فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 88 (تابستان 1397)

فصلنامه قبسات
پیاپی 88 (تابستان 1397)

  • 272 صفحه، بهای روی جلد: 190,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صدیقه بحرانی، محمدرضا اسدی * صفحات 5-36
    در این نوشتار با هدف بررسی تطبیقی عشق الاهی در عرفان مولوی و آگوستین پس از بررسی مقایسه‏ ای آرای آنها با روش توصیفی و کتابخانه‏ ای در یافتیم که هسته اصلی افکار هر دو، مسئله عشق الاهی است و مشترکات بسیاری در نگاشته‏ های آن دو در مسئله عشق الاهی وجود دارد. هر دو عشق را علت آفرینش و فراگیر در تمام هستی دانسته، آغاز آن را از سوی خداوند می‏ دانند؛ همچنان‏ که رسیدن به آرامش، شادی و لذت حقیقی را در پرتو عشق الاهی می‏ دانند؛ اما در پیوند میان عشق الاهی و علاقه به دیگران مخصوصا همسر اختلافاتی میان آن دو دیده می‏ شود؛ آگوستین همسر خود را به خاطر عشق الاهی رها ساخته؛ اما مولوی علاقه زن و شوهر به یکدیگر را از الطاف الاهی می‏ داند. این اختلاف ناشی از مبانی پذیرفته‏ شده توسط آنها یعنی جایگاه ازدواج و میل جنسی در اسلام و مسیحیت است؛ زیرا در اسلام ازدواج امری ذاتا مقدس است؛ اما در مسیحیت شری ضروری است.
    کلیدواژگان: عشق الاهی، مولوی، آگوستین، اسلام، مسیحیت
  • حسین حیدری، جواد روحانی رصاف، خدیجه کاردوست فینی * صفحات 38-66
    خاستگاه تاریخی و جغرافیایی مدرنیته به اروپای سده های پانزدهم و شانزدهم میلادی باز می گردد؛ ولی بی گمان تاثیر روزافزون آن تا دورترین نقاط جهان تا کنون کشیده شده و در جهت همسان سازی فرهنگی ملل مختلف همچنان به پیش می تازد. یکی از مهم ترین ویژگی مدرنیته از آغاز تا اواخر دهه 1960، مخالفت با دین، سنت و گذشته بوده است؛ ولی از آن زمان به بعد، به تدریج جهان شاهد رشد گرایش‎ ها نسبت به دین و سنت بوده است؛ به گونه‏ ای که دوره جدید را برخی پسامدرنیته نام نهاده اند. آنتونی گیدنز معتقد است عناصر ذاتی مدرنیته در دوره جدید حتی به صورت تشدید‏ شده همچنان پابرجاست؛ زیرا گوهر مدرنیته نه ضدیت با سنت، بلکه تکثرگرایی است. این جستار پس از ذکر ویژگی‏ های معرفت شناسی، هستی‏ شناسی و جامعه‏ شناسی مدرنیته به مقایسه رویکردهای دوره نخست و متاخر آن می‏ پردازد و به تحلیل عوامل این تغییر جهت‏ گیری از قبیل ناکامی علم در پاسخ‏ گویی به پرسش‏ های بنیادین بشر و معنای زندگی، تردید معرفت‏ شناختی در مبانی علوم، پیدایی بحران‏ های اجتماعی و روانی و حتی تغییرات در مبانی ادیان کلاسیک و پیدایی جنبش‏ های نوپدید دینی و... می‏ پردازد و راه نجات بحران‏ های بنیانکن بشری را هم دگرگونی در مبانی علوم و فنون جدید و هم دگرگونی‏ های اساسی در مبادی اندیشه دینی و سنتی می‏ داند.
    کلیدواژگان: مدرنیته متقدم، مدرنیته متاخر، سکولاریزم، جنبش های نوپدید دینی، معنویت
  • شعیب بهمن * صفحات 67-88
    بررسی روند تاریخی و تاثیرگذاری الگوهای غربی توسعه نشان می دهد که این الگوها نقش مهمی در جهت دهی به رویکرد کشورهای مختلف به‏ خصوص کشورهای اسلامی ایفا کرده‏ اند؛ به نحوی که کشورهای استفاده‏ کننده از الگوهای غربی توسعه به نوعی وابسته به قدرت‏ های بزرگی بوده‏ اند که این الگوها را ابداع و حمایت کرده‏ اند. در این میان با توجه به تاثیری که الگوهای غربی توسعه بر کشورهای اسلامی گذاشته‏ اند، طرح الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت توسط مقام معظم رهبری موجب توجه به ابعاد خارجی و کاربرد آن در حوزه جهان اسلام نیز شده است؛ زیرا چنین الگویی با توجه به اهداف متعالی انقلاب اسلامی نمی تواند صرفا متوجه داخل کشور باشد. بر این اساس نوشتار حاضر در پی پاسخ‏ گویی به این پرسش اساسی است که « الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت چگونه می‏ تواند الگویی اثربخش در جهان اسلام مطرح شود؟» . مقاله در پاسخ به پرسش مذکور، ضمن اشاره به تاثیرگذاری آموزه های نظری الگوهای غربی توسعه بر کشورهای اسلامی، می کوشد چگونگی اثربخشی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در جهان اسلام را تبیین کند.
    کلیدواژگان: الگوهای توسعه، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، جهان اسلام، پیشرفت مستقل، الگوی اثربخش
  • منصور نصیری* صفحات 89-119
    می‏ توان گفت در همه مکاتب و دیدگاه‏ های مربوط به صفات الهی، اصل کمال الهی مورد تاکید قرار گرفته است؛ اما طرفداران الهیات پویشی در عین اذعان به کمال الهی، صفات الهی را به نحوی تفسیر می‏ کنند که نتیجه آن، عقیده به « کمال نسبی» برای خداست. این تفسیر هم با خداباوری توحیدی/ کلاسیک و هم با ادله عقلی ناسازگار است. در این مقاله، با رویکرد فلسفه دین، دیدگاه الهیات پویشی درباره کمال الهی را در پنج محور اصلی بررسی کرده‏ ایم: پویش، تناهی، تناهی صفات، تغییرپذیری، و حلول خدا. بر اساس این بررسی، تفسیر مزبور، دچار نقائص و پیامدهای نامطوبی است که به لحاظ دینی و عقلی مردودند.
    کلیدواژگان: الهیات پویشی، همه درخداباوری، کمال الهی، خداباوری توحیدی، پویش، تناهی ذات و صفات
  • زهراسادات هاشمی، امیر عباس علی زمانی، مهدی زمانی، ولی الله خوش طینت صفحات 121-150
    شیوه مواجهه آدمی با مقوله مرگ تاثیر شگرفی بر شیوه زیستن او دارد به گونه ای که می تواند انسان را به سوی زندگی اصیل و معنادار سوق دهد یا موجب یاس، ناامیدی و پوچی و بی معنایی زندگی باشد. در این مقاله ما با تاکید بر آرای یالوم به بررسی تاثیر مرگ اندیشی بر معناداری یا بی معنایی زندگی آدمی می پردازیم. رویکرد یالوم در این باب متاثر از برخی فیلسوفان اگزیستانس است. یالوم تلاش می کند به ما بیاموزاند چگونه با خیره شدن به مرگ و پذیرفتن واقعیت آن از زندگی تکراری و ملال آور هر روزی فاصله بگیریم. در پایان مقاله برخی از ملاحظات انتقادی در باب دیدگاه یالوم مطرح می شود. اساسی ترین ملاحظه این است که مرگ آگاهی گرچه به عنوان یک نوع آگاهی می تواند شرط لازم برای رسیدن به معنا باشد، ولی هرگز شرط کافی نیست. ضرورت و نگاه مثبت انسان به شرایط زندگی پس از مرگ می‏ تواند موجب نوعی خوش بینی و امید نسبت به آینده زندگی باشد که چنین خوش بینی شرط معناداری زندگی است.
    کلیدواژگان: مرگ، مرگ اندیشی، معنای زندگی، یالوم، اگزیستانسیالیسم
  • فرهنگ مظفر، احمد امین پور، احمدرضا اخوت، مهناز احتشامی * صفحات 151-173
    ارتقای تفکر غایت نگر در هنرمند از مهم‏ ترین مولفه های موثر در ارتقای حسن‏ بینی اوست. خداوند در قرآن همواره هدایت کننده انسان به سمت چنین تفکری است و بدین جهت برای دستیابی به کارآمدترین مهارت های ارتقادهنده تفکر هنرمند، کلام الهی می تواند به عنوان بهترین شاخص در ارائه الگوی تفکر صحیح و شایسته نسبت به موضوعات مد نظر قرار گیرد. برای این منظور چنانچه هر یک از آیات قرآن، بر مبنای مولفه های ساختاری تفکر مورد تحلیل قرار بگیرند، شیوه خاصی از تفکر صحیح در موضوعات را به دست می‏ دهند که این شیوه‏ ها به تناسب نوع نیاز، غرض و رویکرد به موضوع، از هم متمایز می‎ شوند و بدین ترتیب با در اختیار قرار گرفتن انواع متفاوتی از شیوه‏ ها، تفکر هنرمند در فرایند خلق اثر هنری، می‎ تواند متناسب با نیازهای حقیقی جامعه مخاطب ساماندهی شده و به سمت حسن‏ بینی در موضوع سوق یابد.
    کلیدواژگان: هنرمند، فرایند خلق اثر هنری، حسن بینی، مهارت تفکر، مشاهده
  • محمد محمدرضایی، لیلا روستایی پاتپه * صفحات 174-198
    از دیدگاه جان هیک شر امری وجودی است و برای توجیه و تعریف آن، نظریه عدل الهی ایرنایوسی را بیان و صورت جدیدی را به آن بخشیده است. آرا و نظریات متنوعی درباره مسئله وجود خداوند، شر و خیر بیان شده است. برخی وجود شر را مهم ترین و یگانه عامل انکار وجود خداوند می دانند و برخی از دینداران دیدگاه شان بر خلاف آنهاست. آنچه در این پژوهش به آن پرداخته می شود، بررسی و نقد مسئله متافیزیکی شر و رابطه آن با وجود خدا است. در این مهم تمرکز ما بر پاسخ‏ های جان هیک به مسئله شر است؛ ازاین‏ رو بر آن‏ ایم گزارشی از اصول شر و خیر از نگاه جان هیک ارائه دهیم تا پاسخ گوی این پرسش اصلی باشیم « که جایگاه شر در ساختار علی آفرینش چه می‏ تواند باشد» . هدف از این نوشتار آن است که بیان کنیم که در آفرینش جهان توسط خداوند و وجود شرور در جهان تناقضی حاصل نیست و خداوند علت شرور نیست و همچنین وجود مسئله شر بر مبنای ضرورت و مشیت الهی است؛ اما از نگاه هیک مصلحت وجود شر برای ما قابل درک نیست و این یک امر رازآلود برای بشر است.
    کلیدواژگان: خدا، نظریه عدل الهی، شرور اخلاقی، شرور طبیعی، نظریه عدل الهی مبتنی بر پرورش روح، جان هیک
  • ابراهیم فیاض، سید رضاکلوری * صفحات 199-229
    کثرت گرایی روشی در ادبیات اندیشمندان مسلمان که متفاوت اراده شده، موجب ابهاماتی گردیده است. در مطالعات اجتماعی با رویکردهای اسلامی، به ندرت می توان ترکیب روش ها را در معنای شایع اخیر دانش اجتماعی (ترکیب روش های کمی و کیفی) مشاهده کرد و غالب ایده ها در این باب، ناظر به حیثیت مطلوبیت کثرت گرایی است تا بحث از امکان. بسیاری از آنان تکثر روشی را امری مطلوب و گاهی ضروری تلقی کرده، تعارضات معرفتی عمده ای با مبانی اساسی معرفت شناسی و دیگر مبانی اسلامی در این باره نمی بینند. این مقاله با روش اکتشافی، تعارضات محتمل پاسخ نیافته بسیاری را در این باره آشکار می سازد؛ گرچه الزاما بر نفی امکان کثرت گرایی و مطلوبیت آن نیز دلالت و تاکید ندارد. این مطالعه پیش نیازی برای پژوهش پردامنه کثرت گرایی روش شناختی علم اجتماعی اسلامی است و زوایه اصلی اش کثرت گرایی روشی در سطوح متدولوژیک است. مساله اصلی این تحقیق ابعاد چیستی کثرت گرایی روشی به منظور دستیابی به تلقی های حتی الامکان همسو در این باره است؛ یعنی آنچه برای بررسی دو فاز کلان مساله امکان و مبانی ضروری است.
    کلیدواژگان: کثرت گرایی روشی، علم اجتماعی اسلامی، روش، پارادایم، مبانی، معرفت شناختی
  • مجتبی سپاهی، محسن شیراوند * صفحات 231-261
    نگرش کل نگر حکمت متعالیه از چنان جامعیتی برخوردار است که بر اساس آن قواعد این نحله فلسفی صلاحیت به‏ کارگیری در علوم بین‏ رشته‏ ای را دارا شده است. بررسی مسئله فرهنگ را می‏ بایست از این سنخ موضوعات دانست. فرهنگ خود مقوله ای بین‏ رشته ای است که از درونمایه ای اجتماعی، دینی و سیاسی بهره می گیرد. مسائل انسانی از قبیل ارزش‎ ها و ضد ارزش‏ ها در کانون توجه این حوزه قرار دارد. فرهنگ هر جامعه بسته به جهان‏ بینی افراد آن جامعه متغیر است. اموری همچون ظلم و ستم، عدالت و بی‏ عدالتی، دانایی انسان‏ ها و یا جهل به حقایق و مبارزه با کج‏ اندیشی ها در کانون توجه آن قرار دارد. حکمت متعالیه به‏ خصوص اسفار اربعه با قواعد الهی و فلسفی خود می تواند در این حوزه نقش‏ آفرینی نماید. بر این باوریم که در اسفار اربعه اصولی نهفته که یک مصلح عرصه مسائل فرهنگی باید جهت موفقیت خود در اجتماع از نقش آنها مطلع باشد؛ به نحوی که بدون آگاهی از این امور هیچ موفقیت واقعی در عرصه فرهنگ حاصل نخواهد شد. هدف این پژوهش پاسخ به این پرسش است که کدامین مولفه های اسفار اربعه از الزاماتی است که مصلح اجتماعی در هدایت مردم بدانها نیازمند است. از نتایج این پژوهش که به شکلی بنیادین و با روش اسنادی تحلیلی به مقوله پیش فرض های فرهنگی پرداخته، ارائه پارادایمی نو در به تصویرکشاندن مسئله فرهنگ با پردازش اسفار اربعه ملاصدراست.
    کلیدواژگان: مصلح فرهنگی، فرهنگ، اسفار اربعه، حکمت متعالیه، ملاصدرا
|
  • Sedighe Bohrani, Mohamadreza Asadi * Pages 5-36
    The purpose of this writing is to have a comparative investigation of the Divine love in the mysticism of Molavi and Augustine; comparing their views, using a descriptive and documentary method [of research], I recognized that the main part of the idea of both of them is the matter of the Divine love and there are many commonalities in their writings on the matter of the Divine love. They both believe love is the cause of creation and is extensive in the entire universe; God is the origin of love and achieving calmness, happiness and real joy is possible only through the Divine love. Nevertheless they have different ideas on the relation between the Divine love and love of others such as the spouse; Augustine left his wife for the sake of the Divine love but Molavi says the love between the spouses is a Divine grace. This difference is due to the different bases they have accepted, which is the position of marriage and sexual tendencies in Islam and Christianity, because marriage is essentially a holy issue in Islam while it is necessarily evil in Christianity.
    Keywords: the Divine love, Molavi, Augustine, Islam, Christianity
  • Hosein Heydari, Javad Rohani, Khadije Kardoost * Pages 38-66
    Although the historical and geographical origin of modernism is related to the fifteenth and sixteenth centuries in Europe, but there is no doubt that it has increasingly affected the farthest places in the world till today and still moves forward to equalize the cultures of different nations. One of the most important characteristics of modernism from the beginning to the end of 1960 decade is opposition with religion, tradition and the past but from then onward, we gradually see the increasing tendency to religion and tradition in the world; such that some have named the new period as post-modernity. Antony Giddens believes the essential elements of modernism are still present and strengthened in the new period because the essence of modernism is pluralism not opposition with tradition.
    This writing will compare the prior and later approaches of modernism after mentioning its epistemological, ontological and sociological characteristics and will analyze the factors which have changed this orientation such as inability of science to answer some fundamental questions of human and the meaning of life, epistemological doubt in the bases of science, formation of social and mental crisis and even changes in the basis of classic religions and formation of newborn religious movements and… and will show that changes in the bases of new technology and science and some main changes in the principles of religious and traditional thought is the way to rescue from destructive crisis of mankind.
    Keywords: Prior modernism, Later modernism, Secularism, Newborn religious movements, Spirituality
  • Shuaib Bahman * Pages 67-88
    An Investigation on the historical path of Western models and their effectiveness shows that these models have played an important role in directing the attitude of different countries, especially the Islamic countries; such that the countries which have used the Western models of development have been somehow dependent on the great powers that have invented and supported these models. Due to the impact of Western models of development on Islamic countries, the Islamic-Iranian model of development, posed by Iran's leadership, has lead to paying attention to its foreigner aspects and its application in the world of Islam; this is because such a model cannot be [merely] addressed to the interior due to the transcendental purposes of the Islamic revolution [of Iran]. Therefore I will try to answer the following basic question in this writing: "how can the Islamic-Iranian model of development be posed as an effective model in the world of Islam?" Answering the mentioned question and pointing how the theoretical teachings of the Western models of development impact on Islamic countries, this article will try to explain how the Islamic-Iranian pattern of development will affect the world of Islam.
    Keywords: Independent development, Effective model, Models of development, the Islamic-Iranian model of development, the World of Islam
  • Mansour Nasiri * Pages 89-119
    The principle of the Divine perfection is highlighted in all the views and schools related to Divine attributes; but although the defenders of process theology admit the Divine perfection, they interpret the Divine attributes such that it leads to God's 'relative perfection'. This interpretation is inconsistent with both monotheistic/classic theism and rational reasons. In this article I have investigated the idea of process theology regarding the Divine perfection, with the approach of philosophy of religion, in five main topics: process, finitude, finitude of attributes, flexibility and incarnation of God. The above interpretation, according to this investigation, has some defects and undesirable consequences which are not acceptable by reason or religion.
    Keywords: Process theology, Everyone in theism, the Divine perfection, Monotheistic theism, Finitude of God's essence, attributes
  • Zahrasadat Hashemi *, Amir Abbas Alizamani, Mahdi Zamani, V. Kh Pages 121-150
    Human's confrontation with death greatly effects on his/her method of life which can either impel human to a meaningful and real life or make him/her feel hopeless, disappointed, and absurd and lead to meaninglessness of life.
    I will investigate the effect of thanatopsis [thinking of death] on meaningfulness or meaninglessness of life, emphasizing on the views of Irvin Yalom. Yalom's approach in this regard is affected by some existentialist philosophers.
    Yalom tries to teach us how we can avoid having a repetitive and annoying everyday life by staring at death and accepting its reality. Some critical considerations on Yalom's view are mentioned at the end of this article. The main consideration is as follows: although awareness of death is an awareness which is necessary for finding the meaning [of life], but it is never sufficient. Human's positive view of the life after death can create a kind of optimism and hope to the future of life and such optimism is required for the meaningfulness of life.
    Keywords: Death, Thanatopsis, Meaning of life, Yalom, Existentialism
  • Mahnaz Ehteshami *, Farhang Mozafar, Ahmad Aminpoor, Ahmadreza Akhavat Pages 151-173
    The enhancement of thinking goal-oriented of an artist is one of the most important parameters effective on the enhancement of his/her beauty-witnessing. God always guides human towards this kind of contemplation in the Holy Qur'an and thus to achieve the most efficient skills of enhancement of the artist's contemplation, the Divine words may be the best choice for the presentation of a correct and appropriate pattern of contemplation. For this purpose, if all of Qur'an's verses were analyzed on the basis of the structural parameters of thought, some specific methods of correct contemplation on the subjects will be produced which are distinguished from each other on the bases of the kind of need, the goal and the approach to the subject; thus having achieved different kinds of methods, the artist's contemplation in the process of creating an artwork can be organized correspondent with the real needs of the society and move towards beauty-witnessing in the subject.
    Keywords: Artist, the Process of creating an artwork, Beauty-witnessing, the Skill of reflection, Observation
  • Leila Roostaei * Pages 174-198
    John Hick believes Evil is an existential matter and has explained the Theodicy to justify and define it which gives it a new form. There are various views and theories about the existence of God, evil and good. Some believe the existence of evil is the most important and the single factor which causes the denial of God and some believers disagree. The metaphysical matter of evil and its relation with God's existence is discussed and criticized in this article. I will focus on John Hick's answer to the matter of evil; therefore I will present a report of the principles of evil and good from the perspective of John Hick to find the answer to this question: "what is the role of evil in the causal structure of universe". The purpose of this writing is to explain that there is no contradiction between the creation of the world by God and the existence of evils, and God is not the cause of evils and also the existence of evil is based on the Divine providence and necessity; but John Hick says we cannot understand the expediency of existence of evil and this is a mysterious matter for human.
    Keywords: God, Theory of Divine justice, Ethical evils, Natural evils, Theory of Divine justice based on education of the soul, John Hick
  • Sayyed Reza Kolouri * Pages 199-229
    Pluralism is considered one of the main approaches which has different senses among Moslem scholars. Therefore this concept caused ambiguities. In Islamic social studies you can seldom find the mixture اof the methods (quality and quantity methods). The majority of the ideas in this respect refer to the consequence of pluralism but not to discussion of its possibility. The majority of them considered the methodological pluralism as an idealistic affair and sometimes considered it as an essential approach. They see no any important epistemological conflict between it and other Islamic principles.
    This article using discovery method is going to appears any possible conflicts, while this research doesn’ t accentuate non_ possibility of pluralism and its pragmatic effects.
    This study belongs to precondition elements which are useful in such Islamic studies, therefore concentrates on methodological method is going to explaining it. Finally the problematic of this study: explaining the dimension of methodological methods which are useful in two main trends.
    1- The possibility of pluralism. 2- the bases of pluralism.
    Keywords: Methodic pluralism, Islamic social science, Method, Paradigm, Basis, Epistemology
  • Mojtaba Sepahi, Mohsen Shiravand * Pages 231-261
    The wholistic view of the transcendental wisdom is so comprehensive that it’s philosophical principles is worth being used in interdisciplinary sciences. The investigation of culture should be considered as one of these subjects. Culture is itself an interdisciplinary subject which has a social, religious and political content. Human matters such as values and anti-values are the greatly noticed in this field. The cultures of all societies based on the world-view of its members vary. The central matters noticed in one's world-view are oppression, justice and injustice, human's knowledge or their unawareness of realities and struggling against deviousness. The transcendental wisdom and especially the 'Asfar Arba'eh', with its philosophical and Divine rules, can be effective in this field. I believe there are some principles hidden in 'Asfar Arba'eh' which a reformer of cultural matters should be aware of to achieve success in the society; such that no real success will be achieved, in cultural fields, for the ones who are not aware of these matters. The purpose of this research is to answer this question: which parameters of 'Asfar Arba'eh' should be necessarily known by a social reformer to guide people. One of the results of this research, which has fundamentally dealt with cultural pre-suppositions and has used an analytic-documentary method, is to present a new paradigm to depict the matter of culture processing 'Asfar Arba'eh' of Molla-Sadra.
    Keywords: Cultural reformer, Culture, Asfar Arbaeh', Transcendental wisdom, Molla-Sadra