فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 89، خرداد و تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سهیلا نیک اخلاق، نادر صاکی*، عبدالله رفیعی، مرتضی محمدی، مریم شاهرخی صفحات 129-134
    زمینه و هدف

    عفونت سینوزیت قارچی مهاجم و فرصت طلب ناشایع می باشد که معمولا در افراد مبتلا به نقص ایمنی رخ می دهد و با توجه به افزایش افراد مبتلا به این عارضه، افزایش تعداد موارد مبتلا به این عفونت دیده می شود. هدف از این مطالعه بررسی علل زمینه ای، علایم بالینی و تشخیص زودرس مبتلایان می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه گذشته نگر در طی یک دوره 5 ساله از سال 1380 تا 1384 می باشد. تمام بیمارانی که با تشخیص اولیه رینوسینوزیت قارچی مهاجم بستری شده اند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. از تمام بیماران نمونه کشت و اسمیر از ترشحات بینی و سینوس و بیوپسی بافتی به منظور بررسی موکور مایکوز انجام شد. فاکتورهای مستعد کننده و یافته های بالینی که منجر به تشخیص زودرس می شود مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    یافته ها

    در 25 بیمار مورد مطالعه، متوسط سنی بیماران 6/56 سال بوده، 18 مورد (72%) زن و 7 مورد (28%) مرد بودند. در 15بیمار، نمونه بافتی موکور مایکوز دیده شده است. شایع ترین علت زمینه ای دیابت (%76)، شایع ترین یافته بالینی نکروز بینی (88%)، شایع ترین سینوس درگیر ماگزیلاری (76%) و شایعترین اعصاب کرانیال درگیر عصب فاشیال (46%) بود. عوارض چشمی در 19 مورد (76%)، عوارض مغزی در 4 مورد (16%) و مرگ در 7 مورد (28%) بیماران اتفاق افتاد.

    نتیجه گیری

    بدلیل میزان مرگ و میر بالای سینوزیت قارچی مهاجم مسائل بحث انگیز در رابطه با درمان این بیماری همچنان وجود دارد. تشخیص زود رس و درمان طبی و جراحی این بیماری اساسی است.

    کلیدواژگان: رینوسینوزیت قارچی مهاجم، دیابت، تظاهرات بالینی زودرس، اهواز
  • محمود هاشمی تبار، الهام الله بخشی، داریوش بیژن نژاد، فرشته نژاد دهباشی، سعید آزنده صفحات 135-145
    زمینه و هدف
    سلول های مزانشیمی بنیادی مشتق از بند ناف همانند سایر منابع سلول های مزانشیمی به دلیل دارا بودن ویژگی های منحصر به فردی از قبیل: قابلیت خود نوزایی، پلاستیسیتی بالا، تمایز به دودمان های مختلف، تعدیل پاسخ های ایمنی و انعطاف پذیری برای اصلاح ژنتیکی، منبع سلولی ایده آل و امیدبخشی برای پزشکی ترمیمی می باشند.
    روش بررسی
    سلول های بنیادی مزانشیمی از ژل وارتون بند ناف با استفاده از روش مهاجرت سلول از تکه بافتی(Explant) جداسازی و سپس با تمایز سلول ها به دودمان های مختلف، آنالیز فلوسایتومتری و تکنیک Real time PCR ظرفیت چند توانی، مارکرهای خاص و قابلیت خود نوزایی آن ها شناسایی و اثبات گردید.
    یافته ها
    جداسازی سلول های بنیادی مزانشیمی با موفقیت انجام شد. نتایج نشان داد که این سلول ها در محیط القایی مناسب قادر به تمایز به دودمان های چربی و استخوان هستند. نتایج فلوسایتومتری بیان مارکر CD73 و عدم بیان مارکر CD31 را نشان داد. همچنین نتایج Real time PCR بیان معنی دار مارکرهای تمایز نیافتگی Nanog و Oct4را در این سلول ها نسبت به بافت تمایز یافته نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به روش های نوین درمان جداسازی، شناسایی ویژگی های اختصاصی و دست یابی به روش های مناسب جهت تکثیر این سلول ها در مقیاس بالا از اهمیت بسیاری برخوردار است. سلول های مزانشیمی مشتق از ژل وارتون بند ناف می توانند به عنوان یک منبع مناسب و ایده آل برای سلول درمانی و نیز مطالعات تحقیقاتی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ژل وارتون، سلول بنیادی مزانشیمی، بندناف
  • فرزاد ناظم، بهزاد کشاورز، عطیه ناظم صفحه 147
    زمینه و هدف
    نقش ایندکس BODE شامل پارامترهای BMI، FEV1، DSI و ظرفیت ورزشی(6 دقیقه راه رفتن) در پیش بینی مرگ و میر، ابقاء زندگی، دوره بستری، میزان تشدید یا بهبود بیماری و تاثیر مداخلات توان بخشی بیماران تنفسی آشکار شده است. اما وابستگی این ایندکس با عوامل اسپیرومتری و پروفایل آمادگی هوازی بیماران آسم مزمن چاق پیکر مشخص نمی باشد.
    روش بررسی
    27 مرد میان سال مبتلا به آسم مزمن خفیف و متوسط با دامنه سنی 33 تا 54 سال و میانگین نمایه جرم بدن 6/2 ± 32/31 کیلوگرم بر مترمربع و ظرفیت عملی پایه 43/0± 72/2 لیتر در دقیقه داوطلبانه شرکت نمودند. سطح ضایعه و اندازه تنگی نفس بر حسب دستورالعمل NYHA تعیین گردید. ظرفیت-های دینامیک ریوی پایه به روش استاندارد KNUDSON و پروفایل آمادگی شامل (Vo2/HR) ∆، (VO2/WR) ∆و VO2peak بوسیله پروتکل ارگومتری YMCA تعیین شدند. ظرفیت ورزشی مطابق دستورلعمل ATS و سنجش ایندکس BODE نیز به روش Celli انجام گرفت.
    یافته ها
    پارامترهای تنفسی FVC، FEV1، FEV1/FVC، PEF% و FEF25% -75%، شاخص های آمادگی و ظرفیت ورزشی وابستگی معنادار با امتیاز BODE نداشتند(5%p>). اما FVC% پایه با شاخص کارسنجی (VO2/WR) ∆ارتباط معناداری مشاهده گردید (45%=p و 39%=r).
    نتیجه گیری
    امتیاز ایندکس BODEدر مردان میانسال مبتلا به آسم خفیف و متوسط احتمالا ابزار تشخیصی معتبر در مطالعه نیمرخ تغییرات ظرفیت های ریوی یا پروفایل هوازی آنان مناسب بنظر نمی رسد. با این حال،اعتبارسنجی امتیاز مولفه های BODE، جایگزینی پارامترهای جدید یااصلاح این ایندکس بالینی درجمعیت های بزرگتر بیماران آسم برونشیال مزمن چاق پیکر، به مطالعات تجربی بعدی نیازمندمی باشد.
    کلیدواژگان: بیماران آسم خفیف و متوسط چاق، ایندکس BODE، ظرفیت های ریوی و پروفایل هوازی
  • پیام احمدی، حسین نگهبان، رضا صالحی، محمد مهرآور صفحه 159
    زمینه و هدف
    کنترل تعادل جزء مهم ارزیابی و درمان توانبخشی می باشد. هدف اولیه و اصلی مطالعه، ساخت دستگاهInstrumented Wobble Board (IWB) به عنوان یک وسیله ارزان قیمت برای ارزیابی کنترل تعادل دینامیک می باشد. هدف ثانویه این مطالعه، بررسی تکرارپذیری پارامترهای خروجی آن می باشد.
    روش بررسی
    دستگاه IWB شامل یک صفحه تعادل می باشد که روی قابی مجهز به 8 میکروسویچ در 8 جهت حرکتی قرار گرفته است. مدار خروجی متصل به میکروسویچ ها توسط یک کارت DAQ خوانده می شود. پارامترهای خروجی دستگاه شامل: فرکانس برخورد، زمان بازگشت در هر جهت، میانگین زمان بازگشت طی برخوردها، تعداد دفعات از دست دادن تعادل و زمان بازگشت به حالت تعادل می باشد. برای ارزیابی تکرارپذیری، ده فرد سالم در دو جلسه آزمون جداگانه به فاصله 48 ساعت شرکت کردند. در این مطالعه از آزمون های مجزای پاسچرال (ایستادن روی پای غالب با زانوی صاف و خم) و همراه با تکلیف شناختی استفاده گردید. از ICC2،3 برای گزارش تکرارپذیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج ICCپارامتر فرکانس برخورد خوب تا عالی و پارامتر زمان بازگشت به حالت تعادل متوسط تا خوب بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تکرارپذیری خوب و همخوانی نتایج تکرارپذیری IWB با دستگاه های گران قیمتی مانند Biodex Balance System، می-توان گفت دستگاهIWB یک وسیله ارزان قیمت با دقت اندازه گیری مناسب برای ارزیابی کنترل تعادل دینامیک در محیط های تحقیقاتی و همچنین جهت استفاده در کلینیک های فیزیوتراپی می باشد.
    کلیدواژگان: طراحی و ساخت، کنترل پاسچرال، تکرارپذیری، تعادل سنج
  • مهرناز احمدی، صدیقه فیاضی، سیدمحمود لطیفی صفحه 169
    زمینه و هدف
    داروهای شیمی درمانی می توانند خطرات زیادی برای پرستاران به همراه داشته باشند. هدف این مطالعه تعیین ارتباط آگاهی با رعایت اصول استاندارد در کار با داروهای شیمی درمانی در کارکنان پرستاری است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی_تحلیلی است. به روش سرشماری 59 نفر از پرستاران و بهیاران شاغل در بخش های شیمی درمانی بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اهواز وارد مطالعه شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های سنجش آگاهی و عملکرد در زمینه رعایت اصول ایمنی هنگام کار با داروهای شیمی درمانی که توسط پژوهشگر تدوین شده، جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی، درصد) ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی شرکت کنندگان 46/2± 62/8، میانگین نمره آگاهی از عوارض جانبی 2/2± 06/4 و میانگین نمره عملکرد 32/14±30/78 بود که هر سه نمره در حد متوسط بوده است. رابطه معناداری بین آگاهی از چگونگی قرار گرفتن در معرض داروهای شیمی درمانی با رعایت اصول ایمنی (18/0= P) همچنین بین آگاهی از عوارض جانبی و رعایت اصول ایمنی (65/0= P) یافت نشد، اما بین آموزش در محل کار و رعایت این اصول ارتباط معنادار وجود داشت (03/0= P).
    نتیجه گیری
    پرستاران از آگاهی و عملکرد مناسبی در زمینه رعایت اصول استاندارد برخوردار نمی باشند، لذا جهت ارتقای این امر آموزش های مداوم با هدف آگاه نمودن پرستاران از خطرات و عوارض جانبی داروهای شیمی درمانی به منظور بهبود محیط کاری ضروری است.
    کلیدواژگان: پرستاران، آگاهی، شیمی درمانی، اصول استاندارد
  • محمد یزدی زاده، علی حبیبی کیا، سیدآرمان محققی، عباس بصیری، ثمره عباسی، نغمه نیرومند، صادق آغاجری صفحه 181
    زمینه و هدف
    امروزه روش های بسیاری جهت تعیین طول کانال ریشه مطرح گردیده است. هدف از این مطالعه، مقایسه بالینی دقت آپکس یاب اکترونیکی Root ZX، حس لامسه و رادیوگرافی معمولی در تعیین طول کانال ریشه دندان های دایمی می باشد.
    روش بررسی
    تعداد 20 دندان مولر (64 کانال) انتخاب شدند طول کانال به وسیله ی آپکس یابRoot ZX، رادیوگرافی معمولی و حس لامسه تعیین شد.سپس با اندازه واقعی که بعد از کشیدن دندان به دست آمد مقایسه شدند. داده-ها به وسیله ی آزمون آماری تی تست زوجی آنالیز شدند.
    یافته ها
    در 61 (%75/93) کانال، طول اندازه گیری شده به وسیله Root ZX، در 49(57/76%) کانال طول اندازه گیری شده با روش رادیوگرافی و در 32(%50) کانال، طول اندازه گیری شده به وسیله حس لامسه با اندازه ی واقعی به دست آمده برابر بود. آنالیزتی تست نشان داد که تفاوت معناداری بین روش اندازه گیری به وسیله Root ZX با اندازه ی واقعی وجود ندارد(193/0= P) ولی بین اندازه های به دست آمده از روش های رادیوگرافی و حس لامسه با اندازه ی واقعی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/ 0 ˂P).
    نتیجه گیری
    با توجه به دقت پایین و غیر قابل اعتماد حس لامسه، می توان دستگاه Root ZX را برای تعیین طول کانال دندان های دایمی به همراه روش رادیوگرافی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: طول کارکرد، رادیوگرافی دندانی، حس لامسه، آپکس یاب الکترونیک
  • سید مجتبی موسویان، نازنین احمد خسروی، سعید شجاع صفحه 191
    زمینه و هدف
    تولید بتالاکتا مازهای وسیع الطیف توسط ایزوله های انتروباکتریاسه به عنوان یک مکانیسم مهم مقاومت در مقابل آنتی بیوتیک های بتالاکتام محسوب می شود. این مقاومت اکنون یکی از معضلات اصلی برای درمان عفونت های میکروبی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی بتالاکتامازهای وسیع الطیف در ایزوله های انتروباکتریاسه و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی این ایزوله ها می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، 240 ایزوله انتروباکتریاسه از نمونه های کلینیکی بیمارستان های گلستان و امام خمینی اهواز جمع آوری شده و با تست های بیوشیمیایی استاندارد تعیین هویت شدند. در مرحله بعد حساسیت این ایزوله ها نسبت به 9 آنتی بیوتیک به روش دیسک دیفیوژن تعیین گردید. سپس ایزوله های انتروباکتریاسه مولد بتالاکتامازها از طریق تست تاییدی دیسک ترکیبی و بر اساس معیار CLSI شناسایی گردیدند.
    یافته ها
    در این مطالعه تعداد 240 ایزوله از باکتری های خانواده انتروباکتریاسه شناسایی گردیدند که از میان آنها E.coli با 3/71%، Enerobacter با 1/27% و Klebsiellaبا 2/1%، بیشترین ایزوله را تشکیل دادند. نتایج حاصل از تست های فنوتیپی نشان داد که از 240 ایزوله انتروباکتریاسه 108 ایزوله (45 %) مولد بتالاکتاماز بودند. نتایج تست دیسک دیفیوژن نیز نشان دهنده میزان مقاومت باکتری های اشریشیاکلی، انتروباکتر و کلبسیلا نسبت به سفتازیدیم و سفوتاکسیم به ترتیب 3/43 و 8/55 درصد بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان می دهد که سویه های انتروباکتریاسه مولد آنزیم های ESBL در حال افزایش هستند. بنابراین بررسی مقاومت های ناشی از تولید آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف، قبل از تجویز داروی مناسب، می تواند از انتشار باکتری های مقاوم جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: انتروباکتریاسه، بتالاکتامازهای وسیع الطیف، Combination Disk method
  • رضا خجسته مهر، خدیجه شیرالی نیا *، غلامرضا رجبی، کیومرث بشلیده صفحه 201
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر زوج درمانی شناختی- رفتاری بر کاهش نشانه های افسردگی و تنظیم هیجانی زوجین آشفته مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهراهواز بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک طرح آزمایشی بالینی تصادفی شده است که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون – پیگیری با گروه آزمایش و گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل زوجین آشفته شهر اهواز بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. بدین منظور 30 زوج از زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (گروه زوج درمانی شناختی- رفتاری و گروه کنترل) گمارده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه مشکلات در تنظیم هیجانی (DERS) و پرسشنامه افسردگی بک(BDI) استفاده شد. جلسات درمانی هفته ای یکبار و به مدت 12 جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج حاصل با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA)تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که بین زوجین گروه های آزمایش و گروه کنترل در متغیرهای افسردگی و تنظیم هیجانی تفاوت معناداری وجود دارد (P<0/001) و فرضیه های پژوهش مبنی بر تاثیر زوج درمانی شناختی- رفتاری بر کاهش نشانه های افسردگی و بهبود تنظیم هیجانی زوجین تایید شد.

    نتیجه گیری

    زوج درمانی شناختی- رفتاری به طور معناداری موجب کاهش نشانه های افسردگی و بهبود تنظیم هیجانی زوجین آشفته شده است. بنابراین استفاده از این روش درمانی علاوه بر درمان های دارویی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی، رفتاری پیشرفته، نشانه های افسردگی، تنظیم هیجانی، زوجین آشفته
  • منصور ذبیح زاده، هادی رضایی، مصطفی فقهی، سید محمد حسینی، فواد گلی احمدآباد صفحه 213
    زمینه و هدف
    تعیین دقیق توزیع دوز در اطراف چشمه های مورد استفاده در براکی ترابی بخصوص چشمه های کم انرژی به منظور انجام طراحی درمان دقیق بسیار حائز اهمیت است. در این مطالعه پارامترهای دزیمتری چشمه I-125 مدل 6711 با روش شبیه سازی مونت کارلو محاسبه می شود.
    روش بررسی
    با استفاده از کد شبیه سازی MCNPX (2.6.0) فانتوم همگن آبی به ابعاد30 cm3 شبیه سازی شد. چشمه I-125 مدل 6711 مورد استفاده در براکی تراپی با اعمال جزئیات (مواد و ابعاد قسمت های مختلف و نیز طیف تابشی مربوطه) در مرکز فانتوم جایگذاری شد. با قرار دادن چشمه در یک کره خلاء، Sk محاسبه شد. پارامترهای دزیمتری توصیه شده براساس پروتکل AAPM، TG-43 در این فانتوم محاسبه شد.
    یافته ها
    قدرت کرمای هوای چشمه I-125 مدل 6711 در واحد اکتیویته 0.557 cGycm2h-1mCi-1 تخمین زده شد. ثابت آهنگ دوز، Ʌ، برابر با cGyh-1U-1 885/0 بدست آمد. تابع شعاعی دوز،g(r)، با معادله درجه پنجم و ضریب همبستگی 9989/0 بصورتg(r)= -.0001r4+0.0026 r3-0.0178 r2-0.0970 r+1.0995 محاسبه شد. معادلات درجه پنجم مربوط به توابع آنیزوتروپی دوز، (F(r،θ، با ضریب همبستگی بزرگتر از 0.99 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    پارامترهای دزیمتری مطرح شده در پروتکل پیشنهادی AAPM، TG-43 برای چشمه براکی تراپی I-125 مدل 6711 را علارغم پایین بودن انرژی تابشی و تغییرات شدید دوز با فاصله می توان با استفاده از کد مونت کارلو MCNPX محاسبه کرد. مقادیر بدست آمده می تواند در نرم افزارهای طراحی درمان براکی تراپی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: براکی تراپی، چشمه I، 125 مدل 6711، شبیه سازی مونت کارلو، دوزیمتری تشعشعی
  • اردشیر ارضی، ندا سیستانی کرم پور، امیر سیاهپوش، همایون گراوند صفحه 225
    زمینه و هدف
    وجود گزارش هایی مبنی بر اثر آنتی اکسیدانی و ضد دردی گیاه کرفس موجب شد که بررسی اثر ضد التهابی اندام هوایی گیاه کرفس در این تحقیق مورد توجه قرار گیرد.
    روش بررسی
    گیاه از باغات دزفول جمع آوری گردید. جهت تهیه عصاره از اتانول 70 % و روش خیساندن استفاده شد. موش های تحت آزمایش، به ترتیب مقادیرار 100، ٬200 400 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره کرفس، گروه کنترل مثبت 300 میلی گرم بر کیلوگرم آسپیرین و گروه کنترل منفی 5 میلی لیتر بر کیلوگرم سرم فیزیولوژی را از طریق داخل صفاقی دریافت نمودند. بعد از نیم ساعت به کف پنجه پای موش های تمام گروه ها 100 میکرولیتر فرمالین 5/2% درصد از طریق زیر جلدی تزریق شد و تغییر حجم پنجه پای موش، در ساعت های اول تا پنجم بعد از تزریق فرمالین، با استفاده از دستگاه Plethysmometer ارزیابی شد.
    یافته ها
    همه دوزها دارای اثر ضد التهابی بودند و دوزهای 400 و 600 میلی-گرم بر کیلو گرم از عصاره در تمام ساعات اثر ضد التهابی در حد آسپیرین داشتند. با توجه به عدم وجود اختلاف معنی دار بین اثر ضد التهابی دوزهای 400 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره، دوز 400 میلی گرم بر کیلوگرم مطلوب ترین دوز شناخته شد.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی گیاه کرفس دارای اثر ضد ااتهابی بوده که این اثر وابسته به دوز است.
    کلیدواژگان: کرفس، آسپیرین، فرمالین، التهاب، موش صحرایی
  • نوذر نساجیان، زهرا پورمهدی، بنفشه ولییان بروجنی*، امیر سالاری، مهدی عسگری، زینب علیزاده، لیلا آذین فر صفحه 233
    زمینه و هدف

    کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک یک درمان انتخابی برای التهاب علامت دار کیسه صفرا می باشد. دردی که به دنبال پروسه جراحی ایجاد می گردد، برای اولین بار بعد از پایان یافتن تاثیر داروهای مخدر حین بیهوشی، در ریکاوری احساس می گردد و شدت آن در 24 ساعت اول پس از عمل بسیار زیاد و برای بسیاری از بیماران غیرقابل تحمل می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر تزریق بوپیواکائین داخل پریتوئن بر درد بعد از عمل در بیماران تحت عمل جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه 60 بیمار 60-20 ساله کاندید عمل لاپاروسکوپیک کوله سیستکتومی، به دو گروه 30 نفری تقسیم شدند. در گروه اول از بوپی واکائین ونرمال سالین داخل صفاقی ودر گروه کنترل از نرمال سالین استفاده گردید. پس از پایان بی هوشی، شدت درد بر اساس NRS در ساعات 0،1،2،4،8،12،24 در هر دوگروه مورد مقایسه و با برنامه SPSS 17 مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی گروه مورد و شاهد 46.7 و46.9 سال بود. فراوانی مرد و زن در گروه مورد و شاهد به ترتیب 16.7%، 83.3% و 30%، 70% بود. اختلاف معنی داری بین گروه مورد و شاهد از نظر شدت درد در ساعات 1،2،4،8،12،24،0 (P=0.001)وجود داشت. همچنین اختلاف معنی داری بین گروه مورد و شاهد از نظر اولین زمان درخواست مخدر و میزان نیاز به مخدر(P=0.001) درد شانه (P=0.001) وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه به نظر می رسد که استفاده از بوپیواکائین داخل صفاقی پس از عمل در کاهش درد پس از آن موثر است.

    کلیدواژگان: کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک، درد پس از عمل، بوپی واکائین
  • مریم کوچک، اسکندر مقیمی پور صفحه 241
    دارورسانی پوستی به دلیل خصوصیات سدی لایه شاخی برای بسیاری از داروها دشوار است، اما با استفاده از حامل های پلیمری از جمله کیتوزان می توان میزان نفوذپذیری داروها را افزایش داد. کیتوزان یک بیوپلیمر طبیعی کاتیونیک غیرسمی است که به دلیل خصوصیات زیست سازگاری، زیست تخریب پذیری، مخاط چسبی، آنتی باکتریال و بند آورنده خون، کاربردهای زیست_پزشکی زیادی از جمله ترمیم زخم و سوختگی دارد. این پلیمر می تواند به عنوان سیستم دارورسان پوستی در سامانه های دارویی مختلف مانند هیدروژل، فیلم و نانو ذره مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیتوزان، دارورسانی پوستی، هیدروژل، فیلم، نانو ذرات
|
  • Soheila Nikakhlagh, Nader Saki, Abdollah Rafiee, Morteza Mohammadi, Maryam Shahrokhi Pages 129-134
    Background And Objectives

    Invasive fungal sinusitis is an uncommon and invasive infection that occurs often in patient with immunocompromised condition. Due to increase in people with this condition، increasing the number of cases with this infection was seen. The purpose of this study is to evaluate the predisposing factors، clinical finding and early diagnosis of this disease. Subjects and

    Methods

    This is a retrospective study undertaken from 2001 to 2006. All patients، admitted with initial diagnosis of invasive fungal rhinosinusitis، were evaluated. In order to verify mucor mycosis; cultures and smears of nasal and sinus secretions as well as tissue biopsy were taken from all patients. The predisposing factors and clinical finding that led to early diagnosis of the disease were evaluated.

    Results

    of 25 patients (18 females and 7 maels)، with a mean age of 56. 6 years old. Pathologic report was positive for mucor mycosis in 15 patients. The most common underlying cause was diabetes mellitus (76%). The most clinical finding was nasal necrosis (88%)، and the most involved sinus was maxillary sinus (76%). While the most involved cranial nerve was facial nerve (46%). Orbital complication was seen in 19 patients (76%). Cerebral complication in 4 patients (16%) and death occurred in 7 patients (28%).

    Conclusion

    The clinical challenge of diagnosing and treating invasive fungal sinusitis is evident by the high mortality rates for this disease. Early diagnosis with aggressive medical and surgical intervention is critical for survival.

    Keywords: Invasive Fungal Rhinosinusitis, Diabetes Mellitus, Early clinical presentation, Ahvaz
  • Mahmoud Hashemitabar, Elham Allahbakhshi, Darioush Bijan Nezhad, Fereshteh Nezhad Dehbashi, Saeid Azandeh Pages 135-145
    Background And Objectives
    Mesenchymal stem cells (MSCs). derived from Wharton’s Jelly umbilical cord like other MSCs sources are ideal and promising sources of MSCs for regenerative medicine due to a unique set of properties such as the capacity for self-renewal، high plasticity and multi lineage differentiation، immunomodulatory function and flexibility of genetic modification. Subjects and
    Methods
    MSCs were isolated from Wharton’s Jelly umbilical cord via cell migration of tissue piece (explant) method and differentiated into different lineages. Flow cytometric analysis and real time PCR technique were used for identification and determination of their multi-potential capacity، specific markers and self-renewal ability.
    Results
    MSCs were successfully isolated from umbilical cord. The results showed، these cells differentiated into adipocyte and osteoblast in appropriate inductions. Flow cytometry analysis showed the expression of CD73 but not that of CD31. Also real time PCR analysis showed significant expression of Nanog and Oct4 genes in these cells than in differentiated tissues.
    Conclusion
    Regarding to new methods of treatment، isolation، characterization and generation of MSCs in large scale are of great importance. Wharton’s Jelly MSCs could be a potential promising source for cell therapy and also research studies.
    Keywords: Wharton's Jelly, Mesenchymal stem cells, Umbilical cord
  • Farzad Nazem, Behzad Keshavarz, Atieh Nazem Page 147
    Background And Objectives
    Role of the BODE index (including BMI، FEV1، exercise capacity and dyspnea elements) has been detected for predicting in the morbidity، survival، hospitalization and development period or as a respiratory rehabilitation intermediate evaluation. However its role is not clear in chronic obese asthmatic patients with respect to fitness profile (i. e. ∆ VO2/HR، VO2/WR، VO2 peak and 6 min-walking distance). Subjects and
    Methods
    Tewenty seven middle–aged men (33–54 rang ys) with a mild and moderate asthma، demographic value of BMI (31. 3 ± 2. 6 kg/m2) and functional capacity 2. 7±0. 43L/min were voluntarily participated. Legion level and DSI were determined by a NYHA guidelines، as well pulmonary capacities and fitness profile including (∆VO2/HR، VO2/WR، VO2 peak and 6 min-walking distance) were evaluated by a Knudson style and YMCA’S protocol respectively. The six–min walking test performed according with an ATS recommendation and BI was calculated using the Celli’s scale.
    Results
    Spirometric variables (ie، FVC%، FEV1%، FEV1/ FVC، PEF%، FEF25%- 75%) and fitness indexes with BI score were not significantly corrected; but baseline FFV1% value had markedly association with a (VO2/WR)، (r = 0. 39، P= 0/045).
    Conclusion
    it seems that BI score as a validation scale are not suitable for the selected aerobic or respiratory indexes evaluation in asthmatic patients. Meanwhile، we need emphasize experimentally on BI elements cross-validation، and unique variables placement or a BI score modification in the large obese population spectrum with a chronic bronchial asthma disease.
    Keywords: Mild to moderate asthmatic, obese, BODE index, aerobic, pulmonary profiles
  • Payam Ahmadi, Hossein Negahban Sivaki, Reza Salehi, Mohammad Mehravar Page 159
    Background And Objectives
    Postural control is an important component of examination and treatment in the rehabilitation sciences. The primary and main purpose of this study was to manufacture of Instrumented Wobble Board (IWB) as an inexpensive means for evaluating dynamic balance control. The secondary purpose of the study was to estimate the reliability of its extracted parameters. Subject and
    Methods
    IWB includes a wobble board that placed on the frame with 8 microswitches in the 8 directions of movement. Output circuit connected to microswitches was read by DAQ card. Extracted parameters includes: contact frequency، recovery time in any direction، mean recovery time، number of contact، and total recovery time. In order to assess reliability، ten healthy subjects participated in two separated sessions with a time interval of 48 h between two sessions. Test conditions included single postural task (standing on the dominant leg with straight and bent knee) and dual cognitive task. ICC2،3 was used to express reliability.
    Results
    Generally the results showed good to high level of reliability for contact frequency and moderate to good level of reliability for recovery time.
    Conclusion
    According to these results، in comparison with the expensive device of Biodex Balance System، IWB is an inexpensive device with reasonable measurement accuracy for evaluating dynamic balance control in the research setting as well as physiotherapy clinics.
    Keywords: Postural control, Balance, Reliability, IWB
  • Mehrnaz Ahmadi, Sadighe Fayazi, Seyed Mahmood Latifi Page 169
    Background And Objectives
    Chemotherapy drugs can be dangerous for nurses. The purpose of this study was to determine the relationship of knowledge with application of standard principles of working with chemotherapeutic agents among nursing staff in Ahwaz، Iran. Subjects and
    Methods
    This is a descriptive-analytical study. Based on the census method، 59 nurses and healthcare employees working in chemotherapy wards in hospitals affiliated to Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences were recruited in the study. Data were collected using a questionnaire to assess their knowledge and performance of application of the principles precautions related to administration of chemotherapeutic agents. Descriptive statistics (Mean and SD، frequency، percentage)، Pearson correlation coefficient and Independent T-test were used for analyzing the data.
    Results
    The mean knowledge score of the participants was 8. 62± 2. 46. Mean score of awareness of risks of working with chemotherapeutic agents was 4. 06± 2. 2 and the mean score of nurses'' practice was 78. 30±14. 32. There was no significant relationship between knowledge about risks of chemotherapy exposure and their safety practice (P= 0. 18)، as well as between awareness of risks and safety practice (P= 0. 65). However there was a significant relationship between training in the workplace and safety practice (P= 0. 03).
    Conclusion
    Nurses'' knowledge and performance about standard principles of working in the chemotherapy wards was not satisfactory; therefore، continuing education for nurses to reduce the risks associated with exposure to chemotherapeutic agents is needed in order to improve the work environment.
    Keywords: Nurses, Chemotherapy, Knowledge, Standard principles
  • Mohammad Yazdizadeh, Ali Habibikia, Seyed Arman Mohagheghi, Abbas Basiri, Samareh Abbasi, Naghmeh Niroomand, Sadegh Aghajeri Page 181
    Background And Objectives
    Today، several methods have been proposed to determine the root canal length. The purpose of this clinical study was to compare the accuracy of root canal length determination in permanent teeth with ROOT ZX electronic apex locator، tactile perception and conventional radiography. Subjects and
    Methods
    Sixty four canals from twenty molar teeth from healthy volunteers selected. Access cavities were prepared and working length were determined by means of tactile perception، Root ZX electronic apex locator and conventional radiography and compared with real working length. Data were analyzed via Paired samples T-test.
    Results
    The accuracy of determination of root canal length by Root ZX، radiography and tactile perception were 93. 7، 76. 57 and 50% respectively. T test analysis revealed no significant difference between working length determination by Root ZX and real working length (p=0. 193). However، there were significant differences between working length determination by radiographic length and tactile perception with real working length (P<0. 001).
    Conclusion
    The Root ZX apex locator is useful in detecting the root canal length of permanent teeth with radiographic method. However،tactile perception is not reliable in detecting root canal length.
    Keywords: Working Length, Dental Radiography, Tactile Perception, Electronic Apex Locator
  • Seyed Mojtaba Mousavian, Nazanin Ahmadkhosravi, Saeid Shoja Page 191
    Background And Objectives
    Enterobacteriaceae produce the extended-spectrum beta-lactamases which is considered as an important resistant mechanism of beta-lactam antibiotics. The resistance to beta-lactam antibiotics is the main problem in the bacterial infections therapy. The present study aims to explore the frequency of the extended-spectrum beta-lactamase in isolated bacteria and to determine the isolates’ resistant pattern to antibiotics. Subjects and
    Methods
    A total of 240 isolated Enterobacteriaceae were collected from the clinical samples of Golestan and Imam Khomeini hospitals which were identified by standard biochemical tests. Next، the sensitivity of the isolates to the nine antibiotics was determined with Disk diffusion method. Then، isolated generator Enterobacteriaceae were detected with the combination disk method on the basis of CLSI criteria.
    Results
    Among 240 isolated bacteria E. coli، Entrobacter and Klebsiella comprised 71. 3،27. 1 and 1. 2% most of the isolates. According to the results of the phenotypic tests، 108 (45%) isolates out of 240 Enterobacteriaceae were beta-lactamase producers. Moreover، the results of diffusion disk showed that resistance of E coli، Entrobacter and Klebsilla isolates to ceftazidim and cefotaxim were 43. 3 and 55. 8 respectively.
    Conclusion
    The current study demonstrates that generator Enterobacteriaceae strains are increasing. Therefore، study of the extended-spectrum beta-lactamase enzymes would help in prescribing the suitable medicine and consequently could prevent the spread of resistant bacteria.
    Keywords: Enterobacteriaceae, Extended, Spectrum Beta, Lactamases, Combination Disk
  • Khadijeh Shiralinia, Reza Khojsteh Mehr, Gholamreza Rajabi, Qumars Bashlide Page 201

    Background and Objectivs: The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive–behavioral couple therapy (CBCT) on depression reduction and enhancing emotional regulation in counseling seeking distressed couples in Ahwaz counseling centers. Subject and

    Methods

    Randomized Control Clinical Trials (RCT)، with pretest-posttest design، was used in this study. Through convenience sampling، 30 couples participated in this study were randomly assigned to two groups. The instruments employed in this research were Beck Depression Inventory and Difficulties in Emotion Regulation. Experimental group followed a twelve-session treatment. These sessions were held once a week. We used of MANOVA to analyze the data.

    Results

    The results of MANOVA showed significant differences between the treatment and control groups (P<0. 001). Cognitive –behavioral couple therapy (CBCT) was effective on reduction of depression and enhancing emotional regulation in distressed couples.

    Conclusion

    The effectiveness of cognitive–behavioral couple therapy (CBCT) on depression reduction and enhancing emotional regulation in distressed couple was confirmed. It is recommended to use this method for distressed couples.

    Keywords: Cognitive–Behavioral Couple Therapy, Depression reduction, Emotional regulation, Distressed couple
  • Mansour Zabihzadeh, Hadi Rezaee, Mostafa Feghhi, Seyyed Mohammad Hosaini, Foad Goli Ahmadabad Page 213
    Background And Objectives
    Determination of dose distribution around the applied sources in brachytherapy especially with low-energy is crucial during establishment of treatment planning. In this study dosimetric parameters of a model 6711 I-125 brachytherapy source were calculated using Monte Carlo simulation method. Subject and
    Methods
    A homogeneity water phantom with 30 cm3 dimensions was simulated with MCNPX (2. 6. 0) code. A model 6711 I-125 brachytherapy source with considering of its details (materials، dimensions and its emitted spectrum) was located in the center of phantom. Air Kerma strength، Sk، of source was calculated with locating source inside the vacuum sphere. Recommended dosimetric parameters by AAPM، TG-43 protocol were calculated for the model 6711 I-125 brachytherapy source in this phantom.
    Results
    The air kerma strength of the model 6711 I-125 source was estimated as equal to 0. 557 cGycm2h-1mCi-1. Dose rate constant was 0. 885 cGyh-1U-1. The Radial dose function with 5 degree equation and with regression of 0. 9989 was estimated by g (r) = -. 0001r4+0. 0026 r3-0. 0178 r2-0. 0970 r+1. 0995. The 5 degree equations for the anisotropy dose functions were calculated with R2>0. 99.
    Conclusion
    In spite of low-energy emission photons and high dose gradients with radial distance، dosimetric parameters of the model 6711 I-125 source can be calculated by MCNPX Monte Carlo code with acceptable accuracy. Calculated parameters for the model 6711 I-125 brachytherapy source can be used for treatment planning systems in brachytherapy.
    Keywords: brachytherapy, model 6711 I, 125 source, radiation dosimetry, Monte Carlo simulation
  • Ardeshir Arzi, Neda Sistani Karampour, Amir Siahpoosh, Homaun Geravand Page 225
    Background And Objectives
    The aim of this study was to compare the inflammatory effect of hydroalcoholic extract of Apium graveolens with aspirin. Subject and
    Methods
    The plant was collected from Dezful gardens. Hydroalcoholic extract of Apium graveolens powder was macetrated in ethanol 70% (v/v). Animals were divided into 6 groups (10 for each). Negative group received 5ml/kg normal saline، the positive group received 300 mg/kg aspirin and extract-treated groups received 100، 200، 400، 600 mg/kg of hydroalcoholic extract of Apium graveolens (IP) respectively. Thirty minutes later all groups received 100 µl formalin 2. 5% (SC، in hind paw). Hid paw vulome was measured for five hours in intervals of one hour using plethysmometer.
    Results
    All extract-treated groups showed dose-dependent anti-inflammatory effect. There were no significant differences between the groups that received 400 and 600 mg/kg extract with those received aspirin.
    Conclusion
    The hydroalcoholic extract of Apium graveolens showed anti-inflammatory effect that was dose-dependent.
    Keywords: Apium graveolens, Aspirin, Formalin, Inflammation, Rat
  • Nozar Nassajian, Zahra Pourmehdi, Banafsheh Valiyan Boroujeni, Amir Salari, Mehdi Asgari, Zeinab Alizadeh, Leila Azinfar Page 233
    Background And Objectives

    Laparoscopic cholecyctectomy is the choice procedure for acute cholecystitis. The post-operative pain is first feel when the opioids affect are diminisehd and become very severe in first 24h after surgery. The aim of this study was to assess the efficacy of intraperitoneal bupivacaine on reduction of pain intensity in patients underwent laparoscopic cholecyctectomy. Subjects and

    Methods

    In this study،60 patients (20-60y) underwent laparoscopic cholecystectomy، were divided into two case and control groups (each 30 cases). The first was administered bupivacaine (IP) in normal saline and the other with normal saline only. After local anesthesia removed، Case and control groups were assessed for pain intensity based on NRS at 0، 1، 2، 4، 8، 12، 24 hours after surgery. Data were analyzed with SPSS17 program.

    Results

    The mean age of case and control group was 46. 7 and 46. 9 y respectively. The frequency of male and female in case group was 16. 7 and 83. 3%; while in control group was 30 and 70% (P=0. 593). Pain intensity was significant lower in case group relative to control group at 0، 1، 2، 4، 8، 12 and 24 hr (P=0. 001). The first request time for opioids and rate of using opioid after surgery were significantly different in cases and controls (P<0. 01).

    Conclusion

    According to this finding، it seems that intraperitoneal bupivacaine is useful for pain reduction after surgery.

    Keywords: Laparoscopic cholecyctectomy, Post, operative Pain, Bupivacaine
  • Maryam Kouchak, Eskandar Moghimipour Page 241
    Dermal and transdermal delivery of drugs are difficult due to the barrier properties of the stratum corneum. Polymeric carriers such as chitosan can be used to increase drug permeability. Chitosan is a nontoxic natural cationic biopolymer and has been widely used in biomedical field including healing burns and wounds owning to its biological properties such as biocompatibility، biodegradability، mucoadhesivity، antibacterial and hemostatic activities. This polymer can be used to produce dermal/transdermal preparations in different types of drug delivery systems including hydrogel، film and nanoparticle. The aim of this review article is introduce chitosan as a carrier for dermal and transdermal drug delivery.
    Keywords: chitosan, dermal, transdermal drug delivery, hydrogel, film, nanoparticle