فهرست مطالب

حقوقی دادگستری - پیاپی 97 (بهار 1396)

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 97 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور امینی*، امیر نیکوبیان صفحات 5-28
    همان گونه که نظام های حقوقی بر اصول کلی استوارند، نظم حقوقی در هر موضوع خاص نیز بر پایه اصولی استوار شده است. این اصول جزئی با ماهیت و هدفی که از اجرای ضوابط آن نظم حقوقی در نظر قانون گذار بوده است، متناسب می باشند و مبنای ایجاد آن نظم تلقی می شوند. با شناخت ماهیت و هدف هر موضوع می توان به مصادیقی از این اصول دست یافت. این نوشته ماهیت اجرای حکم مدنی را «اجرای حق» و هدف آن را «دست یابی حداکثری محکوم له به محکوم به (حق شناخته شده) در کمترین زمان» می داند و ضمن توجه به «لزوم دادرسی منصفانه» و عناصر تشکیل دهنده آن، به عنوان یکی از اصول کلی شناخته شده در نظام های حقوقی، اصولی را مرتبط با ماهیت و هدف اجرای حکم مدنی ارائه می نماید و تلاش دارد درآمدی بر مفهوم شناسی اصول در این نظم حقوقی خاص باشد.
    کلیدواژگان: حکم مدنی، نظم حقوقی در موضوع خاص، اصل، ماهیت اجرا، هدف اجرا
  • جعفر کوشا، مصطفی پاک نیت * صفحات 29-52
    قانون جدید آیین دادرسی کیفری علی رغم ایراداتی که به لحاظ نظری دارد و اشکالاتی که ممکن است در عمل به بار بیاورد، سعی نموده است که نسبت به مقررات سابق دادرسی کشورمان، نگاه یکسانی را به حقوق متهم و بزه دیده داشته باشد. به این منظور تضمین هایی را مقرر نموده است که تحقق این مهم را در عالم واقع میسر نماید. از یک سو با مقرر نمودن تضمین های عام و کلی، در صدد حمایت از طرفین شکایت کیفری بر آمده و از سوی دیگر تضمین های متناسب با وضعیت هریک از طرفین، به آنها اختصاص داده است. اما به نظر می رسد که با همه تلاشی که قانون گذار دادرسی کیفری نموده است، نتوان امید زیادی به تحقق تعادل و توازن میان حقوق طرفین یک شکایت کیفری داشت؛ زیرا اولا تحقق این مهم علاوه بر وجود مقررات مزبور به شدت وابسته به بهره مندی از مجموعه ای فرهیخته، متشکل از قضات و سایر دست اندرکاران رسیدگی به شکایت کیفری است، تا بتوانند قوانین را به صورت متناسبی اجرا نمایند و حال آنکه نظام قضایی ما به شدت از این نظر دچار مشکلاتی است که مجال پرداختن به آن نیست. ثانیا ساختار عدالت کیفری مانع از توازن میان حقوق هریک از طرفین است. لذا به نظر می رسد که کاربست عدالت ترمیمی بتواند تا حد زیادی بین منافع بزه دیده و جامعه و نیازهای متهمان و بزهکاران توازن و تعادل برقرار نماید.
    کلیدواژگان: قانون آیین دادرسی کیفری، حقوق دفاعی متهم، اصل برائت، حمایت از بزه دیده، توازن حق ها
  • حسین میرمحمدصادقی، اسلام رجبعلی * صفحات 53-77
    یکی از معضلات کنونی کشور که به دغدغه مهم دولت و دستگاه قضایی تبدیل شده است پدیده معروف به «زمین خواری» است. پدیده مذکور هم به لحاظ زیست محیطی و هم اقتصادی حائز اهمیت است و همین امر ایجاب کرده است تا از طریق حقوق کیفری که وظیفه اصلی آن حفظ ارزش های اساسی در جامعه است، با آن برخورد شود. لزوم چنین برخوردی هم از نظر اقدامات کنشی (پیشگیری) و هم واکنشی (مجازات) مستلزم شناخت دقیق این پدیده، حوزه و قلمرو آن و بررسی روش های مورد استفاده در آن است. با تلاش در شناخت این امر مشخص می شود که با خلاهای زیادی نظیر عدم تعریف دقیق، عدم تعیین حوزه و محدوده، و در نهایت فقدان عنوان مجرمانه خاص نسبت به عمل ارتکابی بسیاری از زمین خواران مواجه هستیم. همچنین با واکاوی و دقت در قوانین و مقررات مربوط به اراضی ملی و دولتی کاشف به عمل می آید که نه تنها قوانین و مقررات مذکور باعث جلوگیری از پدیده فوق نمی شود، بلکه در برخی موارد قانون گذار با وضع قوانینی باعث ترویج چنین پدیده ای می گردد. همچنین به دلیل اینکه عمدتا زمین خواری توسط افراد یقه سفید جامعه انجام می پذیرد که دارای نفوذ و روابط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هستند، وجود این قوانین متناقض و منفذهای موجود در آنها باعث سهولت کار افراد مذکور می شود. لذا نخستین اقدام در برخورد با چنین پدیده شومی، از بین بردن چنین خلا های قانونی و وضع قانونی جامع و هماهنگ با فلسفه وجودی منابع ملی و طبیعی در خصوص این پدیده می باشد.
    کلیدواژگان: جرم، زمین خواری، پیشگیری، عناوین مجرمانه
  • اعظم مهدوی پور، نجمه شهرانی کرانی * صفحات 79-112
    احساس ناامنی ناشی از تحولات دهه نخست هزاره سوم در جهان سرآغازی برای اتخاذ تدابیر بی سابقه سخت گیرانه و سرکوب گرانه شد که در لوای شعار مبارزه با جرم و ندای برقراری امنیت، تحقق می یافت. بدین ترتیب در حوزه جرم شناسی نیز بر اثر افزایش جرایم در قرن بیستم شاهد شکل گیری نگرش های جدیدی هستیم که ماهیت آنها کاملا امنیتی است. دیدگاه های جدید با دغدغه تامین امنیت جانی و مالی شهروندان و طرح اندیشه های کنترل محور و ناتوان ساز جرم شناسی های امنیت مدار، زمینه عدول از رویکرد اصلاحی تربیتی نظریات جرم شناختی بالینی را فراهم ساختند و توسل به رویکردهای امنیت محور و سرکوب گر را سرلوحه کار خود قرار دادند. این تغییر رویکرد جهت گیری های حقوق کیفری را نیز تحت تاثیر خود قرار داده، چنانکه تضمین امنیت حقوقی و قضایی تحت الشعاع تضمین امنیت جسمانی و مالی شهروندان و نظم عمومی قرارگرفته است. بدین سان، با حاکمیت رویکردهای امنیت مدار جرم شناسی و غلبه مفاهیمی همچون نظم عمومی و امنیت جامعه بر حقوق و آزادی های فردی آثار فراوانی بر حقوق کیفری کشورهای مختلف پدیدار گشته است. با پذیرش رویکرد امنیت محور اصول و موازین حاکم بر دادرسی عادلانه در پاره ای موارد نادیده انگاشته شده است. در حالی که تامین امنیتی پایدار، هیچ گاه از رهگذر نادیده گرفتن حقوق دفاعی متهمان تحقق نمی یابد. در این مقاله بر آنیم که با نگاهی متفاوت تاثیرات این رویکرد بر حقوق کیفری، به ویژه حقوق کیفری شکلی و موازین دادرسی عادلانه، را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: تامین امنیت، فرآیندکنترل جرم، جرم شناسی امنیت مدار، موازین دادرسی کیفری
  • جواد طهماسبی * صفحات 113-141
    مبنای پذیرش «اصل صلاحیت مبتنی بر تابعیت بزه دیده»، «حمایت از اتباع بزه دیده» است که بر پایه آن، دادگاه های کشور متبوع بزه دیده تحت شرایطی صلاحیت رسیدگی می یابند. اصل مزبور در حقوق ایران، جز در برخی موارد، به عنوان یک اصل تعیین کننده اعمال قوانین کیفری مورد پذیرش قرار نگرفته بود. این در حالی است که بسیاری از کشورهای دیگر از دیرباز این اصل را پذیرفته و هم اکنون نیز در نظام های حقوق داخلی و بین المللی استناد به آن در حال گسترش است. با عنایت به عدم مغایرت این اصل با موازین شرعی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و مشروعیت آن در سطح بین المللی، ماده (8) قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 اصل مزبور را مورد پیش بینی قرار داده است که گام موثری در حمایت از اتباع ایرانی به شمار می رود. بررسی میزان تامین منافع اتباع ایرانی از طریق پیش بینی این اصل، جایگاه این اصل در جدال با سایر اصول اعمال صلاحیت و نحوه تعامل اصل موصوف با سایر کشورهای دارای صلاحیت، موضوعی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: صلاحیت شخصی، صلاحیت مبتنی بر تابعیت بزه دیده، صلاحیت کیفری، اصولتعیین کننده صلاحیت، صلاحیت کیفری بین المللی
  • محمد روشن، غفور خویینی، آزاد فلاحی * صفحات 143-162
    معمولا وضعیت عقود با توجه به رعایت شرایط شکل گیری و ایجاد آنها به سه وضعیت صحت، بطلان و عدم نفوذ تقسیم می شود. هر یک از این اصطلاحات سه گانه عنوان وضعیتی خاص هستند که قانون گذار در پی رعایت شرایط لازم به قراردادها بخشیده است. در برخی موارد قرارداد منعقده تمام شرایط اساسی صحت را دارا است، لیکن (غالبا) به جهت برخورد با حقوق اشخاص ثالث وضعیتی پیدا می کند که از آن به «مراعی» تعبیر می شود. «وضعیت مراعی» بیانگر وضعیتی است که قرارداد شرایط صحت را دارا است ولی برای رعایت حقوق شخص ثالث قرارداد مزبور تا بازه زمانی خاصی مراعی (منتظر) می ماند و بعد از گذشت زمان مذکور اگر حق ثالث به هر نحوی ادا شود، صحیح و در غیر این صورت باطل است. به بیان دیگر، قرارداد مزبور در مرحله مقتضی با هیچ مشکلی روبه رو نیست، ولی در تاثیر گذاشتن مقتضی با مانع مواجه است. این وضعیت را برخی با عدم قابلیت استناد در حقوق فرانسه مترادف دانسته اند؛ نظری که در این مقاله مورد انتقاد واقع شده است و نویسندگان این مقاله با ذکر مستندات بیان داشته اند که این دو وضعیت متفاوت هستند و مترادف دانستن آنها نادرست است. مبنای «وضعیت مراعی» جمع حقین است. بر خلاف نهادهای دیگر فقط جهت حفظ حقوق ثالث یا طرفین نیست، بلکه سعی در جمع حقین خواهد داشت. در مقاله حاضر سعی در بررسی فقهی و حقوقی وضعیت مراعی داریم و در این راستا نگاهی تطبیقی به حقوق ایران، اسلام و فرانسه خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: مراعی، غیرقابل استناد، غیرنافذ، اصل نسبی بودن، قرارداد
  • محمد مولودی*، ناهید صفری صفحات 165-181
    مقاله حاضر درصدد تحلیل ماهیت ایرادهای ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی بر مبنای تقسیم بندی دفاعیات به شکلی و ماهوی است. هرچند ایرادهای مطرح شده در ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی را عموما دفاع شکلی محسوب می نمایند، ولی تامل بیشتر نشان می دهد که نمی توان ماهیت یکسانی برای تمامی ایرادهای مذکور قائل بود. دسته عمده ای از ایرادها هرچند قاعده شکلی محسوب شده و دفاع در برابر آنها دفاع شکلی است، ولی گاه اعمال و اجرای این ایرادها مستلزم به کارگیری قواعد ماهوی و ورود به وقایع و امور موضوعی دعوا است که این مساله تاثیری در ماهیت آنها از حیث شکلی بودن ندارد. برخی از ایرادها نیز اگرچه ذاتا جزء قواعد ماهوی محسوب می شوند، ولی چون در قانون شکلی به خدمت گرفته شده و مقدمه اجرای قوانین شکلی هستند، دفاع در برابر آنها نیز دفاع شکلی خواهد بود. اما تعدادی از ایرادها هم، ماهیتا جزء قواعد ماهوی هستند و اصولا دفاع در برابر آنها را باید دفاع ماهوی به حساب آورد؛ هر چند که در قانون آیین دادرسی مدنی با آنها همانند سایر ایرادها برخورد شده است.
    کلیدواژگان: دفاع شکلی، دفاع ماهوی، ایرادها، قواعد شکلی، قواعد ماهوی
|
  • Mansour Amini *, Amir Nikoubayan Pages 5-28
    As legal systems are based upon rulers, legal policy in a particular subject, in proportion to the nature of the subject and the general objectives that the legislator have had in mind, is based on principles which are the basis of that policy, too, which recognition of them from theoretical point of view will be a guide to accurate interpretation of law, and in action, a substitute for legislator’s silence, and will eliminate doubt. This paper recognizes principles relevant to civil judgment enforcement through explanation of its nature and purpose, and while clarifying the concepts of these principles, based on the cognition of nature and the objective of legal policy in that subject, presents explanations in relation to their relevant general principle and intends to be an introduction to recognition of concept of principles in this particular legal policy.
    Keywords: Civil Judgment, Legal Policy in Particular Subject, Principle, Nature of Enforcement, Objective of Enforcement
  • Jafar Kousha, Mostafa Pakniat * Pages 29-52
    The new Criminal Procedure Code of 2013, despite much theoretical criticism and practical problems it might produce, has tried to balance between the rights of the accused and victim. In doing so, has provided guarantees and safeguards to materialize this goal. In one hand, with providing general safeguards, has tried to protect both parties. On the other hand, some special guarantees have been provided for each party. But it seems that these legislative goals have not been reached and there is not such a balance between two parties of a criminal process. This is mainly because the judges and other officials of criminal justice system are not equipped with necessary abilities to enforce the laws properly. There are also some structural problems which hinder this balance. So it seems that restorative justice is the best mechanism to reach this balance.
    Keywords: Criminal Procedure Code 2013, Rights of the Accused, Presumption of Innocence, Victim Protection, Balance of the Rights
  • Hosein Mir Mohammad Sadeghi, Eslam Rajabali * Pages 53-77
    One of the present main legal, social and economic problems of the country which has turned into a government’s and the judiciary’s concern is the phenomenon of Speculation. This phenomenon is important both economically and environmentally which is required to be dealt with by criminal law–as preserving the main values in the society. Such an approach will necessitate the proactive (preventive) and reactive (punitive) measures and requires a detailed understanding of this phenomenon, its extent and methods used in its analysis. Once we intend to deal with this phenomenon, we will encounter various significant gaps and vacuums such as lack of clear definition, lack of clear domain, and eventually lack of specific criminal measure regarding the many acts done by the speculators. Also through scrutinizing the existing rules and regulations relevant to the public and state lands, we come to understanding that not only our existing law cannot prevent this phenomenon, but also in some cases, the law aggravates and propagates such a phenomenon. Also because speculation is mostly done by those white collar offenders who are influential in the society and have the political, social, economic relations , such contradictory laws and their pores make easier for those people to do so.
    So, the first step in dealing with this phenomenon is eliminating regulatory gaps and enacting comprehensive laws which preserve the natural and national resources of the country.
    Keywords: Crime, Speculation, Prevention, Criminal titles
  • Azam Mahdavipoor, Najmeh Shahrani * Pages 79-112
    Insecurity feelings caused by changes of the first decade of the third millennium in the world, became the preface for adoption unprecedented strict and repressive measures that was implemented in the light of the slogan of combating crime and call security. In this way, in the field of criminology we see forming the new approaches in the twentieth century because of increasing of crimes that are of security in nature. New perspectives with the concerns of establishing security of lives and property of citizens and offer control-based and disabling thoughts of security based criminology provided the area to deviate of corrective approach of clinical criminology and focused on security and repressive approaches. This changing of approach influence the orientation of criminal law, in the way that establishing legal–judicial security is influenced by the physical and financial security of citizens and public order. In this way, it appears many effects on criminal law of different countries with the governance of security approaches of criminology and concepts such as public order and the security of society on individual rights and freedoms. The fair trial standards are ignored by Accepting security-based approach, while establishing stable security is not implemented through breaching of defendant’s rights. So, in the current study, the effects of the new approach on the criminal code and especially on the procedural law and fair trial standards were analyzed from a different and new perspective.
    Keywords: Establishing Security, Crime Control Process, Security-Based Criminology, Criminal Proceedings Standards
  • Javad Tahmasbi * Pages 113-141
    The basis of accepting the passive personality principle is to protect victimized nationals. In the face of special provisions and circumstances, his/her country has jurisdiction. This principle, in Iran law system, had been accepted in limited areas. While several countries have accepted this principle for a long time and referring to it is expanding in national and international law. This principle is not in conflict with Sharia rules and the Constitution of the Islamic Republic of Iran. Then, according to its legitimacy in international level, this principle has been legislated in Article 8 of Islamic Penal Code of Iran. It can be an effective measure to protect nationals.
    This study is considering how this principle can protect national's interests, the challenge of this principle with other principles and the way it interacts with other countries which have jurisdiction over the case.
    Keywords: The Personality Principle of Jurisdiction, The Passive Personality Principle, Criminal Jurisdiction, The Principles of Jurisdiction, International Criminal Jurisdiction
  • Mohammad Roshan, Ghafor Khoeini, Azad Falahi * Pages 143-162
    As usual, with respect to observance of formation and creation conditions of contracts status, they are divided into three statuses: authenticity, annulment, and ineffectiveness. Each of these three terms possesses special status that has been stipulated by legislator following to observance of the required qualifications. In some cases, the terms of the concluded contracts possess all basic conditions for authenticity (correctitude); however, often due to treating with third parties, they may encounter some status that is assumed as type of ‘pasture tax’.
    The pasture tax denotes a status in which the contract includes the authenticity conditions but in order to observe the rights of third party in the given contract, it should be waited within time interval for pasture tax status so if the right of third party is given typically in whatsoever after that period the contract is correct otherwise it will be annulled. In other words, the given contract does not encounter ay problem at the expedient phase but it will be exposed to some barrier in effectiveness of the given contract duly.
    Some experts have assumed this status as synonymous with non- referable status in French law. This is a paradigm that has been criticized in the preset article ad we have interpreted this point with implication of some evidences ad documentation that these two statuses are different from each other so assuming them as synonymous terms is improper.
    The basis of pasture tax status is to composition of rights of both parties. Unlike other institutions, this term is not employed only for adjudication of third parties or both contract parties, but it will be tried to achieve rights of all contract parties. We try to analyze ‘posture tax statuses in terms of jurisprudential and legal perspectives in the current essay. In this course, we will look at Iranian, Islamic, and French law systems.
    Keywords: Posture Tax, Non-Referable, Ineffective, Principle of Privy of Contracts, Contract
  • Mohammad Molodi *, Nahid Safari Pages 165-181
    The main subject of this paper is the analysis of nature of exceptions of article 84 of Code of Civil Procedure, based on the classification of defenses to substantive defense or formal defense. Although exceptions of article 84 of Code of Civil Procedure are accepted as formal defenses in general, but more contemplation can show that all of these exceptions don’t have the same nature. Most of the exceptions are formal rules, but they sometimes need to substantive rules and objective matters and this will not influence their nature. Some of the exceptions are substantive rules, but they are propounded in the formal law to use in the formal law.In fact this usage are introduction for performance of the formal rules. Some of them are substantive rules and as a result, defense against them is substantive defense. But article 84 of Code of Civil Procedure has the same manner with these exceptions.
    Keywords: Formal Defense, Substantive Defense, Exception, Formal Rules, Substantive Rules