فهرست مطالب

ره آورد نور - سال پانزدهم شماره 57 (پیاپی 74، زمستان 1395)

فصلنامه ره آورد نور
سال پانزدهم شماره 57 (پیاپی 74، زمستان 1395)

  • بهای روی جلد: 11,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/01/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی نعیم الدین خانی صفحه 2
    آنچه پیش روی دارید، معرفی فهرست وار محصولاتی است که در سال 1395 از سوی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی تولید یا روزآمدسازی شده است. به منظور آشنایی بیشتر و بهتر خوانندگان و علاقه مندان، مناسب دیدیدم این محصولات را در چهار محور: رومیزی، وبی، نرم افزارهای همراه و محصولات خدمات فرهنگی بررسی نماییم.
  • صفحه 10
    سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید شهریاری رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور) در مراسم رونمایی نرم افزار «آثار علامه محمدتقی جعفری»، آبانماه 1395ش
  • محمد جواد غلامی صفحه 14
    هدف از این نوشتار، دریافت نگرش کلی از فرایند تست و مشاهده ابزارها و روش هایی است که با آنها می توانیم برای تست نرم افزار، برنامه ریزی و اقدام کنیم؛ ضمن اینکه اهمیت، مراحل و انواع تست نرم افزار نیز در این مقاله مورد توجه قرار گرفته و به شرح و توضیح آن پرداخته ایم.
    از دیگر موضوعات مهم در این بحث، پاسخ دادن به این سوال است که تست نرم افزار توسط چه کسانی و به وسیله چه ابزارهایی تحقق می یابد؟ اصولا انجام تست نرم افزار توسط کارشناسان، به کمک ابزارهایی است که در مراحل مختلف کار، به کمک می آیند تا روند تست به شایستگی انجام شود؛ که از آن جمله می توان به تست واحد و تست رابطه کاربر اشاره نمود.
    کلیدواژگان: تست، خودکارسازی تست، تست جعبه سیاه، تست جعبه سفید، تست های تکرارپذیر، ابزارهای تست خودکار، ابزارهای تست نرم افزار
  • محمد مهدی نمازی صفحه 24
    ورود به عصر اطلاعات و ارتباطات و تشکیل جامعه اطلاعاتی، روش ها و فرآیندهای اجتماعی و به ویژه تولید، توزیع و اشاعه دانش را با تحولات اساسی روبه رو ساخته است. نهادهای آموزشی، اعم از دانشگاه ها و حوزه های علمیه، از این تحولات بیشترین تاثیر را پذیرفته و خواهند پذیرفت. استفاده از فناوری های آموزشی، در عصر بیداری و خداجویی جوامع، می تواند بستر انتشار علوم حوزوی را که آموزه هایی الهی است، در سراسر جهان فراهم کند. مطالعه روش های به کارگیری امکانات جامعه اطلاعاتی در دروس حوزوی، نیازمند شناخت فناوری های نوین و تاثیر این دانش های نوپدید بر فرایندهای آموزش و فراگیری می باشد.
    تولید محتوا و جهت گیری انتشار منابع درسی حوزه به سوی نشر الکترونیکی و طراحی و تولید نرم افزارهای آموزشی و کمک آموزشی، از ملزومات همسویی با جامعه اطلاعاتی و تحولات نظام های آموزشی تلقی گردیده و بهره گیری از شبکه های رایانه ای ملی و فراملی نیز برای ایجاد سامانه های آموزشی و تاسیس حوزه های علمیه مجازی، از الزامات عصر دانش افزایی و خردورزی محسوب شده است. در این راه، حوزه های علمیه نیازمند تحول در نظام آموزشی و روزآمدسازی متون درسی، روش های تدریس و چاچوب های سنتی تعلیم و تربیت اند.
    کلیدواژگان: حوزه علمیه، دروس حوزوی، آموزش، فراگیری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش الکترونیکی، نظام آموزشی، جامعه اطلاعاتی
  • پیشرفت های کارآمد و ارزشمندی داشته ایم / گفت و گو با مهندس ربیعی زاده، معاون فنی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی
    علی نعیم الدین خانی صفحه 34
    مباحث فنی و پژوهشی در پروژه های تولید نرم افزار، دو بال پرواز برای رشد و پویایی مراکز و موسسات علمی و فرهنگی به شمار می روند و همسویی این دو مولفه کلیدی، چشم اندازهای روشنی را فراسوی متولیان امر ترسیم می کند. نظر به اهمیت فعالیت های فنی در تهیه و عرضه محصولات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور)، گفت وگویی را با معاون فنی این مرکز ترتیب دادیم که امیدواریم برای خوانندگان و علاقه مندان این گونه مباحث مفید باشد. در این مصاحبه، ضمن معرفی بخش های اصلی معاونت فنی مرکز نور، به بیان تولیدات و دستاوردهای کاربردی و ارزنده این معاونت پرداخته ایم.
  • حبیب سریانی صفحه 47
    غنی سازی محتواهای علوم انسانی و اسلامی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. استفاده از شبکه واژگانی، از مهم ترین راهبردهای تحقیقاتی در رشته های مرتبط با علوم انسانی است. شبکه واژگانی، مجموعه ای از کلمات است که به واسطه ارتباطات معنایی به یکدیگر متصل شده و در سطحی جامع تر از یک لغت نامه در یادگیری یا استخراج اطلاعات مورد نیاز محققان کاربرد دارد. روند فعالیت در دستیابی خودکار به یک شبکه واژگانی منسجم، در گرو پردازش لفظی و پردازش معنایی بر اساس متن کاوی داده های عربی در منابع زبانی دقیق و مناسب است. استفاده از فرآیند ماشینی در هریک از این مراحل پردازش و یافتن منابع عربی دقیق علوم اسلامی، با چالش های مختلفی روبه رو بوده که در این مقاله، به بررسی برخی جزئیات این طرح، به ویژه بر اساس دادگان موجود در مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی و روش مقابله با چالش ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شبکه واژگانی، وردنت عربی، داده کاوی، متن کاوی، پردازش زبان های طبیعی.
  • محمود نجفی علمی صفحه 57
    بازی، یکی از اجزای جدایی ناپذیر زندگی، به خصوص در دوران کودکی و نوجوانی است؛ دورانی که پایه و اساس شکل گیری شخصیت فردی به حساب می آید و همگی، این دوران را گذرانده ایم . بازی ها، همراه خاطره های تلخ و شیرین، برای انسان است؛ اما باید گفت که بازی های امروزی، تفاوت محسوسی با بازی های گذشته دارد. کودکان و نوجوانان عصر فناوری، با بازی های گذشته تا حدود بسیاری بیگانه شده اند. آنان به بازی های امروزی وابسته شده اند که البته چالش های فراوانی را نیز برای والدین و مسئولان به وجود آورده است. از آنجایی که بازی های رایانه ای، مصنوعاتی هستند که طراحی شده اند و این طراحی نیز بر اساس اهداف و برنامه ریزی های مشخصی، خارج از چهارچوب دینی و فرهنگی ما صورت می گیرد، بنابراین، می توان گفت بازی های رایانه ای، حاوی پیام هایی هدفمند و برنامه ریزی شده هستند؛ به عبارت دیگر، بازی های رایانه ای، به تصمیمات تعمدی طراحانی وابسته اند که چارچوب قواعد دنیای بازی رایانه ای را مشخص می کنند و بازیکن را ملزم می کنند تا برای دستیابی به هدف نهایی که همان برنده شدن است، از قواعد بازی پیروی کند. این قواعد می تواند در رفتارسازی بازیکنان در زندگی واقعی موثر بوده و حتی تمرینی برای رعایت این قواعد در زندگی واقعی باشد.(1)
  • آزاده عابدینی صفحه 67
    پایگاه های کتابخانه دیجیتال، یکی از پرمخاطب‏ترین پایگاه های وب است که به ویژه برای طلاب، دانشجویان و پژوهشگران بسیار سودمند خواهد بود. بر این اساس، نیاز به عرضه منابع در قالب این کتابخانه ها و افزودن به قابلیت ها و امکانات این دست پایگاه ها بیشتر احساس می شود. نهادهای وابسته به حوزه نیز با توجه به این مهم، همواره از نخستین ایجادکنندگان کتابخانه های دیجیتال در اینترنت بوده، طلاب و دانشجویان بسیاری از آن بهره می‏برند. رونق روزافزون استفاده از فضای مجازی در امر پژوهش و نیاز پژوهشگران به منابع دیجیتال از یک سو، و تاکید مقام معظم رهبری بر لزوم استفاده از فضای مجازی از سوی دیگر، توجه دوباره به این گونه از پایگاه ها در نشر معارف اسلامی به سراسر دنیا را ضروری می نماید.
    در این مقاله، کوشش می شود کتابخانه های دیجیتال حوزوی معرفی گردیده، از حیث برخورداری از استانداردهای کتابخانه های دیجیتال بررسی شوند.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتال، حوزه های علیمه، فضای مجازی، کاربردپذیری، دسترس پذیری، بازیابی
  • تفکو ساراسویک ترجمه: بهروز یل صفحه 72
    ربط(1)، مفهوم اساسی در علم اطلاعات است. هدف این مقاله، ارائه چشم اندازی در مورد دو سوال مهم است؛ اولی تاریخی، و دومی جدید است: 1. چرا ربط به مفهوم اساسی در علم اطلاعات تبدیل شد؟ 2. در این دوره و زمانه با پیشرفت های عظیم در فناوری اطلاعات، چرا ربط هنوز مفهوم اصلی باقی مانده است؟
    به دلیل نگرانی های گسترده نظری و عملی و تعهدات جست وجو، در دهه 1950 ربط به عنوان مفهوم اصلی در علم اطلاعات پدید آمده است. رابط به نوبه خود به جست وجو مرتبط شده و بسیاری از نوآوری ها را در کامپیوتر و محاسبات ایجاد نمود. پیشرفت های اخیر در فناوری اطلاعات، بسیاری از تغییرات بزرگ را به ارمغان آورد. موتورهای جست وجو، رسانه های اجتماعی و بسیاری از منابع اطلاعاتی جدید پدید آمده و جهان تغییر یافته است. به طور گسترده ای جست وجوی اطلاعات در سراسر جهان توسط افراد مختلف و به دلایل گوناگون استفاده می شود. با این حال، جست وجو هنوز مبتنی بر ربط است. ربط، هنوز مفهوم اساسی مرتبط با جست وجو و بازیابی اطلاعات است. نتایج تاکید می کنند که فناوری اطلاعات و برنامه های کاربردی بی شماری به سرعت در حال تغییر است. با وجود این، صرف نظر از اینکه چه چیزی باشد، ربط در اینجا باقی می ماند. ربط، بی انتهاست و نگرانی ها در مورد ربط همیشه به موقع خواهد بود.
    [نوشتار پیش رو، ترجمه مقاله تفکر ساراسویک در موضوع «ربط» است که با اندکی ویرایش ارائه می شود.]
    کلیدواژگان: ربط، علم اطلاعات، بازیابی اطلاعات، جست وجو