فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 80، پاییز 1395)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 80، پاییز 1395)

  • 188 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی رضایی کرمانی*، مرضیه رستمیان، حسن نقی زاده، عباس اسماعیلی زاده صفحات 4-27
    الفاظ و معارف قرآن از حقایق و اصولی جامع سرچشمه گرفته‏اند که فرامنطقه‏ای و فراتاریخی می باشند. بر این اساس می‏توان با کشف مفهوم حقیقی و حکم جامع و گذر نمودن از خصوصیات مصداقی، مفاد ظاهری آیات را بر مصادیق دیگر تطبیق نمود. بنابراین آنچه این نوشتار به دنبال آن است، پرداختن به روش های به کارگیری قاعده جری و تطبیق می باشد و در همین راستا، به بررسی مفهوم و مصداق منطقی و روش تنقیح مناط می پردازیم؛ زیرا در قاعده جری و تطبیق نیز این گونه است. بعد از انجام اموری که مقدمه فهم متن به شمار می آیند، آیات هم موضوع در کنار هم قرار داده می شود تا با کمک الغای خصوصیات غیر موثر، حکم عام کشف شود (جری) و این حکم و مناط، می تواند مبنایی مطمئن برای تطبیق بر مصادیق دیگر باشد.
    کلیدواژگان: جری و تطبیق، تنقیح مناط، الغای خصوصیت، مصداق
  • بهزاد ایزدی*، محمدعلی تجری صفحات 28-55
    تفسیر تربیتی گرایشی جدید در تفسیرنگاری معاصر است که با رویکرد به جنبه های هدایتی، تربیتی و اجتماعی قرآن کریم آغاز شد، اما در خصوص چیستی، مفهوم و مصادیق آن، دو دیدگاه سنتی با نگاه عام به موضوع تربیت و دیدگاه جدید با توجه خاص به مسائل علوم تربیتی و بسترهای علمی و پژوهشی آن در منابع تفسیرشناسی طرح شده است. در تعاریف موجود از تفسیر تربیتی، گستره علم تربیت، مسائل و موضوعات قابل تحقیق در آن و روش شناسی پژوهشی آن مبهم و نامشخص است. راه شناخت منطقی و جامع از چیستی آن، استفاده از روش تحلیل مفهوم تربیت و تفسیر، نسبت بین آنها و تبیین قلمرو آن می باشد. مفهوم و مصادیق تربیت در این ترکیب به طور مطلق به کار رفته و همه پژوهش های گذشته و جدید آن را شامل می شود. در نتیجه در این روی آورد، امکان بهره مندی از گستره وسیع دو حوزه تفسیر و تربیت فراهم است، به ویژه در روش شناسی این گرایش، امکان استفاده از روش های متنوع وجود دارد. هدف این پژوهش، بازنگری در تعاریف، مفهوم، مصادیق و تبیین جایگاه، روش شناسی و قلمرو وسیع پژوهش های تفسیری تربیتی با استفاده از روش ها و یافته های تازه در این دو دانش می باشد که کمتر به آنها توجه شده است.
    کلیدواژگان: تفسیر تربیتی، روش شناسی، علوم تربیتی، پژوهش تربیتی، گرایش تفسیری
  • زهرا کلباسی*، امیر احمد نژاد صفحات 56-79
    برخی از آیات دو سوره توبه و مائده در خصوص تعامل با اهل کتاب و مشرکان دارای تعارض ظاهری است. گروهی از مفسران در رفع این تعارض، قائل به تاخر سوره توبه و به تبع آن، نسخ آیات متعارض سوره مائده گردیده اند. گروهی نیز با اعتقاد به تاخر سوره مائده، آیات آن را محکم دانسته اند، اما در رفع تعارض آن با سوره توبه، اغلب یا به تاویلات عجیب در مفهوم یابی آیات سوره مائده متوسل شده اند، یا به تقابل آیات این دو سوره توجه نکرده اند. گروهی نیز تنها در حوزه تعامل با مشرکان یا اهل کتاب، آیات سوره مائده را محکم و باقی دانسته اند. این نوشتار با اثبات آخرمانزل بودن سوره مائده، نسخ آیات آن را منتفی دانسته و نتایج حاصل از آن را در چگونگی تعامل با اهل کتاب و مشرکان تشریح کرده است. سپس در رفع تعارض، قائل به نسخ آیات سوره توبه نیز نشده، بلکه با اثبات رویکرد دوگانه این دو سوره، آیات سوره مائده را آیات غالب و متناسب با شرایط صلح و آیات سوره توبه را مختص شرایط جنگ و درگیری توصیف نموده است.
    کلیدواژگان: مائده، توبه، مسلمانان، اهل کتاب، مشرکان، نسخ
  • روح الله بهادری جهرمی* صفحات 80-103
    آیات شهاب سنگ قرآن از آیات چالش برانگیز در زمینه قرآن و اخترشناسی است. مفسران در این باره نظرات گوناگونی ارائه داده اند. بیشتر مفسران قدیمی تر معنای ظاهری این آیات را که دربرگیرنده شنود شیاطین و دور کردن آنها به وسیله شهاب سنگ است، مدلول این آیات می دانند، در حالی که مفسران معاصر که با شبهات و سوالات جدیدتری در این زمینه روبه رو بوده اند، بیشتر راه تاویل را برگزیده، برخی نیز در معنای آن توقف کرده اند. با این حال به نظر می رسد تاویل های ذکر شده گواهی قوی نداشته، درخور استناد نیست. از دیگر سو با ژرف نگری در این آیات، در کنار بهره بردن از بخش دیگری از قرآن و روایات، می توان به نکته های جدیدتری در بازخوانی معنایی آن دست یافت، به گونه ای که برای آسمان و اجرام آن نقشی کارآمد در پراکندن شیطان ها قائل شد. بدین ترتیب در کنار پایبندی به معنای ظاهر قرآن و بی نیازی از تاویل های غیر قابل قبول، همه شبهات مرتبط با این معنا نیز پاسخ می گیرند.
    کلیدواژگان: جن، شیطان، استراق سمع، شهاب سنگ
  • محمد امامی *، محمد میرزایی صفحات 104-133
    قرآن و سایه معارف آن چهره می بندند. قریب به یک سوم آیات قرآن را رفتار و گفتار انبیا و اشخاصی از امت های پیشین تشکیل می دهد. از سویی میزان نسخ ادیان گذشته و یا بازه زمانی آنها وضعیت کاملا مشخصی ندارد، ازاین رو با توجه به بهره گیری فقهی ائمه: از آیات قصص، استفاده فقهی از آنها ضرورتی جدی است. بررسی موضوع نسخ در نگاه اصولیان و مفسران نشان داده است که دیدگاه منقح و معینی از آنان درباره بهره های فقهی از این بخش قرآن وجود ندارد.
    نگاه فقه گرایانه مفسران در آیات قصه یوسف، در پژوهش نگارندگان بر روی سه مساله همکاری با حکومت های باطل، جواز عقد ضمان، و جواز و عدم جواز صحنه سازی و نسبت دروغ به دیگران یا توجیه وسیله به خاطر هدف مقدس متمرکز است. مقاله پیش رو که با استفاده از منابع کتابخانه ای به روش توصیفی تحلیلی فراهم آمده است، ضمن توصیف چگونگی بهره مندی فقهی مفسران و فقها از آیات داستانی قرآن، به نقد و بررسی کیفیت استدلال آنان پرداخته است که فقدان موضع واحد و معین درباره دایره حجیت شرایع پیشین و نسخ، از ثمرات این جستار در نگاه فقهی آنان به آیات مذکور و نشان از نیازمندی نگاه فقه گرایانه مفسران و فقها به تبیین چهارچوب نسخ و استنباط احکام از آیات داستانی است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر فقهی، قصه، نسخ
  • کاوس روحی برندق*، علی صفری صفحات 134-153
    قرآن کریم موضوع وفات و رفع عیسی (ع) را در پنج آیه مطرح کرده است. اطلاق کلمه «توفی» در قرآن بر مرگ و خواب موجب شده است که مفسران در تبیین وفات عیسی (ع) و کیفیت آن دچار اختلاف شوند. این مقاله بعد از گردآوری و نظام بخشی دیدگاه های تمام مفسران شیعه و اهل تسنن در این باره، با روش تحلیل محتوای کیفی (توصیفی تحلیلی)، به تجزیه و تحلیل و نقد استدلال های مفسران پرداخته و سرانجام با تکیه بر روش تفسیر قرآن به قرآن، به این نتیجه دست یافته است که اقتضای جمع میان آیات قرآن این است که حضرت عیسی (ع) به صورت زنده، توامان با جسم و روح به آسمان رفع و توفی شده است و دیدگاه های دیگر از جمله احتمال مرگ طبیعی و عادی حضرت عیسی (ع) پیش از عروج جسم او به آسمان که در عرض احتمال های دیگر در ضمن دیدگاه دو مفسر بزرگ معاصر شیعه (علامه طباطبایی و آیت الله جوادی آملی) مطرح شده است، غیر قابل پذیرش می باشد.
    کلیدواژگان: حضرت عیسی (ع)، توفی، رفع، جسم، روح
  • محمد بهرامی* صفحات 154-175
    مفسران و قرآن پژوهان بسیاری از گذشته تاکنون ارتباط آیات را مسلم انگاشته و کوششی فراوان در برقراری ارتباط میان آیات قرآن دارند. این گروه هرچند به صراحت از فواید پیوستگی آیات سخن نمی گویند و فواید ارتباط را برنمی شمارند، اما پرواضح است که از طرح بحث پیوستگی و برقراری ارتباط میان آیات، فواید خاصی را دنبال می کنند که برخی از آن فواید عبارت اند از سنجش نظریات تفسیری، ادبیات آیات، انکار تحریف قرآن، کشف باورها و اعتقادات، شبهه زدایی از ساحت قرآن، چینش منطقی آیات، فهم مفاهیم کلامی و... . در برابر این گروه، شماری اصل پیوستگی را باور نداشته و فایده مندی ارتباط میان آیات را برنمی تابند. بر این اساس در این نوشتار، فوایدی که گروه نخست می توانند برای بحث پیوستگی مطرح کنند، شمارش می شود و آن گاه تاملاتی که گروه دوم می توانند نسبت به آن فواید داشته باشند، بیان می گردد.
    کلیدواژگان: پیوستگی آیات، ارتباط آیات، تفسیر، اعجاز قرآن
  • چکیده عربی
    السیدمحمدحسن المددی الموسوی صفحه 176
|
  • Muhammad Ali Rezaee Kermani*, Marziyeh Rostamiyan, Hasan Naqizadeh, Abbas Ismailizadeh Pages 4-27
    The Qur’ān’s words and doctrinal knowledge (ma‘ārif) have originated from inclusive truths and principles that are trans-regional and trans-historical. Accordingly, by discovering the real concept and inclusive precept and bypassing the evidentiary characteristics, the apparent content of the verses can be compared to other evidences. Therefore, what is pursued by this article is to address the methods of using the principle of applicability (jar-y) and comparison (taṭbīq), and similarly, to study the logical concept and evidence and the method of refining the basis of the ruling (tanqīḥ-i manāṭ), since it is also the same in the principle of applicability and comparison. After fulfillment of procedures that are considered as preliminary to understanding the text, the verses of similar subject are set together so that by abolition of ineffective features, the general ruling is discovered (applicability) and this ruling and manāṭ can be a reliable basis for comparison to other evidences.
  • Behzad Izadi *, Mohamadali Tajari Pages 28-55
    Educational interpretation is a new trend in the contemporary interpretation writing, which is started with an approach to the guiding, educational, and social aspects of the Holy Qur’ān. However, concerning its nature, concept and evidences, two traditional viewpoints are brought up with a general look at the issue of education and the new viewpoint in respect to the problems of educational sciences and its scientific and research context in hermeneutics sources. In the existing definitions of educational interpretation, the expanse of the science of education, the researchable issues in it, and its research methodology are ambiguous and unspecified. The way to recognize its nature logically and comprehensively is through using the method of analyzing the concept of education and interpretation, the relation between them, and delineating their realm. The concept and evidences of education is used in an absolute way in this combination and include all the past and present researches. As a result of this approach, the possibility for enjoyment of a widespread expanse of the two fields of education and interpretation is provided for; particularly in the methodology of this trend, there is the possibility of using various methods. This research is intended to re-examine the definitions, concept, evidences, elucidation of the status, the methodology, and the widespread realm of interpretational-educational researches with the use of new methods and findings in these two disciplines that have been less attended to.
  • Zahra Kalbasi *, Amir Ahmadnejad Pages 56-79
    There is an apparent contradiction in some āyas of the two Sūrat al-Tawba and Sūrat al-Mā’ida concerning the interaction between the People of the Scripture and the polytheists. In order to resolve this contradiction, a group of interpreters have maintained the posterity of Sūrat al-Tawba, hence the abrogation of the contradictory āyas of Sūrat al-Mā’ida. Another group, by believing in the posterity of Sūrat al-Mā’ida, have considered its āyas as unequivocal, but have resorted to strange interpretations in conceptualizing the āyas of Sūrat al-Mā’ida for resolving its contradiction with Sūrat al-Tawba or have ignored the conflict of these two sūras. Yet, another group have considered the āyas of Sūrat al-Mā’ida as unequivocal and lasting only in relation to interaction with the polytheists of the People of the Scripture. Proving Sūrat al-Mā’ida to be the last revealed sūra, this article has rescinded the abrogation of its āyas and has explained the outcomes in how to interact with the People of the Book and the polytheists. Then, in resolving the contradiction, it has not maintained the abrogation of Sūrat al-Tawba; rather, by proving the twofold approach of these two sūras, it has described the āyas of Sūrat al-Mā’ida as the dominating āyas and proportionate to the peace conditions and the āyas of Sūrat al-Tawba as specific to the condition of war and conflicts.
  • Rooholah Bahadoori* Pages 80-103
    The Qur’ān’s verses of meteors are among the challenging verses concerning the Qur’ān and astronomy. The interpreters have provided various views in this respect. Most of the earlier interpreters regard the apparent meanings of these verses that include the evils’ eavesdropping and driving them away with meteors as a referent to these verses; whereas, the contemporary interpreters who have encountered newer misconceptions and questions in this respect, have more chosen the way of ta’wīl (allegorical interpretation) and some have also failed to comment. Nevertheless, it seems that the above-mentioned ta’wīls do not have strong evidences and are not worth referring to. On the other hand, by delving into these verses and through employing another part of the Qur’ān and traditions, newer points can be found concerning its semantic reappraisal, so as to maintain a more efficient role for heaven and its masses in dispersing the evils. Thus, along abiding by the apparent meaning of the Qur’ān and needlessness of unacceptable ta’wīls, all the misconceptions related to this notion would also be answered.
  • Muhammad Imami *, Muhammad Mirzaee Pages 104-133
    Second to the literary and lexical collections, the jurisprudential interpretations are one of the exegetical varieties that take place in the sanctuary of the Qur’ān and in light of its doctrinal knowledge. Almost one third of the āyas of the Qur’ān comprise of the conducts and speeches of the prophets and people of the earlier communities. In one respect, the number of the scriptures of earlier religions or their time spans are not clearly specified; thus with regard to the jurisprudential employment of the verses of stories by the Imams, their jurisprudential utilization is a serious necessity. Study of the abrogation issue in view of legal theorists (uṣūlīs) and interpreters has indicated that there is no elaborated and specified viewpoint by them concerning jurisprudential utilization of this section of the Qur’ān.
    In this research, the interpreters’ legalistic perspective in the āyas of the Joseph story is centered around three issues of cooperation with false governances, approval and disapproval of planting false evidence, and fabricating lies against others or justification of means for a sacred goal. The present article, which is prepared by using library sources and conducted with descriptive-analytical method, describes how the interpreters and jurisprudents make jurisprudential employment of the verses of the Qur’ānic stories, and goes on to critically review the quality of their argumentation. The findings of this research demonstrate the lack of a single specified position concerning the scope of validity of the earlier religious laws and abrogation in their legal view on the above-mentioned verses and an indication of the interpreters’ and jurisprudents’ need for a jurisprudential look at elucidating the framework of abrogation and inference of precepts from the story verses of the Qur’ān.
  • Kavos Roohibarandagh*, Ali Safari Pages 134-153
    The Holy Qur’ān has brought up the issue of the death and ascension of Jesus (A.S.) in five āyas. The application of the word tawaffā (recompense) to death and sleep in the Qur’ān has caused the interpreters to differ in explanation of the death of Jesus (A.S.) and its quality. After compiling and systematizing the viewpoints of all Shī‘a and Sunnī interpreters in this respect, the present article has analyzed and critiqued the interpreters’ arguments with the content analysis (descriptive-analytical) method and has finally concluded that the expediency of reconciling among the āyas of the Qur’ān reveals that Prophet Jesus (A.S.) has been ascended to heaven and recompensed alive together with his soul and body; and other viewpoints, including the possibility of the natural death of the Prophet Jesus (A.S.) before the ascension of his body to heaven, which is brought up along with other possibilities among the viewpoints of the two great contemporary Shī‘a interpreters (Allama Tabataba’i and Ayatollah Jawadi Amuli), are unacceptable.
  • Mohammad Bahrami * Pages 154-175
    Many interpreters and Qur’ān researchers from earlier times to the present have taken the interrelatedness of āyas as granted and have made great attempts in setting up relations among the āyas of the Qur’ān. Although not speaking explicitly of the benefits of the consistency of āyas and do not name in detail the benefits of relation, the above group obviously pursue specific benefits by bringing up the issue of the consistency and maintaining relations among āyas. Some of those benefits are measurement of exegetical viewpoints, the āyas literature, disproving the distortion of the Qur’ān, uncovering beliefs and opinions, removing doubts concerning the sanctuary of the Qur’ān, logical arrangement of the āyas, comprehension of the theological concepts and so forth. In contrast to this group, some do not believe in the essence of consistency and do not approve the usefulness of relation among the āyas. On this basis, the present writing enumerates the benefits that the first group can bring up for the consistency issue and then states the deliberations that the second group may have concerning those benefits.