فهرست مطالب

بیمارستان - سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1397)

مجله بیمارستان
سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی بزرگی امیری*، آرین حسین زاده صفحات 9-19
    زمینه و هدف
    امروزه یکی از مهم ترین مسائل درزمینه مکان یابی بیمارستان ها، در نظر گرفتن عدالت است؛ هدف از این پژوهش ارائه مدلی چندهدفه جهت مکان یابی عادلانه بیمارستان ها بود که بتواند هزینه را نیز درنظر بگیرد و برای احداث بیمارستان ها در آینده، استفاده شود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مطالعه ای تحلیلی-توصیفی بود که در شهر رشت به منظور تعیین مکان های عادلانه برای احداث بیمارستان انجام گرفت. برای این منظور پس از بررسی مطالعات انجام گرفته مدلی سه هدفه شامل اهداف میانه (حداقل هزینه)، عدالت (حداقل حسادت) و بار کاری عادلانه ارائه گردید و به کمک تکنیک مجموع وزنی که در آن با توجه به اهمیت اهداف به آن ها وزن داده می شود و با استفاده از داده های واقعی شهر رشت که از شهرداری، اداره آمار و نقشه های هوایی گردآوری شدند، بهترین مکان ها جهت احداث بیمارستان در این شهر پس از حل مدل با نرم افزار GAMS 24.1.2 مشخص گردید.
    نتایج
    این پژوهش به تصمیم گیرندگان کمک می کند تا در تصمیم خود مبنی بر انتخاب بهترین مکان ها برای احداث بیمارستان، علاوه بر هزینه، عدالت را نیز درنظر بگیرند؛ برقراری عدالت شهروندی و افزایش کارایی بیمارستان ها در کنار درنظر گرفتن ملاحظات هزینه ای، از مهم ترین دستاوردهای این پژوهش برای تصمیم گیرندگان در حوزه سلامت است.
    نتیجه گیری
    اگر به معیار عدالت در مکان یابی بیمارستان ها توجه نشود، نتایج حاصل می تواند بسیار ناعادلانه باشد. مطالعه موردی صورت گرفته موید کارکرد مطلوب مدل پیشنهادی در مکان یابی بیمارستان های شهر رشت با توجه به معیار عدالت شهروندی بود. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند به عنوان مبنای مناسبی برای تصمیم گیری در اختیار مدیران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مکان یابی بیمارستان، عدالت شهروندی، تصمیم گیری چندهدفه، مدل سازی ریاضی
  • معصومه عرفانی خانقاهی*، فربد عبادی فرد آذر صفحات 21-32
    مقدمه
    مدل پابن لاسو یکی از کاربردی ترین مدلهای ارزیابی کارایی بیمارستانها می باشد. مطالعات متعددی با استفاده از این مدل در بیمارستانهای ایران انجام گرفته است. از اینرو هدف مطالعه حاضر مرور نظام مند و متاآنالیز کارایی بیمارستانهای ایران با استفاده از مدل پابن لاسو می باشد.
    روش کار
    اطلاعات مورد نیاز با استفاده از کلید واژه های “hospital performance”، “bed utilization”، “Pabon Lasso model”، “bed turnover”، “length of stay” and “bed occupancy”. در پایگاه های اطلاعاتیPubMed، SID، Medlib، IranDoc، MagIran، IranMedex Scopus، Elsevier، Google Scholar، جمع آوری گردید. بازه زمانی انتخاب شده برای جستجوی مقالات سالهای 1395- 1380 بود. جهت محاسبه شاخص های کارایی مدل پابن لاسو (ضریب اشغال تخت، نسبت گردش تخت و میانگین مدت بستری)، از روش های آماری متاآنالیز استفاده شد. جهت انجام متاآنالیز از نرم افزار CMA:2(Comprehensive Meta-Analysis) استفاده گردید.
    نتایج
    نتایج 27 مقاله بررسی گردید. از 348 بیمارستان بررسی شده، 79.9 (22.9 درصد) بیمارستان در ناحیه اول، 75.8 (21.7 درصد) بیمارستان در ناحیه دو، 117.8 (33.8 درصد) بیمارستان در ناحیه سوم و 74.6 (21.4 درصد) بیمارستان در ناحیه چهار مدل پابن لاسو قرار داشتند. متوسط مدت بستری 4/3 روز(CI 95%، 7/3-3)، ضریب اشغال تخت 63 درصد(CI95%، 95-41) و نسبت گردش تخت4/78 بار(CI95%، 2/85-7/71) بار در سال برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که بر اساس مدل پابن لاسو فقط حدود یک سوم بیمارستانهای ایران در ناحیه سه(ناحیه کارایی خوب) قرار دارند.وضعیت عملکرد بیمارستانها در زمینه متوسط مدت بستری نزدیک به استانداردهای وزارت بهداشت در زمینه نسبت گردش تخت بالاتر از استاندارد و در زمینه ضریب اشغال تخت کمتر از استاندارد می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کارایی بیمارستان، پابن لاسو، اشغال تخت، نسبت گردش تخت، میانگین مدت بستری، متاآنالیز
  • مجتبی قادری*، فرزاد فیروزی صفحات 33-47
    زمینه و هدف
    اورژانس هوایی با توجه به سرعت بالا، دسترسی به مناطق صعب العبور، امکان جابجایی بیماران بیشتر، ارائه کیفیت درمان بالاتر به بیمار در حال حمل و همچنین دسترسی به بیمارستان بدون مشکلاتی همچون ترافیک و تصادفات ناگهانی، یکی از مهم ترین و موثرترین انواع اورژانس ها در بخش بهداشت و درمان به شمار می رود. بنابراین مکان یابی صحیح با توجه به اصول علمی کارایی اورژانس های هوایی را می افزاید.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به منزله پژوهش کاربردی در استان سیستان و بلوچستان در بازه زمانی سال 1395 انجام شده است که روش تحقیق آن توصیفی-تحلیلی است. در ابتدا، شاخص های تاثیرگذار در مکان یابی آمبولانس ها شناسایی شدند. سپس با بهره گیری از رویکرد تحلیل تصمیم گیری چندمعیاری و به کارگیری مدل فرآیند تحلیل شبکه ای فازی در کنار تکنیک دیمتل فازی و تلفیق با سیستم اطلاعات جغرافیایی مکان یابی انجام شد.
    نتایج
    معیارهای انتخاب بهترین نقاط استقرار آمبولانس های هوایی در استان سیستان و بلوچستان، نزدیکی به راه های مواصلاتی، شیب مناسب منطقه، نزدیکی به مراکز پرجمعیت، نزدیکی به معابر پرخطر و فاصله مناسب از مراکز خدمات فوریت های پزشکی در نظر گرفته شده اند. وزن های خروجی تکنیک به کارگرفته شده برای اثر دادن در نرم افزار GIS، به ترتیب به ترتیب 244/0، 083/0، 435/0، 182/0 و 057/0 محاسبه شده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که تعداد و سطح پوشش پایگاه های آمبولانس هوایی در شهرها و جاده های استان سیستان و بلوچستان مناسب نیستند. لذا نقشه حاصل از تلفیق فازی لایه های اطلاعاتی عوامل موثر شناسایی شده نشان می دهد که محدوده شهرهای زابل و ایرانشهر بهترین وضعیت معیارهای انتخابی را جهت تاسیس پایگاه های اورژانس هوایی در سطح استان سیستان و بلوچستان دارند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، آمبولانس های هوایی، سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS)، فرآیند تحلیل شبکه ای فازی (Fuzzy ANP)، روش دیمتل فازی (Fuzzy DEMATEL)
  • ابراهیم جعفری پویان، طاهره شریفی، سارا امامقلی پور، سمانه اسماعیلی* صفحات 49-57
    مقدمه
    اعتباربخشی بیمارستانی روشی موثر جهت ارزشیابی در نظام سلامت کشورهاست، که با هدف بهبود کیفیت خدمات و ارتقاء عملکرد و کارایی آنها انجام می شود. پژوهش حاضر، درصدد بررسی ارتباط بین درجه اعتباربخشی با کارایی فنی بیمارستانها می باشد.
    مواد و روش ها
    برای محاسبه کارایی فنی شاخص های کلیدی دروندادی و بروندادی بیمارستان شناسایی گردیدند که شامل مواردی از قبیل نسبت پزشک به تخت، میزان مرگ و میر و عفونت بیمارستانی بود. به منظور نزدیک کردن کارایی فنی به عملکرد بیمارستان، در کنار شاخصهای معمول جهت سنجش کارایی، از شاخص کیفیت خدمات نیز استفاده گردید. برای اندازه گیری کیفیت نمونه ای (554 نفر) از بیماران بیمارستانها به روش تصادفی طبقه ای تحت مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد کیفیت خدمات بستری، چک لیست استخراج شاخص های عملکردی بود. سپس همبستگی بین نمرات کارایی فنی و درجه اعتباربخشی بیمارستانها با استفاده از نرم افزار DEAP و SPSS بررسی گردید.
    یافته ها
    میانگین کارایی فنی بیمارستان ها 94/0 بدست آمد که نشان دهنده وجود 1/5 درصد ظرفیت افزایش کارایی بیمارستانها می باشد. میانگین کیفیت در بیمارستانهای تحت مطالعه 4.13 (حداقل 3.9 تا حداکثر 4.3) ارزیابی شد و همچنین بین درجه اعتباربخشی و کارایی فنی بیمارستان ها ارتباط معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می گردد در دوره های آتی اعتباربخشی، توجه به کارایی بیمارستانها نیز در سنجه ها گنجانده شود تا اعتباربخشی به اهداف خود، که ارتقاء کارایی یکی از آنهاست، دست یابد. ضمن آنکه بهتر است در محاسبات کارایی بیمارستان، از شاخص هایی که نشانگر بهتری برای عملکرد بیمارستانهاست، نیز استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، کیفیت خدمات، کارایی فنی، عملکرد، بیمارستان، علوم پزشکی تهران
  • پرنیان نیک منش، زهرا کاوسی، احمد صادقی، علیرضا یوسفی* صفحات 59-70
    مقدمه و هدف
    ارتباطات یکی از مفاهیم مرکزی در پرستاری و بخش مهم اقدام این حرفه محسوب می شود. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی پرستاران بر رضایتمندی مراجعه کنندگان از خدمات پرستاری در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقایسه ای بود که به صورت کاربردی در سال 1396 انجام شد. جامعه پژوهش شامل پرستاران بیمارستان های آموزشی و بیماران مراجعه کننده به این بیمارستان ها بود. 400 بیمار به روش نمونه گیری در دسترس،100 پرستار آموزش دیده در زمینه مهارت های ارتباطی و 100 پرستار آموزش ندیده به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد تعامل پرستار-بیمار و رضایتمندی بیمار بود. داده ها در نرم افزار SPSS23 با استفاده از آزمون هایT-Test ، ANOVA ،Tukey و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 5%=‏ α تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین نمره تعامل پرستار- بیمار و رضایتمندی از خدمات پرستاری در میان بیماران تحت نظر پرستاران آموزش دیده به ترتیب 08/21± 51/93 و 14/22 ± 24/176 و در بیماران تحت نظر پرستاران آموزش ندیده به ترتیب 83/18 ± 76/81 و 10/41 ± 36/166 بود. بین شاخص تعامل پرستار-بیمار و رضایتمندی مراجعه کنندگان از خدمات پرستاری ارتباط معناداری مشاهده شد(681/0r=،023/0P=). رضایت بیماران تحت مراقبت پرستاران آموزش دیده بیشتر از بیمارانی بود که تحت نظر پرستاران آموزش ندیده بودند(012/0P=). بین رضایتمندی بیماران با متغیرهای سن (001/0>P) و وضعیت تاهل (031/0P=) رابطه معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های ارتباطی به پرستاران سبب افزایش رضایتمندی مراجعه کنندگان می شود. پیشنهاد می گردد مدیران و مسئولین بیمارستان ها ارتقاء مهارت های ارتباطی پرستاران را موردتوجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت های ارتباطی، پرستار، رضایتمندی بیمار
  • علی محمد مصدق راد، مهناز افشاری* ، رحمان نصراللهی، ساره دانشگر، رسول کرانی بهادر صفحه 79
    زمینه و هدف
    سازمان های بیمه گر در صورت عدم انطباق صورتحساب های مالی بیماران با قرارداد منعقد شده مبالغی را به اسم کسورات به بیمارستان ها پرداخت نمی کنند. این پژوهش به مقایسه کسورات اعمال شده از سوی سازمان بیمه تامین اجتماعی به صورتحساب های بیماران مجتمع بیمارستانی امام خمینی قبل و بعد از ابلاغ کتاب تعرفه ارزش های نسبی خدمات بیمارستانی می پردازد.
    مواد و روش ها
    داده های این مطالعه توصیفی- تحلیلی از گزارشات کسورات اعمال شده به اسناد بیماران بستری و سرپایی بیمه تامین اجتماعی در شش ماهه دوم 1392 (قبل از اعمال تعرفه ارزش های نسبی خدمات) و شش ماهه دوم سال 1393 (بعد از اعمال آن) بدست آمد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی تست زوجی تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین کسورات شش ماهه دوم سال های 1392 و 1393 برابر با 9/2 و 1/11 درصد بود. میزان کسورات اعمال شده بعد از اجرای کتاب تعرفه ارزش های نسبی خدمات به میزان 8/282 درصد افزایش یافت. میزان کسورات اعمال شده به ازای هر پرونده بستری 6 برابر و برای هر مورد سرپایی 12 برابر شد. بیشترین کسور اعمال شده در سال 1392 مربوط به خدمات جراحی و آزمایشگاه و در سال 1393 مرتبط با خدمات رادیوتراپی، شیمی درمانی و هتلینگ بود.
    نتیجه گیری
    کسورات اعمال شده به صورتحساب های ارسالی بیمارستان از سوی سازمان بیمه تامین اجتماعی بعد از اجرای کتاب تعرفه ارزش های نسبی به شدت افزایش یافت. شناسایی علل کسورات جدید بیمه ای، آموزش کارکنان و پزشکان در این زمینه و ارتقای فرایندهای مربوطه برای کاهش کسورات بیمه ای ضروری است.
    کلیدواژگان: بیمارستان، بیمه تامین اجتماعی، طرح تحول سلامت، کتاب ارزش های نسبی، کسورات
  • محمدرضا منتظرالحجه*، احمد اخلاصی صفحات 81-96
    در سال های اخیر، تلاش های بسیاری صورت گرفته تا طراحی بیمارستان ها -که ازجمله محیط های پراسترس به شمار می روند- بر اساس افزایش رضایتمندی بیماران، کاهش استرس و ارتقاء سلامت و بهبود بیماران صورت پذیرد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل فیزیکی و ذهنی موثر بر دیدگاه بیماران در بیمارستان های شهر یزد شهر انجام شده است. این پژوهش از حیث هدف، جزء پژوهش های کاربردی است و از روش پژوهش پیمایشی و همبستگی استفاده شده است. در این راستا از آزمون آماری کولموگراف – اسمیرنف جهت تشخیص نرمال بودن توزیع داده های پژوهش و از آزمون های آماری رگرسیون خطی چندگانه و آزمون همبستگی پیرسون جهت تعیین رابطه و شدت و جهت رابطه بین متغیرها استفاده شده است. علاوه بر این جهت تبیین معناداری مدل رگرسیونی چندگانه از روش تحلیل واریانس ANOVA استفاده شده است. جهت گرداوری داده ها از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و ابزار پرسشنامه بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که عوامل فیزیکی در بخش های بستری دارای ارتباط معنادار و بالایی با میزان رضایتمندی افراد می باشد درحالی که این ارتباط معنادار بین عوامل ذهنی و رضایتمندی بیماران دیده نمی شود. لذا باید شرایط و امکاناتی را در بخش های بستری فراهم آورد تا علاوه بر ارتقاء عوامل فیزیکی، به عوامل ذهنی نیز توجه شده و شاهد کاهش استرس و افزایش رضایتمندی بیماران در این محیط ها باشیم. همچنین از دیدگاه بیماران تاثیرگذارترین عوامل کالبدی بر کاهش استرس و افزایش رضایتمندی بیماران، استفاده از رنگ های مناسب، فراهم ساختن سرگرمی های مثبت (فیلم ها و کتاب های طنز) و برخورداری از تهویه مناسب و هوای تازه در بخش های بستری می باشد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، رضایتمندی، فضای درمانی، بیمارستان، شهر یزد
  • لیلا نظری منش*، بهاره جفایی، کامران حاجی نبی صفحات 97-104
    زمینه و هدف
    پاسخگویی به عنوان یکی از اهداف اصلی نظام سلامت برای سیاست گذاران و مدیران موضوع بسیار مهمی است. قابلیت های فناوری اطلاعات عملکرد سازمان را در مواردی چون پاسخگویی به مشتری را تحت تاثیر قرار می دهد و مدارج بالاتر کسب وکار آن را فراهم می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه قابلیت های فناوری اطلاعات با پاسخگویی بیمارستان بهارلو تهران بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر ازلحاظ روش از نوع توصیفی- پیمایشی و ازلحاظ هدف کاربردی بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. نمونه آماری پژوهش 248 نفر از کارکنان در ارتباط با فناوری اطلاعات بخش ها و 381 نفر از بیماران 26 بخش منتخب بیمارستان بهارلو بود که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده های این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های پیرسون و رگرسیون تحلیل شد.
    نتایج
    مطابق یافته های پژوهش مقدار پاسخگویی کلی بیمارستان در سطح بالاتر از متوسط (میانگین 3.82) و مقدار قابلیت فناوری اطلاعات بیمارستان در سطح متوسط (میانگین 3.07) بود. مطابق نتایج آزمون رگرسیون در سطح اطمینان 95 درصد (خطای کمتر از 5 درصد) قابلیت فناوری اطلاعات با ابعاد معماری فناوری اطلاعات (p<0.020)، زیرساخت فناوری اطلاعات (p<0.004)، منابع انسانی فناوری اطلاعات (p<0.000) و منابع ارتباطی فناوری اطلاعات (p<0.001) با پاسخگویی بیمارستان بهارلو ارتباط مثبت دارد.
    نتیجه گیری
    ارتباط مثبت تمامی ابعاد و کل قابلیت فناوری اطلاعات با پاسخگویی بیمارستان گویای آن است که قابلیت فناوری اطلاعات همانند دیگر صنایع امروزی در بیمارستان ها به عنوان یک شایستگی کلیدی مطرح است و بنابراین واضح است که مدیران بیمارستان ها بایستی به ارتقاء این شایستگی کلیدی جهت بهبود پاسخگویی در بیمارستان تحت مدیریت خود توجه جدی داشته باشند.
    کلیدواژگان: قابلیت فناوری اطلاعات، پاسخگویی بیمارستان، بیمارستان بهارلو
  • احمد صادقی، حسین روحانی*، ساره داورزنی، زهرا داورزنی صفحات 105-112
    مقدمه
    شکایات بیماران از سیستم درمانی می تواند با شناسایی نقاط ضعف، فرصت های بهتری را برای پاسخگویی به نیازهای بیماران فراهم آورد. در این تحقیق روند شکایات بیماران قبل و بعد از جرای طرح تحول نظام سلامت در یک بیمارستان دولتی بررسی شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی بوده که بصورت گذشته نگر به بررسی روند شکایات بیماران در دو مقطع قبل و بعد از اجرای طرح تحول سلامت ( سال های 1391 تا 1395 ) در یکی از بیمارستان های دولتی کشور پرداخته است. به منظور جمع آوری و طبقه بندی موارد شکایت از چک لیستی که توسط وزارت بهداشت طراحی شده است، استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 و آمارهای توصیفی و نیز آزمون chi-square استفاده گردید.
    یافته ها
    تعداد 227 پرونده در طی مدت 5 سال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تعداد شکایات ثبت شده در بیمارستان مورد مطالعه قبل از طرح تحول نظام سلامت 29 مورد و بعد از اجرای طرح 198 مورد بوده است. اغلب شکایات مربوط به بخش اورژانس (31 %) و حدود 40 درصد افراد مورد شکایت نیز پزشکان بوده اند. بیشتر شکایات ثبت شده مربوط به کیفیت خدمات ارائه شده (5/33 %) و برخورد پرسنل (30 %) بوده است. طبق نتایج، بین تعداد شکایات ثبت شده با فرد مورد شکایت قبل و بعد از اجرای طرح تحول سلامت تفاوت معنی داری مشاهده گردید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    اجرای طرح تحول نظام سلامت منجر به ثبت نظام مند و توجه ویژه به شکایات در بیمارستان شده است.
    کلیدواژگان: شکایت بیماران، طرح تحول نظام سلامت، بیمارستان دولتی
|
  • Dr Ali Bozorgi Amiri * Pages 9-19
    Background
    Today, one of the most important issues in location of hospitals is to consider the equity. The purpose of this research was to provide a multi-objective model for fair location of hospitals that also considers the cost considerations, and used for construction of hospitals in the future.
    Materials And Methods
    This was an analytical-descriptive study conducted in Rasht to determine the best locations for construction of hospitals with respect to criteria of equity. For this purpose, after reviewing past studies, a three-objective model consist of p-median, p-envy and equitable loads objects was proposed, and the city of Rasht was analyzed by model using the real data. In order to achieve the results and comparisons, the total weighting technique from the multi-objective decision-making techniques was used and solved with GAMS 24.1.1 software.
    Results
    This research would help the decision-makers to consider the criteria of equity, in addition to the costs, in the decision to select the best locations for construction of hospitals. The establishment of citizenship equity and increase in efficiency of hospitals along with cost considerations can be regarded as the major achievements of this research for decision-makers in the field of health.
    Conclusion
    In case of no respect to criteria of equity in location of hospitals, the results can be very unfair, leading to irreparable consequences. The case study indicated the desirable function of the proposed model in location of hospitals in Rasht with respect to the criteria of citizenship equity. The results of this research can be given to the managers as the proper basis for decision-making.
    Keywords: Hospital location problem, Citizen equity, Multi Objective decision making, Mathematical modeling
  • Masoumeh Erfani Khanghahi Dr *, Farbod Ebadi Fard Azar Dr Pages 21-32
    Background
    The Pabon Laso Model is one of the most important models of evaluating efficiency. Many studies are implemented with this model in Iranian hospitals. The aim of the current study is reviewing related articles with systemic review and meta-analysis.
    Materials And Methods
    The data was gathered by using keywords such as bed, hospital performance, and length of stay, bed turnover, Pabon Lasso Model, bed occupancy, and bed utilization. The terms were searched in databases such as IranMedex, MagIran, IranDoc, Medlib, SID, PubMed, Google Scholar, Elsevier, and Scopus. The articles were searched from 2001 to 2015. Meta-analysis method was used for calculating Pabon Lasso indexes. CMA: 2(Comprehensive Meta-Analysis) was used.
    Results
    The results of 27 articles were reviewing. The results of 348 hospitals had shown 79.9(22.9%), 76.8(21.7%), 117.8(33.8%), and 74.6(21.4%) of hospitals were in areas one, two, three, and four, respectively. The average of length of stay, bed occupancy, and bed turnover were 3-3.7(95% CI), 41-95(95% CI), and 71.7-78.4(95%) per year.
    Conclusion
    Only one-third of hospitals are in area three in Pabon Lasso model. The performance status is as follows: average of the length of stay (approximately standard), bed occupancy (upper than standard), and bed turnover (lower than standard).
    Keywords: Evaluation, Hospital Efficiency, Pabon Lasso, Bed Occupancy, Bed Turnover, Average of Length of Stay, Meta-Analysis
  • Mojtaba Ghaderi *, Farzad Firouzi Doctor Pages 33-47
    Background and
    Purpose
    among various emergency services,the air emergency due to access to the extreme areas, posibility to move more patients, providing higher quality treatment to the patient being carried and also access to the hospital without problems such as traffic and sudden crashes, is one of the most important types of emergencies in the health sector. So the right location according to the scientific principles, enhances the efficiency of the aerial emergency.
    Materials And Methods
    the present study was conducted as applied research in Sistan and Baluchestan province in 1395 year, that the method of research is descriptive _ analytical. At first, indicators affecting the location of ambulances were identified. Then, by deploying a Fuzzy network analysis process model next to the Fuzzy Dematel technique and the integration with geographic information system, the lacation was performed.
    Results
    criteria for selecting the best places for deploying air ambulances in Sistan and Baluchestan province are considered as, proximity to the roads, appropriate tilt area, proximity to crowded areas, proximity to high_risk passages, and the convenient distance from the medical emergencies. Output weights of the technique used for affecting on GIS software,are calculated respectively 0/244, 0/083, 0/435, 0/182 and 0/057.
    Conclusion
    number and coverage of aerial ambulances in cities and roads of Sistan and Baluchestan province, are not suitable. Therefore the map derieved from the Fuzzy integration of the information layers identified by the effective factors, illustrated that the districts of Zabol and Iranshahr cities have the best status of selected criteria to establish the air emergencies bases in the province of Sistan and Baluchestan.
    Keywords: location, aerial ambulances, Geographic information system(GIS), Fuzzy network analysis process(Fuzzy ANP), the Fuzzy Dematel method(Fuzzy Dematel)
  • Ebrahim Jaafaripooyan, Tahere Sharifi, Sara Emamgholi Poor, Samaneh Esmaeili * Pages 49-57
    Background And Aim
    Hospital accreditation is assumed as an effective control mechanism for health systems to improve quality and efficiency. Current study thus seeks to look into the relationship between hospitals’ accreditation and efficiency.
    Method
    for the efficiency measurement, hospital inputs and outputs included the ratio of physician and nurse to bed, mortality and nosocomial infection rate and quality of inpatient services. A sample of 554 patients from the hospitals selected and the researcher-developed questionnaire were distributed by stratified randomization. DEAP and SPSS software deployed for analysis.
    Findings: Average hospitals’ technical efficiency score was 0.94 indicating an improvement capacity of %5.1 for hospitals efficiency. The mean quality score was 4.13 out of 5. No correlation established between hospitals accreditation rank and their technical efficiency.
    Conclusion
    According to the results, it seems efficiency should be also considered in accreditation metrics. In addition, for measuring efficiency, performance based inputs and specifically outputs should be chosen, should reliable results be aimed.
    Keywords: Accreditation, Efficiency, Hospital, Quality, Tehran University of Medical Sciences
  • Parnian Nikmanesh, Zahra Kavosi, Ahmad Sadeghi, Ali Reza Yusefi * Pages 59-70
    Background
    Communication is one of the central concepts and an integral part of the nursing profession. This study aimed to determine the effect of communication skills training of nurses on patient satisfaction with nursing staff in teaching hospitals affiliated to Shiraz University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    The Comparative study carried out in 2017. The research population included nurses from educational hospitals and patients referring to these hospitals. 400 patients were selected through convenience sampling and 100 trained nurses and 100 untrained nurses were chosen randomly. The data collection instruments were standard questionnaire. Data were analyzed in SPSS23 using T-test, ANOVA, Tukey test, and Pearson correlation coefficient at α = 5%.
    Results
    Mean of nurse-patient commination and satisfication scors of nursing services in patients under care of trained nurses were 93.5 ± 21.08 and 176.24 ± 22.14 and mean of patients under care of untrained nurses the scors 81.76 ± 18.83 and 166.36 ± 41.10 respectively. A significant direct correlation was found between nursing-patient commination score and patient satisfaction score (P= 0.023, r= 0.681). Patients under the care of trained nurses were more satisfied with nursing services than those served by untrained nurses (P= 0.012). The results showed that patient satisfaction had a significant relationship with age (P
    Conclusion
    Implementation of communication skills training courses for nurses leads to improved patient satisfaction. Hospital directors are recommended to consider holding regular communication skills training courses for their nursing staff.
    Keywords: Training, Communication Skills, Nurse, Patient Satisfaction
  • Mohammad Reza Montazerolhoje *, Ahmad Ekhlasi Dr Pages 81-96
    A patient requires different levels of medical care, according to his type of illness. In not too distant times, the focus in the design of hospitals was mostly on the functional aspect of this place, and was done only based on special relations and standards, concluded by the medical equipment. However, in the present era, redefining the term “health”, and proving the indirect impact of physical environment on human’s behavior, resulted in forming in new outlook in designing therapeutic spaces. Many researches have shown the architectural design of an environment affects the behavior, actions, and reactions of the users. As it stands, everyone gets anxious when sick. Development of this anxiety is especially higher in patients, whom are to be admitted in the hospital. In addition to anxiety as a result of illness, the patient will be interacting with the environment, and existing of stressful stimuli results in increasing patient’s stress level. Psychologically, continuous stress results in depression disorder, and affects one’s mental health. This result in persistence of illness, reduces the influence of prescription drugs, and complicates the process of therapy.. Existence of non-pharmacological methods, and using parameters, which could have a positive mental effect on patients, can stylize the hospital environment and reduce stress, and regarding the fact that patients spend much of their time in ward, focusing on these parts is a priority of therapeutic environments. Analysis method of this thesis is descriptive-analytical, data collection method is based on library procedure, along with field studies and questionnaires.
    Keywords: Effectiveness, Satisfaction, Therapeutic Space, Hospital, City of Yazd
  • Leila Nazarimanesh Dr *, Bahareh Jafaei Dr, Kamran Hajinabi Dr Pages 97-104
    Background
    Responsiveness is one of the main goals of the health system for policymakers and managers. IT capabilities typically affect the performance of the organization in cases such as customer Responsiveness and the high standards of its business.. The purpose of this study was to investigate the relationship between information technology capabilities and the Responsiveness of Baharlo hospital in Tehran.
    Materials and Methods
    The present study was descriptive-survey in terms of method and applied in terms of purpose. In this research, The data gathering tool was a questionnaire. A sample of 248 employees and 381 patients from 26 selected sections of Baharlo Hospital were randomly selected. Data were analyzed by descriptive statistics and inferential statistics such as Pearson test and regression test.
    Results
    According to the research findings, the overall hospital Responsiveness rate was higher than the average (average 3.82) and the hospital's IT capacity was moderate (average 3.07). ). According to the results of regression test, at 95% confidence level (error less than 5%), IT capabilities with the dimensions of IT architecture (p
    Conclusion
    The positive relationship between all aspects and the overall IT capability with the Responsiveness of the Illustrated Hospital is that the capacity of information technology as well as other modern industries in hospitals is considered as a key competence and It is therefore obvious that hospital managers should pay attention to upgrading this key competence to improve Responsiveness in the hospital under their management.
    Keywords: Information Technology Capabilities, Hospital Responsiveness, Baharlo Hospital
  • Dr Hossein Rohani * Pages 105-112
    Background
    Patient complaints from the healthcare system can be helpful for responding to the needs of patients by identifying the weaknesses. In this study, the complaints trend of patients before and after the progress of the healthcare system reform in a public hospital has been investigated.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic study was carrying on for survey the trend of patient's complaints in two sections of time in a northeast governmental hospital, before and after the implementation of healthcare system reform (2012-2016). In order to collect the informations, the checklist was used which designed by the ministry of Health. Data entered to SPSS version 21, and analyzed using descriptive statistics and analytical tests such as Chi-square.
    Results
    A total of 227 cases were investigated over a 5 years period. The results showed that the number of complaints were 29 and 198 before and after implementation of healthcare system reform, respectively. Most complaints were related to the emergency sector (31%) and about 40% of the complaints were from doctors. Most of the registered complaints were related to the quality of provided services (33.5%) and personnel exposure (30%) respectively. The results showed that there was a significant difference between the number of complaints before and after implementation of the health system reform with the type of complainant (P
    Conclusions
    The implementation of the healthcare reform plan has led to systematic registration and special attention to complaints in the hospital.
    Keywords: Patient Complaint, Health care reform, Public hospital