Dr. Alireza Jabbaria Pages 103-113
    Background
    In year 1995, new system administration plan of hospitals (fee for service) was notified. This scheme was implemented in hospitals for 20 years. In the early September 2104, new guidelines of performance-based fee for service plan with the aim of deficiencies in the previous plan was reviewed and implemented in hospitals in Isfahan. This study aimed at investigating reform strategies to improve monitoring performance and infrastructure implementation development of the new scheme of fee guidelines in 2014.
    Materials And Methods
    This study was a qualitative one based of phenomenology. Depth interviews were used to collect data. Eleven individuals assessed including top and middle managers and professors of Isfahan University of Medical Sciences using content analysis method.
    Results
    In this study, eight main themes and ten sub-themes extracted including appropriate policy making, health management reform in health system, cultural building in monitoring, proper planning, physician's motivation, infrastructure improvement, improving training, informatics and constructive interactions between senior managers and hospital's directors.
    Conclusion
    With the aim of rationalizing the health system, new instructions and fee for service plan should be considered well to tackle weak points. It seems that coping with these weak spots in new fee for service plan, has feasibility to provide more satisfaction among physicians and staff. To achieve main goal of the project which defined as patients and staff satisfaction, using new reform strategies to facilitate plan implementation, continuing observation and stronger mentoring recommended.
    Keywords: Instructions of fee for service plan, Senior managers, Middle managers, Qualitative study, Performance improvement, Monitoring, Health reform plan
  • Narges Tankamani *, Dr. Majid Saffari Nia, Leila Ghobadi Pages 114-123
    Background
    Hospital staffs including physicians, nurses and crew are exposed to various risks including physical and mental illnesses. The study aimed at predicting job performance based on humor components and mental health among staff of Ziaeyan hospital.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive- analytical one. Sample size was 120 individuals (74 females and 46 males) who selected via non- randomly and Voluntary With a diverse range of staff including nurses, physicians in 2014. After explaining about research type and filling voluntary questionnaires with informed consent, job performance Paterson, Martin et al humor components and Goldberg mental health instruments were disseminated. SPSS Software version 17 utilized to data analysis using regression and cluster analysis.
    Results
    Among of humor components and mental health, Self-enhancing, depression and social performance predicted job performance positively. Depression has the largest ß coefficient(0.26) for job performance which revealed this variable the strongest one and provided main contribution to explain the criterion variable. Also, there was a statistically difference between negative morbid humor clusters and positive and healthy clusters of humor in the significant level less than 0.05(t= -7.97, p
    Conclusion
    Selection of humor style and enhancing mental health of hospital staff will cause job performance improvement. Regarding stressful environment of hospital, it seems providing better mental health and applying healthy styles of humor as a proper way to staff performance improvement which should be considered.
    Keywords: Job performance, Styles of humor, Mental health, Hospital