فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 116، زمستان 1397)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 116، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رسول سعادت*، احمد شعبانی، عاصفه عاصمی، مظفر چشمه سهرابی صفحات 7-26
    هدف
    آشنایی با مفهوم رده بندی های مردمی، نقاط قوت و ضعف آنها، و پیشنهاد در راستای بهره گیری از نقاط قوت رده بندی های مردمی برای تقویت نظام های سازماندهی دانش.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر از نوع کتابخانه ای است که در آن، ادبیات حوزه رده بندی های مردمی و پژوهش های انجام شده در این زمینه مرور و تحلیل شده است.
    نتیجه گیری
    رده بندی های مردمی و نظام های سازماندهی دانش حرفه ای (مانند اصطلاح نامه ها، هستی شناسی ها، و طرح های رده بندی) هریک نقاط قوت و ضعفی دارند که تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف نیازمند مطالعات جدی در این زمینه است. با تکیه بر نقاط قوت رده بندی های مردمی و کشف و تحلیل ساختار و الگوهای پنهان موجود در این رده بندی ها می توان برای تقویت و روزآمدسازی نظام های سازماندهی دانش حرفه ای عمل کرد.
    کلیدواژگان: رده بندی های مردمی (فوکسونومی)، برچسب های اجتماعی، نظام های سازماندهی دانش، بازنمون اطلاعات، نمایه سازی، بازیابی اطلاعات، وب 2
  • دلنشین دانایی مقدم*، حمیدرضا جمالی مهمویی، یزدان منصوریان، حسن رستگارپور صفحات 27-42
    هدف
    بررسی تفاوت میان درک خواندن کودکانی که کتاب داستانی واقعیت افزوده می خوانند با کودکانی که همان کتاب را به شکل سنتی می خوانند.
    روش شناسی
     با رویکرد کمی و با روش شبه آزمایشی به شکل میدانی و طرح آزمایشی پس آزمون با گروه کنترل انجام شده است. 34 کودک 7 تا 9 سال در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند و کتاب داستانی را با و بدون ابزار واقعیت افزوده خواندند، سپس با آنها مصاحبه شد. داده های پژوهش از طریق بازگویی داستان و پاسخ به پرسش های یادآوری، جمع آوری و نمره دهی شدند. درک خواندن کودکان از مجموع نمرات این دو به دست آمد. معنا داری تفاوت میان دو گروه آزمودنی با آزمون مان-ویتنی سنجیده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنا داری بین درک داستان میان کودکانی که کتاب واقعیت افزوده می خوانند با کودکانی که کتاب را به شیوه سنتی می خوانند دیده شد. کودکانی که کتاب را با محتوای افزوده می خوانند در بازگویی و یادآوری داستان بهتر بوده اند. در بیان موضوع و درونمایه داستان و صحنه پردازی تفاوت معناداری میان دو گروه دیده نشد. کودکان گروه آزمایش در پاسخ به پرسش های ضمنی موفق تر بوده اند.
    نتیجه گیری
    استفاده از محتوای چندرسانه ای مرتبط در کنار کتاب چاپی داستانی به تسهیل تبادل اطلاعات میان متن و خواننده، ساخت بهتر معنی، و درنتیجه درک بهتر متن منجر می شود.
    کلیدواژگان: کتاب واقعیت افزوده، کودکان، درک مطلب، درک خواندن، کتاب داستان
  • رضا مختارپور*، غلامرضا حیدری، رسول زوارقی، علیاکبر خاصه صفحات 43-62
    هدف
    بررسی ساختار فکری دانش در پژوهش های علم اطلاعات و دانش شناسی جهان برمبنای تحلیل دیدگاه صاحب نظران ایرانی این حوزه.
    روش شناسی
     این مطالعه با رویکرد کیفی و با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل محتوای کیفی با رویکرد قیاسی انجام شده است. درمجموع، 10 نفر از متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی ایران به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب و آرا و نظرات آنها تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل کیفی نتایج حاصل از مصاحبه با متخصصان موضوعی علم اطلاعات و دانش شناسی، به شناسایی 8 مقوله اصلی و 37 مقوله فرعی انجامید. یافته ها نشان داد ماهیت روش شناختی و بین رشته ای مطالعات علم سنجی سبب شده است پژوهش های این حوزه در مقایسه با سایر حوزه های زیرمجموعه علم اطلاعات و دانش شناسی ازنظر تعداد مدارک و استناد وضعیت بهتری داشته باشند. همچنین، نتایج تحلیل محتوای مصاحبه ها حاکی از آن است که روندهای موضوعی سال های اخیر در علم اطلاعات و دانش شناسی را می توان ذیل مقوله کلی «مطالعات اطلاعات» قرار داد.
    نتیجه گیری
    ماهیت بین رشته ای حوزه های مطالعاتی، نقش بسزایی در میزان تولیدات علمی و استنادهای دریافتی پژوهشگران آنها دارد. نتایج نشان داد آگاهی کشورها از ارتباط تنگاتنگ رشد علمی و توسعه اقتصادی، سرمایه گذاری همه جانبه بر ارتقای جایگاه علمی، اختصاص سهم درخور توجه از تولید ناخالص ملی به مباحث پژوهشی، و حمایت همه جانبه از طرح های پژوهشی در قالب اعطای پژوهانه، ازجمله مهم ترین عوامل تاثیرگذار در ساختار فکری دانش در علم اطلاعات و دانش شناسی هستند. طبق نتایج پژوهش حاضر، ضعف مبانی نظری و نوپابودن حوزه های مطالعاتی می تواند بر مقاله محوربودن آنها اثرگذار باشد؛ درحالی که حوزه هایی که مبانی نظری قوی تری دارند بیشتر به کتاب روی می آورند؛ زیرا کتاب ماهیت گذشته نگر دارد.
    کلیدواژگان: ساختار فکری دانش، تحلیل کیفی، علم اطلاعات و دانش شناسی، ایران
  • کلثوم خشت زر، مهدیه میرزابیگی* صفحات 63-76
    هدف
    شناخت تاثیر تجربه، جنسیت، و سطح پیچیدگی وظیفه بر گم گشتگی دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شیراز در جستجوی مروری.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع مقایسه ای است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه پژوهشگرساخته و نرم افزار کامتاسیا به منظور ثبت تراکنش های کاربران با وب است. با مشاهده چندین باره فایل های تصویری، داده های لازم استخراج شد. 100 دانشجوی تحصیلات تکمیلی داوطلب نمونه پژوهش بودند که دو وظیفه ساده و پیچیده را در ویکی پدیا از طریق جستجوی مروری انجام دادند.
    یافته ها
    سطح پیچیدگی وظیفه به تنهایی بر گم گشتگی کاربران تاثیر معناداری نداشت؛ اما در تعامل میان سطح پیچیدگی وظیفه با جنسیت، تفاوت ها معنادار بود؛ بدین صورت که در هر دو وظیفه ساده و پیچیده، کاربران زن گم گشتگی بیشتری را نسبت به مردان تجربه کردند. همچنین کاربران مرد با دشوارشدن وظیفه در دو سطح ساده و پیچیده، بیشتر دچار گم گشتگی شدند. علاوه بر این، آزمون تعامل وظیفه و تجربه بر سطح گم گشتگی نشان داد اثر تعاملی سطح پیچیدگی وظایف با تجربه آنها معنادار نبود. درنهایت، آزمون تعامل وظیفه با دو متغیر جنسیت و تجربه نشان داد اثرتعاملی سطح پیچیدگی وظایف با جنسیت و تجربه کاربران معنادار نیست.
    نتیجه گیری
    با توجه به شناخت اندک از تاثیر سطح پیچیدگی وظایف، جنسیت، و تجربه بر گم گشتگی در هنگام مرور وب، نتایج پژوهش حاضر می تواند به درک بهتر این مسئله و درنتیجه، نیاز به توجه آنها در فرایند مدل سازی و آموزش کاربران کمک کند.
    کلیدواژگان: جستجوی مروری، گم گشتگی، وب، ویکی پدیا، جنسیت، سطح پیچیدگی وظیفه، تجربه
  • رضا خانی پور، محبوبه قربانی*، سهیلا فعال صفحات 77-93
    هدف
    تعیین خط مشی برای انتخاب، ترجمه، و انتشار گزیده مقالات ایفلا در راستای اولویت های پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران.
    روش شناسی
    پژوهش از نوع کاربردی است و با روش تحلیل محتوای موضوعی و سپس ارزیابی مقایسه ای انجام شد. جامعه پژوهش455 مقاله ترجمه شده همایش های سالانه ایفلاست که بین سال های 2000تا 2015در گزیده مقالات ایفلا منتشرشده یا در دست انتشار است و نیز فهرست اولویت های پژوهشی سازمان که75 عنوان است. در مرحله گردآوری اطلاعات، عناوین و چکیده مقالات و عناوین اولویت های پژوهشی سازمان به شکل کلمه به کلمه تحلیل شد و فهرستی از مفاهیم موضوعی مقالات، استخراج شد. سپس، مفاهیم موضوعی استخراج شده با سرعنوان های موضوعی فارسی و اصطلاحنامه اصفا مستندسازی شد و موضوعات در مقوله های موضوعی لیزا دسته بندی شد. درنهایت، مقوله های موضوعی گزیده مقالات ایفلا با اولویت های پژوهشی سازمان مقایسه شد.
    یافته ها
    از میان مقوله های موضوعی اختصاص یافته به گزیده مقالات ایفلا، بیشترین فراوانی به «مواد کتابخانه ای» با 71 فراوانی (6/15%) و کمترین به «ساختمان کتابخانه» و «خواندن و سواد» با 4 فراوانی (88/0%) تعلق داشت. در اولویت های پژوهشی سازمان «مدیریت سازمان» با 17 فراوانی (23%) بیشترین و «کنترل کتاب شناختی»، «فناوری اطلاعات و ارتباطات»، و «خواندن و سواد» به طور مشترک با 1 فراوانی (1%) کمترین فراوانی را داشته اند. بیشترین درصد فراوانی پوشش موضوعی در گزیده مقالات ایفلا با 6/15% مربوط به «مواد کتابخانه ای» است؛ درحالی که در اولویت های پژوهشی «مدیریت سازمان» با 23% بیشترین درصد فراوانی را به خود اختصاص داده است. «مدیریت پیشینه ها» در هر دو جامعه پژوهشی فراوانی صفر داشت.
    نتیجه گیری
    گزیده مقالات ایفلا و اولویت های پژوهشی سازمان در مقوله های «کاربردها و کاربران کتابخانه»، «مواد کتابخانه ای»، «مدیریت سازمان»، و «دانش و یادگیری» بیشترین اختلاف فراوانی را دارند که نشان دهنده تفاوت پوشش موضوعی در آنهاست و باید در انتخاب مقالات برای ترجمه به این امر توجه شود.
    کلیدواژگان: ایفلا، تحلیل محتوا، گزیده مقالات ایفلا، مطالعات تطبیقی، اولویت های پژوهشی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
  • ویدا صیفوری*، فهیمه بابالحوائجی، فاطمه نوشینفرد، داریوش مطلبی صفحات 95-117
    هدف
    شناسایی میانگین تمایل به پرداخت کاربران برای خدمات کتابخانه های مرکزی دانشگاهی، عوامل موثر بر آن، و تخمین ارزش پولی کل خدمات کتابخانه ها از نظر کاربران.
    روش شناسی
     ازارزش گذاری مشروط به روش پیمایشی تحلیلی به شیوه دومرحله ای هکمن و فن اولویت های اظهارشده استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، کاربران کتابخانه های مرکزی اعم از دانشجویان، اعضای هیئت علمی، و کارکنان دانشگاه های زیرنظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند. با نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای، 10 کتابخانه مرکزی دانشگاهی انتخاب شد که با استفاده از فرمول میشل و کارسون در سطح 10%، حجم نمونه ای برابر با 854 نفر محاسبه شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه پژوهشگرساخته دو بعدی با 40 پرسش بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، رگرسیون خطی، لجستیک، و پروبیت استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج مرحله اول روش هکمن (الگوی پروبیت) نشان دهنده عوامل موثر بر احتمال وجود تمایل به پرداخت کاربران و مرحله دوم این روش (الگوی رگرسیونی خطی)، بیانگر عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت آنان است.بنابراین، براساس کشش وزنی متغیر درآمد، با فرض ثابت بودن سایر عوامل موثر، افزایش 1% در درآمد پاسخ گویان، احتمال پذیرش مبلغ پیشنهادی را بیش از 70% افزایش می دهد. کشش کل وزن داد ه شده متغیرهای مستقل انجام پژوهش، فرهنگ مطالعه و کتاب خوانی، محیط و امکانات رفاهی، و نحوه برخورد کتابداران با ثابت بودن سایر عوامل، یک درصد افزایش در متغیرهای ذکرشده، پذیرش تمایل به پرداخت کاربران را به ترتیب 301/0، 665/0، 84/0، و 129/0 افزایش می دهد.
    نتیجه گیری
    تفاوت معناداری در نتایج دو روش لاجیت و پروبیت خطی مشاهده نشد. از سوی دیگر، روش دومرحله ای هکمن باوجودی که می تواند میان عوامل موثر بر تمایل به پرداخت و میزان آن تمایز قایل شود، درمجموع تمایل به پرداخت را نسبت به دو روش دیگر به میزان کمتری برآورد کرد. ارزش پولی کل خدمات کتابخانه های مرکزی از نظر کاربران بررسی شده به میزان 125,072,789,113 ریال ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: اقتصادکتابخانه ها، کتابخانه های دانشگاهی، ارزش گذاری پولی، ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت
  • علی صادق زاده وایقان* صفحات 119-142
    هدف
    شناسایی شیوه های فراهم آوری نسخه های خطی در ایران، بررسی مشکلات این حوزه، و ارائه راهکارهایی برای حل مسئله.
    روش شناسی
     از روش کتابخانه ای به منظور مطالعه پژوهش های پیشین و نیز از شیوه ها و تجربیات کتابخانه های مهم در حوزه نسخه های خطی استفاده شده است.
    یافته ها
    خرید، وقف، اهداء، واگذاری (صندوق امانت)، دیجیتال سازی، و مبادله، مهم ترین شیوه های فراهم آوری نسخه های خطی است. بی توجهی مدیران، پراکندگی نسخه های خطی، کمبود اعتبارات مالی، وجود دلالان حرفه ای و تبلیغات دروغین آنها، مشکلات ارزیابی و کمبود کارشناس، نداشتن خط مشی و آیین نامه مدون و مصوب، موانع شرعی، و خطای راهبردی خریداران نسخ خطی از موانع و مشکلات عمده ذکر شده است. تاسیس مراکز رسمی برای مدیریت نسخه های خطی، تشکیل کمیته های فراهم آوری و ستاد خیرین، فعال کردن انجمن دست نوشته های کهن، سازماندهی مستقل مجموعه های اهدایی، راه اندازی صندوق امانت، و خدمات دیجیتال سازی در محل نگهداری نسخه ها، راهکارهای پیشنهادی برای رفع مشکلات است.
    نتیجه گیری
    ارتقای سطح آگاهی مردم به ویژه مجموعه داران؛ اهتمام تمامی دست اندرکاران فرهنگی بخش دولتی، عمومی، و خصوصی؛ کمک به حفظ نسخه های خطی مجموعه داران؛ و برنامه های تشویقی از مهم ترین مولفه ها برای نجات میراث مکتوب کشور است.
    کلیدواژگان: فراهم آوری، نسخه های خطی، اهدا، مجموعه سازی، وقف، صندوق امانت
  • سلیمان شفیعی*، محمود مرادی، حمید احمدی صفحات 143-155
    هدف
    تعیین سطح بلوغ، میزان آمادگی برای مدیریت دانش، و نیز شناسایی حوزه های نیازمند ابتکارات مدیریت دانش در کتابخانه های مرکزی و دانشکده ای دانشگاه رازی براساس چهارچوب مدیریت دانش سازمان بهره وری آسیایی.
    روش شناسی
     پژوهش حاضر کاربردی است و به روش پیمایشی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد سازمان بهره وری آسیایی بود. پایایی پرسشنامه نیز با توجه به مقدار ضریب آلفای کرونباخ، 9/0 محاسبه شد. جامعه پژوهش 31 نفر بودند که 94 درصد آنان به پرسشنامه پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 23 استفاده شد. برای سنجش میانگین گروه های هفت گانه معیار از آزمون های همبستگی پیرسون، آزمون تی تک نمونه ای، و آزمون کلموگروف-اسمیرنوف و برای رتبه بندی گروه های معیار از آزمون غیرپارامتریک فریدمن بهره گرفته شد.
    یافته ها
    وضعیت مدیریت دانش در کتابخانه های مرکزی و دانشکده ای دانشگاه رازی در هفت گروه معیار پایین تر از چهارچوب مدیریت دانش سازمان بهره وری آسیایی قرار داشت. میزان آمادگی کتابخانه برای قبول مدیریت دانش در سطح آغاز ارزیابی شد. نتایج رتبه بندی گروه های معیار نیز نشان داد «فناوری اطلاعات» در بالاترین و «رهبری» در پایین ترین رتبه قرار دارد. رتبه بندی سایر گروه های معیار به ترتیب از بالا به پایین عبارت بودند از: «فرایندهای دانشی»، «نتایج مدیریت دانش»، «یادگیری و نوآوری»، «فرایند»، و «کارکنان».
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کتابخانه مرکزی در راستای اجرای مدیریت دانش باید نسبت به شناسایی حوزه های نیازمند ابتکارات مدیریت دانش، شناسایی نقاط قوت، و زمینه هایی که نیاز به بهبودی دارند اقدام کند. همچنین در قالب برنامه ای منظم و براساس پیشنهادهای برگرفته از نتایج پژوهش، به سمت دستیابی به سطوح بالاتر، یعنی توسعه و اجرای فراگیر مدیریت دانش، پالایش و ارزیابی پیوسته برنامه های مدیریت دانش، و بلوغ و فراگیرکردن مدیریت دانش گام بردارد.
    کلیدواژگان: بلوغ مدیریت دانش، چهارچوب سازمان بهره وری آسیایی، کتابخانه مرکزی، کتابخانه های دانشکده ای، دانشگاه رازی، APO
  • شهناز خادمی زاده*، صادق یاری، فرزانه قنادی نژاد صفحات 157-170
    هدف
    ارزیابی عملکرد کتابداران کتابخانه مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز به روش 360 درجه.
    روش شناسی
    این پیمایش از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی - تحلیلی است. مدیر، کتابداران، همکاران، و کاربران کتابخانه مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز جامعه آماری پژوهش بودند. هر کتابدار توسط مدیر، خود کتابدار، همکاران، و 375 نفر از کاربران کتابخانه براساس پرسشنامه ارزیابی شدند و سپس دیدگاه های آنها با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین وضعیت عملکرد کتابداران در شاخص مهارت های «دانش و معلومات حرفه ای» (31/4)، «اخلاقی- ارزشی» (02/4)، «شخصیتی» (94/3)، «عملکردی» (87/3)، و «ارتباطی» (85/3) بالاتر از حد متوسط بوده و مطلوب ارزیابی شده است.
    نتیجه گیری
    ارزیابی عملکرد کتابداران می تواند از عوامل اصلی پیشرفت کتابخانه ها باشد. بنابراین، ارزیابی کتابداران و شناخت آنها از خود به ارتقای کتابخانه می انجامد. ارزیابی کتابداران به روش 360 درجه یا ارزیابی گروهی می تواند روشی نوین برای ارزیابی کتابداران باشد.
    کلیدواژگان: کتابداران، کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز، بازخورد 360 درجه، روش های ارزیابی
  • هاجر ستوده، محمدحسن امیدی، زهرا یوسفی*، فرشاد خونجوش صفحات 171-192
    هدف
    بررسی اشتراک ساختاری دگرسنجه ها و استناد، درک و شناسایی سنجه های مشابه و ابعاد مختلف اثرگذاری آنها، و دسته بندی تجربی انواع دگرسنجه ها از طریق تفسیر و ترکیب منطقی شاخص ها.
    روش شناسی
    نمونه ای هدفمند از مقالات مجلات زیرمجموعه کتابخانه عمومی علم (پلاس) منتشرشده در سال های 2010 تا 2012 به روش تحلیل استنادی مطالعه و از روش تحلیل عاملی برای شناسایی اشتراک ساختاری میان سنجه های مختلف و دسته بندی آنها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی به استخراج مدلی متشکل از 3 گروه عاملی منجر شد که درمجموع، قادر به پیش بینی حدود 53 درصد از واریانس متغیر مکنون، یعنی «تاثیر بروندادهای پژوهشی» است. به نظر می رسد مدل تجربی به دست آمده با مدل نظری پیشنهادی «جانپینگ و هوکیانگ» انطباق دارد. نتایج نشان می دهد نوع تاثیر، گستره، و عمق آن در سه گروه شناسایی شده، متفاوت است. گروه نخست، «تاثیر در سطح دریافت»، گسترده ترین و در عین حال، کم عمق ترین تاثیر را نشان می دهد. این سطح را بیشتر می توان سطح «مصرف» نامید که لزوما به «استفاده» منجر نمی شود. در نقطه ای دیگر از این پیوستار تاثیر، سطح «تاثیر در سطح رسانه های اجتماعی» قرار دارد که بعد از مصرف، سطحی بالاتر از تعامل با متن را بازنمون می کند. این سطح به لحاظ گستره افراد، محدودتر؛ اما به لحاظ عمق تاثیر، قوی تر از سطح پیشین است. در قطب دیگر این پیوستار، «تاثیر در سطح کاربرد» قرار دارد که پس از مطالعه و تعامل عمیق تر با متن و گزینش آگاهانه آن روی می دهد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان دهنده توانمندی دگرسنجه ها در سنجش انواع اثرگذاری در گستره و عمق های متفاوت است. این نتایج می تواند از طریق شناسایی سرشت تاثیراتی که شاخص ها بازنمایی می کنند، شناخت روابط میان آنها، و غلبه بر تعدد و آشفتگی آنها در افزایش دقت ارزیابی پژوهش موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: آلتمتریکس، دگرسنجه ها، تحلیل استنادی، تاثیر پژوهش، شبکه های اجتماعی
  • معصومه نیک نیا * صفحات 193-198
|
  • R. Saadat *, A. Shabani, A. Asemi, M. Cheshmehsohrabi Pages 7-26
    Purpose
    This article aims to conceptualize the folksonomies, introduce their strengths and weaknesses, and suggest deployment of the strengths to enhance the professional knowledge organization systems.
    Methodology
    A library research used and the literature of folksonomies and related works reviewed and analyzed.
    Conclusion
    Folksonomies and professional knowledge organization systems (e.g. thesauri, ontologies, and classification schemes) have strengths and weaknesses which enhancement of strengths and elimination of weaknesses must be scrutinized. It must be relied on strengths of folksonomies and discovery and analysis of the latent structures and patterns embedded in folksonomies in order to enhance and update the professional knowledge organization systems.
    Keywords: Folksonomies, Social tags, Indexing, knowledge organization systems, Representation of information, information retrieval, Web 2
  • D. Danaei, Moghadam *, Hamid R. Jamali, Y. Mansourian, H. Rastegarpour Pages 27-42
    Purpose
    To compare the influence of augmented reality storybook and traditional storybook on children’s reading comprehension. Retelling and comprehension tests were employed to assess comprehension.
    Methodology
    Quantitative approach, quasi-experimental with post-test only design. 34 children aged 7 to 9 were randomly assigned to either experimental or control group and read the print storybook with and without a tablet. Data were gathered by interviewing with participants. Children retold the story and answered comprehension questions. Mann-Whitney test was used.
    Findings
    There was a significant difference between the control and the experimental groups in terms of overall reading comprehension. Children who experienced augmented storybook were better in retelling and answering comprehension questions. There were no significant difference between the groups in retelling theme and setting. Experimental group scored higher in answering implicit questions.
    Conclusion
    Presentation of related multimedia with the print storybook will result in better interaction between the reader and the text and helps in making meaning, and eventually improves the reading comprehension.
    Keywords: Augmented Reality, Augmented storybook, Children, Reading, Reading comprehension
  • R. Mokhtarpour *, G. Haidari, R. Zavaraqi, A. A. Khasseh Pages 43-62
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the intellectual structure of global research in Library and Information Science based on the analysis of the views of Iranian experts.
    Methodology
    In the present study, the semi-structured interview method was used to obtain the views of the Iranian specialized experts, and in order to evaluate the results of the interviews, a qualitative content analysis method was used with deductive approach. Considering the qualitative nature of the research, the use of purposeful sampling and snowball method ultimately led to the identification of 10 experts.
    Findings
    The qualitative analysis of the results of the interview with the experts of Library and Information Science led to the identification of 8 main categories and 37 sub categories. The findings showed that the methodological and interdisciplinary nature of research in scientometrics has led to its superiority over the other subsectors of Library and Information Science in terms of number of documents and number of citations. Also, the results of the content analysis of the interviews indicated that the recent trends in Library and Information Science can be summarized as a general category of "information studies".
    Conclusion
    The interdisciplinary nature of the study areas has a significant role in the amount of scientific publications and citations received by their researchers. The results showed that countries' awareness of the close relationship between scientific growth and economic development, comprehensive investment in promoting scientific status, the allocation of significant GDP contribution to research topics, and the comprehensive support of research projects in the form of grants Research is one of the most important factors influencing the intellectual structure of the field. According to the results of this study, the weakness of the theoretical bases and the native nature of study areas can affect their reliance on scientific papers; while areas with more powerful theoretical foundations are more likely to come into the book because of the retrospective nature of the book.
    Keywords: Knowledge intellectual structure, Qualitative analysis, Semi-structure interview
  • K. Kheshtzar, M. Mirzabeigi * Pages 63-76
    Purpose
    investigating the impact of experience, gender and complexity of task on predicting the disorientation  of graduate students at Shiraz University in browsing.
    Methodology
    This is an applied research with comparative approach. In order to collect data related to the users’ disorientation, the participants’ transaction log files in interaction with the website were recorded using the Camtasia Screen Recording Software, version8. User’ Experience and gender were collected using questionnaire. The population included all undergraduate students in Shiraz University and the sample consisted of 100 voluntary undergraduate students.
    Findings
     the complexity level of the task (simple or complex) alone has no significant effect on the level of users' disorientation. However, the interaction of the task complexity and the gender has a significant effect on users’ lost level; in both simple and complex tasks, the female users experienced disorientation more than males did. Moreover, with the increase in the complexity level of tasks, male users experienced more loss than female users. Moreover the interaction of the task complexity and the experience has no significant effect on users’ lost level. Finally the interaction of the task complexity, the experience and the gender has no significant impact on users’ lost level.
    Conclusion
    Due to the limited understanding of the role of task complexity, gender and experience on disorientation of the users during web browsing, the results of the present study appeared to be useful in better understanding of the factors influencing the users’ disorientation in browsing process and thereby the need to consider them in users modeling and training.
    Keywords: Disorientation, Web, Wikipedia, Gender, Task Complexity Level, Experience
  • R. Khanipour, M. Ghorbani *, S. Faal Pages 77-93
    Purpose
    Determine the policy for selecting, translating and publishing selected IFLA articles in line with research priorities of the organization. Methodology was content analysis and comparative evaluation. The research community of 455 articles between 2000 and 2015 selected IFLA articles and research priorities list of the organization includes 75 titles. First, the titles and abstracts of the research articles and research priorities of the organization were analyzed literally. Then the list of subject concepts extracted from the articles and priorities was documented with the subject headings of the Persian language and the ISFA thesaurus and classified in the subject categories of Lisa and their subject-oriented topics were compared together.
    Findings
    In the selection of IFLA articles, the highest frequency was related to the thematic category of library materials with a frequency of 71 (15.6%) and library and reading (literacy) categories with the frequency of 4 (0.81) had the lowest abundance. In the research priorities of the organization, the organization (management) with the frequency of 17 (23%) had the highest frequency and the categories of bibliographic control, information and communication technology, and reading (literacy) had the lowest frequency of one (1%).
    Conclusion
    IFLA Paper Selections and NLAI Research Priorities have the moste different frequencies in libraries applications and users, library materials, organization management, and knowledge and learning. This shows they have different subject coverage, so it is necessary to pay attention to select papers for translating.
    Keywords: Subject Analysis, IFLA Selected Papers, Research Priorities, National Library, Archives of IR of IRAN
  • V. Seifouri *, F. Babalhavaeji, F. N.Ooshinfard, D. M.Atlab Pages 95-117
    Purpose
    The purpose of this study is to identify the average willingness to pay for users for the services of central libraries and the factors affecting it and to estimate the monetary value of the entire library service for users.
    Methodology
    Contingent valuation using, analytical survey with Hackman's two -step, and the stated priorities have been used. The statistical population of the research is the users of central libraries, including students, faculty members and employees of the universities under the supervision of the Ministry of Science, Research and Technology. Using a two stage cluster sampling method, 10 central university colleges were selected. The sample size was calculated using the Michel and Carson formula at the level of 10% of 854 people. The data gathering tool was a two-dimensional researcher-made questionnaire with 40questions. Statistical analyzes were used for data analysis such as descriptive statistics, linear regression, Logistic and Probit.
    Findings
    The results of the first stage of the Heckman method (Probit pattern), Indicates the factors affecting the likelihood of paying users and the results of the second stage of this method (regression-linear model), Indicates the factors affecting the willingness to pay. Therefore, based on the variable of the income, if the other effective factors are constant, an increase of 1% in the income of respondents increases the probability of accepting the proposed amount by more than 70%. The total weight elasticity of independent research variables the culture of reading and reading, the environment and amenities, and librarians behavior, by proving other factors one percentage point increase in these variables is the acceptance of the willingness to pay users 301%, 665% , 84% , 129%.
    Conclusion
    No significant difference was observed in the results of the two methods of logit and linear Probit. On the other hand, Hekman's two-step approach, although it can be distinguished among the factors affecting the acceptance of the willingness to pay as well as the factors affecting its degree, In total, the willingness to pay was less than the other two methods. The monetary value of the total of the services of central libraries was estimated at the rate of 113,789,072,125 (one hundred and seventeen billion seven hundred and eighty-nine million seventy two thousand and twenty five Rials).
    Keywords: Economics libraries, Academic libraries, Monetary valuation, Conditional valuation, Willingness to pay
  • A. Sadeghzadeh * Pages 119-142
    Purpose
    The purpose of this study was to identify ways of providing manuscripts in Iran, and to offer solutions for solving the problems in this area.
    Methodology
    In this study, library method was used in order to studying previous researches and the methods and experiences of important libraries were used in the field of manuscripts.
    Findings
    Buy, dedication, donation, transfer (Trust Fund) and preparing manuscripts digitally and exchange are the most important methods for providing manuscripts. War, plunder, transport, government neglect and courtiers, scattered manuscripts, lack of funding, presence of professional dealers and auctioneers, false advertising of foreigners and their deceived factors within the country and exploiting foreign speculators, political and administrative problems, evaluation problems and lack of expert are barriers and problems of providing. Establishing Canters for Manuscripts management, forming providing committees and donor's staff, activating ancient manuscripts Community and staff scan Services of manuscripts are proposed solutions to the current problems.
    Conclusion
    Promoting people awareness especially collectors and dedication of all those involved in the governmental sector, public and private, to help preserve manuscripts collectors and incentive programs are important components to save the written heritage of the country.
    Keywords: providing, manuscripts, dedication, collecting, bequeath, Trustbox
  • S. Shafee *, M. Moradi, H. Ahmadi Pages 143-155
    Purpose
    Determining the level of maturity, the level of readiness for knowledge management, as well as identifying areas requiring knowledge management initiatives in central and faculties' libraries of Razi University based on the knowledge management framework of the Asian Productivity Organization.
    Methodology
    The research was conducted using a survey method. Data were collected using a questionnaire of Asian Productivity Organization. The reliability of the questionnaire was calculated 0.9, based on the mean value of Cronbach's alpha coefficient. The members of the research community were 31 people and 94% answered the questionnaire. Data was analyzed using SPSS version 23 software. Pearson correlation, T-test and Kolmogorov-Smirnov test were used to measure the mean of seven groups of criteria. Friedman's nonparametric test was used to rank the standard groups.
    Findings
    The knowledge management situation in central libraries and Razi universities was ranked in seven groups below the knowledge management framework of the Asian Productivity Organization. The readiness of the library for accepting knowledge management at the start level was evaluated. The results of ranking groups showed that IT was at the highest level and leadership in KM was at the lowest level. The ranking of other groups of criteria from top to bottom was: knowledge processes, knowledge management results, learning and innovation, process, and individuals.
    Conclusion
    It seems that the central library in the implementation of KM needs to identify areas that require knowledge management initiatives, identify strengths, and areas that need improvement. Also, in the form of a systematic program based on research suggestions, to reach the higher levels, i.e. comprehensive development of knowledge management, continuous refinement and evaluation of knowledge management programs, and maturity and knowledge management.
    Keywords: Maturity of knowledge management, Framework of Asian Productivity Organization, Central Library, Faculties, Razi University
  • S. Khademizadeh *, S. Yari, F. Gghanadinejad Pages 157-170
    Purpose
    The purpose of this study was to evaluate the performance of librarians of the central library of Shahid Chamran University of Ahvaz using a 360 degree method.
    Methodology
    This research, conducted by a survey method, is descriptive and analytical in terms of its purpose in terms of its purpose. The statistical population of the study consisted of managers, librarians, colleagues and users of the central library of Shahid Chamran University of Ahvaz. The methodology was that each librarian was assessed by the manager, the librarian himself, associates and 28 users, and their views were compared.
    Findings
    The results showed that librarians' performance status in the knowledge and professional knowledge skill index (4.14), skills Moral value-value (4.22), personality skills (3.94), functional skills (3.87) and communication skills (3.85) were higher than average and were evaluated as desirable.
    Conclusion
    Performance evaluation of librarians can be one of the main factors in the progress of libraries. Therefore, the evaluation of librarians and their recognition will lead to library upgrades. Assessing librarians by 360 degrees or group assessment can be a new way of evaluating librarians.
    Keywords: Librarians, Academic libraries, Shahid Chamran University of Ahvaz, 360 degree feedback, evaluation methods
  • H. Sotudeh, M. H. Omidi, Z. Yousefi *, F. Khunjush Pages 171-192
    Purpose
    By investigating the structural similarities between altmetric and citation indicators through factor analysis, the present study attempts to identify similar indicators and experimentally group them based on their impact dimensions.
    Methodolgoy
    Applying a citation analysis method, it concentrates on a purposive sample consisted of papers published in PLoS journals during 2010-2012.
    Findings
    The results of the factor analysis led to identification of a model consisted of 3 factors explaining 53 percent of the variance of the latent variable, i.e. “the impact of research outputs”. The experimental model seems to adhere to the theoretical model proposed by Junping & Houqiang (2015). According to the yielded model, the factors differ in terms of the kind, extent and depth of the impacts they explain. The first factor, called “impact at perception level”, implies the widest, though the most superficial, impact. The “perception level” can be considered as the “consumption” level that does not necessarily lead to “usage”. At another point of the impact continuum, there exists “impact at social media level” that is relatively higher in terms of the interaction between users and texts. The level is relatively more limited in terms of the quantity of users, but deeper in terms of the impact the related indicators may have. At the other extreme, one may find “the impact at usage level”, that is achieved after reading the texts, deeply interacting with and selecting them purposely.
    Conclusion
    The finding indicates the power of altmetrics in measuring different types of impact with different extents and depths. It helps understanding the nature of the impacts the indicators may represent and thereby help recognizing the association between the indicators and overcoming their multiplicity and chaos.
    Keywords: Altmetrics, Alternative metrics, Citation analysis, Research impact, Social networks
  • M. Niknia * Pages 193-198