فهرست مطالب

حقوقی دادگستری - پیاپی 101 (بهار 1397)

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 101 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود اشرافی *، عباس زراعت صفحات 11-35
    تناظر یکی از اصول بنیادین در هر گونه رسیدگی است. اما مفهوم این اصل در فرایند کیفری که تفاوت اساسی با دادرسی حقوقی خصوصا به دلیل وجود تحقیقات مقدماتی و احتمال اتخاذ تصمیماتی در این مرحله بدون استماع اظهارات و بررسی دلایل طرفین امر کیفری دارد و همچنین حدود و ثغور اجرای این اصل چندان مشخص نیست. از همین رو بررسی چگونگی اعمال این اصل به ویژه در رابطه با قانون آیین دادرسی کیفری 1392، که در صدد هر چه بیشتر ترافعی نمودن فرایند کیفری به مانند دادرسی حقوقی است، لازم می باشد. تناظر در دادرسی کیفری یعنی هیچ تصمیمی در دادرسی مگر بعد از استماع اظهارات و بررسی ادله طرفین دعوی (متهم و دادستان) له و علیه یکی از اطراف دعوی عمومی در هیچ کدام از مراحل دادرسی (تعقیب، تحقیق و محاکمه) نباید اخذ گردد. قانون آیین دادرسی کیفری 1392 صراحتا متذکر این اصل نشده، اما تناظر به صورت تلویحی مورد پذیرش قرار گرفته و مهم ترین مصادیق رعایت این اصل در قانون مذکور مورد اشاره قرار گرفته است. اما با توجه به وضعیت نابرابر اطراف دعوای عمومی و تاکید اسناد بین المللی بر ارتقای وضعیت متهم از طریق اعمال هر چه بیشتر آموزه های حقوق بشری از جمله رعایت اصل تناظر در فرایند کیفری در اینجا به مصادیقی مانند صدور قرار عدم دسترسی به پرونده، اختیار حضور دادستان در جریان تحقیقات مقدماتی و نظارت بر آن، انجام تحقیقات غیرعلنی از شهود و عدم حضور طفل متهم در دادگاه اشاره خواهد شد که ناقض تناظر علیه متهم است.
    کلیدواژگان: تساوی سلاح ها، دادرسی عادلانه، رسیدگی ترافعی، دادرسی کیفری
  • جلال توحیدی نافع *، حسین امیرلی صفحات 37-60
    کیفرگزینی برای جرایم سایبری پاسخ رسمی و قهری به مجرمان سایبری و مهم ترین راهکار رویارویی با این جرایم است. کیفرگزینی به معنای اختیارات قاضی در تعیین کیفر برای محکومان به ارتکاب جرایم رایانه ای است که در سه قالب تغییر مجازات قانونی، اجرای ناقص مجازات و عدم اجرای مجازات نمود می یابد. در بادی امر، کیفر گزینی یا تعیین قضایی کیفر نسبت به مرتکبان جرایم رایانه ای همانند دیگر مرتکبان است؛ ولی وقتی قانون گذار در کیفرگذاری برای این جرایم، برخی رویکردهای افتراقی را اتخاذ کرده است، در کیفرگزینی نیز همین رویکردهای افتراقی مطرح می شود. رویکرد افتراقی به کیفرگزینی نسبت به جرایم رایانه ای مبتنی بر رابطه عکس مجرم رایانه ای و جرم رایانه ای است. به همان اندازه که مجرمان رایانه ای به جهت ویژگی های سنی، جنسیتی، مکان و شرایط ارتکاب جرم، استعداد و قابلیت های بالا و مانند اینها ممکن است از جهت اعمال نهادهای مساعد به حال محکوم، مورد توجه قرار بگیرند، به همان اندازه نیز جرم رایانه ای به جهت خسارت های گسترده، تحقق آسان تعدد جرم، تحقق در مکان های مختلف، ایجاد مشکلات متعدد نهادهای تعقیب برای کشف و حفظ آثار و علایم و جمع آوری ادله وقوع جرم و مانند اینها مستحق نگاه سخت گیرانه قضایی است. این وضعیت تعارض گونه سبب می شود تا کیفرگزینی مجرم محور از کیفرگزینی جرم محور فاصله بگیرد و اهمیت کیفرگزینی برای رویارویی با جرایم رایانه ای نیز در درک و اعمال درست همین وضعیت تعارض گونه است.
    کلیدواژگان: کیفرگزینی، جرم سایبری، مجرم سایبری، پرونده شخصیت، تناسب جرم و مجازات
  • محمد روشن، علی اکبر جعفری *، مجتبی جهان تیغی صفحات 61-83
    در بخش اخیر ماده 728 ق. آ. د. م پیشین آمده بود: «… ضرر ممکن است به واسطه از بین رفتن مالی باشد یا به واسطه فوت شدن منفعتی که از انجام تعهد حاصل می شده است.» این حکم، به همه گفت وگوها درباره امکان مطالبه «منافع فوت شده» پایان می بخشید و به طلبکار حق می داد که زیان ناشی از محروم ماندن خود از منافع مسلم را، در کنار تلف اموال و فزونی بدهی های خود، از متخلف بگیرد. پس از پیروزی انفلاب اسلامی و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 1358، طبق اصل چهارم مقرر شد که «کلیه قوانین و مقررات مدنی، جزایی، مالی، اقتصادی، اداری، فرهنگی، نظامی، سیاسی و غیر اینها باید بر اساس موازین اسلامی باشد» و این اصل بر لزوم اسلامی بودن کلیه قوانین و مقررات تاکید نمود. مقنن با گذشت سال ها پس از انقلاب در تبصره 2 ماده 515 ق. آ. د. م 1379 که علی القاعده طبق اصل چهارم ق. ا می بایست مبتنی بر فقه اسلامی باشد، مقرر نمود: «خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست…» و بدین وسیله اختلاف نظرهای شدیدی را میان صاحبان فن ایجاد نمود. در این مقاله درصدد بیان این مطلب هستیم که در فقه اسلامی تمامی ادله ناظر بر جبران ناپذیری خسارت ناشی از عدم النفع قابل رد است و بالعکس؛ بر خلاف این ادله دلیل وجود دارد و لذا استنباط مقنن از منابع فقهی در وضع این قاعده پس از انقلاب بر طریق صواب نبوده است. بنابراین، نه تنها تبصره 2 ماده 515 ق. آ. د. م 1379 از منظر این پژوهش خلاف قانون اساسی و به ویژه اصل چهارم است، بلکه با مبانی فقهی نیز سازگاری ندارد و لذا اصلاح آن ضروری است.
    کلیدواژگان: عدم النفع، لاضرر، اتلاف و تسبیب، ضمان ید و غصب
  • محمد راسخ *، فاطمه بخشی زاده صفحات 85-116
    بیش از یک سده پیش انقلابی بزرگ در ایران رخ داد که هدف اصلی اش استقرار حکومت مبتنی بر قانون بود. بنابراین، مفهوم قانون از مفاهیم بنیادین و در عین حال، چالش برانگیز در نهضت مشروطه خواهی ایران بوده است. اهمیت موضوع به آن اندازه است که شاید بتوان ریشه بحران مشروطیت در ایران را عدم توفیق در ارائه مفهومی روشن از قانون دانست. مانع جدی در این زمینه، وجود مفهوم و نظام قدیمی شرع بود که در بادی امر جایی برای قانون باز نمی گذاشت. متفکران شرع گرا دو رویکرد متفاوت به نسبت میان قانون و شرع اتخاذ نمودند: سازگاری و عدم سازگاری. رویکرد سازگاری نه تنها تلفیق و گاه یکسانی را میان احکام قانونی و شرعی ممکن می دانست، بلکه در نهایت اولویت را به قانون و اقتضائات آن می داد. یکی از اختلافات اساسی به «مرجع قانون گذاری» باز می گشت. شرع گرایان، در آخر، وضع قانون بشری را پذیرفتند. اما این پذیرش باب اختلاف و مباحثات را در خصوص خاتمیت پیامبر اسلام (ص) ، بدعت و استحسان عقلی گشود. مقاله پیش رو، در پی آن است که مفهوم قانون را از دیدگاه متفکران شرع گرا در عصر مشروطه ایران، با استفاده از اسناد و آثار آن دوران، بررسی و تحلیل نماید. این تحلیل، زمینه فکری و تاریخی مشکل مشابه و همچنان حل ناشده را در نظام حقوقی پس از انقلاب اسلامی در کشور فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: مفهوم قانون، انقلاب مشروطه ایران، شرع، متفکران شرعگرا، خاتمیت پیامبر، بدعت، استحسان عقلی
  • مهدی شیداییان، زینب شیداییان * صفحات 117-139
    بیشتر جرایم منافی عفت به صورت پنهانی ارتکاب می یابند. افشای جرایم مذکور به دلیل پیوند آنها با آبروی شهروندان آثار مخربی بر مرتکب و جامعه باقی می گذارد. از این رو اگرچه از منظر اسلام، اعمال منافی عفت مورد نکوهش است، اماسیاست جنایی اسلام نسبت به این جرایم مبتنی بر چشم پوشی و عدم تجسس در حریم خصوصی شهروندان است. اجرای این سیاست از افشای غیرضروری، قبح زدایی، عادی سازی و در نهایت رواج آنها پیشگیری می نماید. لذا قانون گذار در جهت همگرایی با سیاست جنایی اسلام، در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 اصل ممنوعیت تعقیب و تحقیق این جرایم را اعلام و آن را صرفا در موارد استثنایی تجویز نموده است. مواردی که مصلحت موجود در تعقیب و تحقیق بیشتر از مصلحت بزه پوشی باشد و البته آن را از جهاتی مقید به شرایطی نموده است. این محدودیت ها از جهات مختلف از جمله استثنائات اصل ممنوعیت تعقیب و تحقیق، مرجع تعقیب و تحقیق در مستثنیات، میزان اختیارات قاضی و… وارد گردیده است. نوشتار حاضر به تبیین، توجیه و نقد رویکرد قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و اصلاحات آن در جرایم منافی عفت می پردازد.
    کلیدواژگان: جرایم منافی عفت، تعقیب، تحقیق، بزه پوشی، سیاست جنایی اسلام
  • حسن لطفی *، یاسر غلامی صفحات 141-165
    از چندین دهه گذشته به دلیل اعمال حاکمیتی، قانون گذار عرصه و اعیان تمام اراضی جنگلی و مراتع کشور را ملی اعلام نمود. لذا آن دسته از اراضی که به دلیل جنگل یا مرتع بودن ملی تشخیص داده شوند را اراضی ملی نامیده اند. به دنبال این عمل قانون گذار دعوایی تحت عنوان دعوای اعتراض به تشخیص اراضی ملی در نظام حقوقی ما شکل گرفته که به دلیل تعدد خواهان ها و خواندگان، از پیچیدگی خاصی برخوردار است. در این راستا مقاله حاضر پس از ارائه تعریفی از اراضی ملی و تبیین جوانب آن، خواهان های این دعوا را در پنج قسم (مالکان اراضی، صاحبان باغ ها و تاسیسات، اشخاص حقوقی عمومی دولتی، زارعان صاحب اراضی نسقی و سازمان های مردم نهاد) و خواندگان را در سه قسم (مالکان اراضی و صاحبان باغ ها و تاسیسات و زارعان صاحب اراضی نسقی، ادارات منابع طبیعی شهرستان و سازمان مسکن و شهرسازی شهرستان) به همراه رکن خواسته، احصا و مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: اراضی ملی، اعتراض به تشخیص، خواهان، خوانده، خواسته
  • رحیم مختاری * صفحات 167-186
    هر کشور بر اساس سیاست قضایی و هدف دادرسی و نیز میزان اعتمادی که قانون گذار آن به دادرس دارد، یکی از نظام های ادله ای یا ترکیبی را از آن بر می گزیند. نظام دادرسی مدنی ایران بر مبنای دادرسی اسلامی است، که از اصول اساسی و قضایی آن حصول اطمینان قلبی و وجدانی از دلایل است. این نظام به تاثیر از دین الهی که هدف آن تامین حق و عدالت و سعادت دنیوی و اخروی انسان هاست، هدف خود را کشف حقیقت که کمال مطلوب و غایت دادرسی قرار داده است. به این منظور همگام با تحول نظام های حقوقی و توسعه افکار عدالت خواهانه در جوامع پیشرفته، قواعد اثبات مدنی با هدف رسیدن به قضاوت واقعی و تحقق عدالت، به سمت توسعه اختیارات دادرس به سرعت پیش رفته است.
    با تحول در محدوده اختیارات دادرس، حذف محدودیت ها در ارزش اثباتی شهادت و توسعه دایره آن و به لحاظ طریقیت ادله و حصری نبودن آن و عدم محدودیت در وسعت و تنوع اماره قضایی، نظام ادله آزاد بر دادرسی مدنی ایران سایه افکنده است. با این پویایی که تنها در چارچوب اصول دادرسی اجرا می گردد و بر اساس آن دادرس می تواند به هر دلیل منطقی و متعارفی که او را به حقیقت رهبری و باعث علم و قناعت وجدان وی به واقعیت قضیه می شود، تصمیم گیری نماید، قانون گذار هدف را کشف حقیقت قرارداده و فصل خصومت را به عنوان آخرین راه حل در صورت عدم امکان رسیدن به واقع، جهت پایان دادن به دعوا پیش بینی کرده است.
    کلیدواژگان: دادرس، کشف حقیقت، نظام ادله ای، طریقیت ادله، حصر ادله
  • رسول قاسمی، سید محمد هادی مهدوی *، داوود نصیران صفحات 187-211
    در قراردادهای معوض در صورت کوتاهی یکی از طرفین در انجام تعهد، نقض قرارداد محقق می شود. در اصول قراردادهای تجاری بین المللی و کنوانسیون بیع بین المللی کالا متعهدله تنها در صورت نقض اساسی قرارداد، حق فسخ دارد. اساسی بودن نقض، در مقررات اصول بستگی به نوع تعهد یا اهمیت آثار زیان بار ناشی از نقض دارد. اما در کنوانسیون بیع بین المللی کالا نقض اساسی قرارداد صرفا به آثار زیان بار ناشی از نقض قرارداد بستگی دارد. در حقوق ایران مفهوم نقض اساسی وجود ندارد و ضمانت اجرای نقض قرارداد بستگی به موضوع قرارداد دارد. اگر موضوع قرارداد عین معین باشد، حسب مورد یکی از خیارات قانون مدنی اعمال می شود. اما اگر موضوع قرارداد عین کلی یا فعل یا ترک فعل باشد، متعهد الزام به اجرای عین تعهد می شود و در صورت عدم امکان الزام، متعهدله حق فسخ دارد. با توجه به برخی از مواد قانونی و آرای برخی از فقها می توان همسو با مقررات اصول قراردادهای تجاری بین المللی و کنوانسیون بیع بین المللی کالا نظریه فسخ ابتدایی را پذیرفت. از این روی شناسایی حق فسخ ناشی از نقض اساسی قرارداد در حقوق ایران با اصول و مبانی قانونی و فقهی منافاتی ندارد. در بررسی تطبیقی نقض اساسی همواره دو اصل لزوم ایجاد تنوع در ضمانت اجراهای ناشی از نقض قرارداد و اصل احترام به تشخیص زیان دیده مورد توجه است. بنابر این در حقوق داخلی نیز باید این دو اصل مبنای اصلاح قوانین حاکم باشند.
    کلیدواژگان: نقض اساسی، فسخ، الزام به اجرای عین تعهد، جبران خسارت، حق حبس
  • حسین میر محمد صادقی *، افشین آذری متین صفحات 213-231
    امضای کاغذی رکن اساسی احراز هویت در بانکداری سنتی است، این شکل سنتی از امضا در بانکداری نوین (بانکداری الکترونیکی و مجازی) تغییر ماهیت داده و تبدیل به امضای الکترونیکی ساده و مطمئن شده است. کلیه خدماتی که در بانکداری نوین ارائه می شود، مستلزم صدور امضای الکترونیکی از طرف کاربران است، بستر و ساختار امضاهای جدید به گونه ای است که نوع جرایم را از امضای سنتی متمایز کرده است. این مقاله قصد دارد از طریق مطالعات میدانی و کتابخانه ای، ساختار فنی امضای الکترونیکی در سیستم بانکی را با تعاریف ارائه شده در قانون تجارت الکترونیک تطبیق دهد تا در گذر این توصیف، جرم جعل غیررایانه ای و دسترسی غیرمجاز در بانکداری سنتی و نوین مقایسه شود. بدیهی است بررسی به عمل آمده می تواند مقدمه ای باشد تا بسترهای فنی غیرموجه بانکداری الکترونیکی شناسایی شده و از این رهگذر تدابیر پیشگیرانه وضعی و فنی مناسب در بانکداری نوین پیش بینی گردد.
    کلیدواژگان: امضای الکترونیکی، گواهی الکترونیکی، گذرواژه، توکن، دسترسی غیرمجاز
  • حمیدرضا نیکبخت فینی *، مهدی هفتانی، سارا میرمحمدصادقی صفحات 233-258
    شبکه های انرژی در همه کشورها به یک اندازه توسعه نیافته است و خطوط انتقال و توزیع نیز با محدودیت های کمی و کیفی مواجه هستند. پس از تجدید ساختار در صنعت انرژی و به ویژه برق و گاز، مساله دسترسی آزاد به شبکه توزیع و انتقال به عنوان یکی از ملزومات این تحول به شمار می رود، چرا که احداث شبکه های متعدد انتقال یا توزیع توسط هر یک از فعالان بازار، مقرون به صرفه نیست. دسترسی آزاد به شبکه های انتقال ناظر به شرکت های فعال در بخش انرژی و دسترسی آزاد به شبکه توزیع عمدتا ناظر به مشترکان است. با توجه به رشد سرمایه گذاری های خارجی در دهه های اخیر، چه در بخش انرژی و چه سایر بخش ها، رفتار برابر مدیر و بهره بردار شبکه در زمینه دسترسی آزاد به شبکه های توزیع و انتقال نیز اهمیت دوچندانی پیدا کرده است. با وجود این، برخی محدودیت های فنی و فقدان شبکه در برخی مناطق مانع از رفتار برابر با سرمایه گذاران و اتباع خارجی در دسترسی به شبکه های توزیع و انتقال شده و بیم نقض تعهدات دولت ناظر به رفتار عادلانه و منصفانه با اتباع و سرمایه گذاران خارجی می رود. این مقاله درصدد پاسخ به این پرسش است که آیا در چنین مواردی، رفتار نابرابر منجر به نقض تعهد بین المللی دولت و طرح مسئولیت وی در قبال اتباع و سرمایه گذارن خارجی خواهد شد و اگر خیر، تحت چه شرایطی، چنین رفتاری نقض تعهد دولت محسوب نمی شود.
    کلیدواژگان: انرژی، مسئولیت، دولت، شبکه، سرمایه گذاری خارجی، اتباع خارجی
|
  • mahmood ashrafy *, abas zeraat Pages 11-35
    The contradictoriness is one of the fundamental principles in any proceedings. However, the concept of this principle in the criminal proceedings which has a fundamental difference with civil procedure especially because of existence of the preliminary investigation and the possibility of taking decisions without listening to statements and reasons of criminal claim parties, also the limits of implementation of this principle are not clear. So it is necessary to considering how to apply this principle, particularly in relation to the Criminal Procedure Act 1392, which seeks to further the adversarial criminal process such as a civil proceeding. contradictoriness in criminal procedure means that no decision against one of the public claim in any stages of the proceedings (prosecution, investigation and trial) should be made just after hearing testimony and considering evidences of public claim parties (accused and prosecutor). This principle is not explicitly mentioned by Criminal Procedure Act 1392 but the contradictoriness implicitly is accepted and the most important examples of implementation of this principle in this Act such as adversarial processing in the preliminary investigation stage in forgivable crimes and in the trial stage in the court, accessing to lawyer, prohibition of obtaining any defense bill, new document and evidence pursuant of announcement of termination of proceedings has been mentioned. However with regards to the unequal status of public claim’s parties and international documents emphasis on improving accused's status through using human rights instructions including applying of the principle of contradictoriness in the criminal procedure so here we will mention examples in the Criminal Procedure Act 2013 in violation of contradictoriness against accused.
    Keywords: Equality of Arms, Fair Trial, Adversarial Proceedings, Criminal Process
  • Jalal Tohidi *, hosein Amirli Pages 37-60
    Sentencing for cybercrimes as a formal and mandatory response is the most important way to deal with these crimes. Sentencing means judge discretion for selecting proper sentence for convicts of cybercrimes. Sentencing is applied in three states: change of legal punishment, imperfect execution of sentence and non-execution of sentence. At first glance, sentencing for cyber criminals is similar to other criminals but differential legal penalization leads to differential sentencing. Differential approach to sentencing for cybercrimes is based on contradiction relationship between cybercrime and cybercriminal. As much as cybercriminal deserve for easy sentencing for due to factors such as age, gender, location of offense and its circumstances, talents and high qualities, vice versa cybercrime deserves rough sentencing due to widespread damages, easy commit of multiplicity of crime, commit in different places, multiple challenges for cyber forensic and prosecution like anonymity. The importance of sentencing is depends on understanding the conflict between deserves of cybercriminal and concerns of cybercrime.
    Keywords: Sentencing, Cybercrime, Cybercriminal, Character case, Proportionality of Crime, Punishment
  • Mohammad Roshan, aliakbar jafari *, Mojtaba Jahantighi Pages 61-83
    In recent section of previous civil procedure law (article 728) was mentioned that damage can be caused by destruction of property or can be generated by loss of profit which was resulted by performing of an obligation. This verdict put an end to all conflicts about loss of profit and gave right to creditor to his definite deprivation benefit beside property casualty and increase of his debts. After Islamic revolution and constitution passage in 1358, According to the forth principle: "All civil, penal, financial, administrative, cultural, political law and other ones should be based on Islamic principles." This important principle emphasized that all provisions should be Islamic. Legislator a long time after the Islamic revolution in second waver of article 515 of civil procedure law approved in 1379 that regularly should be constructed on jurisprudence noted that: "loss of profit cannot be demanded" and accordingly generated a profuse conflicts among scientists. In this essay we want to say that all reasons in irreparability of loss profit can be refuted and vice versa, there are many reasons against first viewpoint. As a result legislator deduction from jurisprudence resources was not correct. Accordingly not only second waver of article 515 civil procedure law approved in 1379 is contrary to the constitution especially forth principle, but also it does not have compatibility with jurisprudence basis, consequently its reform is requisite.
    Keywords: Loss of Profit, No Harm, Destruction, Causation, Warranty, Usurpation
  • Mohammad Rasekh *, Fatemeh Bakhshizadeh Pages 85-116
    More than a century ago, a great revolution occurred in Iran, the fundamental aim of which was to establish a rule of law system. Accordingly, the concept of law has been one of the most essential though challenging concepts of the constitutionalist movement in the country. This issue is so significant that we may seek the root of the Iranian constitutional crisis in the failure of providing a clear and workable concept of law. A serious impediment in this regard was the old concept and system of Shar`, which prima facie left no room for law. Shari`atist thinkers took two approaches to the relationship between law and Shar`: compatibility and incompatibility. Not only did the compatibility approach believe in the possibility of combination and sometimes identity of Shar`i and legal rules, it finally gave the upper hand to law and its requirements. One of the fundamental disputes related to the legislating authority. Shari`atists ultimately embraced legislation by the human being. Nevertheless, this brought about controversies and debates on the last prophet-hoodness of Muhammad (pbuh), religious innovation, and rational preference. This paper shall analyse the concept of law from the perspective of Shari`atist thinkers living during the Iranian Constitutional Revolution era, on the basis of their works and the related documents. This analysis will lay the historical and theoretical ground for the similar and still unresolved problem under the legal system established after the Islamic Revolution in the Country.
    Keywords: Concept of Law, Iranian Constitutional Revolution, Shar`, Shari`atist Thinkers, the Finality of the Prophet-hood, Religious Innovation, Rational Preference
  • Mehdi sheidaeian *, Zeinab Sheidain Pages 117-139
    Most obscenity crimes are committed secretly. The disclosure of these offenses, due to their connection with the reputation of the citizens, has devastating effects on the perpetrators and the community. Hence, although from the point of view of Islam, obscenity crimes are condemned; but the criminal policy of Islam is based on the respect to the privacy of citizens. The implementation of this policy will prevent unnecessary disclosure, normalization, and ultimately prevents from spreading them. Therefore, the legislator of Iran declares the prohibition of prosecution and investigation of these crimes in accordance with the criminal policy of Islam in the Criminal Procedure Act 2013 and only prescribes it in exceptional cases that the expediency of prosecution and investigation is more, and of course this is bound and limited. These limitations include exceptions to the principle prohibition of prosecution and investigation, the prosecution authority, the extent of the judge's powers, and so on. The present paper seeks to explain, justify, and criticize the approach of the Criminal Procedure Act 2013 to obscenity crimes.
    Keywords: Obscenity Crimes, Prosecution, Investigation, Ignoring the Offence, Criminal Policy of Islam
  • HASSAN LOTFI *, Yasser Ghollami Pages 141-165
    From several decades ago the legislator nationalizes all the land and building of the jungle lands and grasslands because of the enforcement of sovereign. Therefore, those kinds of lands because of being recognized as jungle or grassland were called national lands. Following the act of legislator, a lawsuit under the title of lawsuit objection to the recognition of national land was formed in our legal system which enjoys special complexity because of the multiplicity of plaintiffs and defendants. Accordingly, having given a description of national land and explaining its aspects the present essay along with element of relief has reckoned and considered the plaintiffs of lawsuit in five groups (Land owners, garden and installment owners, public legal personality, farmers owning nasaqi lands and non-governmental organization) and the defendants in three groups (Natural resources of city offices, land owners and garden and installment owners and farmers owning nasaqi land and housing and urban development organization).
    Keywords: National‌ Land, Objection to Recognition, Plaintiff, Defendant, Relief
  • rahim mokhtari * Pages 167-186
    Every nation selects one of evidence systems or a combination of them based on judicial policy, purpose of the trial as well as the trust level of legislators relative to judges. Affected by divine religion the aim of which is providing justice as well as spiritual and worldly happiness for human, civil justice system of Iran is based on Islamic justice, the basic and judicial principles of which are conscience and hearty confidence of evidence, has regarded its goal to discover reality which is ideal and objective of hearing. To this purpose, along with changes in legal systems as well as development of justice thoughts in developed countries, the rules of civil proof have developed quickly toward extending the judge's power with the aim of achieving real judgment and realization of justice.
    With changes in the scope of judge's authority, removing restrictions in proved value of testimony, and developing its scope in terms of allegorical and manner of evidence, and lack of restrictions on the size and diversity of judicial circumstantial evidence, free evidence system has dominated civil procedure in Iran. With this dynamic, that is performed only in the framework of the principles of procedure, According to this judges could make decisions by any logical and conventional evidence that leads them to the truth.
    Keywords: Judge, Truth Discovery, Evidence System, Manner of Evidence, Exclusiveness of Evidence
  • Rasool Ghasemi, sayyed mohammad hadi mahdavi *, Davood Nasirian Pages 187-211
    Due to exchanged contracts, failing to perform the obligation by each of the parties leads to the breach of contract. According to the principles of international commercial contracts and international convention on sale of goods, the obligee can terminate the contract for fundamental breaches. Violation of fundamentals depends on the form of obligation and the importance of harmful consequences arising from violation. But in the convention on sale of goods, fundamental violation of contract is merely depends on contract violation. In Iranian legal system, there is no meaning for fundamental violation and the sanction of breach of contract depends on the contract subject. If the contract subject is definite object so according to the case, one of the legal options in the civil justice system will be used but if contract subject is thing of a general nature, act or forbearance, the obligate is bound to fulfillment of certain obligation, otherwise the obligee has the right to terminate the contract. According to some of law articles and jurists vote, the primary termination theory can be accepted beside the provisions of international commercial contracts and international convention on sale of goods so in Iranian legal system, recognition of termination right arising from fundamental termination of contract is consistent with legal and religious principles. To comparative study of fundamental termination, two factors should be considered: variety in sanctions of contract termination and respect to aggrieved party. These factors should be considered in domestic law as the basis of the rules amendment.
    Keywords: Fundamental Breach, Termination, Bounding to Fulfillment of Certain Obligation, Compensation, Lien
  • Hossein Mirmohammad Sadeghi *, Afshin Azarimatin Pages 213-231
    Paper signing is the key to authentication in traditional banking; this traditional form of signature has changed in new banking (e-banking and virtual banking) and become a simple and secure electronic signature. All services provided in modern banking require the issuance of electronic signatures from users, the context and structure of the new signatures is such that it distinguishes the types of crimes from traditional signature. Therefore, this article intends to adapt the technical structure of electronic signature with the definitions given in the e-commerce law via field and library studies, So based on this description, compare the con-computer forging and unauthorized access in traditional and modern banking, obviously, this review can be a prelude to the undeclared technical areas of e-banking identified and in this way consider the appropriate conditional and technical preventive measures in the modern banking.
    Keywords: Electronic Signature, Electronic Certificate, Password, Token, Unauthorized Access
  • Hamidreza Nikbakht *, Mehdi Haftani, sara mirmohammad sadeghi Pages 233-258
    Energy grids have not been developed in all countries equally and either transmission and distribution lines have some technical restrictions. After restructuring of energy industry, especially gas and electricity, free access to transmission and distribution grids seems necessary, because it is not affordable to make different grids for each company. Free access to transmission line is related to companies acting in energy section and distribution line is related to consumers. By considering the increase of foreign investment in energy and other sections in recent years, equal treatment is very important by system operator on free access. In spite of that, because of some technical restrictions, equal treatment is not possible and this may lead to breach of international obligation by host states. We are going to answer the question that weather the different treatment on access to energy grids shall be deemed as an international obligation by host state and if NO, how it will be justified.
    Keywords: energy, Responsibility, Government, Grid, Foreign Investment, Foreign National