فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 111، پاییز 1396)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 111، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سعیده اکبری داریان صفحه 11
    هدف
    ارزیابی بانک مستندات ایران براساس مدل فراد از منظر انطباق ساختاری و محتوایی است.
    روش شناسی: برای انجام این مطالعه ترکیبی از روش مطالعه اسنادی (کتابخانه ای) و پیمایشی استفاده شد. برای کمی سازی خصیصه های فراد نیز رویکرد امتیاز وزنی به کار رفت.
    یافته ها
    میانگین انطباق ساختاری و محتوایی «بانک مستندات ایران» با مدل فراد به ترتیب 48/80 و 13/22 امتیاز است. بیشترین و کمترین میانگین انطباق ساختاری به ترتیب مربوط به نقش کاربری «توجیه» با 18/93 و «یافتن» 33/67 امتیاز است. بیشترین و کمترین میانگین انطباق محتوایی در نقش های کاربری مربوط به «یافتن» با 36/25 و کمترین مربوط به نقش کاربری «بافتارنمایی» با 11/21 امتیاز است.
    نتیجه گیری
    وجود تفاوت معنادار بین میانگین انطباق ساختاری و محتوایی پیشینه های مستند مارک ایران با مدل فراد دیده می شود. مارک ایران توانسته است ساختار بالقوه مناسبی را برای پیاده سازی مدل فراد مهیا کند، اما به کار نگرفتن این ساختار در تولید داده های مستند سبب شده است که در حال حاضر محتوای لازم برای اجرای مدل فراد وجود نداشته باشد. لذا ایجاد الگویی برای افزایش کارکرد داده های مستند کتابخانه ملی در جهت اف.آر.بی.آر. سازی ضروری است.
    کلیدواژگان: انطباق ساختاری، انطباق محتوایی، بانک مستندات کتابخانه ملی ایران، مارک ایران، مدل ملزومات کارکردی داده های مستند (فراد)، نقش کاربری
  • محمدکریم صابری صفحه 29
    هدف
    شناسایی، تحلیل، و تبیین عوامل اثرگذار در کارآفرینی دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی.
    روش شناسی: در این پیمایش، پرسشنامه ای ساختاریافته در دو بخش مشخصات جمعیت شناختی (6 متغیر) و عوامل اثرگذار در کارآفرینی (24 متغیر) طراحی شد و در اختیار همه دانشجویان دوره دکترای علم اطلاعات و دانش شناسی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و استخراج سازه های زیربنایی از فن تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.
    یافته ها
    پنج عامل با مقدار ویژه بالای یک احصاء شد که تحت عناوین «مهارت افزایی»، «محتوایی»، «آموزشی»، «ترویجی»، و «پشتیبانی» نامگذاری شدند. پنج عامل احصاء شده در مجموع 66/74% از واریانس عوامل موثر در کارآفرینی دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    توجه برنامه ریزان درسی و مدیران گروه های آموزشی علم اطلاعات و دانش شناسی به پنج عامل احصاء شده می تواند توان کارآفرینی دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی را افزایش داده و سبب رونق کارآفرینی در رشته شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشجویان، تحلیل عاملی اکتشافی
  • مرتضی کوکبی، غلامرضا حیدری، الهه حسن زاده*، الهام اسمعیل پونکی صفحه 47
    هدف
    بررسی میزان آشفتگی واژگان مدیریت اطلاعات در میان منابع مرجع این حوزه (سرعنوان های موضوعی فارسی، اصطلاحنامه اصفا، فرهنگ توصیفی واژگان اطلاع رسانی و حوزه های وابسته، و اصطلاحنامه ASIS).
    روش شناسی: این مطالعه به روش تحلیل محتوا انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها واژه های Information management، Information، و Information retrieval و تمام واژه های فرامتن آنها در واژه نامه ادلیس جستجو شد و معادل های فارسی آنها در میان چهار منبع مرجع مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در میان منابع مرجع بیشترین شباهت ها میان فرهنگ توصیفی واژگان اطلاع رسانی و حوزه های وابسته با اصطلاحنامه ASIS (88/55%) و بیشترین تفاوت ها میان فرهنگ توصیفی با اصطلاحنامه اصفا (3/85%) وجود داشته است.
    نتیجه گیری
    از آنجا که منابع مرجع علم اطلاعات و دانش شناسی مورد استفاده صاحب نظران و پژوهشگران این حوزه قرار می گیرند باید از یکدستی بیشتری برخوردار باشند تا منجر به سردرگمی، کج فهمی ها، و سوء تفاهمات نشود.
    کلیدواژگان: آشفتگی واژگان، مدیریت اطلاعات، علم اطلاعات و دانش شناسی، سرعنوان های موضوعی فارسی، اصطلاحنامه اصفا، اصطلاحنامه ASIS، فرهنگ توصیفی واژگان اطلاع رسانی
  • حمیدرضا جمالی مهمویی، فرنگیس جشیره نژادی*، داریوش علیمحمدی صفحه 81
    هدف
    شناسایی چگونگی مشارکت دانشگاهیان ایران به عنوان نویسنده، عضو هیات تحریریه و سردبیر در مجله های ناشران متقلب (موسوم به چپاولگر یا غارتگر) در سال 2015 است.
    روش شناسی: پژوهش با استفاده از فنون علم سنجی انجام شد. جامعه آماری، تمامی مجله های ناشران متقلب است. نمونه گیری از میان ناشران و سپس از میان مجله های منتشرشده توسط هر ناشر انجام شد. تمام مقاله های منتشرشده دارای نویسنده ایرانی مجله های برگزیده در سال 2015 بررسی شدند.
    یافته ها
    372 مقاله به قلم 973 نویسنده ایرانی وابسته به بیش از 70 دانشگاه و موسسه در مجله های نمونه در سال 2015 منتشر شده است. دانشگاه آزاد با 211 مقاله و 437 نویسنده رکورددار است. نویسندگان ایرانی احتمالا مبلغی حدود 113000 دلار بابت انتشار این مقاله ها پرداخت کرده اند.
    نتیجه گیری
    مشارکت ایرانیان به عنوان نویسنده، عضو هیات تحریریه، و سردبیر در مجله های ناشران متقلب بسیار بالاست. این نشریه ها، می توانند تهدیدی بزرگ برای چرخه علم کشور به شمار بیایند. زیرا احتمال رجوع نویسندگان و استناد به مقاله های این مجله ها به سبب دسترس پذیری سهل می تواند بیشتر باشد و به اصالت پژوهش آسیب رساند.
    کلیدواژگان: ناشران متقلب، مجله های چپاولگر، مجله های غارتگر، مقاله ها، ایران، دانشگاهیان، ارتباط علمی
  • امیررضا اصنافی *، راضیه پورحسین، مریم امیدی نیا صفحه 95
    هدف
    تعیین میزان و نوع همکاری پژوهشگران ایرانی با نشریات علمی نامعتبر.
    روش شناسی: این پیمایش با رویکرد علم سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش از نشریات موجود در فهرست نشریات نامعتبر جفری بیل انتخاب شد. با توجه به روزآمد شدن مداوم این فهرست، نسخه ای که در دی ماه 1394 تهیه شده بود، ملاک انجام کار قرار گرفت. در تاریخ فوق این فهرست شامل 910 مجله بود. همه مجله های مذکور بدون نمونه گیری مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد 649 پژوهشگر ایرانی با 276 نشریه نامعتبر همکاری داشته که بیشتر آنها در مرتبه استادی بوده اند. 35% از این افراد، وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند. از نظر رشته تحصیلی، علوم پزشکی با 17% در بالاترین و هنر در پایین ترین رده به لحاظ همکاری با این نشریات قرار دارد. بیشتر مجلاتی که پژوهشگران ایرانی با آنها همکاری داشته اند متعلق به قاره آسیا بوده است.
    نتیجه گیری
    حضور پژوهشگران ایرانی در مجلات نامعتبر روندی رو به رشد دارد. معرفی، شناسایی، و ارائه فهرست این مجلات به صورت دوره ای و مستمر به دانشگاه ها و سازمان ها و تاکید بر اهمیت مسئله در جامعه علمی از راه های گوناگون امری ضروری به نظر می رسد؛ زیرا زمینه آشنایی، آگاهی، و استقبال نکردن از این مجلات را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: نشریات نامعتبر علمی، پژوهشگران ایرانی، همکاری با مجلات
  • بهروز رسولی*، حمید کاظمی، مهدی علیپور حافظی، ابراهیم حیدری صفحه 107
    هدف
    شناسایی موانع و چالش هایی که بر توسعه فروشگاه های برخط کتاب در ایران تاثیرگذار هستند.
    روش شناسی: از رویکرد کیفی و روش «مایلز و هابرمن» در تحلیل داده های کیفی استفاده شد. با شش نفر از مدیران بزرگ ترین فروشگاه های برخط کتاب در ایران مصاحبه شد، مصاحبه ها پس از پیاده سازی در نرم افزار مکس کیودا تجزیه و تحلیل و کدگذاری و در زمینه های موضوعی گسترده تر دسته بندی گردید.
    یافته ها
    موانع و چالش های توسعه فروشگاه های برخط کتاب در ایران در چهار گروه دسته بندی می شود. این چهار دسته عبارت اند از: زیرساخت های شبکه ای، مسائل فرهنگی، مسائل عام صنعت نشر در ایران، و مسائلی که خاص فروشگاه هاست.
    نتیجه گیری
    مسائل زیرساختی و فرهنگی دو رکن اساسی در زمینه توسعه کتاب فروشی های برخط هستند.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، توزیع کتاب، فروش اینترنتی کتاب، فروشگاه برخط، صنعت نشر
  • اسماعیل وزیری *، نادر نقشینه، عبدالرضا نوروزی چاکلی، میترا دیلمقانی، شهرام توفیقی صفحه 124
    هدف
    شناسایی عوامل و مولفه های موثر بر اشتراک گذاری داده های پژوهشی.
    روش شناسی: با جستجوی نظام مند در پایگاه های معتبر علمی ابسکو، ساینس دایرکت، جی استور، پابمد، اسکوپوس، وب آو ساینس و گوگل اسکالر محتوای کلیه مقالات مرتبط با عوامل موثر بر اشتراک گذاری داده های پژوهشی تحلیل شد.
    یافته ها
    اجبار سازمان ها و حامیان مالی پژوهش ها، سیاست ناشران نشریات علمی در اشتراک گذاری داده های پژوهشی، حمایت سازمانی و طرح مدیریت داده ها، وجود واسپارگاه ها و استانداردهای داده ای و فراداده ای و میان کنش پذیری میان آنها، بهره وری علمی، تجربه کاری، سن، نوع دوستی، حریم خصوصی، محرمانگی داده ها، قوانین و مقررات ملی و بین المللی، کسب رضایت آگاهانه از مشارکت کنندگان، مشوق ها و مکانیسم های انگیزشی، کسب اعتبار حرفه ای و دانشگاهی، همکاری و مشارکت علمی و تقدیر و تشکر رسمی از صاحبان داده ها از جمله عوامل موثر بر اشتراک گذاری داده های پژوهشی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارزش افزوده داده ها، ضروری است زیرساخت های لازم برای توسعه و استفاده هرچه موثرتر از داده های پژوهشی از سوی ذی نفعان این حوزه فراهم شود. سازماندهی موثر داده ها بهترین راه بهینه سازی و سرمایه گذاری بر روی آنهاست.
    کلیدواژگان: داده های پژوهشی، اشتراک گذاری، دسترس پذیری، اشتراک داده
  • الهام سادات الوانکار * صفحه 141
    هدف
    مطالعه تجربه زیسته حرفه‏مندان، شناخت نگرش و چگونگی مواجهه آنان با این نوع نیاز.
    روش شناسی: برای شناخت تجربه حرفه‏مندان به عنوان پدیدار، از روش پدیدارشناسی استفاده شد و بعد از انجام مصاحبه نیمه‏ساختاریافته با شش نفر از افراد منتخب، متناسب با رویکرد کیفی پدیدارشناسانه، نتایج تحلیل و تفسیر شده است. تجربه زیسته حرفه‏مندان در مواجهه با نیاز اطلاعاتی در اولین گام با توصیف نگرش آنان درباره ماهیت موزه از دو جنبه دانش‏شناسی و ارتباط‏شناسی‏ آغاز شد. سپس مواجهه با نیاز اطلاعاتی مخاطب بر اساس انواع مخاطبان در سه دسته عام، خاص، و کودک قرار گرفت.
    یافته ها: انواع مواجهه با مخاطب عام، متناسب با تخصص و رشته تحصیلی حرفه‏مندان دارای ابعاد جامعه‏شناختی، روانشناختی، تاریخی و هنری است. در مواجهه با مخاطب خاص، بسته به اندازه موزه، برنامه‏ پاسخ‏گویی به درخواست‏ها معین می‏شود. در این مقاله نگرش به نیازهای اطلاعاتی ویژه کودکان در قالب تجربه عمیق موزه عروسک‏های ملل توصیف و تبیین شده است.
    نتیجه گیری: کارکرد موزه ها با پاسخ به نیاز اطلاعاتی یا اساسا با ایجاد پرسش و برانگیختن نیاز اطلاعاتی منجر به افزایش دانش مخاطب می شود. این دانش همان تاثیر ژرفی است که مشاهده اشیای موزه ای، تماس و لمس آنها، و محیط و فضای موزه بر بازدیدکننده می گذارد. این دانش قابل اندازه گیری نیست ولی می توان آن را از تجربه زیسته و تعمق در نگرش مراجعان شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: تجربه زيسته، موزه، محيط اطلاعاتي، نياز اطلاعاتي، دانش اکتشافي
  • الهه حسینی*، رویا برادر صفحه 161
    هدف
    بررسی تعاملات میان رشته ای حوزه سیبرنتیک در پایگاه وب علوم در سال های 1986-2015 و ترسیم و تحلیل نقشه علمی آن.
    روش شناسی: با استفاده ازفنون علم سنجی کلیدواژه سیبرنتیک در دو فیلد عنوان یا موضوع در وب علوم جستجو شد. شناسایی حوزه های موضوعی دخیل در تولیدات علمی سیبرنتیک با ترسیم نقشه علمی به شیوه «نگاشت لایه ای علم» با نرم افزار پاژک و بررسی شبکه های استنادی حوزه های موضوعی استنادکننده با ترسیم شبکه هم رخدادی واژگان با استفاده از نرم افزار وی.او.اس.ویوئر انجام شد.
    یافته ها
    حوزه سیبرنتیک از سه خوشه اصلی شامل هشت حوزه علوم رایانه، مدیریت، مهندسی، مهندسی برق، علوم عصبی، علوم اجتماعی، فیزیک، فناوری زیستی تشکیل شده است. علوم رایانه با 7 گروه نقش مرکزی دارد و دارای قوی ترین و بیشترین تاثیر در میان حوزه هاست. سه حوزه مدیریت، علوم رایانه و هوش مصنوعی، مهندسی برق و الکترونیک بیشترین حوزه های موضوعی استنادکننده هستند. دو واژه «سیستم» و «رویکرد» از پر کاربردترین واژگان این حوزه به شمار می روند.
    نتیجه گیری
    ساختار فکری حوزه سیبرنتیک با 8 حوزه اصلی و 49 گره وابسته حاکی از غنی بودن شبکه اطلاعاتی و گستردگی روابط میان رشته ای آن است. این نکته در سیاست گذاری های علمی و شناسایی روندهای جدید پژوهشی مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: سیبرنتیک، نگاشت لایه ای علم، شبکه هم رخدادی، تعاملات میان رشته ای، نقشه علمی
|
  • S. Akbari Page 11
    Purpose
    To evaluate the extent to which the structure and content of Iran authority database complies with FRAD model.
    Methodology
    A combination of Library research and survey is employed. FRAD’s attributes were quantified using weighted score.
    Results
    The average structural and content compatibility of Iran authority database with FRAD model is 80.48 and 22.13 respectively. The highest and lowest mean match regarding structure is related to “Justify” and “Find” user tasks respectively with 93.18 and 67.33 scores and correspondingly to “Find” and “contextualized” user tasks with 25.36 and 21.11 average scores regarding content.
    Conclusion
    There is a significant difference between Iran authority database and FRAD model in terms of structure and content. Iran MARC structure complies with FRAD model in data storage, however, National Library of Iran has not employed this structure in Iran authority database and required data for FRAD implementation have not been desirably valued. Not using Iran MARC structure properly in producing authority data results in lack of required content to implement FRAD model. Therefore, creating a model to improve data authorities’ function toward FRBRization is essential.
    Keywords: assessment, authorities bank, National library of Iran, IranMARC, FRAD
  • Mohammadkarim Saberi Page 29
    Purpose
    To identify, analyze and explain the factors impacting entrepreneurship of knowledge and information science students in Iran.
    Methodology
    Using structured questionnaire with 6 questions for demographic information and 24 questions for factors affecting entrepreneurship, all knowledge and information science students in Iran were surveyed. Data were analyzed using exploratory factor analysis.
    Results
    Five factors with above one eigenvalues recognized that were named with titles "skills enhancement", "content", "education", "promote" and "support". These factors explained 74.66% of variances of factors influencing entrepreneurship of knowledge and information science students.
    Conclusion
    Attention of curriculum planners and knowledge and information science department chairs to five aforementioned factors will increase knowledge and information science student's entrepreneurial and flourish entrepreneurship in the field.
    Keywords: Entrepreneurship, Knowledge, information science, PhD Students, Exploratory factor analysis
  • E. Hassanzadeh *, Elham Esmaeil Pounaki Page 47
    Purpose
    To examine terminology chaos in the domain of information management through checking reference sources: Persian subject heading, Persian Cultural Thesaurus (Asfa), Descriptive dictionary of information science and related areas and Online Dictionary for Library and Information Science (ASIS).
    Methodology
    Content analysis. To collect data, vocabulary in information, information management, information retrieval and all their hypertext words in ODLIS were searched and their Persian equivalents were examined in 4 reference sources.
    Results
    The most similarities exist between Descriptive dictionary of information science and related areas and ASIS (55.88%) and the most differences found between Descriptive dictionary of information science and related areas and Persian Cultural Thesaurus (Asfa) (85.3%).
    Conclusion
    Since reference sources of knowledge and information science are often used by experts and researchers, there needs to be a more consistency among their words to avoid any confusion, misunderstanding and misinterpretation.
    Keywords: Terminology chaos, Information management, Knowledge, information science, Persian subject heading, Persian Cultural Thesaurus (Asfa), Online Dictionary for Library, Information Science (ASIS), Descriptive dictionary of information science
  • Farangis Jashirehnezhadi * Page 81
    Purpose
    To measure the contribution of Iranian academics as author, editor, member of editorial board and referee in the journals published by predatory publishers (Beall’s list) in 2015.
    Methodology
    Scientometrics approach. Population consists of all predatory journals. A random sample of journals was selected from a random sample of predatory publishers and then information about Iranian articles in those journals during 2015 was collected.
    Results
    973 Iranian authors from 70 institutions published 372 articles in the sample journals in 2015. Islamic Azad University holds the highest record with 211 articles and 437 authors. Iranian authors have probably paid about 113000 USD for the publication of their articles.
    Conclusion
    Iranians have a high participation as author, editorial board member and chief editor in predatory publishers’ journals. These could be considered as a huge threat for the science cycle of the country. An evidence of the undesirable impact of these journals is the authors’ tendency towards citing the articles appeared in this context because of their more accessibility. This deficiency invalids the research originality
    Keywords: Predatory journals, Predatory publishers, Articles, Iran, Researchers, Scholarly communication
  • Amirreza Asnafi * Page 95
    Purpose
    To find how and to what extent Iranian scholars contribute to predatory journals.
    Methodology
    The scientometircs approach is employed. Jefery Beall's List of Predatory journals was adopted. As of January 2016 the number of predatory journals in the list was 910, all of which were studied.
    Results
    649 Iranian scholars are contributing to 276 predatory journals. Most of them are professors and 35% of all are affiliated to Iran Ministry of Science, Research and Technology. Regarding their field of study, the highest number of researchers were in medical sciences (17%) and the lowest in art. The most predatory journals having Iranian contributors belong to Asia.
    Conclusion
    An upward trend is seen in the contribution of Iranian scholars to predatory journals. Such journals should be identified, listed and introduced to universities and organizations regularly and being emphasized in different ways as an important matter. This way researchers would be informed and less interested to join predatory journals.
    Keywords: Predatory journals, Iranian researchers, Contribution to journals
  • Behrooz Rasuli *, Hamid Kazemi, Mehdi Alipour-Hafezi, Ebrahim Heidari Page 107
    Purpose
    To study the barriers and challenges impacting development of online bookstores in Iran.
    Methodology
    Through a qualitative approach and Miles and Huberman method for analyzing qualitative data, six managers of major online bookstores have been interviewed. The gathered data were analyzed and coded by MAXQDA software. Then, extracted codes categorized in major themes to address research questions.
    Results
    Barriers and challenges for online bookstore development are fall into four main categories: network infrastructures, cultural issues, general issues of Iranian publishing industry and special issues of online bookstores.
    Conclusion
    Cultural and infrastructural issues are two most vital factors in developing online bookstores.
    Keywords: Electronic commerce, Book distribution, Internet bookselling, Online shops, Publishing industry
  • Esmaeil Vaziri *, N. Naghshineh, A. Norouzi Chakoli, M. Dilmaghani, S. Tofighi Page 124
    Purpose
    To identify factors influencing sharing of research data.
    Methodology
    All scientific papers on factors influencing research data sharing indexed in EBSCO, Science Direct, JSTORE, PubMed, Scopus, WOS and Google Scholar were analyzed.
    Results
    The most important factors in data sharing are organization and research sponsors compulsion, organizational support, data management plan, existence of data repositories, data and metadata standards and interoperability, number of publications, work experience, age, altruism, privacy, confidentiality, national and international requirements, work perceived benefit, informed consent from the participants, motivated mechanisms like citations, academic recognition, more visibility and formal acknowledgment from data providers.
    Conclusion
    Added value of data makes it necessary for stakeholders to provide required infrastructures for research data accessibility. Efficient data curation is the best way to optimize and fund on data.
    Keywords: Data sharing, Research data, Data sharing accessibility, Scientific outcome
  • E. Alvankar * Page 141
    Purpose
    To study lived experience of professionals, their attitudes and the way they encounter with user’s information needs.
    Methodology
    The phenomenological method is used to study professionals’ experiences as a phenomenon. The semi-structured interviews conducted with six selected museum professionals, then thematic analysis and interpretation were used. The professionals’ lived experiences encountering with information needs begin with a description of their attitude toward the nature of museum regarding two aspects of knowledge and communication. Then encountering with users’ information needs is categorized according to three types of users: “general”, “special” and “children”.
    Results
    Different attitudes with social, psychological, historical and art dimensions are taken toward "general users” according to professionals’ expertise and disciplines. Answering “Special” users’ needs is determined by the size and facilities of the museum. Information needs and services for “children” is explained by deep experiences of international dolls museum.
    Conclusion
    Museums can increase visitors’ knowledge through answering their information needs or arousing questions. This knowledge is developed by looking and touching museum objects and being present in museum atmosphere and cannot be measured. However, users’ lived experiences and attitudes will reveal such knowledge.
    Keywords: Lived experience, Information environment, Information need, Exploratory knowledge
  • E. Hoseini * Page 161
    Purpose
    Surveying the interdisciplinary interactions in cybernetics through investigating papers in WOS dates between 1986 and 2015 and visualizing and analysis of the scientific mapping.
    Methodology
    Using scientometrics approach, “Cybernetic*” keyword is searched as title or subject in WOS. Additionally, Pajak software is used to identify related subjects to cybernetics through designing scientific map using science overlay mapping. Also, mapping word co-occurrence of citation network of superior citing categories is done using V.O.S. Viewer.
    Results
    Cybernetics includes of 3 main clusters and 8 subject fields of computer science, management, engineering, electronic engineering, neuroscience, social sciences, physics, biology technology. Computer science is a core field having 7 groups and the strongest with highest impact among other disciplines. Management, computer science and artificial intelligence as well as electronic and electrical engineering are the most citing subjective categories. Two words of “system” and “approach” are the most used words in cyberneticl iterature.
    Conclusion
    The Cybernetics structure of 8 fields and 49 nodes reflects the fruitfulness of its network and wide area of interdisciplinary relationships. That is important for science policymakers to recognize new research trends.
    Keywords: Cybernetic, Science overlay mapping, Co-occurrence network, Interdisciplinary interactions, Scientific mapping