فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبری ساری، لیلا دشمن گیر صفحات 1-6
    سابقه و هدف
    در نظام سلامت برای بررسی و اندازه گیری اتفاقات ناخواسته، روش های متعدد و مختلفی وجود دارد که در این پژوهش به آن ها اشاره و نقاط ضعف و قوت هر یک مورد بررسی قرار می گیرد.
    منابع اطلاعاتی و روش های انتخاب منابع: جهت انجام مطالعه مروری مزبور از روش کتابخانه ای و جستجوی اینترنتی استفاده شده است. برای انجام جستجو بانک های اطلاعاتی Medline، Google Scholar و بانک های اطلاعاتی فارسی مورداستفاده قرار گرفت.
    ترکیب مطالب و
    نتایج
    روش های متعدد و مختلفی برای بررسی اتفاقات ناخواسته وجود دارد که هر کدام دارای نقاط ضعف و قوتی می باشند. مطالعه پرونده بیماران از شایع ترین روش ها می باشد که با وجود آن که روشی نسبتا گران و زمان بر است اما برای اندازه گیری میزان اتفاقات مناسب می باشد اگر چه ممکن است باعث ارزیابی کمتر میزان این اتفاقات گردد. همچنین این روش برای یافتن علل ریشه ای خطاها مناسب نیست. روش شایع و مهم دیگر استفاده از نظام ثبت اتفاقات و خطاها می باشد که برای بررسی علل ریشه ای اتفاقات مناسب بوده اگر چه برای اندازه گیری میزان آن ها مناسب نیست. دیگر روش های شایع عبارتند از: استفاده از پرسشنامه، مصاحبه، مشاهده مستقیم و بررسی شکایات.
    نتیجه گیری
    هیچ روشی به تنهایی برای بررسی و اندازه گیری اتفاقات ناخواسته کافی نبوده و جوابگوی همه نیازها نیست. لازم است ترکیبی از روش های موجود مورد استفاده قرار گیرد. اینکه چه ترکیبی مناسب تر است موضوعی است که بر اساس نیاز و هدف مطالعه و زمان و منابع موجود مشخص می گردد.
    کلیدواژگان: اتفاق ناخواسته، بهداشت و درمان، خطای پزشکی، نظام سلامت
  • مریم یعقوبی، سعید کریمی، اکبر حسن زاده، مرضیه جوادی، حسنعلی ماندگار، فرزانه عابدی صفحات 7-14
    زمینه و هدف
    مدیر خواه برای سود یا بهره وری بیشتر سازمان تلاش کند یا کارآمدی و عملکرد بهتر کارکنان، باید پیوسته مراقب انگیزش و شایستگی افراد و گروه های کاری باشد. به تعبیری نیمی از وظیفه مدیر جستجوی همیشگی راه های افزایش سطح شایستگی کارکنان است.
    یکی از مسائل معمول درفراگرد مدیریت این است که بسیاری از مدیران در تعیین نقاط قوت کارکنان توانایی دارند ولی در کمک به علت یابی ضعفها به همان میزان اثربخش نیستند. به عبارت دیگر، بسیاری از مدیران در شناسایی مساله قوی هستند ولی در تشخیص علت یا تحلیل آن ضعیفند. مدل achieve مدلی است که توسط هرسی و بلانچارد ارایه شده و 7 عامل را بر عملکرد نیروی انسانی موثر دانسته است که به منظور کمک به مدیران در تعیین علت وجود مشکلات عملکرد و به وجود آمدن استراتژیهای تغییر به منظور حل این مشکلات طرح ریزی گردیده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر با عنوان بررسی عوامل موثر بر عملکرد کارکنان از دیدگاه مدیران بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان صورت توصیفی -تحلیلی ومقطعی انجام شده است جامعه مورد پژوهش کلیه مدیران (اداری -پرستاری و ارشد) بیمارستان بوده که به روش سر شماری صورت گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های محقق ساخته بر اساس مدلACHIEVE میباشد. که اعتبار و روایی آن مورد تایید قرار گرفته است. این پرسشنامه به سبک لیکرت طراحی شده است که برای تجزیه و تحلیل داده از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شده است.
    یافته ها
    نمره کل عامل توانایی برابر با 2/12+5/87، عامل شناخت برابر با 8/14+3/82، عامل حمایت برابر با 7/15+6/82 عامل انگیزش برابر با 4/15+4/81، عامل ارزیابی برابر با 6/15+2/77، عامل اعتبار برابر 3/17+7/82، و عامل محیط برابر با 8/12+2/85. که کلیه عوامل فوق الذکر در بهبود عملکرد موثر بو ده اند
    نتیجه گیری
    امروزه معضل اصلی سازمان های بهداشتی و درمانی نداشتن کارایی و اثربخشی کافی است از طرفی محور اصلی افزایش کارایی و اثربخشی در هر سازمانی نیروی انسانی آن است در واقع بهبود عملکرد نیروی انسانی مهمترین قدم در راه اصلاح عملکرد هر سازمانی است
    کلیدواژگان: بهبود عملکرد، عملکرد، مدل اچیو
  • مهدی ابراهیم نیا، احمد عامریون، مهدی عزیز آبادی فراهانی، حمیدرضا خدامی ویشته، سمیه حیدری صفحات 15-22
    زمینه و هدف
    امروزه، رضایتمندی بیماران از نحوه ارائه خدمات درمانی اورژانس، به عنوان خط اول سرویس های خدمات بیمارستانی، مورد توجه ویژه محققین قرار گرفته است. با این وجود، پیش از این مطالعات اندکی در زمینه عوامل مرتبط با رضایتمندی از خدمات اورژانس در داخل کشور انجام شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی رضایتمندی مراجعین از نحوه ارائه خدمات در شش بیمارستان نظامی در سطح کشور و عوامل زمینه ای مرتبط با آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی-مقطعی حاضر، رضایتمندی 360 بیمار، از نحوه ارائه خدمات اورژانس در شش بیمارستان نظامی در سطح کشور در سال 1386 مورد بررسی قرار گرفت. بدنبال ترخیص از اورژانس، چک لیستی حاوی مشخصات زمینه ای و پرسشنامه 12 سوالی رضایتمندی از نحوه ارائه خدمات اورژانس از تمامی بیماران تکمیل گردید. پاسخ ها در مقیاس لیکرت 5 قسمتی (کاملا راضی، راضی، نه راضی و نه ناراضی، ناراضی، کاملا ناراضی) طراحی گردید. به ترتیب برای پاسخ های کاملا ناراضی تا کاملا راضی، نمرات 20 تا 100 اختصاص یافت.
    یافته ها
    از مجموع 4220 پاسخ، در 3559 مورد (4/82%)، بیماران از نحوه ارائه خدمات در مراکز اورژانس راضی یا خیلی راضی بوده اند. به ترتیب اولویت، «رعایت مسایل اخلاقی»، «نحوه اطلاع رسانی» و «نحوه عملکرد و برخورد پرسنل پذیرش» در مراکز اورژانس بیشترین و در مقابل «برخورداری از تنوع تخصص پزشکی»، «امکانات اورژانس» و «سرعت عمل در اطلاع به پزشک» کمترین میزان رضایتمندی را به خود اختصاص دادند. نمره کلی رضایتمندی گزارش شده توسط مراجعین گروه سنی بالاتر از 35 سال (022/0 = P)، تحت پوشش بیمه (002/0 = P) و دارای سابقه مراجعه قبلی (017/0 = P) به میزان معنی داری از سایرین بیشتر بود. جنس، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات همبستگی آماری معنی داری با نمره کلی رضایتمندی نشان نداد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر بیانگر رضایت مطلوب دریافت کنندگان خدمات اورژانس در بیمارستان های نظامی سطح کشور بود. با این وجود، به نظر می رسد استفاده از نیروی انسانی متخصص و امکانات بیشتر و همچنین اصلاح فرآیند ویزیت مراجعین به اورژانس نقاطی است که همچنان بیشترین میزان توجه مدیران و برنامه ریزان سرویس های ارائه خدمات درمانی در مراکز اورژانس را می طلبد.
    کلیدواژگان: بیمارستان نظامی، خدمات اورژانس، رضایتمندی بیماران
  • لیلا والی، رامین روانگرد صفحات 22-29
    زمینه و هدف
    امروزه بخش بهداشت و درمان به دلیل ارتباط مستقیم با سلامتی انسانها یکی از مهمترین حوز ه های توسعه پایدار در جوامع بشری به شمارمی رود. تحقق این امر نیازمند وجود درمانگرانی سالم، شاداب و با انگیزه کاری بالا می باشد. از جمله درمانگران این بخش، کادر پرستاری بیمارستانها هستند. در تمام بخشهای بیمارستان با پرستارانی برخورد می کنیم که هنگام ورود به شغل پرستاری، افراد منظم، دلسوز و علاقه مندی بوده اند اما معمولا پس از چند سال کارکردن و مواجه شدن با انبوهی از مشکلات و استرس های شغلی در محیط کار، احساس خستگی کرده، انگیزه خود را از دست می دهند و حتی مایلند از کار خود کناره گیری نمایند. مطالعه حاضر، جهت بررسی عوامل موثر بر انگیزش شغلی پرستاران شاغل در بخشهای بستری بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این بررسی یک مطالعه مقطعی است که بر روی 232 پرستار شاغل در بخشهای بستری بیمارستانهای آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان که به صورت طبقه ای تصادفی انتخاب شدند، صورت گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای خود ساخته حاوی 31 سوال در 5 حیطه عوامل روانی، رفاهی، آموزشی، مالی و اداری بوده است. جهت تعیین پایایی پرسشنامه، مطالعه ای مقدماتی به صورت پایلوت انجام گردید و آلفای کرون باخ پرسشنامه توسطspss11.5، 0.92 برآورد گردید. جهت تحلیل داده ها از نرم افزارspss11.5 و آزمونهای آماریKruskal-Wallis و Mann-Whitney استفاده گردید.
    نتایج
    از نظر رابطه بین نوع بیمارستان و حیطه های مختلف انگیزش شغلی پرستاران، تنها رابطه بین عوامل رفاهی و نوع بیمارستان از نظر آماری معنی دار بوده است(p=0/012). از نظر آماری، رابطه بین وضعیت تاهل، جنسیت و سابقه کار با عوامل روانی معنی دار بود(به ترتیب p=0/011، p=0/002 و p=0/043). رابطه آماری معنی داری بین هیچ یک از حیطه های مختلف مورد بررسی با سن و مدرک تحصیلی پرستاران رابطه آماری معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، پرستاران دارای ویژگی های زیر دارای وضعیت انگیزشی بالاتری بوده اند: اشتغال به کار در بیمارستانB، متاهل، مرد، دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس، با سابقه کار بیش از 10 سال و سن بین 40-30 سال.
    کلیدواژگان: بخشهای بستری، پرستاران، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، عوامل انگیزشی
  • فرانک بهزادی گودری، سودابه وطن خواه، ساناز زرگر، فاطمه حسینی صفحات 31-35
    زمینه و هدف
    تجهیزات پزشکی نقش اساسی در روند تشخیص و درمان بیماران و یا به عبارتی سلامت جامعه بر عهده دارند، از طرف دیگر رشد روز افزون تکنولوژی و افزایش فزاینده قیمت های تجهیزات موجب گردیده که همه روزه بخش عظیمی از سرمایه کلان کشور به منظور خرید این نوع تجهیزات به صورت ارز از کشور خارج شود. نظر به اینکه در سطح کنونی از پیشرفت و توسعه اقتصادی، توان تولید انواع گوناگونی از تجهیزات پزشکی و اقلام دارویی و...در کشور بالا بوده و با در نظر گرفتن اهمیت ارز آوری برای کشور و نیز با عنایت به مشکلات سیاسی و اقتصادی موجود در منطقه و وجود رقبا، زمانی که توان تولید کالا و ارائه خدمات در کشور بالا بوده و بتوان بازار داخلی را تحت پوشش قرار داد، نه تنها می توان از واردات بی رویه جلوگیری کرد، بلکه می توان در بسیاری موارد،اقدام به صادرات کرد.هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی توسعه کمی صادرات تجهیزات پزشکی با تاکید بر ماده 87 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بود که بر طبق آن وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بایستی 30% از مصارف ارزی خود را از محل صادرت کالا و خدمات سلامت تامین نماید.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی کاربردی است که به روش کمی انجام گرفت.داده ها از طریق چک لیست هایی که از طریق مصاحبه با کارشناسان تکمیل گردیده است و مراجعه با سازمان های ذیربط و مطالعات کتابخانه ای و اینترنتی و بررسی سوابق تحقیقاتی موجود گردآوری شده است.چک لیست ذکر شده شامل آیتم هایی از قبیل میزان واردات و صادرات (به میلیون دلار)،تعداد گواهینامه های بین المللی CE،FDA.ISO، تعداد شرکت های تولیدی صادر کننده،تعداد شرکت هایی که در نمایشگاه های بین المللی و خارجی حضور داشته اند، در سال های قبل (1382و1383)و بعد از قانون برنامه چهارم توسعه(1384،1385و1386)می باشد.اطلاعات گرد آوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی شامل جداول مقایسه ای و تطبیقی، نمودارها و شاخص های درصد و نسبت، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    صادرات تجهیزات پزشکی کشور از 08/1 درصد واردات قبل از قانون برنامه چهارم توسعه و اجرای ماده 87، به 77/1 درصد واردات، بعد از قانون افزایش یافته است که نشان می دهد، میزان صادرات تجهیزات پزشکی کشور از درصد رشدی معادل 88/63 درصد برخوردار بوده است. نسبت تعداد گواهینامه های بین المللی به تعداد شرکت های تولیدی صادرکننده از 14/1 به 12/2 بعد از قانون برنامه چهارم افزایش پیدا کرده است. این نسبت از رشدی معادل 96/85 درصد برخوردار بوده است.تعداد شرکت های تجهیزات پزشکی حاضر در نمایشگاه های بین المللی نیز، از 13 شرکت به 71 شرکت، بعد از قانون برنامه چهارم افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    در بحث توسعه کمی، میزان رشد محقق شده در رقم صادرات حوزه تجهیزات پزشکی (با وجود افزایش مستمر واردات این حوزه!) در دو سال آغازین قانون برنامه، به عنوان تنها یکی از حوزه های چندگانه ارز آور وزارت بهداشت، تا حدودی چشم گیر بوده است.در بحث توسعه کیفی، به موازات افزایش تعداد شرکت های تولیدی صادر کننده بعد از قانون برنامه چهارم، تعداد گواهینامه های بین المللی که امکان صادرات به سایر کشورها و بازارهای بین المللی بیشتری را نسبت به قبل فراهم می آورد نیز افزایش یافته است که در نهایت منجر به افزایش رشد کمی حاصله در این زمینه نیز می شود.افزایش تعداد شرکت های حاضر در نمایشگاه های بین المللی موید این نکته است که کیفیت تجهیزات پزشکی تولید داخل کشور نیز روند صعودی را دنبال کرده است که این امر نیز در معرفی صنعت تجهیزات پزشکی کشور به بازار جهانی نقش موثری را ایفا نموده است.
    کلیدواژگان: توسعه کمی، توسعه کیفی، صادرات، تجهیزات پزشکی، قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی
  • شیوا حسینی فولادی، محمدحسین یار محمدیان، سیما عجمی صفحات 37-43
    زمینه و هدف
    از آنجایی که بیمارستان نقش بسزایی در بازگشت سلامتی مردم بر عهده دارد، لذا نوع فرهنگ سازمانی و میزان بلوغ سازمانی موجود در این مراکز از اهمیت بالایی برخوردار است و با توجه به اهمیت موضوع، این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین فرهنگ سازمانی، بلوغ سازمانی کارکنان بیمارستانهای آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 86 - 1387 صورت گرفته است
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان بیمارستانهای دانشگاهی شهر اصفهان (11 بیمارستان) می باشد که طبق روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای 360 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از 2 پرسشنامه (فرهنگ سازمانی و بلوغ سازمانی) جمع آوری شد (اعتبار بدست آمده از پرسشنامه های فرهنگ سازمانی و بلوغ سازمانی به ترتیب برابر با 86/0 و 93/0 بود) و پس از آنکه روایی و پایایی پرسشنامه ها مورد سنجش قرار گرفت بین جامعه پژوهش اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق بیانگر آن بود که 5 بیمارستان دارای فرهنگ میانه (5/45 %) و 6 بیمارستان دیگر دارای فرهنگ ضعیف (5/54 %) بودند. بیمارستانی که دارای فرهنگ سازمانی قوی باشد مشاهده نشد و سطح بلوغ سازمانی بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز متوسط می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، مدیران بیمارستانها بایستی با ایجاد تغییراتی در فرهنگ سازمانی در افزایش میزان بلوغ سازمانی تلاش نمایند و بدینوسیله در راه ارتقای میزان کارایی و بهره وری بیمارستان گام بردارند.
    کلیدواژگان: بلوغ سازمانی، بیمارستان، فرهنگ سازمانی، کارکنان، مدیریت
  • مرضیه جوادی، مریم یعقوبی، مریم توکلی، ابوالحسن افکار صفحات 45-59
    زمینه و هدف
    آمورش ویادگیری یک رابطه دوجانبه بین استاد ودانشجوست ازاینرو ارزیابی عملکرد استاد ودانشجو دو مولفه مهم درمراکزآموزشی است.اگربپذیریم توانایی وقدرت اساتیددرجلب توجه دانشجویان درکلاس درس میتواندمنجربه یادگیری موثرشودیابرعکس وجود ضعف درجنیه های مختلف عملکرد استادمی تواندنتیجه فرایند آموزش راتنزل دهدمیتوان چنین نتیجه گیری کرد که عملکرداستاد که درقالب نمره ارزشیابی به صورت کمی اعلام می شود درمیزان یادگیری وکیفیت آموزش تاثیردارد..باتوجه به این واقعیت وجودیک رابطه مثبت بین نمره ارزشیابی استاد ونمره وضعیت تحصیلی دانشجومورد انتظاراست این مطالعه باهدف بررسی رابطه این دومتغیرتنظیم گردیده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی ازنوع همبستگی است.جامعه آماری شامل کلیه اساتید دروس تخصصی ودانشجویان سه رشته مدارک پزشکی،کتابداری ومدیریت خدمات بهداشتی درمانی درنیمسال دوم 85-86 دانشکده مدیریت واطلاع رسانی اصفهان بود. داده هابراساس چک لیست محقق ساخته ازمراجع مربوطه اخذگردید. در تحلیل نتایج ازنرم افزار SPSS و شاخص های آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیر سون) استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره ارزشیابی اساتید درسه گروه مدیریت،مدارک پزشکی وکتابداری به ترتیب عبارت بوداز:85،91و92.و میانگین کل نمرات دروس تخصصی دانشجویان نیز موردمطالعه عبارت بوداز:مدیریت(06/17)، کتابداری: (48/17)و مدارک پزشکی (21/17).
    نمره ارزشیابی اساتید با نمرات دروس تخصصی دانشجویان رابطه معنادارنداشت. رشته مدیریت(r=-0/095)رشته مدارک پزشکی(r=-0/1)رشته کتابداری(r=-0/6).
    نتیجه گیری
    اگربپذیریم که دانشجویان مخاطبین ومشتریان تدریس استاد وهدف اصلی برنامه های آموزشی میباشند.این پیش فرض قابل قبول خواهد بودکه:بین عملکرد استاد ویادگیری دانشجو ورضایت اوباید بنوعی ارتباط مثبت رسید. باتوجه به نتیجه حاصله ازاین مطالعه و سایرمطالعات میتوان اذعان داشت شایدفرایند ارزشیابی استاد ودانشجو نیاز به بازنگری داشته باشد.. لذا ضمن لزوم بررسی بیشتر درعلت یابی این ناموزونی لازم است بطوربنیادین مبحث ارزشیابی وروش های مختلف آن(هم ارزشیابی دانشجو وهم ارزشیابی استاد)مورد، بازبینی وروزآمد ی قرارگیرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، استاد، آموزش، دانشجو
  • حسین ابراهیمی پور، سمانه حیدری، لیلا دشمن گیر، حمید اسمعیل زاده صفحات 57-64
    سابقه و هدف
    تعیین اولویت های پژوهشی امری لازم و حیاتی است و این فرایند باید به منظور تسهیل در استفاده مکرر از یافته ها بر اساس اصول صحیح و منطقی، فرایندهای علمی و مکانیزم های درون ساخته صورت گیرد. بررسی شیوه های مختلف اولویت گذاری و به کارگیری هریک با توجه به شرایط و وضعیت خاص هر کشور گامی کلیدی در این امر می باشد.
    منابع اطلاعاتی و روش های انتخاب منابع: پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است که برای گردآوری داده های آن از روش کتابخانه ای شامل جستجوی مقالات در اینترنت، بانک های اطلاعاتی Google Scholar، Medline، Iranmedex، SIDوIrandoc و کتب مرتبط استفاده شده است.
    ترکیب مطالب و
    نتایج
    برای اولویت گذاری روش های استاندارد شده متعددی وجود دارد که عبارت اند از: روش پژوهش در ضرورت های سلامت ملی توسط کمیسیون پژوهش های سلامت برای توسعه، فرایند 5 مرحله ای کمیته تخصصی پژوهش سلامت، نمایه دیداری اطلاعات سلامت که توسط کمیته مشورتی تحقیقات سلامت ارایه شده است و روش ترکیبی ارایه شده در نشست جهانی تحقیقات سلامت. هر یک از این روش ها دارای ویژگی های منحصر به خود است. البته با وجود متفاوت بودن ابعاد و چگونگی فرایند تعیین اولویت ها از کشوری به کشور دیگر، تاثیر نهایی این فرایند در تمامی کشورها تقریبا یکسان و مشابه است.
    نتیجه گیری
    آگاهی از روش های مختلف اولویت گذاری و بهره گیری از نقاط ضعف و قوت هر یک جهت انجام اولویت گذاری به روشی نظام مند و قابل اجرا در سطح ملی هر کشور بسیار سودمند است. یافته های حاصل از مطالعات حاکی از آن است که از میان روش های استانداردشده اولویت گذاری، روش ترکیبی به دلیل ترکیب خصوصیات خوب روش های دیگر و رفع معایب آنها نسبت به سایر روش ها برتری دارد.
    کلیدواژگان: روش های اولویت گذاری، روش ترکیبی، روش پژوهش در ضرورت های سلامت ملی، فرایند 5 مرحله ای کمیته تخصصی پژوهش سلامت، نمایه دیداری اطلاعات سلامت
|
  • Pages 1-6
    Background
    A variety of methods are available for identifying and measuring adverse events and medical errors in healthcare. The aim of this study is to review these methods with their strengths and weaknesses.
    Methods
    Electronic databases including Medline, Embase, Google Scholar and Iran Medex were searched to identify and summaries relevant studies.
    Results
    Different methods have been used to identify adverse events and their nature, causes and consequences. Record review seems to be the most common and the best method for measuring the rate and consequences of adverse events. However, this method is relatively expensive and time consuming and still underestimates the rate of adverse events. It is also not suitable for identifying the underlying causes of adverse events. The other method commonly used is reporting system including critical incident reporting system. This method is relatively cheap and more suitable for exploring the underlying causes of adverse events, but it is not suitable for identifying the rate of adverse events as it may underestimate many adverse events. Other methods include critical incident technique, interview, questionnaire, direct observation and review of claims and none of them are suitable for identifying the rate of adverse events but they might be useful for other purposes including assessment of the causes of adverse events.
    Conclusion
    Several methods can be used for study of adverse events. No single method can serve all purposes. Each method has some strengths and weaknesses. Using a combination of methods is more suitable, but this approach is more expensive and time consuming. Which combination of methods are more appropriate, depends on several factors including the aim of the study and resources available.
  • Pages 7-14
    Background
    If a managers try for further income or productivity so they must attentive their staff incentive. One of the most issue in the management process is that managers can distinguish strength of staff but they cant determine their weakness. ACHIEVE model present seven factors (ability, clarify, help, incentive, evaluation, validity, environment) that effective to staff performance. and this model help manager to determine cause of performance problem. And create change strategy for solving those problem.
    Material and Methods
    It is descriptive, survey and inferential study, the population is university hospital managers in Esfahan university. data is gathered through achieve questionnaire that supported by member of management faculty.The reliability is supported based on α koren bakh. for analysis of data use spss soft ware.
    Results
    Finding show that: Average number of ability factor is (87/5+12/2), clarify factor (82/3+14/8), help factor (82/6+15/7), incentive factor (81/4+ 15/4), evaluation factor (77/2+15/6), validity factor (82/7+ 17/3),and environment factor is (85/2+12/8). and base on Pierson test (p<0/05) all of the factor are effective on staff performance.
    Conclusion
    Today the important problem in health care organization is staff effectiveness. in fact, performance improvement is the most step for organization improvement.
  • Pages 15-22
    Background
    Nowadays, researchers pay special attention to patient's satisfaction with emergency care services, as the first line of hospital health care services. However, few researches have been done about its related factors in our country. The aim of this study was assessment of patient's satisfaction with emergency care services in six military hospitals in our country and its related factors.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study, Satisfaction level of 360 patients of emergency care services in six military hospitals of Iran in 2007 was assessed. After discharge from emergency ward, a checklist containing basic information and a 12-item questionnaire about their satisfaction level with emergency care services was completed for each patient. A 5-level Likert scale was used for the response of each item. 20 to 100 scores were allocated to each response (completely dissatisfied to completely satisfied), respectively.
    Results
    3559/4220 responses (82.4%) were completely satisfied or satisfied. In respect to priority; "Observation of moral points", "giving information" and "behavior of reception personnel" had the highest and on the other hand, "variety of medical specialists", "emergency ward facilities" and "speed in calling doctor" had the lowest satisfaction scores. The total satisfaction score which was reported by patients older than 35 yr(p=0.022), insurance coverage(p=0.002) and with history of previous referring to that emergency ward(p=0.017) were significantly higher than others. Sex, marital status and educational level had no statistical correlation with the total satisfaction score(p>0.05).
    Conclusion
    The findings of this study revealed favorable satisfaction level of patients with emergency care services in military hospitals. However, it seems that using a variety of expert physicians and more facilities and also improvement in the process of calling doctor in emergency ward are the aspects which need the most amount of concern of health care managers in emergency centers.
  • Pages 22-29
    Background
    Nowadays, health care section is one of the most important parts of sustained development in human societies because of having relationship with human health. Achieving this goal needs to have healthy and motivational staff, including nurses. We see nurses in all hospital wards who have been interested in their works when entering the hospital, but feel fatigue after several years and may give up their jobs. This survey has been conducted to study of effective factors on nurse's job motivation in Kerman University of Medical Sciences hospitals.
    Material And Methods
    This is a cross-sectional survey that studies 232 nurses occupied in Kerman university of medical science's hospital inpatient wards who were selected by stratified random sampling using a questionnaire which had 31 questions in 5 area: psychological, educational, financial, administrative and welfare factors. For determining the reliability of questionnaire, we conducted a pilot study and its _Krunbakh was 0.92. we used spss11.5 and Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests to analyze data.
    Results
    The results show the statistical relationships between welfare factor and hospital type (P=0.012), between psychological factor with sex, job experience and marital status (respectively, p=0/002, p=0/043 and p=0/011). But there werent any statistical relationships between nurse's age and educational status and the studied area of motivation.
    Conclusion
    In this study, nurses who have following characteristics, have also better motivation status: occupying in hospital B, being married, being man, having master of science degree, having more than 10 years job experience and being between 30-40 years old.
  • Pages 31-35
    Background
    Medical Equipments have main rule in patients diagnosis and therapy trend and society health. In addition, technology development and increasing prices of these equipments cause vast quantity of exchange is designated to equipments import. Regarding to present level of economical development ability of manufacturing for different kinds of medical equipments is high in our country, there is no need to import in many cases, of course we can have export in this area. The aim of this research is survey of quantity development of medical equipments export emphasizing on 87 article of fourth economical, social and cultural development plan law.
    Material And Methods
    This research is descriptive applied study. Data have been gathered from checklists, meetings with related experts, library and internet studies and eventually former research documents investigation. Finally data have been analysis through comparative and adaptive tables and comparison of statistics calculated from statistical forms and checklists.
    Results
    Export rate of medical equipment from 1/08% of import rate, before the fourth economical, social and cultural development plan law, has increased to1/77% of import rate, after that. This rate had a growth rate equal to 63/88%.The ratio of number of certifications on number of medical equipment companies from 1/4, before the law, has increased to 2/12 after that. This ratio had a growth rate equal to 85/96%.The number of medical equipment companies have been presented at international exhibitions has increased too, from 13 to 71.
    Conclusion
    In quantity development area, the actualized growth rate in medical equipment export in first two years of fourth development plan law, in spite of increasing import, is remarkable. In quality development area as results showed, while increasing in number of companies, the number of certifications that will increase export rate, has increased too. The number of companies have been presented at international exhibitions also has a considerable growth that shows medical equipment quality has improved that plays main role in medical equipment industry presentation to the international market.
  • Pages 37-43
    Background
    of this study try to determine the Relationship between organizational culture & organizational Maturity of staffs in Isfahan Medical University Hospitals (IMUHs).
    Material And Methods
    Three questioners (organizational culture, organizational Maturity) was used for accomplishment of this descriptive & Corelational research.The reliability of These questioners was assest with the cronbach alpha coefficient. this questioners were distribute between 360 employees of IMUHs. Data was analysed by SPSS software.
    Results
    Funding showed that the organizational culture scores of 5 hospitals were average & 6 hospitals were lower than average. The level of organizational Maturity was average.
    Conclusion
    There was a significant relationship between organizational culture & organizational Maturity. Hospital Manager should change their organizational culture in order to increases the level of organizational Maturity.
  • Pages 45-59
    Background
    Learning and teaching is a bilatheral connection between student and teacher, so evaluation of both of them is an important necessity in academic Institues.if we accept that teachers ability lead to effective learning in students or their unability can reduce education outputs, so we conclude that teacher,s function score must be related with student,s educational function score.
    Material And Methods
    This study is a descriptive correlation study. all of faculty members, were teaching special courses, and 62students in second semester of 85-86 from librarian, medical records and health care management majors were contributed in study. teacher,s evaluation score and student,s mean scores were provided through educational chancellor of university. Anlyzing was done by spss software, and use of descriptive statistic and correlation index.
    Results
    Evaluation mean score of teashers and mean score of student,s courses were different in 3 educational groups. correlation between of teacher,s evaluation scores and student,s mean scores was adverse and was,nt sicnificant.(r=-0/095 in health care management),(r=-0/1in med.records),(r=-0/6in libererian).
    Conclusion
    We accept that teachers ability can lead to effective learning in students or inability can reduce education outputs.in this study There was no significant relation between of two variables.so we conclude educational system must notice more and more to evaluatin tools for accurating, richment and updating those
  • Pages 57-64
    Background
    Priority Setting is necessary. There are different ways of priority Setting. How they are used depend on the situation of the country.
    Material And Methods
    This research is literature review. Google Scholar, Medline, Iranmedex, SID, Irandoc data base are used to gathering data.
    Results
    According to this study, there are various standard ways to priority setting such as Essential national health research (ENHR), combined method, The commission on health research for Development (COHRED), Five-Step Process of the Ad Hoc Committee on Health Research. These methods have their own characteristics. These methods vary from one country to another. However the final impact is the same.
    Conclusion
    The result shows that it is useful to know about priority setting and strength and weakness of them. Combined method is the best way because it has the strength of other methods and corrects weakness of them.