فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 115، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی شقاقی صفحات 7-37
    هدف
    سنجش اعتبار پرسشنامه عوامل ساختاری اثرگذار بر سرقت علمی دانشجویان از نظر روایی محتوایی و سازه و پایایی.
    روش شناسی: از روش روایی‎سنجی محتوایی سه لایه برای بررسی روایی محتوایی، از رویکرد تحلیل عاملی تاییدی برای روایی سازه، و از روش دونیم کردن برای پایایی پرسشنامه استفاده شده‎ است. 10 تن از متخصصان علم اطلاعات، علوم اجتماعی، و علوم ارتباطات نمونه آماری برای بررسی محتوایی و 540 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه‎های جامع کشور (36 دانشگاه) نمونه جامعه آماری برای بررسی روایی سازه انتخاب شدند.
    یافته‎ها: روایی محتوایی در سه ‎لایه تایید شد. سازه‎های اصلی پرسشنامه (لایه یک) و سازه‎های فرعی و گویه‎های آن (لایه دو) براساس کدهای باز، محوری، و انتخابی یک پژوهش کیفی تنظیم شد. در لایه سوم، روایی محتوایی کل سوال‎ها با شاخص روایی محتوایی سی وی آی 875/0 محاسبه شد. روایی سازه نیز به روش مدل‎یابی معادلات ساختاری با نرم‎افزار لیزرل بررسی شد و هفت مدل اندازه‎گیری انعکاسی به تعداد سازه‎های اصلی پرسشنامه ارائه شد. ضریب پایایی پرسشنامه به روش دونیم کردن 855/0 محاسبه شد که پایایی مطلوبی را نشان می داد.
    نتیجه‎گیری: درمجموع، دو سازه فرعی "کثرت توجی هات" که با سوال های 45 و 46 و "اجتناب از افشاء" که با سوال های 74 و 75 سنجش می شد از عوامل تاثیرگذار بر سرقت علمی کنار گذاشته شد. همچنین، 10 سوال دیگر از سایر عوامل پذیرفته نشد و روی هم رفته 14 سوال از روایی سازه کنار گذاشته شد. درنهایت، پرسشنامه از 104 سوال به 90 سوال کاهش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: سرقت علمی، اخلاق اطلاعات، ساخت و اعتباریابی پرسشنامه، لیزرل، روایی سازه، روایی محتوایی، پایایی
  • غلامرضا حیدری، رسول زوارقی، رضا مختارپور ، علی اکبر خاصه صفحات 39-60
    هدف
    شناسایی الگوها و روندهای موضوعی مطالعات علم اطلاعات و دانش شناسی ایران و سیر تغییرات انجام شده در ساختار نظری این حوزه.
    روش شناسی: با استفاده از هم رخدادی کلیدواژه و با رویکرد مبتنی بر دیداری سازی حوزه دانش براساس کلیدواژه ها، ساختار فکری علم اطلاعات و دانش شناسی مطالعه شده است. جامعه پژوهش تمامی مقالات پژوهشی و مجموعه مقالات همایش هاست که در سال های 1970 تا 2016 از پژوهشگران ایران در مجلات علم اطلاعات و دانش شناسی منتشر و در وب گاه علوم نمایه شده است. برای تحلیل و دیداری سازی شبکه هم واژگانی مطالعات ایران نیز از نرم افزار سایت اسپیس استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل خوشه ایبه شناسایی 10 خوشه انجامید و درمجموع، مشخص شد کانون های اصلی پژوهش ذیل دو عنوان کلی "مطالعات سنجش علم" و "مطالعات اطلاعات" قرار گرفته اند که سهم هریک از این دو کانون پژوهش از کل خوشه های شناسایی شده به ترتیب، 4 و 5 خوشه است. بزرگ ترین خوشه برحسب تعداد گره ها، "مطالعات کاربران و نظام ها" و قدیمی ترین خوشه براساس میانگین سال تشکیل، "همکاری علمی" بود. نتایج تحلیل شاخص شکوفایی رخداد کلیدواژه ها نشان داد کلیدواژه های "اینترنت"، "وب جهان گستر"، "مطالعات کاربران"، و "موتورهای جستجو" به ترتیب، بیشترین توجه پژوهشگران علم اطلاعات و دانش شناسی را به خود جلب کرده اند و در زمره مباحث داغ رشته در بازه زمانی بررسی شده هستند.
    نتیجه گیری
    شبکه هم رخدادی کلیدواژه های مدارک علم اطلاعات و دانش شناسی ایران شبکه ای نوپاست؛ به طوری که از مجموع 257 گره حاضر در فرایند تحلیل، 71 گره در سال های 2000 تا 2009 واقع شده اند. ازجمله نکات درخور تامل در تحلیل گره های محوری شبکه هم رخدادی کلیدواژه ها، ثبت نکردن هرگونه نمره مرکزیت برای واژه "کتابخانه" است که نشان می دهد این واژه، باوجود برخورداری از فراوانی رخداد، نقش محوری خود را در مدارک علم اطلاعات و دانش شناسی ایران در این بازه زمانی از دست داده است.
    کلیدواژگان: روندهای موضوعی، دیداری سازی حوزه دانش، تحلیل هم واژگانی، علم اطلاعات و دانش شناسی، سایت اسپیس
  • معصومه نیک نیا ، حمیدرضا جمالی مهمویی، داریوش علیمحمدی صفحات 61-91
    هدف
    بررسی مسائل، چالش ها، و رویکردهای پیش روی سازماندهی اطلاعات حوزه میراث فرهنگی با تمرکز بر الگوی مرجع مفهومی سی داک و الگوهای هم خانواده آن.
    روش شناسی: پژوهش های حوزه الگو سازی اطلاعات میراث فرهنگی، به ویژه آثار مبتنی بر الگوی مرجع مفهومی سی داک و سایر الگوهای هم خانواده آن مرور شدند.
    یافته ها
    پژوهش های انبوه پیشین بر سودمندی دستاوردهایی تاکید داشته اند که هم گرایی کتابخانه ها، آرشیو ها، و موزه ها با یکدیگر برای ایجاد الگوهای همگون می تواند به بار آورد. بیشتر پژوهش ها، بر بررسی الگوی سی داک سی آر ام و پژوهش های چندی نیز بر الگوهای هم خانواده آن تمرکز کرده اند. پژوهش های فراوانی سعی کرده اند با گزارش طرح های عملیاتی، تجربیات حاصل از آنها را به اشتراک گذارند. بسیاری از پژوهش ها روش شناسی مشخصی، مطابق با متون علمی روش پژوهش، برای انجام طرح گزارش نکرده اند و همگی سعی در استفاده از ابزارهای وب معنایی داشته اند. ازجمله مهم ترین چالش های استفاده کنندگان الگوهای خانواده سی آر ام ، ابهام در تفسیر الگو و تعدد روش های پیاده سازی بیان شده است.
    نتیجه گیری
    نظر به بلوغ الگوی مرجع مفهومی سی داک، توجه به آموزش الگو به کاربران آن و ارائه راهنماهای مختلف در سطوح متفاوت برای بهره برداری بهینه به وسیله گروه علایق ویژه سی داک سی آر ام ضروری است.
    کلیدواژگان: میراث فرهنگی، الگو سازی، سازماندهی اطلاعات، باستان شناسی، الگوی مرجع مفهومی سی داک، الگوی سی آر ام آرکئو
  • محمد امین عرفان منش ، الهه حسینی، سحر حبیبی صفحات 93-111
    هدف
    تحلیل حدود 45 میلیون توییت مقاله های علمی به عنوان نمونه ای از قابلیت های آلتمتریکس برای تحلیل کلان داده ها در محیط وب اجتماعی.
    روش شناسی: با روش توصیفی و با استفاده از شاخص های آلتمتریک، تمامی 322, 828, 44 توییت و بازتوییت مربوط به بیش از 000, 764, 6 مقاله علمی ثبت شده تا زمان گردآوری داده ها در پایگاه آلتمتریک اکسپلورر مطالعه شد.
    یافته ها
    8/78% به اشتراک گذاری برون دادهای علمی در رسانه های اجتماعی متعلق به توییتر بوده است. مطالعه زمانی توییت مقاله های علمی نشان داد روند به اشتراک گذاری مقاله های علمی در توییتر به میزان چشمگیری رو به افزایش بوده است. بیشترین تعداد توییت مقاله های علمی به ترتیب مربوط به کاربرانی از امریکا، انگلستان، و استرالیا بوده است. همچنین، برون دادهای پژوهشی منتشرشده در مجله های علوم پزشکی و علوم میان رشته ای به میزان گسترده تری توییت شده اند.
    نتیجه گیری
    توییتر مهم ترین رسانه اجتماعی است که پژوهشگران برای به اشتراک گذاری برون دادهای پژوهشی خود از آن در سطح بین المللی استفاده می کنند و قابلیت های فراوانی برای مطالعه اثرگذاری اجتماعی پژوهش دارد.
    کلیدواژگان: آلتمتریکس، توییتر، توییت
  • احسان گرایی ، صبا سیامکی صفحات 113-129
    هدف
    تحلیل مقایسه ای روش های پژوهش و ابزار گردآوری داده ها در نشریات منتخب علم اطلاعات و دانش شناسی ایران.
    روش شناسی: داده های 943 مقاله از نشریات مطالعات ملی کتابداری و سازماندهی اطلاعات، تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی، و تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی به روش مشاهده اسنادی و تحلیل محتوا با کمک سیاهه وارسی در دو بازه زمانی 1384-1388 و 1389-1393 بررسی شده است.
    یافته ها
    روش پیمایشی و مروری پراستفاده ترین روش های پژوهش هستند. استفاده از روش مروری در پنج ساله دوم و پس از تغییر درجه علمی نشریات کاهش به نسبت زیاد داشته و میان دو بازه زمانی مدنظر تفاوت معنادار وجود داشته است. در پنج ساله نخست، مشاهده اسنادی و پرسشنامه پرکاربردترین ابزارهای گردآوری داده ها بوده است. پس از تغییر درجه علمی نشریات، کاربرد مشاهده اسنادی کاهش به نسبت شدیدی داشته است. آزمون خی دو تفاوت معناداری را در میزان استفاده از ابزارهای گردآوری داده ها در دو مقطع زمانی ذکرشده نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    تغییر درجه علمی نشریات همراه با تحول در شیوه آموزش روش شناسی پژوهش در علم اطلاعات و دانش شناسی می تواند زمینه ساز نوآوری و تنوع روش شناختی در پژوهش های رشته شود.
    کلیدواژگان: علم اطلاعات و دانش شناسی، روش شناسی پژوهش، مطالعه مقایسه ای، ایران
  • حسین منصوری صفحات 131-151
    هدف
    سنجش سرمایه فکری کتابخانه های دانشگاهی براساس مدل بونتیس و ارتباط آن با عملکرد سازمانی.
    روش شناسی: پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی از نوع کمی است که با دو پرسشنامه سرمایه فکری و عملکرد سازمانی از تمامی مدیران و کارکنان کتابخانه های دانشگاه های دولتی و آزاد اسلامی شهرهای اصفهان، بندرعباس، و یزد نظرسنجی شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با فن تحلیل عاملی با استفاده از آزمون های کولموگرف-اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون، برابری واریانس ها، لون، و مقایسه میانگین ها به کمک نرم افزار اس پی اس اس22 انجام شد.
    یافته ها
    سرمایه فکری از دیدگاه مدیران و کارکنان کتابخانه های منتخب مطلوب بود. از میان ابعاد سه گانه سرمایه فکری، فقط بعد "سرمایه ساختاری" در کتابخانه ها وضعیت چندان مناسبی نداشت. سرمایه فکری و مولفه های تشکیل دهنده آن (سرمایه مشتری، سرمایه انسانی، و سرمایه ساختاری) با عملکرد سازمانی کتابخانه ها ارتباط مثبت و معناداری داشت. همچنین، نتایج یافته ها بر یکسان بودن دیدگاه های مدیران و کارکنان درباره سرمایه فکری دلالت داشت.
    نتیجه گیری
    مسئولان و متولیان دانشگاه ها و مراکز آموزشی با سرمایه گذاری و مدیریت سرمایه فکری می توانند شاهد ارتقای هرچه بیشتر عملکرد سازمانی در کتابخانه ها باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه مشتری، عملکرد سازمانی، کتابخانه دانشگاهی
  • هادی شریف مقدم، انیس میری *، مریم سلامی صفحات 153-171
    هدف

    بررسی زمینه ها، موانع، الزامات، و عوامل تاثیرگذار بر فعالیت اعضای هیئت علمی علم اطلاعات و دانش شناسی در شبکه های اجتماعی علمی.
    روش شناسی: پژوهش حاضر کیفی از نوع نظریه زمینه ای بود و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته فردی گردآوری شد. معیار اصلی پژوهشگر درباره تعداد مصاحبه ها رسیدن به اشباع نظری بود. تجزیه و تحلیل داده ها براساس تحلیل سه سطح کدگذاری اشتراوس و کوربین شامل کدگذاری باز، محوری، و انتخابی است که با استفاده از نرم افزار MAX QDA انجام شد.

    یافته ها

    از تحلیل داده ها 5 طبقه، 13 زیرطبقه، و 65 طبقه اولیه استخراج شد. مفهوم مرکزی پژوهش، با عنوان "جامعه پذیری علمی" شکل گرفت. "جامعه پذیری علمی" روح علمی نهفته در مناسبات اجتماعی را تداعی می کند که طی فرایند جامعه پذیری به اعضای جامعه منتقل می شود.

    نتیجه گیری

    فعالیت در شبکه های اجتماعی علمی، روحیه علمی به اعضاء می دهد و بر عملکرد نهایی آنان تاثیر مثبت می گذارد. ایده های علمی در محیط های اجتماعی علمی به وجود می آیند و شبکه های اجتماعی علمی چنین محیطی را ایجاد می کنند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی علمی، اعضای هیئت علمی، جامعه پذیری علمی، نظریه زمینه ای
  • حمید کشاورز صفحات 173-197
    هدف
    بررسی جنبه های گوناگون مفهوم اعتبارسنجی اطلاعات وب در راستای آموزش و مهارت افزایی کاربران و کتابداران در پالایش کیفی اطلاعات و نیز معرفی رویکردهای پژوهشی بالقوه در این زمینه.
    روش شناسی: جستجوی کتاب شناختی و مطالعه در زمینه های پژوهشی رشته هایی مانند علم اطلاعات، روان شناسی، جامعه شناسی، و علوم رایانه.
    یافته ها
    مفهوم اعتبارسنجی اطلاعات وب از دو بعد اصلی قابلیت اعتماد و تخصص برخوردار بوده و مدل های گوناگونی درباره آن ارائه شده است. اجراکننده، محتوا، و طراحی سه موضوع مهم اعتبارسنجی اطلاعات وب هستند. ویژگی های کاربران، عوامل تاثیرگذار، چهارچوب های نظری عمده، و فرایند کلی اعتبارسنجی اطلاعات در محیط وب از مهم ترین موضوعات در این زمینه هستند. اعتبارسنجی اطلاعات وب فرایندی گام به گام و متشکل از مراحل گوناگون است که در مدل ها و پژوهش های مختلف به آن اشاره شده است.
    نتیجه گیری
    اعتبارسنجی اطلاعات وب، پژوهشی بین رشته ای و پیچیده است که نیازمند توجه جدی پژوهشگران از رشته های مختلف است. اما، برخلاف چنین اهمیتی، در زبان فارسی پژوهش ها و نگارش های فراوانی در این حوزه به دست نیامده است. محدودیت های نظری، کاربردی، روش شناختی، و جامعه آماری ازجمله محدودیت های اصلی در پژوهش های این حوزه هستند که پژوهشگران باید در رفع آنها و تدوین مدل های جامع تر و کاربردی تر بکوشند.
    کلیدواژه ها
    کلیدواژگان: اعتبار اطلاعات وب، اعتبارسنجی اطلاعات وب، آموزش کاربران، سواد وبی، ارزیابی اطلاعات وب
  • فاطمه نقیب، مهدیه میرزابیگی ، محبوبه البرزی صفحات 199-221
    هدف
    شناخت تفاوت رفتار جستجوی اطلاعات دانش آموزان دبیرستانی با توجه به تجربه و هوش فضایی آنها در وظایف ساده و پیچیده.
    روش شناسی: روش پژوهش کمی و از نوع مقایسه ای است. برای گرد آوری اطلاعات جمعیت شناختی و سنجش تجربه از پرسشنامه و برای گردآوری داده ها از روش مشاهده و تحلیل گزارش های تراکنش کاربران استفاده شد. از آزمون های اکستروم و همکاران (1976) نیز برای سنجش هوش فضایی بهره گرفته شد. جامعه آماری پژوهش 85 دانش آموز دختر (14 و 15 ساله) پایه هشتم و نهم دوره متوسطه مدرسه دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 1395-1396 بود. آزمودنی ها دو وظیفه کاری را در دو وب سایت آموزشی رشد و جستار جستجو کردند و اطلاعات مربوط به رفتار جستجوی آنان ثبت و ذخیره شد.
    یافته ها
    میانگین نمره چهار متغیر رفتار جستجوی اطلاعات، یعنی طول پرسش جستجو، فرمول بندی مجدد پرسش جستجو، صفحات نتایج مشاهده شده، و پیوندهای مشاهده شده در وظایف ساده کمتر از وظایف پیچیده بود. همچنین، دانش آموزان با هوش فضایی کم، میزان کمتری از این چهار متغیر را نسبت به دانش آموزان با هوش فضایی متوسط و بالا داشته اند. به عبارتی، میزان تعامل کاربران با هوش فضایی بالا و متوسط با وب سایت ها بیشتر بوده است.
    نتیجه گیری
    شناخت رفتار جستجوی اطلاعات دانش آموزان و عوامل موثر بر آن به طراحان سامانه های اطلاعاتی در طراحی وب سایت هایی متناسب با نیازهای این گروه کاربر با توجه به ویژگی های آنها کمک می کند. همچنین، می توان سامانه های بازیابی شخصی سازی شده با درنظرگرفتن ویژگی های شناختی مانند هوش فضایی ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: رفتار جستجوی اطلاعات، تجربه جستجو، هوش فضایی، دانش آموزان دبیرستانی
  • مریم خطیری ، رضا خانی پور صفحات 223-235
    هدف
    مقایسه میزان همگونی یا ناهمگونی عناصر اطلاعاتی فیپای الکترونیکی با فیپای چاپ شده در کتاب های کودکان و نوجوانان.
    روش شناسی: عناصر اطلاعاتی رکوردهای کتاب شناختی کتاب های کودکان نرم افزار رسا در کتابخانه ملی با عناصر اطلاعاتی فیپای چاپ شده در کتاب های کودکان و نوجوانان از 1387 تا 1392 به روش پیمایشی- تطبیقی و با کمک سیاهه وارسی مقایسه شدند.
    یافته ها
    بیشترین میزان همگونی به ترتیب، در عنصر اطلاعاتی انواع عنوان در بخش عنوان (8/97%) ، وضعیت نشر در بخش محل نشر (97%) ، مشخصات ظاهری و یادداشت در بخش شابک (96%) ، فهرست تحلیلی در بخش شماره دیویی (6/94%) ، و سرشناسه در بخش نام شخص (8/73%) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    میزان همگونی عناصر اطلاعاتی فیپای الکترونیکی و فیپای چاپ شده کتاب های کودکان به نسبت وضعیت مطلوبی دارد. ضروری است کتابخانه ملی ایران به فهرست نویسی کتاب های کودکان توجه ویژه ای داشته باشد. همچنین، در گروه فهرست نویسی کودکان، ضمن استفاده موثرتر از متخصصان موضوعی، لازم است به مسئله آموزش هدفمند و مستمر در این حوزه توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: عناصر اطلاعاتی کتاب شناختی، فیپای الکترونیکی، کتاب های کودکان و نوجوانان، کتابخانه ملی ایران
|
  • Mahdi Shaghaghi Pages 7-37
    Purpose
    The main aim of the research was to validate a questionnaire that had constructed on the basis of a qualitative research about structural factors affecting plagiarism in Iran, with content and construct validity measures and reliability scales.
    Methodology
    Three-layer method and CVI procedure were used for evaluating content validity of the questionnaire. Besides, confirmatory factor analysis was used for evaluating construct validity of the tool. Then, split-half method was used for evaluating reliability of the questionnaire. SPSS and LISREL software were used for the analysis. Sample of study was graduate students of central universities of all provinces in Iran (n=540) that selected by means of multi-stage cluster sampling method and systematic method in each selected cluster.
    Findings: results showed that on the basis of three step evaluation method and Content Validity Index (CVI) of the questionnaire was 0.875, content validity of the questionnaire was acceptable. Then, 7 reflective measurement models were offered for construct validity evaluation. Two secondary factor and 14 questions were eliminated from questionnaire because of their unacceptable output measures of tvalue, path coefficient and R2. Reliability measure of the tool estimated 0.855 (> 0.7).
    Conclusion
    Two peripheral factors namely “frequency of justifications” (with questions 44 & 45) and “avoidance of disclosure” (with questions 74 & 75) understood as unacceptable factors affecting plagiarism. 10 questions from other factors recognized as unacceptable and in total, 14 questions were eliminated and the questionnaire was reduced to 90 questions.
    Keywords: Plagiarism, Information ethics, Confirmatory factor analysis, Questionnaire, Construct validity, Content validity, Reliability
  • G. Haidari, R. Zavaraqi, R. Mokhtarpour, A. A. Khasseh Pages 39-60
    Purpose
    To identify the patterns and trends of the Iranian LIS Studies and the changes made in the Intellectual structure of this field.
    Methodology
    Using the keyword co-occurrence method and the knowledge Domain Visualization approach, the intellectual structure of LIS has been studied. The research community is all research papers and articles of conferences that have been published by Iranian researchers in the period from 1970 to 2016 in the LIS journals and indexed on the WOS. Citespace software was used to map and analyze the network of Iranian studies.
    Findings: Cluster analysis led to the identification of 10 clusters. Overall, it was found that the main focal points of the research are two general titles of "science studies" and "information studies", where the share of each of these two research centers from all identified clusters was 4, 5 Cluster. The largest cluster, according to the number of nodes, was "User Studies and Systems" and the oldest cluster based on the average year of formation, "scientific collaboration." The results of the analysis of the keywords burstness, "Internet", "World Wide Web", "User studies" and "Search engines" respectively, have attracted the most attention of the researchers of information science and science and are among the hot topics in the time series investigated.
    Conclusion
    The network of the key words of Iran LIS studies is immature; so that from the total of 257 nodes present in the analysis process, 71 nodes were located between 2000 and 2009. One of the important points in reflecting on the analysis of the central nodes of the keyword network is related to the low centrality scores of the word “library” in spite of having high occurrence frequency; which may be interpreted as the reduction of pivotal role of this concept in the LIS literature
    Keywords: Thematic trends, Knowledge domain Visualization, co-word analysis, library, Information science, Citespace
  • M. Niknia, H. R. Jamali Mahmuei, D. Alimohammadi Pages 61-91
    Purpose
    Aims at investigating the issues, challenges, and approaches to organizing of cultural heritage information, focuses on the CIDOC CRM and its family models.
    Methodology
    Cultural heritage information modeling research projects, especially the works based on CIDOC CRM and its other family models were reviewed.
    Findings: Previous studies on the usefulness of achievements have emphasized the convergence of libraries, archives, and museums with each other to create homogeneous models. Most of them have focused on the study of the CIDOC CRM and several studies have focused on its family models. Many studies have tried to share their experiences by reporting practical plans. From the viewpoint of classical research methodologies, many others have not reported a specific methodology for carrying out the projects, and all have tried to use semantic web tools. One of the most important challenges for users of CIDOC CRM family models was the ambiguity in the interpretation of the model and the multiplicity of implementation methods.
    Conclusion
    Considering the maturity of the CIDOC CRM, attention to teaching the model to users and providing different guides at different levels for optimal utilization by the special interest group of CIDOC CRM are necessary
    Keywords: Cultural heritage, Modelling, Information organization, Archaeology, CIDOC CRM, CRMarchaeo
  • M.A. Erfanmanesh, E. Hosseini, S. Habibi Pages 93-111
    Purpose
    A considerable amount of scholarly articles are disseminated on Twitter. The current research aims to analyze the dissemination of around 45 million tweets of scientific papers as a sample of altmetric capabilities in big data analysis on social web.
    Methodology
    The current study is an applied research in terms of objectives while it is a descriptive and survey in terms of data analysis and conducted using altmetric indicators. Research sample consisted of all 44,828,322 tweets and retweets of more than 676,400 papers obtained from Altmetric Explorer at the time of data collection in November 2017.
    Findings: Results of the study revealed that %78.8 of all mentions of scientific papers in social web were on Twitter. Temporal investigation of tweets showed a considerable increase in the number of scientific papers which have been shared on Twitter during the time under consideration. The highest share of tweets and the most number of tweeters were found to be from the United States, The UK and Australia. Moreover, research output published in medical science as well as multidisciplinary sciences journals were tweeted more frequently than other research areas.
    Conclusion
    Twitter has been identified as the most important social media platform and altmetric source for sharing of research output. It has a large potential to measure the social impact of scientific output.
    Keywords: Altmetrics, Twitter, Tweets
  • E. Geraei, S. Siamaki Pages 113-129
    Purpose
    research methods have an important role in organizing efforts and scientific studies. For this reason, many researcher to analyze the methodology of the research, evolution and development in KIS. Therefore, the purpose of this study is a comparative analysis of research methods and data collection tools in selected KIS journals in Iran.
    Methodology
    This study was conducted using content analysis method. The data collection technique was checklist and document observation. The study population included 943 articles published in National Studies on Librarianship and Information Organization (NASTINFO), Research on Information Science and Public Libraries and Journal of Academic Librarianship and Information Research during 2005-2014.
    Findings: The findings showed that survey and literature review methods were the most popular methods used by researcher. Using review method had a relatively sharp decline in the second five-year period. After changing the degree of scientific journals, the research method significantly different between the two periods. The most common technique for data collection was questionnaire and document observation in first five-year period. Using document observation technique had a relatively sharp decline in the second five-year period. After changing the degree of scientific journals, the data collection technique significantly different between the two periods
    Conclusion
    This study is one of the first studies using a systematic methodological classification to compare methodological changes in KIS journals in Iran. The degree change of scientific journals along with a transformation in education of research methodology in KIS can to help an innovation and diversity in the research field
    Keywords: Knowledge, information science, Research methodology, Comparative study, Iran
  • H. Mansoori Pages 131-151
    Purpose
    The main objective of this research is to measure the Intellectual Capital of Academic Libraries based on the Bontis’s model and its relationship with organizatinal performance.
    Methodology
    Data collection tool was based on intellectual capital questionnaire and organizational performance was designed to confirm the validity (content and structure) and the reliability has been used. In this regard, techniques for analyzing data from factor analysis and tests Kolmogorov-Smirnov Test (K-S), T-Test, Pearson correlation test, equal variances, Levene, and the test statistic to compare the SPSS 22.0 software was used.
    Findings: The results show that "intellectual capital" from the perspective of managers and staff of selected state universities is Desirable. Other research findings indicate that the three dimensions of intellectual capital, the situation of "structural capital" in the library of the condition is very Favorable. Other findings also suggest that the relationship between intellectual capital and its constituent components (customer capital, human capital and structural capital) is positively and significantly with the corporate library. Also, the results imply that managers and employees have the same views about intellectual capital.
    Conclusion
    Administrators of these sites to promote investment and management of intellectual capital can be seen more and more libraries are in organizational performance
    Keywords: Intellectual Capital, Human Capital, Structural Capital, Customer Capital, organizational performance, academic library
  • H. Sharif Moghaddam, A. Miri, M. Salami Pages 153-171

     

    Purpose

    The present article is devised to determine the fields, requirements, barriers, and factors affecting on the activity of faculty of knowledge and information science in scientific social networks.

    Methodology

    Approach of research, this qualitative study was grounded theory. The main method of data collection was a semi-structured interview. Data analysis is based on the analysis of three levels of Strauss and Corbin coding that includes coding, coding, and coding, and using MAX QDA software. The sampling was carried out in a targeted way and the main criterion of the researcher regarding the number of interviews was to reach theoretical saturation.
    Findings: analysis of the data leads to the extraction of the 5 main categories 13 sub floors and 65 classes.

    Conclusion

    The central concept of research, called "scientific socialization", was formed. Scientific socialization brings the scientific spirit of social relations that passes through the process of socialization to members of the community

    Keywords: Scientific social networks, Faculty members, Scientific socialization, Grounded theory
  • H. Keshavarz Pages 173-197
    Purpose
    the current paper aims to develop a literature-dependent conceptualization of web credibility evaluation as a consequence of increasing number and variety of web information accessible to web users and librarians and also to show potential related research backgrounds.
    Methodology
    searching bibliographic databases and studying related literature in such research areas as Information Science, Psychology, Sociology and Computer Science.
    Findings: credibility evaluation is consists of two main components including trustworthiness and expertise. Operator, content and design are the three basic issues of web information credibility. Users’ characteristics, influential factors, theoretical frameworks and the overall credibility evaluation process are subjects of high importance in this regard. The credibility evaluation is a process incorporating different stages and phases.
    Conclusion
    The findings showed that the credibility evaluation is a concept with different and multiple dimensions and components suitable for users, designers and policymakers to take them into consideration in design and evaluation of web resources.
    Keywords: web information credibility, information credibility evaluation, user instruction, web literacy, web information evaluation
  • F. naghib, M. Mirzabeigi, M. Alborzi Pages 199-221
     
    Purpose
    This research aims to identify the difference in the information searching behavior of high school students regarding to their experience and spatial intelligence in simple and complex tasks.
    Methodology
    This is a fundamental research following a comparative research design, A questionnaire was used to collect demographic information and measure the experience. Also, the method of view and analysis of users' transaction reports was another tool for gathering data. To measure spatial intelligence, Ekstrom, French, Harman and Durman (1976) Tests were used. the population of research consisted of 90 female students (14 and 15 years old) of the 8th and 9th grades who studied in the school of Shiraz University. Participants searched two search tasks on Roshd and Jostar educational websites, and the findings of their searching behavior were recorded.
    Findings: The results of the study showed that average of four variables of the searching behavior including the query length, the reformulation, the result pages and the links in the simple tasks, were less than the complex ones. Also, students with low spatial intelligence have a lower average of these four variables than medium and high school students. In other words, users with medium and high spatial intelligence had more interaction with websites.
    Conclustion: Investigating the information searching behavior of students and it's affecting factors help information systems' designers to design websites that are compatible with users' needs according to their features. Also, personalized retrieval systems can be create which cognitive features such as spatial intelligence were considered
    Keywords: Information searching behavior, Searching experience, spatial intelligence, high school students
  • M. Khatiri, R. Khanipour Pages 223-235
    Purpose
    Comparing the homogeneity/heterogeneity rate of information elements of electronic and print FIPA in books published for children in National Library and Archives of I.R of IRAN
    Methodology
    expressive software agents bibliographic records of children and adolescent's books in the National Library since 1387 to 1392 with data elements CIP published in children and adolescents books were compared in comparative survey method. The checklist was used to collect the data.
    Findings: The most homogenous title information element (title) with % 97/8 , in publishing the information element was 97% in the place of publication, 96% in part of the physical description and note and the ISBN, 94/6 percent in the analytical part of DDC numbers, and 73/8 percent in the heading section (name of person).
    Conclusion
    The standardization of data elements of electronic CIP and published CIP of children's books is fairly in good condition. Iran's National Library will be attentive to cataloging children books. Also in Children Cataloging group, the more effective use of subject specialists needs more attention paid to the issue of targeted and continuous training in this area.
    Keywords: Bibliographic data elements, ECIP, Children's published books, National Library of Iran