فهرست مطالب

سیاست خارجی - سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 124، زمستان 1396)

فصلنامه سیاست خارجی
سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 124، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عزیزالله حاتم زاده *، ایوب منتی صفحات 5-40
    سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از منظر نظریه های مختلف روابط بین الملل توسط پژوهشگران داخلی و خارجی مورد بررسی قرار گرفته است. مهمترین چالش پیش روی همه این نظریه ها، تحلیل و توضیح جنبه های متضاد سیاست خارجی ایران بوده است. در این مقاله، ما چارچوب جدیدی برای بررسی و تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران ارائه و استدلال می کنیم که این چارچوب، می تواند تناقضات و تفاوت های ظاهری سیاست خارجی ایران را توضیح دهد. «رئالیسم انتقادی» چارچوبی است که از نظر ما برای تحلیل سیاست خارجی ایران تناسب بیشتری دارد. این حوزه نظری، در میانه رئالیسم و نظریه انتقادی در روابط بین الملل قرار دارد و ضمن اینکه برخی از اصول و شاخصه های هرکدام از این دو را داراست، تفاوت هایی نیز با هر یک از آن ها دارد. رئالیسم انتقادی ضمن قائل بودن به تغییر وضع موجود و دارا بودن ماهیت ضدهژمونیک، دولت محوری و اهمیت قدرت را نیز نادیده نمی گیرد. مقاله در دو قسمت ابتدا به شرح و توضیح نظریه رئالیسم انتقادی و ویژگی های آن می پردازد و سپس تناسب و تطابق این نظریه را با سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، رئالیسم، نظریه انتقادی، رئالیسم انتقادی
  • بهادر امینیان جزی، سیدمحسن سجادی صفحات 41-70
    پایه شکل گیری رژیم های چند جانبه کنترل صادرات محدود کردن دستیابی کشورهای خارج از بلوک غرب پس از جنگ جهانی دوم مخصوصا کشورهای حوزه شوروی به فناوری های نظامی و نوین بخصوص در حوزه موشکی و سلاح های انهدام انبوه بود اگرچه در همان دوران جنگ سرد و پس از آن حوزه در برگیری رژیم های کنترل فراتر از کشورهای بلوک شرق رفته و کشورهایی را به عنوان هدف خود تعیین نمودند و باید اعتراف نمود که در این زمینه موفق بوده و گام های موثری نیز برداشته شده که به طور مستقیم و غیرمستقیم بر امنیت ملی کشورهای خارج از رژیم ها و مخصوصا کشورهای هدف تاثیرگذار بوده است. در این بین، برخی از رژیم های چند جانبه کنترل صادرات از جمله رژیم کنترل فناوری موشکی و ترتیبات واسنار، دو رژیمی هستند که در پی وضع سازوکارهای اجرایی برای اطمینان از عدم دستیابی سایر کشورها به فناوری های موشکی مرتبط با انتقال و حمل سلاح های انهدام انبوه و فناوری های دو منظوره می باشند.
    کلیدواژگان: رژیم های چند جانبه کنترل صادرات، امنیت ملی، رژیم کنترل فناوری موشکی
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی، حسن خوش گفتار صفحات 71-100
    هدف مقاله حاضر، بررسی عوامل و مشکلاتی است که سد راه شکل گیری بلوک های تجاری منطقه ای در خاورمیانه شده است. در سال های اخیر منطقه گرایی به لحاظ جغرافیایی و روابط ژئوپلتیک توانسته میزانی از وابستگی متقابل و منافع مشترک را به وجود آورد و در نتیجه دولت ها را به همکاری و تعامل سازمان یافته در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی و فرهنگی برای حرکت به سمت همگرایی سوق دهد. این مقاله با تمرکز بر محیط خاورمیانه و تاکید بر لزوم توسعه همکاری ها و کاهش فضای امنیتی با طرح این پرسش که چه عواملی منجر به عدم شکل گیری بلوک های تجاری منطقه ای در خاورمیانه شده است؟ با روشی توصیفی تبیینی بیان می دارد که عوامل سیاسی همچون تضادها و رقابت های ساختاری در میان دولت های خاورمیانه، بحران های داخلی در کشورهای منطقه و نفوذ کنشگران فرامنطقه ای، و عوامل اقتصادی متعدد از جمله توسعه نیافتگی در سطوح گوناگون و اقتصادهای مبتنی بر دولت های رانتیر و متکی به دلارهای نفتی و ضعف خصوصی سازی از جمله نکاتی هستند که منجر به عدم شکل گیری بلوک های تجاری منطقه ای در خاورمیانه شده اند.
    کلیدواژگان: بلوک های تجاری، همگرایی منطقه ای، خاورمیانه، اقتصاد سیاسی، منطقه گرایی
  • مسعود رضایی *، ماریا فرح زاده صفحات 101-150
    موضوع بحران میان کره شمالی و آمریکا برخلاف بسیاری از بحران های موجود در عرصه جهانی، کاملا متفاوت و تابعی از مکانیسم دوران جنگ سرد است. ازهمین رو بی اعتمادی و عدم قطعیت، ادراک ایالات متحده و کره شمالی را در قبال یکدیگر تعیین کرده است. در این چارچوب، آمریکا اصرار دارد تا قبل از رسیدن پیونگ یانگ به چرخه کامل بازدارندگی اتمی، این کشور را به واسطه تحریم های چندجانبه و تهدید نظامی به زانو درآورد و کره شمالی نیز سرسختانه در مسیر تکامل سطوح بازدارندگی هسته ای و تضمین بقاء، حاضر نیست توافقی بدون در نظر گرفتن امنیت و منافع آن حداقل در موقعیت انجماد منازعه شکل بگیرد. در این میان، مسائلی همچون تهدیدهای بالقوه، تعهدات متقاوت، تغییر در اولویت های دو کشور، سیاست های داخلی و حتی وقایع و رویدادهای برون منطقه ای یکی پس از دیگری تنها به افزایش دامنه مناقشه و عدم قطعیت منجر شده است. نظر به این مهم، مقاله حاضر درصدد است به روشی توصیفی- تحلیلی و با استفاده از «نظریه بیزی»، ابعاد و پیامدهای بحران میان دو کشور را مورد توجه قرار داده، و با بکارگیری سناریوهای نظامی موجود و چالش های آن، به تحلیل این موضوع بپردازد که اطلاعات ناقص و عدم قطعیت در بحران دو کشور، ناظر به چه تحولاتی بوده و وقایع احتمالی از چه ویژگی هایی برخوردار خواهند بود.
    کلیدواژگان: کره شمالی، عدم قطعیت، آمریکا، نظریه بیزی، سناریو، کره جنوبی، برنامه هسته ای و موشکی
  • نادر پورآخوندی، محمد عباسی صفحات 151-180
    کنترل تسلیحات خصوصا در زمینه موشک در دوران جنگ سرد مبتنی بر روابط قدرت بین دو ابر قدرت بود و دو ابر قدرت برمبنای مفهوم ثبات راهبردی تعاملات خود در حوزه موشک را تنظیم می کردند. پایان جنگ سرد به منزله ظهور بازیگران جدید در عرصه بین المللی و نقش آفرینی آنها در تعاملات بین المللی بود.در نتیجه، رویکردهای کنترل تسلیحاتی نیز برای انطباق با شرایط جدید تغییر کردند. از این رو، این سوال مطرح می شود که با توجه به تغییر در نظام بین الملل و ظهور چالش های جدید، رویکردهای کنترل تسلیحات در حوزه موشک با چه تغییراتی مواجه شده اند. این مقاله معتقد است رویکردهای کنترل تسلیحات در زمینه موشک بعد از پایان جنگ سرد به منظور پاسخگویی به چالش های جدید از حوزه محدود دولت محوری و روابط بین دو ابرقدرت به سمت جامع نگری حرکت کردند که در آن بر سه اصل اعتمادسازی، شفاف سازی و پادمان سازی تاکید می شود. این مقاله برای تبیین این موضوع ابتدا به بررسی تحول نظری در رویکردهای کنترل تسلیحات می پردازد. در بخش دوم چالش های ناشی از موشک مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت روند حرکت رویکردهای کنترل تسلیحات در زمینه موشک مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: رویکردهای کنترل تسلیحات، موشک، اعتمادسازی، شفاف سازی، پادمان سازی
  • لقمان قنبری * صفحات 181-208
    در فضای پسابرجام ضرورت دیپلماسی انرژی در راستای توسعه اقتصادی و ارتقاء جایگاه کنونی ایران در منطقه و جهان قابل تامل است. در این رابطه و در پرتو سیاست خارجی توسعه گرا، دولت یازدهم با تاکید بر تعامل گرائی و همزیستی سازنده با جهان، اعتدال گرایی و تنش زدائی، اعتماد سازی، و چند جانبه گرایی، بستر را برای پیشبرد بهینه دیپلماسی انرژی فراهم کرده است. به عبارت دیگر، دولت خواهد توانست در چارچوب سیاست خارجی توسعه گرا و با لحاظ کردن واقعیت های داخلی و موقعیتی (هارتلند انرژی)، به شکار فرصت های پدیدار شده در فضای پسابرجام، به منظور توسعه اقتصادی بپردازد. حال این پرسش مطرح است که اتخاذ دیپلماسی انرژی در چارچوب سیاست خارجی توسعه گرا با چه سازوکاری زمینه را برای توسعه اقتصادی فراهم خواهد کرد؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح است که اتخاذ دیپلماسی انرژی در چارچوب سیاست خارجی توسعه گرا، موجب توسعه اقتصادی کشور خواهد شد. یافته های مقاله نشان می دهد که قدم نهادن در مسیر توسعه اقتصادی و داشتن رویکردی آینده نگرانه به جایگاه ایران در منطقه و جهان، ضرورت اتخاذ دیپلماسی انرژی را در فضای پسابرجام برجسته ساخته است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با هدفی کاربردی و به منظور سنجش رابطه بین سیاست خارجی توسعه گرا، توسعه اقتصادی و دیپلماسی انرژی نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی توسعه گرا، دیپلماسی انرژی، توسعه اقتصادی، اقتصاد نفت محور، نئولیبرالیسم
|
  • Azizollah Hatamzadeh *, Ayyoub Mennati Pages 5-40
    Different Iranian and international researchers have studied the foreign policy of Islamic Republic of Iran, using theories of foreign policy and international relations. The most important challenge facing all this studies, has been analyze and explain the contradictory aspects of Iran's foreign policy. This study proposes a new framework for analyzing the foreign policy of the Islamic Republic of Iran and argues that this framework can explain Iran's foreign policy contradictions and differences . The authors argue that using the Critical Realism as a new conceptual framework in international relations is a better way of understanding the different aspects in Iran foreign policy. Critical Realism stands between Realism and Critical theory in international relations and while has some common points with them, has also some different with each of them.
    This article has two main parts: The first part is to explain the concept of Critical Realism and its position in international relations theory deals. The second part examines the appropriateness and matching theory to explain the foreign policy of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Foreign policy, Islamic Republic of Iran, Realism, Critical Theory, Critical Realism
  • Bahador Aminian Jazi, Seyed Mohsen Sajjadi Pages 41-70
    In the post WWII era, Multilateral Export Control Regimes (MECR) were formed to restrict the access of countries outside the western bloc – especially members of the Soviet Union – to modern military technology and equipment, mainly missiles and WMDs. Although even during the Cold War, these regimes went beyond those specific targets and set a precedent for global restriction outside NATO sphere.
    Admittedly, these regimes proved effective in the years that followed the disintegration of the Soviet Union and have – directly and indirectly – affected the national security of many target countries.
    Meanwhile, two notable Multilateral Export Control Regimes, including Missile Technology Control Regime (MTCR) and Wassenaar Arrangement (WA), seek to establish executive mechanisms to ensure that other countries do not have access to specific missile technologies related to the transfer and delivery of WMD warheads and dual-use technologies.
    Keywords: Multilateral Export Control Regimes, National Security, Missile Technology Control Regime, Resolution, Security Council
  • Fariborz Arghavani Pirsalami, Hasan Khoshgoftar Pages 71-100
    The main goal of this article is evaluation of some challenges that resulted in creating some obstacles before regional trade blocs in the Middle East. In recent years, regionalism in light of geographical and geopolitics relations have influenced interdependence and common interests. Hence, states have tended to cooperate and organize interaction in some issues such as political, economic, and cultural context. This article, with emphasis on Middle East and promotion of cooperation and security space mitigation, pursues to answer the question that what has challenged regional trade blocs in the Middle East. With descriptive-explanative method, this article argues some political factors such as structural contrasts and competitions among the Middle Eastern countries, internal crisis in regional countries and influence of intra-regional actors and multiple economic factors such as underdevelopment in difference levels, rentier states and weakness of privatization are more important factors that influenced free trade blocs in the Middle East.
    Keywords: Trade Blocs, Regional Integration, The Middle East, Political Economy, Regionalism
  • Masoud Rezaei *, Maria Farahzadeh Pages 101-150
    Contrary to many of the current challenges in the world, the crisis between North Korea and the United States is completely different in the 21th century, and its performance is similar to the Cold War era. Hence, distrust and uncertainty determine the perceptions of the United States and North Korea towards each other. In this context, the United States insists on stopping North Korea from achieving a complete cycle of nuclear deterrent, and defeats the country through multilateral sanctions and military threats. North Korea is also insists on moving towards development of nuclear deterrence and survival, and is willing to make an agreement with regard to security and its interests, at least in the freezing position of the conflict. Meanwhile, a range of issues such as potential threats, different commitments, changes in the priorities of the two countries, domestic policies and trans-regional events, one after another, has only increased the scope of conflict and uncertainty. In this regard, the question is what final conclusion can be perceived for this dispute in view of uncertainties about true intentions of North Korea, and on the other hand, the United States under Trump administration ? The present article seeks to consider the dimensions and consequences of the crisis between the two countries in a descriptive-analytical way by using the Bayesian theory and military scenarios.
    Keywords: North Korea, Uncertainty, The United States, Bayesian theory, scenario, South Korea, nuclear program, missile
  • Nader Pour Akhundi, Mohamamd Abbasi Pages 151-180
    The arms control, in the Cold War period, was based on the power relations between the two superpowers. They set up their interactions based on strategic stability in the missile field. New actors emerge post-Cold War and they play significant role in the international system. As a result, arms control approaches also changed to adapt to the new conditions. The question arises here as to what changes have been made to the approaches regarding missile control in light of the change in the international system and the emergence of new challenges in missile area? This paper maintain that arms control approaches after the end of the Cold War, in response to new challenges from the narrow government-oriented field and the relationship between the two powers of domination, focused on three principles of confidence-building, transparency, and safeguards. This paper first examines the theoretical evolution in arms control approaches. The second part examines the missile challenges and ultimately examines the trend of evolutions in arms control approaches in the missile area.
    Keywords: Approaches of Arms Control, Missile, Confidence-Building, Transparency, Safeguards
  • Loghman Ghanbari * Pages 181-208
    In post-JCPOA era, it is necessary to take suitable energy diplomacy in order to enhance Iran’s position in regional and international affairs. In this regard, in the light of the developmental foreign policy of the Rouhani administration, it has provided a platform for energy diplomacy with the emphasis on interaction with the world and multilateralism. The question is that how adoption of energy diplomacy in the framework of developmental foreign policy will provide a framework for economic development? The hypothesis of this study is that the adoption of energy diplomacy in the current administration will lead to economic development of the country. This paper uses a descriptive-analytical method with a practical purpose to measure the relationship between development-oriented foreign policy, economic development and energy diplomacy.
    Keywords: Developmental Foreign Policy, Energy Diplomacy, Economic Development, Oil-led Economy, Neoliberalism