فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 88، پاییز 1397)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 88، پاییز 1397)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/08/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه احمدی نژاد ، سیدعبدالرسول حسینی زاده، محمود ابوترابی صفحات 4-27
    نسخ تدریجی، مشروط و تمهیدی، از نوآوری های آیت الله معرفت و به معنای رفع و تغییر تدریجی حکم سابق است که اگر تغییر تدریجی حکم با تغییر شرایط باشد و لحاظ برگشت و اعاده حکم با برگشت شرایط شود، «نسخ مشروط» و اگر تغییر تدریجی حکم با لحاظ مقدمات و تمهیداتی برای رفع آن باشد، «نسخ تمهیدی» نامیده می شود. از آنجا که این نظریه در اواخر عمر وی مطرح شد، فرصت تبیین چارچوب کامل آن حاصل نشد، ازاین رو مانند نسخ مصطلح و دیگر مسائل علمی، نیازمند تعریف ضوابطی است تا ضمن تشخیص صحیح آن، از خلط آن با سایر مسائل و انحراف در آن جلوگیری شود. در این نوشتار به روش توصیفی-تحلیلی، بر اساس آراء وی از نسخ تدریجی و بیان برخی مصادیق قرآنی که از آن داشته ، برخی شرایط عام و شرایط اختصاصی برای نسخ تدریجی اصطیاد، شمول و دامنه آن بررسی شده و استمرار این نوع نسخ بر مبنای قاعده جری و تطبیق، به اثبات رسیده است.
    کلیدواژگان: قرآن، نسخ، نسخ تدریجی، ضوابط
  • محمدهادی یعقوب نژاد صفحات 28-53
    دسته بندی ساختاری دانش ها بر اصطلاحات علوم و درک متناسب از آنها استوار است. این مقاله در صدد است از منظر اصطلاح شناخت که در نظام سازی علوم نقش کلیدی دارد، به دغدغه دسته بندی در علوم قرآنی پاسخ دهد. واکاوی بحث چند کانون محوری دارد. اول: اهمیت اصطلاح شناخت در تاریخ علم، دوم: پیشینه اصطلاح شناسی در علوم قرآنی، سوم: گستره علوم قرآنی و ضرورت دسته بندی آن در فرم اصطلاح شناسی، و چهارم (نتیجه بحث): بازشناخت دسته بندی ساختاری در علوم قرآنی.
    کلیدواژگان: علوم قرآنی، ساختار علوم قرآنی، اصطلاح شناسی، دسته بندی علوم
  • مرضیه رستمیان، محمدعلی رضایی کرمانی صفحات 54-73
    قاعده «جری و تطبیق» از جمله قواعد کلیدی در فهم قرآن است که زمینه هدایت همگانی و فراگیر بودن قرآن را در همه زمان ها فراهم می سازد و علامه طباطبایی نیز به عنوان احیاگر این قاعده در زمان معاصر شناخته می شوند. آنچه درباره این قاعده مهم به نظر می آید، تحلیل این قاعده است و از آنجا که مصداق در قاعده جری و تطبیق جایگاه کلیدی دارد، ارتباط آن با مبحث اشتراک و مجاز بااهمیت است؛ زیرا مقدمه ای مهم برای پی بردن به جایگاه مصادیق در فهم قرآن دارد. پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای و با مطالعه و تحلیل آثار نگاشته شده و با توجه به روایات وارد شده در این حوزه و دیدگاه علامه طباطبایی، به تقسیم بندی این قاعده پرداخته و در ادامه، با توجه به پیوندی که مصادیق با مبحث اشتراک و مجاز دارند، مصادیق قاعده جری و تطبیق با توجه به نظریه روح معنا، زیرمجموعه اشتراک معنوی قرار گرفته و رابطه مصادیق با عبارت آیه از نوع مجاز عقلی دانسته شده است.
    کلیدواژگان: جری و تطبیق، علامه طباطبایی، مشترک معنوی، مجاز عقلی
  • علی اسدی صفحات 74-101
    ماجرای جدایی زید بن حارثه از زینب و ازدواج پیامبر با ایشان در قرآن آمده است. خیلی از مفسران با اثرپذیری از داستانی دروغین، در تفسیر این آیات از دلباختگی آن حضرت نسبت به زینب سخن گفته و آن را سبب جدایی زید و زینب دانسته اند. این داستان و تفسیرهای برآمده از آن همواره دستاویز دشمنان برای تخریب پیامبر (ص) و اسلام بوده است. نگارنده برآن است تا با استناد به آیات قرآن، ناسازگاری با عصمت و سیره عملی پیامبر، ضعیف بودن سند، ناسازگاری درون متنی و دیگر داده های تاریخی، نادرستی داستان یادشده و تفسیرهای متاثر از آن را ثابت کند. بر اساس یافته های این پژوهش، پیامبر اکرم (ص) بدون هرگونه علاقه پیشین و تنها به فرمان خدا و برای شکستن یک سنت کهن جاهلی با زینب ازدواج کرد. این ازدواج که بر خلاف سنت و هنجارهای اجتماعی بود، زمینه ساز بدگویی منافقان و افراد سست ایمان شد، اما خداوند ضمن دفاع از پیامبر و فریضه الهی خواندن ازدواج با زینب، هیچ ملامتی را متوجه وی نمی داند. دلایل متعدد قرآنی، کلامی، تاریخی و جز آن، نادرستی افسانه دلباختگی پیامبر را رد می کند.
    کلیدواژگان: زینب بنت جحش، زیدبن حارثه، فرزندخواندگی، ازدواج پیامبر با زینب
  • عباس اسماعیلی زاده، حسنی جدی صفحات 102-127
    واژه میزان با سایر مشتقات آن، بالغ بر بیست وسه بار در قرآن کریم به کار رفته است. کاربست این واژه در سیاق های گوناگون، بیانگر ذوابعاد بودن آن در دو ساحت دنیوی و اخروی است. بیشتر مفسران با خلط مفهوم و مصداق «میزان» از یک سو، و عدم تفکیک میان وضع موازین و چگونگی توزین آن از سوی دیگر، به سخنان پراکنده ای تمسک جسته اند. بااین همه، این مقاله با رویکردی ریشه شناختی و استنطاقی در موارد به کارگیری واژه موازین، علاوه بر روشن ساختن تفاوت کاربست آن با سایر استعمالات قرآنی، در فرایندی همسو با روایات امامیه، نه تنها معصومان را معیار و حقیقت موازین در گستره قیامت معرفی نموده، بلکه سنگینی و سبک بودن موزون افراد را ره آورد موافقت ابعاد انسانی اعم از بینشی، ارزشی و کنشی با معیارهای توزین دانسته است. ازاین رو با طرح نظریه توسع معنایی نسبت به مفهوم «میزان» ، اطلاق آن را در مورد معصومین (ع) ، عامل اتخاذ رویکردی واقع گرایانه می داند.
    کلیدواژگان: ترازوی دنیوی، موازین، معیار توزین، توسع معنایی
  • داوود اسدیان، علیرضا دل افکار، سید ضیاءالدین علیانسب، محمدهادی امین ناجی صفحات 128-155
    مساله وجوه و نظایر در قرآن کریم از دیرباز مورد توجه اندیشمندان علوم قرآنی بوده و هر عالمی بر اساس مبانی فکری و فراخور توانایی خویش، گام های مهمی را در تبیین مفهومی و مصداقی آن برداشته است. یکی از آثاری که پس از کتاب مقاتل بن سلیمان بلخی درباره دانش وجوه و نظائر نگاشته شده، کتاب «تحصیل نظائر القرآن» از حکیم ترمذی می باشد. وی در این کتاب برخلاف روش مقاتل بن سلیمان که بیشتر با تکیه بر سیاق آیات به کشف معانی واژگان قرآنی می پردازد، با مبنا قرار دادن «اصل منع ترادف» و استفاده از «اصل اشتراک معنوی» ، کوشیده است تا معانی به ظاهر متضاد واژگان نظیر هم را به یک معنای جامع بازگرداند و نشان دهد که برخلاف تصور مقاتل، یکسان بودن ماده واژگان مشتق، از یکسان بودن معنای آن حکایت دارد. در این جستار تلاش شده تا با بازخوانی و واکاوی روش حکیم ترمذی در «تحصیل نظائر القرآن» به شیوه استقرایی، تحلیل دقیقی از روش تفسیری واژگان قرآنی در این کتاب ارائه گردد.
    کلیدواژگان: وجوه، نظائر، اشتراک معنوی، ترادف، حکمی ترمذی
  • جواد سلمان زاده، محسن نورایی، محمد شریفی صفحات 156-171
    نولدکه در مهم ترین اثر قرآنی خود به نام «تاریخ القرآن» ، مباحث گوناگون علوم قرآنی را مطرح کرده و با ارائه نظریات مفصل و جدید، در میان مستشرقان به شهرت بالایی فراز می یابد. نظریه ترتیب نزول وی از مفصل ترین نظریه هایی است که با وجود گستردگی و اثرگذاری اش در جامعه علمی غرب، به طور روشمند و دقیق ارزیابی نشده است. او در این نظریه از ابزارهای گوناگونی جهت کشف ترتیب نزول استفاده می کند که یکی از مهم ترین آنها، قاعده سیاق است که از آن در ترتیب نزول جملات، آیه و آیات استفاده می کند. این نوشتار بر آن است تا با روشی توصیفی تحلیلی، موارد استفاده نولدکه از این ابزار را شناسایی و مطالعه کرده و برداشت او از قاعده سیاق و چگونگی به کارگیری این قاعده در نظریه مذکور را تبیین و ارزیابی کند. دستاورد این مطالعه نشان داد که او سیاق را در معنای هماهنگی با موضوع و محور سوره قلمداد کرده و از آن در تقطیع یک آیه، جداسازی یک آیه از آیات مجاور، و جداسازی چند آیه از سوره بهره برده است؛ هرچند که روش او در استفاده از سیاق جهت کشف ترتیب نزول، ناقص و نادرست می نماید و دستاوردهای او در کشف ترتیب نزول جملات، آیه و آیات، ره به جایی نبرده اند.
    کلیدواژگان: نولدکه، ترتیب نزول، سیاق، مستشرقان
|
  • Fatemeh ahmadi nejad, Sayyid Abd al, Rasul Husaynizadeh, Mahmoud AbuTorabi Pages 4-27
    The gradual, conditional, and strategic abrogation is one of the innovations of Ayatollah Ma’rifat and means gradual removal and change of a previous ordinance. Accordingly, if the gradual change of the ordinance is accompanied with change of the conditions and the inclusion of the renewal of the ordinance is along with the return of the conditions, then it is called “conditional abrogation” and if the gradual change of the ordinance is along with the inclusion of arrangements and strategies for removing it, it is called “strategic abrogation”. Since this theory was brought up late in his life, he did not get the chance to fully define its framework; thus, like the commonly-know abrogation and other scholarly issues, it needs definition of criteria so that while properly identifying it, prevent it from confusion with other issues and the deviation in it. With the descriptive-analytical method, on the basis of his opinion of gradual abrogation, and stating some Qur’anic evidences that he has had about it, this paper has studied some general and specific conditions for gradual abrogation of iṣṭiyād (hunting) and its inclusion and domain, and proved the constancy of this type of abrogation on the basis of the principle of applicability and comparison.
    Keywords: the Qur’an, abrogation, gradual abrogation, criteria
  • Muhammad Hadi Ya’qubnezhad Pages 28-53
    Structural classification of branches of knowledge is established on terminology of sciences and properly understanding them. This article is intended to respond to the concerns about classification of Qur’anic sciences from the terminological viewpoint, which is a key role in systematization of sciences. Exploring into this issue comprises of several pivots. First: the importance of terminology in history of science; second: the background of terminology in Qur’anic sciences; third: the expanse of Qur’anic sciences and the necessity of its classification in terminological form; and fourth (the conclusion of the discussion): recognition of the structural classification in the Qur’anic sciences.
    Keywords: Qur’anic sciences, the structure of Qur’anic sciences, terminology, classification of sciences
  • Marziyeh Rostamiyan, Muhammad Ali Rezaee Kermani Pages 54-73
    The principle of “applicability and comparison” (jary’ wa taṭbīq) is one of the key principles in understanding the Qur’an, which paves the ground for the Qur’an’s public and comprehensive guidance in all times and ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī is known as the reviver of this principle in contemporary era. What sounds important about this principle is the analysis of this principle and since evidence has a key status in the principle of equivocation and allegory, it’s relation to the discourses of equivocation (ishtirāk) and allegory (majāz) is important; because it has an important introduction for finding out the status of evidences in understanding the Qur’an.  The present article is written with a library method and through study and analysis of the written works and given the related traditions in this field and ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī’s viewpoint, it undertakes to divide this principle into portions. Further on, with respect to the association they have with the discourse of equivocation and allegory, the evidences of the principle of jary’ wa taṭbīq with respect to its gist of meaning are set as the subdivision of shared meaning; and the relation of the evidences with the phrases of the verse is considered to be of the rational allegory type.
    Keywords: equivocation, allegory, ‘All?ma ?ab??ab?’?, shared meaning, rational allegory
  • Ali Asadi Pages 74-101
    The story of Zayd b. Ḥāritha’s separation from Zaynab and the Prophet’s marriage with her is related in the Qur’an. Being impressed by a false story, many of the interpreters have talked about the Prophet’s falling in love with Zaynab in their interpretations and considered it as the cause for Zayd and Zaynab’s separation. This story and the interpretations given on it have always been a pretext for the enemies to undermine the Prophet (S.A.W.) and Islam. With reliance on the verses of the Qur’an, the writer intends to prove the inconsitency of the above-mentioned story and the interpretations affected by it with the Infalibility of the Prophet, weakness of its sanad, its intra-textual inconsitency and other historical data. According to the findings of this research, the Holy Prophet (S.A.W.) got married to Zaynab without any prior interest and merely by God’s command and for breaking an old paganistic tradition. This marriage, which was countrary to the social traditions and norms, laid the ground for the slanders uttered by the hypocrites and the weak in the faith; but while defending the Prophet and calling the marriage to Zaynab a Divine obligation, God absolves him from any blame. Numerous Qu’ranic, theological, historical and Other reasons reject the ficticious story of the Prophet’s faling in love.
    Keywords: Zaynab daughter of Ja?sh, Zayd b. ??ritha, child adoption, Prophet’s marriage
  • Abbas Isma’ilizadeh, Husayn Jeddi Pages 102-127
    The word mīzān with its other derivatives has beend used in the Qur’an twenty three times. The function of this word in various contexts indicates its “bidimentionality” in the two arenas of the world and the Hereafter. Most interpreters have resorted to dispersed speeches by confusion of the concept and referent of mīzān on one hand and non-distinction between setting mawāzīn (scales) and the way they are measured, on the other. Nevertheless, with an etymological and interogative approach in the instances of applying the word mawāzīn, this article clarifies its difference with other Qur’anic applications and also in a process consistent with Imāmiya traditions, it not only introduces the Infallibles as criteria and reality of mawāzīn in the domain of the Resurrection but also considers the weightiness and lightness of people’s scales as the outcome of the consistency of human dimentions – either ideological, value, and functional – with the criteria of measurement. Thus, by bringing up the theory of semantic extention concerning the concept of mīzān, it regards its application to the Infallibles as leading to the adoptation of a realistic approach.
    Keywords: worldly scale, scales, criteria of measurment, semantic extention
  • Dawoud Asadiyan, Alireza Delafkar, Sayyid Ziya al, Din Olyanasab, Muhammad Hadi Amin Naji Pages 128-155
    The issue of aspects and homologues in the Qur’an has since long ago received the attention of thinkers of Qur’an sciences; and every scholar has taken long steps according to his intellectual foundations and capabilities in its conceptual and evidential elucidation. One of the books written about the science of aspects and homologues after that of Muqātil b. Sulaymān Balkhī is Tarmadhī’s Taḥṣīl Naẓā’ir al-Qur’ān. Contrary to Muqātil b. Sulaymān’s method that deals with unveiling the meaning of the Qur’anic words more with relying on the context of the verses, Tarmadhī, by taking the “principle of excluded synonymy” and using the “principle of shared meaning” tried in his book to turn the apparently antonym meanings back to an integrated meaning and to show that contrary to Muqātil’s idea, the synonymy of the root of derived words suggests the equivalence of their meaning. With a reappraisal and exploration of the method of Ḥakīm Tarmadhī in Taḥṣīl Naẓā’ir al-Qur’ān through an inductive procedure, it is attempted in this research to present an accurate analysis of the exegetical method of the Qur’anic words in this book.
    Keywords: aspect, homologues, shared meaning, excluded synonymy, ?ak?m Tarmadh?
  • Jawad Salmanzadeh, Mohsen Nuraee, Mohammad Sharifi Pages 156-171
    In his most important Qur’anic work entitled “Tārīkh al-Qur’an", Nöldeke has brought up various discourses with Qur’anic sciences and by presenting new and detailed viewpoints has attained a high reputation among the orientalists. His theory of the revelation order is among the most detailed theories that, despite its widespread influence in the West’s academic, it has not been systemically and accurately evaluated yet. In this theory, he has utilized various tools for unveiling the revelation order, one of the most important of which is the principle of context that is used in the revelation order of the statements, verse, and verses. With a descriptive-analytical method, this writing is intended to identify and study instances of Nöldeke’s using these tools and to elucidate and evaluate his impression of the principle of context and the way it is applied in his theory. The outcome of this study indicated that he has considered context by the meaning of unity and resemblance with the subject and ground of the verse and used it in segmentation of a verse, separation of a verse from the adjacent verses, and separation of several verses from the sūra, although his method in using context for unveiling the revelation order sounds incomplete and incorrect and his achievements in unveiling the revelation order of the statements, verse, and verses have not gone very far.
    Keywords: N?ldeke, revelation order, context, orientalists