فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 93 (بهار 1397)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 93 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/08
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ابوالقاسم مهدوی، حمید عزیزمحمدلو * صفحات 5-42
    در این مقاله فرایند انباشت سرمایه اجتماعی و عوامل موثر بر آن صورت بندی گشته و براساس آن نسبت به تحلیل تجربی فرایند شکل گیری سرمایه اجتماعی در ایران در چارچوب رویکرد همگرایی اقدام شده است. در این راستا تابع انباشت سرمایه اجتماعی با استفاده از داده های سری زمانی کشور ایران در بازه زمانی 1353 تا 1391 با استفاده از روش جوهانسون و الگوی تصحیح خطای برداری برآورد گشته است. براساس نتایج حاصله، سرمایه اجتماعی در بلندمدت به طور مثبت با متغیرهای سرمایه فیزیکی، میزان درآمد و سرمایه انسانی و به طور منفی با متغیرهای نابرابری در توزیع درآمد، بیکاری، تورم، میزان شهرنشینی و میزان صنعتی شدن جامعه ارتباط دارد. در کوتاه مدت نیز متغیرهایی مانند سرمایه گذاری، درآمد سرانه و سرمایه انسانی رابطه مثبت و معنا داری با انباشت سرمایه اجتماعی دارند. افزایش میزان بیکاری، افزایش شهرنشینی و همچنین افزایش صنعتی شدن نیز در کوتاه مدت با تضعیف سرمایه اجتماعی هم راستاست. نرخ تورم و نابرابری درآمد برخلاف دوره بلندمدت، در کوتاه مدت ارتباط چندانی بر تغییرات سرمایه اجتماعی ندارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تابع انباشت سرمایه اجتماعی، روش همگرایی، ایران
  • عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی *، سید محمد جواد ساداتی صفحات 43-64
    از آغاز سده هجدهم تاکنون، اخلاق تنبیهی غرب دو دوره کاملا متمایز را تجربه کرده است: نخست خشونت تعذیب و سپس عصر اقتصاد تنبیه. در قلمرو تنبیه مبتنی بر خشونت، مجازات بیش از هر چیز همانند تراژدی هولناکی بود که رسالت نابود کردن جرم را در برابر نگاه های نظاره گر تعذیب برعهده داشت. در مقابل، قلمروی اقتصاد تنبیه عرصه دگرگونی مفاهیم تنبیهی است. بزهکاری که در سکوی مجازات باید متحمل وحشیانه ترین رنج ها می شد تا پیام قدرت را به وجدان جمعی مخابره کند، جای خود را به شخصیتی داد که علاوه بر حق ارتکاب جرم از حق درمان و اصلاح نیز برخوردار بود.
    گذار از تراژدی تعذیب به سیاست اصلاح و درمان اغلب به منزله تلاشی برای کاهش میزان ارتکاب جرم از طریق دگرگونی در شخصیت اخلاقی بزهکاران پنداشته شده است. بااین حال، شواهدی وجود دارد که به اثبات می رسانند این جلوه از اخلاق تنبیهی برخلاف ادعا، توانایی رسوخ به جغرافیای هویت بزهکار و دگرگونی در گزاره های اخلاقی وی را ندارد. در مقابل، می توان ادعا کرد که تولد و نیز تداوم حیات نهادهای اقامت اجباری نه به واسطه خصوصیت اصلاح گر آنها، بلکه به علت کارکردهای پیچیده و پنهانی است که عموما در مطالعات حقوقی و جرم شناختی نادیده انگاشته می شوند. از آن گذشته، برخلاف تصور شماری از اندیشمندان نظیر فوکو، دگرگونی های پیوسته در رویه های عملی کیفری را نمی توان تنها از زاویه تحولات ساختاری قدرت بررسی کرد؛ بلکه در این فرایند باید نقشی نیز برای اراده وجدان جمعی قائل شد.
    کلیدواژگان: تراژدی تعذیب، کمدی اصلاح، بیماری، نهادهای اقامت اجباری، قدرت، اراده وجدان جمعی
  • سید حسین ایزدی *، یگانه موسوی جهرمی، محمدرضا رضوی، فرهاد خداداد کاشی صفحات 65-98
    امروزه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه از امتیازات مالیاتی برای تاثیر گذاری بر اقتصاد منطقه ای استفاده می شود؛ هرچند اغلب سرمایه گذاران اظهار می کنند که این مشوق ها در مقایسه با سایر موانع و مشکلات سرمایه گذاری چندان مهم نیستند. به هرحال، برای سیاستگذاران اقتصادی کشورهای در حال توسعه و حتی توسعه یافته، تعیین شرایط و چارچوب منسجم برای بهره مندی از امتیازات مالیاتی مانند معافیت های مالیاتی و بررسی تاثیر آنها بر سرمایه گذاری، اشتغال و تولید، چالشی جدی است. نظام مالیاتی ایران یکی از معدود نظام های مالی دنیاست که شامل تعداد زیادی از اشکال مشوق های مالیاتی برای طیف وسیعی از مخاطبان است. هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر معافیت های مالیاتی موضوع ماده (132) بر اشتغال شهرستان های کمتر توسعه یافته کشور برای دوره زمانی 1387-1375 است. در این مقاله از روش گروه کنترل ترکیبی (SCM) استفاده شده است. در این روش واحدهای کنترل مناسب به صورت سیستماتیک از یک فرایند بهینه یابی می شوند. نتایج نشان می دهند معافیت های مالیاتی موضوع ماده (132) تاثیری بر اشتغال مناطق کمتر توسعه یافته کشور نداشته اند.
    کلیدواژگان: امتیازات مالیاتی، معافیت های مالیاتی، مناطق کمتر توسعه یافته، گروه کنترل ترکیبی
  • مسعود نوری تل زالی *، حشمت الله فلاحت پیشه صفحات 99-120
    اسلام سیاسی به عنوان یکی از مهم ترین جریان های سیاسی تاثیرات مهمی بر سراسر جهان و به ویژه کشورهای اسلامی در خاورمیانه داشته است. بحران های سیاسی جوامع در خاورمیانه با توجه به فقدان یک ایدئولوژی ناب اسلامی، انقلابی و سیاسی در کشوری چون مصر، زمینه را برای قدرت های جهانی و منطقه ای برای به انحراف کشاندن گروه ها و بنیادهای اسلام گرا و نظام اسلام سیاسی، شرایط را در تامین و حفظ منافع نظام سلطه کانالیزه می کنند.
    تحقیق حاضر به روش مطالعات کیفی و اسنادی بوده و برای تحلیل داده ها از روش آینده پژوهی استفاده شده است. جامعه آماری شامل: سفیران، اساتید و خبرگان علوم سیاسی، مطالعات راهبردی، روابط بین الملل، کارشناسان منطقه خاورمیانه و آینده پژوهی با حجم نمونه 15 نفر به روش نمونه گیری گلوله برفی است. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه عمیق کیفی با خبرگان بوده است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها با بهره گیری از ماتریس همبستگی و آزمون t نسبت به تجزیه و تحلیل روندها به بررسی وضعیت های ممکن و مطلوب در فرایندهای پیش رو در مصر پرداخته شده است. یافته ها و نتایج تجزیه و تحلیل پیشران ها و روندهای اسلام سیاسی در مصر نشان می دهد ترتیب وقوع سناریوهای متحمل در آینده اسلام سیاسی مصر به این شکل است:1. تداوم و توسعه بیداری اسلامی، 2. عادی شدن و استحاله بیداری اسلامی، 3. مهار و کنترل بیداری اسلامی. بنابراین نتیجه می گیریم سناریو و روند تداوم و توسعه بیداری اسلامی در مصر نسبت به سناریوهای دیگر، از قوت و احتمال بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، آینده پژوهی، بیداری اسلامی، مصر، سناریوپردازی
  • جواد طاهرپور *، سارا امیری صفحات 121-148
    وجود شوک های برونزای اقتصادی موجب می شود تا کشورهایی که درجه آسیب پذیری آنان بالاست، اثرپذیری بیشتری از شوک ها داشته باشند. در مقابل، کشورهای برخوردار از سطح بالای تاب آوری در مواجهه با شوک های برونزای اقتصادی، قادر به ترمیم و بازسازی اقتصاد خویش هستند. بنابراین آسیب پذیری و تاب آوری کشورها عامل تعیین کننده عملکرد اقتصادی کشورها خواهد بود.
    در این پژوهش با استفاده از شاخص های آسیب پذیری و تاب آوری معرفی شده توسط بریگوگلیو و همکاران، جایگاه کشورهای منتخب نفتی طی دوره زمانی 2012-2005 محاسبه و استخراج شد. نتایج مطالعات نشان داد اقتصاد ایران در سال 2012 از نظر تاب آوری اقتصادی در بین 18 کشور منتخب جایگاه 16 را به خود اختصاص داده است. در این شاخص کشور کانادا بیشترین و ونزوئلا کمترین میزان تاب آوری را داشته است. اقتصاد ایران در شاخص آسیب پذیری نیز جایگاه 12 را به خود اختصاص داده است. از مقایسه عملکرد کشورها در حوزه تاب آوری و آسیب پذیری می توان به این نتیجه رسید که نمی توان همه علل مربوط به درجه پایین تاب آوری و در طرف مقابل درجه بالای آسیب پذیری را به نفت ارتباط داد، بلکه این نحوه مدیریت کشورها در حوزه های مختلف به خصوص مدیریت درآمدهای نفتی است که میزان آسیب پذیری و تاب آوری کشورها را تعیین می کند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، اقتصاد مقاومتی، آسیب پذیری، کشورهای نفتی
  • سیدهادی زرقانی، ابراهیم احمدی * صفحات 149-182
    ژئوپلیتیک زیست محیطی، گفتمانی از ژئوپلیتیک انتقادی است که به مطالعه تغییرات بو م شناسی و جغرافیای تهدید ات زیستی در قالب سیاست های امنیتی جهان صنعتی در تخریب محیط زیست و به طور کلی تاثیرات نظام جهانی بر محیط زیست، درقالبگفتما ن هایسیاسی می پردازد. در مطالعات انتقادی محیط زیست، حکومت ها وسازما ن هادراستفاده نامطلوبازمنابعتجدید پذیر و تجدیدناپذیر زیستی بیشترین نقش را دارند. ازاین حیث شواهد حاکی از این است که به تبع از عواملی چند در حال حاضر دریای خزر به یکی از آلوده ترین اکوسیستم های آبی جهان بدل شده است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع معتبر کتابخانه ای در پی پاسخ به این سوال است که آلودگی های دریای خزر حول چه منابعی است و عمده ترین عوامل تاثیر گذار ژئوپلیتیکی بر آلودگی های مذکور، نشئت گرفته از چه مسائلی است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد، به طور کلی آلودگی های خزر ناشی از منابع متعدد واقع در خشکی و دریاست که به تبع از این منابع، هرکدام از پنج کشور ساحلی به نحوی در آلودگی خزر سهیم اند. از حیث دلایل ژئوپلیتیکی نیز، به طور مشخص خلا یک رژیم حقوقی پایدار (اصلی ترین عامل)، بسته بودن دریاچه (شکل کالبدی و فیزیکی دریاچه)، نگرش کالاگونه و مادی گرایانه کشورهای ساحلی به منابع خزر و توسعه نیافتگی و وابستگی برخی کشورهای ساحلی به تکنولوژی های غربی مهم ترین عوامل ژئوپلیتیکی موثر بر آلودگی خزر محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: دریای خزر، ژئوپلیتیک زیست محیطی، آلودگی دریا
  • یونس نادمی *، جواد ریاحی صفحات 183-208
    امنیت مهم ترین کالای عمومی در هر اقتصاد محسوب می شود که وجود آن شرط لازم برای رشد و توسعه اقتصادی است.سرقت یکی از جرائمی است که به کاهش احساس امنیت در جامعه منجر می شود. به منظور کاهش میزان سرقت لازم است دلایل این جرم ریشه یابی شود. یکی از مهم ترین ریشه های سرقت، عوامل اقتصادی است. بنابراین هدف از این مقاله بررسی ریشه های اقتصادی سرقت در ایران در بازه زمانی 1393-1363 است. بدین منظور با استفاده از تحلیل رگرسیون به برآورد تاثیر عوامل اقتصادی بر میزان سرقت سرانه پرداخته شده است. نتایج برآورد مدل تحقیق نشان می دهد متغیرهای درآمد سرانه و نابرابری توزیع درآمد، تاثیری غیرخطی و آستانه ای بر میزان سرقت سرانه داشته اند به این معنا که این متغیرها تا سطح معینی از درآمد و نابرابری توزیع درآمد به دلیل پایین بودن درآمد و نابرابری شدید درآمدی، تاثیری مثبت بر افزایش سرقت سرانه داشته اند اما پس از عبور از حد آستانه درآمد سرانه و نابرابری توزیع درآمد و بهتر شدن درآمد سرانه و توزیع درآمد، این متغیرها تاثیری منفی و معناداری بر میزان سرقت سرانه داشته اند. همچنین نرخ تورم و بیکاری تاثیری مثبت و معنادار بر میزان سرقت سرانه در جامعه داشته اند.
    کلیدواژگان: سرقت، بیکاری، تورم، نابرابری توزیع درآمد، ایران
  • امیرحمزه زینالی، حسین محمد کوره پز * صفحات 209-236
    در یک برش تاریخی طولانی، پایبندی افراطی قانونگذار به قاعده های حقوقی غیرقابل انعطاف و سخت ازیکسو و نیز اتخاذ رویکرد قضایی جزم اندیشانه و فنی محض به مقرره های قانونی در فهم آن نزد دادرسان ازسوی دیگر، موجب شد تا در وهله نخست، قوانین در بافتی زاییده شوند که قانونگذار کمترین توجهی به شرایط اجتماعی، مناسبات اقتصادی، بسترهای فرهنگی و یافته های دیگر علوم اجتماعی نداشته و در وهله پسینی نیز، حکم دادرس «ناعادلانه» جلوه کند؛ زیرا بی شک چنین حکمی در تامین دفاع اجتماعی ناموفق بوده یا مصالح بزهکار و بزه دیده را نادیده انگاشته است. در مخالفت و به منظور برون رفت از چنین شکل گرایی حقوقی است که نظریه مصالح (مهندسی اجتماعی) بیان می دارد: باید به دنبال ایجاد نظامی از ارزش ها بود که با آن بتوان مصالح متضاد را سنجید، ارزش گذاری کرد و میان شان توازن و توافق برقرار ساخت. ایجاد توازن میان مصالح مختلف پس از افراط و تفریط های صورت گرفته در برش های تاریخی گوناگون، امروزه موضوع حقوق کیفری مدرن است. قانونگذار ایرانی به ویژه درخصوص نهادهای ارفاقی نظیر نهاد تعویق صدور حکم در قانون مجازات اسلامی 1392، سه مصلحت اساسی را پیگیری کرده است؛ تامین دفاع اجتماعی، اصلاح و بازسازگاری بزهکار و حمایت از بزه دیده. در نوشتار حاضر، این نهاد در بستر نظریه مصالح با رویکردی جرم شناختی مورد تحلیل قرار گرفته و میزان موفقیت قانونگذار در ایجاد توازن میان مصالح گوناگون بررسی شده است.
    کلیدواژگان: واقع گرایی حقوقی، مهندسی اجتماعی، نظریه مصالح، شکل گرایی حقوقی، تعویق صدور حکم
  • میثم پیله فروش *، ابوالفضل پاسبانی، علی چشمی صفحات 237-280
    این مقاله در پی پاسخ به این سوال است که چه تفاوت هایی در قواعد مالی و بودجه ریزی سبب تفاوت در عملکرد صندوق های نفتی در ایران و نروژ شده است.
    هرچند تشکیل صندوق های نفتی می تواند پایه ای صحیح برای سیاستگذاری درزمینه مدیریت صحیح درآمدهای نفتی باشد اما کافی نبوده و یک صندوق نفتی به تنهایی به پس انداز درآمدهای نفتی با هدف تثبیت اقتصادیا انباشت بین نسلی قادر نیست. اگر صندوق نفتی به طور مناسب با بودجه دولت یکپارچه نشده باشد، مدیریت مالی را پیچیده کرده و می تواند به تخصیص ناکارای منابع مالی و کاهش شفافیت منجر شود. برخورداری از یک خزانه برای همه منابع دولت، انتقال مازاد واقعی بودجه به صندوق نفتی، نقش محوری بانک مرکزی در مدیریت دارایی های ارزی و محدود کردن کسری بودجه غیرنفتی به عنوان مکمل سازوکار صندوق نفتی، چهار ویژگی لازم برای داشتن بودجه یکپارچه است.
    مقایسه عملکرد صندوق های نفتی نروژ و ایران نشان می دهد عدم یکپارچگی نظام مالی در ایران، نبود مدیریت واحد بر منابع عمومی، روشن نبودن میزان منابع و مصارف واقعی کشور و تحمیل برخی هزینه ها به صندوق های نفتی کشور از طریقی به غیر از سند بودجه کل کشور، سبب عدم شکل گیری انباشت واقعی منابع و در نتیجه عدم موفقیت صندوق های نفتی در ایران شده است، اما عملکرد مطلوب صندوق نفتی نروژ به این دلیل است که آن سازوکار درون نظام مالی و بودجه ریزی یکپارچه و جامع این کشور تعبیه شده و مازاد واقعی بودجه به آن سرازیر می شود.
    کلیدواژگان: صندوق ثروت ملی، صندوق نفتی، قواعد مالی، بودجه دولت، ایران، نروژ
  • جلال میرزایی * صفحات 281-306
    موج اول گذار به دمکراسی در بحرین سال 1995 آغاز و در سال 1999 منجر به مجموعه ای از اصلاحات از بالا شد. اما کندی و نیز عدم پیشرفت جدی در تحقق اصلاحات از یکسو و تحولاتی که از تونس آغاز شد از سوی دیگر باعث شکل گیری موج دوم اعتراضات علیه حکومت در سال 2011 شد. محور اصلی این اعتراضات جریان الوفاق به نمایندگی از شیعیان این کشور بود که خواستار اجرای مفاد منشور ملی 1999 و انجام اصلاحات دمکراتیک بود. بی ثباتی سیاسی ناشی از اعتراضات موج دوم نه تنها به تقویت روند گذار به دمکراسی منجر نشد بلکه وجود موانع سیاسی در دو سطح داخلی و خارجی باعث ناکامی و در نتیجه توقف فرایند نوسازی سیاسی گردید. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی به بررسی موانع سیاسی روند گذار به دمکراسی در بحرین پرداخته است. دو عامل انسجام نخبگان حاکم و عدم انسجام مخالفان در سطح داخلی و نقش عربستان و آمریکا در سطح منطقه ای و بین المللی از جمله عواملی هستند که در ناکامی روند گذار به مردم سالاری در بحرین موثر بوده اند. البته بایستی توجه داشت که میزان تاثیر هرکدام از این عوامل به ویژه در سطح داخلی یکسان نیست.
    کلیدواژگان: گذار به مردم سالاری، آل خلیفه، حزب الوفاق، موانع سیاسی، بحرین
  • سیاوش جانی * صفحات 307-334
    در این مطالعه تاثیر سطوح مختلف نهادی بر جذب FDI در کشورهای حوزه سند چشم انداز (کشورهای جنوب غرب آسیا) طی دوره 2014-2007 مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، از چارچوب نظری ویلیامسون استفاده شد. وی معتقد است در بررسی عملکرد اقتصادی با چهار سطح از تحلیل مواجه ایم که سطح دوم و سوم آن با عوامل نهادی مرتبط است. در این مطالعه با بررسی ویژگی های سطوح نهادی، از شاخص حکمرانی خوب برای سنجش سطح نهادی دوم و از شاخص سهولت فضای کسب وکار برای اندازه گیری سطح نهادی سوم استفاده شد. در ادامه با معرفی الگوی کمی و برآورد آن در قالب داده های پانلی با رویکرد سیستمی GMM، این نتیجه حاصل شد که بهبود در فضای کسب وکار و همچنین چهار مولفه«کیفیت و چگونگی تنظیم مقررات»، «حاکمیت قانون»، «کنترل فساد» و «کارآمدی دولت» از شاخص حکمرانیخوب که بر نقش دولت ها در تقویت امنیت حقوق مالکیت و ایجاد محیط مناسب برای فعالیت های اقتصادی دلالت داشته، در جذبFDI موثرند. نتایج نشان داد اصلاحات نهادی در سطح خرد یا کلان به تنهایی نمی توانند در جذب FDI موثر باشند و باید به اصلاحات سطح نهادی خرد و اصلاحات در مولفه هایی از سطح نهادی کلان که بر سطح نهادی خرد موثرند، توجه شود. همچنین تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز تاثیر مثبت و معنادار و نرخ تورم تاثیر منفی و معنادار بر جذب FDI دارند که مطابق با انتظارات تئوریک بود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سطوح نهادی، فضای کسب وکار، حکمرانی خوب، کشورهای منطقه جنوب غرب آسیا
  • داود کرمی * صفحات 335-368
    سیاست کیفری افتراقی به جهت عدول از برخی اصول و معیارهای متعارف حقوق کیفری یا قبض و بسط آنها، یک سیاست کیفری ویژه و متمایز محسوب می شود. جرائم سایبری به عنوان دسته ای از جرائم نوظهور به جهت اینکه فضای سایبری را به عنوان موضوع یا وسیله جرم انتخاب می کند به دلایل مختلف نیازمند چنین سیاست کیفری افتراقی است. در این مقاله تلاش شده است تا ضرورت تدوین یک سیاست کیفری افتراقی برای جرائم سایبری در حوزه ارکان متشکله جرائم سایبری، براساس تفاوت های برجسته این جرائم با جرائم سنتی از جمله تفاوت در ماهیت، گستره و بستر ارتکاب جرم تبیین شود و به دنبال آن گونه های این سیاست کیفری افتراقی با رویکردی توصیفی و توصیه ای در قلمرو این دسته از جرائم به ویژه در چارچوب نیازمندی های نظام کیفری ایران شناسایی و معرفی شود. نتیجه این تحقیق نشان می دهد منطق حاکم بر حقوق کیفری ماهوی جرائم سایبری در بسیاری موارد متفاوت از جرائم سنتی است. ازاین رو تدوین یک سیاست منسجم کیفری در برخورد با جرائم سایبری را ضروری می سازد. اثربخشی و کارایی قوانینی که برای مقابله با جرائم سایبر تصویب می شوند، مستلزم نگاهی متفاوت به مقولاتی مانند تعریف جرم، ارکان جرم، مسئولیت کیفری و امثال آن است. گرچه قانون جرائم رایانه ای مصوب 1388 به میزان چشمگیری در این مسیر گام نهاده است اما نیازمند تکامل و ارتقای بیشتری است.
    کلیدواژگان: جرائم سایبر، سیاست کیفری، فضای مجازی، رویکرد افتراقی، حقوق کیفری ماهوی
  • محمد مهدی نجفی علمی * صفحات 369-392
    نظام تولید مشارکتی با استفاده از آثار مختلف خود بر عوامل اقتصادی، یکی از نظام های دستمزدی مطرح بوده و در بسیاری از موارد به صورت عملی مورد استفاده قرار گرفته است. اما مسئله ای که باید به آن پرداخته شود این است که نظام دستمزدی تولید مشارکتی از نظر تطبیق با اصول اسلامی دستمزد، چگونه خواهد بود و این نظام دستمزدی در چه شکل و قالب اسلامی از نظر عقود اسلامی قرار خواهد گرفت. بعد از بررسی اصول اسلامی درباره دستمزد و بررسی برخی مسائل فقهی مرتبط، به تعیین قالب عقد تولید مشارکتی در اسلام و به ارائه شواهدی پیرامون تطبیق تولید مشارکتی با اصول اسلامی دستمزد خواهیم پرداخت. بعد از بررسی این مسائل، نتیجه این است که نظام تولید مشارکتی از لحاظ قواعد فقهی و اصول اسلامی مستخرج از دستورات و روایات اسلامی، کاملا مورد تایید و تشویق بوده و قالب عقد این نظام نیز می تواند در قالب عقود مختلفی ظاهر شود.
    کلیدواژگان: اصول اسلامی دستمزد، تولید مشارکتی، دستمزد، اسلام
  • سید علیرضا کازرونی، اوین خضری * صفحات 393-420
    بخش تجارت خارجی در اغلب کشورهای در حال توسعه به عنوان اهرم اصلی رشد و توسعه اقتصادی مورد توجه بوده است، در این راستا آثار تحریم های اقتصادی بر ساختار تجارت خارجی ایران و مخصوصا ترکیب واردات که جزء لاینفک برای رشد و توسعه اقتصادی قلمداد می شود، حائز اهمیت است. هدف اصلی این تحقیق بررسی اثر تحریم های اقتصادی بر ترکیب واردات ایران طی دوره زمانی 1392-1360 می باشد. برای این منظور ابتدا برمبنای معیارهای ارائه شده هافبائر، تحریم ها در سه طیف ضعیف، متوسط و قوی تقسیم بندی و به صورت دو متغیر مجازی وارد مدل شده و سپس تاثیر این متغیرهای مجازی به همراه سایر متغیرهای مدل بر واردات ایران به تفکیک کالاهای سرمایه ای، واسطه ای و مصرفی با استفاده از الگوی حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS) مورد ارزیابی قرار گرفته است.نتایج حاکی از این است که تحریم های اقتصادی چه ضعیف و چه قوی واردات کالاهای واسطه ای را کاهش داده و تحریم های اقتصادی ضعیف اثر مثبت بر واردات کالاهای سرمایه ای داشته است. همچنین واردات کالاهای مصرفی در جریان تحریم های اقتصادی قوی افزایش یافته و تحریم های اقتصادی ضعیف اثر معناداری بر واردات کالاهای مصرفی نداشته است.
    کلیدواژگان: تحریم، واردات، کالاهای سرمایه ای، کالاهای واسطه ای، کالاهای مصرفی
|
  • A. Mahdavi, H. Aziz Mihammadlou * Pages 5-42
    In this article the process of social capital accumulation and its determinants has been formulated. Based on the formulation, the process of social capital accumulation in Iran has been analyzed using co-integration approach. Social capital formation function was estimated using Johanson method and vector error correction model with data for period 1974-2012. According to the findings of this article, social capital is positively affected by physical capital, income level and human capital in both long term and short term. But for the same period, determinants like unemployment, rate of urbanization and industrialization have negative effect on social capital. Income inequality and inflation only in long term have positive and significant effect on social capital.
    Keywords: Social Capital, Social Capital Function, Co, integration, Iran
  • A. Javan Jafari *, Sm Sadati Pages 43-64
    From the beginning of eighteenth century punitive moral in the West has experienced two different periods: first torture and then economics of chastisement. In each of these periods punishment has special nature and function. In the first stage punishment was similar to the terrible tragedy of violence and mutilation. In contrast in the second stage punitive reactions completely changed and violence was replaced by reform and rehabilitation of criminals.
    About transition from the tragedy of torture to the comedy of reform a legal and criminological analysis has always been present. Based on these analysis transition from violence to reform is considered as Humanization of criminal law. But reforming criminal policy not only failed to reform criminals, but also failed to protect human dignity of offenders. Then we can claim that continuing of reform policy was not because of its reforming character. In contrast there is some hidden functions and reasons that cause continuing of reform policy.
    Keywords: Tragedy of Torture, Comedy of Reform, Illness, Attendance Centres, Power, Will of Collective Consciousness
  • Seeyed Hossein Izadi *, Yeganeh Mousavi Jahromi, Mohammad Reza Razavi, Farhad Khodadad Kashi Pages 65-98
    Nowadays, in many developing countries tax incentives are used in order to affect the regional economy; however most investors declare that these incentives comparing to the other investment barriers are not somewhat important. Anyway, determining conditions and a coherent framework for using tax concessions like tax exemptions and examining their effects on investment, employment and production, are serious challenges for developing and even developed countries’ economic policy makers. Iran’s tax system is one of the few tax systems, which includes many forms of tax incentives for a wide range of audiences. The aim of this study is to evaluate the impact of tax exemptions, article 132 on employment of Iran’s less developed counties for the period from 1996 to 2008 ( 1375 -1387 corresponding to Iranian calendar).
    In the present paper, the method used is Synthetic Control Method (SCM). In this method, first, the proper control units are selected systematically via an optimization process. Then, the treatment effects are estimated by extracting a weighted combination from results of control units, and by considering the treated groups’ experimental outcomes in the absence of the Program execution. Results indicate that tax exemptions Article 132 has no impact on employment of Iran’s less developed counties.
    Keywords: Tax concessions, Tax exemptions, Synthetic Control Model, Less developed regions
  • Masoud Nori Telzali *, Heshmatollah Falahat Pisheh Pages 99-120
    Public uprisings and new developments in the Arab world in 2011 which started by the uprising of Tunisian People and then developed into other countries of the Arab world such as Egypt, are considered as important transformations in the surrounding environment of the Middle East, which influence national security of different countries in the region such as Islamic Republic of Iran. Islamic Awakening developments have had deep influences on ranges of global and regional balance of power and have accelerated a set of upheavals in the international system. Islamic Awakening developments in Egypt, due to its specific features, have always been one of the important components affecting Iran’s national security because the Middle East, in addition to encountering regional crises and serious transformations which each regional player adopts mainly conflicting approaches for achieving their own aims and interests, observes the presence of trans-regional powers causing the increase in complicatedness of exchanges in the Middle East. The aim of the present study is to conduct the scenario planning of the future of political Islam in Egypt with the focus on trends and advances of Islamist movements in that country.
    Keywords: Political Islam, futurology, Islamic Awakening, Egypt, scenario planning
  • Javad Taherpoor *, Sara Amiri Pages 121-148
    The exogenous economic shocks cause countries with a higher degree of vulnerability to be more influenced by them and be less able to reduce the negative effects of such shocks because in most cases, they are beyond control of countries. In contrast, countries with a high level of resilience can repair and reconstruct their economy after facing such economic shocks. In this regard and by considering economic exogenous shocks, especially oil price shocks on economy of oil-dependent countries that are mostly beyond their control, identifying the level of economic resilience and vulnerability in these countries has a considerable importance.
    In the present research, there were calculated and extracted resilience and vulnerability indices for the selected oil countries from 2005 to 2012 using the indicators introduced by Brigoglio et al. The results showed that in 2012 economy of Iran, compared to some countries in the Persian Gulf region, had a better performance in terms of economic vulnerability index (a lower level of vulnerability); but in terms of resilience, it is at lower level in comparison with majority of the selected oil-dependent countries: in terms of economic resilience, Iran is in 16th place among 18 selected countries. Based on this indicator, Canada and Venezuela have the most and the least resilience respectively. In vulnerability index, Iran is in 12th place among 18 selected countries. Such a situation in areas of vulnerability and resilience indicates high vulnerability potential of the country against external shocks. By comparing the performance of different countries in areas of resilience and vulnerability we can say that oil income cannot be blamed as the sole reason of low resilience and high vulnerability. It is actually the style and method of management of different sectors of countries, especially management of oil incomes, that determines the level of their resilience and vulnerability. This issue requires special attention of economic and non-economic officials and politicians to resilience and vulnerability of the country.
    Keywords: Resilience, Vulnerability, Oil Countries
  • Sh Zarghani, E. Ahmadi * Pages 149-182
    Environmental Geopolitics is a discourse of critical geopolitics that studies the Ecological changes and the Geography of Environmental threats in the form of the industrial world’s security policies in the destruction of the environment and the effects of the global system on the Environmen, In the form of political discourses.
    In the critical studies about ecology, governments and organizations have the biggest role in the misuse of renewable and nonrenewable sources. The indicative for this claim is that the Caspian Sea as a result of several factors at the moment has become one of the most polluted aquatic ecosystems in the world.
    This article is descriptive-analytic and based on reliable sources in order to find answers to the questions that what are the main sources and the most effective geopolitical factors of the Caspian Sea’s pollution.
    The results show the Caspian’s pollution arises from multiple sources on land and sea, and each of the five littoral states contribute to it. For geopolitical reasons , specifically, lack of a stable legal regime (main factor), closeness of the lake (its physical form), having materialistic and commodity-like attitudes towards its resources by coastal countries and underdevelopment and dependence of certain coastal countries to Western technologies are the most important geopolitical factors affecting the Caspian pollution.
    Keywords: Caspian Sea, Environmental Geopolitics, Marine Pollution
  • Y. Nademi *, J. Riyahi Pages 183-208
    Security is one of the most important public goods in each economy that its existence is a necessary condition for economic growth and development process. Theft is one of the crimes leading to decreased sense of security in society. In order to reduce the amount of theft, it is necessary to identify roots of this crime. The economic factors are one of the most roots of theft. The goal of this paper is to investigate the economic roots of theft in Iran during the 1984-2014 period.
    For this purpose, using regression analysis, we studied about the impacts of economic factors on the per capita theft.
    The estimation results of the research model indicate that the variables of per capita income and income inequality have a nonlinear and threshold impact on the per capita theft. That is to say that these variables to a certain degree of income and income distribution inequality are because of low level of income and high inequality in income, have significant positive impacts on the per capita theft, but after crossing the threshold levels of per capita and Income distribution inequality and achieveing better per capita income and income distribution, these variables have significant negative impacts on the per capita theft. Also, inflation and unemployment rates have significant positive impact on the per capita theft in the society.
    Keywords: Theft, Unemployment, Inflation, Income Inequality
  • A. Zeinali, H. Mohammad Koureh Paz * Pages 209-236
    The legal realism school believes that, without regard to the social conditions, there can be no satisfactory understanding of the science of law and the insights and other findings of the social sciences must be incorporated into science of law. It is desirable for the legislator and the judge to be aware of the social and economic conditions associated with their decisions, as well as the socio-economic effects of it and to be equipped with other social sciences. One of the influential theories within this school is the "Rosco Pound" social engineering theory. He considers the jurist as "social engineer" and law as "society engineering". "Pound" believes that it should seek to create a system of values that can be used to measure conflicting material, and value and balance between them. Balancing the various materials after going to extremes in various historical periods, today is the subject of modern criminal law. The Iranian legislator has pursued three main points in connection with the leniency institutions such as the Institution of Sentencing Deferment in the Islamic Penal Code 1392 (2013); Providing Social Defense, Correction, and reconciliation of the criminal and protection the victim. In the present paper, this institution is analyzed in the context of theory of [legal] Interests with a criminological approach and is examined the rate of success of the legislator in balancing between various materials.
    Keywords: Legal Realism, Social Engineering, Theory of [Legal] Interests, The Institution of Sentencing Deferment
  • M. Pileh Foroush *, A. Pasebani, Ali Cheshmi Pages 237-280
    This article has surveyed effects of financial rules on oil fund's performance and seeks to make a meaningful contribution to the literature on the use of oil funds in oil dependent countries, by proposing that what differences in financial systems, caused differences in performance in Iran's and Norway's oil funds? oil dependent countries, generally, face two basic problems: Revenue stream is volatile and uncertain, and supplies of these resources are finite.
    Resource-dependent countries have several policy options available to deal with revenues from commodities. One mechanism that has been used, is the creation of an oil fund. These funds cannot be a substitute for financial and macro-economic management of the country, but can be the correct basis. Importantly, fund renewable sources alone cannot motivate savings oil revenue or to prevent excesses in consumption and waste them. If these funds are not well integrated in the budget can complicate financial management, lead the inefficient allocation of financial resources and help lack of transparency. Thus creating a fund should not consider simple solution to a complex problem.
    Enjoying a treasury for all the government sources, transfer of the real budget surplus to oil fund, the pivotal role of central banks in managing foreign currency assets and limiting non-oil deficits as a complementary mechanism to the oil fund are four necessary specialties for an integrated budget.
    Iran's foreign currency reserves account as a stabilization fund, was created in 2000 and the National Development Fund as an inter-generational fund in 2010. Norway oil fund was established in 1990. Disintegration of the financial system in Iran and Lack of unique management of public resources, has caused the amount of resources and state spendings not to be clear, impose some costs to the country's oil fund that are not documented in budget and finally, Iran's oil fund not be successful. Review of Norway Norway's financial systems, show that its oil funds are integrated in the financial system and the unified budget of the country.
    Keywords: Sovereign Wealth Fund, Oil Fund, Financial Rules, State Budget, Iran, Norway
  • Jalal Mirzaee * Pages 281-306
    The first wave of transition to democracy began in Bahrain in 1995 and in 1999 led to a series of reforms from above. But slowness and the lack of serious progress in the implementation of reforms on the one hand and the changes that began in Tunisia on the other hand caused the formation of a second wave of protests against the government in 2011.
    Al-Wefaq was the core of the protests on behalf of Shiites in this country who demand democratic reforms and implementing the 1999 National Charter. Political instability caused by the second wave of protests, not only did not strengthen the process of transition to democracy, but also political obstacles on both internal and external levels caused frustration and thus stop the process of political modernization. This article is a descriptive-analytic review of Bahrain's political obstacles in the process of transition to democracy. The main question is what factors caused failure of the second wave of transition in Bahrain? Both the ruling elite's coherence and incoherence of the opposition at local, regional and international levels, the role of Saudi Arabia and America, are among the factors that contributed to the failure of the transition to democracy in Bahrain. It should be noted that the impact of each of these factors, especially at the local level, are not the same.
    Keywords: Transition to Democracy, Al, Khalifa Al Wefaq Party, Political Barriers, Bahrain
  • S. Jani * Pages 307-334
    In this article effects of different institutional levels on absorbing Foreign Direct Investment (FDI) in countries of south west Asia during 2007-2014 period is analyzed. To do this, Williamson theoretical framework has been used. He believes in analyzing economic performances, four levels of analysis exist that the second and third levels are related to institutional factors.
    In this study with evaluation of the characteristics of institutional levels, good governance index is used for measuring the second institutional level and the ease of doing business index is applied for the third institutional level. Then by introducing and estimating the quantitative model in the form of panel data with GMM method, we conclude that the promotion in business environment & also promotion in the four components of good governance index "regulatory quality", "rule of law", "control of corruption" and "government effectiveness" which shows the role of the governments in enhancing security of property rights and creating suitable economic environment are effective in attracting FDI. The results show that institutional reform in the micro or macro level alone couldn’t be effective in FDI attraction so it is necessary to consider not only micro institutional level reform but also macro institutional level‘s components reform which are effective on micro institutional level. Besids, the results show that GDP and exchange rate has positive and significant effects on FDI attracting while inflation rate effect is negative and significant on FDI attracting which is according to the theoretical expectations.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Institutional Levels, Bussness Invironement, Good Governance, South West Asian Countries
  • Davood Karami * Pages 335-368
    The differential penal policy in order to halt some common principles and standards of criminal law or the ebbs and flows of a criminal policy is particularly distinctive. In this paper an attempt is made to the necessity of developing a criminal policy differentiate cyber crimes in the Cabinet Composition cybercrime, based on differences in outstanding crimes traditional crimes such as differences in the nature, scope and context of the offense be explained and to follow this species of differential penal policy with a descriptive approach and recommended the territory of this category of crime, especially within the framework of the Iranian penal system needs to be identified. Effectiveness and efficiency to combat cybercrime laws are passed, requires a different view on issues such as the definition of the crime, the elements of crime, criminal responsibility and so on. Although computer crimes law passed in 1388 significantly taken a step forward but need further development and improvement.
    Keywords: Cyber crimes, criminal policy, cyberspace, differential approach, substantive criminal law
  • Mohammad Mehdi Najafi Elmi * Pages 369-392
    The participatory production system using its different effects on economic factors, has been one of the favoured wage earning systems, and has been practically used in many cases. But the matter that must be addressed here, is that what is the realtionship between the wage earning participatory production system and the Islamic rules and principles.
    After studying Islamic principles and some fiqhi related issues about wage, we will determine the form of participatory production contract in Islam and then will provide evidences about adoptation of participatory production with the Islamic wage instructions.
    Keywords: Islamic Wage Principles, Participatory Production, Wage, Islam
  • Alireza Kazerooni, Avin Khezri * Pages 393-420
    Foreign trade sector works as main lever of economic growth and development, Therefore it has been drawing much attention in developing countries.The impact of economic sanctions on Iran’s foreign trade Structure is important especially in the composition of imports because it is an essential ingredient of economic growth and development. The main purpose of this study is to assess the impact of economic sanctions on imports composition of Iran (1981-2013). For this purpose, sanctions have been divided in to limited, moderate and extensive sanctions based on the scales provided by Hufbauer that two dummy variables presented in the model, Then, the impact of these dummy variables along with other variables in the import demand function of capital, Intermediate and consumer goods have been estimated by FMOLS. The results showed that both of extensive and limited economic sanctions have reduced import of intermediate goods. On the other hand, capital and consumer goods import have increased during the period of extensive economic sanctions. However, limited economic sanctions have no significant effect on consumer imports.
    Keywords: Sanction, Import, Capital Goods, Intermediate Goods, Consumer Goods