فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 108، زمستان 1395)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 108، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • قاسم موحدیان*، مظفر چشمه سهرابی صفحه 7
    هدف
    مرور نظریه ها و مطالعات نظری در حوزه رده بندی منابع کتابخانه ای و سیر تاریخی آنها به منظور شناسایی رهیافت ها و تحولات حوزه رده بندی.
    روش/ رویکرد پژوهش: به صورت کتابخانه ای و با استفاده از تحلیل متون و نظریه های رده بندی انجام شده است.
    یافته ها
    نظریه های عمده ای که در طراحی نظام های رده بندی منابع کتابخانه ای مطرح شده اند عبارت اند از نظریه پشتوانه انتشاراتی، نظریه اجماع و توافق آموزشی و علمی، نظریه رده بندی پدیده محور دانش، نظریه سطوح یکپارچه، نظریه نظم تکاملی، رده بندی مقوله ای اطلاعات، و رده بندی دودویی. یافته ها نشان داد که رویکردهای جاری در سازماندهی، از رده بندی های ایستای جهان ثابت دانش به رده بندی جهان پویای مفاهیم و از رویکرد قیاسی به رویکردی استقرایی تغییر یافته است.
    نتیجه گیری
    نظریه ها با توجه به مقتضیات زمان و در پاسخ به معضلات نظام های رده بندی دانش بشری شکل گرفته اند، سیر تحول این نظریه ها نه کاملا انباشتی و نه کاملا خطی است. هریک از رده بندی ها نیز در سیر تکاملی خود متاثر از دیگر طرح ها بوده اند.
    کلیدواژگان: نظریه پشتوانه انتشاراتی، نظریه اجماع و توافق آموزشی و علمی، نظریه رده بندی پدیده محور دانش، نظریه سطوح یکپارچه، نظریه نظم تکاملی، رده بندی مقوله ای اطلاعات، رده بندی دودویی، رده بندی منابع کتابخانه ای
  • علی خیشوند*، صدیقه محمد اسماعیل، فهیمه باب الحوائجی، فاطمه نوشین فرد صفحه 29
    هدف
    شناسایی و رتبه‏ بندی موانع یکپارچه‏ سازی نظام‏ های مدیریت اسناد الکترونیکی.
    روش/ رویکرد پژوهش:در این پیمایش، داده های لازم برای شناسایی موانع و ارائه راهکارها با نظرسنجی از 14 نفر از کارشناسان و افراد خبره در زمینه نظام های مدیریت اسناد الکترونیکی جمع‏ آوری شده و اولویت‏بندی موانع به کمک فن تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی فازی صورت گرفته است.
    یافته ها: در اولویت بندی گزینه‏ ها به ترتیب، موانع سازمانی با وزن 383/0 در جایگاه اول قرار دارد؛ موانع انسانی (256/0)، موانع طراحی (152/0)، موانع فنی (105/0)، و موانع راهبرد (105/0)در سایر رتبه ها قرار دارند.
    نتیجه‏ گیری: عدم بسط و گسترش مبحث یکپارچه‏ سازی نظام های مدیریت اسناد الکترونیکی توسط کارشناسان علم اطلاعات و دانش ‏شناسی، عدم پرورش و تربیت تحلیلگران نظام های اطلاعاتی، آموزش نامناسب مدیران سازمان‏ ها، و عدم فعالیت فرهنگی درخصوص نظام های اطلاعاتی یکپارچه در کشور از جمله مهم ترین موانع عدم یکپارچگی به شمار می روند.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، نظام های اطلاعاتی، مدیریت، اسناد الکترونیکی، یکپارچه سازی
  • حسن بهزادی، اعظم صنعت جو *، رحمت الله فتاحی، جواد صالحی فدردی صفحه 49
    هدف
    بررسی نقش القای هیجانی کاربران در بازیابی اطلاعات.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش مورد استفاده، آزمایشی و از نظر هدف کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان کارشناسی ارشد رشته های علوم انسانی دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) تشکیل می دادند که نمونه ای شامل 42 نفر در دو گروه انتخاب گردید. اطلاعات لازم از طریق ابزارهای متعددی همانند پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و سابقه کار با اینترنت، پرسشنامه موفقیت و شکست در بازیابی اطلاعات، مقیاس پاناس، جورچین کلمات متقاطع، نمودار وضعیت هیجانی، پایگاه بین المللی تصاویر ژنو، و فایل های ثبت رخداد دو نرم افزار کیبورد تریسر و ریور پست اسکرین رکوردر گردآوری گردید.
    یافته ها
    از نظر عملکرد، تفاوت معناداری بین دو گروه القایی در جستجوی ساده، وجود ندارد اما در جستجوی دشوار این تفاوت وجود دارد. همچنین بین میانگین رضایت آزمودنی های گروه القای مثبت و منفی تفاوت معناداری وجود ندارد. از سوی دیگر، در هر دو گروه، رابطه معناداری بین نوع هیجان های بروز داده شده کاربران در جستجوهای ساده و دشوار وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نظام های بازیابی اطلاعات در صورتی می توانند بهترین کارکرد را داشته باشند که تعاملات کاربر و نظام را مدیریت نموده و سبب تاثیرات متقابل مثبت شوند.
    کلیدواژگان: القای هیجانی، هیجان، بازیابی اطلاعات، رفتار اطلاع یابی
  • یعقوب نوروزی *، زینب حفیظی، سمانه خویدکی صفحه 67
    هدف
    نقش مشارکتی کتابداران در توسعه نرم افزارهای کتابخانه ای از دیدگاه شرکت های تولیدکننده این نرم افزار.
    روش/ رویکرد پژوهش: در این پیمایش با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته، داده های 6 شرکت تولیدکننده نرم افزارهای کتابخانه ای گردآوری و تحلیل شد.
    یافته ها
    کتابداران دارای مهارت وب و اینترنت با میانگین 33/32 بیشترین و کتابداران آشنا به امور سخت افزاری با میانگین 83/6 کمترین مشارکت را در توسعه نرم افزار داشته اند. کتابداران بخش ثبت آثار نسبت به کتابداران فراهم آوری- اهدای منابع، نقش بیشتری در توسعه نرم افزار کتابخانه ای از خود نشان داده اند و کتابداران در مرحله توسعه نرم افزار با میانگین 83/4 بیشترین و در مرحله طراحی با میانگین 5/1 کمترین مشارکت را داشته اند. همچنین، از نظر بخش های مختلف نرم افزاری در بخش سازماندهی- آماده سازی با میانگین 33/4 بیشترین و در قسمت امنیت نرم افزار با میانگین 5/2 کمترین نقش را داشته اند.
    نتیجه گیری
    کتابداران می توانند در توسعه نرم افزارهای کتابخانه ای نقش موثری ایفا کنند، اما این امر در گرو تعامل بیشتر آنان با متخصصان نرم افزاری است.
    کلیدواژگان: کتابداران، نرم افزار کتابخانه ای، توسعه نرم افزار
  • اورانوس تاج الدینی*، محمد اعظمی، علی سادات موسوی صفحه 83
    هدف
    تبیین سیر تبدیل ایده به پدیده در علوم انسانی ایران و ارائه الگوی تجربی در آن.
    روش/ رویکرد پژوهش: در این پیمایش از تمامی اعضای هیات علمی علوم انسانی در دانشگاه های سراسر کشور نظرسنجی شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه پژوهشگرساخته ای بود که براساس مدل ترجمان دانش انستیتو ناتوانی و بازتوانی امریکا تنظیم شد. برای مدل سازی معادلات ساختاری، تعیین رابطه علی بین متغیرها و ارائه الگوی مناسب از نرم افزار Lisrel 8.8 و SPSS18 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش پس از بررسی مولفه های نایدرر (2006) در جامعه پژوهش نشان داد که در مجموع، 4/73% از اعضای هیات علمی در رشته های علوم انسانی وضعیت فرایند تبدیل ایده به پدیده رابه صورت ضعیف و فقط 4/3% از اعضاء هیئت علمی وضعیت ترجمان دانش در این حوزه را خوب ارزیابی کرده اند. رویکرد معادلات ساختاری نشان داد که مولفه های مذکور بر حوزه ترجمان دانش در علوم انسانی ایران تاثیر گذاشته است؛ بنابراین، می توانند ترجمان دانش در این حوزه نیز قابلبیت اجرا شدن دارد.در آن اجرایی شوند و بیشترین میانگین مربوط به شاخص کاربران (351/0) می باشد بنابراین الگوی تجربی سیر تبدیل ایده به پدیده در علوم انسانی ایران تبیین گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد تبدیل ایده به پدیده ، تسریع کننده چرخه دانش وسرعت بخش سبب تسریع کاربردی کردن نتایج تولیدات علمی استیافته های پژوهشی خواهد شد. توجه به علوم انسانی و پژوهش های انجام شده در اینعلوم حوزه، باعث رشد معنوی و تفکر درونی جامعه و تشکیل و تکامل کرسی های نظریه پردازی شده و استفاده از یافته های این پژوهش ها تکامل فکری جامعه و تکمیل فرایند تبدیل ایده به پدیده را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: یافته های پژوهشی، تبدیل ایده به پدیده، ترجمان دانش، علوم انسانی، کاربرد دانش، عملیاتی سازی پژوهش
  • بهروز رسولی*، سعید اسدی صفحه 105
    هدف
    ارائه مدل مفهومی برای بازیابی اطلاعات جغرافیایی.
    روش/ رویکرد پژوهش: از طریق مطالعه منابع مرتبط با حوزه بازیابی اطلاعات جغرافیایی، الگوی رایج شناسایی و سپس طراحی مدل مفهومی معماری نظام بازیابی اطلاعات مکانی انجام شد.
    یافته ها
    تاکنون سه رویکرد اصلی برای بازیابی اطلاعات جغرافیایی شامل مدل های الگو-محور، مبتنی بر هستی شناسی، و ماشین آموز پیشنهاد شده است. استفاده از یک پایگاه جاینامه ای یا یک پایگاه دانش اطلاعات جغرافیایی یکی از ملزوماتی است که بسیاری از روش های بازیابی اطلاعات جغرافیایی نیازمند آن هستند. رابط کاربری و رتبه بندی نیز از مسائل مهمی است که در طراحی نظام بازیابی اطلاعات جغرافیایی باید مورد توجه قرار گیرند.
    نتیجه گیری
    نوع شناسی روش های بازیابی اطلاعات جغرافیایی می تواند به مطالعه نظام مند این حوزه کمک کند. همچنین، مدل مفهومی ارائه شده می تواند برای طراحی موتورجستجوی بازیابی اطلاعات جغرافیایی استفاده شود.
    کلیدواژگان: نظام های بازیابی اطلاعات، اطلاعات مکانی، اطلاعات جغرافیایی، مدل مفهومی، بازیابی اطلاعات جغرافیایی
  • میترا صمیعی*، صدیقه افلاکی صفحه 127
    هدف
    ارزیابی کیفیت دوره آموزش الکترونیکی کتابخانه ملی ایران در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی.
    روش/ رویکرد پژوهش: در این پیمایش با استفاده از پرسشنامه ساختاریافته براساس مولفه های استاندارد اسکورم داده های مورد نیاز گردآوری و تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین 8 مولفه (دسترس پذیری، تعامل، طراحی آموزشی، سازماندهی محتوا، سیستم مدیریت یادگیری، بازخورد، چندرسانه ای، و فراداده) 52/2 به دست آمد که با استفاده از سه دامنه مطرح (مطلوب، نسبتا مطلوب، و نامطلوب) و نقطه برش 66/1، نسبتا مطلوب ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    آموزش الکترونیکی کتابداری در کتابخانه ملی براساس استاندارد اسکورم در شرایط نسبتا مطلوب قرار دارد و برای رسیدن به وضعیت کاملا مطلوب لازم است تلاش بیشتری در هریک از مولفه های فوق صورت گیرد. همچنین، برای روزآمدسازی آموخته های کارکنان در سازمان های بزرگ و با توجه به کمبود زمان و ساعات کاری متفاوت میان کارکنان، استاندارد اسکورم می تواند به عنوان غنی ساز و تسهیل گر محیط های یادگیری به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، استاندارد اسکورم، کتابخانه ملی ایران، کیفیت آموزشی
  • عباس گیلوری*، احمد یوسفی، طیبه شهمیرزادی، جواد بشیری، فردین کولاییان صفحه 143
    هدف
    بررسی وضعیت رعایت استانداردهای کتابخانه های دانشگاهی ایران در کتابخانه های مراکز آموزشی وزارت جهاد کشاورزی در سراسر کشور.
    روش / رویکرد پژوهش: با استفاده از روش پیمایشی و سیاهه وارسی 42 مجتمع و مرکز آموزشی تابعه وزارت جهاد کشاورزی در سراسر کشور از نظر رعایت استانداردهای کتابخانه ای بررسی شدند.
    یافته ها
    میانگین رعایت مولفه های هشت گانه استاندارد در کتابخانه های آموزشی وزارت جهاد کشاورزی 5/45% است. این کتابخانه ها، از نظر تعداد نیروی انسانی 95%؛ خدمات کتابخانه ای 8/61%؛ سازماندهی 45/55%؛ و در سایر مقوله ها زیر 50% ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    کتابخانه های آموزشی وزارت جهاد کشاورزی برای ارتقای استانداردهای کتابخانه ای، به ویژه در حوزه های اهداف و وظایف، بودجه، خدمات کتابخانه ای، و تجهیزات کتابخانه ای به تلاش بیشتری نیاز دارند.
    کلیدواژگان: کتابخانه، استانداردسازی، ارزیابی، وزارت جهاد کشاورزی، مراکز آموزشی، کتابخانه آموزشی
  • علی فولادی وندا *، فریبا نظری، محمدرضا فرهادپور صفحه 157
    هدف
    ضمن برشمردن اهمیت رعایت استانداردهای بین المللی در تدوین گزارش های فنی، میزان رعایت مولفه های استانداردایزو 5966 را در گزارش های فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بررسی کرده است.
    روش / رویکرد پژوهش: در این پیمایش تعداد 325 گزارش (149گزارش حوزه نفت و 179 گزارش حوزه زمین شناسی) بررسی شد. داده ها با استفاده از سیاهه وارسی مبتنی بر رهنمودهای ایزو 5966 گردآوری و با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در کمتر از 50% گزارش های فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اصول استاندارد ایزو در تدوین صفحات آغازین رعایت شده است. همچنین، میزان رعایت استاندارد در تدوین متن، پیوست ها، و سایر موضوعات پایانی به جز فهرست منابع و بخش سپاسگزاری بیش از 50% بوده است. در مجموع، کمترین میزان رعایت استاندارد مربوط به عطف گزارش (10%) و فهرست منابع (5/13%) و بیشترین آن به اندازه کاغذ و انتشار در قالب الکترونیکی (100%) اختصاص داشته است.
    نتیجه گیری
    کمتر از نیمی از گزارش های فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با استاندارد ایزو 5966 مطابقت دارد و این امر می تواند مدیریت این اسناد مهم را با چالش مواجه کند.
    کلیدواژگان: استانداردسازی، ایزو 5966، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، گزارش دولتی، گزارش فنی، مهندسی زمین شناسی، مهندسی نفت
  • مهری لطیفی*، زهره میرحسینی صفحه 171
    هدف
    تعیین وضعیت استفاده و ارزیابی کاربران از تالار رقومی کتابخانه ملی و میزان رضایت آنها از خدمات ارائه شده با این فرض که قوانین و سیاست گذاری های جاری بر رضایتمندی کاربران تاثیرگذار خواهد بود.
    روش / رویکرد پژوهش:در این پیمایش از طریق پرسشنامه پژوهشگرساخته ای که برمبنای مدل لایب کوال تدوین شده بود، نظرات 300 نفر از کاربران اینترنت در تالار رقومی کتابخانه ملی ایران گردآوری شد.
    یافته ها
    بیش از 70% کاربران، پایین بودن سرعت جستجو را از معضلات اصلی دانسته اند و پس از آن، تعداد تجهیزات، سرعت اتصال به شبکه، و مشکل مربوط به انتقال اطلاعات را مطرح کرده اند. 64% کاربران مهارت کتابداران را در راهنمایی کاربران، متوسط به پایین ارزیابی کرده اند.
    نتیجه گیری
    در مجموع، خدمات تالار رقومی به کاربران در حد متوسط ارزیابی شده است.قوانین جاری و سیاست گذاری های کتابخانه رابطه معناداری با رضایتمندی کاربران ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، کاربران، تالار رقومی، کتابخانه ملی ایران
  • سلما کشاورزیان*، فاطمه پازوکی، محسن حاجی زین العابدینی صفحه 183
|
  • G. Movahedian *, M. Cheshmeh Sohrabi Page 7
    Objective
    The aim of this study is to investigate the theories and theoretical studies in the field of library classifications and historical context of them in order to identify the approaches and developments in the field of classification.
    Methodology/Approach: The method of research was literature review and investigation of the theory of classifications.
    Results
    The main theories in the designing of library classification systems that have been proposed include: Theory of Literary Warrant, Theory of scientific and educational consensus, Theory of phenomenon based knowledge organization classification, theory of integrative levels, Theory of Evolutionary Order, Information Coding Classification, and Universal Binary Classification
    Conclusion
    Current approaches in the knowledge organization have been shifted from static classification to dynamic, from universe of knowledge to universe of concepts and from deductive approaches to inductive approaches.
    Keywords: Theory of Literary Warrant, Theory of scientific, educational consensus, Theory of phenomenon based knowledge organization classification, theory of integrative levels, Theory of Evolutionary Order, Information Coding Classification, Universal Binary Classification
  • A. Khishvand *, S. Mohammad Esmaeil, F. Babalhavaeji, F. Nooshinfard Page 29
    Objective
    identify and rank the barriers to the integration of electronic document management systems (EDMS.
    Methodology / Approach: The study was conducted survey and data analysis necessary to identify obstacles and solutions offered by poll of 14 experts and experts in the field of electronic document management systems collect and priorities of obstacles to fuzzy hierarchical analysis techniques (AHP-Fuzzy) has been made.
    Results
    The results show that prioritize options, respectively, organizational barriers 383/0, human 256/0 design 152/0, technical 105/0 and 105/0 strategy with the other Rank located.
    Conclusion
    The lack of development of system integration of electronic document management discussion by experts of science and knowledge, lack of education and training, information systems analysts, managers and inadequate training and lack of cultural activity in the system integrated information in the country, including the main obstacles are the lack of integrity.
    Keywords: Information Systems, Electronic Document Management System, Integration
  • Hassan Behzadi, Azam Sanatjoo*, Rahmaatollah Fattahi, Javad Salehi Fadardi Page 49
    Purpose
    The present study was conducted to identify the user's emotion induction in information retrieval.
    Methodology
    The methodology of the present study is Survey research, and the type of study is practical. The society comprised all MA students majoring in different humanistic science branches and studying at Imam Reza international university. The sample society of this research included 42 students that investigated in two groups. Data collection was carried out by using different instruments, such as, demographic and prior experience of using internet questionnaire, post search questionnaire, success / failure in information retrieval questionnaire, recorded files, positive and negative affect schedule (PANAS), the Geneva affective picture database (GAPED), Keyboard-Tracer and River Past Screen Recorder software.
    Findings: The findings of the study demonstrated that in simple search task, the difference in the positive and negative emotion induction group's performance was not significant, while in complicated search it was significant. In both simple and complicated search the difference was not significant. It was revealed that in complicated search task there was no significant difference between the types of user's emotions.
    Results
    The information retrieval systems can have a best function if manages user interactions and system interactions and have positive effectives.
    Keywords: Emotion induction, Emotion, information retrieval, Positive Emotion Induction, Negative Emotion Induction
  • Y. Norouzi *, Z. Hafizi, Samaneh Kh Page 67
    Purpose
    The Purpose of this study is to recognize librarian’s participation in software development from software producer’s companies’ point of view.
    Method/Approach: This is an applied research and has done by descriptive method. The study population included 6 software producer companies. For data collection we used from researcher-made checklist based on literature review that will confirm its validity by experts.
    Results
    The findings of the study showed that librarians with skills of the web and internet (32/33) and hardware (6/83) accepted highest and lowest cooperation in software development. Also, librarians in acquisition department (recording section) with 4/33 and Donation Section with 2/33 average have highest and lowest range. On the other hand, the result showed that librarians in the steps of definition and design of software development with 4/83 and 1/5 average sequentially have high and low cooperation. Also in development of software solution organization-preparation and security specialists with 4/33 and 2/5 have effective role.
    Originality/value: From point of software developer, librarians can be more effective in software development, so it’s needed more interaction.
    Keywords: Librarians, library software, Software development, Software companies
  • O. Tajeddini *, M. Azami, A. Sadat Mousavi Page 83
    Aim: This research is based on model of Knowledge translation Institute of Disability and Rehabilitation America to evaluate the knowledge translation in humanities Iran and experimental model.
    Methodology
    The study survey was conducted of all the members of the faculty of humanities at universities of Iran. Data in this study, the researcher made questionnaire with regard to disability and rehabilitation research, the US National Institutes of knowledge translation model was designed. For the analysis, data for this study were spss18 software and analytical analysis was prepared and output then, using structural equation modeling software Lisrel 8.8 Causal relationship between independent and dependent variables of this study was to determine the appropriate pattern.
    Finding: The results of this study showed that standard models of knowledge translation components of the source, content, context, environment and users of research in the humanities Iran has the means and represents the implementation of the science of knowledge translation.
    Results
    Check intercept constant variables in the regression equation showed that independent variables as predictor variables in the regression variables can contribute and As a result of using structural equation modeling, experimental model for knowledge translation in the humanities Iran and the factors affecting it were presented.
    Keywords: Using the results of research, knowledge translation, Humanities Iran, the application of science, knowledge translation model of disability, rehabilitation Institute of America, transforming ideas into effect
  • Behrooz Rasuli *, Saeid Asadi Page 105
    Purpose – The purpose of this paper is to provide a conceptual model as a tool for Geographic Information Retrieval (GIR). Furthermore, the paper seeks to Identify and introduce current approaches on GIR, as well as, provides a lens to study GIR field.
    Design/methodology/approach – Through a library-based study and a systematic literature review the conceptual model drawn from GIR literature.
    Findings – Approaches on GIR could be divided into three categories, included, pattern-based models, ontology-based models, and machine learning models. The most of the GIR methods need for a gazetteer database or a geographic knowledge base to work properly. Although, interface and result ranking are crucial parts a GIR system that should be considered at the design step.
    Originality/value – This paper is one of the first studies to seek a general review on GIR. Furthermore, the provided conceptual model is another value of this paper. As well as, the typology introduced by the paper assists researchers by providing a tool for systematic analysis of GIR.
    Practical implications – Using the provided conceptual model, a GIR system – such as a search engine – could be designed.
    Keywords: Information Retrieval Systems, Spatial Information, Geographic Information, Conceptual Model, Geographic Information Retrieval
  • Mitra Samiee *, S. Aflaki Page 127
    Purpose
    This study aimed to evaluate the quality of e-learning courses of the National Library and Archives of Iran in the field of science and knowledge have been conducted.
    Methodology
    This study used survey methods. Structured questionnaire based on standard components is SCORM. All e-learning research community staff and management are to organize and process information to collect information from the structured questionnaire of ready-made SCORM based on standard components, is used.
    Findings: In the final analysis, the average 8 component (accessibility, interactivity, instructional design, organize content, learning management systems, feedback, multimedia and metadata) was 2/52 that Using the proposed three ranges (well, fairly favorable, unfavorable) and 1/66 point cut, desirable criteria.
    Conclusion
    The results showed that the degree of compliance with the standards in the organization, in terms of the relatively favorable and Research yields useful data for the design and production of content, teaching and learning strategies as well as decide the type of training gives organizers and learners.
    Keywords: E_learning_standard SCORM_The National Library_The quality of e learning
  • Abbas Gilvari *, Ahmad Yousefi, Tayebe Shahmirzadi, Javad Bashiri, Fardin Kolaeiyan Page 143
    Aims: The aim of this research is to study the compliance of Jihad_e_Agriculture educational libraries with “Standards for Iranian university libraries”.
    Methodology
    All Jihad_e_Agriculture educational libraries across the country (42 libraries) are shaped the research population. Descriptive method is used to do the research. Data are gathered by cheklist drived from the mentioned standard.
    Finding: Results show the compliance of research population with standard in the field of human resources, by%95, reached the highest score. Library services, by% 61.8 placed at the second and resources organization, by% 55.45 reached the thirs level. Except “ornganization and management” features, by% 51.1, the research libraries population was low in the other 4 of 8 standard features. All together, libraries population keeps distance with ‘Standards for Iranian university libraries’ in 4 mentioned standard features.
    Conclusion
    Jihad_e_Agriculture educational libraries should try to improve the standards especially in the field of aims and duties, budgeting, library services and equipments.
    Keywords: Library, Standard, Standardization, Evaluation, AREEO, Educational center, Educational library
  • Mehri Latifi *, Z. Mirhosseini Page 171
    this study analyzes the user's usage style and satisfaction with the internet site service at the national library of Islamic republic of Iran based on Libqual.
    Method
    this study is a survey research of descriptive type and the tool to collect data is questionnaire. Libqual questionnaire (final edition) includes 3 components of service effect, information control and library as the place so that in each one of the Libqual questions, the users have evaluated the library service at 3 levels (the minimum expectation, the maximum expectation and the reception level).The study statistical sample size is 300 individuals of the Iran national library internet site. Also SPSS software has been used to
    Conclusion
    there is no meaningful relationship between the educational degree and any of the criteria related to satisfaction with the library .In other words, there is no statistical difference between women & men in the satisfaction level with the library.
    The findings represented that the present rules of the Library are so effective in the satisfaction of the users. Some restricting internet policies such as time, speed and downloading limitations are important for the users to use internet, so there is meaningful relations among these elements.
    Keywords: Satisfaction, site users, internet site, national library, archives of organization of Iran
  • Salma Keshavarzian *, M. Hajizeinolabedini Page 183