فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال هفدهم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا یوسفی، زهرا ابراهیم، بهجت محمد زاده، پیوند باستانی* صفحات 9-17
    زمینه و هدف
    وفاداری به برند یکی از مهم ترین عوامل موثر در حفظ، ماندگاری و موفقیت سازمان های عظیمی همچون بیمارستان به شمار می رود. این مطالعه با هدف تعیین مولفه های موثر بر وفاداری بیماران به برندهای بیمارستانی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1396 انجام شد. جامعه پژوهش را بیماران ترخیصی که در بازه زمانی فروردین ماه تا اسفندماه سال 1396 در بیمارستان های آموزشی شیراز تحت مراقبت های بستری بودند، در بر گرفت که تعداد 385 نفر به صورت تصادفی طبقه ایی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد و داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون هایT-test ، ANOVA و رگرسیون خطی چندگانه با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 23 در سطح معنی داری 5%=‏‎α تحلیل گردید.
    نتایج
    سه متغیر رضایت بیماران (333/0 β=، 0.001>P)، اعتماد به برند (265/0 β=، 007/0P=) و تعهد به رابطه (181/0 β=، 011/0P=)، تاثیر مستقیم و معناداری بر وفاداری بیماران به برند بیمارستانی داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، مدیران بیمارستانی می بایستی با برنامه ریزی صحیح شرایطی همچون دادن اطلاعات کافی در رابطه با درمان به بیماران، پیگیری وضعیت سلامتی آنان پس از ترخیص و تقویت روابط با پرسنل بیمارستان را در راستای بهبود وضعیت و ارتقاء سه مولفه رضایت بیماران، اعتماد و تعهد به رابطه در بیمارستان خود فراهم آورند تا بدین طریق شاهد افزایش وفاداری بیماران به برندهای بیمارستانی باشند
    کلیدواژگان: وفاداری، اعتماد، رضایت بیمار، بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  • بختیار استادی*، رضا مختاریان دلویی، محمد مهدی سپهری صفحات 19-34
    زمینه و هدف
    امروزه بیمارستان ها با درخواست های زیادی برای ارائه خدمات با کیفیت روبرو شده اند؛ این درحالیست که هزینه های آن ها به صورت فزاینده ای رو به رشد می باشد. این امر ضرورت توجه بیشتر مدیران بیمارستان را به منظور کاهش هزینه های خدمات درمانی بارزتر کرده و لزوم استفاده از یک روش هزینه یابی دقیق را آشکارتر می نماید. هزینه یابی بر مبنای فعالیت اطلاعات مناسبی در زمینه فعالیت های مورد نیاز برای ارائه یک خدمت با کیفیت فراهم می سازد، اما نظر به اینکه مبنای اطلاعات این سیستم تحت شرایط‎ اطمینان ارائه می شود، کاربرد آن در شرایط عدم اطمینان به شدت کاهش می یابد. از اینرو هدف از این مطالعه پیشنهاد چارچوب جدیدی تحت عنوان هزینه یابی بر مبنای فعالیت فازی (FL-ABC) است.
    مواد و روش ها
    از آنجایی که فرآیند هزینه یابی در بیمارستان اغلب تحت شرایط عدم قطعیت انجام می شود، از منطق فازی در مدل ABC به منظور برآورد های دقیق تر از هزینه ها و افزایش قابلیت اطمینان از دقت و صحت نتایج، استفاده شد.
    نتایج
    مدل پیشنهادی در یک نمونه مربوط به بخش آزمایشگاه بیمارستان بکارگرفته شده و نتایج آن با سیستم ABC مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل نشان دهنده بیشترین تفاوت در هزینه های تعیین شده به ترتیب در آزمایش های بیوشیمی و انگل شناسی به ترتیب به ارزش 77708951.89 و 67508112.57 ریال می باشد که این تفاوت ها در اثر عدم قطعیت در هزینه های اختصاص یافته به هر فعالیت ایجاد شده اند.
    نتیجه گیری
    سیستم FL-ABC با درنظرگرفتن عدم قطعیت در پارامتر های هزینه، تخمین های دقیق تری از هزینه فعالیت ها، تحت شرایط عدم اطمینان فراهم می سازد که سبب می گردد تا هزینه های خدمات درمانی به طور دقیق تر قابل شناسایی گردد.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، منطق فازی، عدم قطعیت، بیمارستان
  • مهدیه حیدری، لیلا دشمن گیر* صفحات 35-46
     
    زمینه و هدف
    با توجه به ضرورت ارزیابی عملکرد نظام های سلامت، الگوها و چارچوب های مختلفی توسط گروه ها و سازمان های مختلف برای پرداختن به این مهم ارایه شده است. این پژوهش، به بررسی تطبیقی چارچوب های ارزیابی عملکرد نظام سلامت در جهان پرداخته است.

    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات تطبیقی توصیفی می باشد که به روش توصیفی تشریحی مبتنی بر تحلیل مقایسه ای در سطح جامع انجام گرفته است. حوزه پژوهش شامل چارچوپ های نظام سلامت می باشد و نتایج در جداول تطبیقی بر اساس عوامل تعیین شده مورد مقایسه و تفسیر قرار گرفته اند.

    نتایج
    در مجموع از 16 چارچوب بدست آمده، 11چارچوب وارد مطالعه شده و و مورد مقایسه، توصیف و تشریح قرار گرفت. برخی از چارچوب های ارایه شده علاوه بر تمرکز بر عملکرد خود نظام سلامت به عنوان چارچوبی برای ارزیابی عملکرد نظام سلامت نیز بکار می روند. هر یک از چارچوب ها دارای هدف خاصی بوده که به اهمیت ارزیابی در نظام سلامت تاکید می کنند.

    نتیجه گیری
    چارچوب های نظام سلامت در طول زمان تغییرات قابل ملاحظه ای یافته اند. چارچوبهای ارایه شده در سال های اخیر نسبت به چارچوبهای اولیه ، بر ابعاد بیشتری تاکید دارند. بهره گیری از این ابزارها در جهت شناخت اهداف بهتر نظام سلامت، ارزیابی بر اساس محدوده پاسخگویی)فعالیت سازمانی و یا مرزهای خارج از سازمان(و راه های رسیدن به آن ها موثر می باشد. با بهره گیری از چارچوب های ارایه شده با توجه به ابعاد و اهداف هر یک، می توان عملکرد نظام های سلامت را مورد مداقه و ارزیابی قرار داد.
    کلیدواژگان: نظام سلامت، چارچوب ارزیابی، عملکرد نظام سلامت، مطالعه تطبیقی
  • سیما رفیعی*، محمد زکریا کیایی، پژمان صادقی، وحید مختومی، دنیا اصغری صفحات 47-55
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین عواملی که بر عملکرد شغلی پرستاران در محیط های کاری اثر گذاشته و توان آنان را برای انجام موثر وظایف و مسئولیت های شغلی تحت الشعاع قرار می دهد، فرسودگی شغلی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش واسطه ای فرسودگی شغلی در رابطه میان کیفیت زندگی کاری و عملکرد شغلی پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1396 بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بوده که در بین 178 نفر از پرستاران شاغل در بخش های اورژانس بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام گرفت. برای سنجش متغیرهای اصلی پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی کاری Walton (Quality of Working Life/QWL)، فرسودگی شغلی Maslach and Jackson (Job Burnout) و عملکرد شغلی Paterson (Job Performance) استفاده شد و داده های حاصل توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 با آزمون های آماری توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه و تعدیل یافته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سطح معناداری زیر 0.05 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    نتایج بدست آمده از مطالعه حاضر نشان داد که اکثریت پرستاران از کیفیت زندگی کاری پائینی برخوردار بوده، تا حد متوسطی توجهی فرسودگی شغلی را تجربه کرده و عملکرد شغلی در حد متوسط به بالا داشته اند. همچنین کیفیت زندگی کاری پرستاران عامل 21% (R2= 0.21 p=0.04) از تغییرات در متغیر عملکرد شغلی آنها بوده است و از سویی این ارتباط تحت تاثیر نقش واسطه ای متغیر فرسودگی شغلی نیز قرار داشته است (≠0, p=0.02β).
    نتیجه گیری
    توجه به اهمیت کیفیت زندگی کاری و تلاش در جهت ایجاد بسترهای مناسب در راستای تقویت ابعاد مختلف کیفیت زندگی کاری می تواند نقش موثری در بهره وری کارکنان داشته و شرایط لازم برای پیشبرد اهداف عملکردی آنان را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری، عملکرد شغلی، پرستاران
  • ایمان دهقان، بختیار استادی*، سعید حسینی صفحات 57-65
     
    زمینه و هدف
    اتاق های عمل در هر مرکز درمانی از حساس ترین واحدهای مرکز می باشند که زمانبندی و برنامه ریزی عملیات آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و بهینه سازی آنها تاثیر بسزایی در بهینه سازی کل مجموعه دارد. زمانبندی جراحی قلب علاوه بر محدودیت های نیروی انسانی، زمانی و تسهیلاتی، شامل محدودیت ضرب الاجل جراحی بیمار نیز می باشد که در این پژوهش هدف زمانبندی جراحی ها با درنظر گرفتن این پارامتر می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کمی که از مطالعات نوع مقالات پژوهشی اصیل می باشد یک الگوریتم 1+3 فازی پیشنهاد شد. این الگوریتم علاوه بر پایش محدودیت ها و ضرب الاجل جراحی، به عدم قطعیت نیز توجه دارد. لازم به ذکراست بیماران نیز به دو دسته اورژانسی و غیر اورژانسی تقسیم گردیدند که این الگوریتم صرفا به زمانبندی موارد غیر اورژانسی می پردازد. در این پژوهش 343 بیمار مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    با بررسی اطلاعات مربوط به یک دوره 6 ماهه از مرکز قلب و عروق شهید رجایی تهران، بهبود 11 درصدی نسبت به فرایند نوبت دهی موجود در پایش ضرب الاجل بیماران ایجاد شده است. میزان بهینه سازی اغلب مربوط به تفاوت در انتخاب بیماران براساس ضرب الاجل آنها جهت جراحی می باشد که در الگوریتم حاضر سهم عمده ای از بیماران انصرافی مورد خدمت دهی قرار داده شده اند. همچنین دیگر مزیت الگوریتم پیشنهادی نسبت به فرایند موجود پویای الگوریتم و اعمال عکس العمل مناسب در برابر تغییرات بوجود آمده می باشد.
    نتیجه گیری
    درصورت پایش قطعی ضرب الاجل ها، هرچه طول صف بیشتر باشد، احتمال پذیرش بیماران غیراورژانسی با ضرب الاجل کوتاه تر کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: زمان بندی پویا، جراحی قلب باز، نوبت دهی، ضرب الاجل
  • مهدیه توکلی، محسن قنواتی نژاد، فاطمه جلالی فر، الهام یاوری* صفحات 67-80
     
    زمینه و هدف
    واحد پذیرش، ورودی اصلی بیمارستان است و اولین ارتباط بیمار با بیمارستان از طریق این واحد صورت می گیرد. زمان انتظار بیماران که از پیامدهای اصلی عملکرد این واحد است که نه تنها یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر رضایت بیماران به شمار می آید بلکه از شاخص های ارزیابی کیفیت خدمات بیمارستان نیز می باشد. هدف این پژوهش ارائه سناریوهایی به منظور کاهش زمان انتظار بیماران بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش از دیدگاه شیوه، توصیفی و از دیدگاه هدف، کاربردی بود. این تحقیق به طور مقطعی روی 110 بیمار نوبت دار مراجعه کننده به پذیرش بیمارستان محب مهر انجام شد. داده ها در مدت 70 روز و به طور یکنواخت در همه روزهای هفته از طریق مشاهده مستقیم، جمع آوری شده و در کاربرگ های از پیش تهیه شده ثبت گردیده اند. مدل شبیه سازی، در نرم افزار Arena14 طراحی و اجرا شد.
    نتایج
    بر اساس یافته های پژوهش، واحد پاراکلینیک و قسمت انتظار برای خالی شدن تخت، دو گلوگاه اصلی زمان در سیستم مورد مطالعه بودند. به منظور حل مساله، برای هر یک از واحدهای فوق یک سناریو طراحی و در محیط شبیه سازی آزمایش شد. اجرای این آزمایش ها، نشان می دهد که سناریوهای پیشنهادی به طور مجزا و توامان، در مقایسه با شرایط موجود، نتایج بهتری در کاهش زمان انتظار و هم چنین افزایش تعداد افراد بستری شده به دنبال داشتند.
    نتیجه گیری
    بهبود فرآیندهای درمانی از طریق شناخت سیستم خدمات رسانی بیمارستان و تجزیه و تحلیل گلوگاه ها و نقاط ضعف آن حاصل می شود. مطابق با نتایج، افزایش تعداد کارکنان واحد پاراکلینیک و تخت های آزاد بیمارستان، عملکرد واحد پذیرش بیمارستان را بهبود می دهد. اجرای سناریوهای فوق، زمان انتظار بیماران را حدود 78% و زمان انتظار خالی شدن تخت را حدود 50% کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: بخش پذیرش بیمارستان، زمان انتظار بیمار، شبیه سازی گسسته پیشامد، نرم افزار Arena
  • ابوالقاسم پوررضا، بتول احمدی، جمیل صادقی فر، محسن محمدی، محمد ویسی* صفحات 81-90
     
    زمینه و هدف
    عمل جراحی شکستگی فمور از اعمال شایع و پرهزینه و عمل جراحی شکستگی ساعد از اعمال جراحی شایع مرکز درمانی امام خمینی ایلام می باشند. این مطالعه به بررسی تفاوت هزینه واقعی و تعرفه گلوبال این اعمال جراحی می پردازد. همچنین عوامل مرتبط با هزینه های واقعی اعمال جراحی مذکور شناسایی می شوند.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مقطعی و توصیفی بود که روی عوامل مرتبط با هزینه های واقعی اعمال جراحی شکستگی فمور و ساعد گلوبال انجام شد. روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت مبانی هزینه ای مرتبط با این اعمال جراحی را در شش گام مشخص می کند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Excel 2016 انجام شد.
    نتایج
    متوسط هزینه واقعی عمل جراحی شکستگی فمور گلوبال 953 هزار و 700 تومان، کد 2 ساعد 444 هزار و 400 تومان و کد 1 ساعد 337 هزار و 800 تومان بود. هزینه واقعی عمل جراحی شکستگی فمور به ازای هر واحد عمل جراحی میزان 406 هزار و 400 تومان پایین تر از تعرفه وزارت بهداشت بود. اما هزینه واقعی کد 2 ساعد 33 هزار تومان بالاتر و همچنین کد 1 ساعد 20 هزار تومان بالاتر از تعرفه گلوبال اعلام شده توسط وزارت بهداشت بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان گفت بین هزینه صرف شده در بیمارستان و تعرفه گلوبال وزارت بهداشت تفاوت های قابل توجهی وجود دارد. می توان با اصلاح عملکرد بیمارستان و همچنین با دقت و مطالعه بیشتر در مورد هزینه اعمال جراحی گلوبال در مورد اصلاح نظام تعرفه گذاری تصمیم گیری نموده و میزان هزینه واقعی را به میزان تعرفه نزدیک تر نمود.
    کلیدواژگان: فمور، هزینه یابی، رادیوس، اولنا، هزینه یابی بر مبنای فعالیت
  • سودابه وطن خواه، قاسم رجبی واسوکلایی، سوگند تورانی، سمیرا رئوفی*، سوسن رحیمی صفحات 91-97
    زمینه و هدف
    توسعه بخش گردشگری و به صورت اختصاصی گردشگری سلامت می تواند موجب بهبود سیاست های تولید ناخالص داخلی، بدون نفت شود. در این راستا مطابق با سیاست های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی زیرساخت ایجاد واحد بیماران بین الملل به منظور تسهیل و توسعه گردشگری سلامت در بیمارستان های زیر مجموعه ایجاد شد. این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد واحد بیماران بین الملل بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران و تاثیر آن ها بر جذب گردشگران پزشکی انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی تحلیلی حاضر به صورت مقطعی و در سال 1396 طراحی و انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیمارستان های دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی بود. معیار ورود بیمارستان ها در این مطالعه برخورداری از گواهینامه واحد بیماران بین الملل بود. داده های مطالعه نیز از طریق چک لیست ارزیابی گردشگری سلامت مورد تایید و ابلاغ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمع آوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 24 بهره گرفته شد.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد عملکرد کلی واحد های گردشگری سلامت بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران در سطح مطلوب ارزیابی شد(امتیاز 5/87). بیمارستان ها در گروه شاخص هتلینگ بیشترین امتیاز را به خود اختصاص دادند(100/95) و در رعایت شاخص های آیین نامه ای و عملکردی به ترتیب امتیاز 03/87 و 2/81 را کسب نمودند. تحلیل داده ها نشان داد بین بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی تفاوت معنی داری به لحاظ عملکردی وجود نداشت و ایجاد واحد بیماران بین الملل تاثیری بر جذب گردشگران سلامت نداشت.
    نتیجه گیری
    با عنایت به هدف و رسالت واحد های بین الملل در جهت تسهیل ارائه خدمات با کیفیت و رضایت بخش، پیشنهاد می شود سازوکار های مدیریتی و نظارتی در جهت اجرای کامل استاندارد ها نظیر پذیرش بیماران، پیگیری پس از درمان در کشور مبدا، توسعه سیاست های بازاریابی بیمارستان در دستور کار قرار گیرد تا زمینه جذب بیماران بین الملل و افزایش در آمد بیمارستانی فراهم شود.
    کلیدواژگان: واحد بیماران بین الملل، ارزیابی عملکرد، گردشگری سلامت
  • معصومه عرفانی خانقاهی، سودابه طایری* صفحات 99-102
    سلامت زنان مفهوم وسیعی داشته و عوامل مختلف زیستی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و محیطی بر آن موثرند. شواهد تجربی مانند امید به زندگی بالاتر در زنان نظریه زیست شناختی راتایید می کند. از سوی دیگر، مدل زیست روانی- اجتماعی، سلامت زنان را نتیجه تجارب انها در طی دوره های مختلف زندگی و تحت تاثیر عوامل فرهنگی، روان شناختی و اجتماعی می داند. نظریه های رفتاری سبک زندگی را به عنوان متغیر اصلی و تعیین کننده در تفاوت سلامت بین زن و مرد می دانند. برخی نظریه های رفتاری معتقدند زنان توان کمتری برای مقابله با استرس و موقعیت های تنش زا دارند و به همین دلیل بیشتر در معرض بیماری های روانی نظیر افسردگی قرار می گیرند. تفاوت در زمینه نوع و میزان مشارکت در فعالیت های اجتماعی نیز به عنوان یک عامل رفتاری روی وضعیت سلامتی زنان موثر است. فعالیت های زنان بیشتر در خانه بوده و از پیوندهای اجتماعی کمتری برخوردارند و بیشتر در معرض آسیب های روانی و نیز مشکلات جسمانی ناشی از این آسیب ها قرار می گیرند. در تبیین ذهنی یا فرهنگی سلامت، معنای بیماری یا سلامتی، از ارزش ها و هنجارهای حاکم بر جامعه، انتظارات و وظایفی که جامعه از او دارد، تاثیر می گیرد و افراد بر آن اساس خود را سالم یا بیمار می دانند. نظر به اهمیت سلامت زنان و تاثیر آن بر سلامت افراد جامعه، این مطالعه با هدف اولویت بندی عوامل موثر ور اهکارهای ارتقای سلامت زنان، ارائه مدل تصمیم گیری و انتخاب بهترین گزینه برای سیاست گذاران، تصمیم گیران و برنامه ریزان نظام سلامت جهت دستیابی به هدف ارتقاء سلامت زنان صورت گرفت.
    کلیدواژگان: ارتقاء سلامت زنان، مدل فرمهر، تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل سلسله مراتبی، مدیریت سلامت
|
  • Ali reza Yusefi, Zahra Ebrahim, Behjat Mohammadzadeh, Peivand Bastani Dr* Pages 9-17
     
    Background
    Brand loyalty is one of the most important factors in maintaining and success of huge organizations such as hospitals. This study aimed to survey the factors that affect the patients’ loyalty to hospital brands in teaching hospitals affiliated to Shiraz University of Medical Sciences (SUMS).

    Materials and Methods
    This cross-sectional descriptive-analytic study conducted in 2017. The study population consisted of 385 clearance patients who were admitted to educational hospitals in Shiraz using stratified sampling method in February 2017 to March 2018. Information was collected using a researcher-made questionnaire and data analyzed by descriptive statistics, T-test, ANOVA, and multiple regressions using SPSS version 23 at a significant level of α = 5%.

    Results
    Patients’ satisfaction (β=0.333, P<0.001), trust in brand (β=0.265, P=0.007), and commitment (β=0.181, P=0.011) had a direct and positive effect on the patients’ loyalty to the hospital brand.

    Conclusion
    According to this study results, hospital managers should pay an attempt to inform the patients about their treatment procedure, follow up the patients’ health after discharge, and increase the communication between personnel and patients. These could contribute to better image and experience for patients resulting in loyalty to the hospital brand.
    Keywords: Loyalty, Trust, Patient satisfaction, Hospital, Shiraz University of Medical Sciences
  • Bakhtiar Ostadi *, Reza Mokhtarian Daloie, Mohammad Mahdi Sepehri Pages 19-34
    Background
    Today, hospitals have faced many requests for quality services, while their costs are increasingly growing as well. These facts; Therefore, necessitate much more attention from hospital mangers in order to reduce healthcare costs. Moreover, the urgent need for a precise costing approach is more evident. Activity-based costing provides useful information on the activities required to achieve services with desirable quality. However, given that the basic information for ABC system is provided under conditions of certainty, the possibility of using this approach in terms of uncertainty would be greatly decreased. This study aims to propose a new framework called FL-ABC.
    Materials and Methods
    Since, costing processes environment happen under conditions of uncertainty in the hospital, fuzzy logic in the ABC model was used in order to make more accurate estimates of hospital costs and increase the reliability of the results.
    Results
    This proposed model was used in a hospital lab unit and the results were compared with the standard ABC system. The results showed that the maximum difference in the prescribed costs was 77708951.89 and 67508112.57 IRR in serology and parasitology tests, respectively, mostly due to uncertainty in the assigned costs to each activity.
    Conclusion
    The FL-ABC system, in terms of taking into account the uncertainty in the parameters of cost, provides more accurate estimates of the cost of activities under conditions of uncertainty which estimates the costs of health care services more accurately.
    Keywords: Activity-based costing, Fuzzy logic, Uncertainty, Hospital
  • Mahdiyeh Heydari, Leila Doshmangir* Pages 35-46
     
    Background
    Need to assess the health system performance, various models and frameworks have been developed by different groups and organizations. This study explores health system performance assessment frameworks using the comparative-analytical study.

    Materials and Methods
    This is a comparative-descriptive study conducted using descriptive-prescriptive method based on comprehensive comparative analysis. The scope of research includes health system frameworks. The study results compared and interpreted based on identified factors in comparative tables.

    Results
    Overall, 11 frameworks out of 16 ones described, analyzed and compared to each other. Some of the frameworks in addition to providing insight about the health system have focus on assessment of health system performance. Each framework follows especial goals which focus on importance the health systems assessment.

    Conclusion
    During the time, health system frameworks have changed and developed according to the health systems changes. Developed Frameworks in recent years are more comprehensive than others which have been presented at first. Utilizing these frameworks in order to identify health system goals, assess based on responsibility (organizational actions or outside the organizations) and ways to reach them can be effective. Using the developed frameworks based on their domains and objectives can be considered in health system performance.
    Keywords: Health system, Frameworks, Health system performance, Comparative study.
  • Sima Rafiei *, Mohammad Zakaria Kiaiei, Pejman Sadeghi, Vahid Makhtoomi, Donya Asghari Pages 47-55
     
    Background
    One of the main important factors which affects nurses' job performance and potentially influences their capability in accomplishing their tasks and responsibilities is job burnout (JB). This study aimed to investigate the moderating role of JB on the relationship between QWL and job performance among nurses' employees in emergency departments of five training hospitals affiliated to Qazvin University of Medical Sciences in 2017.

    Materials and Methods
    This descriptive, cross-sectional study was conducted among 178 nurses' employees in emergency departments of five teaching hospitals affiliated to Qazvin University of Medical Sciences in 2017. In order to assess main variables of present study, three standard questionnaires consisted of Walton QWL, Maslach and Jackson job burnout and Paterson job performance were used. Descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and moderated multiple regression analysis were used to analyze data. The level of significance was set less than 0.05.

    Results
    Study results revealed that most of the nursing staff had a low level of QWL, experienced a considerable JB with a moderate to high level of performance. Furthermore, QWL predicted 21% of variances regarding to job performance (R2=0.21, p=0.04). The moderated multiple regression results supported the hypothesis that JB had a significant effect on the relationship between QWL and nurses' job performance (β≠0, p=0.02).

    Conclusion
    Considering the importance of QWL and efforts to develop an appropriate condition to promote different aspects of QWL would play an important role in nurses' productivity and accomplishment of their performance goals.
    Keywords: Job burnout, Quality of working life, Job performance, Nurses
  • Iman Dehghan, Bakhtiar Ostadi *, Saeid Hosseini Pages 57-65
     
    Background
    The operating rooms in each health center are one of the most sensitive units in the center, whereas scheduling and scheduling operations are in particular importance and their optimization has a significant effect on the optimization of the whole complex. The scheduling of heart surgery in addition to the limitations of manpower, time, and facilities includes the limitation of the patient's surgical deadline, which is the purpose of the surgical scheduling given this parameter.
    Materials and Methods
    In this quantitative study, an algorithm containing 3 + 1 function was proposed. This algorithm also addresses uncertainty while monitoring the limitations of available resources and the maximum delay for surgery. In this study, patients categorize to emergency and non-emergency patients which only the scheduling of non-emergency patients is considered. In this study 343 patient was studied.
    Results
    Based on a six-month period information reviewing from Shahid Rajaie Cardiovascular Center in Tehran, a 11% improvement has been made in respecting the maximum delay for the patient's referral process. The optimization rate is often related to the difference in patient selection based on their deadline for surgery, which in the present algorithm has been a major contributor to the denial of service patients. Another advantage of the proposed algorithm is the dynamic process of the algorithm and appropriate response to the changes.
    Conclusion
    The longer the length of the queue, the lower the chance of accepting non-emergency patients with the shorter maximum delays.
    Keywords: Dynamic scheduling, Cardiovascular surgery, Appointment scheduling, Maximum delay
  • Mahdieh Tavakoli, Mohssen Ghanavatinejad, Fatemeh Jalalifar, Elham Yavari * Pages 67-80
     
    Background
    The admission unit is the main entrance of the hospital and the first patient communication with the hospital is through this unit. The waiting time of patients, which is one of the main consequent of this unit, is not only one of the important factors affecting the satisfaction of the patients, but also is one of indicators of the quality of service of the hospital. This study aimed to provide scenarios at reducing patients’ waiting times.
    Materials and Methods
    This research in terms of methods and goals was a descriptive and an applied one, respectively. This study performed on 110 patients who had been admitted to the Mohb-e-Mehr hospital during 70 days and were uniformly trained on all days of the week. Information was also obtained using observation and data recording in prepared forms. The simulation model was designed and implemented with the Arena 14 software.
    Results
    Based on research findings, the para-clinical unit and the waiting room for hospitalization were two main bottlenecks in the studied system. In order to solve the problem, for each of the above units, a scenario designed and simulated. The implementation of these tests revealed that the proposed scenarios in comparison with the existing conditions had better results in reducing the waiting time and also increasing the number of admitted patients.  
    Conclusion
    Improvement of the therapeutic processes will occur through the recognition of the hospital services system and analysis of the bottlenecks and its weakness points. According to the results, an increase in the number of para-clinical unit staff and hospital beds improves the hospital admission function. The implementation of mentioned scenarios reduces waiting time for patients by about 78% and reduces the waiting time for emptying the bed by about 50%.
    Keywords: Hospital admission unit, Patient Waiting time, Discrete -event simulation, Arena Software
  • Aboulghasem Pourreza, Batoul Ahmadi, Jamil Sadeghifar, Mohsen Mohammadi, Mohammad Veysi* Pages 81-90
     
    Background
    Femoral fracture surgery is one of the most common and expensive surgical procedures and forearm fracture surgery is common performed by Ilam Imam Khomeini Therapeutic Center. This study conducted to analyze the difference in actual cost and global surgery tariffs in this hospital.Also, the related factors acutal cost of mentioned surgery were identified.

    Materials and Methods
    This cross-sectional and descriptive study was conducted on factors related to the actual costs of femoral and forearm fractures. The Activity-Based Costing approach identifies the related cost associated with these surgeries in through six steps. Data analysis was performed using Excel 2016 software.

    Results
    The avarage actual cost of the femur fracturs , the code 2 forearm and the code 1 forearm were 953 thousand and 700 tomans, 444 thousand and 400 tomans and 337 thousand and 800 tomans , respectively. The actual cost of surgery for femoral fracture per unit surgery was 406,000 and 400 tomans lower than the Ministry of Health's tariff. But ,the real cost of the code 2 forearm was 33 thousand tomans higher, as well as the code 1 forearm 20 thousand tomans higher than the global tariff.

    Conclusion
    Overall, there are significant differences between hospital costs and the Ministry of Health's global tariff. That can be corrected by improving the hospital's performance, as well as carefully examining the cost of global surgical procedures for amending the system of tariff regulation and make the actual amount closer to the tariff level.
    Keywords: Femur, Costing, Radius, Ulna, Activity-based costing
  • Sodabeh Vatankhah, Ghasem Rajabi vasokolaei, Sogand Tourani, Samira Raoofi *, Susan Rahimi Pages 91-97
     
    Background
    Development of the tourism sector and health tourism specifically can improve the Non-Oil GDP. In this regard, in accordance with the policies of the Ministry of Health and Medical Education, international patient department establishment has been facilitatated health tourism development in the affiliated hospitals. This study aimed to evaluate the performance of international patient department and its effect on the attraction of medical tourists among hospitals affiliated to Medical Sciences Universities in Tehran City.
    Matrials and
    Methods
    This analytical cross-sectional study was designed and conducted in 2017. Study population consisted of all hospitals affilliated to Tehran University of Medical Sciences (TUMS), Iran University of Medical Sciences (IUMS) and Shahid Beheshti University of Medical Sciences (SBMU). In this study, hospital entrance criteria was certified by the Health Tourism Department of MOHME. Data was collected using the health tourism assessment checklist which approved by the MOHME. SPSS version 24 utilized to data analysis using descriptive and Inferential statistics.
    Results
    The study results revealed that the overall performance of international patient department was evaluated at a desirable level (87.5 score) in hospitals of Tehran city. Hospitals had the highest rank of hoteling indices (95/100), in compliance with the regulations and functional indicators gained 87.03 and 82.2 score, respectively. Also, data analysis highlighted that there was no significant difference between hospitals of TUMS, IUMS and SBMU. The establishment of international patient department had no effect on health tourists attraction.
    Conclusion
    Considering the purpose and mission of international patient department to facilitate the provision of quality and satisfactory services in health tourists, management and oversight mechanisms for the standards implementation such as patient admission, follow up in the origin country and development of hospital marketing policies in order to attract international patients and increase hospital incomes are recommended.
    Keywords: nternational patient department, Performance evaluation, Health tourism
  • Msoomeh Erfani Khanghahi Dr, Soodabeh Tayeri * Pages 99-102
    Background
    Women's health has a broad concept that various biological, social, political, economic and environmental factors affect it. This study aimed to prioritize the factors affecting women's health promotion, provide a model for decision making and choose the best option for decision makers and health system planners to achieve the goal of promoting women's health.

    Materials and Methods
    In this descriptive-analytical study, the factors affecting women's health were extracted based on theoretical background and Farmehr's conceptual model. Then, the points of view of five women's health experts on the criteria and options of the model were collected and analyzed using paired comparison tables and Likert measure, and analyzed according to the hierarchical decision-making process. After analyzing the experts 'opinion individually, two methods of computing the geometric meanings and the experts' opinions were combined and the priorities were determined based on group views. The Excel software was utilized to perform the calculations.

    Results
    Among the four main factors, priorities included the individual factors (subcategory of lifestyle), family factors (family relationships) and underlying factors (attitudes and beliefs). In the first level of decision making related to intervention methods in women's health promotion, the multidisciplinary approach was determined; and in the second level of decision-making related to health management, the partnership of governmental and nongovernmental organizations established in the first priority.

    Conclusion
    Based on study results, designing and planning interventions with the prioritization of individual, family and infrastructure factors using multi-disciplinary approach and participation of governmental and nongovernmental organizations for promoting women's health are recommended.
    Keywords: Women's Health, Health Management, Analytical Hierarchy Process