فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 78 (زمستان 1394)

فصلنامه قبسات
پیاپی 78 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر رشاد صفحات 5-20
    هنر، نسخه دوم خلقت و نسخه سوم هستی است؛ چراکه هنر، بازآفرینی حقایق است، پس از سنخ خلقت است؛ بنابراین فطرت انسان با دین و هنر الفتی ذاتی دارد و هم از این رو میان دین و هنر نیز همگونگی ها و مناسبات بسیاری هست. تعریف دین و هنر، تقسیم جوهری و صوری هنر، تبیین نسبت ها و مناسبات این دو مقوله، موضوع این مقال است.
    کلیدواژگان: هنر، خلقت، دین، فطرت
  • حسن بلخاری قهی صفحات 21-40
    در مباحث معرفتی، تبویب و شاخه بندی علوم، بحث بسیار مهم و کارسازی است؛ تبویبی که نخستین بار با تقسیم علم به علوم نظری و عملی آغاز شد و در سیر تطور و تحول معانی و علوم، تقسیمات گسترده تری را نیز پذیرا شد. جهان هنر نیز به دور و بی بهره از این تبویب و تدوین نبود. تبویبی که همچون علوم دیگر با ارسطو آغاز شد؛ زیرا او افزون بر وجه نظر و عمل، وجه دیگری نیز برای انسان قائل شد: وجه ابداع. فن الشعر یا بوطیقای او محصول چنین تبویبی بود. برای ارائه پیکره بندی مباحث نظری می توان سه ساحت را از یکدیگر متمایز کرد: مباحث مربوط به فلسفه هنر و زیبایی شناسی؛ ساحت درک، نقد و شناخت آثار هنری؛ حوزه تاریخ هنر و فلسفه تاریخ هنر.
    کلیدواژگان: فلسفه هنر، زیبایی شناسی، تاریخ هنر، نقد و شناخت آثار هنری
  • ابوالقاسم علیدوست صفحات 41-60
    مسئله هنر از پدیده های مهم در زندگی بشر است که احکام آن باید در دانش فقه به صورت منضبط استنباط شود. در فقه به دو صورت می توان موضوع هنر را به تصویر کشید: گاه با نگاهی جامع و فارغ از تعینات هنری و گاه با نگاه و تمرکز بر موارد خاص. در نگاه جامع، آنچه مهم است، استخراج اصل اولی این پدیده است. بر اساس اسناد شرعی، حکم اولی آن استحباب است؛ پس از تحلیل و بررسی آن دسته از مصادیق هنر که در فقه مورد اشکال واقع شده، روشن می شود جهت اشکال، عناوینی غیر از عنوان هنر است و این عناوین گاه با هنر مقارن و گاه مفارق با آن است.
    کلیدواژگان: فقه، هنر، تعینات هنری، مجسمه سازی، نقاشی، شعر، غنا، موسیقی
  • ابو الحسن غفاری صفحات 61-84
    مدون ترین اندیشه های دوره باستان درباره زیبایی شناسی در آثار افلاطون دیده می شود. زیبایی و هنر از نظر او، ارکان اصلی تربیت اند. افلاطون در موضوع زیبایی به دنبال خاستگاه عینی زیبایی است؛ چیزی که همه زیبایی ها از آن برخوردارند. به باور او، بیان ماهیت زیبایی دشوار است و موفقیت در این زمینه، امکان فهم زیبایی آفریده های انسانی راآسان خواهد کرد. او در تحلیل و بیان حقیقت زیبایی، آن را تناسب و هارمونی، انطباق با فرهنگ یونان، سودمندی و لذت نمی داند؛ بلکه زیبایی را امری فراحسی و عینی می داند که نهایت سیر سالکان و زیبایی ها به آن می انجامد و چنین زیبایی سرمدی، مطلق و فی نفسه و همان ایده و منشا زیبایی است که به عالم مثل تعلق دارد و اشیای زیبا به اندازه بهره مندیشان از آن، زیبا هستند. او در تحلیل زیبایی به عشق نیز توجه دارد و در مقوله هنر نیز هنرها را تقلید از روگرفت می داند.
    کلیدواژگان: زیبایی، هنر، افلاطون، سودمندی، هماهنگی، لذت
  • سید رضی موسوی صفحات 85-114
    نیاز به روش شناسی در عرصه علوم اسلامی ازجمله هنر اسلامی امری ناگزیر است که داوری و قضاوت درباره چیستی هنر اسلامی و پرسش های نظری درباره آن را ممکن می کند. اندیشمندان در این عرصه به روش های گوناگونی توجه کرده و هر یک بر اساس روشی خاص به این مقوله نگریسته اند؛ به طوری که استفاده از روش های فراوان، نتایج متفاوتی را به همراه داشته و بعضی تعارض ها و اختلافات در داوری چیستی هنر اسلامی مبتنی بر این مسئله مهم بوده است. ازجمله این روش ها در عرصه هنر اسلامی که اندیشمندان، از آن بهره برده اند دو روش پدیدارشناسی و تاریخی نگری است. پدیدارشناسی روش شناختی تحت تاثیر فلسفه هوسرل از راهکارهای مهم در شناخت هنر اسلامی است که در دهه های اخیر مورد استفاده هنرشناسان و دین پژوهان خاورشناس قرار گرفته است. این روش در کنار تاریخی نگری، به ترتیب بهره مند از دو جریان فلسفی، پدیدارشناسی هوسرل و فلسفه تاریخ هگل هستند. هر یک از این روش ها، به زوایا و جنبه های خاصی از چیستی هنر اسلامی اشاره دارند و از نقاط ضعف و قوت نسبت به یکدیگر برخوردارند. در این مقاله افزون بر بررسی امکان شناخت هنر اسلامی از این دو منظر، به کاربرد، اهمیت و برتری شیوه پدیدارشناسی بر تاریخی نگری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تاریخی نگری، هنر اسلامی، هرمنوتیک، تحویل گرایی
  • سید محمدحسین نواب صفحات 115-138
    در سنت اسلامی، کمتر از هنر سخن به میان آمده است؛ به جز مواردی که در سنت فقهی از هنر یاد شده است، در فلسفه، بحثی درباره ماهیت و تعریف هنر وجود ندارد. بحث از فلسفه هنر به گونه ای که در فلسفه غرب به ویژه پس از قرن هجدهم مطرح شده است به هیچ روی در کتاب های فلسفی، عرفانی و حکمی دانشمندان مسلمان نیامده است. در کتاب های عرفانی فقط در موارد اندکی در پی بحث فتوت نامه ها یا بحث از نور، اشاراتی به هنر شده است.
    اما در همین کتاب ها به طور مفصل به زیبایی اشاره شده است. زیبایی به عنوان بحث پیرو وجود، مورد اشاره بیشتر عارفان واقع شده است. برخی از عارفان، در ادامه بحث از زیبایی حضرت حق به بحث نفس زیبایی حسی پرداخته اند و اصطلاحاتی چون زیبایی، جمال، حسن و ملاحت را شرح کرده اند.
    بنابراین باید با نظامی متفاوت از آنچه هست و بدون اینکه فلسفه غربی را سنجه ای برای فلسفه اسلامی قرار دهیم، به بررسی زیبایی و هنر در سنت اسلامی بپردازیم. آنچه در سنت اسلامی با آن روبه رو هستیم، زیبایی شناسی است؛ البته از نوع غیرحسی آن. همچنین نباید با تحمیل متون غربی بر متون حکمی سنت اسلامی به دنبال فلسفه اسلامی هنر باشیم. با جستجوی واژگان مشترک نمی توانیم یک نظام فلسفی مطابق با فلسفه غرب برای هنری که در دامن فرهنگ و تمدن اسلامی رشد کرده، بیابیم.
    کلیدواژگان: فلسفه هنر، زیبایی، زیبایی شناسی، جمال شناسی، فلسفه اسلامی
  • محمد مهدی حکمت مهر صفحات 139-170
    «زیبایی» یکی از حقایق عالم است که از آغاز تولد در وجود آدمی نهفته است. فیلسوفان غربی از دوره باستان تاکنون تاملاتی در خصوص «زیبایی» داشته اند؛ اما حکمای اسلامی به طورمستقل، کمتر درباره زیبایی نظرورزی کرده اند. این در حالی است که با اتکا به آموزه های حکمت اسلامی می توان «زیبایی» را تبیین و تحلیل کرد. بی گمان با واکاوی «زیبایی»، گامی مهم در تولید و تاسیس علم هنر اسلامی برداشته شده است. این مقاله در صدد است با عنایت به حکمت اسلامی به ویژه آموزه های حکمت متعالیه به تحلیل«زیبایی» بپردازد.
    کلیدواژگان: زیبایی، حکمت متعالیه، عشق، لذت، هنر
  • محمد فرهمند صفحات 171-194
    زبان و کلام، گوهر اساسی خلقت و خلاقیت به شمارمی آید. زبان در این عرصه نه به عنوان نهاد اجتماعی مورد نظر زبان شناسان، بلکه به عنوان نهادی که شالوده جهان بر آن بنا شده، ساحتی فراتر از واژگان و قواعد صرف و نحو را در بر می گیرد. در این شیوه اندیشیدن، زبان در حکم بستری برای خلقت و خلاقیت به شمار آمده و هستی همچون «کنش کلامی» حضرت حق تعالی قابلیت ظهور و بروز یافته است. در این تعریف از زبان، گوهر زبان با وجود نسبت می یابد و از راه زبان، انکشاف و گشودگی وجود پدید می آید. تخیل که گوهر خلاقیت به شمار می آید، تا زمانی که جنبه مادی نگیرد، رویاگونه است که به اسم «الباطن» تعلق دارد و با تعین خارجی آن به تصاویر هنری تبدیل می شود. درحقیقت، تخیل از گونه هستی است که با میانجی گری زبان در بارگاه خیال شیئیت می یابد. تخیل دارای مرتبه و سلوک خاص خود است و مراتب این سلوک خیالی، تضمین کننده پیدایش انواع هنرهاست. نوشتار پیش رو، رهیافتی معرفت شناختی به موضوع کلام الهی، آفرینش در بستر زبان، عنصر تخیل و انواع آن و جایگاه آن در خلقت هستی و ارتباط آن با خلاقیت های ادبی- هنری دارد.
    کلیدواژگان: هنر، خداوند، کلام الهی، انسان، تخیل، خلاقیت، زبان و شعر
|
  • Ali Rashd Pages 5-20
    Art is the second version of creation and the third version of being because it is the recreation of realities, thus, has the same origin as creation. For this reason human's nature is essentially familiar with art and also religion and art are homogenous and have many relations. The subject of this article is the definitions of religion and art, the division of art into substantive and formal, and explaining the relation of the two.
    Keywords: Aart, Creation, Religion, Innate disposition
  • Hasan Bolkhari Ghahi Pages 21-40
    An important and key point in scientific discussions is the ramification or division of sciences; this ramification was first started by the division of science into theoretical and practical sciences and found more extensive divisions by the development and change of meaning and science. The world of arts had its portion of division and composition as well. Like other sciences, this division was first started by Aristotle because beside theory and practice, he was the first to consider a third aspect for human: the aspect of innovation. Aristotle's poetics or De Poetica was a result of this division. To present a configuration of the theoretical discussions, three fields should be distinguished: the discussions about the philosophy of arts and aesthetics; the field of understanding and criticizing artworks; and the field of history of art and the philosophy of the history of art.
    Keywords: Philosophy, Art, Aesthetics, History of Art, Artworks, Division
  • Abol, Qasem Alidust Pages 41-60
    Art is one of the important events of human's life and should be systematically deduced [from the Islamic tradition]. The subject of art may be investigated in jurisprudence [the Islamic law] in two ways: with a general view and disregarding art works, or focusing on special cases.
    It is important, in the general view, to deduce the first and main principle [of Islam] in this regard. According to religious texts, art is recommended [but not necessary]. An investigation of the art work cases forbidden or disliked in jurisprudence it becomes clear that the problem arises from a title other than art itself; and this title sometimes coincides with art and sometimes does not [and in the cases which does not coincide there is no dislike or forbidding.
    Keywords: Jurisprudence, Art, Artistic works, Sculpture, Drawing, Poem
  • Abol, Hasan Qaffari Pages 61-84
    Among the ancient theories about aesthetics, the most classified theory is seen in Plato's works. He believes beauty and art are the basis of education. He looks for the real origin of art in this subject, i.e. what all beauties benefit from it. He believes it is difficult to explain the essence of beauty; and if this is done, it will be easy to understand the beauty of human creatures. Analyzing and explaining the reality of beauty, he does not believe it is conformity or harmony, correspondence with the culture of Greece, beneficial or pleasure, rather he believes beauty is an extrasensory and real matter which is the end of the mystical path and all beauties. This eternal beauty is absolute and by-itself and is the idea and origin of beauty, belonging to the world of ideas [or world of symbols]; and depending on how much beautiful things have a share of it, they are beautiful. He also considers love in analyzing beauty; and he believes art is an imitation of imitation.
    Keywords: Beauty, Art, Plato, Benefit, Accordance, Idea, Imitation
  • Seyyed Razi Moosavi Pages 85-114
    Methodology in Islamic sciences, including Islamic arts, is inevitable; and makes it possible to judge about the essence of Islamic arts and ask some theoretical questions about it. The scholars of this field have considered different methods and each have a special perspective in this subject; and their various methods has ended up with different conclusions which has ended up with some disagreements and contradictions between the judgments about the essence of Islamic art. Phenomenology and historicism are two of these methods in Islamic arts considered by scholars. One of the important ways to understand Islamic arts is phenomenology which is affected by Husserl's philosophy and is used by Orientalist religion and art researchers. Phenomenology and historicism are affected by two philosophical courses, which is Husserl's phenomenology and Hegel's philosophy of history respectively. Each method indicates a special aspect of Islamic art and has some advantages and disadvantages with respect to the other. Investigating the possibility of understanding Islamic arts from the two perspectives, this article shows the application, importance and advantage of phenomenology with respect to historicism.
    Keywords: phenomenology, Historicism, Islamic art, Hermeneutics
  • Seyyed Mohammad Hosein Navvab Pages 115-138
    Art is less considered by Islamic tradition except the cases it is mentioned in jurisprudential tradition. There is no discussion of the essence and definition of art in philosophy. Philosophy of art, as is discussed in the West's philosophy especially after the eighteenth century, is not discussed in Muslim's philosophical, mystical and theosophical books at all. Art is mentioned only in a few cases in mystical books following the discussions of 'fotovvat nameh' [generosity] and light. Yet beauty is elaborately discussed in these books. Following the discussion of existence, most mystics have mentioned the discussion of beauty. After discussing the beauty of God, some mystics have discussed sensuous beauty and have described expressions such as beauty, prettiness, goodness, cuteness, ….
    Therefore beauty and art should be investigated in Islamic tradition with a different and new method, without considering West's philosophy as a measure for Islamic philosophy. Non-sensual aesthetics is seen in Islamic tradition and it is not correct to impose the texts of the West on the texts of Islamic tradition to find the Islamic philosophy of art. It is not helpful to find common words between the two to find a philosophical system according to the West's philosophy for an art developed in the context of Islamic culture and civilization.
    Keywords: Philosophy of Art, Beauty, Aesthetics, Islamic philosophy
  • Mohammad, Mahdi Hekmat, Mehr Pages 139-170
    "Beauty" is one of the world's facts concealed in human's nature from his/her birth. West philosophers have had some reflections on 'beauty' from ancient times till today but Islamic philosophers mostly have not discussed beauty independently. Yet 'beauty' can be explained and analyzed according to the teachings of Islamic theosophy. Research on the subject of 'beauty' is certainly an important step toward production and establishment of Islamic art science. This article tries to analyze 'beauty' according to Islamic theosophy especially the teachings of 'the transcendental wisdom'.
    Keywords: Beauty, transcendental wisdom, Love, Joy, Art, Mullas adra
  • Mohammad Farahmand Pages 171-194
    Language and speech are the main parameters of creation and innovation. Language here is not the social structure considered by linguistics; rather it is what the world is based on, and is beyond syntax and inflection [words and grammar]. Thus considering language as the background of creation and innovation, the universe - as the "verbal act" of God - became worth appearance and coming into existence. According to this definition of language, there is a relation between the essence of language and existence; and [in fact] existence becomes discovered and extended because of language.
    Imagination, which is the essence of innovation, has a state similar to dream – while it is not materialized – and depends on the Name "Al-Baten" of God [The Hidden]; and when it comes into external existence it becomes an art work. In fact, imagination is a kind of existence which becomes an object in thought with the mediation of language. Imagination has its special degrees and behavior; the different degrees of this imaginary behavior, guarantee the formation of different kinds of art. This article has an epistemological approach to the subject of the Divine speech, creation in the ground of language, imagination and its different kinds and its position in the creation of universe and its relation with artistic-literary innovations.
    Keywords: Art, God, The Divine speech, Human, Imagination