فهرست مطالب

ره آورد نور - سال پانزدهم شماره 56 (پیاپی 73، پاییز 1395)

فصلنامه ره آورد نور
سال پانزدهم شماره 56 (پیاپی 73، پاییز 1395)

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 11,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید شهریاری صفحه 2
    فضای مجازی، بستری تعامل گرا برای جامعه ای مجازی است که مهم ترین رخداد آن، شکل گیری شبکه های اجتماعی است. جهان شبکه ای، حاصل اجتماع و ارتباط هزاران شبکه اجتماعی در این فضای مجازی است. در این ارتباطات، همه در کنار هم حاضرند و از یکدیگر مطلع اند؛ بدون اینکه همدیگر را ببینند یا بشناسند. فضای مجازی، موجب هم افزایی قدرت اجتماع شده و در ذات خود می تواند جمهوریت را در مقابل حاکمیت قرار دهد. این محیط مجازی، مبتنی بر دموکراسی تام و اداره مردمی است و نشان داده که مدیریت کامل و جامع را برنمی تابد. عمده مخاطرات فضای مجازی را باید در پیدایش شبکه های اجتماعی جست وجو کرد و بیشترین توان را در نظارت، هدایت و کنترل این قدرت نرم هزینه کرد. برای داشتن فضای مجازی پاک، لازم است فرصت ها و تهدیدهای این فضا را شناخت و متناسب با آن، راهبردهایی را طراحی نمود. به نظر ما، بایسته های جامعه اسلامی را می توان به جوامع مجازی سرایت داد و ایجاد فضای مجازی پاک را ممکن شمرد. یکی از شاخصه های قدرت در فضای مجازی، شبکه های اجتماعی است که روش های متعددی توسط کارشناسان برای مهار و کنترل این قدرت نرم پیشنهاد شده است. مباحث مطرح شده، مبتنی بر دریافت های تجربی و مطالعات مرتبط در طول دو دهه آشنایی با فضای مجازی و ابعاد آن است. به نظر نگارنده، ورود حاکمیت به فضای مجازی، ایجاد بسیج سایبری، تاسیس شبکه های بدیل، تولید اطلاعات و محتوا و در نهایت، کنترل و نظارت، می تواند فضای مجازی همساز با هنجارهای دینی و فرهنگی جامعه ما را به عنوان فضای مجازی پاک ترسیم کند.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، حاکمیت، محتوا
  • ابراهیم آریانی صفحه 10
    استقبال گسترده جوانان و به ویژه دانشجویان از شبکه های اجتماعی مجازی، فرصت بی نظیری را برای پیگیری و واکاوی امکانات کاربست این رسانه ها فراهم آورده است. یکی از ویژگی های مهم شبکه های اجتماعی، در این است که به مکانی برای اشتراک گذاری دانش تبدیل شده اند. تنوع کاربران و دانش به اشتراک گذاشته شده در شبکه های اجتماعی، بسیار زیاد است. ازاین رو، می توان به اهمیت و ضرورت این شبکه ها به عنوان ابزاری در جهت بهبود آموزش و یادگیری توجه نمود. در پژوهش حاضر، به صورت توصیفی تبیینی به کاربردهای این رسانه ها برای دانشجویان پرداخته شده و در نهایت، مشخص گردیده که این رسانه های اجتماعی مجازی در عرصه آموزش، یادگیری و پژوهش، برای کاربران امکانات فراوانی را دارا هستند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، آموزش، پژوهش
  • مصطفی علیمرادی صفحه 20
    حوزه های علمیه، امروزه سازمان های نظام وارند که برای آموزش و ترویج علوم برخاسته از قرآن کریم و احادیث و روایات پیامبر اکرم و امامان معصوم(علیهم السلام) شکل گرفته اند. مراکز حوزوی در راستای انجام این رسالت، آن گونه که شایسته است، از تغییرات فناوری بهره نبرده و زیرساخت های موجود، کمتر خود را با این حوزه تطبیق داده اند؛ هرچند حوزه های علمیه همواره کوشیده اند تا از ابزارهای نوین در جهت تحقق اهداف خویش سود ببرند. امکانات و برنامه های کاربردی موجود در فضای مجازی، ابزاری است که امروزه در زمینه های گوناگون کاربرد دارد و از این ابزار می توان برای بهبود و تسریع در فعالیت های حوزه علمیه نیز استفاده بسیار برد.
    در این نوشتار، کوشیده شده است حوزه های علمیه و فضای مجازی به اختصار معرفی گردد و زمینه های استفاده از قابلیت های فضای مجازی برای تحقق اهداف حوزه های علمیه به اجمال بررسی شود.
    کلیدواژگان: حوزه های علمیه، تبلیغ، فضای مجازی، دین آنلاین، اینترنت
  • مرضیه قاسمی، مهدی احمدی صفحه 28
    هویت دینی، در زندگی هر فردی نقش بسیار مهمی دارد که امروزه با گسترش فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی، به ویژه ظهور پدیده ای به نام فضای مجازی، دچار تحولاتی شده است. هویت، به معنای کیستی است و عامل اساسی در هویت های اجتماعی، تعاملات انسان ها با یکدیگر و به شکل رودررو و در یک محیط اجتماعی است؛ اما هویت در فضای مجازی، به گونه دیگر تعریف می شود؛ فضای مجازی، به ویژه شبکه های اجتماعی و استفاده روزافزون جمعیت جوان ایرانی از این شبکه ها، هم برای مسئولان و هم برای مردم ایران به یک دغدغه تبدیل شده است. هدف از این مقاله، بررسی پیامدهای فضای مجازی بر هویت دینی جوانان ایرانی است. بنابراین، سوال اصلی نوشتار حاضر این است که فضای مجازی چه پیامدهایی بر هویت دینی جوانان امروز ایرانی داشته است؟ و نیز بررسی این مسئله که چه رابطه ای بین هویت دینی و فضای مجازی وجود دارد؟ استدلال نویسندگان بر آن است که فضای مجازی با کم اهمیت و کم رنگ کردن سنت های دینی و مولفه های آن، زمینه ساز ایجاد بحران هویت دینی در بین جوانان ایرانی می شود. روش مطالعه، بهره گیری از استدلال های نظری مرتبط با هویت و فضای مجازی می باشد. در این مقاله، ابتدا هویت و هویت دینی و فضای مجازی تعریف شده و سپس به چالش ها و فرصت های هویت دینی در فضای مجازی اشاره شده و در خاتمه نیز فرصت ها و تهدیدات هویت دینی کاربران ایرانی در بین جوانان امروز ایران بررسی شده است. نتایج این بررسی ها و یافته ها نشان می دهد که هرچه وسعت حضور در فضای مجازی بیشتر باشد، سطح هویت دینی جوانان ایرانی تضعیف می گردد که به نوعی مرتبط با فرضیه این مقاله می باشد.
    کلیدواژگان: هویت، فضای مجازی، هویت دینی، کاربران جوان ایرانی، هویت اجتماع
  • محمد جواد غلامی صفحه 42
    یکی از مسائل مورد توجه توسعه دهندگان نرم افزار، ارزیابی کیفیت نرم افزار و به تبع آن، پرداختن به موضوع تعیین شاخص های موثر ارزیابی است. با توجه به چرخه حیات نرم افزار می توان گفت بررسی و ارزیابی کیفیت نرم افزار، فرآیندی است که باید طی یک چرخه صورت گیرد. در این مقاله، سعی بر آن است با معرفی مدل ها و استانداردهای معروف موجود در حوزه ارزیابی کیفیت نرم افزار، آشنایی نسبی با پژوهش ها و کارهایی که تا کنون صورت گرفته، به دست آید. همچنین، مدلی ابداعی که در جهت تحقیقات و پژوهش های صورت گرفته تدوین شده، معرفی خواهد شد که در آن با بازتعریف شاخص های کیفی، فرآیند ارزیابی نهایی محصولات نرم افزاری پژوهشی میسر می گردد. در این مقاله، بیشتر در مورد شاخص های گرافیک و برنامه نویسی و سرویس های برنامه نویسی صحبت شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت نرم افزار، مدل های ارزیابی، شاخص های سنجش کیفیت، استانداردهای کیفی سازی، مهندسی نرم افزار، توسعه نرم افزار
  • نیره خداداد شهری صفحه 51

    اطلاعات، کالایی فناپذیر است. در هیچ زمانی، نگهداری از حافظه ثبت شده بشری برای جامعه، این همه دشواری به همراه نداشته است. ظهور فناوری های دیجیتال و استفاده روزافزون و پیچیده از آنها در سازمان های جدید، تاثیر چشم گیری در ماهیت، اهمیت و حفظ «سند» داشته است.(1)
    با ظهور فناوری های جدید، تعداد اسنادی که به شکل الکترونیکی تولید می شوند، به شدت افزایش یافته است و این امر به نوبه خود، وابستگی شدید سازمان ها را به این فناوری ها به دنبال داشته است؛ به طوری که امروزه تمام اداره ها و سازمان های دولتی و خصوصی، به طور روزانه و مستمر در جهت انجام فعالیت هایشان، اسنادی را به شکل الکترونیکی تهیه و تولید و یا دریافت می کنند. بنابراین، با توجه به افزایش حجم اسناد الکترونیکی، مسائل مربوط به سازماندهی، حفظ و نگهداری، پردازش و مدیریت آنها به عنوان مسئله ای حایز اهمیت، بسیار مطرح می شود.(2)
    در متون مختلف، بایگانی (آرشیو) در سه معنا به کار رفته است.

  • محمد مصطفی حسینی صفحه 60
    در عصر کنونی، با گسترده شدن مطالعات ارتباطی و افزایش دانش بشری، می توان از روش هایی برای القای مفاهیم به مخاطبان بهره برد. در این بین، ابزارهایی چند نیز به منظور مخدوش نمودن ساحت دین گسترش یافته و ویژگی های بی نظیر شبکه های اجتماعی هم به آن ابعاد تازه ای داده است. روشن است، شناخت روش های تبلیغاتی که دشمنان دین از آن بیشتر بهره می گیرند، کمک شایانی به یافتن راهکارهای مقابله به آن می نماید.
    بررسی روش های مورد استفاده دشمنان در تبلیغات ضد دین، نشان می دهد که بیشتر این شیوه ها حول محور ایجاد غفلت با استفاده از فنون رسانه ای می چرخد. بنابراین، پایه اصلی در راهکارهای مقابله با این حملات، شفاف نمودن مسئله است؛ به گونه ای که مخاطب بتواند به خوبی حق را از باطل تشخیص دهد. در نتیجه، هرچه سواد رسانه ای در بین مخاطبان دین دار افزایش یابد، امکان گرفتارشدن آنها در دام تبلیغات ضد دینی کمتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: روش های تبلیغ ضد دین، شبکه های اجتماعی، راهکارهای مقابله با تبلیغ ضد دین
  • محمد جواد غلامی صفحه 70
    کارها و فرایندهایی که در پروژه های مرکز هستند، در خروجی پروژه ها تاثیر مستقیم یا غیرمستقیم می گذارند؛ ضمن اینکه هر قسمت از پروژه، دارای شاخص هایی برای ارزیابی است. این شاخص ها به امتیازدهی برای محصول منجر می شوند و این دو شاخص، هم پوشانی بسیاری با یکدیگر دارند. از آنجا که شاخص های ارزیابی و شاخص های امتیازدهی، وجه اشتراک زیادی دارند، برای شمارش شاخص های امتیازدهی، از شاخص های ارزیابی نیز می توان استفاده نمود.
    در این نوشتار، به معرفی مختصر انواع شاخص های ارزیابی و امتیازدهی محتوایی محصولات نرم افزاری مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) می پردازیم؛ البته بیشتر بر آنیم تا روی شاخص های مشترک تاکید نماییم که در امر امتیازدهی و ارزیابی، اثربخش هستند.
    کلیدواژگان: شاخص های ارزیابی، شاخص های امتیازدهی، شاخص های پروژه محور، شاخص های اسکن، شاخص های فرمت عمومی
  • صفحه 75

    1. نرم افزار آثار علامه محمدتقی جعفری تولید شد
    2. تولید و عرضه نرم افزار سبط النبی(ع)
    3. راه اندازی نسخه جدید فروشگاه اینترنتی نورشاپ
    4. نرم افزار «زیارت آفتاب» تولید شد
    5. رونمایی از نرم افزارآموزشی چندرسانه ای «سنگواره»
    6. نرم افزار قرآنی «ریاض النغم» رونمایی شد

  • صفحه 78

    1. آنتی ویروس کسپرسکی در صورت اجرای نرم افزارهای نور، نظیر: جامع تفاسیر نور نسخه 3 و جامع الاحادیث نسخه 5/3 و کارکردن با آنها، فایل اجرایی این گونه نرم افزارها را ویروس شناسایی کرده، پاک می کند. برای رفع این مشکل چه باید کرد؟

    2. در برخی از نرم افزارهای مرکز نور، نظیر: جامع اصول فقه 2 و حدیث اهل بیت(علیهم السلام)، پس از اجرای برنامه، صفحه سفیدی نمایش داده شده، نرم افزار اجرا نمی شود. راه حل این مشکل چیست؟