فهرست مطالب

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 87 (پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/10/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام امین زاده، پیمان آقابابایی دهکردی* صفحه 7
    سرمایه گذاری بخش خصوصی، بخصوص توسط خارجی ها، امری حیاتی برای اکتشاف و توسعه در صنعت نفت و گاز است. ازآنجایی که عمده میدان های نفتی در کشورهای توسعه نیافته است که مهم ترین ویژگی شان، کمبود بودجه دولتی و ضعف بخش خصوصی داخلی در تامین منابع مالی لازم است، جذب سرمایه گذاری خارجی بسیار اهمیت دارد. کمبود این امر یا حتی فقدان آن، مشکلاتی برای این کشورها ایجاد کرده است. قراردادهای مشارکت در تولید، همچون ابزاری برای این کشورها، به منظور جذب سرمایه های خارجی است. با توجه به مقبولیت جهانی قراردادهای مشارکت در تولید و زمزمه های طراحی الگوی قراردادی جدید، در این مقاله، جنبه های مختلف مالی و غیرمالی این قرارداد به منظور استفاده در صنعت بالادستی نفت ایران مورد بررسی قرارگرفته است. در این بحث، با بهره گیری از روش توصیفی و تحلیلی و رجوع به منابع اصیل حقوق نفت، نخست پس از بررسی شروط غیرمالی قرارداد مشارکت در تولید، ابتدا نظام مالی آن تحلیل شده و درنهایت کارایی آن در قیاس با بیع متقابل واکاوی شده است و در آخر، این نتیجه حاصل شد که استفاده از مشارکت در تولید، در قیاس با بیع متقابل، پاره ای از منافع را برای ایران در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: قراردادهای نفتی، قرارداد مشارکت در تولید، بیع متقابل، کارایی
  • مهدی حسن زاده* صفحه 31
    استفاضه یک دلیل اثبات شناخته شده در فقه است که در خصوص تعریف، مبنا و شرایط اعتبار آن، دیدگاه های متعدد و متفاوتی ارائه شده است. ماهیت و نقش این دلیل در رسیدگی های قضایی امروزی محل بحث است. برخلاف آنچه تصور شده، این دلیل با آنچه در قوانین تحت عنوان تحقیق محلی مطرح شده است، یکسان نیست. با وجود این، ممکن است در مواردی نتیجه تحقیق محلی، دستیابی به استفاضه باشد. در این صورت، این دلیل تحت عنوان تحقیق محلی و با رعایت مقررات تحقیق محلی در اثبات دعاوی، موثر است. در سایر موارد، با استناد به روح اصل 167 قانون اساسی و ماده 3قانون آیین دادرسی مدنی، این دلیل با رعایت احکام مستخرج از منابع و فتاوای فقهی قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: استفاضه، شیاع، تحقیق محلی، شهادت، گواهی، ادله اثبات دعاوی
  • مهریار راشدی*، حسن سواری صفحه 47
    یکی از دستاوردهای مهم آخرین دور مذاکرات گات، انعقاد موافقت نامه عمومی تجارت خدمات (گاتس) در دور اروگوئه بود. با تولد گاتس و لازم الاجراشدن آن از اول ژانویه 1995، نظام تجارت جهانی که تا پیش از این فقط بر کالاها قابل اعمال بود، بر تجارت خدمات نیز حاکم شد. گاتس اولین موافقت نامه چند جانبه در زمینه خدمات است که شامل مجموعه ای از تعهدات کلی و خاص است. یکی از این تعهدات خاص، تعهد رفتار ملی است. تعهد رفتار ملی که در ماده 17 گاتس مطمح نظر قرار گرفته، مقرر می دارد، رفتار متخذه با خدمات و عرضه کنندگان خدمات خارجی نباید از رفتار با خدمات و عرضه کنندگان خدمات داخلی مشابه نامطلوب تر باشد. تعهدات رفتار ملی و دسترسی به بازار ازجمله تعهدات خاص هستند که محدودیت های بخش ها و شیوه های عرضه خدمات درمورد آن ها، در جدول تعهدات خاص درج می شوند؛ این جدول جزء لاینفک گاتس محسوب می شود. فارغ از معافیت های کلی تعهدات گاتس که در مواد 14 و 14 مکرر به آن ها پرداخته شده، تعهد رفتار ملی مشتمل بر معافیت های دیگری است که در ضمن این پژوهش به آن ها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: سازمان جهانی تجارت، گاتس، خدمات، عدم تبعیض، رفتار ملی
  • علیرضا عالی پناه* صفحه 91
    شناسایی و اجرای احکام دادگاه های بیگانه، از مسائل مترتب بر تعارض دادگاه ها در سنت های حقوقی است و به سبب ابعاد سیاسی آن، از مباحث حقوقی بحث انگیز به شمار می رود؛ چه شناسایی و اجرای حکم خارجی به معنی استفاده از قوای حاکمیت ملی برای ترتیب اثردادن یا عینیت بخشیدن به مفاد آن حکم است و حاکمیت ملی با این سوال جدی مواجه است که چگونه می تواند قدرتی را که به عنوان ودیعه از جانب ملت به او سپرده شده است، صرف شناسایی یا اجرای حکمی کند که خود در پیدایش آن، نقشی نداشته است؛ خصوصا که ممکن است تشریفات و نحوه رسیدگی به دعوا یا قوانین و مقرراتی که منشا صدور حکم خارجی شده است، با اصول حقوقی، مقبولات عرفی یا درک عمومی از عدالت در کشوری که درخواست اجرا یا شناسایی در آن مطرح شده است، منافات داشته باشد. با عنایت به این مطالب می توان دریافت که شناسایی و اجرای احکام عجز از پرداخت خارجی تا چه اندازه می تواند مسئله آفرین و بحث انگیز باشد. این مقاله در صدد است بدون ورود در بحث نظریه های شناسایی و اجرای آرای خارجی، نظام های حاکم بر شناسایی و اجرای آرای عجز از پرداخت خارجی را دسته بندی و بررسی کند. در این راستا، بررسی نظریات صلاحیت در عجز از پرداخت، ضروری خواهد بود.
    کلیدواژگان: شناسایی احکام خارجی، عجز از پرداخت، صلاحیت محاکم، اجرای احکام خارجی
  • ابوالفضل محبی* صفحه 113
    یکی از بارزترین نقاط تلاقی اقتصاد و حقوق، مسایل پولی و بانکی است و ازجمله امور مترتب بر این مسایل، تعهدات پولی و نقض این گونه تعهدات است. تحقیق حاضر، تحت عنوان «تحلیل اقتصادی ضمانت اجراهای مدنی نقض تعهدات پولی» می کوشد تا با بهره گیری از قواعد اقتصاد حقوق و یافته های تجربی و عرف متخصصین، ضمن معرفی اجمالی پول، اوصاف و تعهدات پولی، به بیان واکنش های حقوقی به نقض تعهدات پولی (ازجمله جبران مبلغ اسمی، جبران کاهش ارزش پول، خسارت تنبیهی و جریمه دیرکرد) پرداخته، کارآمدترین و بهینه ترین این واکنش ها را شناسایی و در راستای کاهش هزینه های اجتماعی به عنوان مهم ترین هدف تحلیل های اقتصادی حقوق، به جامعه قضایی و تقنینی کشور معرفی نماید.
    با تاکید بر اینکه در خصوص ماهیت پول، بیشتر نظریات به این سمت گرایش دارد که پول، چیزی جز قدرت خرید نیست و در آن واحد، مثلی و در طول زمان، قیمی است، قاعده حقوقی کار آمد در نقض تعهدات پولی از نقطه نظر تحلیل اقتصادی حقوق، قاعده «جریمه دیر کرد» است. درنهایت چنانچه قاعده حقوقی در خصوص نقض تعهدات پولی، جریمه دیر کرد باشد، کار آمدی قانون، موجبات کار آمدی اقتصادی را از طریق کاهش هزینه های اجتماعی (هزینه مبادله و تخصیص ریسک، هزینه فرصت طرفین در دعاوی، هزینه اتکای غیر کارآمد و هزینه های اجرایی و اداری و...) فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی حقوق، کارآیی، تعهدات پولی، جریمه دیرکرد، هزینه های اجتماعی
  • محسن مرادی حسن آباد* صفحه 145
    علنی بودن دادرسی که جزء اصول مهم و اساسی دادرسی است، مستلزم حضور آزادانه اشخاص در فرایند رسیدگی دادگاه ها است. انتشار جریان رسیدگی و آگاهی رسانی عمومی نسبت به آن نیز یکی از ملزومات علنی بودن دادرسی به حساب می آید. اما در کنار این موضوع در دهه های اخیر با رشد رسانه های جمعی، موضوع پوشش تلویزیونی فرایند رسیدگی در دادگاه های کیفری نیز مطرح شده است. مقاله حاضر سعی کرده است ضمن پرداختن به ادله موافق و مخالف بحث، موضع قانونگذار ایران را نیز در این ارتباط مورد بررسی قرار دهد. به نظر می رسد پوشش تلویزیونی فرایند رسیدگی بتواند حداقل در برخی موارد که ارتکاب جرم، طرح عمومی فراوان یافته و نگرانی های عمومی زیادی پدید آورده است، شکاف بین افکار عمومی و نظام عدالت کیفری را پر کرده و در خدمت تامین اعتماد عمومی نسبت به عملکرد دستگاه عدالت قرار گیرد. از سوی دیگر باید توجه داشت که پوشش تلویزیونی بیش از حد فرایند رسیدگی دادگاه های کیفری می تواند از اهمیت محاکمات برای عامه مردم کاسته، تا حدی که ممکن است به فرایند رسیدگی و پخش آن از رسانه ها به مثابه نوعی سرگرمی و نه ابزاری در جهت اطلاع رسانی توجه شود.
    کلیدواژگان: علنی بودن، فرایند رسیدگی، انتشار، فیلم برداری، پوشش تلویزیونی، دادگاه های کیفری
|
  • Elham Aminzadeh, Peyman Aghababaii Dehkordi* Page 7
    Private sector investment, particularly foreign investment is a major and vital category in exploration and development of oil and gas industry. Since the major oil fields are in undeveloped countries, which most important feature of them is government budget lack and weak domestic private sector financing, attracting foreign investment is important. Absence or lack of them has created some problems. Production sharing agreement is, in the last-mentioned countries, as tools for attracting of foreign investment from overseas. Due to the international popularities of the PSA and discussions on design a new contract patterns, in this paper, the use of PSA in the upstream oil industries of Iran is discussed. In this talk, with the use of descriptive and analytical methods and refer to authentic sources of oil law, have studied by financial & non-financial terms of PSA and then, comparing its efficiency in analogy with buy back, analyzed. Finally, this result was obtained that using of PSA in analogy with buy back, will some benefits to our Countries.
    Keywords: Oil Contracts, Production Sharing Contracts, Buyback, Efficiency
  • Mahdi Hassan Zadeh* Page 31
    Estefaze is a known proof in "Fiqh" that numerous and different viewpoints are presented about its definition, its basis and its qualifications. The nature and role of this evidence is disputable in judicial proceedings. Contrary to what has concept, this proof is not equal with what is propounded in laws under the title of "local investigation". In spite of this, this is possible that in some cases the result of local investigation be access to Estefaze. In this case, this evidence is effective under the title of local investigation and with regard of local investigations regulations. In other cases, by virtue of the spirit of principal 167 Constitutional Law and article 3 Civil Procedure Code, this proof is utilizable with regard of commandments extracted from jural sources and injunctions.
    Keywords: Hearsay evidence, Local Investigation, Testimony, Witness, Proof
  • Mehryar Rashedi*, Hassan Savari Page 47
    One of the significant achievements of the Uruguay Round of the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) was the conclusion of the General Agreement on Trade in Services (GATS). With the introduction of the General Agreement on Trade in Services, which entered into force on 1 January 1995, trade in services was added to the world trade order, which had previously been applicable only to goods. This first multilateral agreement in this field sets up several general obligations and a system of so-called specific commitments. One of the specific commitments is National Treatment obligation. The National Treatment obligation which is found in Article XVII of the GATS, provides that imported services or service suppliers are to be treated no less favorably than domestically like services or service suppliers. The national treatment obligation and market access are the specific commitments and scheduled according to the bound sector and modes of supply of services. Specific commitments are recorded in the schedule of specific commitments and constitute an integral part of the GATS. The National Treatment obligation which is found in Article XVII of the GATS, provides that imported services or service suppliers are to be treated no less favorably than domestically like services or service suppliers. Apart from the general exceptions to the obligations under the GATS contained in Articles XIV and XIV bis, the national treatment obligation is subject to a number of other exceptions are scattered across the GATS and will be discussed separately in this study.
    Keywords: WTO, GATS, Services, Non, Discrimination, National Treatment
  • Alireza Alipanah* Page 91
    Recognition and enforcement of foreign court judgments is a matter of conflict of courts in legal traditions and due to its political dimension, it is a controversial legal issue. Because, the recognition and enforcement of a foreign judgments means the use of force of sovereignty to enforce the judgment, the national sovereignty have a serious question that how can use the national power to enforce the judgment that had no role in its creation. Especially, it is possible that the laws and regulations relate to this cases is contrary to legal principles, common assumptions or general understandings of justice in a country where it has been requested to recognize or enforce the foreign judgment. With regard to this topic, it could be understood that the recognition and enforcement of foreign judgments in insolvency and bankruptcy how much can be problematic and controversial. This article is not included in the theories of recognition and enforcement of foreign judgments, but it is included in the regimes governing the recognition and enforcement of foreign insolvency judgments. In this context, the discussion about the theories of jurisdiction in international insolvency will be necessary.
    Keywords: Recognition or enforcement of foreign judgments, foreign insolvency, theories of jurisdiction in foreign insolvencies, Recognition or enforcement of foreign insolvencies, Systems of recognition or enforcement of foreign insolvencies
  • Abolfazl Mohebbi* Page 113
    One of the most remarkable intersections of law and economics is monetary and financial issues, and one of the respective matters is monetary obligations and breach of such obligations. The present research under the title of "Economic Analysis of Civil Performances Guarantee for Monetary Obligation Breach" aims to present an overview of money and monetary descriptions and obligations as well as expressing legal reactions to monetary obligations breach (such as nominal value compensation, money value decrease compensation, vindictive damages and delay penalty) upon applying law economics rules, experimental findings and experts practice, and identify the most efficient and optimized reactions and introduce them as the most important objective of economic analysis of law to the judicial and legislative society in order to decrease social costs.It focuses on this important about the nature of money that tends to be nothing but purchasing power that is fungible at current time and will be non-fungible during the time. At point of view of economic analysis of law, the efficient legal rule respecting to monetary obligation breach is the rule of delay penalty. Finally when the rule of delay penalty is considered as legal rule for monetary obligation breach, legal efficiency will lead economic efficiency through decreasing social costs (exchange cost, risk allocation, opportunity cost for parties in claims, inefficient reliance cost and performing and administrative costs, etc).
    Keywords: Economic Analysis, Efficiency, Monetary Obligation, Delayed payment Penalty, Social Costs
  • Mohsen Moradi Hassan Abad* Page 145
    Public hearing, that is the most important and essential part of the criminal procedure, requires the presence of people in the process freely. Publication of the proceeding's news and public awareness about them is also considered as one of the requirements of public hearing. But in recent years along with this issue with the growth of mass media, television coverage of the proceedings in the criminal courts has also been raised. This paper has tried to address the arguments for and against the subject and to consider position of Iranian law in this regard. Television coverage of the criminal procedure appears to improve gape between public opinion and criminal justice and to increase public confidence about its functions at less in some cases that have public importance. In other hand it should be noted that television coverage of criminal trials more than enough may decrease importance of trials for people to the extent that it is possible for people to see it as an entertainment.
    Keywords: Public hearing, Proceeding, Publication, Television coverage, Criminal courts