فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور - سال دهم شماره 3 (پیاپی 72، امرداد و شهریور 1390)

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال دهم شماره 3 (پیاپی 72، امرداد و شهریور 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نامه به سردبیر
  • منصور سلطانزاده، احمد عبادی صفحه 231
    زمینه و هدف
    از آنجا که اخلاق پزشکی که در علوم جدید به آن پرداخته می شود غالبا نشات گرفته از اصول حاکم بر فرهنگ و تمدن غرب می باشد ممکن است بعضی از مفاهیم آن همخوانی لازم را به مبانی فرهنگی جامعه ما نداشته باشد و ضرورت دارد اندیشمندان در ایران بر روی این موضوعات بازنگری داشته باشند. در این راستا در گام نخست باید به فلسفه اخلاق پزشکی پرداخت و بر اساس آن ابعاد مختلف امور درمان را مورد ارزیابی قرار داد.
    روش بررسی
    روش تحقیق این مطالعه، روش تحقیق کیفی از نوع کاربردی- تبیینی است. در این مقاله سعی شده با استفاده از کتب و مقالات مختلف در زمینه اخلاق پزشکی، بیهوشی قلب، جهان بینی و ایدئولوژی اسلامی موضوعات مورد نظر بررسی و تبیین گردند.
    یافته ها
    تبیین برخی موضوعات شامل فلسفه اخلاق پزشکی از دیدگاه فرهنگ اسلامی، لزوم تعامل بین متخصصین پزشکی کشور و علماء اسلامی جهت حل موضوعات جدید اخلاق پزشکی و روشن شدن برخی ملاحظات اخلاقی در مراحل مختلف بیهوشی قلب اعم از قبل، ضمن و بعد از اعمال جراحی قلب.
    نتیجه گیری
    بحث پیرامون تبیین ابعاد نظری اخلاق پزشکی در رشته های مختلف پزشکی با توجه به حاکمیت فرهنگ اسلامی در کشور، به منظور ارتقاء کیفیت ارائه خدمات درمانی و کمک به رشد شخصیت انسانی پزشکان ضروری بنظر می رسد.
  • اصیل (پژوهشی)
  • سید محمد علوی، سید عطاالله حسینی، محمود راهدار، شکرالله سلمان زاده، عبدالرسول نیکخوی صفحه 239
    زمینه و هدف
    توکسوکاریازیس بیماری زئونوزی است که شیوع جهانی دارد و توسط اسکاریس سگ و ندرتا گربه ایجاد می شود. شیوع سرمی توکسوکاریازیس در مناطق مختلف جغرافیائی متفاوت است. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان شیوع سرمی توکسوکارا کانیس در کودکان 6 تا 15 ساله شهری و روستائی در اهواز بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی و مقطعی، سرم 203 کودک 6 تا 15 ساله مدارس شهری و روستائی اهواز (جنوب غربی ایران) از سال 1386 تا 1387 که به طور تصادفی انتخاب شده بودند با استفاده از آنتی ژن های دفعی و ترشحی مرحله لاروی توکسوکارا کنیس با روش سرولوژی ELISA مورد بررسی قرار گرفتند. شمارش کامل سلول های خونی از نظر وجود ائوزینوفیلی و هیپرائوزینوفیلی انجام شد. پرسشنامه کوتاهی جهت جمع آوری اطلاعات فردی شامل سن، جنس، سابقه خاک خوری، تماس با سگ و محل زندگی(شهری - روستائی) تهیه شد.
    یافته ها
    از کل 203 دانش آموز، 90 (3/44 درصد) دختر و 113(7/55 درصد) پسر بودند. 86 (9/42 درصد) نفر روستائی و 114 (1/57 درصد) نفر شهری بودند. 67 (33 درصد) نفر سابقه تماس با سگ، 35 (17 درصد) نفر سابقه سرفه اخیر 5 (5/2 درصد) نفر سابقه خاک خوری و 21 (3/10 درصد) نفر ائوزینوفیلی داشتند. چهار نفر (دو درصد) تست مثبت ELISA از نظر IgG علیه توکسوکارا کانیس داشتند که بین آنها یک نفر پسر و سه نفر دختر بودند. دو نفر شهری و دو نفر روستایی بودند. هیچ کدام سابقه تماس با سگ، خاک خوری، سرفه مزمن و آسم نداشتند. هیچ کدام هایپرائوزینوفیلی نداشتند ولی همگی ائوزینوفیلی داشتند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد عفونت توکسوکارا کانیس در بین کودکان دبستانی در اهواز وجود دارد، ولی از حد قابل انتظار در مناطق گرمسیری مشابه کمتر می باشد.
  • محمد پدرام، بیژن کیخایی، افشین فتحی، فیروزه دهیوری صفحه 249
    زمینه و هدف
    بیماری سیکل سل به علت موتاسیون در زنجیر بتای گلوبین و جایگزینی والین بجای گلوتامین در موقعیت ششم بوجود می آید که منجر به افزایش پلی مریزاسیون و انسداد عروقی می شود. اخیرا«کاهش فعالیت پروتئین C و پروتئین S و افزایش فاکتور V لیدن به عنوان علل افزایش انعقاد پذیری در بیماران سیکل سل مطرح شده است. هدف از این مطالعه بررسی سطح سرمی پروتئین C، پروتئین S و فاکتور V لیدن در اختلالات سیکل سل با گروه شاهد بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی مورد- شاهد از 100 بیمار مبتلا به سیکل سل در حالت حمله از نظر پروتئین C، پروتئین S و فاکتور V لیدن بررسی و با 50 نفر کنترل همسان شده و انواع مختلف سیکل، مصرف هیدروکسی اوره، تزریق خون، میزان هموگلوبین F، گروه های سنی و جنسی با نرم افزار SPSS با آزمون های آماری کای دو و آنالیز واریانس مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 100 بیمار 47 مرد، 53 زن و متوسط سنی 2/20 سال با محدوده سنی 58-3 و (03/1 ± 1SD) بود. سطح پروتئین C در 35 درصد و پروتئین S در 24 درصد بیماران بطور معنی داری هر دو با (0001/0 > p) پائین بوده و هر دو در کنترل طبیعی بود. فاکتور V لیدن در 27 درصد بیماران در مقابل 4 درصد گروه کنترل بطور معنی داری(001/0= p) بالا بوده است. سطح پروتئین S با گروه های سنی رابطه معنی داری(02/0 = p) داشته است.
    نتیجه گیری
    در بیماران سیکل سل، سطح پروتئین C و پروتئین S کاهش و فعالیت فاکتور V لیدن افزایش یافته و باعث افزایش انعقاد پذیری در این بیماران می شود.
  • شیده عصار، علی احمدزاده، پریسا آشورنیا صفحه 261
    زمینه و هدف
    پورپورای هنوخ- شوئن لاین شایع ترین واسکولیت عروق کوچک در کودکان است. این بیماری با پورپورای قابل لمس، آرتریت و آرترالژی، درد شکم، خونریزی گوارشی و گلومرولونفریت مشخص می شود. هدف از مطالعه، تعیین ویژگی های اپیدمیولوژی، بالینی و آزمایشگاهی این بیماری در کودکان بستری در بیمارستان های دانشگاهی اهواز است.
    روش بررسی
    طی یک مطالعه اپیدمیولوژی توصیفی گذشته نگر پرونده های کلیه کودکانی که با تشخیص نهایی پورپورای هنوخ- شوئن لاین در بخش کودکان بیمارستان های دانشگاهی اهواز از فروردین1380 الی فروردین 1387 بستری شده بودند، بررسی شدند. اطلاعات مربوط به مشخصات اپیدمیولوژی، بالینی و آزمایشگاهی بیماران از پرونده های بیمارستانی استخراج و به کمک نرم افزار آماریSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    63 کودک با تشخیص نهایی پورپورای هنوخ - شوئن لاین بررسی شدند. 41(65 درصد) پسر و22 (35 درصد) دختر و نسبت پسر به دختر 86/1 به 1 بود. سن متوسط بیماران 15/3 ±4/6 بود. سابقه عفونت تنفسی در 9/42 درصد موارد قبل از شروع بیماری وجود داشت. تظاهرات پوستی در 100 درصد، آرتریت یا آرترالژی در 7/66 درصد، تظاهرات گوارشی در 1/76 درصد و تظاهرات کلیوی در 6/39 درصد موارد گزارش شد. موردی از علائم درگیری سیستم عصبی یافت نشد. خونریزی گوارشی در 1/19 درصد و انواژیناسیون در 2/3 درصد بیماران دیده شد. آنمی در 6/47 درصد موارد و پروتئینوری در 3/6 درصد در حد سندرم نفروتیک گزارش شد. مرگ ومیر وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    تظاهرات گوارشی شایع تر از علائم مفصلی و نسبت به برخی مطالعات از شدت بیشتری برخوردار بود. در نهایت پیش آگهی بیماری خوب بود.
  • اردشیر ارضی، علیرضا سرکاکی، نسرین عاقل، زهرا نظری، سارا سعید نژاد صفحه 271
    زمینه و هدف
    عوارض جانبی ناشی از مصرف داروهای صناعی ضد درد در دوره بالینی منجر به جلب توجه محققان به گسترش داروهای گیاهی گردیده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد درد عصاره هیدروالکلی دارچین در موش صحرایی بوده است.
    روش بررسی
    جهت تهیه عصاره هیدروالکلی دارچین از روش خیساندن استفاده شد. موش های صحرائی ویستار نر در 8 گروه 6 تایی قرار گرفتند: گروه های تحت آزمایش به ترتیب مقادیر (mg/kg 200، 400، 600 و 800)عصاره هیدروالکلی و گروه های کنترل مثبت به ترتیب: آسپیرین(mg/kg 300)، مورفین (mg/kg 5/2)، گروه کنترل منفی سرم فیزیولوژی (ml/kg5) و گروه دریافت کننده mg/kg600 عصاره+ mg/kg1 نالوکسان را از طریق داخل صفاقی دریافت نمودند. پس از نیم ساعت به کف پنجه پای راست حیوانات گروه های مختلف، 50 میکرولیتر فرمالین 5/2 درصد تزریق شد و بلافاصله بر روی دستگاه آزمون فرمالین منتقل و مورد نمره دهی قرار گرفتند.
    یافته ها
    دارچین، اثر ضد درد وابسته به مقدار داشت و با مقدار (mg/kg600) بهترین اثر را از خود نشان داد. این عصاره علیرغم اینکه در دوزهای مختلف اثر ضد درد معنی داری(05/0< p) در مقایسه با سرم فیزیولوژی داشت، اما اثر ضد درد حاد آن بیشتر از آسپیرین و کمتر از مورفین و همچنین اثر ضد درد مزمن آن کمتر از آسپیرین و مورفین بود. همچنین مقدار موثره عصاره همراه با نالوکسان در مقایسه با مقدار موثره عصاره به تنهایی اثر ضد دردی معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی دارچین به صورت وابسته به مقدار، دارای اثر ضد درد(فازهای اول و دوم) می باشد.
  • محمد جواد طهماسبی بیرگانی، محمد علی بهروز، حجت الله شهبازیان، خدیجه پاک ضمیر صفحه 281
    زمینه و هدف
    در محاسبات دوزیمتری، پرتوهای پهن و واگرا شونده الکترونی به صورت پرتوهایی که از یک چشمه مجازی به وجود می آیند، در نظر گرفته می شوند، تا بتوان قانون عکس مجذور را برای پرتوهای الکترونی نیز همانند فوتون ها به کار برند. بنابراین در تحقیق حاضر به کمک دزیمتری میدان های درمانی الکترون در انرژی های مختلف جایگاه چشمه مجازی این دستگاه در ابعاد درمانی و انرژی های مختلف تعیین شده است تا بتوان همانند فوتون، درمان های الکترون را نیز انجام داد.
    روش بررسی
    با استفاده از تئوری پراکندگی الاستیک و هندسه سیستم و همچنین دوزیمتری پرتوها موقعیت چشمه مجازی(svir) برای میدان های مختلف و در انرژی های مختلف دستگاه شتاب دهنده خطیVarian 2100 CD مشخص گردید.
    یافته ها
    به کمک چمبر با صفحات موازیPPC40 و فانتوم50 ×50×50 سانتیمتر مکعب و نرم افزار Omini-pro تمام پروفایل های دوز عمقی برای انرژی های 6، 9، 12 و 15 مگاالکترون ولت و اپلیکاتورهای 6×6، 10×10، 15×15،20×20 و 25× 25 سانتیمتر مربع رسم گردید و با تعیین سطح میدان در عمق ماگزیمم دوز روی پروفایل مربوطه کانون مجازی (Svir) برای هر اپلیکاتور در انرژی های مختلف بدست آمد. نتایج نشان می دهد که مقدار Svir تابع انرژی و اندازه میدان می باشد. علاوه بر این، مقادیر حاصل در میدان های کوچک به ویژه در انرژی های پایین تر دقیقا از قانون عکس مجذور فاصله پیروی نمی کند.
    نتیجه گیری
    فاصله کانون مجازی(Svir) وابسته به انرژی و میدان می باشد و هرچه میدان بزرگتر و انرژی بیشتر باشد این فاصله نیز بزرگتر خواهد بود.
  • ناصر صاکی، سهیلا نیک اخلاق، مظفر سرافراز، مرتضی رضایی، آرش بیات صفحه 289
    زمینه و هدف
    سرگیجه از شایع ترین مشکلات و شکایات بیماران مراجعه کننده به پزشک و بیماری مینیر یکی از شایع ترین علل آن است. تشخیص بیماری مینیر وابسته به یافته های بالینی است. تست های تعادلی در تعیین شیوه درمان و پروگنوز بیماری و نیز افتراق آن از سایر علل سرگیجه موثر است. در این مطالعه به بررسی و آنالیز آماری یافته های ویدئونیستاگموگرافی در بیماران مینیر پرداخته شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 61 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه گوش و حلق و بینی بیمارستان های امام خمینی و آپادانا اهواز که در معاینه برای آنها تشخیص مینیر داده شده و اطلاعات آنها در پرسشنامه ثبت گردیده بود، تحت ارزیابی با ویدئونیستاگموگرافی قرار گرفتند و طی این آزمون ارزیابی های حرکات ساکاد، اپتوکینتیک، تعقیب آرام، positional، positioning و کالریک انجام گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 16 استفاده گردید.
    یافته ها
    برتری طرفی در 7 بیمار (44/11 درصد) و ضعف طرفی در 24 بیمار (33/39 درصد) و نهفتگی حرکات ساکارید در 26 نفر (6/42 درصد) از افراد موارد مطالعه غیرطبیعی بوده است
    نتیجه گیری
    بین شدت سرگیجه، شدت کاهش شنوایی و طول مدت بیماری و یافته های ویدئونیستاگموگرافی رابطه معنی داری وجود نداشت. مهمترین یافته ویدئونیستاگموگرافی، ضعف طرفی بود.
  • ولی الله دبیدی روشن، حاجی قربان نورالدینی، یوسف همتی صفحه 295
    زمینه و هدف
    مطالعات اخیر نشان داده اند که سرب از طریق تحریک گونه های اکسیژنی فعال باعث تحریک استرس اکسایشی در استخوان می شود. در تحقیق حاضر، اثر 8 هفته مکمل کورکومین بر چگالی ناحیه ای مواد معدنی استخوان های ران و درشت نی موش های در معرض سرب بررسی شد.
    روش بررسی
    موش های ویستار 50 روزه به طور تصادفی به گروه های پایه، شم، سرب و گروه کورکومین+ سرب(کورکومین) دسته بندی شدند. گروه های کورکومین و یا سرب 20 mg/kg استات سرب را به مدت 8 هفته (هفته ای سه جلسه) به صورت زیرصفاقی دریافت کردند. گروه کورکومین همچنین 30 mg/kg محلول کورکومین (3 روز در هفته و به مدت 8 هفته) را دریافت نمودند. چگالی مواد معدنی(BMD) استخوان های ران و درشت نی با دستگاه DEXA اندازه گیری شد. داده ها با روش آنالیز واریانس یکطرفه و نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 تحلیل شدند.
    یافته ها
    سطوح مالوندی آلدهید(MDA) و سرب در گروه کورکومین به طور معنی داری کمتر از گروه های سرب و پایه بود. به علاوه، سطوح BMD و ظرفیت ضداکسایشی تام(TAC) در گروه کورکومین به طور معنی داری بیشتر از گروه های سرب و پایه بود.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهد قرارگیری در معرض سرب ممکن است یک عامل خطر برای بیماری های اسکلتی باشد. به علاوه، مکمل گیری ضداکسایشی کورکومین احتمالا اثرات مهاری در کاهش ناشی از القای سرب در BMD استخوان های ران و درشت نی دارد که می توان به استرس اکسایشی نسبت داد.
  • لیلا گل پسندحق، فرامرز زکوی، حسین تیموری صفحه 309
    زمینه و هدف
    براساس تحقیقات اخیر بیماری پریودنتال یک فاکتور خطر مهمی است که می تواند منجر به تولد زودرس با وزن کم نوزاد شود و وضعیت اقتصادی- اجتماعی روی شرایط پریودنتال تاثیر دارد. هدف این مطالعه ارزیابی وضعیت پریودنتال زنان باردار و غیر باردار بر اساس شاخص نیازهای درمانی پریودنتال(CPITN) و ارتباط آن با متغیرهای دموگرافی و کلینیکی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی روی540 نفر زن باردار و غیر باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شرق و غرب اهواز انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها بررسی فرم های اطلاعاتی مشتمل بر دو بخش اطلاعات فردی و وضعیت پریودنتال براساس شاخص نیازهای درمانی پریودنتال(CPITN) بود. معاینات توسط پروب WHO و آینه مسطح دندانپزشکی انجام گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تی، مجذور کای و ان اوا استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده SPSS بود.
    یافته ها
    7/66 درصد زنان باردار دارای بیماری پریودنتال بوده و 92 درصد زنان باردار درسه ماهه سوم بارداری بیماری پریودنتال داشتند. بین شاخص CPITN و سن بارداری، میزان تحصیلات،وضعیت اقتصادی و دفعات مسواک زدن ارتباط آماری معنی دار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که خانم های باردار CPITNبیشتری نسبت به خانم های غیر باردار دارند و بنابراین پیشنهاد می شود که برنامه بهداشت دهانی پیشگیری کننده ساده کمکی برای حفظ سلامت پریودنشیم در طی حاملگی می باشد.
  • محمد فکور، زاهد صفی خانی، سیدرشیدالدین کلانترمهدوی، شیوا رضیع صفحه 317
    زمینه و هدف
    در بررسی ژنوواروم و ژنووالگوم علاوه بر اندازه گیری زاویه تیبیوفمورال فاصله اینترکندیلار و اینترمالئولار نیز اندازه گیری می شود. اکثر نوزادان وقتی در وضعیت ایستاده قرار داده می شوند ساق پای آنها حالت کمانی دارد. انحنای داخلی خفیف تا متوسط اندام تحتانی شامل استخوان درشت نی و ران به صورت توام یک یافته طبیعی در نوزادان و شیرخواران است. این بررسی جهت تعیین اندازه طبیعی فاصله اینترکندیلار و اینترمالئولار و ارتباط آن با عوامل اپیدمیولوژیک مانند جنس، سن، قد... انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 850 نفر،(452 دختر،398 پسر) 16-3 سال انجام شد.نمونه ها به شکل تصادفی از مهدکودک ها، مراکز پیش دبستانی و مدارس مناطق چهارگانه اهواز و افراد مراجعه کننده به بیمارستان شفا انتخاب گردیدند. برای اندازه گیری پارامترهای مورد نظر شخص در حالت ایستاده و اکستانسیون کامل مفصل زانو و هیپ قرار داشته و برای اندازه گیری فاصله اینترکندیلار دو قوزک داخلی مچ پا و برای اندازه گیری فاصله اینترمالئولار دو کوندیل داخلی استخوان ران با یکدیگر تماس داشتند. در این مطالعه از آمار توصیفی، همچنین از آزمون های t تست و آنالیز واریانس (ANOVA) جهت مقایسه استفاده گردید. جهت ارتباط سنجی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS نگارش 15 صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین فاصله اینترکندیلار در جمعیت مورد مطالعه86/0± 65/1، در پسران 5/1 و در دختران71/1 سانتی متر بود. میانگین فاصله اینترمالئولار 31/2-، در پسران 05/2- و در دختران 53/2- سانتی متر محاسبه شد. مقایسه میانگین فاصله اینترکندیلار و اینترمالئولار دختران و پسران اختلاف آماری معنی داری را نشان داد(05/0 > P).
    نتیجه گیری
    مقادیر همبستگی میان فواصل اینترکوندیلار و اینترمالئولار داخلی با وزن، قد و طول ساق پا نشان داد که میان فاصله اینترکوندیلار داخلی با عوامل ذکر شده ارتباط معکوس و میان فاصله اینترمالئولار با عوامل ذکر شده ارتباط خطی مستقیم وجود دارد.
  • معصومه شیرزایی صفحه 323
    زمینه و هدف
    استوماتیت آفتی عود کننده شایع ترین زخم های دهانی است که 20 درصد جمعیت عمومی را مبتلا می کند. اتیولوژی آفت ناشناخته است و معلول چندین مکانیسم مختلف می باشد. هدف مطالعه، بررسی اپیدمیولوژی آفت و عوامل موثر در ایجاد آن می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 1105 نفر از مراجعین به مراکز بهداشتی درمانی زاهدان که با روش نمونه برداری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند، جهت بررسی شیوع آفت (وجود زخم آفتی در زمان معاینه) و عوامل موثر در ایجاد آن بررسی شدند. اطلاعات به صورت یک مرحله ای و با مصاحبه، تکمیل پرسشنامه و معاینه بالینی جمع آوری شد. داده ها با آزمون مجذور کای و با استفاده از نرم افزارSPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 1105 فرد معاینه شده (476 مرد و 629 زن)، 199 نفر (18درصد) مبتلا به آفت بودند و 168 مورد (4/84 درصد) آفت مینور، 26 مورد (1/13 درصد) آفت ماژور و 5 مورد(5/2 درصد) زخم هرپتی فرم داشتند. در این تحقیق، ارتباط فراوانی آفت با سن(001/0> p)، تحصیلات(001/0 > p)، شغل (002/0 = p)، سابقه حساسیت (02/0)، نوع حساسیت(004/0 > p)، بیماری زمینه ای(005/0 = p)، تاریخچه فامیلی(001/0 > p) و استفاده از مسواک (001/0 > p) معنی دار بود. ارتباط معنی داری بین فراوانی آفت و متغیر های جنس، استعمال دخانیات، ناس و مصرف دهانشویه یافت نشد.
    نتیجه گیری
    آفت یک ضایعه مولتی فاکتوریال بوده و فاکتورهای سن، گروه های شغلی پراسترس، تحصیلات بالا (تعیین کننده میزان استرس شخص)، تروما و حساسیت، عوامل مستعد کننده بروز آفت، می باشند.
  • سمیه مکوندی، میترا تدین، محمدرضا عباسپور، وحیده ذاکر حسینی، مجتبی سپندی صفحه 335
    زمینه و هدف
    زایمان فرآیند دردناکی است و یکی از وظایف ماماها کاستن از شدت درد زایمان می باشد و در این میان کاهش طول مراحل زایمانی همواره مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر شیاف هیوسین بر درد و روند زایمان بود.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی دوسوکور بر روی 130 زن باردار نخست زا که جهت زایمان به بیمارستان سینا اهواز مراجعه نمودند، انجام گردید. به گروه مورد یک شیاف هیوسین و به گروه شاهد یک شیاف پلاسبو در شروع فاز فعال زایمان از راه رکتال داده شد. سپس میانگین شدت درد زایمان، پیشرفت دیلاتاسیون وافاسمان، طول فاز فعال، مرحله دوم و نوع زایمان ثبت گردید. داده ها با استفاده از تست های تی، کای دو و فیشر در SPSS نسخه 15 در سطح معنادار 5% آنالیز شدند.
    یافته ها
    بین میانگین دیلاتاسیون و افاسمان دهانه رحم 1 و2 ساعت بعد از مداخله بین دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت(0001/0> P). طول فاز فعال و مرحله دوم زایمان بصورت معناداری در گروه مورد کمتر از شاهد بود (007/0 = P). میزان سزارین نیز در گروه مورد کمتر از شاهد بود، ولی این اختلاف معنادار نبود(07/0= P). شدت درد زایمان در دو گروه تفاوت معناداری نداشت. در میانگین ضربان قلب جنین، نبض و فشارخون مادر و نمرات آپگار نوزادان بین دو گروه تفاوتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که شیاف هیوسین بتواند به عنوان دارویی موثر جهت تسریع روند لیبر و کاهش مدت زمان درد کشیدن مورد استفاده قرار گیرد، اما درد زایمان را کاهش نمی دهد.
|
  • M. Soltanzadeh, A. Ebadi Page 231
    Back ground and
    Objective
    the source of the medical ethics in new sciences is from the principle of modernism. For this reason some of the subjects my not accepted with our Islamic culture. It is necessary that Iranian scientists review the western medical ethics, especially philosophy of medical ethics. Subjects and
    Methods
    Method in this article is qualitative research type. in this article we studied text books and articles about medical ethics, cardiac anesthesia and Islamic ideology. Conclude: It is necessary to determined theoretical options of medical ethics in the different medical flieds with Iranian Islamic culture for increase quality of medical Treatment.
  • Seyed Mohammad Alavi, Seyed Ataolah Hosseini, Mahmoud Rahdar, Shokrolah Salmanzadeh, Abdorasoul Nikkhoy Page 239
    Background And Objective
    Toxocariasis is a worldwide zoonosis caused by the acaridae of dogs and rarely cats. Seroprevalance of toxocariasis vary with geographic regions. In this study, the sera of school children aged between 6 to 15 years were examined for the presence of anti T.canis antibodies. Subjects and
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study the sera of 203 randomly selected school children aged between 6 to 15 years from urban and rural regions in Ahvaz, south western of Iran from 2007 to2008 was examined by means of ELISA with excretory- secretary antigen of infectious larva stage. CBC was performed for the presence of eosinophilia or hypereosinophilia. A short questionnaire was fulfilled to obtain data of age, sex, history of pica, contact with dogs and living area (urban or rural).
    Results
    Of total 203 students 90 (44.3%)were female and 113 (55.7%) were male. 86(42.9%) were rural and 114(57.1%) were urban, 67 (33%) had contact with dogs,35(17%)had history of recent cough,5 (2.5%)had pica, on had hypereosinophilia but 21(10.3%)had eosinophlia, 4 (2%) had positive ELISA for T.canis IgG, of them one was male and three were female, two were urban and two were rural, non had history of contact with dogs, pica, chronic cough or asthma, and also non had hypereosinophilia but all had eosinophilia.
    Conclusion
    Our study showed that toxocariasis is present in the school children of Ahvaz, but it is lower than was expected and also lower than similar tropical regions.
  • Mohammad Pedram, Bijan Keikhaei, Afshin Fathi, Firouzeh Dehuri Page 249
    Backgraund and
    Objective
    Sickle cell disease (SCD) is due to β chain mutation and substitution of valine for glutamic acid in sixth position,that is cause increasing polymerization and vaso-occlusion. Decrease of protein C, protein S and increase in factor V leiden activity contribute to hypercoagulation state in SCD, recently.The aim of this study was to determinate the differences of serum C & S protein and factor V leiden between sickle cell patients and control subjects. Subjects and
    Methods
    In this randomized case-control study, protein C, protein S and factor V leiden activity were measured in 100 SCD patients in crisis phase. And were compared between 50 age- gender - race- matched controls and SCD patients in, hydroxyurea intake, blood transfusion, levels of HbF, age and gender by Chi-Square and Anova statistical tests in SPSS software.
    Results
    In 100 patients 47 were males and 53 females, mean age was20.2 (range 3-58, 1SD± 1.03). Protein C and protein S levels were significantly low (both P < 0.0001) in 35% and 24% patient; respectively. But in controls it was not like this. Factor V leiden was increased significantly (P = 0.001) in 27% of patient and 4% of controls. A significant (P = 0.02) correlation was detected between protein S levels and age groups.
    Conclusion
    Protein C and protein S levels reduced and factor V leiden activity increased in SCD patients and cause hypercoagulable state in these patients.
  • Shideh Assar, Ali Ahmadzadeh, Parisa Ashornia Page 261
    Background And Objective
    Henoch-Schoenlein Purpura (HSP) is the most common vasculitiis in children. It is characterized by non-thrombocytopenic purpura, arthritis and arthralgia, abdominal pain, gastrointestinal hemorrhage and glomerulonephritis. This study was conducted to determined epidemiological and clinical manifestations and laboratory findings of children who admitted with HSP at university hospitals of Ahvaz Subjects and
    Methods
    Information about the epidemiological, clinical and paraclinical characteristics of patients were selected from hospital records of all 63 children with final diagnosis of HSP who were admitted in pediatric wards in university hospitals of Ahvaz during February 2001 to February 2008. Data analyzed by SPSS software
    Results
    There were 63 children, 41(65%) males and 22 (35%) females (M/F ratio:1.86/1). The mean age of the patients was 6.4 (±3.15)years. Previous history of upper respiratory tract infe- ctions was found in 42.9 % of the patients. In the review of clinical features, skin manifestations, gastrointestinal symptoms, arthritis/arthralgia and evidences of renal involvement were found in 100, 76, 66.7 and 39.6% of cases, respectively. The neurological signs were not found. Anemia, gastrointestinal ble- eding, nephrotic syndrome and intussusception were found in 47.6, 19, 6.3 and 3.2% of cases, respectively.
    Conclusion
    We found that relative to other studies, gastroi- ntestinal manifestations in our patients were more common and more severe than arthicular manifestations. But, the final prognosis was good with no mortality.
  • Ardeshir Arzi, Alireza Sarkaki, Nasrin Aghel, Zahra Nazari, Sara Saeidnejad Page 271
    Background And Objective
    The side effects due to application of synthetic analgesic drugs in the clinical practice have turned on researchers to focus on development of herbal medicine as more appropriate analgesic agents. The aim of this study was evaluation the analgesic effects of hydroalcholic extract of Cinnamomum Zeylanicum in comparison with morphine and aspirin. Materiales and
    Methods
    For preparing the hydroalcoholic extract of Cinnamomum the maceration method was used. Wistar male rats were divided into eight groups of 6 rats, randomly and treated groups have received 200, 400, 600, 800 mg/kg extract and the two positive control groups received 2.5 mg/kg morphine or 300mg/kg aspirin. Negative control group received normal saline (5ml/kg) and an additional group also received 600 mg/kg extract+1mg/kg naloxan intraperitonealy respectively. 50 µl formalin 2.5% was injected in right hindpaw subcutaneously and analgesic behaviors were scored.
    Results
    The results revealed that the Cinnamomum Zeylanicum extract had analgesic effect as dose-dependent and its analgesic effective dose was 600 mg/kg. Our results showed that the analgesic effect of its best effective dose (600mg/kg) on acute pain was more than aspirin while it was less than morphine. Also the effect of extract on chronic pain was less than morphine and aspirin. There were no significant differences between analgesic effects of Cinnamomum Zeylanicum extract with naloxone or alone.
    Conclusion
    We concluded that the analgesic effect of Cinnamo- mum Zeylanicum extract is dose-dependent and is driven negatively through opioid receptors.
  • Mohammad Javad Tahmasebi Birgani, Mohammad Ali Behrooz, Hojatollah Shahbazian, Khadijeh Pakzamir Page 281
    Background And Objective
    In dosimetric calculation, it is desirable to represent the actual electron beam as originating from a virtual point source in vacuum so that the inverse square law can be applied. Therefore in this research with dosimetry of different treatment fields for different energy of electron beams the position of virtual source for electron beams is determined and one can use the inverse square rule for this electrons as the photons.
    Materials And Methods
    In this work, the source position of electron beams (s vir) from a Varian clinac 2100 CD for different field sizes at different energies was determined by use of elastic scattering theory and dosimetry data.
    Results
    With a parallel plate chamber PPC40 in a 50×50×50cm3, phantom and Omini-pro accept software the depth dose profiles of 6×6, 10×10, 15×15, 20×20 and 25×25 cm2 applicators in different energies (6,9,12 and 15 Mev) for treatment electron beams deter- mined. From the dose profile of maximum depth and multiple scattering rules of electrons from the target the position of virtual source of electron beams for each applicator in different energy were obtained. The obtained results from this method showed a dependence on energy and field size for Svir.
    Conclusions
    The position of Svir is a function of dimension of treatment field and energy. In larger treatment fields and higher energies this distance is longer.
  • Nasser Saki, Soheila Nikakhlagh, M. Sarafraz, Morteza Rezai, Arash Bayat Page 289
    Back ground and
    Objective
    Vertigo is the most common complaints of patients who refer to physician and menier's disease is one of the most common causes of it. Diagnose of menier's disease depend on clinical finding. Vestibular tests are affect the treatment method and prognosis of disease, to differentiate it from other causes of vertigo as well. In this study we performed evaluation and analysis of videonystagmoghrapy (VNG) finding in menier's disease. Subjects and
    Methods
    Total 61 patients with menier’s disease referred to ENT outpatient department of Imam Khomeini and Apadana Hospitals were evaluated with VNG and Sacade, Smooth pursuit, Optokinetic, Positional and caloric tests. SPSS 16 software for data analysis was used.
    Results
    Directional preponderance was found in 11.44%, unilateral weakness in 39.33% and Latency of sacad in 42.6% with abnormal results.
    Conclusion
    There was no significant correlation between severity of vertigo, severity of hearing loss, duration of Disease and videonysta- gmography finding. Unilateral weakness was most important finding in this study.
  • Valiollah Dabidi Roshan, Haji Ghorban Nooredini, Yousef Hemmati Page 295
    Background And Objective
    Recent studies have shown that lead causes oxidative stress in bones by inducing the generation of reactive oxygen species. In this study, the effects of 8-week curcumin supplementation on the regional bone mineral density of femur and tibial bones in rats exposed to lead acetate was investigated.
    Materials And Method
    Fifty days aged Wistar rats were randomly assigned to baseline, sham-operate, lead acetate and curcumin + lead (curcumin) groups. Lead and/or curcumin groups received 20 mg/kg lead acetate peritoneally for 8 weeks (3 days/week). In addition, the curcumin group received 30 mg/kg curcumin solution for 3 days-a-week for 8 weeks. The femur and tibial BMD were measured by Dual-Energy X-Ray Absorptiometry (DEXA) methods. Data was analyzed by one-way ANOVA test and SPSS 17.
    Results
    MDA and lead levels were significantly lower in the curcumin group compared with lead-exposed and baseline groups. In addition, BMD and TAC levels was significantly higher in the curcumin group compared with lead-treated and baseline groups.
    Conclusion
    These results show that environmental exposure to lead may be a risk factor for skeletal diseases. Furthermore, the curcumin supplementation possibly has inhibitory effects on lead-induced loss of femur and tibial BMD.
  • Leila Golpasand Hagh, Faramarz Zakavi, Hossein Teimoori Page 309
    Background And Objective
    Based on the latest researches it is concluded that periodontal disease is an important risk factor, leading to preterm delivery low birth weight babies and the effects of socioeconomic status on periodontal condition. The aim of this study, evaluation of periodontal condition of pregnant and non-pregnant women based on CPITN index and relation between the demographic and clinical variables. Subjects and
    Methods
    A cross–sectional descriptive study was carried out among 540 pregnant and non-pregnant women. Data collection was carried out with a questionnaire with demographic and clinical variables. Examinations were performed with WHO probes and dental mirrors. Data were analyzed by the means on Chi-square T-test and Anova. SPSS Software was used.
    Results
    The results of study showed that 66.7% pregnant women had periodontal disease and 92% pregnant women in third trimester had periodontal disease. There was a significant relation between CPITN and gestational age, education level, economic level and frequency of tooth brushing.
    Conclusion
    The results of this study showed that pregnant women had higher CPITN than non pregnant women, then it might be suggested that simple preventive oral hygiene program help to maintain healthy periodontium during pregnancy.
  • Mohammad Fakoor, Zahed Safikhani, Seyed Rashidodin Kalantar Mahdavi, Shiva Razi Page 317
    Backgraund and
    Objective
    In evaluation of genu varum and genu valgum which are common in growth period of children, tibiofemoral (TF), intercondylar (IC) and intermaleolar (IM) distances are commonly measured. Normally, the legs of most newborns are slightly curved or have moderate curves medially when they are in standing position. During their growth, the extension of the lower limb changes. The aim of this study was to determine the relationship between normal intercondylar and intermaleoar distances and physiolgical factors among these subject groups. Subjects and
    Methods
    In this cross-sectional study a group of 850 children (452 females, 398 males) aged between 3 to 16 years old were studied. The samples were collected randomly from kinde- rgartens, preschool care centers and schools in all 4 districts of Ahvaz, plus a few patients in Shafa hospital. The intercondylar and intermaleolar distance were examined in standing position, while the knee and hip joints were fully extended and the two medial maleolus or two medial condye of knees were in contact. In this study, descriptive statistics as well as t- and ANOVA tests were used for comparison. Pearson correlation for the survey were used data analysis by SPSS version 15.
    Results
    The mean of intercondylar distance among studied groups was 1.65±0.86: 1.5 in boys and 1.71 cm in girls respectively. The mean of intermaleolar distances was 2.31cm: in males 2.05 cm and in females 2.53 cm, the difference was significant (P < 0.05).
    Conclusion
    There was a direct ralationship between intermaleolar distance and weight, height and length of leg, but relationship between Intercondylar distance and these factors is in reverse order.
  • Masoumeh Shirzaiy Page 323
    Background And Objective
    Recurrent aphthous stomatitis (RAS) is the most common oral ulcerative disease that affects 20% of general population. The etiology of RAS is unknown and it is due several different mechanisms. The purpose of study was to assess the epidemiology and related factors in its occurrence. Subjects and
    Methods
    In this descriptive -cross sectional study, 1105 persons attending to health centers in Zahedan, selected in a multi-stage random manner, were assessed for abundance and effective factors in development of RAS. The data were gathered as single stage and by interview, completion of a questionnaire and clinical examination. The data were analyzed by Chi-squared test using SPSS software.
    Results
    Among 1105 persons (476 males and 629 females) examined, 199 persons (18%) were affected by aphthea and 168 (84.4%) case had minor, 26 case (13.1%) had major and 5 case (2.5%) had herpetiform aphthea. In this research, there were sign- ificant correlations between the abundance of RAS and age (P < 0.001), education (P < 0.001), job (P = 0.002), allergy (P = 0.02), kind of allergy (P = 0.004), predisposing disease (P = 0.005), family history (P < 0.001) and brushing (P < 0.001). No significant differ- ences were found between the abundance of RAS and gender, using snuf, tobacco or mouth wash.
    Conclusion
    RAS is a multifactorial lesion and factors such as age, high-stress job, high education, trauma and allergy are positively co-related with occurrence of the aphthea.
  • Somayeh Makvandi, Mitra Tadayon, Mohammadreza Abbaspour, Vahideh Zakerhosseini, Mojtaba Sepandi Page 335
    Background And Objective
    Labor is a painful process and one of the midwives duties is trying to reduce the intensity of labor pain, in which reduction of duration of clinical stages of labor has always been considered. The objective of this study was to evaluate the effect of hyoscine suppository on labor pain and process of labor. Subjects and
    Methods
    This double-blind clinical trial was down on 130 nulliparous pregnant women who referred to Ahvaz Sina hospital for parturition. A hyoscine suppository was given to case group and a placebo suppository was given to control group at beginning of active phase of labor, rectally.Then the labor pain mean, cervical dilatation and effacement progress, active phase and second stage duration and delivery type were recorded. The data were analyzed using T,Chi square and Fisher tests in 0.05 significant level in SPSS Version 15.0.
    Results
    There were significant differences between mean of cervical dilatation and effacement 1 and 2 h after intervention in both groups(P < 0.0001). The active phase and second stage duration in case group were less than control group significantly(P = 0.007). Caesarean section rate in the case group was less than control group, but the difference was not significant(P = 0.07). Labor pain intensity had not significant difference in both groups. There were no differences in fetal heart rate, maternal pulse rate and blood pressure and neonatal APGAR score between both groups.
    Conclusion
    It seems that hyoscine suppository can be used to accelerate the process of labor and reduce duration of labor pain, effectively, but does not reduce labor pain.