فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 112، زمستان 1396)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 112، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سخن نخست
  • احمد شعبانی، قاسم موحدیان صفحه 11
    هدف
    تشریح نظریه سطوح یکپارچه و کاربست آن در سازمان دهی دانش و طراحی نظام های بازیابی اطلاعات است.
    یافته ها
    رده بندی سطوح یکپارچه در نظام سازمان دهی دانش براساس موجودیت ها و پدیده ها صورت می گیرد. پدیده های جهان در فرانمای این رده بندی براساس توالی طبیعی سطوح یکپارچه فهرست می شوند؛ در اصطلاحنامه ها نیز می توان علاوه بر روابط اعم، اخص، و همبسته، روابط سلسله مراتبی جدیدی را برمبنای دیدگاه سطوح یکپارچه شناسایی کرد.
    نتیجه گیری
    سطوح دانش براساس نظریه سطوح یکپارچه قابل تشریح و تبیین است. کاربست نظریه های فلسفی و علمی مبنای مناسبی برای پژوهش بیشتر در حوزه سازمان دهی دانش فراهم می کند و افق های نوینی را فراروی مطالعات این حوزه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سطوح یکپارچه، رده بندی، اصطلاح نامه، سازمان دهی دانش
  • زهرا اباذری، مهدیه عسکری سرکله، شهرام شهبازی صفحه 31
    هدف
    آسیب شناسی منابع فارسی که به صورت انگلیسی نوشته می شوند در نظام جستجوی پایگاه های اطلاعاتی ایرانی.
    روش شناسی: با رویکرد ترکیبی از طریق دو روش تحلیل محتوا و پیمایش 30 نشریه علمی پژوهشی از سه حوزه وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد از سال 1384 تا 1394که یک شماره از آنها دارای منابع انگلیسی نویسی شده بودند انتخاب و با مطالعه طولی و روش های آمار توصیفی داده های به دست آمده تحلیل شد.
    یافته ها
    اشکال های اساسی در زمینه انگلیسی نویسی (فینگلیش) در چهار مقوله نام و نام خانوادگی، عنوان مقاله، سال نشر، و عنوان نشریه اتفاق می افتد. عمده مشکلات ناشی از اشتباه نوشتن نام و نام خانوادگی، تبدیل کردن سال شمسی به میلادی و ترجمه ناقص عنوان مقالات، و کوته نوشت عنوان مجلات است.
    نتیجه گیری
    منابع انگلیسی نویسی شده فارسی سبب افزایش زمان بازیابی، کاهش دقت، نیافتن منبع اطلاعاتی، و کاهش ضریب تاثیر در پایگاه های اطلاعاتی ایرانی خواهند شد.
    کلیدواژگان: انگلیسی نویسی منابع فارسی، فینگلیش، بازیابی اطلاعات، پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان، شبکه استنادی
  • رسول زوارقی، افشین حمدی پور، سمیرا مرادی، شهروز نعمتی صفحه 55
    هدف
    بررسی مقوله ارتباط در فرایند اطلاع یابی براساس نظریه تغییر بنیادین در فضای مجازی است.
    روش شناسی: با رویکر کیفی و استفاده از نظریه زمینه ای داده های مورد نیاز گردآوری شد. برای سنجش نظریه، جامعه آماری از میان دانشجویان کارشناسی دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه تبریز و با روش گلوله برفی نمونه گیری شد. برای تحلیل داده ها نیز نرم افزار مکس کیو.دی.ای. بهره برداری گردید.
    یافته ها
    پس از سه مرحله کدگذاری باز، محوری، و انتخابی 9 طبقه مفهومی مرتبط به مقوله ارتباط در فرایند اطلاع یابی در بستر فضای مجازی شناسایی شد. این طبقات مفهومی عبارت اند از: ظرفیت و ویژگی های فضای مجازی در راستای برقراری ارتباط، شبکه ارتباطی دانشجویان به هنگام اطلاع یابی در فضای مجازی، تاثیر فضای مجازی بر میزان اعتماد دانشجویان، نحوه به اشتراک گذاری اطلاعات شخصی در فضای مجازی، چگونگی به اشتراک گذاری احساسات درونی در فضای مجازی، تاثیر فضای مجازی بر میزان تمایل به انجام کارهای مشارکتی، نحوه استفاده از بستر فضای مجازی در انجام کارهای مشارکتی، نحوه حل مسئله به صورت تیمی در فضای مجازی، و نحوه مواجهه با دیدگاه های متنوع.
    نتیجه گیری
    دانشجویان برای اطلاع یابی علاقه مند به استفاده از ظرفیت های ارتباطی فضای مجازی هستند؛ اما با چالش ها و مخاطرات آن آشنایی کامل ندارند.
    کلیدواژگان: فرایند اطلاع یابی، ارتباط، نظریه تغییر بنیادین، رفتار اطلاع یابی، دانشجویان، فضای مجازی
  • شیما مرادی، المیرا جنوی، حمید کاظمی صفحه 75
    هدف
    مطالعه تطبیقی سوء رفتار علمی در برخی کشورهای مورد اتهام شامل ایران، عربستان، ترکیه، مصر، فلسطین اشغالی، هند، پاکستان، امریکا، چین، ژاپن، کره جنوبی، سوئد، و فرانسه است.
    روش شناسی: تمامی پژوهش های کشورهای مذکور که از 2010 تا 2017 در پایگاه وب علوم (وب آو ساینس) نمایه و سپس به دلیل سوء رفتار علمی سلب اعتبار شده اند استخراج و به عنوان جامعه پژوهش انتخاب شدند. در این پیمایش تحلیلی با روش مقایسه ای و با رویکرد علم سنجی وضعیت مقالات سلب اعتبارشده برخی کشورهای مورد اتهام، از حیث میزان همکاری با کشورهای دیگر، دوره زمانی، میزان استنادهی ، انواع بدرفتاری های علمی به تفکیک کشورها، رشته ها، و حوزه های علمی بررسی گردید.
    یافته ها
    بیشترین نوع سوء رفتار علمی، سرقت علمی و متعلق به رشته های حوزه علوم پایه است. چین بیشترین مقالات سلب اعتبارشده در رشته ها و حوزه های مختلف علمی داراست. بیشترین مقاله سلب اعتبارشده مربوط به حوزه علوم پزشکی است.
    نتیجه گیری
    مقالات سلب اعتبارشده در سال های اخیر روند روبه رشدی داشته است. در مجموع، ایران، هند، و پاکستان بیشترین میزان سوء رفتار را نسبت به کل تولیدات علمی داشته اند.
    کلیدواژگان: بداخلاقی علمی، تقلب، دستکاری داده، جعل داده، ایران، کشورهای خاورمیانه
  • منیر کریمی چایجانی، نرگس نشاط، زهره میرحسینی صفحه 95
    هدف
    بررسی اینکه سازمان اسناد و کتابخانه ملی به عنوان نهادی فرهنگی تا چه حد به ملزومات دانش سازمانی توجه دارد و از نظر کارکنان تا چه حد استقرار حافظه سازمانی به منزله پایگاهی برای ذخیره، مستندسازی، و به کارگیری دانش ضرورت دارد.
    روش شناسی: این پیمایش با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته داده های مورد نیاز در زمینه های کسب دانش، اشتراک دانش، کاربرد دانش، و ذخیره دانش را جمع آوری کرد. جامعه آماری شامل 253 نفر از کارکنان با تحصیلات حداقل کارشناسی ارشد بودند که به صورت کل شمار نظرسنجی به عمل آمد، نهایتا 248 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روایی ابزار، صوری و محتوایی بوده و برای سنجش اعتبار ابزار نیز از آلفای کرونباخ استفاده شد که با توجه به ضریب 702/0 وضعیت گویه ها مناسب ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون کای اسکوئر بهره گرفته شد.
    یافته ها
    2/26% کارکنان (بالاترین سهم) اذعان داشته اند که اطلاعات مورد نیاز خود را از مسئول واحد و به صورت شفاهی کسب می کنند اما مایلند اطلاعات مورد نیاز را مستندشده و به صورت الکترونیکی دریافت کنند. تقریبا 100% کارکنان به اشتراک گذاری دانش و تجربیات را بیش از حد متوسط در روند بهتر کارها موثر دانسته اند و تمایل آنها به اشتراک دانش در حد بالا ارزیابی شده است. راهبردهای مدیریتی در این سازمان کمتر از حد متوسط کاربرد دانش و تجربیات پیشین را مورد حمایت قرار می دهد. بالاترین دلیل این امر، بی توجهی به جایگاه افراد باتجربه و دانش پیشین ذکر شده است. از نظر کارکنان، پیش نیازهای ذخیره و مستندسازی دانش و تجربیات در این سازمان بیش از حد متوسط مهیاست.
    نتیجه گیری
    با توجه به شرایط موجود، ایجاد نظام مدیریت حافظه سازمانی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ضروری است.
    کلیدواژگان: حافظه سازمانی، کسب دانش، اشتراک دانش، کاربست دانش، ذخیره دانش، سازمان اسناد و کتابخانه ملی
  • مرتضی نبی میبدی، سیروس علیدوستی، مریم نظری صفحه 113
    هدف
    معرفی استعاره شبکه اجتماعی حرفه ای تخصصی برای سازمان و نقش آن در شکل گیری الگوهای فکری کارکنان به عنوان بستری تازه برای ارتباطات سازمانی.
    روش شناسی: ابتدا مفاهیم شبکه های اجتماعی حرفه ای تخصصی با مطالعه یک شبکه ایرانی از این گونه شناسایی شدند. بر پایه مفاهیم به دست آمده و با پشتیبانی متون مرتبط نقش بسترساز این شبکه ها در مدیریت ارتباطات سازمانی تبیین گردید.
    یافته ها
    استعاره شبکه اجتماعی حرفه ای تخصصی، سازمان را الف) اجتماعی از افراد و گروه های تخصصی برای برقراری ارتباط حرفه ای؛ ب) محیطی مشارکتی برای ایجاد، سازمان د هی، و به اشتراک گذاری اطلاعات و دانش سازمانی؛ و پ) ابزاری برای ارائه خدمات شغلی و حرفه ای در راستای پشتیبانی از افراد و دانش آنها می بیند. شبکه های اجتماعی حرفه ای تخصصی الگوهای فکری سازمانی را به گونه ای دگرگون می سازند که افراد و دانش بتوانند نقش پررنگ تری در پیشبرد اهداف سازمانی ایفا کنند.
    نتیجه گیری
    نگاه به استعاره شبکه اجتماعی حرفه ای تخصصی برای سازمان بیش از آنکه مبتنی بر فناوری باشد بر مبنای یک توانمندساز با توانایی برپایی اجتماعی پویا و دانش محور استوار است؛ که در جهت تغییر بینش مدیران و کارکنان سازمانی به سوی سازمان هایی فرد/ دانش محور در حرکت است.
    کلیدواژگان: اجتماعی حرفه ای تخصصی، ارتباطات سازمانی، دانش سازمانی، استعاره های سازمانی
  • نعیمه بحرینی، مهدیه میرزابیگی، هاجر ستوده صفحه 129
    هدف
    مقایسه رفتار و راهبردهای مرور کاربران با سبک های شناختی متفاوت.
    روش شناسی: پیمایش حاضر با رویکرد مقایسه ای انجام شده است. نمونه، 90 دانشجوی کارشناسی داوطلب بود. از پرسشنامه پژوهشگرساخته برای گردآوری اطلاعات جمعیت شناختی و سنجش تجربه و از آزمون رایدینگ برای تعیین سبک شناختی آزمودنی ها استفاده شد. هر آزمودنی سه وظیفه را در دو وب سایت انجام داد و همه تعاملات ثبت و ذخیره شد.
    یافته ها
    از نظر رفتار مرور، کاربران مبتدی از دکمه برگشت بیشتر و تعداد پنجره های کمتری استفاده می کنند. بین کاربران کلامی- تصویری در رفتار جستجو تفاوتی وجود ندارد. اما سبک شناختی و تجربه کاربران بر استفاده از دکمه برگشت تاثیر داشته است. از نظر راهبرد مرور، کاربران باتجربه ساختاریافته تر جستجو می کنند. بین کاربران با سبک شناختی کلامی- تصویری تفاوتی در سبک مرور وجود ندارد. تعامل سبک شناختی و تجربه کاربران بر راهبرد مرور تاثیر دارد و کاربران مبتدی دارای سبک تصویری پراکنده تر و کاربران باتجربه دارای سبک تصویری ساختاریافته تر از دیگران مرور می کنند.
    نتیجه گیری
    توجه به رفتار و راهبردهای جستجو می تواند به ارائه ابزارهای پشتیبانی و ارتقای سطح تجربه کاربران کمک کند. بدین منظور می توان از دوره های آموزش سواد اطلاعاتی استفاده کرد و سامانه های تعاملی و چندرسانه ای ارائه نمود.
    کلیدواژگان: جستجوی مروری، رفتار کاربران، سبک های شناختی، تجربه جستجو، سبک کلامی، تصویری
  • یعقوب نوروزی، طاهره غلامی، نیره جعفری فر صفحه 147
    هدف
    شناسایی وضعیت کتابخانه های دیجیتالی ایران براساس مولفه های فدراسیون کتابخانه دیجیتالی پس از گذشت یک دهه.
    روش شناسی: پیمایش حاضر با رویکرد توصیفی انجام گرفت. جامعه آماری شامل 15 کتابخانه دیجیتالی منتخب در ایران بود. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه پژوهشگرساخته با ضریب پایایی 9/0 استفاده شد. پرسشنامه در 4 محور اصلی برگرفته از فدراسیون کتابخانه های دیجیتالی شامل نیروی انسانی، مجموعه، خدمات، و فناوری بود که مورد تایید 7 متخصص حوزه کتابخانه دیجیتالی قرار گرفت.
    یافته ها
    مشخص شد که در زمینه شاخص هایی همچون نشر الکترونیک و حق مولف مشکلاتی وجود دارد. کارشناسان نرم افزار، سخت افزار و شبکه، پشتیبانان فنی سایت و متخصص تبدیل منابع با کسب بالاترین رتبه (13/4 از 5 در طیف لیکرت)، پراهمیت ترین کارکنان کتابخانه های دیجیتالی ایران محسوب می شوند. هرچند مواردی مانند خدمات مرجع از راه دور با کسب پایین ترین رتبه (3 از 5) و آموزش دوره ای کارکنان و استفاده از برنامه نویس آشنا به نرم افزارهای کد منبع باز با کسب رتبه 27/3 از 5 و استفاده از حقوقدان در زمینه حق مولف با رتبه 6/2 از 5 چندان مورد توجه قرار نگرفته بود.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه مدیران، وضعیت کتابخانه های دیجیتالی ایران در محورهای مورد مطالعه مطلوب ارزیابی شده است؛ هرچند در این میان، به کارگیری کارشناسان فنی، برگزاری آموزش های حین خدمت، و توجه به مجموعه سازی دیجیتالی در بهبود وضعیت کتابخانه های دیجیتالی ایران بیش از سایر مولفه ها موثر تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی، ایران، دیدگاه مدیران، تحلیل وضعیت
  • معصومه رسولی، محمد نوریان صفحه 171
    هدف
    بررسی، تبیین، و اولویت بندی نیازهای آموزشی کتابداران کتابخانه ملی ج.ا. ایران در گروه های شغلی اطلاع رسانی، فراهم آوری و سازمان دهی اطلاعات و تحلیل شکاف بین وضع موجود و مطلوب.
    روش شناسی: در این پیمایش توصیفی با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته داده های مورد نیاز از میان 120 نفر کتابدار در سه گروه شغلی اطلاع رسانی، فراهم آوری، و سازمان دهی اطلاعات گردآوری شد. روایی پرسشنامه صوری و محتوایی بوده که با نظر متخصصان تایید شد. پایایی به دست آمده از طریق آلفای کرونباخ نیز درجه بالایی را نشان داد. نتایج با آمار توصیفی و استنباطی تحلیل و نیازها اولویت بندی گردید.
    یافته ها
    در اکثر مهارت ها بین میانگین وضع موجود و مطلوب تفاوت معناداری مشاهده شد. در گروه اطلاع رسانی 30 نیاز فوری و 5 نیاز مستمر؛ در فراهم آوری 3 نیاز فوری و 20 نیاز مستمر؛ و در گروه سازمان دهی اطلاعات نیز 11 نیاز فوری و 8 نیاز مستمر شناسایی شد. بخش اطلاع رسانی با (5/45%) بیشترین نیاز به آموزش مهارت های شغلی را داشته است و گروه های فراهم آوری با (9/29%) و سازمان دهی اطلاعات با (7/24%) به ترتیب اولویت های دوم و سوم را به خود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    علی رغم اینکه اغلب پاسخ دهندگان با بیشتر مهارت ها آشنایی زیادی داشته اند، برخی مهارت ها را مجددا در زمره نیاز آموزشی ذکر کرده اند. لذا چنین به نظر می رسد که از نظر آنان مهارت هایشان قدیمی شده و کفاف نیازهای زمان حال را نمی دهد؛ یا اینکه آموزش های داده شده به آنها کافی نبوده است که مایلند مجددا آموزش ببینند. به همین دلیل، شایسته است نیازهای آموزشی کارکنان به طور مستمر و کیفی و با توجه به پیشرفت فناوری مورد توجه و بازآموزی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کتابداران، نیازسنجی آموزشی، کتابخانه ملی ج، ا، ایران
  • وحید توسلی، حبیب الله عظیمی صفحه 193
    هدف
    شناخت کانون ها و آداب کتابت نسخه های خطی خراسان بزرگ در دوره های تیموری و صفوی که از مهم ترین کانون های کتابت و استنساخ در ادوار مختلف تاریخی ایران است.
    روش شناسی: به روش سندی کتابخانه ای و نسخه پژوهی، انجامه (رقم کاتب)45000 نسخه خطی فهرست شده در کتابخانه آستان قدس رضوی، نسخه هایی که محل و تاریخ کتابت آنها در خراسان بزرگ و در دوره های تیموری و صفوی بود شناسایی شد که شامل 44 نسخه خطی گردید. سپس براساس هدف و محل کانون های کتابت و استنساخ خراسان بزرگ ویژگی های مربوطه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان جامعه مورد بررسی تعداد 28 نسخه (64%) مربوط به کانون دانشمندان، همچنین 10 نسخه (23%) مربوط به کانون دیوانی، و 6 نسخه (13%) مربوط به کانون وراقان بود. در کانون دانشمندان حاشیه نویسی 89% و تصحیح92%؛ در کانون دیوانی زیبانویسی 90% و کیفیت خط (عالی و ممتاز) 70% و تزیینات 80%؛ و در کانون وراقان زیبانویسی 67%، کیفیت خط (خوش) 67%، و غلط املایی 100% دیده شده است.
    نتیجه گیری
    با مطالعه ویژگی ها و آداب کتابت هر کانون می توان به اهداف، علل شکل گیری، و محل کتابت نسخ پی برد.
    کلیدواژگان: استنساخ، تیموریان، صفویان، خراسان بزرگ، نسخه خطی، کتابت، تاریخ، نسخه نویسی
  • گزارش
|
  • A. Shabani, G. Movahedian Page 11
    Purpose
    To describe theory of integrative levels and apply it in knowledge organization and design of information retrieval tools.
    Results
    Integrative levels in knowledge organization are organized by entities and phenomena. World phenomena in this classification scheme are organized by natural order of integrative levels. It is also possible to recognize new hierarchical relations between terms based on theory of integrative levels in thesauri in addition to basic relationships (NT, BT, and RT).
    Conclusion
    Knowledge levels can be explained and described by the theory of integrated levels. The field of knowledge organization suffers from lack of theoretical foundations thus applying scientific and philosophical theories provides opportunities for further research and opens new horizons in knowledge organizations’ studies.
    Keywords: Integrative levels, Classification, Thesaurus, Levels of organization
  • Z. Abazari, M. Askari Sarkaleh, S. Shahbazi Page 31
    Purpose
    To investigate Persian references of Persian articles transliterated into Latin available in Iranian journal databases.
    Methodology
    Content analysis and survey among 30 selected journals of Iran Ministry of Science, Research and Technology, Ministry of Health and Medical Education and Islamic Azad University between 2005 and 2015. Only issues having references transliterated into Latin were studied and analysed using descriptive statistics.
    Results
    Mistakes in transliteration into Latin are seen in writing name and family name, article title, date of publication and journal name. The wrong transliteration of author names, mistakes in converting dates from Solar to Georgian calendar, incomplete article title and wrong abbreviations of journal title are the main mistakes.
    Conclusion
    Transliteration of Persian references into Latin causes increase in retrieval time, less accuracy, failure in finding the resources and reduction of impact factor in Iranian journal databases.
    Keywords: Finglish Persian sources, search for resources, network search, network citation impact factor
  • R. Zavaraqi, A. Hamdipour, S. Moradi, S. Nemati Page 55
    Purpose
    Toinvestigate communication category in information-seeking process based on Radical Change Theory.
    Methodology
    Qualitative approach, grounded theory. Population consist of BA students in education and psychology faculty of university of Tabriz, selected using snowball sampling. Data analysed using MaxQDA software.
    Results
    Open, axial and selective coding revealed 9 conceptual categories related to communication in online information-seeking. The identified conceptual categories are capacity and characteristics of cyberspace as a medium of communication, students’ communication network while seeking information in cyberspace, the effect of cyberspace on students’ trust, the way of sharing personal information in cyberspace, the way of sharing inner feeling in cyberspace, the effect of cyberspace on willingness to do collaborative works, the way of applying cyberspace in collaborative works, problem-solving ways in cyberspace as a team and the way of encountering with variant point-of-views.
    Conclusion
    Students are interested in communicative capacities of cyberspace in their information-seeking process. Although, they do not properly know its challenges and risks.
    Keywords: Information-Seeking process, Communication category in information-seeking, Radical Change Theory, Information-seeking behaviour of students
  • S. Moradi, E. Janavi, H. Kazemi Page 75
    Purpose
    A comparative study of scientific misconduct in some countries, including Iran, Saudi Arabia, Turkey, Egypt, Isreal, India, Pakistan, United States, China, Japan, South Korea, Sweden and France.
    Methodology
    All retracted articles indexed in Web of Science between 2010 and 2017 were selected. Using analytical approach and Scientometrics method, the status of retracted papers in terms of cooperation with other countries, disciplines, retraction date, citation rate and types of retraction by separation of countries, scientific categories and disciplines were studied.
    Results
    The top scientific misconduct was plagiarism and belonged to science branch fields. China had the most retracted papers in each discipline, domain and scientific category. The most retracted articles were written in Medical Sciences domain.
    Conclusion
    There is an upward trend in papers getting retracted in recent years. Overall, Iran, India and Pakistan had the most scientific misconduct in compare to their total scientific production.
    Keywords: Scientific misconduct, Fraud, Data manipulation, Data falsification, Iran, Middle East
  • M. Karimi Chaijani, N. Neshat, Z. Mirhosseini Page 95
    Purpose
    To explore the extent to which National Library and Archives of Iran (NLAI) as a cultural centre pay attention to organizational knowledge and staff take the creation of organizational memory as a database to store, authorize and utilize knowledge important.
    Methodology
    Using a self-designed questionnaire, data on attain, share, apply and store knowledge was gathered. The population consisted of 253 staffs with graduate degrees, all of which were surveyed and 248 filled questionnaires were analysed. Face and content validity were confirmed and Cronbach Alpha calculated as 0.702. Chi-square test was used.
    Results
    26.2% of staff affirmed that they acquire the required information verbally from the unit executer, however tend to have it documented and electronically. Almost everyone evaluated the effectiveness of knowledge and experience sharing in work processes above the average and their tendency toward sharing knowledge was high. Managerial strategies support the application of knowledge and experiences lower than average. The main reason is the negligence of skilled staff and organizational knowledge. In staff views, the requirements for knowledge and experience storage and authorization in NLAI is more than average ready.
    Conclusion
    It is necessary to create an organized system for storing organizational memory in NLAI.
    Keywords: Organizational memory, Knowledge attainment, Knowledge sharing, Knowledge storage, National Library, Archives of Iran
  • M. Nabi-Meybodi, S. Alidousti, M. Nazari Page 113
    Purpose
    To introduce the metaphor oforganization as a professional - specialized social network site (SNS) and explain its role in shaping staff’s paradigm as a new platform for organizational interactions.
    Methodology
    First the range of concepts involved in a professional – specialized SNS were identified by examining an Iranian network. Based on the concepts extracted and drawing on the evidence from the literature, the role of such networks as a platform for managing organizational communications explained.
    Results
    The metaphor of organization as a professional – specialized SNS views the organization as a) a community of specialized individuals and groups for establishing professional interactions; b) a collaborative environment for generating, organizing and sharing organizational information and knowledge; and c) a supportive tool for professional and job-related services.Professional – specialized SNSs can change the paradigms in an organization in a way that people and knowledge would play more important roles in achieving organizational goals.
    Keywords: Professional - specialized social network site (SNS)_Organizational communication_Organizational information_knowledge_Social network metaphor
  • N. Bahreyni, M. Mirzabeigi, H. Sotudeh Page 129
    Purpose
    To compare behaviour and browsing strategies of users with different cognitive styles.
    Methodology
    Comparative approach. Self-designed questionnaire employed to gather demographic information of 90 BA students and Riding's (1991) Cognitive Style Analysis to assess the cognitive styles. Each participant took three tasks in two websites. All the interactions were recorded for analysis.
    Results
    Regarding browsing, novice users make use of the back button more and open less windows. There were no differences between search behavior of verbal and imagery users. Using back button is influenced by cognitive style and experience of users; verbal, bimodal and imagery novice users respectively make more use of the back button. Regarding browsing strategies, experienced users apply a more structured strategy. There were no differences between verbal and imagery users in terms of browsing strategies. User’s cognitive style and experience effects on their browsing strategies such that novice imagery users browse disorderly and experienced imagery users more orderly.
    Conclusion
    Paying attention to users’ browsing strategies and behaviour can positively affect improvement of supportive tools and enhance user's skills and experience levels. Using of information literacy training courses and multimedia and interactive systems is recommended.
    Keywords: Browsing behaviour, Browsing strategies, Cognitive styles, Search experience, verbal-imagery cognitive style
  • Y. Norouzi, T. Gholami, N. Jafarifar Page 147
    Purpose
    To identify the current status of Iranian digital libraries after a decade based on the Digital Library Federation (DLF) criteria.
    Methodology
    This research is descriptive. The population consist of 15 selected digital libraries in Iran. Data collected using a self-designed questionnaire with reliability score of 9.0. The questionnaire consisted of four main categories including human resources, collections, services and technology being approved by 7 digital library experts.
    Results
    There are problems regarding electronic publishing and copyright. Software, hardware and network experts, website developers and experts in converting files were the most important staff in digital libraries having the highest score among all (mean rank of 4.13 out of 5). However, other factors such as remote reference service (mean rank of 3), periodical staff training and using of open source software developers (mean rank of 3.27) and acquiring a lawyer for the copyright matter (mean rank of 2.60) were not significant and got the lowest ranks.
    Conclusion
    The current status of Iranian digital libraries were evaluated desirable according to managers’ viewpoints. Hiring technical experts, holding mid-career training and digital collection development were the most influencing factors in improving digital libraries of Iran.
    Keywords: Digital library, Iran, Manager's viewpoints, Status analysis
  • M. Rasouli, M. Nourian Page 171
    Objective
    To review, clarify and prioritize the training needs of librarians of National Library and Archives of I.R.I in occupational groups of Information, Providing, Listing and Organizing.
    Method
    This research was applied and the used method was descriptive survey. Statistical population of this study consisted of 400 librarians of National Library and Archives and on the basis of Morgan standard tables, 120 people were randomly chosen as a sample from among the three occupational groups. For assessment of existing and desired capabilities and professional skills of librarians three questionnaire were used. The validity of questionnaire was confirmed by librarianship experts and reliability coefficient was accepted by using Cranach’s alpha. The results of study by using descriptive statistics (Frequency, percentage and mean) and inferential statistics (Kalmogorov-Smiranov Test, Paired Sample t test) were analyzed and eventually priorities were determined.
    Findings: occupational group of Information with %45.5 had the most needs and the groups of Providing with % 29.9 and Listing and Organizing with %24.7 had respectively the second and third priorities as educational needs. In the group of Information from the total of 35 skills , 30 skills were instantaneous need and 5 skills were Ongoing need. In the group of Providing from the total of 23 skills , 3 skills were instantaneous need and 20 skills were Ongoing need and in the group of Listing and Organizing , from the total of 22 skills , 11 skills were instantaneous need and 8 skills were Ongoing need.
    Conclusion
    The most basic step in developing the implementation of the training program, is proper implementation of the assessment process and using its outcome. Despite a large extent of the respondents was familiar with most skills, but they announced them as educational needs. Thus, it is worthy to be considered for retraining in case of deterioration of the current situation.
    Keywords: Librarians, Needs assessment, Needs prioritizing
  • V. Tavassoli, H. Azimi Page 193
    Purpose
    To recognize hubs and manners of inscription during Timurid and Safavid eras in Khorasan which is the most important hub for inscription and transcription throughout different historical eras in Iran.
    Methodology
    Desk and manuscript research. 45000 colophon (the scribe) of manuscripts being catalogued in Astan Quds Razavi library were searched, 44 of which have been written in Khorasan and during Timurid and Safavid eras. The selected manuscripts were analysed based on their inscription hubs and features.
    Results
    Twenty-eight 28 (64%) manuscripts were related to scholars’ hubs, 10 (23%) to ministerial and 6 (13%) to binding hubs. In scholar hub, writing annotation (89%) and correction (92%) are seen; in ministerial hub, calligraphy (90%) and handwriting quality (supreme and excellent) (70%) and ornaments (80%); and in binding hub, calligraphy (67%) and handwriting quality (good) (67%) and misspelling (100%) are seen.
    Conclusion
    Studying inscription characteristics of each hub helps in discovering goals and reasons for writing and the location of each manuscript.
    Keywords: Transcription hubs, Timurid era, Safavid era, Khorasan, Manuscript, Inscription, History, Transcription