فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 89 (پاییز 1397)

فصلنامه قبسات
پیاپی 89 (پاییز 1397)

  • 242 صفحه، بهای روی جلد: 190,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/08/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • قاسم پورحسن، سید محمدرضا لواسانی* صفحات 5-35

    آرای معرفت شناسی مختلفی در دوره معاصر بر توجیه باورهای دینی متمرکز است. از رهیافت های مهم آن، دیدگاه مبناگرایی است که از دو منظر درون گرایی و برون گرایی می نگرد و حتی به حقانیت و عدم حقانیت نیز توجه دارد. دیدگاه دیگر دلیل گرایی و سومین دیدگاه در باب معرفت شناسی، تجربه دینی است که به واسطه موافقت ها و مخالفت ها، پدیدایی رویکرد غایی را با نام مرجعیت رقم زد که در آن، بنیان گذار می تواند معیار توجیه باورهای دینی باشد و اتفاقا کمتر از آن سخن رفته و پژوهش حاضر این موضوع را محور قرار داده است. کلیفورد در کتاب اخلاق باور نظریه مرجعیت را به عنوان یکی از رویکردهای باور دینی گستراند و آثار آن بر متفکران ما به ویژه در مسئله وحی نیز آشکار گردید. نتیجه نهایی این است که مرجعیت، ملاک ارزش داورانه توجیه بوده و عقلانی نیست. در مقابل قرائت هایی از خاتمیت که به شخص پیامبر باز می گردند، نه قرائت عقلانی شدن و جامعیت دین که فقدان پیامبر را معادل عدم خاتمیت می انگارد؛ لذا تصور ختم دین، ناسزا، سهو و ابتنای آن دو بر موسس قابل تامل است.

    کلیدواژگان: پیامبر، مرجعیت، حقانیت، خاتمیت، نسبت مرجعیت، حقانیت و خاتمیت، توجیه باورهای دینی
  • حمیدرضا شاکرین صفحات 37-61
    تناسخ چیست؟ چه گونه هایی برای آن متصور است؟ واقعیت دارد یا پنداری واهی است و نه تنها محقق نبوده که امکان آن هم نیست و در هر صورت چه نسبتی با معاد و حیات جاوید اخروی می تواند داشته باشد؟ این مسئله اذهان بسیاری را به خود مشغول کرده است؛ چنان که گویی بر سر دوراهه تناسخ یا معاد قرار گرفته اند. در این مقاله برآنیم- به یاری خداوند بزرگ- ابتدا چیستی تناسخ و اقسام آن، دلایل تناسخیان و پاره ای از نقدهای وارد بر اصل مدعا و نیز ادله آن را بررسیده، سپس نسبت آن را با معاد بازیابیم. در روند این پژوهش هم از روش عقلی و هم تجربی بهره برده ایم. ماحصل تحقیق، نفی تناسخ ملکی در همه اشکال آن، نارسایی تناسخ در تامین کارکردهای معاد، ناسازی تناسخ ملکی مطلق و نامحدود با اساس حیات اخروی و ناسازی تناسخ ملکی محدود با خصوص معاد جسمانی است.
    کلیدواژگان: تناسخ، تناسخ ملکی، تناسخ ملکوتی، معاد، معاد جسمانی، معاد روحانی، نبوغ، خاطرات پیشین
  • علی الله بداشتی، محسن پیرهادی صفحات 63-86
    تاویل یکی از مباحثی است که میان اندیشمندان مسلمان مورد بحث و نظر قرار گرفته است. ممکن است با بررسی دیدگاه‏های مرتبط با تاویل به نظر برسد دیدگاه ابن‏تیمیه و علامه طباطبایی در مورد تبیین تاویل یکسان است؛ اما با دقت در این دو دیدگاه تفاوت روشن می شود. در دیدگاه ابن‏تیمیه تاویل اخبار و انشاءهای قرآن از هم جدا هستند و تاویل اخبار را نفس واقعیت خارجی آنها و تاویل اوامر را تحقق ماموربه می‏داند؛ اما در دیدگاه علامه طباطبایی اولا همه قرآن دارای تاویل است و مختص متشابهات نیست؛ ثانیا تاویل را از سنخ حقایق می‏داند نه از سنخ معنا و مفهوم. بین دیدگاه ابن‏تیمیه و علامه تفاوت اساسی وجود دارد و آن اینکه ابن‏تیمیه مابازای خارجی آیات را تاویل می‏داند؛ اما سخن علامه طباطبایی دقیق‏تر از آن است؛ یعنی تاویل، حقیقت نفس‏الامری است که فراتر از عالم ماده و واقع خارجی است. تفاوت دیگر در این است که ابن‏تیمیه علم به تاویل را مطلقا از همه انسان‏ها نفی می‏کند؛ اما علامه طباطبایی بر اساس آیات معتقد است برخی بندگان خداوند خاص علم به تاویل دارند و نفی مطلق ابن‏تیمیه را نمی‎پذیرد.
    کلیدواژگان: تاویل، تفسیر، ابن ‏تیمیه، علامه طباطبایی
  • سلیمان خاکبان صفحات 87-108
    هدف این مقاله بررسی مسئله ضرورت دین از منظر جامعه شناختی در دو دوره مدرن و پسامدرن است. برای پاسخ به این پرسش از روش «کتابخانه ای» که بخشی مبتنی بر نتایج «تجربه عینی اجتماعی» می باشد، استفاده شده است. ابتدا دیدگاه چند تن از شخصیت های برجسته ضد دین دوره مدرن ارائه گردیده، سپس دیدگاه برخی شخصیت های برجسته پست مدرن و سازمان های بین المللی مطرح شده است. یکی از دستاوردهای این تحقیق آن است که نشان می دهد با آنکه ایده سکولاریسم بیش از صد سال بر جهان مدرن حاکم شد و روبه رشد بود، با ورود به عصر پست مدرن، شاهد افول سکولاریسم و ظهور و رشد دسکولاریسم هستیم. علاوه بر این دستاورد معرفتی که موجب تقویت نگاه تاریخی- جهانی نسبت به تحولات کلان دینی می شود، دستاورد ملی این تحقیق، اصلاح نگره آن دسته از هم وطنان تجددزده نسبت به وضعیت گرایش به دین در جهان معاصر است که هنوز در فضای تئوری ها و تحلیل های عصر مدرن تنفس می کنند و به همین علت، انقلاب اسلامی و نظام برخاسته از آن را حرکتی بر خلاف تحولات عصری و نسلی جهان معاصر و تاریخ آینده می پندارند؛ در حالی که انقلاب اسلامی بر خلاف این تلقی نادرست، می تواند نقطه کانونی و رهبر و راهبر تحولات فکری- دینی عصر پست مدرن باشد.
    کلیدواژگان: دین، جامعه شناسی، پوزیتیویسم، سکولاریسم، دسکولاریسم، آگوست کنت، سوروکین
  • قاسم اخوان نبوی صفحات 109-128
    مسئله این مقاله نقد و بررسی همسان‏انگاری نظریه تکامل و حرکت جوهری از حیث معناشناختی و معرفت شناختی است. با توجه به اینکه در هر دو نظریه بر تدریجی بودن تغییرات تاکید می شود، آیا می توان این دو نظریه را همسو و مشترک با یکدیگر دانست؟ به نظر می رسد این دو نظریه از حیث معناشناختی و معرفت شناختی با یکدیگر تفاوت هایی دارند که نمی توان گفت این دو با یکدیگر مطابقت دارند؛ زیرا از حیث معناشناختی نظریه تکامل مبتنی بر نومینالیسم است و صور کلی نوعی را قبول ندارد؛ همچنین تغییراتی که در تکامل مورد نظر است، تبدیل یک موجود به موجود دیگر است؛ اما در حرکت جوهری تغییرات اولا تبدل هستند؛ ثانیا حرکت جوهری مبتنی بر کلیات و صور نوعیه می باشد. در این مقاله سعی شده است با روش تحلیلی همسان انگاری نظریه تکامل و حرکت جوهری مورد نقد وبررسی قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، تکامل، تغییر دفعی، تغییر تدریجی، نومینالیسم، ذات گرایی
  • ابوالفضل ساجدی، حامد ساجدی صفحات 129-151
    کی از بحث های مهم در پلورالیزم مسئله نجات است. این مسئله محل بحث و گفت وگوی بسیاری میان متفکران اسلامی بوده است. برای آنکه کثرت گرایی یا انحصارگرایی در نجات از منظر اسلام مشخص شود، باید به آیات و روایات نگاهی دقیق افکنده شود. از جمله موضوعات موثر در این بحث، موضوع استضعاف است. بررسی معانی استضعاف، حدود و ثغور آن و تاثیر آن در مسئله نجات، نیازمند ژرف کاوی مجدد ادله نقلی است. مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و با شیوه تحلیلی توصیفی به نگاهی نو در این مسئله دست یافته است. این نوشتار نشان خواهد داد استضعاف یک معنای خاص و یک معنای عام دارد که هر یک از این دو معنا آثار کلامی و فقهی خاصی را به دنبال دارند. معنای عام استضعاف کمتر مورد توجه اندیشمندان اسلامی قرار گرفته است و آثار کلامی آن از آثار معنای خاص استضعاف تفکیک نشده است. مستضعف به معنای عام حتی برخی از افرادی که درجاتی از تقصیر را در نرسیدن به حقیقت دارند، شامل می شود. عدم توجه به تنوع کاربرد استضعاف می تواند باعث برداشت نادرست از ادله نقلی شود. هر کدام از دو معنای مستضعف با توجه به شرایط حاکم بر فرد و باورهای او قابل تعریف هستند و طبقات مختلفی از انسان ها را در بر می گیرند. هر یک از این دو معنا ارتباطی ویژه با مسئله نجات دارند و نوع خاصی از نجات را در پی دارند و نشان دهنده وسعت دایره نجات نسبت به دایره حقانیت هستند.
    کلیدواژگان: مستضعف، مومن، کافر، جحود، نجات
  • محمد فتحعلی خانی صفحات 153-179
    روش شناسی علوم انسانی اسلامی عهده دار کشف، توصیف و ارزیابی معرفت شناختی روش های پیشنهادی در نظریه های علم اسلامی و علوم انسانی اسلامی است. توصیف مذکور ترکیبی است از «معرفی نحوه گردآوری و تحلیل داده های مرتبط با پرسش ها یا فرضیه های تحقیق» و «تشریح منطق و الگوی کلی فعالیت علمی». ارزیابی معرفت شناختی یافته های حاصل از کاربست روش، بر اساس این توصیفات صورت می گیرد که بخش مهمی از «روش شناسی» را تشکیل می دهد. مقاله حاضر در صدد بیان الزامات روش شناختی علم دینی و علوم انسانی اسلامی است؛ لذا الزامات مذکور را در سه مورد بیان کرده است: نخست در خصوص شناخت علمی موضوع مورد پژوهش؛ دوم درباره شناخت آموزه های دینی مرتبط با موضوع مورد پژوهش؛ سوم درباره ضرورت بیان نحوه ارتباط میان آموزه های دینی مذکور با یافته علمی حاصل از روش پیشنهادی. این الزامات همچون چارچوبی کلی برای توصیف و ارزیابی نظریه های علم دینی و علوم انسانی اسلامی شناسایی و تشریح شده اند.
    کلیدواژگان: علم دینی، علوم انسانی اسلامی، روش، روش شناسی
  • روح الله شاکری زواردهی، زهیر دهقانی آرانی صفحات 181-204
    مسئله شر از جمله مهم‏ترین استنادات ملحدان بر ناسازگاری سامانه اعتقادی خداباوران در طول تاریخ بوده است. بنا بر تقریر خاصی که ویلیام راو- از جمله خداناباوران معاصر- بر این مسئله ارائه نموده، شروری را در جهان می توان یافت که هیچ یک از دلایل خداباوران برای توضیح چرایی وقوع آنها موجه و معقولانه نیست. راو استدلال خود را در طی چند دهه پس از تبادل اشکالات و نقدها توسعه داد و در آخرین تقریر، با تبیین و به روزرسانی مقدمات قیاس خود و نیز طرح دو مثال، کوشید آن را اتقان بخشیده، در این راه پاسخ های خداباوران را نیز به صورت پیشینی رد کند. در این نوشتار با توصیف آخرین دیدگاه راو در این زمینه، پاسخ صاحب نظران غربی و نیز فیلسوفان و نویسندگان مسلمان- که در برابر مقدمات استدلال راو ارائه شده یا می توان ارائه نمود- مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده می شود. به صورت مجموعی می توان آن موارد را در پاسخ به ادعای ناموجه بودن شواهد خداباوران در مسئله شر ارائه نمود؛ اگرچه با توجه به شیوه های جدید طرح مسئله شر، باید این موارد به روزرسانی شده و متناظر با اشکالات و مثال ها پاسخ مناسب ارائه گردد.
    کلیدواژگان: ویلیام راو، شر گزاف، برهان قرینه ای شر، مسئله شر
  • غلامحسین گرامی صفحات 205-230
    صفت اراده خداوند یکی از مباحث بسیار دشوار و پیچیده در فلسفه و کلام اسلامی است. فلاسفه مسلمان معمولا اراده الهی را به علم، حب و مانند آن ارجاع داده اند. در این مقاله نظریه شیخ اشراق درباره اراده خداوند بررسی شده است. مطالب شیخ اشراق درباره اراده الهی در بادی امر ناهماهنگ به نظر می آید. ایشان در موارد زیادی بر نفی اراده از واجب تعالی استدلال کرده و در مواردی نیز آن را پذیرفته است. از مجموع مطالب ایشان چهار استدلال بر محال بودن اراده در واجب تعالی استفاده می شود. غنی مطلق بودن واجب الوجود، ذاتی بودن افعال باری تعالی، دوام فعل خدای متعال و تلازم اراده با غرض ورزی محورهای اصلی ادله شیخ است؛ البته شیخ اشراق در مواردی نیز اشارات یا تصریحاتی بر پذیرش اراده واجب تعالی دارد که پس از بررسی دقیق معلوم می شود همه آنها یا ضعف دلالی دارند یا ضعف سندی؛ بنابراین جمع بندی عبارات شیخ اشراق ما را به نظریه نفی اراده در واجب تعالی منتهی می کند. مهم ترین اشکال نظریه شیخ اشراق عدم توجه به متون دینی به ویژه قرآن است که صفت اراده را بارها به خداوند نسبت می دهد.
    کلیدواژگان: اراده الهی، غنی مطلق، فعل ذاتی، دوام فعل، غرض، شیخ اشراق
|
  • gh h, Seyed Mohamadreza Lavasani email Pages 5-35

    There are different epistemological views which have focused on the justification of religious beliefs in the present time. One of its important approaches is foundationalism which has the two perspectives of introversion and extroversion; it even notices rightfulness or non-rightfulness as well. Another epistemological approach is reasonism and the third view is religious experience which helped the formation of the final approach, named authority, due to its agreements and oppositions. In this approach the founder can be a measure to justify religious beliefs which is especially less discussed and is the topic of this research. In his book 'The Ethics of Belief', Clifford expanded the theory of authority as one of the approaches of religious beliefs and its effects on our scholars, especially regarding revelation, became clear [in his writing]. The final conclusion is that authority is the criterion to judge about the value of justification and is not rational.

    Keywords: Authority, Rightfulness, Sealness, the Relation between authority, sealness, Justification of religious beliefs, Prophet
  • Hamidreza Shakerin Pages 37-61
    What is reincarnation and what are its different forms? Is it real or is it suppositional and not only it has not took place, it isn’t possible as well; in every case what is its relation with resurrection and the eternal world hereafter? This question strikes the minds of many people who see themselves between reincarnation and resurrection. I will try to study – with the help of God - the essence of reincarnation, in this article, and its different types and the reasons presented by the believers of reincarnation and some of the criticisms of the main idea and of its proofs; and then will investigate its relation with resurrection. I have used rational and experimental methods in this research. The result of this research is that it denies all the forms of worldly (molki) reincarnation; inability of the theory of reincarnation to ensure the outputs of resurrection, incompatibility of the absolute and infinite worldly reincarnation and the hereafter; and incompatibility of limited worldly reincarnation with resurrection of the body.
    Keywords: Reincarnation, Worldly reincarnation, celestial reincarnation, Resurrection, Corporeal resurrection, Spiritual resurrection, Genius, Past memories
  • ali bedashti, Mohsen Pirhadi Pages 63-86
    Ta''vil (allegorical interpretation) is one of the subjects discussed by Muslim scholars. One may study the ideas on ta''vil and think the views of Ibn Teymiyyeh and Allameh Tabataba''i are identical but an exact study of the two shows there are differences. According to Ibn Teymiyyeh''s view the ta''vil of Qur''an''s declarative [verses] is different from commanding [verses]; the ta''vil of declarative verses is their external reality and the ta''vil of the commands is the fulfillment of what is commanded.
    But according to Allameh Tabataba''i, first, all of the Holy Qur''an has ta''vil and is not special to the motashabeh (ambiguous and metaphorical) verses and second, ta''vil is a kind of reality not a meaning or concept. There are fundamental differences between Ibn Teymiyyeh and Allameh Tabataba''i''s views; Ibn Teymiyyeh believes ta''vil is the external referent of verses but Allameh Tabataba''i has a more exact idea. [He believes] ta''vil is the nafs-ol-amr reality which is beyond the world of matter and the external actuality. Another difference is that Ibn Teymiyyeh absolutely denies the knowledge of ta''vil from all human beings but Allameh Tabataba''i says according to Qur''an''s verses, some special servants of God are aware of ta''vil and he does not accept this absolute denial.
    Keywords: Ta''vil, Interpretation, Ibn Teymiyyeh, Allameh Tabataba''i
  • Solayman Khakban Pages 87-108
    The purpose of this article is to investigate the necessity of religion from a sociological perspective in the two periods of modernism and postmodernism. A librarian method is used to answer this question, which is partly based on the results of "social concrete experience". The views of some outstanding anti-religious scholars of the period of modernism is first presented; then the views of the important scholars of the period of post-modernism and the international organizations are explained. Although the idea of secularism has been dominant on the world for more than hundred years and it has been developed but, as this research shows, secularism is declined at the beginning of the period of post-modernism and desecularism has appeared and developed. The cognitive outcome of this research is to strengthen the historical-universal view regarding major religious changes; in addition, as a national outcome of this research, it improves the views of those Westernized fellow citizens – who still think on the basis of modern theories and analysis and thus believe the Islamic republic of Iran and its resultant system moves in the opposite direction of contemporary and future world and human changes – concerning how much does the contemporary world tend to religion. Unlike this incorrect recognition, the Islamic Republic of Iran can be the central point and leader of the post-modern religious conceptual changes.
    Keywords: Religion, Sociology, Positivism, Secularism, Desecularism, Auguste Comte, Sorokin
  • qasem akhavan Pages 109-128
    The subject of this article is to criticize and investigate the coequality of the theory of evolution and 'Motion in the Category of Substance' in regard to semantics and epistemology. Since both theories highlight gradual changing, can they be considered common and in the same direction? The two theories seem to have some differences in regard to semantics and epistemology such that they cannot be considered identical; because the theory of evolution is based on nominalism in regard to semantics, and does not accept the existence of the generic universal forms; and the changes in the theory of evolution means the change of one being to another but in the theory of motion in the category of substance it means transformation and this theory is based on universals and the specific forms. The coequality of the two theories of evolution and 'motion in the category of substance' is criticized and investigated in this article.
    Keywords: 'Motion in the category of substance', Evolution, Gradual change, Sudden (daf'i) change, Nominalism, Essentialism
  • abolfazl sajedi, hamed sajedi Pages 129-151
    One of the important discussions of pluralism is the issue of salvation. This topic has been discussed by many Islamic scholars. To study pluralism or exclusivim of salvation from the perspective of Islam, Qur'an's verses and traditions should be carefully revised. One of the effective subjects in this topic is the mostaz'af (the weak or the abased). It is necessary to deeply study traditional reasons to investigate the meanings of mostaz'af, its limits and borders and its effect on the issue of salvation. This article has achieved a new idea in this topic using a librarian method and an analytical-descriptive method.
    This article will show that mostaz'af has a general and a special meaning; each of which have their own special theological and jurisprudential consequences. The general meaning of mostaz'af is less realized by Islamic scholars and its theological effects are not distinguished from the effects of the special meaning. The general meaning even includes the ones who have fault, to some extent, in not reaching to the reality. Not paying attention to the different meanings of mostaz'af may lead to an incorrect perception of traditional reasons. Each of the two meanings of mostaz'af may be defined on the base of the circumstances of the person and his/her beliefs and it includes different classes of people. Each of the two meanings have a special relation with the matter of salvation and entail a specific kind of salvation which shows the wider scope of salvation compared with rightfulness.
    Keywords: Mostaz'af, Believer, Pagan, Denial, Salvation
  • mohammad f Pages 153-179
    he methodology of Islamic human science is charged with finding out, describing, and epistemologically evaluating the methods proposed by the theories of religious sciences and Islamic human sciences. The description above-mentioned consists of introducing data collection techniques, analyzing these data which are related to the questions or hypothesis of the research, and expounding the logic and general patterns of scientific activities accomplished in Islamic human sciences. Epistemological evaluation of the results obtained from applying the methods should be done on the basis of this description. This epistemological analysis is an important part of methodology. This article has the intention of giving an account of the methodic, and methodological requirements of religious sciences and Islamic human sciences. Consequently, it expresses these requirements in three realms: first, in scientific recognition of the subject of research; secondly, in recognition of the religious doctrines connected with the subject of research, and thirdly, in the necessity of showing the relation between the Islamic doctrines and the results obtained from applying the methods proposed. These requirements are expounded as a universal framework for describing and evaluating the theories of religious sciences and Islamic social sciences.
    Keywords: Religious science, Islamic human sciences, Method, Methodology
  • rooh a, zahir dehghani Pages 181-204
    One of the most important evidences of the atheists on the incompatibility of the system of the theist's beliefs throughout the history is the problem of evil. According to the special description of this problem presented by William Rowe – one of the contemporary atheists – there are some evils in this world which cannot be justified or explained by the reasons the believers present to explain them. Rowe improved his argument – after receiving some answers and critics – throughout a couple of decades and in his last description of this problem, he tried to strengthen his reasoning by explaining and updating its premises and presenting two examples and thus answer the questions of theists in advance. Explaining the last view of Rowe in this regard, the answers of Western scholars and also Muslim philosophers and writers who have reasoned against Rowe's reasoning or what can be said to answer him, are investigated and I will show that the collection of those cases can be as a response to Rowe who claimed the evidences of theists in the problem of evil is not justifiable; although they should be updated according to the new presentation of the matter of evil and an answer which is suitable with the new questions and examples should be presented.
    Keywords: William Rowe, Evidential problem of evil, the problem of evil
  • Golamhosein gerami Pages 205-230
    The attribute of will is one of the most difficult and complicated topics in Islamic philosophy and theology which has always been faced with different questions and theories. The most important problem of this topic is that God could not be considered as an agent without will-power on the one hand, and on the other hand, will is inherently contingent and the divine nature is free from happening of any contingent event. For this, the Muslim philosophers have attributed the divine will to knowledge, love and the like. In this regard, the theory of Sheikh Ishraq about God’s will has been studied in this paper. For Sheikh Ishraq, the divine realm is free from will and he put emphasis on this matter in various cases. Among the whole of his materials, four reasons are used on the impossibility of will of God almighty. Among these reasons we can refer to the absolute richness of the self-existence, the innateness of the divine actions, durability of the act of God almighty, and attendance of will with misguided actions. However, Sheikh Ishraq points or stipulates on acceptance of God’s necessary will in some cases that after an accurate analysis it is revealed that with regard to both reason and document, none of them may be agreeable. Therefore, the summary of Sheikh Ishraq’s expressions leads us to the theory of negation of will of God. The most important problem of Sheikh Ishraq’s theory is inattention to the religious texts especially the Quran that attributes the trait of will to God for several times.
    Keywords: Will, Divine Will, Absolute Richness, Innate Action, Durability of Action, Intention, Sheikh Ishraq