فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال سوم شماره 4 (پاییز و زمستان 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عرب، فیض الله اکبری، محمودی، ابراهیم صدقیانی صفحات 5-12
    مقدمه
    این مطالعه برای تعیین شیوه های مدیریت و ساختار سازمانی از دیدگاه مدیران بیمارستانهای عمومی - دولتی ایران در سال 78-77 انجام شده است.
    روش پژوهش: مطالعه به صورت توصیفی و اطلاعات به صورت مقطعی جمع آوری شده است. جامع پژوهش: شامل بیمارستانهای عمومی - دولتی ایران مشتمل بر 255 بیمارستان بوده است. بیمارستانها بر حسب تخت به سه رده کوچک (کمتر از 200 تخت) متوسط (200 تا 400 تخت) و بزرگ (بیش از 400 تخت) تقسیم شده اند. حجم نمونه برابر 14 بیمارستان است که بصورت تصادفی طبقه بندی و انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه مدیران گرفته و اطلاعاتی در زمینه اختصاص کلی بیمارستان و اطلاعات فردی مدیران بیمارستان و همچنین سوالات اختصاصی ساختار سازمانی و شیوه مدیریت صورت گرفته است. نتایج بصورت جداول توصیفی ارائه گردید.
    یافته های پژوهش: نتایج این پژوهش نشان می دهد که در حال حاضر ساختار سازمانی کلیه بیمارستانهای عمومی- دولتی ایران کاملا متمرکز بوده و تمرکز بیش از حد ساختار سازمانی سبب می گردد که تصمیم گیری ها و سیاستگزاری های مدیریتی عموما در خارج از بیمارستان اتخاذ گردد و تا مرحله اجرا تسری یابد. در زمینه تعیین شیوه های مدیریتی از شیوه های مدیریتی ابداع شده توسط پروفسور رنسیس لایکرت استفاده شده است و نتایج نشان می دهد که بیشترین استفاده از شیوه مدیریت استبدادی - خیرخواهانه با 47/45 درصد و کمترین استفاده از شیوه مدیریت مشارکتی با 5/86درصد بوده است. از شیوه مدیریت مشورتی به میزان 29/83درصد و از شیوه مدیریت استبدادی - استثماری به میزان 16/82 درصد استفاده شده است.
    نتیجه گیری
    ساختار سازمانی موجود در بیمارستانهای عمومی – دولتی ایران و شیوه های مدیریتی اعمال شده توسط روسای اینگونه بیمارستانها نیاز به بازنگری و تغییر اساسی دارد.
    کلیدواژگان: شیوه های مدیریت، ساختار سازمانی، حیطه مدیریت
  • سکینه سقانیان نژاد اصفهانی صفحات 13-20
    پژوهش حاضر مطالعه ای است توصیفی - تحلیلی به منظور تعیین فرآیند تولید اطلاعات آماری در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که در حدود 12 بیمارستان را شامل می شود. ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه ای است که بصورت مصاحبه با مسئولین واحد آمار تکمیل شده و در برخی موارد به منظور حصول اطمینان از صحت پاسخ ها با مشاهده تایید گردیده است. سپس با استفاده از روش های آمار توصیفی به تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده مبادرت شد. مختصری از نتایج حاصله از پژوهش عبارتند از: تنها سه مرکز از مجموع مراکز تحت مطالعه از همه منابع در دسترس (100 درصد) برای گردآوری داده های آماری استفاده می کنند مسئولیت گردآوری داده های آماری از بخش های مختلف بیمارستانی در بیشتر موارد (66/7 درصد) بعهده منشی های بخش ها است. گزارشات آماری ماهانه بیشتر برای مراجع صلاحیت دار خارج از بیمارستان ارسال شده و بالاترین درصد سال گزارشات (87/8درصد) مربوط به بیمارستانهای الزهرا (س) و چمران است. تنها در 25 دردص مراکز خدمات واحد آمار به صورت ماشینی و به تعبیری با استفاده از رایانه انجام می پذیرد. از نظر کمیت بالاترین درصد تکمیل اطلاعات آماری (80 درصد) مربوط به مرکز پزشکی الزهرا (س) است. از نظر کیفیت بالاترین درصد امتیاز کیفیت (71/65درصد) مربوط به بیمارستان فارابی است. و در نهایت ابزار گزارش اطلاعات در کلطه مراکز فرمهای نظام نوین آماری است ولی روش های بکارگرفته شده در مراکز مورد نظر با یکدیگر متفاوت است. هر چند از نظر کمیت اطلاعات جمع آوری شده در مجموع بیمارستانها در وضعیت نسبتا خوبی قرار دارند لکن از نظر کیفیت اطلاعات جمع آوری شده به نظر می رسد، زمینه های بهبود بسیار است. با عنایت به اهمیت، دقت، و به هنگام بودن اطلاعات آماری سرمایه گذاری در جهت کامپیوتری کردن فعالیت های این بخش ضروری به نظر می رسد.
  • عاطفه آقایی، علی بهشتی صفحات 25-28
    سالمندی و معلولیت ناشی از آن، در شهرهایی که بدون امکانات و برنامهریزی از جامعه سنتی به دایره بی بندو بار شهرنشینی گام نهادهاند، مشکلات هراسناکی پدید آورده است. جامعه سنتی، به ویژه جامعه روستایی، برخوردار از هوای پاک، به دور از آلاینده های هراسناک زندگی پرباری را درعین محدودیت و فقر سر می کرد. امروزه این جامعه در حال فروپاشی و دگردیسی مشقت باری است. شهرهای کشورهای توسعه یافته دگرگونی معکوسی را طی می کنند. آنها با محدود کردن حرکتهای ناموزون جمعیت، برون کوچی از روستا، به جای تبدیل روستا به شهر در واقع شهرها را به روستا تبدیل می کنند. اتومبیل رانی های مزاحم و پرخطر برای محیط زیست جای خود را به دوچرخه و پیاده روی و ورزشهای دامنه های سرسبز این روستاهای «شهری» می دهد. با این حال پدیده رشد جمعیت از یکسو و تغییر شگفت آور امید به زندگی در بدو تولد که به سود افزایش عمر در مسیر تغییر روز افزون هرم سنی است، مشکلات در خور تاملی را پدید می آورد که عزلت غریبانه، ناتوانی و دلمردگی و افسردگی های روزافزون سالمندان و معلولیت از آن جمله است.
  • ابراهیم صدقیانی، اباذر حاجوی، مهناز صمدبیک صفحات 29-36
    مقدمه
    این مطالعه به منظور تعیین فرآیند پذیرش و ترخیص در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1380 انجام گرفته است.
    روش پژوهش: پژوهش با استفاده از روش توصیفی، تحقیقی، و به صورت مقطعی انجام پذیرفته است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ها و چکلیستهایی است که بر اساس استانداردهای موجود در زمینه پذیرش بیماران تهیه و تنظیم شده است. زمان سنجی هر یک از فرآیندهای پذیرش سرپایی بستری و ترخیص کلیه بیماران در مدت دو روز کاری در هر یک از بیمارستانهای مذکور مورد مطالعه قرار گرفته است.
    یافته های پژوهش: یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که وضعیت تسهیلات فیزیکی و فضا، پرسنل، روش های انجام کار و خط مشی ها و تجهیزات واحدهای پذیرش سرپایی بستری و ترخیص در بیمارستانهای مذکور، مطلوب نبوده است. فرآیندهای پذیرش سرپایی، بستری و ترخیص در بیمارستانهای مختلف با هم متفاوت بودهاند. واحدهای موثر در فرآیند پذیرش سرپایی درمانگاه، پذیرش بستری و ترخیص دارای تمرکز مکانب نبودهاند. واحدهای موثر در فرآیند پذیرش اورژانس از تمرکز مکانی برخوردار بودهاند. برآورد زمان انتظار بیماران برای پذیرش سرپایی درمانگاه، پذیرش بستری و ترخیص نشان داد که بیماران به طور متوسط 6/22 دقیقه جهت پذیرش سرپایی درمانگاه (6/03 = SD)، 67/28 دقیقه جهت پذیرش بستری (54/96 =SD) و 6/95 ساعت جهت ترخیص (12/57 = SD) در انتظار می مانند.
    نتیجه
    بالا بودن انحراف معیار زمان انتظارهای مذکور نشان می دهد که میزان بروز تغییرات در زمان انتظار بسیار زیاد است به همین دلیل پیشبینی این زمان عملا برای بیماران غیر ممکن است، به علاوه وجود علل خاص و علل عام منجر به افزایش زمان انتظار بیماران می گردید. به همین دلیل پیشنهاد می شود قسمتهایی از فرآیند که به طور مشخص در افزایش زمان انتظار بیماران موثر است، بهبود یابد و نیز در زمینه رفع علل خاص که دارای اثر منفی در انتظار بیمار می باشند نیز اقدامات اصلاحی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: فرآیند، پذیرش، ترخیص، بیمارستانهای آموزشی، زمان انتظار
  • محمدرضا جمالی صفحات 37-42
    کشورهای جهان سوم سهم بیشتری از هزینه های بهداشتی و درمانی را به اداره امور بیمارستانها اختصاص می دهند که میزان آن بین 60 تا 80 درصدکل هزینه های بهداشتی و درمانی است و حال آنکه روند مذکور در کشورهای صنعتی حداکثر 40 درصد است. این کشورهای باید با دقت در مورد هزینه های جاری، نیازهای جاری، نیاز پرسنلی و همچنین تسهیلات و تجهیزات گران قیمت خود را مطالعه کرده و از میزان استطاعت خود اطمینان حاصل کنند، حتی در صورتی که این تسهیلات بطور رایگان و توسط کمکهای خارج تامین شده باشد نیز این روند ضروری است. در غیر این صورت برنامه ها و سرمایه ها به سرنوشت نامطلوبی دچار خواهد شد. مدیریت صحیح منابع مالی و بیمارستان باعث می شود کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی، رضایت بیماران و کارکنان و بهره وری از امکانات افزایش یابد.
    مقدمه
    مدیریت عبارت است از فرآیند بکارگیری موثر و کارآمد منابع مادی و انسانی و برنامهریزی، سازماندهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت و کنترل است که برای دستیابی به اهداف سازمانی و بر اساس نظام ارزشی مورد قبول صورت می گیرد. گرینتر مدیریت را فرایندی برای حل مسایل مربوط به تامین هدفهای سازمانی به نحوه مطلوب از طریق استفاده موثر و کارآمد از منابع کمیاب در یک محیط در حال تغییر می داند. برای مدیریت تعاریف دیگری نیز بیان شده است از جمله مدیریت عبارت از استفاده مناسب از منابع مادی و انسانی به منظور دست یافتن به هدف یا هدفهای موسسه از طریق انجام عملیات مربوط به برنامهریزی، سازماندهی، هماهنگی، رهبری و کنترل با توجه به عوامل محیط فرهنگی موسسه است.
  • پریا آقاسی بیک صفحات 43-48
    بیمارستانها در ایالات متحده از ارکان اصلی سیستم بهداشتی و درمانی به شمار می روند. در سال 1991 بیمارستانها بعنوان بزرگترین گروه انجام دهنده هزینه های بهداشتی و درمانی بودند بطوریکه 38 درصد از مخارج بهداشتی ملی (NHE)1 را بخود اختصاص داده اند. بین سالهای 1981 تا 1991، پرداختهایی که برای مراقبتهای بیمارستانی حاد انجام می گرفت حدود یک و نیم برابر شده است. این روند که به مراقبتهای حاد در ایالات متحده اختصاص داده شده است موجب شده است تا کوششهایی بر روی محدود سازی هزینه ها و پرداختهای بیمارستانی متمرکز گردد. در سالهای اخیر پایش رو به افزایش مراقبتهای بستری توسط پرداخت کنندگان دولتی و خصوصی، بیمارستانها را بر انگیخت تا هزینه های خود را از طریق غربالگری دقیق پذیرش هاف کاهش طول اقامت بیمار و تعطیل کردن تختهای خالی بیمارستانی کاهش دهند. از سوی دیگر خدمات سرپایی جایگزین خدمات بستری گردیده اند. سازماندهی سیستم بیمارستانی در ایالات متحدهف منحصر بفرد و پیچیده است. بیمارستانهای آمریکا به شکل زیر طبقه بندی شده اند: بیمارستانها با مراقبتهای بستری کوتاه مدت (مراقبت حاد)، بیمارستانهای آموزشی، موسسات مراقبتهای طولانی مدت، در ضمن بیمارستانها به صورت بیمارستانهای دولتی، خصوصی غیر انتفاعی، خصوصی انتفاعی نیز طبقه بندی می گردند.