فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 71 (تابستان 1396)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 71 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم عبادی * صفحات 157-178
    هدف
    این تحقیق با هدف آسیب شناسی محتوایی اهداف و سرفصلهای دروس مبانی نظری اسلام، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی(23/4/1383)، با استفاده از دیدگاه های شهید مطهری، برنامه ریزی درسی و روان شناسی انجام شد و نتایج آن می تواند در بازنگری برنامه این دروس استفاده شود.
    روش
    روش تحقیق، از نوع کاربردی- توسعه ای، با روش توصیفی- تحلیلی(محتوایی-کیفی) با استفاده از منابع کتابخانه ای بود.
    یافته ها
    محتوای مصوب با رویکرد دانش افزایی کلامی، تناسب لازم را با مشخصات اسلام از دیدگاه شهید مطهری ندارد و فاقد ماهیت میان رشته ای است. این اهداف بدون توجه به ابعاد شناختی، نگرشی و مهارتی تدوین یافته و به نیازها بی توجه است.
    سازمان دهی محتوا نیز دارای اشکالات اساسی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به سرعت تحولات علمی و تغییر نیازها از یک سو و قدمت و اشکالات اساسی موجود در برنامه کنونی از سوی دیگر و نیز تغییر نظام آموزش وپرورش، ضرورت بازنگری کامل در برنامه دروس معارف اسلامی، انکارناپذیر است؛ بنابر این، برای تدوین برنامه جدید، پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی محتوایی، مبانی نظری اسلام، شهید مطهری، برنامه ریزی درسی، روان شناسی
  • حسن مجیدی *، مهناز اعتضادی فر صفحات 179-196
    هدف
    هدف مقاله حاضر، شناسایی برخی از بایسته های برگزاری کرسی های نقد، نظریه پردازی و مناظرات علمی با بررسی مناظره های امام صادق(ع) بود.
    روش
    این مقاله با بهره گیری از توانایی های تحلیل گفتمان انتقادی ون دایک در قالب متغیرها و مقوله های عملیاتی، این مناظره ها را بررسی کرده است.
    یافته ها
    دقت در مناظره های امام با نمایندگان ادیان و فرق دیگر، با تمرکز بر مقوله واژگان، چشم انداز، استعاره، انسجام تاریخی، نقل قول، تاکید ساختاری و قطب بندی نشان می دهدکه امام با وجود اثبات حقانیت و ابطال مدعیات طرفهای مناظره، از منازعه گفتمانی اخلاق گریز بر حذر مانده و در کمال صراحت، دقت، ادب و احترام، نفس این مناظره ها را به عرصه ای برای اثبات حقانیت اسلام در برابر الحاد و دیگر ادیان، و حقانیت امامت و تشیع دوازده امامی در برابر مخالفان(زیدیان و معتقدان به خلافت) بدل کردند.
    نتیجه گیری
    مواجهه امام صادق(ع) با متفکران دیگر مسلکها، مکاتب و مذاهب، به پیش چشم رهجویان راه حقیقت، جلوه روشنی از تضارب آرا و برخورد عالمانه با عقاید مخالف است. امام صادق(ع)، در مقام موسس مکتب فقهی شیعی، در احتجاجات خود از پیشگامان راه اندازی کرسی های آزاد بحث و مناظره علمی اند.
    کلیدواژگان: امام صادق(ع)، احتجاج، مناظره، امامت، تحلیل گفتمان
  • خلیل الله سردارنیا* صفحات 197-216
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش آن بود که با تمرکز بر رویکرد سیستمی و نیز تئوری های نرم افزاری امنیت، چالش های مختلف نظام آموزش عالی ایران و تاثیر آنها بر امنیت ملی و آسیب پذیری های امنیتی ایران بررسی و تحلیل شوند.
    روش
    این پژوهشبا روشتبیینی علی و تحلیلی انجام شده است.
    یافته ها
    آموزش عالی در ایران کنونی با چالش های مهمی همچون: گسترش بی رویه کمی در غیاب توجه مکفی به کیفیت، گسستگی نسبی دانشگاه از جامعه و نیازهای آن، چیرگی ساختار بر عاملیت یا کنشگران فردی، رسوخ پذیری از ناحیه جریانات سیاسی و مناسبات قدرت بنیاد و عدم وجود زیرساختهای مکفی مالی و تجهیزاتی مواجه بوده است. این چالشها باعث شده اند که انتظارات از آموزش عالی در شکل مطلوب، برآورده نشوند. لذا استمرار این وضعیت، بر اقتدار و امنیت ملی، آسیب خواهد زد.
    نتیجه گیری
    آموزش عالی و دانشگاه ها یکی از مهم ترین بنیانهای اقتدار ملی و امنیت ملی اند، لذا در این راستا بایستی از تمام ظرفیتهای علمی و پژوهشی دانشگاه ها استفاده شود. اقتدار ملی و امنیت ملی صرفا با ابعاد شعاری، نمادین و تبلیغاتی حاصل نمی شود، بلکه نیازمند بسترسازی جدی سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، علمی و انگیزشی و برداشتن گامهای جدی و مستمر برای توسعه دانش و دانشگاه هاست.
    کلیدواژگان: نظام آموزش عالی، ایران، چالشها، امنیت ملی
  • زهرا کاشانی ها *، فاطمه باباشاه صفحات 217-230
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی و مفهوم شناسی مولفه پر اهمیت معرفت و بصیرت در تبلیغ دین مبین اسلام و رویکرد آن در تبلیغ و تاثیرگذاری آن در افراد، اعم از عهده داران این مسئولیت سترگ و افراد هدف، پرداخته است.
    روش
    روش پژوهش، کیفی و از نوع توصیفی- تحلیلی بوده لذا در کنار آن از روش اسنادی استفاده شده است.
    یافته ها
    بصیرت و معرفت رابطه مستقیم با هم دارند و می توانند بر هم اثر مثبت گذارند؛ به این ترتیب که هر چه بر بصیرت انسان افزوده شود، بر معرفت او نیز اضافه می شود و هر چه علم شخص فزونی یابد، بصیرت او زیاد می شود. البته همه این موارد مراقبت لازم دارد و چنین نیست که الزاما افزایش یکی، افزونی آن دیگر را در پی داشته باشد.
    نتیجه گیری
    آگاهی و بصیرت در تبلیغ دین و شناخت و معرفت لازم در این امر، نقش بسزایی در موفقیت و رسیدن به هدف ایفا می کند.
    کلیدواژگان: بصیرت، معرفت، دین، تبلیغ دین
  • علی یاسینی*، رضا نوروزی کوهدشت، محمد تابان صفحات 231-250
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی پژوهشهای دانشگاهی در حوزه های علوم انسانی و الهیات و معارف اسلامی انجام شد.
    روش
    بر اساس هدف پژوهش، کاربردی و شیوه گردآوری داده ها، آمیخته تشریحی بود. جامعه آماری، تمامی دانشجویان سال آخر تحصیلات تکمیلی و اساتید راهنما بودند. حجم نمونه برای دانشجویان، 105 نفر به شیوه تصادفی طبقه ای و برای اساتید، 39 نفر به شیوه هدفمند بود. داده ها با پرسشنامه 31 گویه ای محقق ساخته و ضریب پایایی 87/0 برای دانشجویان و 79/0 برای اساتید، جمع آوری شدند. در مرحله مصاحبه های هدایت شده، پایایی با روش بازآزمایی مقدار 78/0 محاسبه شد.
    یافته ها
    دانشجویان و اساتید راهنما بیشترین آسیبهای مرحله برنامه ریزی را در عامل انتخاب موضوع، مرحله اجرا را در سه عامل کپی برداری های پژوهشی، عدم توجه به جدول زمان بندی تحقیق و عدم برقراری تعامل صحیح بین دانشجو و استاد راهنما، مرحله تدوین نتایج را به ارتباط دادن نتایج پژوهشی به اهداف و مسئله تحقیق و مرحله دفاع را مربوط به آگاهی نداشتن دانشجویان از معیارهای ارزیابی پایان نامه ها و سلیقه ای بودن این معیارها و شرایط و جو حاکم بر دانشگاه دانسته اند.
    نتیجه گیری
    تمامی عوامل شناسایی شده بر شیوه هدایت پایان نامه ها تاثیرگذارند و عدم رعایت هر مرحله، منجر به بروز مسائلی از قبیل سرقت ادبی و علمی، افت کیفیت پایان نامه ها و افت مقالات مستخرج از پایان نامه ها شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، نظارت، پایان نامه، استاد راهنما، دانشجوی تحصیلات تکمیلی
  • محمدحسین افشار*، سید جواد قندیلی، محمود سعیدی رضوانی صفحات 251-268
    هدف
    هدف این پژوهش، شناسایی موضوعات اساسی مورد نیاز سبک زندگی دانشجویی برای اثربخش تر شدن آنها، با توجه به دیدگاه صاحب نظران اسلامی بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی متوالی بود. در بخش کیفی از روش تحلیلی- استنتاجی و در بخش کمی از روش پیمایش پرسشنامه ای و انجام آزمونهای آماری استفاده شد. جامعه آماری اول، کلیه منابع مرتبط با سبک زندگی دانشجویی با توجه به دیدگاه صاحب نظران اسلامی و جامعه دوم، شامل تعدادی از اساتید حوزه علمیه مشهد و استادان معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 93-1392 بود. در جامعه اول از آنجا که کلیه منابع و مدارک موجود استفاده شد، نمونه گیری صورت نپذیرفت و در جامعه دوم، از 52 نفر با استفاده روش نمونه گیری هدفمند(نمونه گیری گلوله برفی) استفاده شدند.
    یافته ها
    ارائه چارچوب مفهومی سبک زندگی دانشجویی در پنج مولفه کلی، که عبارتند از: فعالیتهای آموزشی، فعالیتهای اوقات فراغت، فعالیتهای عبادی، بهداشت و تغذیه و فعالیتهای سیاسی.
    نتیجه گیری
    دوره دانشجویی به لحاظ قرار گرفتن در طیف وسیعی از مشکلات عاطفی، روانی، اجتماعی، اقتصادی و تحصیلی، دوره ای حساس و نیازمند آموزشهای خاص و دریافت اطلاعات مفید در جهت پیشگیری و حل مشکلات است؛ بنابراین، توجه به چارچوب مفهومی سبک زندگی دانشجویی برای کلیه دانشجویان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، زندگی اسلامی، زندگی دانشجویی، دیدگاه صاحب نظران اسلامی
  • مهری بسناس* صفحات 269-281
    هدف
    تاثیر زبان فارسی در دیگر فرهنگها، از جمله مسائل مهم در حوزه مطالعات تمدنی و تاثیر علوم و معارف اسلامی ایرانی است. هدف نوشتار حاضر نیز بررسی نقش شاعران شیعه عصر صفوی در ترویج مذهب تشیع و زبان و ادبیات فارسی در شبه قاره هند در قرنهای 9 و10 هجری بود.
    روش
    این مقاله با روش اسنادی- تاریخی به بررسی موضوع پرداخت.
    یافته ها
    حضور شاعران فارسی زبان شیعه در شبه قاره هند، موجب شد زبان فارسی، زبان رسمی هند در این دوره شود؛ مذهب تشیع گسترده تر شد و حتی پادشاهان و درباریان هندی به فارسی شعر سرودند.
    نتیجه گیری
    پادشاهان هند برای آداب و رسوم ایرانیان و زبان فارسی اهمیت ویژه ای قائل بودند. از این رو شاعران شیعه، هم برای محکم کردن پایه و اساس شیعه و هم برای گسترش زبان فارسی و تمدن ایرانی به هند مهاجرت کردند؛ به طوری که طالب آملی، معروف ترین شاعر در عصر جهانگیر و صائب تبریزی، ملک الشعرای دربار شاه جهان شد و جهانگیر و همسرش به فارسی شعر سرودند.
    کلیدواژگان: گورکانیان هند، صفویه، ارتباطات فرهنگی، ادبیات فارسی، شاعران شیعه
  • معصومه خنکدار طارسی*، احمد سلحشوری، محمدرضا یوسف زاده صفحات 283-299
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی دو مولفه تفکر انتقادی و میل درونی بر اساس میزان اهتمام به مهارتهای فلسفی در کتاب درسی علوم تجربی پایه پنجم ابتداییاز دیدگاه معلمان شهر همدان بود.
    روش
    روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری، کلیه معلمان پایه پنجم شهر همدان به تعداد 1105 نفر بودند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته سنجش مولفه های مهارت فلسفی بود که روایی آن با نظر متخصصان، تایید و برای محاسبه ضریب پایایی از آلفای کرونباخ(82 درصد) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از شاخصهای آمار توصیفی و آزمون ناپارامتریک خی دو استفاده شده است.
    یافته ها
    کتاب علوم تجربی پایه پنجم ابتدایی در حد زیاد بر دو مولفه مهارت انتقادی(ارزیابی، استنباط و استدلال) و میل درونی(ارتباط، کاوشگری و کنجکاوی) تاکید دارد.
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه فلسفه برای کودکان می تواند بر مهارتهای استدلالی، فکری و عملکرد رفتاری کودکان موثر واقع شده و در ایجاد صفاتی چون: انگیزه قوی، کنجکاوی هوشمندانه، استقلال فکری و عملی، تمایل به خودشکوفایی و انجام کار، خود اطمینانی و ایجاد حساسیت در فرد نسبت به مسائل تاثیر مثبت داشته باشد. آموزگاران با اتخاذ رویکرد آموزش تفکر می توانند بر کیفیت تفکر انتقادی و میل درونی کودکان اثر بگذارند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، میل درونی، کتاب علوم تجربی
|
  • Ebadi, A. * Pages 157-178
    Objectives
    The major duties in islamic study courses (religious education of young people) will not be completed unless through a comprehensive planning and continuous review of curriculum. The present paper aims at studying the content pathology of the theoretical foundations of Islam, adopted by the supreme council of the cultural revolution on 23/04/1383, based on the views of martyr Motahari, curriculum development and psychology and the results can be applied in the review programs of the universities.
    Methods
    This study is an applieddevelopment, with descriptive and analytical method (contentqualitative) and library.
    Results
    The approved content is knowledge development approach and is not in accordance with the profile of Islam from the perspective of interdisciplinary martyr Motahhari. The defined goals exclude cognitive, attitude, skills and needs. The Organized content also has drawbacks.
    Conclusion
    The author of the article concludes the rapid scientific developments and changing of the needs on the one hand and fundamental problems of the current program on the other hand and the changes in educational systems, all require a thorough review of islamic studies courses. At the end of the research the author presents some suggestions to plan a novel program.
    Keywords: The content pathology, Islamic theoretical principles, The Shaheed Mothahari, The planning of curriculum, The psychology
  • Majidi, H.*. Eetezadifar, M Pages 179-196
    Objectives
    The present study aims at identifying some of necessities of disposing of criticizing seats, theorizing and scientific debates by considering of Imam Sadiq (A.S.) debates.
    Methods
    This study considered these debates by enjoying the capabilities of van Dijk,s critical discourse analysis in framework of operational Categories and variables.
    Results
    Imam Sadiq (A.S.) carefulness in his debates with other religion and sects representatives by focusing on categories of vocabulary, perspective, metaphor, historical cohesion, quote, structural emphasizing and polarization, shows that Imam Sadiq (A.S.) in these debates in spite of proving the truth and annulling the debates claims avoids immoral discourse conflict and remain in perfect clarity accuracy, courtesy , and changes the debates to a field for proving of the truthfulness of Islam against atheism and the legitimacy of Twelve Shia Imamate to opponents (the Zaydis and believers of the caliphate) .
    Conclusion
    Imam Sadiq (A.S.) confrontation with other professional thinkers, schools and religions, opens a clear manifestation of the exchange of opinions and scholar encountering the opponent believes in front of seekers of truth path. Imam Sadiq (A.S.), as the founder of the Jurisprudential Shiite religious school, is pioneer of free seats of debates and scientific debates.
    Keywords: imam sadiq (a.s.), argumentation, debate imamate, discourse analysis
  • Sardarnia, Kh * Pages 197-216
    Objectives
    The aim of this research is to explain and analysis the challenges of Iran’s higher education and its impact on national security and its susceptibility with systemic approaches and software theories of security.
    Method
    This research has been conducted with method of causal & analytical explanation.
    Results
    Supreme education in today Iran has been confronted with some fundamental challenges such as: much priority of quantitative dimension on qualitative ones, relative isolation of universities from society and its needs, dominancy of structure on agency and individual actors, penetrability of universities from political mainstreams and power-based relations and non-sufficient equipments. These challenges have been led to non-satisfaction of expectation for higher education in ideal form and so may be harmful to the national security.
    Conclusion
    Higher education and universities as one of the important foundations of national securities and so shall be used from all of its scientific and research capacities. The national authority and security is not attained with symbolic dimension and so necessitate the political, cultural, social, scientific and motivational procedures and serious and continuous actions for extension of knowledge and universities.
    Keywords: higher education, iran, challenges, national security
  • Kashaniha, Z. *. Babashah, F Pages 217-230
    Objectives
    The present study aims to investigate and conceptualize the important component of knowledge and insight in propagating the religion of Islam and its approach to propagating and influencing it in individuals, both those responsible for this great responsibility and the target people.
    Method
    The research method is qualitative and descriptive-analytic. Therefore, the documentary method has been used.
    Results
    Insight and knowledge are in direct relationship with each other and can positively affect each other; so that as much as the insight of man is added, his knowledge is also added, and as the science grows up, his insight increases. Of course, all of these items require care and not necessarily one more increase.
    Conclusion
    The authors of the article conclude that awareness and insight in preaching of religion and the knowledge required in this matter play a significant role in the success and achievement of the goal.
    Keywords: insight, knowledge, preaching Religion
  • Yasini, A. *. Norouzi Kuhdasht, R. Tabban, M Pages 231-250
    Objectives
    The present study aims to diagnosis the academic research in the humanities and theology fields.
    Method
    Based on research aims and data collection, research method is applied and anatomical mixed method respectively. All final year graduate students as well as supervisors have made the population of the study from them 105 students and 39 supervisors are selected via classified random sampling method and using Kerjeci and Morgan's (1995) Table. To collect the data, research questionnaire consist of 31 items in first phase and structured interview in second phase.
    Results
    The results showed that students and supervisors considered the selection of thesis title as the most important diagnosis in planning phase, Low attention to time table and schedule and also lack of interaction between students and supervisors as the most important diagnosis in implementation phase, linking research results as a diagnosis of development phase, and finally lack of awareness of students about thesis evaluation criteria as a most important diagnosis in thesis defense.
    Conclusion
    The authors of the article conclude that all the factors identified in the study effect on the way of theses guidance and will cause to prefer unscientific criteria to scientific criteria and Poor quality arises on published theses and papers as a problem and issue.
    Keywords: diagnosis, supervisor, thesis supervision, supervisors practices. graduate students
  • Afshar, M.H.*. Ghandili, J. Saeedi Rezvani, M Pages 251-268
    Objectives
    The aim of this study is to identify the main issues in lifestyle needs of students in accordance with Islamic expert's opinion.
    Methods
    The method of the present study is a mixed of sequential exploration .It is used in the qualitative part than the analytical - inductive method, and in the quantitative part of the survey questionnaire required performs statistical tests. It involves all resources related to student life style in 9293. The statistical community of the research includes Islamic experts and also a number of professors of seminary and faculty of theology at Ferdowsi University of Mashhad. Since all documents and resources were available, no sampling was used in the first society and in the second society 52 people was used as sampling and Purposive sampling is Snowball sampling. Data collection levels : 1- Review and identify relevant sources 2- Identify and extract student life style standards 3- Similar in terms of overall integration and validation components 4- Prioritizing and comparing the viewpoints of the teachers about the components and sub-components of student life style.
    Results
    The results of the present paper Provides a conceptual framework student lifestyle in 5 General components, which include: 1- educational activities 2- free time activities 3- Religious activities 4- Health and Nutrition 5- Political activity.
    Conclusion
    The authors of the research conclude that since the period of student life years in university is sensitive and confronts a wide range of emotional problems and relates to psychological, social, economic and academic issues; obviously special education and useful training are needed to prevent crises and solve problems effectively. so more care and attention is suggested in a conceptual framework of student life style for all students.
    Keywords: lifestyle, islamic life, student life, views of islamic scholars
  • Basnas, M. * Pages 269-281
    Objectives
    Impressions of language and Persian Literature in other cultures is one of the important subjects in civilization and Islamic studies.The aim of this article is to analyze the role of shiee poets in expanding Shiism and Persian language in the sub-continent during 16th and 17th century in Safavid Period.
    Method
    The method of this article is based on documental- historical method.
    Results
    The results of the research indicate that in this era, Persian language became the official language and Shiism was expanded and even the kings composed poem in Persian.
    Conclusion
    The author of the article concluded that Mughal Kings supported the Iranian poets, cultures and Persian language. Then shiee poems began to develop and both the shiism foundations and the expansion of Iraninan civilization began to migrate to the sub-continent. Taleb Amoli was the greatest poet in Jahangir’s court and his wife and both of them composed in Persian and Saeb Tabrizi became a great poet in Shahjahan Period.
    Keywords: Mughal, safavids, cultural relation, persian literature, shiism poets
  • Khonakdar Tarsi, M.*. Salahshoori, A. Yousef Zadeh, M.R Pages 283-299
    Objectives
    This research aims to investigation of attention to critical thinking and internal desire in natural science textbook of the fifth grade on philosophical skills according to hamedan teachers view point in the school.
    Method
    Research method was survey. The statistical population are all teacher of primary school of Hamedan city that their number is above 1105 person. The data gathering instrument was researcher made philosophical skills assessment questionnaire that its validity appreciated by experts and its reliabity using Cronbach alpha coefficient computed about./.82. The statistical method were descriptive statistic indices such graph and percent and non-parametric x2.
    Results
    The results show that natural science textbook of the fifth grade ,in Hamedan teachers` view, focuses critical thinking including evaluation ,inference and reasoning skills and internal desire skill including sub skills of communication, survey and curiosity.
    Conclusion
    The implementation of the philosophy program for children can be effective on intellectual and behavioral skills of children, and in creating attributes such as strong motivation, clever curiosity, intellectual and practical independence, self-esteem and Selfassurance, And the sensitivity of the person to the issues has a positive impact. Teachers can also influence the quality of critical thinking and intrinsic desire of children by adopting a thinking education approach.
    Keywords: critical thinking, internal desire, science text book