فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 109، بهار 1396)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 109، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مرتضی محمدی استانی، احمد شعبانی صفحه 15
    هدف
    تبیین نظریه پردازی در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی با بهره گیری از روش شناسی عمومی لینهام.
    روش شناسی: با استفاده از روش کتابخانه ای و به صورت تحلیلی، نظریه پردازی با روش شناسی عمومی لینهام مورد مداقه قرار گرفت.
    یافته ها
    لینهام در روش شناسی خود، دو جنبه دانش و تجربه در حوزه تخصصی را بسیار مهم و کانون تمرکز نظریه می داند. به زعم وی، نظریه پردازی یک نظام چرخه ای و پویاست که در پنج مرحله شکل دهی مفهومی؛ عملیاتی کردن؛ تایید یا رد؛ کاربرد؛ و پالایش و توسعه مداوم قابل صورت بندی است. رشته های کاربردی همچون علم اطلاعات و دانش شناسی که بیشتر پژوهش های آنها از نوع کاربردی است، فاقد نظریه و نظری پردازی است. ابتکار روش شناسی لینهام در پیوند ابعاد عملی و نظری در این حوزه علمی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به موضوعات مطرح در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی و نیز قابلیت های روش شناسی عمومی لینهام چنین به نظر می رسد که با این روش شناسی بسیاری از الگوهای طرح شده در این حوزه قابلیت تبدیل شدن به نظریه را داشته باشند و بتوان از این روش شناسی و مراحل پنج گانه آن در جهت تقویت نظریه پردازی در این حوزه بهره گرفت.
    کلیدواژگان: نظریه، نظریه پردازی، علم اطلاعات و دانش شناسی، روش شناسی عمومی لینهام
  • معصومه نیک نیا، یزدان منصوریان صفحه 29
    هدف
    تحلیل موضوعی و رصد رویکردها و روش های پژوهشی در نمونه ای از پژوهش های حوزه وظایف کاربری الگوی مفهومی اف.آر.بی.آر.‏
    روش شناسی: 29 پژوهش انگلیسی در بازه زمانی 2001 تا 2013 از نشریات معتبر بین المللی نمایه شده در پایگاه اسکوپوس انتخاب و به صورت کیفی با رویکرد استقرایی تحلیل شد.
    یافته ها
    در حوزه وظایف کاربری الگوی مفهومی اف.آر.بی.آر.‏ تنوع موضوعی وجود دارد. مهم ترین پژوهش های انجام شده در مقولات «چالش های فهرست نویسی در پشتیبانی از وظایف کاربری»، «دیدگاه و ارزیابی کاربران نسبت به وظایف کاربری در نظام های شبیه سازی شده»، «ارتقای سطح رابط کاربری در فهرست های همگانی برای پشتیبانی از وظایف کاربری»، و «میزان موفقیت اپک های فعلی در بهبود وظایف کاربری» دسته بندی شدند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد پژوهشگران حوزه وظایف کاربری اف.ار.بی.آر. هنوز نتوانسته اند نتایج مشخصی را برمبنای مسئله پژوهش خود ارائه دهند. علت این امر شاید این باشد که هنوز بسیاری از پژوهشگران این حوزه درک درست و روشنی از مسئله ندارند تا بتوانند در چارچوب این الگو به مطالعه آنها بپردازند.
    کلیدواژگان: تحلیل موضوعی، پیشینه های کتاب شناختی، الگوی مفهومی اف، آر، بی، آر، تحلیل روش شناختی
  • محبوبه قربانی، فهیمه باب الحوائجی، فاطمه نوشین فرد صفحه 47
    هدف
    تدوین شاخص های مدیریت پایدار در کتابخانه های ایران برای تحقق کتابخانه سبز.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع کیفی است. با 12 نفر از متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی و متخصصان توسعه پایدار که با روش هدف مند و نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته انجام شد. برای تحلیل داده ها با استفاده از نظریه پردازی زمینه ای در سه مرحله، مباحث طرح شده توسط مصاحبه شوندگان، رمزگذاری و مقوله بندی شد.
    یافته ها
    215 مفهوم از مرحله کدگذاری باز در 62 مقوله فرعی در مرحله کدگذاری انتخابی دسته بندی شدند: شرایط زمینه ای شامل 24 مفهوم و 9 مقوله، شرایط علی شامل 43 مفهوم و 13 مقوله، عامل مداخله گر با 19 مفهوم و 10 مقوله، راهبردها با 102 مفهوم و 17 مقوله، و پیامدهای مدیریت پایدار با 27 مفهوم و 14 مقوله.
    نتیجه گیری
    مدیریت کتابخانه ها نیازمند تحول و حرکت به سمت الگوی مدیریت پایدار هستند؛ این الگو بر احراز شاخص های پایداری و حرکت به سوی کتابخانه های سبز تاکید دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت پایدار، پایداری کتابخانه، توسعه پایدار، حفاظت از محیط زیست
  • فرزانه شادانپور، امیر مقدمی صفحه 69
    هدف
    تدوین راهبرد پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با هدف رفع معضلات و چالش های پژوهشی و توسعه پژوهش برای سال های 1394 تا 1399.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع کیفی است که با استفاده از فن دلفی و مصاحبه انجام شد. داده ها با روش های سوات و PESTLE تجزیه و تحلیل و از مدل برنامه ریزی راهبردی «برایسون» برای تدوین راهبرد استفاده شد.
    یافته ها
    وضعیت پژوهش از حیث فرصت های موجود در محیط بیرونی سازمان نسبتا خوب و از نظر ضعف های موجود در محیط درونی نسبتا بد ارزیابی شد. ذی نفعان پژوهشی درونی و بیرونی توان مندی های پژوهشی گسترده ای در اختیار سازمان قرار می دهند که می تواند دستمایه همکاری های پژوهشی و ایجاد شبکه های گسترده ارتباطات علمی در جهت اهداف سازمانی باشد. فلسفه وجودی پژوهش در سازمان، پشتیبانی علمی از عملیات و خدمات تخصصی صفی و ستادی و تطابق آنها با دانش، استانداردها، و فناوری روز، و کمک به رشد و توسعه دانش ملی در حوزه های مرتبط است.
    نتیجه گیری
    برای «توسعه شبکه ملی دانش» و «تبدیل شدن به هاب ملی دانش»، برگرفته از سند راهبردی اصلی سازمان، لازم است در فعالیت های پژوهشی، ضمن پوشش همه عملکردهای ستادی و صفی داخلی، با هدف «تقویت انسجام درونی» و «حفظ جایگاه مرجعیت» سازمان، از فرصت های بیرونی نیز برای ترمیم ضعف های درونی بهره برداری شود.
    کلیدواژگان: راهبرد، پژوهش، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مدل برایسون
  • معصومه حریری زاده، سیدسعید سیداحمدی زاویه، رضا گودرزی صفحه 87
    هدف
    تعیین تاثیر فرهنگ سازمانی بر توانمندسازی کارکنان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران.
    روش شناسی: این پیمایش در بین 285 نفر از کارکنان سازمان با استفاده از پرسشنامه اجرا شد. برای شناخت فرهنگ سازمانی از مدل رابینز و برای شناسایی عوامل مرتبط با توانمندسازی کارکنان از مدل توماس و ولت هاوس استفاده شد.
    یافته ها
    مولفه های فرهنگ سازمانی (ریسک پذیری، حمایت مدیریت، کنترل رسمی، خودکنترلی، نظام پاداش، مشارکت در تصمیم گیری، و هویت سازمانی) با توانمندی های کارکنان رابطه مثبت و معناداری دارد.
    نتیجه گیری
    هرگاه فرهنگ سازمانی در راستای توانمندسازی کارکنان باشد افراد با انگیزه و اشتیاق بیشتری وظایف شغلی خود را انجام می دهند و خلاقیت و ابتکار عمل بیشتری در انجام کارها دیده می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، توانمندسازی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
  • مهشید التماسی، فاطمه فهیم نیا، محمدحسن زاده، مریم ناخدا صفحه 101
    هدف
    هدف این مقاله استخراج مولفه هامولفه های اصلی مطلوبیت در خریداران کتاب های فارسی دانشگاهی.
    روش شناسی شناسی: برای نیل به این هدف از روش پژوهش تحلیل محتوای توصیفی استفاده شده که گردآوری داده ها با استفاده از تحلیل محتوای متون و مصاحبه نیمه باز با 200 خریدار کتاب های دانشگاهی از سه ناشر دانشگاهی: سمت، مرکز نشر دانشگاهی، و دانشگاه تهران در مدت سه ماه (مهر – آذر 1394) انجام شد.
    یافته ها
    یافته هااز نظر مصاحبه شوندگان سه مولفهمولفه نهایی: کیفیت محتوا، اعتبار کتاب، و نیاز اطلاعاتی؛ به عنوانبه عنوان مقوله های اصلی مطلوبیت شناخته می شوند. علاوه بر آن، اولین اولویت خریداران در اخذ تصمیم خرید، قیمت کتاب ، در نهایت اولویت هریک از مولفه ها نسبت به دیگر مولفه ها با استفاده از تکنیک معادلات ساختاری براساس بار عاملی هر مولفه انجام شد و پس از آن به ترتیب به میزان عرضه کتاب، نیاز اطلاعاتی خریدار، کیفیت کتاب، اعتبار ناشر، و در نهایت، میزان تقاضا (جایگاه کتاب در سبد فرهنگی خانوار) برای هر کتاب است.
    بحث و نتیجه گیری
    افزایش کیفیت کتاب های دانشگاهی و برقراری ارتباط بهتر و بیشتر میان سرفصل های آموزشی دانشگاه ها و کتاب های چاپ شده می تواند تا حد زیادی خرید این کتاب ها را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: مطلوبیت، کتاب دانشگاهی، بازار کتاب، خریدار کتاب
  • رشید جعفرزاده، غلامرضا فدایی عراقی صفحه 113
    هدف
    شناسایی ریشه های فکری و علمی حوزه مطالعات رفتار اطلاع یابی.
    روش شناسی: با روش تحلیل استنادی و هم استنادی ریشه های رفتار اطلاع یابی بررسی شد.
    یافته ها
    آغاز برون داد علمی حوزه رفتار اطلاع یابی به اوایل دهه 1970 بازمی گردد. ساختار فکری حوزه رفتار اطلاع یابی مبتنی بر دو دسته منابع است: منابع محوری که چارچوب نظری این حوزه بر آن استوار بوده است و منابع پیرامون که یا به لحاظ روش شناختی مورد توجه قرار گرفته اند و یا با استفاده از منابع محوری به معرفی راهکارهای استفاده از منابع اطلاعاتی پرداخته اند؛ به همین دلیل، در جایگاه دوم اهمیت قرار دارند.
    نتیجه گیری
    حوزه رفتار اطلاع یابی در گسترش و توسعه خود وام دار دو حوزه کتابداری و اطلاع رسانی و علوم رایانه و نظام های اطلاعاتی است.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، کتاب سنجی، تحلیل استنادی، تحلیل هم استنادی
  • حمید احمدی، فریده عصاره صفحه 125
    هدف
    بررسی روش تحلیل هم واژگانی، یکی از این روش های حوزه علم سنجی.
    یافته ها
    در این پژوهش چارچوب ها، کارکردها، روش ها، و پیش فرض های موجود معرفی و الگوریتم ها و فناوری های مورد نیاز آن برای شناخت و استفاده از این روش در تحلیل محتوا بیان شد.
    نتیجه گیری
    تحلیل هم واژگانی با خلاصه سازی مدارک در واژه هایی قدرتمند و محاسبه رخداد و هم رخدادی، تشخیص دقیق تری نسبت به حوزه موضوعی ارائه می دهد و توان آن را دارد تا به کشف روابط پنهان میان مفاهیم و ایجاد سلسله مراتب در هستی شناسی ها بپردازد.
    کلیدواژگان: تحلیل هم واژگانی، تحلیل هم رخدادی واژگان، تحلیل محتوا، شبکه مفهومی، روش هم واژگانی
  • فاطمه رستمی، مهدی محمدی، عبدالحسین طالعی، عیسی زارعی صفحه 147
    هدف
    وضعیت خدمات دهی بخش نسخ خطی کتابخانه های ملی، مجلس، آستان قدس رضوی، و کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران.
    روش شناسی: در این پیمایش برای گردآوری داده ها از پرسشنامه پژوهشگرساخته استفاده شد.
    یافته ها
    در همه کتابخانه ها بیشترین درصد مراجعان کسانی هستند که هر از گاهی برای تصحیح نسخه خطی و یا تهیه مقاله به کتابخانه مراجعه می کنند. میزان رضایت از ساعات کاری کتابخانه های مختلف تقریبا با هم مشابه بود، به گونه ای که در کتابخانه های ملی، مجلس، آستان قدس رضوی، و دانشگاه تهران به ترتیب حدود 80%، 83%، 89%، و 76% کاربران از ساعات کاری کتابخانه رضایت داشتند. اما 80% مراجعان کتابخانه ملی، 48% مراجعان کتابخانه مجلس، 63% مراجعان کتابخانه آستان قدس رضوی، و 53% از مراجعان کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران از فعالیت هایی که مدیران برای رفع موانع دسترسی کاربران به نسخ خطی انجام می دهند رضایت ندارند.
    نتیجه گیری
    نحوه خدمات دهی نسخ خطی و رفع موانع دسترسی کاربران به منابع ارزشمند خطی در همه کتابخانه ها به ویژه کتابخانه ملی نیازمند بازنگری اساسی است.
    کلیدواژگان: خدمت دهی، نسخه خطی، رضایتمندی کاربران
  • هوشنگ حکیمی، عباس گیلوری صفحه 163
    هدف
    ارزیابی کیفی وبگاه های سازمان های جهاد کشاورزی در سراسر کشور براساس شاخص های فائو.
    روش شناسی: در این پیمایش با استفاده از رویکرد ارزیابانه، 32 وبگاه سازمان های جهاد کشاورزی در سراسر کشور براساس 118 شاخص کیفی استاندارد فائو ارزیابی شد.
    یافته ها
    50% وبگاه ها از نظر شاخص های فائو در وضعیت «مناسب»، 87/46% در وضعیت «متوسط»، و 13/3% در وضعیت «ضعیف» قرار دارند. وبگاه سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان با امتیاز 442 رتبه اول، ایلام و آذربایجان غربی با امتیاز 439 به طور مشترک رتبه دوم، و خراسان شمالی با امتیاز 438 رتبه سوم را کسب کرده اند. ضعف رابط کاربری و کیفیت فنی، ضعف در دسترس پذیری و کاربردپذیری، وجود صفحات تهی، رعایت نکردن حق مالکیت معنوی، و پایین بودن کیفیت مطالب از جمله مهم ترین نقاط ضعف این وبگاه ها بوده است.
    نتیجه گیری
    رعایت نکردن استاندارد، علت اصلی کاهش کیفیت در نیمی از وبگاه های سازمان های جهاد کشاورزی در سراسر کشور است که لازم است براساس شاخص های فائو، به عنوان معیار معتبر و مرجع بین المللی در حوزه کشاورزی بازنگری و اصلاح شود.
    کلیدواژگان: سازمان جهاد کشاورزی، وبگاه، ارزیابی، رتبه بندی، شاخص های فائو
|
  • Narges Neshat Page 7
  • Morteza Mohammadi Ostani, Ahmad Shabani Page 15
    Purpose
    Explain the theorization in Knowledge and Information Science by utiliezes of Lynham general methodology.
    Method/ Approach: Theorization by Lynham general methodology examined by library research method and analytical kind.
    Results
    Lynham in my methodology are belives two aspect knowldege and experience in special field very important and focus theory. He belived that theorization is a cycle and dynamic system which is formulated in five stages of the conceptual development, operationalization, application, confimation or disconfirmation, and continious refinement and development. Functional disciplines, such as Knowldege and Information Science which most of their reaearch is an applied, no theory and theorizing. Initiative Lynham general methodology linked theoretical and practical aspects in this field.
    Conclusion
    According to issues in Knowldege and Information Science and also the ability of the Lynham general methodology, it seems that many of the patterns outlined in these fied to convert to the theory with this methodology and by use of five stages this methodology utilises in order to strengthen theorization in this field.
    Keywords: Theory, Theory building, Knowledge, Information Science, Lynham General Method
  • Massoomeh Niknia Page 29
    Purpose
    To analyze the subject, approaches and research methods used in a sample of studies in the field of user tasks of FRBR conceptual model to provide an overview of studies in this area.
    Methodology
    29 English research papers being published during 2001 to 2013 from credible international journals indexed in Scopous database were qualitatively analyzed using inductive approach.
    Results
    There is a schematic diversity in the field of user tasks of FRBR conceptual model. The most important topics explored in the studies were classified as: "challenges of cataloging in support of user tasks", "user evaluation and position in the conceptual model”, “improving user interface quality in public catalogs to support user tasks" and "current OPACs success in improving user tasks”.
    Conclusion
    User task FRBR researchers have not yet been successful in putting forward a clear result based on their research problems. One of the reasons can be due to the lack of understanding toward research problem which prevents them from taking FRBR conceptual model.
    Keywords: Subject analysis, Bibliographic Records, FRBR conceptual model, Methodological analysis
  • Mahboubeh Ghorbani, F. Babolhavaeji, F. Noushinfard Page 47
    Purpose
    To identify indicators of sustainable management in Iranian libraries to achieve a green library.
    Methodology
    In this qualitative research, 12 experts in knowledge and information science and sustainable development were interviewed using purposive and snowball sampling and semi-structured interviews. Data analyzed, coded and categorized using three stage grounded theory.
    Results
    215 concepts in open coding were grouped in 62 categories: context (with 24 concepst and 9 categories), causes (with 43 concepts and 13 categories), interferences (with 19 concepts and 10 categories), strategies (with 102 concepts and 17 categories) and outcomes (with 27 concepts and 14 categories).
    Conclusion
    Library management needs to be moved toward sustainable management model- a model which focuses on green libraries regarding sustainable indicators.
    Keywords: Sustainable management, Library sustainability, Sustainable development, Environmental protection
  • Page 69
    Purpose
    To report research strategy development process for the National Library and Archives of Iran (NLAI) in order to cope with research challenges and problems and extend research activities for the years 2015 to 2020.
    Methodology
    This qualitative research adopted Bryson Model for strategic planning and used Delphi technique and interview to gather data needed for SWOT and PESTEL analysis.
    Results
    The research situation has been evaluated relatively good in terms of external opportunities and relatively weak in terms of internal environment. Internal and external research stakeholders provide research potentials to library which can be used to facilitate the establishment of extensive research cooperations and broaden the network of scientific communications in line with library goals. The research objectives in NLAI are supporting scientific research of line and staff operations, conforming the research to up-to-date knowledge, standards and technology and to contribute to national knowledge improvement in the relevant fields.
    Conclusion
    According to NLAI’s strategy plan, to develop "the national network of knowledge" and to become "the national hub of knowledge", it is necessary for research activities to cover all line and staff operations to strengthen internal cohesion and preserve the authority position, as well as get advantage of external opportunities to overcome internal weaknesses.
    Keywords: Strategy, Research, National Library, Archives of Iran, Bryson Model
  • M. Haririzadeh, S.S. Ahmadi, R. Godarzi Page 87
    Purpose
    To identify the effect of organizational culture on the empowerment of National Library and Archives of Iran (NLAI) staff.
    Methodology
    This survey is conducted on 285 staffs of NLAI using a questionnaire. Robins model is used to recognize organizational culture and Thomas and Velthouse models to identify empowerment factors.
    Results
    There is a direct and significant correlation between organizational culture factors (risk taking, management support, formal control, self-control, reward system, participation in decision-making and organizational identity) and staff empowerment.
    Conclusion
    The organizational culture which empowers staffs causes more motivation and enthiusiasm among staff to fullfil their jobs with increased creativity and innovation.
    Keywords: Organizational culture, Empowerment, National Library, Archives of Iran
  • Mahshid Eltemasi, F. Fahimnia, M. Hassanzadeh, M. Nakhoda Page 101
    Purpose
    To obtain chief elements of utility among Persian university book buyers.
    Methodology
    Data gathered using semi-structured interviews with 200 book buyers from three university press of SAMT, Iran University Press (Markaz Nashre Daneshgahi) and University of Tehran press during a time span of three months and analyzed using content analysis.
    Results
    First priority of customers while deciding what to buy is the price. Quality, validity and information need are the main categories.
    Conclusion
    Increasing the quality of university books and making relevance between university curriculum and books will increase the purchase.
    Keywords: Utility, University books, Book market, Book seller
  • Rashid Jafarzadeh, Gholamreza Fadaei Araghi Page 113
    Purpose
    To identify scientific and intellectual origins of information seeking behavior (ISB) field.
    Methodology
    Citation and co-citation analysis- common methods in Bibliometrics- were used.
    Results
    Early 1970s is the beginning of ISB research output. Intellectual structure of ISB has been shaped by two groups of resources: Main resources have formed theoretical framework of ISB and secondary resources have been considered for their methodology and also have proposed approaches in using information resources using main resources. So the secondary resources stand in second place of importance when regarding scientific and intellectual formation of the field.
    Conclusion
    The expansion and development of ISB is owed to library and information science and computer and information systems.
    Keywords: Information Seeking Behavior, Bibliometrics, Citation analysis, Co-citation analysis
  • Hamid Ahmadi, Faride Asare Page 125
    Purpose
    In the last half century, the science literature has increased dramatically and caused some difficulties. Therefore, some quantitative techniques have been developed for improvement. Co-word analysis is one of these techniques in scientometrics.
    Methodology
    Review of literature.
    Results
    The structure, application, method and hypothesis of this method are reviewed and algorythms and techonologies of implementation also discussed.
    Conclusion
    Co-word analysis is used to detect science fields more accurately by discovering the co-occurrence frequency of words and phrases. It can also reveal hidden linkage between concepts and help in development of hierarchy in ontologies.
    Keywords: Co-word analysis, Co-occurrence word analysis, Content analysis, Conceptual network, Co-word methodology
  • Fateme Rostami, Mahdi Mohammadi, Abdolhosein Talei, Esa Zarei Page 147
    Purpose
    To study the status of library services in the manuscript section of four libraries: National Library and Archives of Iran (NLAI), Parliament library, Astan Quds Razavi library and the University of Tehran Central library.
    Methodology
    In this survey a self-designed questionnaire is used for data gathering.
    Results
    The majority of visitors in all libraries only visit occasionally to correct a manuscript or prepare a paper. Satisfaction on working hours were roughly the same in all libraries, this figure is 80%, 83%, 89% and 76% for NLAI, Parliament library, Astan Quds Razavi, and University of Tehran Central Library respectively. Manager’s programs to remove barriers of access to manuscripts have not been satisfactory for 80% of NLAI, 48% of Parliament library, 63% of Astan Quds Razavi and 53% of University of Tehran Central Library users.
    Conclusion
    Library services in manuscript sections and removal of barries of access to resources need a fundamental revision specially in NLAI.
    Keywords: Library services, Manuscript, User satisfaction
  • Hooshang Hakimi, Abbas Gilvari Page 163
    Purpose
    Qualitative evaluation of Iran Agricultural Organizations’ websites based on FAO criteria.
    Methodology
    In this survey, 32 websites of agricultural organizations around Iran were evaluated based on 118 standard qualitative criteria from FAO.
    Results
    59% of websites were in a “suitable” condition, 46.87% were in “Average” and 3.13% in “weak” level. Hormozgan website ranked first among all with 442 points followed by Ilam and West Azerbaijan jointly (439 points) and Khorasan with 438 points. The main problems of websites were weakness in user interface and technical matters, accessibility and usability deficiencies, empty pages, disobeying the copyright law and low-quality content.
    Conclusion
    Noncompliance to standards is the main problem in half of websites. So, the websites need to be revised and reformed based on FAO criteria –the international reference and standard in agriculture field.
    Keywords: Agricultural Organization, Website, Evaluation, Ranking, FAO criteria