فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 38 (زمستان 1384)

فصلنامه قبسات
پیاپی 38 (زمستان 1384)

  • 244 صفحه، بهای روی جلد: 11,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/03/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله استاد جعفر سبحانی صفحه 5
    این مقاله بر آن است که دین الاهی مخصوصا شریعت اسلام را از منظر عقلانی مورد بررسی قرار دهد که آیا آموزه های شریعت اسلام کاملا تعبدی است و هر گونه خردورزی و تحلیل عقلانی در باب شریعت اسلام ممنوع است و صرفا باید به آن ها ایمان آورد یا این که بین عقلانیت و شریعت اسلام رابطه تنگاتنگی وجود دارد و بسیاری از آموزه های آن قابل تفسیر عقلی است؟
    مولف عقیده دارد که عقلانیت شعار تمامی شریعت های الاهی مخصوصا آیین خاتم است و همچنین دین با دانش، همسویی دارد ودر قرآن معارف حتی توحید همراه با دلیل و عقلانیت مطرح شده است. در روایت اسلامی نیز به تبع قرآن، ما شاهد این همسویی عقلانیت با آموزه های دین می باشیم. مولف در ادامه، تاریخ تفکیک عقلانیت از دین را مورد بررسی قرار می دهد و خاستگاه این تفکیک را عصر جاهلیت و حکومت امویان و حتی حکومت عباسیان و مسیحیت می داند. در پایان چنین نگرشی را مخالف آموزه های قرآنی و روایی می داند.
    کلیدواژگان: عقلانیت، الاهیات فلسفی، دین، شریعت اسلامی، تفکیک عقل از دین، تعبد، قرآن، برهان و استدلال عقلانی
  • علی اکبر رشاد صفحه 21
    در روزگار ما، پرسش های جدید بسیاری، در باب امهات مسائل دین، اکتشاف قضایای دین، و نیز درباره معرفت دینی، پدید آمده است. پاسخ گویی به این پرسش ها، نیازمند بسط نوفهمی و نوآوری در ساحات چهارگانه «تفهم»، «مفاهیم»، «تفهیم» و «تحقق» دین است. تاسیس و تنسیق «فلسفه دین»، «منطق کشف دین»، و «فلسفه معرفت دینی»، از مبرم ترین مصادیق نوآوری علمی در حوزه دین پژوهی و دینداری است.
    محقق محترم، در پی شش سال تلاش و تامل علمی، برای کشف/ فهم دین، به دستگاه روشگانی جامعی دست یافته است که آن را «منطق اکتشاف گزاره ها و آموزه های دینی» نامیده است؛ همچنین با تفطن به ضرورت مطالعه فرانگر/ عقلانی معرفت دینی؛ وی دانش دیگری را با عنوان «فلسفه معرفت دینی»، پیشنهاد می کند. از آن جا که مولف مقاله، معتقد است: به دلیل این که فیلسوفان دین، نوعا ادیان محقق و نه منزل را موضوع فلسفه دین می انگارند، فلسفه دین مطلق، ممکن نیست، لهذا بر ضرورت تاسیس فلسفه دین (اسلامی) انگشت تاکید می نهد. مولف، در این مقاله، سعی کرده است ضمن شرح ضرورت تاسیس و ذکر تعاریف و غایت و رسالت دانش های پیشگفته، ترابط و تمایز، و نسبت و مناسبات آنها را با یکدیگر تبیین نماید.
    قبسات، از نقد و نظرات علمی ارباب فضل، در باب مدعیات مقاله، استقبال می کند.
    کلیدواژگان: نوفهمی دینی، دانش دینی، فهم دین، مبانی کشف دین، دین پژوهی، فلسفه دین، منطق اکتشاف دین، فلسفه معرفت دینی
  • علی ربانی گلپایگانی صفحه 53
    تحول در علم کلام-همانند علوم دیگر- به صورت کمی و کیفی رخ داده است. یعنی هم مسایل کلامی به تدریج افزایش یافته است و هم در مبانی، روش ها و نگرش های کلامی تحولاتی پدید آمده است. این تحولات در دنیای جدید ویژگی هایی دارد که بدان جهت با نام «کلام جدید» شناخته شده است و از آن در برابر کلام قدیم یا سنتی یاد می شود. خاستگاه این تحول و تجدد جهان غرب پس از عصر رنسانس ودر دوران مدرنیته و پست مدرنیته است. تحولاتی که در عرصه های مختلف فلسفی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی رخ داد الاهیات مسیحی را با چالش های جدی روبرو کرد و عکس العمل های متفاوت متکلمان مسیحی را برانگیخت. گروهی از آنان با روش هایی متفاوت برآن شدند تا از طریق بازنگری آموزه های دینی و تبیین آنها متناسب با فضای فکری و فرهنگی جدید دین را به گونه ای عرضه کنند که برای بشر جدید قابل فهم و پذیرش باشد و بدین صورت الاهیات جدید مسیحی پدید آمد. شلایرماخر، رودلف بولتمان و پل تیلیش از جمله متکلمان جدید مسیحی اند که هر یک روش و نگرش ویژه ای را در الاهیات مسیحی مطرح ساختند.
    تحولات جدید در عرصه فرهنگ، سیاست، فلسفه، و دیگر شئون جامعه بشری به تدریج به جهان اسلام راه یافت و چالش های مشابهی را در برابر کلام اسلامی مطرح ساخت و عکس العمل های متفاوت متکلمان اسلامی را برانگیخت. گروهی به این دلیل که این تحولات ریشه در جهان غرب و عالم مسیحیت دارد آن ها را نامشروع دانسته و هرگونه بحث و گفت وگوی علمی در این باره را ناروا انگاشته اند. گروهی دیگر با این توجیه که این تحولات محصول رشد علمی و فکری بشر جدید است یک پارچگی آنان را پذیرفته و بر آن شدند تا آموزه های دینی را بر اساس آنها تفسیر کنند و اگر قابل تفسیر نبود آنها را کنار بگذارند. عده ای دیگر روش التقاط را برگزیدند. اما نخبگانی چون علامه طباطبایی و استاد مطهری بر آن شدند تا ضمن ارج نهادن به این تحولات مثبت در عرضه دانش تجربی مسایل سیاسی و اجتماعی کاستی های فلسفی و کلامی غرب را برملا سازند و بابهره گیری از مبانی فلسفی و کلامی اسلامی راهی معتدل و معقول را فراروی بشر جدید قرار دهند تا ضمن بهره مندی از مزایای علمی و سیاسی جدید حریم دین و آموزه های اصیل و حیاتی را پاس دارد و علم و دین، تخصص و تعهد، پیشرفت و معنویت، دنیا و آخرت را در کنار یک دیگر بنشانند.
    کلیدواژگان: الاهیات اسلامی، الاهیات مسیحی، کلام سنتی، کلام جدید، تحول و تجدد
  • محمد محمدرضایی صفحه 75
    در این مقاله، نسبت بین علم کلام و اخلاق مورد بررسی قرار می گیرد. در ابتدا تعریفی ازعلم کلام و اخلاق ارائه شده است: علم کلام عبارت است از تبیین، اثبات و دفاع برهانی و عقلی از عقاید دینی و اخلاق عبارت است؛ احکامی که عقل عملی در باب حسن و قبح افعال و بایدها و نبایدهای رفتار آدمی صادر می کند. سپس دو دیدگاه در باب نسبت علم کلام و اخلاق مختصرا مورد اشاره قرار گرفته است. 1. علم کلام مقدم بر اخلاق است. 2. اخلاق مقدم بر علم کلام است در دیدگاه اول، ابتدا باید خدا و اوصاف او از طریق استدلال های عقلانی اثبات شود و سپس اخلاق به نظر آنان عبارت است از آنچه که خدا فرمان دهد، خوب و آنچه از آن نهی کند، بد می باشد. در ادامه، اشکالات و پاسخ طرفداران این دیدگاه مطرح شده است.
    در مورد نگرش دوم، ابتدا دیدگاه کانت، فیلسوف بزرگ آلمانی مطرح و سپس مورد نقد قرار گرفته است. در خاتمه دیدگاه متفکران اسلامی مطرح گردیده و این نکته اثبات شده است که گزاره های اخلاقی مقدم بر علم کلام است.
    کلیدواژگان: علم کلام، اخلاق، عقل نظری، خوب، بد، اوامر الاهی، نواهی الاهی، حسن و قبح، استدلال اخلاقی، خدا، استدلال عقلانی
  • محمدصفر جبرئیلی صفحه 89
    علم کلام مانند دیگر علوم سیر تحول و تطور خاص خود را دارد. بر همین اساس علمی تاریخمند است که به ارائه تصویر صحیحی از سیر تطور، بررسی تاریخی مسائل و مباحث آن نزد متکلمان در دوره ها و مراحل گوناگون تاریخ نیازمند است. متاسفانه این نکته مهم به طور معمول مورد غفلت متکلمان بوده است. اما ضرورت جدی آن در دهه های اخیر سبب شده است برخی به این مساله توجه بیشتر داشته، و حتی جزء مواد درسی برخی از مراکز تخصصی این رشته تحصیلی قرار گیرد.
    به همین جهت متکلمان امامیه به رغم برخورداری از وحدت هدف و امتیاز و ویژگی مشترک در عرضه مباحث کلام، رویکردهای متفاوتی داشته اند. ازجمله عوامل گزینش آن ها شرایط جغرافیایی و تاریخی است. گاهی در منطقه ای جغرافیایی و مقطعی تاریخی رویکردی مطرح بوده که در برهه و شرایط دیگری چنین نبوده است. نوشتار حاضر درصدد ارائه تصویر کلی از دوره های تاریخی کلام شیعی و معرفی اجمالی رویکردهای کلی متکلمان آن است.
    کلیدواژگان: تحول و تطور، تاریخمندی، نقل، عقل و فلسفه، نص گرایی، عقل گرایی تاویلی، خردگرایی فلسفی
  • محمدرضا کاشفی صفحه 113
    بدون شک در جامعه علمی اسلامی، بسیاری از فرقه ها کنار یک دیگر می زیسته، و با هم تبادل و تعامل فکری داشته اند؛ از این رو از گرایشی اثر پذیرفته یا بر نحله ای فکری اثر می گذاشتند. کلام شیعه که رویکرد و نظام معرفتی خاص است، از این امر مستثنا نبود؛ ولی این اثرگذاری و اثر پذیری بدان معنا نبود که کلام شیعه در بستر فکری فرقه کلامی خاص تولد یافته باشد و به صورت فراگیر و گسترده از مبانی گرفته تا رویکرد و روش و مسائل، از فرقه دیگری متاثر باشد.
    نوشتار حاضر مدعای پیش گفته را بررسیده، با تحلیل و تدلیل روشن می سازد که اولا کلام شیعه هرچند در مواردی از کلام اعتزال سود جسته، به هیچ وجه از آن تاثیر کلی و ژرف نپذیرفته است؛ افزون بر آن که بر آن اثر گذاشته. ثانیا کلام شیعه نه تنها از آرای کلامی غالیان آکنده نیست، بلکه در بسیاری از موارد به نقد و نفی آن ها همت گماشته است. ثالثا کلام شیعه اگرچه با برخی از آموزه های اعتقادی فرقه اسماعیلیه نزدیکی دارد، به صورت مبنایی و نیز رویکرد خاص خویش از آن متمایز است
    کلیدواژگان: کلام شیعه، کلام معتزله، غلو، اسماعیلیه، آموزه های اعتقادی، متکلمان، اثرگذاری و اثرپذیری
  • رمضان علی تبار فیروزجایی صفحه 155
    میان علوم گوناگون به ویژه در عرصه دین پژوهی، برخی علوم در عین این که عنوان مشخص و مستقلی دارند، از نظر موضوع یا روش، همچنین از لحاظ قلمرو، ارتباط تنگاتنگی به هم داشته تا جایی که برخی، آن ها را یک علم تلقی می کنند. در حوزه دین پژوهی، علومی نظیر علم کلام، فلسفه دین و الاهیات، از این امر مستثنا نیست و گاهی در تحقیقات و مباحث مربوط به آن ها خلط صورت می گیرد؛ از این رو در تحقیق حاضر سعی شده مرز میان این علوم تعیین، و نقاط افتراق و اشتراک آن ها نیز مشخص شود.
    برای تعیین قلمرو هر یک از این علوم، ابتدا، علم کلام و مسائل مرتبط با آن محوریت قرار گرفته و در ادامه، تشابه و تفاوت آن با الاهیات و فلسفه دین تبیین شده است. افزون بر این که در هر یک از علوم، تفاوت هر علم با زیر شاخه ها و زیر مجموعه های آن نیز مطرح شده است. برای تعیین قلمرو هر یک از این علوم، ابتدا، علم کلام و مسائل مرتبط با آن محوریت قرار گرفته و در ادامه، تشابه و تفاوت آن با الاهیات و فلسفه دین تبیین شده است. افزون بر این که در هر یک از علوم، تفاوت هر علم با زیر شاخه ها و زیر مجموعه های آن نیز مطرح شده است تلقی می کنند. در حوزه دین پژوهی، علومی نظیر علم کلام، فلسفه دین و الاهیات، از این امر مستثنا نیست و گاهی در تحقیقات و مباحث مربوط به آنها خلط صورت می گیرد؛ از این رو در تحقیق حاضر سعی شده مرز میان این علوم تعیین، و نقاط افتراق و اشتراک آنها نیز مشخص شود...
    کلیدواژگان: کلام، کلام جدید، فلسفه کلام، کلام فلسفی، فلسفه دین، الاهیات
  • سیدمحمدعلی دیباجی صفحه 185
    علم کلام از زمان آغاز تاکنون تحولات زیادی داشته است. سه مکتب مهم در این دانش، یعنی اعتزال، اشعریت و شیعه، بیش ترین بحث ها و مهمترین تحولات را در مقایسه با دیگر نحله ها درون خود داشته اند. نسبت میان فلسفه و کلام از جمله مباحثی است که درباره هر سه مکتب مطرح است. سوال اساسی در این باره این است که این سه مکتب از آغاز تا اوج فعالیت خود چه نسبتی با فلسفه داشتند؟ پرسش دقیق تر آن است که بگوییم: کلام اسلامی تا چه اندازه و چگونه از فلسفه بهره برد؟ و به عبارت دیگر چگونه ساختار فلسفی پیدا کرد؟
    در این مقاله ضمن پاسخ به سوالات بالا و بررسی فلسفی شدن هر سه مکتب کلامی، از این مطلب سخن به میان آمده است که ساختار فلسفی در کلام شیعه، برخلاف کلام اعتزال و اشعریت، تابع حکمت اندیشی است؛ این ساختار در کتاب الیاقوت نوبختی (قرن چهارم) برای نخستین بار ظاهر می شود و در کتاب تجرید الاعتقاد خواجه نصیرالدین طوسی (قرن هفتم) به کمال می رسد. حکمت اندیشی - که برگرفته از آموزه های قرآنی است - و امامت محوری، دو امتیاز مهم کلام شیعی، چه در حیات امامان معصوم و چه پس از دوران غیبت کبری، است و همان است که ساختار فلسفی این کلام را در آثاری چون تجرید الاعتقاد بوجود آورده است.
    کلیدواژگان: کلام اسلامی، مکتب ها کلامی (اشاعره، معتزله، شیعه)، ساختار فلسفی، حکمت، حکمت اندیشی، کلام فلسفی، وجودشناسی
  • صفرعلی جبرئیلی صفحه 209
    علم کلام علمی است صد در صد اسلامی، که ریشه در قرآن و حدیث دارد، در واقع عامل پیدایش مباحث و مسائل کلامی قرآن کریم، احادیث و روایات پیامبر اکرم و امامان اهل بیت بوده است، لذا تاریخ پیدایی کلام اسلامی به عصر پیامبر اکرم و زمان نزول قرآن کریم می رسد. هر چند برخی در صدد القای این نکته هستند که کلام اسلامی ریشه در کلام مسیحیت و یهودیت و هم چنین فلسفه یونان دارد. چرا که کلام اسلامی توسط معتزله آغاز شد آنان نیز متاثر از فلسفه یونان بودند.
    نوشتار حاضر در صدد رفع و دفع این انحرافات و بیان اصیل بودن کلام اسلامی است. چنان که گفته خواهد شد منکر تاثیرگزاری عوامل خارجی مانند فرهنگ های دینی و غیر دینی و فلسفه یونان و حتی شخصیت ها بر گسترش مباحث و مسائل کلامی نیست که از آن ها به زمینه ها یاد می کند ولی عوامل اولی و اصلی اثرگزار در کلام را برخاسته از متن اسلام می داند.
    کلیدواژگان: عوامل، زمینه ها، قرآن کریم، سنت و حدیث، فرهنگ، فلسفه و نهضت ترجمه
  • چکیده انگلیسی
    محمدعلی اسقایی صفحات 3-9
|
  • Ayatollah Jafar Sobhani Page 5
    This article is going to study the divine religions, especially the religion of Islam rationally. Are the Islamic doctrines completely nolens volens, and rationalization and rational analysis of any kind is forbidden, and we must only believe in them, or there is a close relation between rationality and Islam, and many of its doctrines are rationally interpretable? The author believes that rationality is the maxim of all divine religions, especially the religion of the Last Prophet. In addition, religion is compatible with science, and in the Qur’an, the teachings, even the Unity, is talked about rationally and reasonably. We see this compatibility of rationality and religious doctrines also in Hadith, following the Qur’an.The author, then, studies the historical background of the separation of rationality and religion. He believes that the origin of this separation is in the age of paganism and the period of the ruling of the Umayyads and even the Abassids, and Christianity. At the end, he asserts that such an approach is against the doctrines of the Quran and Hadith.
    Keywords: rationality, philosophical theology, religion, the religion of Islam, separation of reason, religion, devoutness, the Quran, rational demonstration, argument
  • Ali Akbar Rashad Page 21
    Nowadays many new questions have arisen on the most important problems of religion, the discovery of religious propositions, and on religious knowledge. To answer these questions, we need to expand our understanding and innovation in four aspects of ‘understanding’ ‘concepts’ ‘making others understand’ and ‘fulfilment’ of religion. The Establishment and arrangement of ‘the philosophy of religion’, ‘the logic of the discovery of religion’ and ‘the philosophy of religious knowledge’ are of the most necessary examples of scientific innovation in the realm of religious studies and devoutness. The honourable researcher has found a perfect methodical system, after an endeavour of six years’ scientific contemplation for the discovery (understanding) of religion, which he has called ‘the Logic of the Discovery of Religious Propositions and doctrines’. In addition, he suggests another area called ‘the Philosophy of Religious Knowledge’ concerning the necessity of the rational overall study of the religious knowledge. The author of the article emphasizes the necessity of the establishment of an (Islamic) philosophy of religion, as he believes that the philosophy of the absolute religion is impossible, for the simple reason that philosophers of religion think of the established religions, and not the revealed religions, as the subject- matter of the philosophy of religion. In this article, the author has tried to explain the connection, distinction and relation of these domains with one another, besides explaining the necessity of their establishment and suggesting their definitions, ends and missions. ‘Qabasat’ welcomes scientific criticism and opinions about the claims of the article.
    Keywords: religious reconsideration, religious knowledge, the understanding of religion, the foundations of the discovery of religion, religious studies, the philosophy of religion, the logic of the discovery of religion, philosophy of religious knowledge
  • Ali Rabbani Golpayegani Page 53
    Changes in theology, like other sciences, have occurred quantitatively and qualitatively, namely theological problems have gradually increased, as well as some changes that have occurred in foundations, methods and standpoints of theology. These changes have some specifications in the modern world, for the reason of which we know it as modern theology, contrasted with the old or traditional theology. These changes and modernity have their origins in the West after the Renaissance and the modern and post- modern eras. The changes that occurred in various aspects: philosophic, cultural, political and social, faced the Christian theology with some serious challenges, and caused the Christian theologists react differently. Some of them decided to present religion, using different methods, through considering religious doctrines and explaining them, appropriate to the modern spiritual and cultural atmosphere, so that the modern man could understand and accept it, and thus the modern theology was born. Friedrich Schleiermacher, Rudolf Bultmann and Paul Tillich were among the modern Christian theologists, who each presented a specific method and approach in the Christian theology.The new changes in the realm of culture, politics, philosophy, and other aspects of human society gradually entered the Muslim world and challenged the Islamic theology in the same way, and caused the Muslim theologists to react differently. Some argued that these changes have originated in the West, so they are illegitimate and it is not right to talk about and discuss them at all. Others decided to interpret the religious doctrines according to the changes, believing that the changes are the outcome of the intellectual and scientific development of modern man, and therefore are a part of them, and if the doctrines are not interpretable, put them aside. Some others chose eclecticism. However, some members of the intellectual elite such as Allamah (Savant) Tabatabaei and Master Motahhari chose to welcome these positive changes in the realm of empirical sciences and political and social problems and reveal the philosophical and theological shortcomings of the West. They chose to show the modern man a wise and moderate way, using the Islamic Philosophical and theological foundations. This approach helped them to guard the bounds of religion and true revelational doctrines, together with benefiting themselves of the modern scientific.
    Keywords: the Islamic theology, the Christian theology, traditional theology, modern theology, changes, modernity
  • Dr Mohammad Mohammad, Rezaei Page 75
    In this article, we study the relation of theology and ethics. At the beginning, we suggest some definitions of theology and ethics: theology is the science of explanation, proof and rational and demonstrative advocacy of religious beliefs. Ethics is the science of the judgements that the practical reason makes about the goodness and badness of human actions and what he must and what must not do. Then we talk briefly about two viewpoints on the relation of theology and ethics: 1.Theology is prior to ethics. 2. Ethics is prior to theology.In the first viewpoint, first we must prove the existence of God and his attributes through rational arguments. Then explain that from their point of view ethics is based on the dogma that whatever God commands is good and whatever He prohibits is bad. Next, we talk about the problems of this viewpoint and the answers by its supporters. In dealing with the second attitude, first we talk about the viewpoint of the great German philosopher Kant, and then criticize it. After that, we present the viewpoint of the Muslim thinkers and prove that ethical propositions are prior to theology.
    Keywords: theology, ethics, practical reason, theoretical reason, good, bad, divine orders, divine prohibitions, goodness, badness, God, ethical argument, rational argument
  • Mohammad Safar Jebraeili Page 89
    Theology, like other sciences and perhaps more, has its particular process of changes and developments. Therefore, it is a historically developed science and we need to study the history of its problems and topics according to what the theologists, in the different eras and stages of history, assert, in order to present a correct picture of its process of changes, although unfortunately theologists have neglected and lacked paying attention to this important point. However, in recent decades, the serious necessity of the problem has caused some to pay more attention to it, and even it has gone on the curriculum of some specialized centres of the course.For this reason, the Shiite theologists have had different approaches, which one of the factors of their choice has been the historical and geographical conditions, although they have benefited the same aim and have had the privilege of a common characteristic of presentation of theological topics. Sometimes there has been an approach in a geographical district and a historical era, that there has not been in other conditions and eras.The present article is going to present a general picture of the historical eras of the Shiite theology, and introduce briefly the general approaches of the Shiite theologists.
    Keywords: change, verification, being historically developed, quotation, reason, philosophy, textualism, rationalism, interpretative, philosophical rationalism
  • Mohammad Reza Kashefi Page 113
    There is no doubt that in the Islamic scientific community many sects lived together and had intellectual exchanges, so each of them influenced others or was influenced by them. The Shiite theology, as a distinct epistemic system and approach, was no different. However, this did not mean that the Shiite theology appeared on the intellectual base of a certain theological sect and was influenced, to a wide extent, by the foundations, approaches, methods and problems of the sect.In the present writing we study the above, and through analysis and ratiocination make it clear that firstly the Shiite theology, although has profited from the Mu’tazilite theology in some cases, has in no way been influenced by it thoroughly and profoundly; on the contrary it has influence it. Secondly the Shiite theology, not only is not full of theological opinions of the exaggerators, but also has criticized and disapproved of them in many cases. Thirdly, although the Shiite theology is close to some belief doctrines of the Ismaili sect, it is distinct from it fundamentally and for its particular approach.
    Keywords: the Shiite theology, the Mutazilite theology, exaggeration, the Ismailis, belief doctrines, theologists, influentiality, being influenceable
  • Ramazan Alitabar Firouzjaei Page 155
    Among various sciences, especially in the realm of religious studies, some have close relations from the aspects of subject- matter, method and domain, to the extent that some think of them as one science, although they each have a distinct and independent title. In the realm of religious studies, sciences such as theology, philosophy of religion and first philosophy are among these sciences and their topics are sometimes confused during researches. Therefore, in the present research I am trying to show the boundaries between these sciences, and their differences and similarities.To determine the domain of each of these sciences, first I discuss theology and its related problems. Then I explain the similarities and differences between this science, first philosophy and philosophy of religion. Moreover, in each of these sciences, we will present the differences between them and their subsets.
    Keywords: theology, modern theology, philosophy of theology, philosophical theology, philosophy of religion, first philosophy
  • Sayyed Mohammad Ali Dibaji Page 185
    Kalam have been changed supply from its begining to now in comparison to others, the three great schools of Kalam - means Motazeleh, Ashaereh and Shiieh - have had the most arguments and much important changings in their courses. One of the matters that concentrates in the three schools is the relationship between Kalam and philosophy. the basic question is this: what is the relation of them to philosophy? in the other words: in what method and how much the Kalam maked use of the philosophy? and, in what Kind the Kalam was philosophiaizd? The essay answers the questions and considers the procces evolution of Kalam. also discourses about the philosophical stracture of shiaeh's Kalam. that stracture in this school, opposite to others, based on theosophy -thinkings (Hekmat), which arised first in Alyaqout, a book of Ebrahim Nobakhti (4age) and perfectly in Tajridolateqad, of Nasiroddin Tosi (7 age) theosophy -thinking, the borrowed doctorin from Holly Quran, and Emamat -centeric are tow special attribut of the shiaeh Kalam, both in the living of Emam and in the disappearence of the twelfth Emam.
    Keywords: Islamic Kalam, Kalamic schools, (Motazeleh, Ashaereh, Shieh), philosophical stracture, Hekmat (Theosophy), Theosophy, thinking, philosophical Kalam Ontology
  • Safar Ali Jebraeili Page 209
    The Islamic theology is purely Islamic and originates from the Qur’an and Hadith. In fact, the factors of the appearance of its topics and problems are the great Qur’an, the Hadiths of the great Prophet and the Imams of the Household (p.b.u.th.). So the date of the appearance of the Islamic theology goes to the age of the Holy Prophet and the revelation of the Qur’an, although, some are trying to make us believe that the Islamic theology originates from the Christian and Jewish theology, and also from the Greek philosophy, because the Mu’tazilites started the Islamic theology, and they were influenced by the Greek philosophy.The present writing is trying to eliminate this deviation and explain the originality of the Islamic theology. Of course, as will be mentioned, the author does not deny the influence of the external factors such as religious and non- religious cultures, the Greek Philosophy and even the celebrities on the expansion of the Islamic theological topics and problems. He asserts that these factors are the ‘background’, but believes that the origin of the first and main influential factors in the Islamic theology is Islam itself.
    Keywords: factors, background, the holy Quran, tradition, Hadith, culture, philosophy, the Tr Muslim Theology