فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 72 (پاییز 1396)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 72 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره هادی اطهر، فاطمه وجدانی* صفحات 315-334
    هدف
    برای تعلیم و تربیت موثر در کشور، لازم است علاوه بر نهادهای رسمی تربیت، سایر نهادهای مرتبط و تاثیرگذار نیز وظایف تربیتی خود را به درستی ایفا کنند. مسئله پژوهش، نبود یک مدل جامع و روزآمد برای معرفی نهادهای دخیل در تربیت و نحوه تعامل آنهاست. این تحقیق به دنبال شناسایی و تبیین نقش اختصاصی مهم ترین نهادهای دخیل در تعلیم و تربیت و بررسی نسبت میان آنها از منظر مقام معظم رهبری بود.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش، 65 سخنرانی از ایشان که با مقوله تعلیم و تربیت ارتباط بیشتری داشتند، بررسی و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، 12 نهاد با نقش تربیتی، شناسایی و در چهار گروه نهادهای سیاستگذاری و راهبری کلان، نهادهای سیاستگذار- حمایتی- عامل، نهادهای عامل- حمایتی و نهادهای عامل تبیین و سپس دلایل ضعف تعاملات لازم میان نهادها مطرح شد.
    نتیجه گیری
    برای موفقیت و تاثیرگذاری برنامه تربیت، عملکرد تربیتی تمامی نهادها باید برنامه ریزی و مدیریت شود. در این راستا، پیشنهادهایی برای تقویت تعاملات میان نهادها ارائه شد.
    کلیدواژگان: رویکرد فرانهادی در تعلیم و تربیت، مقام معظم رهبری، نهادهای تربیتی، سیاستگذاری تربیتی
  • محمدتقی مبشری * صفحات 335-352
    هدف
    هدف این تحقیق، سنجش نیاز آموزشی دانشجویان فرهنگیان در درس تفسیر موضوعی قرآن کریم بود.
    روش
    این پژوهش با روش‏ کمی و به صورت پیمایشی، با استفاده از تکنیک پرسشنامه در میان 1316 نفر از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهر تهران، با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انجام شده است. سنجه های نیازسنجی از اعتبار صوری و ضریب پایایی کافی(ضریب آلفای 0.96 و 0.83) برخوردار بود.
    یافته ها
    در یک نمای کلی، دانشجویان دختر بیشتر از پسران احساس نیاز به درس تفسیر موضوعی قرآن کریم دارند. اولویتهای سرفصل درس تفسیر موضوعی قرآن کریم بین دختران و پسران متفاوت است. بین تاثیر درس تفسیر موضوعی قرآن کریم در انس با قرآن کریم با جنسیت و گروه آموزشی و همچنین، بین ترجیح نوع روش تدریس درس تفسیر موضوعی قرآن با جنسیت و گروه آموزشی رابطه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که دانشجو معلمان از سرفصلهای موجود در درس تفسیر موضوعی قرآن کریم رضایت ندارند و نیاز آنان در این درس، علاوه بر اختلاف نظری که بین پسران و دختران وجود دارد، در رشته های علوم پایه و علوم انسانی نیز متفاوت است.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، نیازسنجی آموزشی، تفسیر موضوعی قرآن کریم، سرفصل، دانشجویان فرهنگیان
  • پری مشایخ، محمدرضا نیلی*، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 353-370
    هدف
    هدف پژوهش، تبیین و اعتباریابی اهداف برنامه درسی خردگرایانه در متون اسلامی بود.
    روش
    روش تحقیق، ترکیبی و از نوع اکتشافی- متوالی است. داده ها در بخش کیفی با استفاده از متون کاوی و مصاحبه و در بخش کمی به روش توصیفی- پیمایشی با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. نخست به روش تحلیل مضمون متون اسلامی، چارچوب اولیه اهداف برنامه درسی خردگرایانه در قالب مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر تدوین و از طریق مصاحبه با صاحب نظران، به روش سه سوسازی، بررسی و اعتباریابی شد. در پایان نیز با استفاده از روش توصیفی پیمایشی و بر اساس یافته های کیفی، پرسشنامه ای حاوی 18 عبارت با داشتن روایی صوری و پایایی مناسب(ضریب آلفا 84/ ) تدوین شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش آماری مجذور خی و ضریب توافقی کاپا بررسی شد.
    یافته ها
    هدف غایی برنامه درسی خردگرایانه در متون اسلامی، پرورش عقل در جهت قرب الی الله ؛ مقاصد تربیتی آن، رشد حکمت و اهداف کلی این برنامه: رشد بصیرت و شناخت، تفکر، قدرت تمیز دادن؛ قدرت تصمیم گیری و مآل اندیشی، رشد علمی و پژوهشی و همچنین رشد اخلاقی و تزکیه نفس مشخص شد.
    نتیجه گیری
    اهداف ذکر شده، اهداف برنامه درسی خردگرایانه در متون اسلامی است؛ زیرا عقل اسلامی در بنیاد خود، خدامحور است و تربیت عقلانی حکمت محور است که می تواند همه معانی عقل را در مفهوم جامع اسلامی آن در بر گیرد. برنامه درسی خردگرایانه؛ بصیرت، تفکر، قدرت تمیز دادن، تصمیم گیری و تزکیه نفس فراگیران را نیز رشد می دهد.
    کلیدواژگان: عقل، اهداف، اسلام، برنامه درسی
  • علیرضا حیدرزاده * صفحات 371-384
    هدف
    هدف از این نوشتار، بررسی تطبیقی نظریه مقاصد شریعت با اهداف شریعت از منظر تفکر شیعه و اهل سنت و واکاوی تاثیر اهداف شارع در تغییر احکام شرعی بوده است.
    روش
    در این پژوهش از روش کتابخانه ای و فیش برداری استفاده کرده و با توجه به منابع معتبر علمی به ارزیابی و تحلیل موضوع پرداخته ایم.
    یافته ها
    خداوند متعال در تشریع احکام الهی حتما مقاصدی را در نظر داشته است که آن مقاصد از طریق قرآن، نصوص معتبر و عقل قابل فهم اند و با توجه به اینکه هدف خداوند از تکلیف بندگان خود، تامین مصالح آنها بوده؛ اگر مصلحت دار بودن عملی با سند معتبر احراز شود، خداوند آن مورد را هدف تشریع احکام قرار خواهد داد. به بیان دیگر؛ چنانچه حتمی و تام بودن مصلحتی محرز شود، چنین مصلحتی حتما از مقاصد شارع مقدس خواهد بود.
    نتیجه گیری
    هر چند دلیل نقلی از شرع بر اعتبار مصلحت ذکرشده وجود نداشته باشد، اما می توان بتوان بین اهداف شریعت و مقاصد آن (با نگاه اهل سنت) فرق گذاشت، اما نمی توان با نگاه افراطی به اهداف شریعت دست از ظهور احکام شریعت برداشت.
    کلیدواژگان: اهداف فقه، مقاصد شریعت، منطقه الفراغ، نص
  • غلامحسین مقدم حیدری * صفحات 385-404
    هدف
    مسئله اصلی این تحقیق پاسخ به این دو پرسش بود که: اولا چه تلقی ای از علم سبب شد تا جامعه شناسان معرفت نتوانند محتوای معرفت علمی را مورد بررسی های جامعه شناختی قرار دهند؟ ثانیا چه عواملی سبب شد تا تامس کوهن توانست برای اولین بار این کار را انجام دهد؟
    روش
    روش تحقیق، اسنادی- تحلیلی بود و با مراجعه به متون جامعه شناسی معرفت، فلسفه علم و جامعه شناسی معرفت علمی سعی شد تا پرسشهای ذکر شده بررسی شوند.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    جامعه شناسان معرفت به دلیل نگرش پوزیتیویستی نتوانستند معرفت علمی را مورد کاوشهای جامعه شناختی قرار دهند؛ در حالی که تامس کوهن به دلیل آشنایی با فلسفه ویتگنشتاین و برگرفتن نگرشی غیر پوزیتیویستی، کوشید برای اولین بار امکان بررسی جامعه شناختی معرفت علمی را مطرح کند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی معرفت، جامعه شناسی معرفت علمی، نظریه پارادایمی، مردم شناسی علم
  • علی بابایی * صفحات 405-422
    هدف
    این مقاله در پی پیشنهاد طرحی برای تعیین دقیق جایگاه وجودی قلب در نفس شناسی ملاصدرا بوده است.
    روش
    این مقاله از روش تحلیلی- توصیفی انجام شده است.
    یافته ها
    در نفس شناسی ملاصدرا، جایگاه دقیق و واضحی برای مرتبه قلب(یا دل که دوست داشتن به آن منسوب است) لحاظ نشده است و تعریف قلب به نفس ناطقه، در نظری عمیق بنا به دلایلی که ذکر خواهد شد، نمی تواند چندان قانع کننده باشد. از آنجا که در این حکمت، رابطه نفس با نیروهای آن به تجلی تبیین می شود؛ می توان به دلالت قراین، مرتبه قلب را به عنوان نیرویی از نیروهای وجودی انسان، مرتبه متوسط از نفس که هم عرض با عقل است، لحاظ کرد و آن را مظهر تجلیات حبی روح دانست.
    نتیجه گیری
    به طور اجمال، سه مرتبه 1. روح، 2. عقل و دل، 3. حواس و به تفصیل، پنج مرتبه 1. روح، 2. نفس، 3. عقل و دل 4. خیال، وهم، حس مشترک و...، 5. حواس پنج گانه، قابل طرح است که از بالا به پایین بر همدیگر مترتب اند. این سیر، نمادی است بر سیر نزولی وحدت به کثرت و سیر صعودی کثرت به وحدت؛ تعبیری که ملاصدرا طی آن، وجود انسان را مثلی بر وجود عالم و شئون باری تعالی می داند.
    کلیدواژگان: نفس، عقل، قلب، ملاصدرا، حکمت متعالیه
  • محمود آزادی *، حسین بستان نجفی صفحات 423-436
    هدف
    این مقاله به دنبال بررسی ناسازگاری خانواده درمانی روایی با مبانی معرفت شناسی، انسان شناسی و ارزش شناسی اسلامی و تهذیب این نظریه در موارد ناسازگاری بود.
    روش
    به منظور شناخت دقیق تر نظریه مذکور، با روش توصیفی- تحلیلی ابتدا زمینه های فلسفی این نظریه را مد نظر قرار داده، سپس به مبانی معرفت شناسی، انسان شناسی و ارزش شناسی نظریه اشاره کرده و در پایان، ناسازگاری این نظریه را با مبانی اسلامی بررسی و تحلیل کرده ایم.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد نظریه روایت درمانی در موارد ذیل با مبانی اسلامی تفاوت دارد: ملاک تشخیص بهنجاری، ماهیت انسان، اختیار انسان، معنای زندگی، نیاز معنوی و مذهبی و مسائل یقینی.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد به واسطه رویکرد تهذیبی در علم دینی، بتوان ناسازگاری های این نظریه را با مبانی اسلامی تهذیب، رفع و سپس با نگاهی واقع گرایانه، از این نظریه در کاربست درمان در جامعه اسلامی ایران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: روایت درمانی، اسلام، ناسازگاری، انسان شناسی، داستان
  • سیدهاشم گلستانی، نرگس کشتی آرای، سمیه کاظمی* صفحات 437-453
    هدف
    این مقاله درصدد تحلیل دیدگاه ناصرخسرو پیرامون دو مفهوم عقل و دین بود. از این رو، نخست محورهای دوگانه عقل در جهان بینی ناصرخسرو بررسی، سپس عقل در دیوان اشعار و خوان الاخوان ناصرخسرو و نیز مفهوم دین و دینداری تحلیل شده است.
    روش
    در این تحقیق از روش کتابخانه ای و ابزار فیش برداری استفاده شد.
    یافته ها
    به عقیده ناصرخسرو، عقل از چیزی آفریده نشده است؛ در غیر این صورت مبدع خوانده نمی شد: «وگر پیش از مبدع چیزی بودی، از دو بیرون نبودی؛ یا مبدع بودی نه از چیزی پدید آمده یا چیزی بودی از چیزی پدید آمده» و این امر محال است. همچنین از نظر وی، نخستین صادر از ذات باری تعالی، خرد است و انسان خردمند را به گرفتن از خرد فرا می خواند؛ خردی که در بند نیازهای حیوانی بشر، چون خور و خواب نباشد و نیازهای روحی و روانی او را بر طرف سازد. ایشان دوزخ را به جهل و نادانی و بهشت را به خردمندی و دانایی تاویل می کند. علم و دانش از نظر ناصرخسرو، همان دین است. در پناه شریعت بودن مایه دولت، رحمت، آسایش و بقای در دو جهان می شود. عمل به شریعت، به علم و حکمت منتهی می شود. هرکس حکمت یافته باشد، به او خیر عظیم و منفعت بسیار می رسد.
    نتیجه گیری
    ناصرخسرو خرد را به عنوان عالی ترین مفهوم برای دستیابی به اسرار و رموز آفرینش می داند که به همراهی دین و دانش، موجب سعادت و رستگاری انسان می شود.
    کلیدواژگان: ناصرخسرو، عقل، دین، جهان بینی، مذهب اسماعیلیه
|
  • Zohreh Hadi Athar, Fatemeh Vojdani * Pages 315-334
    For effective education in the country, it is necessary that in addition to formal institutions of education, other related and influential institutions play his educational roles correctly, too. The problem is the lack of a comprehensive model to introduce the institutions involved in education and explain how they interact. This study intends to identify and explain the specific role of the most important institutions involved in education and their relationships based on the supreme leader’s views.
    Methods
    The research method is descriptive- analytical model. Sixty- five supreme leader’s speechs which are related to the education are analyzed.
    Results
    Based on the findings, twelve institutions with educational role were identified, and explained according to four groups: policymaking and macro leadership institutions, policymaking- supportive-operating institutions, operating- supportive institutions, and operating institutions. Finaly, the reasons for the lack of interaction among institutions were discussed.
    Conclusion
    For the effectiveness educational program, educational function of all these institutions must be planned and managed. Therefore some suggestions to strengthen the interactions among institutions were proposed.
    Keywords: extra-institutional approach to education, supreme leader, educational institutions, educational policymaking
  • Mohammad Taghi Mobasheri * Pages 335-352
    The purpose of this study is to evaluate the educational needs assessment of cultural university students in holy quran, s interpretation.
    Method
    The method of the research is quantitive survey and applying questionare among 1316 students of Tehran cultural university students using multi-stage cluster sampling method To determine reliability of measures and needs assessment, alpha coefficient was calculated and to examine validity, factor analysis method was used.( alpha coefficient 0.96 and 0.83).
    Results
    The results showed that female students have more tendancy toward the holy quran, s interpretation course. There is a differance between male and female students in giving priority to the topics of the holy quran, s interpretation course. The results of the survey indicate a relationship between the effect of the holy quran, s interpretation course in intimacy with quran and gender and educational group. There is also relationship between the priority of the method of teaching the holy quran, s interpretation course and gender and educational group.
    Conclusion
    The author of the survey concluded that university students –teachers are not satisfaied with the topics of the holy quran; s interpretation course and there is a diversity of opinions among males and femal students and also a diversity of opinions between human sicences students and fundamental sicences.
    Keywords: needs assessment, educational needs assessment, holy quran, s interpretation, topic, cultural university students
  • Pari Mashayekh, Mohammad Reza Nili *, Ebrahim Jafari Pages 353-370
    Objectives
    The main aim of the present study is explaining the purposes of rationalistic curriculum in Islamic resources.
    Method
    The research method was Mixed Method and the qualitative and quantitative methods have been used to carry it out. The statistical sampling in the qualitative section consisted of Philosophy of Educationand curriculum experts, out of whom 9 were selected using goal-oriented sampling. The quantitative statistical sampling comprised of 22 Philosophy of Education and curriculum experts. The research data were collected from content analyzing, semi-structured interview and researcher-made questionnaire.
    Results
    The results of the research indicate that rationalistic curriculum, s aim is to obey and Worship Allah and Goal of this curriculum is nurturing “Hekmat” and rationalistic curriculum, s sub-goals is fostering students` ability to decision making, to construct knowledge and to do research,self-purification, improving students` ability in differentiation and thinking.
    Conclusion
    Islamic reason is at its foundation Allah-centered and, it can be said that a rational curriculum will increase insight, thinking, and power of differentiation, self-purification, decision making and morality.
    Keywords: islam, rationality, curriculum, goals
  • Alireza Heydarzadeh* Pages 371-384
    Objectives
    The present study is a comparative analysis of legislative system gouls theory and gouls of jurisprudence from the viewpoint of Shiite and Sunnite opinion.
    Method
    The method of the survey is library based research and taking notes of valid scientific resourses .
    Results
    The results of the research indicate a suprime goul in divine legislation which is comprehensible through he holy Quran, absolutely clear Text[ Nass] and logic and god considers the public interest in religious obligations. In other words if the utility and public interest is complete then the mentioned utility is Devine Legislator,s goul.
    Conclusion
    The author of the article concluded that there may not be a legislative narrated proof in the validity of the mentioned utility but we find differences between gouls of jurisprudence and legislative system gouls in the viewpoint of Sunnite.we are not permitted to stop ordinances of the Law in an extremistic view toward gouls of Islam, s legislative system.
    Keywords: gouls of jurisprudence, gouls of islam, s legislative system, all-faraq area, absolutely clear text [nass
  • Gholam Hossein Moghadam Heydari * Pages 385-404
    Objectives
    Why did sociology of knowledge could not show the relationship between scientific theories and the social context within which it arises? What prompted Thomas Kuhn toward sociology of scientific knowledge?
    Method
    The method of this research is ducumantry- analytical using sociology of knowledge, philosophy of science and sociology of scientific knowledge texts for answering the questions.
    Results and
    Conclusion
    The author of the present article concluded that sociology of knowledge could not show the relationship between scientific theories and the social context because the conception of science from sociological point of view is positivistic; while Thomas Kuhn -influenced by Wittgenstein and his nonposivistic view - was able to show the possibility of sociology of scientific knowledge for the first time.
    Keywords: sociology of knowledge, sociology of scientific knowledge, paradigm, anthropology of science
  • Ali Babaiee* Pages 405-422
    Objectives
    The present study aims to focus on the place of heart in Molla Sadra’s Analysis of Spirit.
    Method
    The method of the survey is descriptive- analyses method.
    Results
    The results of the research indicate that In Molla Sadra’s Analysis of Spirit; there is not an exact, proportionate position for the rank of heart. Since the relation between the spirit and its powers is manifested clearly in this philosophy, the rank of the heart, according to the implied clues, can be considered a medial one equal to that of wisdom. The heart is the symptom of the manifestation of spiritual love.
    Conclusion
    Thereon, three proposed ranks of soul, wisdom, heart, and sensations are the symbols of the descending process of “Unity to Multiplicity” and the ascending process of “Multiplicity to Unity”. On the other hand, there is a great emphasis on the evolution of spiritual love in humankind, i.e. the evolution of the soul.
    Keywords: soul, intellect, heart, molla sadra, transcendent wisdom
  • Mohmood Azadi *, Hossein Bostan Najafi Pages 423-436
    Objectives
    The main objective of this article is to study the inconsistency of Narrative Family Therapy with Islamic Epistemological, Anthropological and Axiological foundations and then the refinement of the theory in cases of conflict.
    Method
    In order to understand the theory more precisely, descriptive-analytical method was considered to find the philosophical backgrounds of Narrative Family Therapy first and then addressing Epistemological, Anthropological and Axiological foundations, and finally, analyzing the inconsistency of this theory with the Islamic foundations.
    Results
    The results show that Narrative Family Therapy, in some cases is inconsistent with Islamic principles including: The Criterion of Abnormality, Human Nature, Human Will, The Meaning of Life, Spiritual and Religious Needs, Certain Issues.
    Conclusion
    It seems that Family Narrative Therapy can be applied in an Islamic culture like Iran only when it is refined regarding its inconsistency with Islamic Foundations, as the narration is the core center of this therapy, it is recommended to use Islamic narrations in particular, Quranic narrations to help the client to replace them with his current sad narration, to help him by changing the maladaptive values, finding the right way to confront with his current problems.
    Keywords: narrative family therapy, islam, inconsistency, anthropology, narration
  • Seyed Hashem Golestani, Narges Keshti Aray, Somayeh Kazemi * Pages 437-453
    Objectives
    This article is going to analyze Naser Khosrow viewpoint on both concepts of wisdom and religion. Thus, firstly the dual axes of wisdom in the worldview of Naser Khosrow has been investigated and then the wisdom in his book of poetries and Khan-al-Akhavan and then the religion and religiosity concept has been analyzed.
    Method
    In order to realization of the research purpose, the library method and note-taking tool have been used.
    Results
    According to Naser Khosrow viewpoint, the wisdom has been created from nothing, otherwise was not known as inventor "if it was before inventor, it was not out of two concepts, either was innovator that emerged from something or was something and created from something” and it is impossible. Also in Naser Khosrow viewpoint, the first issue of God's essence is wisdom, and calls the wise man to get from wisdom, a wisdom that is not in catch of human’s animal needs such as eating and sleeping and meet his psychological needs. The Hakim interprets the hell as ignorance and heaven as wisdom and knowledge. This knowledge, in Naser Khosrow point of view is the religion. Being under the protection of the religion constitutes state, mercy, comfort and survival in both worlds. Doing religion leads to knowledge to wisdom. If someone finds the wisdom, he will reach to great welfare and benefit.
    Conclusion
    The authors of the research concluded that Hakim knows wisdom as the highest concept in order to achieve the creation mysteries and secrets which along with religion and knowledge will lead to human prosperity and salvation.
    Keywords: naser khosrow, wisdom, religion, worldview, ismailia religion