فهرست مطالب

بیمارستان - سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1396)

مجله بیمارستان
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روح انگیز اسدی، مسعود اعتمادیان *، پژمان شادپور، فاطمه سمنانی صفحات 9-18
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر، بیمارستان هاشمی‏نژاد بعضی از خدمات غیردرمانی خود را یا برون‏سپاری کرده ویا تصمیم بر برون‏سپاری آن به بخش خصوصی دارد. انتخاب و ارزیابی تامین‏کننده موضوع بحرانی و اصلی در برون‏سپاری خدمات بیمارستانی می‏باشد. لذا در این پژوهش به انتخاب و ارزیابی تامین‏کنندگان برای خدمات برون‏سپاری شده در بیمارستانها پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    جهت نیل به این هدف ابتدا با بررسی مطالعات و با استفاده از نظرات خبرگان و کارشناسان بیمارستانی متشکل از مدیریت بیمارستان، مدیر کیفیت، مدیر منابع انسانی، مسئولان بخشهای برون‏سپاری شده و سایر خبرگان و متخصصان مرتبط با این حوزه، معیارهای ارزیابی و انتخاب تامین‏کنندگان خدمات برون‏سپاری شده شناسایی شد که شامل 14 معیار بود. معیارهای شناسایی شده در سه حوزه ویژگی های خدمت، ویژگی های تامین‏کننده و معیارهای ارتباطات در زنجیره‏تامین دسته‏بندی شدند. مساله انتخاب تامین‏کننده جز مسائل تصمیم‏گیری چند معیاره می‏باشد. بنابراین با استفاده از رویکرد تحلیل سلسله مراتبی و با کمک نرم افزار Expert choice 11 معیارها وزن‏دهی و رتبه‏بندی شدند.
    نتایج
    بر اساس نتایج حاصل شده، زیر معیارهای کیفیت خدمات، سیستم‏های مدیریتی، مشتری‏مداری، امنیت اطلاعات تاثیر بیشتری بر انتخاب تامین‏کنندگان داشتند و زیر معیارهای، موقعیت جغرافیایی، انعطاف‏پذیری و توانایی حل مساله کمترین اولویت را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    تامین‏کننده C در معیار ارتباطات دارای بالاترین اولویت و تامین کننده A در دو معیار دیگر یعنی ویژگی های خدمت و ویژگی های تامین‏کننده دارای اولویت بالاتری برای انتخاب تامین کننده دارا بود. تامین کننده A در رتبه اول، تامین کننده C در رتبه دوم و تامین کننده B در رتبه بعد قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تامین کنندگان، انتخاب و ارزیابی، زنجیره تامین، تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل سلسله مراتبی، برون سپاری، خدمات بیمارستانی
  • نرگس اسدی جنتی *، علی ماهر صفحات 19-26
    زمینه و هدف
    آلودگی میکروبی بخش های بیمارستان از مهم ترین عوامل زمینه ساز انتقال عفونت های بیمارستانی در بیماران بستری در واحدهای بیمارستان به شمار می آید. این مطالعه باهدف تحلیل خطا در تشخیص آلودگی میکروبی بخش مراقبت های ویژه یک بیمارستان و تحلیل علل ریشه ای آن در سال 94 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در سه مرحله انجام شد. مرحله اول توصیف نمونه مورد مطالعه به صورت گزارش موردی بود. مرحله دوم به منظور شناسایی عوامل موثر بر بروز خطا با استفاده از تحلیل علل ریشه ای خطا و انجام مصاحبه و برگزاری پنل کارشناسی صورت گرفت.
    در مرحله سوم با استفاده از پرسشنامه خودساخته و به کارگیری تکنیک دلفی راهکارهای مناسب برای خطاهای شناسایی شده ارائه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    نتایج
    عمده ترین علل ایجاد عفونت بیمارستانی در بخش مراقبت های ویژه شامل علل مدیریتی و سازمانی، علل مرتبط با وظیفه، علل مرتبط با تجهیزات آزمایشگاه، علل مرتبط با آموزش، علل مرتبط با تیم کاری و علل مربوط به شرایط کاری بود. یافته های حاصل از تکنیک دلفی نشان داد که اقدامات ساده ای نظیر شستن دست و استفاده از لوازم یک بارمصرف به طور قابل ملاحظه ای در پیشگیری از عفونت بیمارستانی موثر هستند.
    نتیجه گیری
    یکی از مهم ترین راه های پیشگیری و کنترل عفونت های بیمارستانی، بررسی علل ریشه ای این عفونت ها است. همچنین آموزش پرسنل در خصوص روش های موثر مراقبت و کنترل عفونت های بیمارستانی و فرهنگ ایمنی بیمار باید موردتوجه مدیران باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، عفونت بیمارستانی، تحلیل علل ریشه ای، گزارش موردی
  • سودابه خسروی، سید ابوالفضل ذاکریان *، خدیجه ادبی باویل علیایی، کمال اعظم، ابوالفضل علیاری صفحات 27-34
    زمینه و هدف
    ارزیابی قابلیت اطمینان انسان شامل استفاده از روش های کمی و کیفی جهت پیش بینی سهم انسان در بروز خطا می باشدلذا بکارگیری تکنیک های ارزیابی قابلیت اطمینان در محیط های کاری حساس جهت پیشگیری و محدود ساختن پیامدهای ناشی از خطاها لازم است. بهداشت و درمان یکی از حوزه های با ریسک بالا محسوب می شود. باتوجه به بالا بودن آمار انجام عمل سزارین در کشور، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی قابلیت اطمینان انسان در طول این عمل انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع کیفی بودهکه به صورت مقطعی با استفاده از تکنیک EMEA انجام شد.در این مطالعه ابتدا با روش تحلیل سلسله مراتبی وظایف، فرآیند عمل به وظایف و زیر وظایف تقسیم شد.سپس براساس دستورالعمل EMEA برگه کار برای تمامی پرسنل اتاق عمل تکمیل گردید.
    نتایج
    در مجموع 126 خطا،شامل 40 خطا(31.75%) مربوط به فعالیت های پرستار سیار،34 خطا(26.98%)مربوط به فعالیت بیهوشی و 33 خطا(26.19%) مربوط به فعالیت های پرستار دست شسته و19 خطا (15.08%)مربوط به فعالیت های جراح،شناسایی شدند.به طور کلی خطاهای مبتنی بر مهارت ،بیشترین میزان(51.59%)و خطاهای مبتنی بر قضاوت،کمترین میزان(1.59%)را تشکیل می دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده،برای وظایف سه گروه شغلی پرستار سیار،پرستار دست شسته و کارشناس بیهوشی،خطاهای مبتنی بر مهارت(با بیشترین درصد فراوانی)و برای وظایف شغلی جراح،خطاهای مبتنی بر دانش (بیشترین درصد فراوانی) باید در اولویت کنترل خطاها قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: قابلیت اطمینان، خطای پزشکی، سزارین، اتاق عمل
  • حجت رحمانی، قاسم رجبی واسوکلایی، قاسم رجبی واسوکلایی، جلال سعیدپور، مهدی رضایی، سمیه نیکان، بهمن خسروی * صفحات 35-41
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش کلیدی مدیریت منابع انسانی در سازمان های بهداشتی و درمانی، بررسی و آسیب شناسی منابع انسانی ضروری است. بنابراین، این مطالعه با هدف آسیب شناسی منابع انسانی در مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش توصیفی – تحلیلی در سال 1395 انجام شد. در این پژوهش، تعداد 342 نفر از کارکنان مجتمع بیمارستانی امام خمینی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد مدل سه شاخگی جمع آوری، سپس با استفاده از روش های آماری توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های مطالعه نشان داد بیشترین میانگین و انحراف معیار مربوط به بعد انگیزش و رضایت شغلی (02/1±51/3) و کمترین میانگین و انحراف معیار مربوط به بعد بهبود روش ها (84/0±81/2) است. از بین مولفه های مورد مطالعه؛ مولفه رفتاری بیشترین امتیاز(29/3) و مولفه زمینه ای کمترین امتیاز(91/2) را به خود اختصاص داده اند. همبستگی بین عوامل ساختاری، رفتاری و زمینه ای با مشخصات دموگرافیک نشان داد که رابطه این عوامل فقط با متغیر جنسیت از نظر آماری معنادار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، مدیران منابع انسانی باید به تمامی عوامل موثر در شناخت آسیب های سازمانی به ویژه فرهنگ سازمانی، انگیزش و رضایت شغلی، آموزش کارکنان، امنیت شغلی و مشتری گرایی با توجه به اهمیت و نقشی که در ارائه خدمات مطلوب دارند، توجه ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی سازمان، مدیریت منابع انسانی، مدل سه شاخگی
  • یوسف پاشایی اصل، علی جنتی، معصومه قلی زاده، ابراهیم جعفری پویان، محمد تقی خدایاری، محمد عرب * صفحات 43-51
    زمینه و هدف
    رشد روز افزون گردشگری پزشکی و نیز رقابتی شدن این کارکرد، لزوم توسعه و ارتقا کمی و کیفی خدمات پزشکی مورد نیاز گردشگران را انکار ناپذیر نموده است. این پژوهش با هدف تعیین میزان رضایتمندی گردشگران پزشکی مراجعه کننده به شهر تبریز جهت درمان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 82 نفر از گردشگران پزشکی مراجعه کننده به کلیه بخش های بستری بیمارستان های منتخب تبریز انجام گرفت. در این مطالعه از پرسشنامه روا و پایای محقق ساخته 28 سوالی ، برای جمع آوری داده ها استفاده شد.ضریب آلفای کرونباخ برای تایید پایایی عدد 708/0 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 استفاده شد. از روش نمونه گیری در دسترس برای جمع آوری داده ها استفاده شد. ازضریب همبستگی اسپیرمن برای بررسی ارتباط بین ابعاد مختلف رضایت بیماران نیز استفاده گردید.
    نتایج
    رضایت در هر کدام از محور ها شامل فرهنگی(88/51 درصد)، ساختاری(50/57 درصد)،نظام پرداخت بیمه ای(04/16 درصد)، نظام اطلاع رسانی و کانال های ارتباطی(34/41 درصد) و اقتصادی و مالی(35/50 درصد) بدست آمد. بعد نظام اطلاع رسانی و کانالهای ارتباطی تاثیر زیادی در بعد اقتصادی و مالی داشت(001/0 p <).
    نتیجه گیری
    برای تبدیل شهرتبریز به قطب گردشگری پزشکی وافزایش توسعه اقتصادی منطقه ، توجه مدیران و سیاست گذاران سلامت به میزان رضایتمندی گردشگران خارجی ورفع چالش ها ی پیش روی آنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رضایت، گردشگر پزشکی، بیمارستان، تبریز، بخش بستری
  • سعید محمودی، زینب غلام پور نقندر، فرهاد حبیبی نوده *، حسین صفری، پروین عباسی بروجنی صفحات 53-62
    زمینه و هدف
    طول مدت اقامت یکی از مهمترین و کاربردی ترین شاخص های بیمارستانی است که امروزه به طور گسترده ای در تحلیل عملکرد بیمارستانها بکار گرفته می شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر طول مدت اقامت بیمار انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی بود که در سال 1393 انجام شد. جامعه ی پژوهش شامل 40 نفر از مدیران پرستاری و سوپروایزرهای 13 بیمارستان منتخب آموزشی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه ی مقایسات زوجی بود که روایی آن با نظر کارشناسان و اساتید و با استفاده از تکنیک لاوشه و پایایی آن بر اساس نرخ ناسازگاری 01/0 مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها نیز به کمک نرم افزار Expert Choice11 انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد به طور کلی در بیمارستان های مورد مطالعه، عامل «روش های تشخیص، معالجه و مراقبت (کارایی درمان)» با میانگین 214/0 بالاترین اولویت و «پذیرش و ترخیص در روزهای پایانی هفته و ایام تعطیل» با میانگین 036/0 پایین ترین اولویت را نسبت به سایر عوامل اثرگذار بر طول مدت اقامت بیمار کسب کرده اند.
    نتیجه گیری
    کارایی درمانهای ارائه شده و استفاده از امکانات و روش های مناسب تشخیصی و درمانی و همچنین عوامل مرتبط با نیروی انسانی بیمارستانها، هم از نظر کمی و هم از بعد کیفی بر طول اقامت بیماران تاثیرگذار بودند و نیازمند برنامه ریزی و توجه بیشتر توسط مسوولین بیمارستانها میباشند.
    کلیدواژگان: طول اقامت بیمار، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، بیمارستان های آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی
  • سراج الدین گری، ابوالفضل روزبه، بهمن خسروی، فرهاد حبیبی نوده *، آرزو رهبری، حسین صفری صفحات 63-72
    زمینه و هدف
    تخلفات اداری کارمندان در محیط کار منجر به ایجاد تضاد بین اهداف فردی و سازمانی می شود. با توجه به طولانی بودن روند رسیدگی به تخلفات اداری، این مطالعه با هدف شناسایی و ارائه راهکارهای کاهش زمان رسیدگی به این تخلفات در حوزه سلامت انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر در سه مرحله انجام شد. در مرحله اول با استفاده از روش پژوهش کیفی (مصاحبه) علل تاخیر در رسیدگی به تخلفات و راهکار کاهش آن ها استخراج گردید. در مرحله دوم، جهت بررسی میزان توافق خبرگان بر روی راهکارهای ارائه شده از تکنیک دلفی استفاده شد و در مرحله‏ سوم، راهکار‏های کاربردی شناسایی شده در نتیجه‏ تکنیک دلفی، با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی اولویت بندی شدند.
    نتایج
    با استفاده از مصاحبه، 39 راهکار حاصل شد که پس از مشاوره و نظرسنجی از خبرگان در دور اول دلفی، در نهایت 23 راهکار مورد تایید قرار گرفت. راهکارهای حاصل شده با استفاده از پرسشنامه خودساخته در اختیار 15 نفر از خبرگان مربوطه قرار گرفت و در نهایت 18 راهکار مورد تایید نهایی قرار گرفت. راهکارها، به 6 گروه راهکارهای انگیزشی، تشکیلاتی، اداری، سازمانی، فرآیندی و راهکارهای مربوط به گروه تحقیق تقسیم شدند.
    نتیجه گیری
    آموزش به عنوان کلید اصلی جلوگیری از تاخیر می تواند در تمامی سطوح و فرآیند ارائه خدمات موثر واقع شود. استفاده از مدیران با آگاهی و دانش بالا در سطوح مختلف و همچنین به کارگیری گروه تحقیق باتجربه و بادانش در زمینه تخلفات اداری می تواند موجب افزایش سرعت رسیدگی به پرونده ها شود.
    کلیدواژگان: تخلفات اداری، رسیدگی به شکایات، دانشگاه های علوم پزشکی، تکنیک دلفی
  • سمیه نوری، لیلا ریاحی *، کامران حاجی نبی، کتایون جهانگیری صفحات 73-82
    زمینه و هدف
    اولویت بندی و تخصیص منابع از مهم ترین موضوعات بخش سلامت بوده و عادلانه بودن آن ها نیازمند در نظر گرفتن معیارهای مختلفی است. این مطالعه به منظور شناسایی معیارهای مورداستفاده برای اولویت بندی و تخصیص منابع در نظام های سلامت دنیا از طریق مرور جامع مطالعات به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    سه پایگاه معتبر Cochrane Library،PubMed و SCOPUS از سال 2005 تا 10 اکتبر 2016 به شکل نظام مند مورد جستجو قرار گرفتند. مقالات انگلیسی زبانی که دارای معیارهای کمی یا کیفی مدون و مشخص در حوزه تخصیص منابع در بخش سلامت بودند وارد مطالعه شدند. داده های به دست آمده به صورت تماتیک سنتز شدند.
    نتایج
    درمجموع 9162 مقاله استخراج شد. در ابتدای بررسی مقالات واردشده، 9089 مقاله به دلیل تکراری بودن و نیز براساس عنوان مطالعه حذف شدند. چکیده مقالات باقی مانده (76 مقاله) بررسی و 17 مقاله حذف شد. متن کامل 59 مقاله باقی مانده بررسی و بر اساس انطباق با معیارهای ورود، تعداد 34 مقاله دیگر نیز حذف شد و درنهایت 25 مقاله وارد فاز نهایی مطالعه شدند. معیارهای مورداستفاده در مقالات در چهار بعد اقتصادی، مدیریتی، ساختاری و زمینه ای قرار گرفتند. از بین معیارهای ابعاد اقتصادی، مدیریتی، ساختاری و زمینه ای بیشترین فراوانی به ترتیب مربوط به معیارهای هزینه، اهداف نظام سلامت، ظرفیت محلی و وضعیت بیماری ها بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مهمترین معیارهای مورد استفاده توسط سیاستگذاران و تصمیم گیران نظام سلامت در سطح دنیا به هنگام اولویت بندی و تخصیص منابع، استخراج شدند. نتایج نشان داد که در سطح دنیا، اولویت بندی و تخصیص منابع در نظام سلامت بیشتر بر اساس معیارهایی مانند هزینه اثربخشی، وضعیت بیماری، عدالت/ برابری و نیاز صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: تخصیص منابع، اولویت بندی، نظام سلامت، مرور جامع
|
  • Rouhangiz Asadi, Masoud Etemadian Dr *, Pejman Shadpour Dr, Fatemeh Semnani Pages 9-18
    Background
    In recent years, Hashemi Nejad Hospital was outsourced or insourced some of their services to private sector or will have decision to do it. Selection and assessment of suppliers in outsourcing of hospital services is a critical issue. In this study, selecting and evaluating suppliers for outsourcing services in hospitals was evaluated.
    Materials And Methods
    In order to achieve the goal, evaluating and selecting outsourcing service providers with studies and using opinion of the experts and medical experts, consisting of hospital manager, quality manager, HR managers, officials outsourced parts and other experts in this respect which includes 14 criteria. Identified criteria were clustered in three areas of service features, characteristics and criteria for communications suppliers in the supply chain; supplier selection problem is the problem multi-criteria decision. So, criteria were ranked and weighted using the Expert choice 11 software and AHP.
    Results
    Based on the study results, sub-criteria of the quality of service, management systems, customer care, and information security had greatest impact on the selection of suppliers and sub-criteria, geographic location, flexibility and problem solving had the lowest priority.
    Conclusion
    C supplier had the highest priority according to the communication criteria and A supplier had the highest priority according to two other criteria. In total, the supplier A had the first priority, supplier B had the second priority and supplier C had the third priority.
    Keywords: Suppliers, Selection, assessment, Supply chain, Multi, criteria decision making, Approach hierarchical possess, Outsourcing, Hospital services
  • Narges Asadijanati *, Ali Maher Dr Pages 19-26
    Background
    microbial contamination of hospital wards is one of the most important factors in the transmission of hospital infections among inpatients in hospital units.
    This study aimed to analyze the error in the diagnosis of microbial contamination in the hospital's intensive care unit and its root causes analysis in 2015.
    Materials And Methods
    This study was conducted in three stages. The first stage conducted as a case report. The second stage was designed to identify the factors affecting the occurrence of error by Root Causes Analysis and conducting an interview and panel. Third stage was provided using self-made questionnaire and Delphi technique to obtain appropriate strategies to identified errors. In order to data analysis SPSS software was utilized.
    Results
    The main causes of hospital infections were organizational and managerial causes, task related causes, laboratory-related causes, causes associated with training, causes associated with work teams and causes related to working conditions in the intensive care unit. The study findings extracted from the Delphi technique revealed that simple actions such as hand wash and disposable appliances usage are significantly effective in hospital infection prevention.
    Conclusion
    One of the most important ways of preventing and controlling hospital infections is investigating the root causes of these infections. Also, personnel training regarding effective methods to nosocomial infections’ care and control and patient safety culture should be considered by managers.
    Keywords: Bacterial infection, Hospital, acquired infection, Root Cause Analysis(RCA), Case report
  • Soodabeh Khosravi, Sayed Abolfazl Zakerian Dr *, Khadijeh Adabi Bavil Aliaei Dr, Kamal Azam Dr, Abolfazl Aliari Pages 27-34
    Background
    Human reliability assessment consists ofusing quantitative and qualitative methods to predict human contribution to the occurrence of error;so, using reliability assessment techniques is necessary to prevent and limit the consequences of errors in sensitive work environments.Healthcare considers as the high-risk areas.With due attention to the high rates of cesarean section in Iran, this study aimed at evaluating human reliability during this operation.
    Materials And Methods
    This was a qualitative-descriptive study which was performed as a cross-sectional one using the EMEA technique. At first, the process of operation was divided in to tasks and sub-tasks using the method of hierarchical task analysis. Then, according to the EMEA instructions, the work sheet was completed for all personnel in the operating room.
    Results
    A total of 126 errors, including 40 errors (31.75%) related to circular nurse activities, 34 errors (26.98%) related to anesthesia activities, 33 errors (26.19%) related to scrub nurse activities and 19 errors (15.08%) related to the activities of the surgeon, were identified.In general, skill-based errors (51.59%) and judgment-based errors (1.59%) were the highest and the lowest amount, respectively.
    Conclusion
    According to the study results, among three working groups, skill-based errors forcircularand scrub nurses and anesthesiology expert with the most frequency, and knowledge-based errorsfor surgeon tasks, with the highest frequency should be considered as priorities tocontrol errors.
    Keywords: Reliability, Medical error, Cesarean section, Operating room
  • Hojjat Rahmani Dr, Ghasem Rajabi Vasokolaee, Ghasem Rajabi Vasokolaee, Jalal Saeidpour Dr, Mehdi Rezaei Dr, Somayeh Niakan Dr, Bahman Khosravi * Pages 35-41
    Background
    Considering the key role of human resource management in health care organizations, assessing human resources and its pathology are essential. Therefore, this study aimed to evaluate human resources pathology in Imam Khomeini Hospital complex in Tehran.
    Materials And Methods
    The present study was conducted using descriptive-analytical method in 2016. In this research, 342 employees of Imam Khomeini Hospital complex were selected. The data were collected using a standard three-dimension questionnaire, then, descriptive (frequency, percentage, mean, standard deviation) and analytical statistics (Pearson Correlation Coefficient) were used to data analysis.
    Results
    Study results revealed that the highest and the lowest mean and standard deviation were obtained for the variable of motivation and job satisfaction (3.51 ± 1.02) and improvement methods (2.81 ± 0.84), respectively. Among all studied variables, behavioral (3.29) and contextual (2.91) factors scored the highest and lowest points respectively. Correlation between structural, behavioral and contextual with demographics revealed a statistically significant association with sex.
    Conclusion
    According to study findings, considering the importance and role in providing the desired services, human resource managers should pay special attention to identify all organizational factors, especially organizational culture, motivation and job satisfaction, employee training, job security and customer orientation.
    Keywords: Organization pathology, Human resource management, Three, dimension model
  • Yousef Pashaei Asl, Ali Janati Dr, Masoumeh Ghliadeh Dr, Ebrahim Jaafaripooyan Dr, Mohammad Taghi Khodayari, Mohammad Arab Dr * Pages 43-51
    Background
    Necessity of development, quantity and quality improvement needs of medical tourists had been unavoidable based on medical tourism growth with its competitive function. This study aimed to determine satisfaction rate of medical tourists referee to Tabriz hospitals to get treatment services.
    Materials And Methods
    This descriptive and analytical study was conducted on 82 medical tourists referee to all wards of selected hospitals using convenient sampling method in Tabriz city. Data was collected using a-28 items valid and reliable researcher made questionnaire. Cronbach’s Alpha was calculated 0.708. In order to data analysis, SPSS Software version 23 was utilized. Also, Spearman’s correlation coefficient was used to assess the association between different aspects of patients’ satisfaction.
    Results
    Satisfaction rate was obtained in five main aspects including cultural problems (51.88%), structural issue (57.50%), insurance payment system (16.04%), information system and communication channels (41.34%) the economic challenges (50.35%). The information system and communication channels had high effect on economic aspects (p
    Conclusion
    It seems necessary that health policy makers and managers pay more attention to foreign medical tourists and faced challenges correction in order to change Tabriz city to a medical tourism center of excellence and improving regional economic development.
    Keywords: Satisfaction, Medical tourist, Hospital, Tabriz, Ward
  • Saeid Mahmoudi, Zeinab Gholampour Noghondar, Farhad Habibi Nodeh *, Hossein Safari, Parvin Abbasi Borogeni Pages 53-62
    Background
    Length of stay is one of the most important and practical indices used in hospitals today which represents the performance and efficiency of the hospitals. This study aimed to identify the factors affecting length of stay in hospitals affiliated to Tehran and Iran Universities of Medical Sciences based on Hierarchical Analysis Technique.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2013. Study population consisted of 40 participants using purposive sampling method in the two groups including 13 matrons (nursing managers) and 27 supervisors (Clinical and educational) of hospitals affiliated to Tehran and Iran Universities of Medical Sciences. Data collection tool was the paired comparisons questionnaire which was confirmed validity by experts using Lawshe and reliability by Inconsistency Ratio. Data analysis was performed using Expert Choice software version 11.
    Results
    In general, in the studied hospitals, study results revealed that the "diagnostic, treatment and care methods (treatment efficacy)” with the mean of 21.4% and "admission and discharge in the end days of the week and the days off” with an average of 0.36 were the highest and the lowest priority is given to other factors affecting the length of stay of the patient,respectively.
    Conclusion
    Efficacy of provided treatment through using equipment, appropriate diagnostic and therapeutic procedures and factors related to hospital manpower were effective on length of stay in quantitative and qualitative dimensions. These important issues need more planning and pay attention by hospital officials.
    Keywords: Length of stay (LOS), Analytic Hierarchy Process(AHP), Training hospital, Tehran University of Medical Sciences
  • Serajeddin Grey, Abolfazl Rouzbeh, Bahman Khosravi, Farhad Habibi Nodeh *, Arezo Rahbari, Hosein Safari Pages 63-72
    Background
    Administrative violations of employees at their workplace create a conflict between individual and organizational goals. Due to the long process of handling these violations, this study aimed to identify and present some suitable solutions in order to reduce delay in the health sector.
    Materials And Methods
    This study was carried out at three steps. At the first step, causes of delay in handling of administrative violations were extracted along with the proposed solutions using interviews. In second step, Delphi method was applied in order to find out the agreement of experts on the suggested solutions. In third step, practical solutions were prioritized using the analytic hierarchy process.
    Results
    Overall, 23 out of 39 solutions were certified after consultation with experts running the first round of Delphi using the interview. These solutions were presented to 15 experts using a self-constructed questionnaire and 18 solutions were approved by the experts finally.Solutions were divided into six groups of motivational, organizational, administrative, process, and research group solutions.
    Conclusion
    Training as the main key to prevent the delay can work effectively at all levels and processes of service delivery. Hiring well-informed and conscious managers at various organizational levels as well as having experienced and mindful research group on administrative violations can speed up the process of handling these violations.
    Keywords: Administrative violations, Complaints Handling, Medical Sciences Universities, Delphi Technique
  • Somayeh Nouri, Leila Riahi Dr *, Kamran Hajinabi Dr, Katayuon Jahangiri Dr Pages 73-82
    Background
    Priority setting and resource allocation are assumed to be the most important issues of health-sector and fairness thereof requires considering various criteria. This study was performed to identify the criteria used for priority setting and resource allocation in the world health systems through comprehensive review.
    Materials And Methods
    Cochrane, PubMed and SCOPUS database were searched systematically from Jan.1,2005 to Oct.10,2016. The English articles with codified and specified qualitative and quantitative criteria in the resource allocation context in health sector were included in the study. The obtained data were synthetized thematically.
    Results
    Overall, 9162 papers were extracted. At the beginning of review of the included articles, 9089 papers were removed due to duplication and also based on the title. The abstracts of the remained papers were reviewed and 17 papers were removed. Full text of 59 remained papers were reviewed and based on matching with the inclusion criteria, 34 other papers were removed, too, and ultimately 25 papers were included in the final phase of the study. Extracted criteria were categorized into four dimentions based on economic, management, structural and contextual, out of which the most frequent ones were related to cost, health system goals, local capacity and disease status, respectively.
    Conclusion
    In this study, the most important criteria used by policy makers and decision makers of health system in the world were extracted for priority setting and resource allocation. The results indicated that in the world, priority setting and resource allocation in the health system is made mainly based on criteria such as cost-effectiveness, disease status, equity/equality and the need.
    Keywords: Resource allocation, Priority setting, Health system, Comprehensive review