فهرست مطالب

سیاست خارجی - سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 119، پاییز 1395)

فصلنامه سیاست خارجی
سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 119، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهناز نیکنام ابربکوه صفحات 6-29
    فجایعی که در دهه های اخیر در جهان رخ داد، موجب شد دبیرکل سازمان ملل متحد پرسشی را خطاب به جامعه بین المللی مطرح کند: در شرایطی همچون کوزوو و روآندا، اگر دولت هایی قادر و مایل بودند که از جمعیت های قربانی حمایت کنند، آیا تا زمان صدور مجوز شورای امنیت نباید هیچ اقدامی بکنند و تنها نظاره گر کشتار جمعی افراد بی گناه باشند؟ نشست 2005 سازمان ملل متحد در پاسخ اعلام داشت: در مواردی که دولتی قادر یا مایل نیست جمعیت خود را در برابر نسل کشی، جرایم جنگی، پاکسازی قومی و جرایم علیه بشریت حمایت کند، مسئولیت آن به جامعه جهانی منتقل می شود و بر اساس منشور برای تحقق چنین حمایتی اقدام خواهد کرد. حال این سوال پیش می آید که «آیا دکترین مسئولیت حمایت، اقدامی است در جهت ارتقاء حقوق بشر یا احیای تئوری جنگ عادلانه است؟»
    با بررسی تئوری های جنگ عادلانه می توان دریافت که دکترین مسئولیت حمایت همان تئوری جنگ عادلانه است با تغییراتی اندک. در گزارش کمیسیون بین المللی مداخله و حاکمیت دولت، مشروعیت اقدام نظامی با تامین 5 شرط به وام گرفته شده از تئوری جنگ عادلانه به دست می آید. اما مطابقت آن با قانون، به مجوز شورای امنیت برای استفاده از نیروی نظامی نیاز دارد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، تئوری جنگ عادلانه، دکترین مسئولیت حمایت، مداخله بشردوستانه، اصل حاکمیت ملی
  • سید موسی کاظمی نایینی، حسین آل کجباف، بهاره حیدری صفحات 31-75
    قطعنامه «جهان علیه خشونت و افراط گرایی»[1]، از نظر دامنه شمول و موضوعات مطرح شده در آن، قطعنامه ای مبسوط و گسترده است. از دیدگاه حقوقی می توان این قطعنامه را در امتداد قطعنامه های مهم مجمع عمومی که در خصوص حقوق بشر و صلح و امنیت بین المللی صادر شده اند، دانست. بنیادگرایی ناشی از ترویج خشونت در سطوح ملی و بین المللی تلنگری است که از دیدگاه قطعنامه جهان علیه خشونت و افراط گرایی، لازمه مقابله با آن، اقدام نظامی و توسل به قوه قهریه نیست. چرا که به زعم ارائه دهنده این قطعنامه «خشونت همواره خشونت به دنبال می آورد». بر این اساس، راهکاری به جز راه حل نظامی می بایست مورد تاکید قرار گیرد. مفاد قطعنامه جهان علیه خشونت و افراط گرایی بر مواردی به غیر از راه حل نظامی در برخورد با افراط گرایی تاکید دارد. به منظور مقابله با خشونت و افراط گرایی، می توان به جای توسل به قوه قهریه، به «سیاست گذاری» و «قانون گذاری» در سطوح ملی و بین المللی پرداخت. این مقاله ضمن واکاوی حقوقی اهداف و مفاد قطعنامه پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران، درخصوص طرق حقوقی تقلیل خشونت و افراط گرایی در عرصه ملی و بین المللی به مداقه خواهد پرداخت.
    [1]. World against Violence and Extremism
    کلیدواژگان: قطعنامه جهان علیه خشونت و افراط گرایی، حمله نظامی، حقوق بشر، سیاست گذاری، قانون گذاری
  • فرنگیس منصوری صفحات 77-103
    در حالی که سران دولت ها طی قرون گذشته از مصونیت مطلق به استناد استقلال و حاکمیت برابر دولت ها و نیز شان عالی رتبه شان، بهره مند بوده اند، گرایش فعلی نظام حقوق بین الملل و نیز رویکرد همه جانبه ارکان سازمان ملل متحد در جهت صیانت بیشتر از بشریت و حقوق بشر به سمت شکل گیری قاعده ای عرفی در نفی مصونیت کیفری سران دولت ها به هنگام ارتکاب جنایات بین المللی در حال توسعه و تحول می باشد. به گونه ای که این تحول در اساسنامه دادگاه های نورمبرگ، توکیو، یوگسلاوی سابق، روآندا، دادگاه ویژه سیر الئون، اساسنامه دیوان بین المللی کیفری و نیز رویه دادگاه های بین المللی و تا حدودی دادگاه های ملی به وقوع پیوسته به وضوح نشانگر آن است که دوران مصونیت مطلق سران دولت ها بسر آمده است. بر این اساس سوالی که در این مقاله مطرح می شود این است که آیا این تحول می تواند نشانگر شکل گیری یک قاعده عرفی نو ظهور باشد؟ به عبارت دیگر آیا می توان گفت لغو مصونیت کیفری سران دولت ها به یک قاعده حقوق بین الملل عرفی تبدیل شده است.
    به همین منظور و در راستای پاسخگویی به این سوال، ضمن تبیین مفهوم و مبنای مصونیت سران دولت ها در حقوق بین الملل، به بررسی اسناد بین المللی مربوطه و نیز رویه دادگاه های ملی و بین المللی با تاکید بر اساسنامه و رویه دیوان بین المللی کیفری می پردازیم.
    کلیدواژگان: مصونیت، مسئولیت کیفری، سران دولت ها، جنایات بین المللی، دیوان بین المللی کیفری، حقوق عرفی
  • محمدرضا ربیعی صفحات 105-136
    دولت روسیه جایگاه مهمی نزد احزاب پوپولیست اروپایی دارد و ما در این مقاله بر آنیم تا نشان دهیم که همبستگی ایدئولوژیک این احزاب با روسیه و حاکمان آن دلیل اصلی کسب این جایگاه بوده است. پوپولیسم واژه پیچیده و مناقشه برانگیزی است و تعاریف مختلفی از آن شده که در اینجا در قالب سه دسته کلی مورد اشاره قرار گرفته است و سرانجام در این پژوهش به عنوان یک ایدئولوژی رقیق تعریف شده است. احزاب پوپولیست در اروپا قدمتی دیرینه دارند، با این حال، از اواخر دهه 1980 رشد چشمگیری در سیاست داشته اند و نتایج انتخابات داخلی و پارلمان اروپا موید استقبال از این احزاب می باشد. در ادامه مقاله، با توجه به اینکه توجه این احزاب به روسیه در قالب سیاست خارجی آنها قابل تبیین است، تلاش شده تا موضوعات مهم سیاست خارجی احزاب پوپولیست راست و چپ اروپا و نقاط افتراق و اشتراک آن ها مورد بررسی قرار گیرد. سرانجام در بخش پایانی، فرضیه مقاله مورد آزمون قرار گرفته و شاخص های همبستگی ایدئولوژیک میان احزاب پوپولیست اروپا و روسیه به تفکیک مورد اشاره قرار گرفته است. همبستگی ایدئولوژیک احزاب پوپولیست راست با حاکمان روسیه شامل ارزش های محافظه کارانه اجتماعی، دفاع از حاکمیت ملی، تمرکز قدرت دولتی و رد بین الملل گرایی و مداخله گرایی لیبرالی است. در احزاب پوپولیست چپ اروپا شامل مخالفت با جهانی شدن، مخالفت با نظام سرمایه داری و پیوند نوستالژیک با اتحاد شوروی است. برای مطالعه موردی درباره میزان همبستگی این احزاب با روسیه، بحران اخیر اوکراین و دیدگاه های این احزاب در مورد آن تشریح شده است.
    کلیدواژگان: پوپولیسم، روسیه، احزاب، اروپا، بحران اوکراین
  • عبدالمجید سیفی، مریم خالقی نژاد صفحات 137-162
    مهاجرت به عنوان یک واقعه مکان محور جمعیتی و متنوع، امری غیرقابل انکار است. بااین حال، بسیاری از پژوهشگران این حوزه بر این باور هستند که مهاجرت نیروی کار مهم ترین و چالش برانگیزترین نوع مهاجرت را شکل می دهد. با ایجاد تحولات جدید در سایه جهانی شدن جای تردیدی وجود ندارد که جهانی شدن به عنوان میراثی از تمدن بشری در دوره های جدید، باعث همپیوندی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در تمام جوامع شده است و اثراتی دوگانه بر مهاجرت نیروی کار داشته است. لذا سوالی اساسی که مطرح می شود این است که جهانی شدن اقتصاد چه تاثیری بر مهاجرت نیروی کار داشته است؟ در پاسخ به سوال اصلی فرضیه پژوهش بر این مبنا قرار دارد که تغییر در مناطق مقصد و مبدا مهاجرت، تغییر در تقاضای نیروی کار و ایجاد گرایش های متناقض در تقاضای نیروی کار از مهم ترین تاثیرات جهانی شدن اقتصاد بر مهاجرت نیروی کار است. پررنگ بودن نقش تحولات اقتصادی در مهاجرت نیروی کار ماهر و غیر ماهر از یک سو و به چالش کشیدن تغییر در مبدا و مقصد مهاجرت و تغییر در تقاضا برای نیروی کار ماهر و نیمه ماهر از مهم ترین مسائلی است که باید در این چارچوب مورد توجه قرار گیرد. با توجه به تمرکز بسیاری از مکاتب و اندیشمندان به این روند، پژوهش حاضر سعی دارد با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به بررسی تاثیر جهانی شدن اقتصاد بر مهاجرت نیروی کار بپردازد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، مهاجرت، نیروی کار، اقتصاد، کشورهای توسعه یافته
  • سعید عطار، آذر علی محمدی صفحات 163-191
    تصمیم گیرندگان سیاست خارجی به عنوان بازیگران عقلانی تلاش می کنند تا با توجه به متغیرهای دو محیط داخلی و خارجی، بهترین راهبردها را برای تحقق بیشترین سطح از منافع اتخاذ کنند. یکی از راهبردهای عقلانی در سیاست خارجی، تنش زدایی است که طی سال های 1368 تا 1384، راهبرد اصلی سیاست خارجی ایران بوده است. در این نوشتار، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و شیوه اسنادی جهت گردآوری اطلاعات به این سوال اصلی پاسخ می دهیم که چه شباهت ها و تفاوت هایی میان راهبرد تنش زدایی در دو دولت هاشمی و خاتمی وجود دارد. یافته های تحقیق نشان می دهد که هر دو دولت در سیاست های سه گانه راهبرد تنش زدایی (همزیستی مسالمت آمیز، اعتمادسازی و دیپلماسی)، شباهت اما در ابزارهایی اجرای برخی از این سیاست ها تفاوت داشتند. تجربه این دو دولت نشان می دهد که متغیرهای خارجی می توانند راهبرد تنش زدایی را به شکست بکشانند. این تجربیات، درس های مهمی برای دولت های بعدی دارد که به انتخاب راهبرد تنش زدایی اقدام می کنند. استفاده از این تجربیات می تواند تا حدودی موفقیت آتی این راهبرد را تضمین کند.
    کلیدواژگان: تنش زدایی، همزیستی مسالمت آمیز، اعتمادسازی، دیپلماسی، دولت هاشمی، دولت خاتمی
|
  • Behnaz Niknam Abarbekuh Pages 6-29
    Lack of popularity for some governments and the crisis which occurred in the decades after the establishment of the United Nations in the world, made the then Secretary General for the United Nations to raise questions to the international community in General Assembly in 1999, including: in the situation such as Kosovo and Rwanda, if the governments are reluctant or are not able to protect their population against the humanitarian crisis, the rest of the world should wait for the authorization of the Security Council, do nothing and just look at the crimes against humanity? On the other side, will the intervention without the authorization of Security Council weaken the fragile system of post second world war? And will not provide the pretext for future intervention in internal affairs of the other countries?
    The 2005 Summit reaffirmed this matter. In that meeting, the States reached the consensus that, the situations in which the governments are reluctant or are not able to protect their population against genocide, war crimes, ethnic cleansing and crimes against humanity; the international community has the responsibility to protect those affected populations according to chapter 6 and 7 of the Charter of the United Nations.
    By review the theories of the just war, simply can figure out that the responsibility to protect doctrine is the same with slight changes. In the report of the ICISS, the legitimacy of military reaction is possible after meeting the 5 condition borrowed from just war theories, but the legality of it needs the authorization of the Security Council according to the United Nations Charter as the sole authority to issue the authorization for military reaction.
    Keywords: Doctrine, Human Rights, Justice, Just War, International Community
  • Seyed Mousa Kazemi Naeeni, Hossein Alekajbaf, Bahareh Heidari Pages 31-75
    The inclusion of WAVE resolution and its subjects are extensive and legally it could be considered as like other decisive resolutions adopted by general assembly of UN dealing with human rights, peace, and international security.
    The resolution emphasizing on the ways rather than military means in encountering the extremism .instead of resorting to military solution, combating violence and extremism should rely on “policy making” and “legalization” in both international and national levels. In this article, besides analysis of contents and goals of the resolution, different legal approaches and means to reduce the level of violence and extremism nationally and internationally would be explored.
    Keywords: Violence, Extremism, Resolution, United Nations, Law, Legal
  • Farangis Mansoori Pages 77-103
    While heads of states during the past centuries have absolute immunity befoeCiminal Tribunals by virtue of their independence and equal sovereignty of states and their senior,The current trend of international system and approach of United Nations organs in order to preserve most of humanity and human rights is formating the customary rule that is rejecting the immunity of heads of states at the time of committing the International Crimes. so that this change and development in statute and practice of theTibunales of Nuremberg, Tokyo, former Yugoslavia, Rwanda, the Special Court for Siea Leone, the Statute of the International Criminal Court and the practice of international tribunals and national courts have taken And clearly shows that the era of the absolute immunity of heads of state is over so The question that arises in this article is whether this change could indicate the formation of a customary rule. In other words, can we say that the abolition of the criminal immunity of heads of state has become the customary international law? In order to answer this question, while explaining the concept of the heads of State immunity in international law, we review the relevant international instruments as well as national and international courts practice with an emphasis on the statute and the procedure of International Criminal Court.
    Keywords: Immunity, Criminal Liability, Heads of State, International Crimes, The International Criminal Court, Customary Law
  • Mohammadreza Rabiee Pages 105-136
    Russian government has a crucial position among European populist parties and we are going to show that ideological solidarity between these parties and Russian authorities has been the main cause of gaining this position. Populism is a complicated and disputed word and there are numerous definitions of this word. Here, we mention it in three general categories and we define it as a thin ideology. European populist parties have a long history, however they have had an increasingly growth in political arena and the results of general elections and European parliament confirmed how they welcome by the people in Europe. Since the tendency of these parties to Russia is explained in the context of foreign policy, we try to review the main foreign policy issues of left and right European populist parties and their similarities and differences. Finally the hypothesis of research has been tested and the indexes of ideological solidarity among European populist parties and Russia have been introduced. Ideological solidarity of right populist parties with Russia includes social conservative values, defending national sovereignty, centralization of power and rejection of internationalization and liberal involvement, while, in European left populist parties we can refer to resistance to globalization, rejecting capitalist order and nostalgic linkage between these parties and Russia. The resent Ukrainian crisis is explained as a case study to show the solidarity of European populist parties with Russia.
    Keywords: Populism, Russia, Parties, Europe, Ukrainian Crisis
  • Abdolmajid Seifi, Maryam Khaleghinejad Pages 137-162
    Immigration as a diverse and demographic and location – based event is undeniable however, most of researchers in this area believe that immigration of labor force is the most challengeable and important immigration there is no adopt that with creating new development, globalization made economic, cultural and social links among the societies as a legacy of human civilization in new courses, and had double effects on immigration of labor force. According to the centralization of most schools and scholars to this trend of research, it is tried to use of analysis method, consider the effects of globalization on immigration of labor force. The question is proposed is that how globalization of economy lead of labors immigrant. Finding of research reveal that doing proceedings and policies for decreasing the gap between developed countries and developing countries, the immigration of labor force o developed countries was decreased.
    Keywords: Globalization, Immigration, Labor Force, Economy, Developed Countries
  • Saeed Attar, Azar Ali Mohammadi Pages 163-191
    Foreign policy makers as rational actors try to choose the best strategy for achieving the largest level of benefits due to variables of two domestic and foreign areas. Detenteis one of the rational strategies in foreign policy that has been main guideline in Iran’s foreign policy during 1989 to 2005. This paper tries to answer these questions by thedescriptive-analytical method and use of document
    Method
    what are the similaries and differences between detente strategy in Hashemi Rafsanjani and Khatami governments. Research findings show that both governments were similar in triple policies of detente strategy (peaceful coexistence, making trust and diplomacy) but were different in implementation tools some of these policies. Experiences of the two governments show that detente strategy could be defeated by external variables. These experiences are important lessons for the future government that will choose detente strategy. These experiences somewhat can guarantee future success of the strategy.
    Keywords: Détente, Peaceful Coexistence, Making Trust, Diplomacy, Hashemi's Government, Khatami's Government