فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 56 (تابستان 1389)

فصلنامه قبسات
پیاپی 56 (تابستان 1389)

  • 222 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/04/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مطهری فریمانی صفحه 5
    گزاره هایی که در دین پژوهی آکادمیک ساخته می شوند، دو نوعند. در مرحله نتیجه گیری، گاهی گزاره ای در مورد یک بعد یا جنبه ای از دین عرضه می گردد و گاهی خود دین است که درباره آن گزاره ای ارائه می شود. این گزاره ها به ویژه گزاره های نوع دوم که دغدغه این مقاله است، کم وبیش دین باوران را تحت تاثیر قرار می دهند. این مقاله این پرسش را مورد مداقه قرار می دهد که دین باوران بدون استناد به منابع درون دینی باید چه موضعی در قبال این گزاره های کلی در باب دین بگیرند که دین پژوهی آکادمیک در دو رویکرد اصلی آن، یعنی رویکردهای علمی اجتماعی و پدیدارشناختی می سازد؟ در پاسخ به این پرسش، این نکته کلیدی مبنای استدلال قرار می گیرد که دو رویکرد مذکور از بررسی «جنبه ای از دین» آغاز می شوند و گذار از جنبه ای از دین به دین با اشکال مواجه است. نظر نهایی این تحقیق را می توان چنین خلاصه کرد: هیچ گزاره ای در باب دین به طور کلی و حتی درباره یک دین خاص که در دین پژوهی آکادمیک ساخته می شود، برای دین باوران قابل اعتماد نیست.
    کلیدواژگان: دین پژوهی، مطالعات علمی اجتماعی دین، پدیدار شناسی دین، دین باوران، گزاره های کلی، دین و مدرنیته
  • سعید فراهانی فرد صفحه 27
    در طول تاریخ دیدگاه های مختلفی درباره کارکرد ادیان وجود داشته است؛ برخی تاثیر دین در اقتصاد جامعه را منفی و عده ای آن را مثبت ارزیابی کرده اند. امروزه نگاه غالب حتی در میان سکولارها، تاثیر مثبت دین در متغیرهای اقتصادی، مانند تولید، مصرف و محیط زیست می باشد. برخی نیز میان آموزه های ادیان مختلف تفکیک قائل شده اند. پرسش اصلی درباره کارکرد اقتصادی دین اسلام است. در این مقاله ضمن بررسی دیدگاه های مختلف، بر کارکرد دین اسلام درباره اقتصاد و به طور خاص در مورد تولید متمرکز شده ایم. فرضیه ما این است که دین اسلام، با توجه به جامعیت آن، با ارائه برنامه در سطح خرد و کلان، در سه حوزه اعتقادی، اخلاقی و حقوقی، رسیدن به هدف زندگانی طیبه را نشانه گرفته است. این برنامه با هدایت و جهت دادن رفتارهای اقتصادی مسلمانان در عرصه های مختلف تولید، توزیع و مصرف و با معرفی نظام اقتصادی که تامین کننده سعادت انسان در دنیا و آخرت می باشد، زمینه ایجاد جامعه ای توسعه یافته و مرفه و در عین حال دور از اسراف و مصرف گرایی را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: دنیا و آخرت، دین و اقتصاد، تولید، توزیع، مصرف، حیات طیبه، بهره وری، حمایت از نیروی کار
  • عنایت الله شریفی صفحه 51
    بحث کارکردهای دین در اخلاق در مقابل سکولار قرار دارد که به نفی استقلال قلمرو اخلاق از قلمرو دین حکم رانده است. در اخلاق دینی، اخلاق جزئی از دین می باشد و میان آن دو، نسبت عموم و خصوص مطلق وجود دارد. به همین دلیل، دین در اخلاق کارکردهای فراوانی دارد که موضوع این پژوهش است.
    مهم ترین کارکردهای دین در اخلاق عبارتند از: پشتوانه بودن دین برای اخلاق، ضمانت اجرایی آن در آموزه های اخلاقی، خاستگاه الزام در گزاره های اخلاقی و ایجاد زمینه های آن، تامین مفاهیم اصلی و فرعی، تامین مفاهیم اخلاقی در گرایش های فطری، عاطفی، احساساتی، انفعالی و غریزی، توجه به حسن فاعلی درکنار حسن فعلی، تبیین و تعیین فضایل و رذایل اخلاقی و روش های تربیت اخلاقی، منشا ارزش های اخلاقی، تعیین غایت اخلاق و منبع بودن متون دینی برای شناخت و استنباط احکام اخلاقی.
    کلیدواژگان: اخلاق، دین، اخلاق دینی، اخلاق سکولار، دین و اخلاق و کارکردهای دین
  • پریسا یاسمی نژاد، محسن گلمحمدیان، بهمن سعیدی پور صفحه 79
    بررسی تاریخی معنویت نشان می دهد که پرستش همواره همراه انسان ها بوده و به صورت جهان شمولی در فطرت انسان ها وجود داشته است. درباره دین و دین داری و ایمان و التزام به باورهای دینی با توجه به زمینه های مذهبی جامعه ایرانی توجه به این امر در حوزه مشاوره با مراجعه کنندگان و مشکلات روان شناختی آنان ضروری می نماید. رفتار مذهبی، یکی از رفتارهای انسان است که کمتر مورد توجه روان شناسان قرار گرفته است؛ به طوری که کمتر از یک درصد مقالاتی که در مجلات روان شناسی و روان پزشکی به چاپ رسیده است، به این موضوع اختصاص یافته است. بنابراین، در این مقاله تلاش شده است تا با گردآوری منابع متعددی از موارد فوق در سال های گذشته به بررسی تحقیقات انجام شده در داخل و خارج کشور درباره رابطه مذهب و معنویت با سلامت روان، اضطراب و افسردگی، اعمال وسواسی، سلامت جسمی، عملکرد تحصیلی و... پرداخته شود. بررسی نتایج انجام گرفته نشان می دهد مذهب و التزام به اعتقادات مذهبی، دعا، نماز، روزه و شرکت در جلسات مذهبی و... نقش مثبتی را در سلامت روان دارد. در ادامه با توجه به پیشینه پربار نقش مثبت مذهب در سلامت روان، به بحث درباره استفاده از این مفاهیم در رویکردهای مشاوره ای، به ویژه رویکرد چندوجهی و التقاطی مشاوره لازاروس با توجه به دامنه اختیار درمان گر پرداخته شده است. در نهایت پیشنهادها، محدودیت و چشم اندازهای احتمالی کاربرد این شیوه آورده شده است.
    کلیدواژگان: دینداری، رفتار مذهبی، دعا، رویکرد التقاطی
  • محمد جواد رودگر صفحه 113
    دین اسلام، مکتبی حق و واقع گراست که دردها، رنج ها، مشکلات و مشقات تکوینی و تشریعی را براساس عقلانیت و فطرت مورد بررسی و توصیف قرار می دهد و آنگاه توصیه های لازم را در دفع و رفع رنج ها و دردها عرضه می کند. در جهان بینی اسلامی ریشه های رنج و آلام در ساخت های تکوینی و تشریعی تحلیل و تعلیل شده و «ایمان مذهبی» که از حمایت عقل، اراده، عشق و معنویت برخوردار است، نقش کلیدی در رنج زدایی و کاهش آلام بشری دارد. از دیدگاه شهید مطهری در معرفت اسلامی مصائب در تکامل، و رنج راه رسیدن به گنج کمال، و دردها و مشقات شلاق استکمال نفس ناطقه انسانی است و بر این باور است که نعمت و نقمت نسبی اند. مقاله حاضر براساس جهان بینی اسلامی- توحیدی و ایمان مذهبی عوامل و ریشه های معرفتی- معنویتی رهایی از رنج و نقش بلا در تعالی اولیای الهی را مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: دین، رنج، جهان بینی اسلامی، ایمان مذهبی، استاد مطهری، بلاء، اولیاءالله
  • ابوالفضل ساجدی صفحه 141
    اسلام در باب تسکین رنج و غم چه کارکردی دارد؟ مقاله پیش رو برخی از عوامل غم زا را بررسی می کند و کارکرد دین در درمان آن را آشکار می سازد. روش پژوهش در این تحقیق، توصیفی- تحلیلی با رجوع به قرآن و روایات و روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای است. اسلام انواع چهارگانه احساس تنهایی و بستر افسردگی را با تغییر نوع نگاه به جهان و تقویت باور به حضور خدا به شیوه های مختلف، درمان می کند. تعمیق خداشناسی و عمل به آموزه های اجتماعی برای برون رفت از این مشکل نقشی موثر دارد. ریشه های ترس از مرگ عبارتند از: میل به بقای جاودانی و لذت مستمر، دلبستگی به دنیا، ضعف توشه اخروی و بار سنگین گناه. ایمان و عمل صالح به شیوه های گوناگونی هریک از این ریشه ها را سست و متزلزل می سازد.
    کلیدواژگان: دین، کارکرد دین، بهداشت روان، آرامش، تنهایی، افسردگی، مرگ، ایمان دینی
  • سعید رحیمیان، محبوبه جباره ناصرو صفحه 157
    مقاله حاضر بیان کننده برخی از مقومات و مقدمات ایمان از دیدگاه مولانا و کی یرکگور است. پس از غور و بررسی در آثار مولانا و کی یرکگور در می یابیم که هر دو اندیشمند تقریبا در اصولی مانند ایمان و شور، ایمان و تسلیم، ایمان و اختیار و... به یک نقطه می رسند و این امور را لازمه لاینفک ایمان و دین داری می دانند. اما آنچه سبب اختلاف نظر این دو اندیشمند می شود، یکی، نحوه رویکرد آن دو به این مباحث است و دیگر، بحث ایمان و عقل است که در این زمینه کی یرکگور معتقد است عقل نه مقوم ایمان است و نه مقدمه آن، بلکه خارج از بحث ایمان است. بدین ترتیب مباحث دینی و ایمانی نه تنها خردپذیر نیستند، بلکه برخی از مباحث دینی خردگریز و برخی دیگر که بیشتر آنها را تشکیل می دهند، خردستیزند؛ اما مولانا اولا، عقل را به عنوان مقدمه ایمان قبول دارد؛ ثانیا قائل به فوق عقلانی بودن این مباحث است، نه خرد ستیزبودن آنها. در این جستار کوشش شده است تا با استناد به آثار این دو متفکر، تشابهات و مشترکات فکری و اعتقادی آنها در باب ایمان به صورت تطبیقی مورد واکاوی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایمان، عقل، تسلیم، شور، مولانا، کی یر کگور
  • بهزاد حمیدیه صفحه 187
    در دهه های پایانی قرن بیستم، تحولات فرهنگی، تحولاتی را در دین داری رقم زده است که مهم ترین آنها عبارتند از: حاکمیت فرهنگ خودشیفتگی با اصرار فردگرایانه بر خود -تحقق بخشی، چرخش سوبژکتیو، احساس گرایی و اصالت یافت عواطف، همراه با سطحی بودن و بی مایه شدن احساسات که از جمله در مصرف گرایی، رفاه طلبی، مسرت جویی و بدن گرایی شاهد آن هستیم. دین داری و معنویت گرایی ها نیز به تبع این تحولات فرهنگی، به سمت پاپکورنیزاسیون، کالایی شدن و درمانگرانه شدن پیش رفته اند. علاوه بر انتقادهایی که به تحولات فرهنگی مورد اشاره، وارد است مانند تفریطی بودن احساس گرایی در برابر افراط عقلانیت ابزاری، ساختار خودمتناقض عاطفه گرایی، الیناسیون، خودپرستی مندرج در خودشیفتگی، عدم انطباق شعارهای اومانیستی فرهنگ خودشیفتگی با واقعیات اجتماعی، ابهام غایت شناختی در خودشیفتگی، آثار ویرانگر خودشیفتگی و فردگرایی و کوته فکرشدن انسان ها بر هر یک از تحولات فوق الذکر در دین داری و معنویت ورزی نیز انتقاداتی عمیق وارد است مانند ابتنا بر مبانی فلسفی کانت و فلسفه فایده باوری که اشکالات فلسفی دارند، نگرش فروکاهشی به انسان، کاهش اثربخشی دین و معنویت، تبدیل به فعالیت اوقات فراغت، ناتوانی در اطمینان بخشی نسبت به حقانیت خود و....
    کلیدواژگان: فرهنگ خودشیفتگی، احساس گرایی سطحی، پایگورنیزاسیون معنویت، کالایی شدن معنویت، درمانگرانه شدن معنویت، فردگرایی، اومانیسم
|
  • Mohammad Motahhari Farimani Page 5
    In Religious Studies, two broad types of claims or conclusions may be distinguished. In the first type, specific aspects of religion are explored and conclusions are limited to that particular aspect. In the second type, conclusions dealing with ‘religion in general’ are expressed in totalizing statements. The second type of conclusion, claiming to express something about ‘religion in general’ is usually of more farـreaching concern for believers than the first type. This study intends to explore the question of how believers should position themselves with respect to general statements issuing from the academic discipline of Religious Studies via its two main branches – i. e., the socialـscientific and the phenomenological approaches. Beginning with the observation that Religious Studies starts from an aspect of religion, the article scrutinizes the ‘transition from an aspect of religion to religion’ in the discipline. The following effectively summarizes what this study substantiates: No statement about religion in general or religion in particular (i. e. a specific religion) made by Religious Studies is trustworthy for believers.
    Keywords: Religious Studies, social, scientific study of religion, phenomenology of religion, believers, general statements, religion, modernity
  • Said Farahani, Fard Page 27
    There has been various perspectives regarding the function of religions in the past history; some say religion has a positive effect on society’s economics and some say it has a negative effect. Today the dominant view in this regard, even among the seculars, is the positive effect of religion on economical parameters such as production, consumption and environment. And some have distinguished between the teachings of different religions. The main question is of the economical function of the religion of Islam. Investigating the different perspectives, I have focused on the function of Islam regarding economics and especially production. My hypothesis is that Islam, due to its comprehensiveness, helps to achieve a pure life and presents schedule in small and large scale in the three fields of beliefs, ethics and laws. Guiding and directing the political attitudes of the Muslims in the various fields of production, distribution and consumption, and presenting a political system which provides human’s fortune in this world and the Hereafter, the mentioned schedule helps to create a developed and comfortable society and at the same time prevents consumerism and wastage.
    Keywords: this world, the Hereafter, religion, economics, production, distribution, consumption, pure life, productivity, supporting the work force
  • Inayatollah Sharifi Page 51
    The theory of the functions of religion in ethics is the opposite of secularism which denies the independence of the domain of religion and the domain of ethics. According to religious ethics, ethic is a part of religion and their relationship is absolute generality and peculiarity. It is for this reason that religion has many functions in ethics and this is the subject of this research.The most important functions of religion in ethics are as follows: religion supports ethics, religion guarantees fulfillment of ethics, it obligates ethical statements and provides its background, provides the main and subsidiary concepts for it, provides ethical concepts for the natural, sentimental, affective and instinctive tendencies, it pays attention to ‘good actor’ along with ‘good action’, explains and determines ethical vices and virtues, methods for ethical education, and the origin of ethical values, determines the goal of ethics, and is a source for understanding and inferring ethical commands.
    Keywords: ethics, religion, religious ethics, secular ethics, religion, ethics, the functions of religion
  • Parisa Yasemi, Nejad, Mohsen Gol, Mohammadian, Bahman Saidipoor Page 79
    A historical study of spirituality shows that human has always been associated with worship and it is universally present in human’s nature. Psychologists should pay a special attention to the religious background of Iran’s society when they encounter the psychological problems of the clienteles. Human’s religious attitude is one the cases which are less recognized by psychologists; such that less than one percent of the articles printed in psychology and psychiatry magazines are related to this subject (Larson and his colleagues, 1998). Trying to collect a good number of the above sources in the past years, I will investigate the researches, in Iran and outside Iran, about the relation between religion and spirituality and the health of psych, stress and melancholia, pathological attitudes, body health, educational attitudes, and …. The outcome of these researches show that religion and being obliged to religious beliefs, praying, fasting, participating in religious ceremonies and … have a positive effect on the health of psych. Taking into consideration the good effect of religion on the health of psych and also the amount of psychologist’s control, using these concepts in consultative approaches is discussed in this article, especially in the multi-dimensional and eclectic approach of Lazarus consultation. Finally some suggestions, restrictions and the prospect of applying this method are mentioned.
    Keywords: being religious, religious attitude, prayer, eclectic approach
  • Mohammad, Javad Roodgar Page 113
    Islam is a right and realistic school which investigates and describes pain, suffering, problems and hard situations, no matter they are legislative or creative, based on reason and nature; it then gives enough suggestions to remove these sufferings. In the Islamic worldview, the roots of miseries and sufferings are analyzed and traced in legislative and creative structures; and “religious belief” – which is supported by reason, will, love and spirituality - has an important role in removing or reducing human’s miseries. According to the view of Martyred Motahhari, trouble and suffering ends up to perfection in Islamic knowledge and pains and miseries is a whip that helps human’s soul in the path of perfection. He believes blessing and torment are relative. This article investigates the cognitive-spiritual factors, based on the Islamic-theistic worldview and religious beliefs, which help to get released from misery and the also investigates the role of God’s trials in the excellence of His saints.
    Keywords: religion, misery, Islamic worldview, religious belief, martyred Motahhari, God's trials, His saints
  • Abolfazl Sajedi Page 141
    What is the function of Islam in relieving misery of loneliness and death? The present article investigates some of the factors which relieve miseries and shows the function of religion in treating them. The method of this research is descriptive-analytic by referring to the Holy Quran and the narrations, and the method of collecting information is library research. Islam treats the four kinds of feeling lonely and melancholia by changing human’s look to the world and strengthening his belief of the God’s presence. Reinforcing theism and practicing the social teachings of Islam helps to improve this problem. The roots of fear of death are as follows: the tendency to be eternal and have a permanent joy, being attached to this world, having little supply provided for the Hereafter and having a great number of sins. Having faith and good deeds helps to abolish these roots.
    Keywords: religion, the function of religion, the health of psych, relief, loneliness, melancholia, death, religious belief
  • Saeid Rahimian, Mahboobeh Jabbareh Naseroo Page 157
    The present essay represent some of the preliminaries and necessities of Faith in view point of Rumi and Kierkegaard. Having a deep study on the works of Rumi and Kierkegaard, we come to realize that the both thinkers arrive at a same point in some principles such as faith and Poraxosym, faith and surrender, faith and will, etc…, and thy both consider these issues as integral requirement for Faith and pity. But What makes the opinions of these two thinkers divers, is their approach toward these subjects on one hand, and the subjects of Faith and wisdom on the other hand. In this regard, Kierkegaard believes that wisdom is neither a necessity for Faith nor its preliminary step, but it is out the subject of Faith. Therefore, not only the Faith and religious subjects are not rational, but also some religious subjects are transcendent (over- rational), and some other, which constitute the majority, are anti-rational. But, Rumi believes on wisdom as preliminary for Faith, and also considers these issues as over-rational and not anti-rational. This study has tried to make a comparative analysis on similarities and common point of these two thinkers believes and thought on faith, with reference to their works.
    Keywords: Faith, Wisdom, Surrender, Passion, Rumi, Kierkegaard
  • Behzad Hamidieh Page 187
    In last quarter of twentieth century, cultural transfigurations has impressed the milieu of religiosity. The most significant cultural changes in recent decades are: predominance of “narcississtic culture” by emphasis on individually self- realization, as well as subjective return and superficial sentimentalism which manifests itself in consumerism and inclination toward welfare and body. Religiosities and spiritualities, under these circumstances have been reclined qua “Popcornization”, “Commodification” and “Therapeutization”.There are manifold objections to cultural changes, such as extremist sentimentalism versus extremist rationality, self-contradictive structure of emotionalism, alienation, egoism hidden in narcississtic culture, inconsistence between humanistic claims of narcississtic culture and social facts, teleological ambiguity in narcissism, destructive results of individualism, advent of multitude short-sighted humans.Besides, we are able to critique Popcornization, Commodification and Therapeutization on the basis of Kantian philosophy defects and utilitarian philosophy faults. Likewise we can observe a deep reductionist view to human, an abatement in the influence of religion and spirituality, transforming of spiritual deeds into leisure time activities, and so on. All these critics confronts recent changes of religiosity and spirituality with fatal problems.
    Keywords: the culture of narcissism_superficial emotivism_popcornisation_spirituality_spirituality as a merchandise_used for treatment_individualism_humanism