فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 42 (زمستان 1385)

فصلنامه قبسات
پیاپی 42 (زمستان 1385)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 12,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدابوالفضل رضوی صفحه 5
    هرچند تاریخ نگاری اسلامی هم زمان با تکوین تمدن اسلامی به سرعت رو به رشد نهاد، اما پویایی و رشد فلسفی چندانی نداشت. در بهترین حالت با رویکردی کلامی و با روشی متاثر از قاعده علوم حدیث و رجال بررسی می شد. البته چهره هایی استثنایی همانند ابن مطهر مقدسی تا حدودی متفاوت تر از دیگران عمل کرده و نگاه مشخص تری به موضوع داشته اند. ابن مطهر در کتاب البدء و التاریخ، نوعی نگاه معرفت شناسی به موضوعات داشته و با وجود این که در بخش های تاریخی کتاب، بعد معرفت شناسی ضعیف تر می شود، در مقایسه با دیگر مورخان نگاه تحلیلی و انتقادی تری به وقایع تاریخی داشته است. در این مقاله، ابتدا نگرش عمومی حاکم بر تاریخ نگاری اسلامی مورد نظر قرار می گیرد و در ادامه بینش تاریخ نگاری ابن مطهر بررسی می شود.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، علم تاریخ، فلسفه تاریخ، تاریخ نگری
  • سید حسین فلاح زاده صفحه 25
    هر چند دانش تاریخ، قدمتی کهن دارد، سوال از فایده مند بودن یا نبودن آن همواره ذهن بسیاری را در گذشته و حال به خود مشغول داشته است. اگر چه مورخان اسلامی کمتر فصلی از آثار خود را به این موضوع اختصاص داده یا اثر مستقلی در این زمینه تدوین کرده اند گاه در مقدمه نوشته های تاریخی خود بدین بحث پرداخته اند. مقاله حاضر دیدگاه های حدود ده تن از مورخان برجسته اسلامی را درباره فایده مندی تاریخ استخراج و بررسی کرده است. از نظر این مورخان، عبرت گیری و تجربه آموزی از اعمال گذشتگان، دست یابی بر ملکه صبر، افزون شدن قوه عقل، رفع ناامیدی، دلگرمی به رحمت الاهی، کناره جویی از سرای فانی، دل بستن به سرای باقی، ایجاد سرگرمی و غیره از جمله مهم ترین فواید مطالعات تاریخی هستند.
    کلیدواژگان: فایده مندی تاریخ، مطالعات تاریخی، مورخان اسلامی
  • حسین سوزنچی صفحه 41
    بحث از اصالت داشتن جامعه، یکی از مبادی فسلفه نظری تاریخ قلمداد شده است. مساله این است: آیا فرد اصالت دارد یا جامعه یا دیدگاه سومی در کار است که به گونه ای برای هر دو اصالتی را قائل است. این بحث میان متفکران مسلمان نسبتا جدید است و شاید اول بار علامه طباطبایی بدان توجه کرده؛ سپس شهید مطهری و استاد مصباح یزدی در این باب به تاملاتی پرداخته اند. شهید مطهری از دیدگاه اصالت هر دو دفاع می کند (البته با تبیین خاصی که از این مساله می دهد) و استاد مصباح یزدی انتقادهایی بر این رای وارد، و اصالت جامعه را کاملا نفی می کند. در این مقاله، بیان دیدگاه این دو متفکر و داوری بین ایشان مد نظر بوده و با توجه به اصرار دو طرف بر استناد سخن خود به قرآن، تاملی نیز در برخی آیات قرآن کریم ارائه شده است. روال بحث این گونه بوده که پس از توضیح مختصری از سه دیدگاه اصالت فرد، اصالت جامعه و اصالت هر دو، به مبادی تصوری بحث (مفهوم اصالت، مفهوم ترکیب جامعه) پرداخته شده؛ سپس با توضیح وجوه شباهت و افتراق این دو دیدگاه به بررسی ادله فلسفی و قرآنی طرفین و داوری بین آن ها اقدام شده است.
    کلیدواژگان: اصالت فرد، اصالت جامعه، مطهری، مصباح یزدی، اصالت، ترکیب
  • علیرضا موفق صفحه 61
    استاد مطهری با توجه به افکار جدید، توانست روند تاریخ را با توجه به اصل علیت تبیین کند. در این نوشتار که کنار آرای استاد به دیدگاه های برخی افراد برجسته مانند هگل و مارکس و به گونه ای مفصل تر به دیدگاه فیلسوف فرانسوی و نماینده مهم مکتب اگزیستانسیالیسم؛ سارتر پرداخته شده، به این مهم توجه می شود که ارزش مطالعه و بررسی تاریخ چیست و بر چه اصولی استوار است. استاد مطهری در ارائه تفکر خود با وجود آن که به سنن و قوانین تاریخی و جریان ثابت اصل علیت تاکید داشت، به بسیاری از دغدغه های افراد طرفدار آزادی در جهان پاسخ مثبت داد. بررسی ها نشان می دهد او در عین حال که توانست از عهده تبیین منطقی جریان اصل علیت در تاریخ برآید و نوعی ضابطه و قانونمداری را در روند تاریخی به اثبات رساند، این امکان را یافت که بر اختیار و آزادی انسان در تعیین سرنوشت خویش تاکید کند. کاری که به جرات بنا به اظهار نظر بسیاری مانند آن چه سارتر بدان تاکید می کند، مارکسیسم نتوانست آن را به انجام برساند. شاید اغراق نباشد که بگوییم نارسایی افکار افرادی مانند سارتر که برای حفظ آزادی و اختیار انسان به ناچار در افکار خود زمینه های فروکاست نقش علیت در تاریخ را فراهم آوردند، در اندیشه های شیعی استاد به خوبی ترمیم شده است.
    کلیدواژگان: اصل علیت، فلسفه تاریخ، مارکسیسم، جبر تاریخی
  • محمدرحیم عیوضی صفحه 89
    رویارویی پیوسته و فراگیری که حیات انسانی را در دوره جدید، صورت بخشیده این پرسش را بار دیگر با جدیت مطرح نموده است که رابطه کارگزاری انسان با وقوع گریزناپذیر حوادث چگونه است؟ در واقع آنچه که رخ نموده و می نماید و کلیه عواملی که در متن و فضای حیات انسانی وجود دارند، آیا بیانگر فاعلیت انسان در ساختن و پرداختن تحولات جوامع هستند یا خیر؟ آیا تاریخ، قتلگاه اراده های آدمیان است و یا عرصه و پهنه تجلی اراده ها؟ به نظر می رسد اگر بخواهیم سیاست را فراتر از تنظیم روابط میان انسان ها و مجتمع های انسانی درک نماییم و تاریخ را چیزی جر ترتیب و توالی رویدادها بدانیم؛ در این صورت نیازمند نظرگاهی انتقادی در خصوص رابطه تاریخ و سیاست و به عبارتی نقش اراده آدمیان در تحولات جوامع خویش هستیم. چنین افق و نظر گاهی تنها با مدد وحی و آموزه های ادیان الاهی قابل دسترسی است که حکیمانه، هم سرنوشت و هم اراده را در چارچوبی قابل ادراک و عبرت آموز آموزش می دهند. مروری بر آرای متفکرانی چون ماکیاولی، مونتسکیو، کنت، مارکس و فوکو نیز نشان می دهد که رابطه تاریخ و سیاست نیازمند بازاندیشی در پرتو روشنگری های دین (الاهی) می باشد.
    کلیدواژگان: تاریخ، سیاست مدرن، بخت، کارگزار، ساختار
  • فاطمه جان احمدی صفحه 109
    برآیند نگاه متفاوت ابو علی احمد بن محمد مسکویه رازی(م421ق) به پردازش تاریخ، ارائه نوعی تفسیر و تبیین انتقادی تاریخ و بیان گونه ای فلسفه تاریخ بود. شیوه جدیدی که او از تلفیق و التقاط میان سه بینش تاریخی یا سنت تاریخ نگاری ایرانی و یونانی و اسلامی آفرید، بیانگر رویکرد آگاهانه و هدفمندی است که در سیر نگارش حوادث تاریخی و نوع نگاه نقادانه وی به رخدادها بسیار موثر بود. رهیافت بینش نقادانه او از یک سو عصاره فهم و ذکاوت تجربه گرایانه وی، از دیگر سو برآیند نگرش فلسفی و اخلاقی عملگرایانه او در تبیین حوادث تاریخی بود. بررسی دقیق کتاب تاریخی او که با نام پرمایه «تجارب الامم و تعاقب الهمم» آراسته است، نشان می دهد که ابو علی مسکویه رازی، افزون بر ارائه نظام نظری کل گرایانه مبتنی بر چگونگی تحول جوامع انسانی متفاوت با نگاه اسلاف خود، به طرح فلسفه انتقادی تاریخ به بهترین وجه نظر دارد. این نوشتار بر آن است تا ضمن بررسی اسلوب و دیدگاه تاریخ نویسی مسکویه رازی، در خلال کتاب پیش گفته به نخستین بارقه های جامعه شناسی تاریخی و روان شناسی تاریخی و در یک کلام، فلسفه تاریخ از منظر او بپردازد.
    کلیدواژگان: ابوعلی مسکویه رازی، تجارب الامم، فلسفه تاریخ
  • مهدی فراهانی منفرد، سیمین قربان پور دشتکی صفحه 141
    ابن خلدون، یکی از محدود مورخانی است که توانست دخالت دادن عقل و استدلال در تاریخ را از آن جنبه یاریگری چون جغرافیا به تاثیر اقلیم ها بر زندگی بشر و ساختن تاریخ توجه کند. نظریه عصبیت در تاریخ و تاثیر روحی و روانی آن بر تشکیل حکومت ها از جمله دستاوردهای مهم ابن خلدون است که توجه به آن برای پژوهشگران تاریخ جهت بررسی علل و عوامل ظهور و سقوط حکومت هایی که از متن قبایل بدوی برخاسته اند، اهمیت فراوانی دارد.
    کلیدواژگان: ابن خلدون، تاریخ سنتی، نظریه عصبیت
  • سیدخدایار مرتضوی صفحه 155
    بر پایه متدلوژی قرائت زمینه ای، آرا و اندیشه های هر متفکری به منزله پاسخ به شرایط بی واسطه زمانه و محیط زندگی وی است بنابراین، نباید صرفا متون و آثار متفکران (اعم از گذشتگان و معاصران) را مطالعه نمود؛ بلکه ترجیحا و ضرورتا باید زمینه اجتماعی- تاریخی پدیده ها و اتفاقاتی را مطالعه کرد که آن متون در واکنش به آن ها نگارش یافته و درصدد تبیین آن ها برآمده اند. فرض بنیادین این متدلوژی آن است که هرمتنی نه به طور مجرد و غیرتاریخی، بلکه بر حسب زمینه اجتماعی -تاریخی خاصی شکل می گیرد و فهم هر متن مستلزم و منوط به فهم زمینه آن است. اسکینر ضمن موافقت با قسمت اول این فرض، قسمت دوم آن را نامناسب و ناکافی می داند و براین اساس، متدلوژی قرائت زمینه ای را به صورت یک متدلوژی ناکافی تلقی نموده و مورد نقد قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اسکینر، متدلوژی، قرائت زمینه ای، قرائت متنی، زمینه اجتماعی، تاریخی، متن و مولف
  • زهرا علیزاده بیرجندی صفحه 171

    هدف اصلی این نوشتار، بررسی بینش و روش تاریخ نگاری ابن طقطقی در کتاب تاریخ فخری است. این روش شناسی ما را با یکی از الگوهای تاریخ نگاری روشمند متکی بر پشتوانه های نظری و مبرا از اغراض و تعصب ها آشنا می سازد. ابن طقطقی از کسانی است که گرایش به دادن قاعده در تاریخ دارد. نگرش او در آغازین فصل کتابش، نگاه فیلسوف تاریخ است. آوردن براهین و استدلال های تاریخی در این فصل و بهره گیری از آن ها هنگام ذکر وقایع، نشان دهنده منطق یابی او در تاریخ است. در پیدایی و نگارش تاریخ فخری، اوضاع اجتماعی و بستر سیاسی فرهنگی زمانه تاثیرگذار بوده؛ اما شرط کافی به شمار نیامده؛ بلکه کنار این عامل، قریحه نویسنده، گرایش های فردی و خلاقیت ذهنی وی نیز نقشی کارساز دانسته است. بررسی این مطلب، مستلزم پژوهشی مستقل آن هم با رویکرد روان شناسی اجتماعی است که این بررسی مجال دیگری می طلبد.

|
  • Seyyed Abolfazl Razavi Page 5
    Although writing history started to develop very rapidly at the same time as the completion of Islamic civilization, but it didn’t have a good philosophical development and dynamic. It was best analyzed with a theological approach a method affected by Hadith and Rijal rules. Nevertheless some exceptional figures such as Ibn-Motahhar Maqdesi worked somehow different from others and had a more specific look at the subject. In his “Al-Bad’ va Tarikh”, Ibn-Motahhar has a kind of epistemological look at subjects and although in the historical parts of the book the epistemological aspect is weakened, but he has a more analytic and critical at the historical events compared to other historians. In this article, first the general attitude toward Islamic history-writing is explained, and then the history-writing attitude of Ibn-Motahhar is investigated.
    Keywords: history, writing history, philosophy of history, historiography
  • Seyyed Hosein Fallah Zadeh Page 25
    Although history is an ancient knowledge, the question of its efficacy or inefficacy has occupied the minds of many people in past and present. Even though Islamic historians have written very few chapters on this subject in their books or have very few independent books in this field, some of them have discussed this subject in the introduction of their historical writings. The present article has extracted and analyzed views of about ten outstanding Islamic historians about helpfulness of history. The most important benefits of historical studies, according to these historians, are: having as a sample and gaining experience from deeds of the past people, achieving the habit of patience, an increase in the faculty of wisdom, removal of despair, being confident to the Divine mercy, isolation from the mortal world, becoming hopeful to the immortal world, having a hobby and etc.
    Keywords: efficacy, Islamic historians
  • Hosein Soozanchi Page 41
    The discussion of socialism has been considered as one of the principles of theoretical philosophy of history. This is the question: Is individualism correct or socialism or is it that according to a third theory, both of them are true. This discussion is comparatively new among Muslim thinkers and probably Allamah Tabatabai paid attention to this subject for the first time; then Shahid Motahhari and Professor Mesbah made some inspections on this subject. Shahid Motahhari defends the view of correctness of both (but along with his special analysis of the subject) and Professor Mesbah criticizes some parts of this view and completely denies the socialism. In this article, the purpose is presenting the perspectives of the two thinkers and a judgment between them and considering the emphasis of both sides on attributing their view to Quran, some verses of Quran will be studied as well. The course of discussion is that after a brief explanation of the three views of individualism, socialism and truth of both, the conceptual principles of the discussion (concept of originality and concept of combination of society) is explained; then explicating the similarities and differences between the two views, an analysis of their philosophical and Quranic reasons and a judgment between the two has been done.
    Keywords: individualism, socialism, Motahhari, Mesbah Yazdi, originality, combination
  • Alireza Muvaffag Page 61
    Due to new thoughts, professor Motahhari succeeded to explicate the course of history using causality principle. In this writing besides the opinion of Motaharri, the viewpoints of some outstanding scholars such as Hegel, Marx, and in a more detailed manner the opinion of a French philosopher and an important representative of the Existentialist school, Sartre, is explained. In addition the following questions are considered in this article: what is the value of studying and investigating history and what are its principles?Although professor Motahhari has an emphasis on historical traditions and rules and a steady current of principles in the presentation of his thoughts, he gave a positive answer to many requests of people looking for freedom around the world. According to the result of some studies while he was able to logically explicate the flow of the causality principle through history and prove a kind of law-abidingness in the course of history, he was able to emphasize the free will and freedom of human in choosing his destiny, which according to the opinion of many scholars such as Sartre, Marxism was not able to do so. We are probably not exaggerating when we say that the incompleteness of the thought of some like Sartre who were forced to decrease the role of causality in history in order to save human freedom and will, is very well removed in the thoughts of Professor Motahhari.
    Keywords: causality principle, philosophy of history, Marxism, historical determinism
  • Mohammad Rahim Ewazi Page 89
    Philosophy and History in Maqdesi’s “Al-Bad’ and History”Shahla BakhtiariThe relationship between history and philosophy has been always a problem of both of them. Some have tried to prove that history is a subsidiary of philosophy but this view has serious opponents today. They try to prove the incorrectness of the above effort using scientific principles. Motahhar Ibn Taher Maqdesi is one of those who has mentioned some philosophical matters beside history narrations and has talked about both subjects. Besides using wisdom to recognize the correct and incorrect cases, rational justification of issues and events can be very well seen in his works. But still he has not been successful to give an exact definition of the “relation” between philosophy and history and the two are pointed out along with each other and sometimes follow each other with very little links. His attention to philosophical issues and rational justification can be a consequence of the circumstances of his era that Moqaddasi has admitted due to various reasons including personal interest and a sense of responsibility and devout. philosophy of history, history, philosophy, Motahhar Ibn Taher Maqdesi, time exigencies
    Keywords: history, modern politics, chance, having role, structure
  • Fatemeh Jan Ahmadi Page 109
    The result of Aboo-Ali Ahmad Ibn Mohammad Maskavaih Razi's special look (died at 421 Qamari) at the process of history is presentation of a kind of critical interpretation and explication of history and explanation of the type of philosophy of history. The new method that he created by combining Iranian, Greek and Islamic historical insights or history writing traditions, shows a conscious and purposeful approach that has been very effective in his course of writing historical events and his critical look at events. His critical insight is an approach that is the extract of his understanding and empiricist intelligence on one hand, and the result of his pragmatist philosophical and moral insight in explaining historical events on the other hand. An exact examination of his historical book that is very well named “Experiences of nations and successive determinations” shows that besides presenting a wholistic theoretical system based on how human societies change while he has a different perspective from his predecessors, Aboo-Ali Maskavaih Razi also mentions critical philosophy of history in its best manner.In this writing, while trying to investigate Maskavaih Razi’s view about history writing and his method, I will try to investigate the first sparks of historical sociology and psychology and in other words, philosophy of history according to his view.
    Keywords: Aboo, Ali Maskavaih Razi, experiences of nations, philosophy of history
  • Mahdi Farhani Monfared, Simin Qorban Poor Page 141
    Ibn Khaldoon is one of the rare historians who were able to extract the interference of wisdom and reasoning in history from its traditional aspect. Creating a relation between history of science and other sciences such as geography, he mentions the effect of region on the life of human and creating history. The theory of ‘Asabiat’ (Fanaticism) in history and its psychic effect on formation of governments is one of the most important conclusions of Ibn Khaldoom. It is very important for history researchers to pay attention to this point in order to investigate the reasons and factors of appearance and downfall of governments that have risen from the body of primitive tribes.
    Keywords: Ibn Khaldoon, theory of Asabiat (Fanaticism). Traditional history
  • Seyyed Khodayar Mortazavi Page 155
    According to the methodology of contextual interpretation, the opinions and thoughts of any thinker is an answer to the direct circumstances of his time and living area. Therefore it is not correct to just study the books and writings of thinkers (including past and present thinkers) but rather it is necessary to study the social-historical context of events that a certain book is written as a reaction to them and has tried to explicate them. The basic assumption of this methodology is that any text is not formed independently and unhistorical, but rather it is shaped according to a specific social-historical context and comprehending any text depends on comprehending its context. Accepting the first part of this theory, Skinner considers the second part to be unsuitable and insufficient and therefore he criticizes the methodology of contextual interpretation and considers it an insufficient methodology.
    Keywords: Skinner, methodology, contextual interpretation, textual interpretation, social, historical context, text, author
  • Zahra Alizadeh Birjandi Page 171

    The main purpose of this writing is to investigate the insight and method of Ibn Taqtaqi in writing history in his book, ‘Fakhri History’. This methodology shows us one of the systematic models of writing history based on theoretical backgrounds and devoid from any prejudices. Ibn Taqtaqi is one of the people who intend to give norms for history. His position in the first chapter of his book is a philosophical look. Mentioning some historical reasoning and demonstrations in this chapter and using them while talking about events shows his search for logic in history. The social and political-cultural circumstances of the time have been effective in formation and writing of ‘Fakhri History’, but it is not considered a sufficient condition, rather, along this factor, his personal tendencies and the creativity of his mind have been important as well. Investigating this issue need an independent research with a psychological-social approach that needs a separate article.

    Keywords: Ibn Taqtaqi, writing history, Fakhri History, philosophy of history