فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 43 (پاییز 1385)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 43 (پاییز 1385)

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدابوالقاسم نقیبی صفحه 5
    جایگاه عدالت در مقاصد شرعی و سیستم قانونگذاری اسلام بویژه در اندیشه شیعی، از اهمیت خاصی برخوردار است؛ به گونه ای که، در ابعاد کلان اعتقادی و خرد در فروع و احکام جمعی و فردی، به صورتی بنیادین اثرگذار است. تبیین این موضوع، بیان اموری چند را ضروری می نماید:1 در تعالیم اعتقادی اسلام، عدالت و حکمت از جمله صفات خداوند است. بدین معنا که او هر موجودی را متناسب با قابلیت و استحقاق وی از وجود و کمال وجودی بهره مند می سازد. لذا عالم تکوین موزون و متناسب آفریده شده و بیانگر «السماء رفعها و وضع المیزان» (الرحمن، 7) و «بالعدل قامت السموات و الارض» (الصافی، ج 2، ص 638) می باشد.
  • عزت سادات میرخانی صفحه 9
    فقه شیعی که رهین تلاش بی بدیل صادق آل محمداست، بواسطه جامعیت و توانایی خاص در میان سایر مکاتب از امتیازاتی برخوردار است. عمق بصیرت و برنامه ریزی جامع و آگاهی کامل امام صادقموجباتی را فراهم کرد تا شیعه در «تفقه دینی» زبانزد جوامع علمی بشر در طول اعصار گردد؛ قبل از زمان صادقین عدم دسترسی به شیوه صحیح فقهی برای شیعیان یک ضعف محسوب می گردید؛ زیرا مبانی این علم از سوی پیامبر و امیرمؤمنان تبیین گردیده بود، لیکن سیاستهای اموی سعی در تخریب و تضعیف آن داشت. لذا امام صادق نهضت علمی و فقهی شیعی را به گونه ای بنیان نهاد که در عین برخورداری از علم و حکمت، منطق و بصیرت، به مقابله جدی و مبارزه علمی با تفکرات انحرافی و مصلحت ساز از سوی حاکمان و ظلمه بپردازد. او در این شیوه، ارائه حجم فراوانی از علوم و فنون با اندیشه توحیدی، خبره پروری، طبقه بندی علوم و ایجاد ارتباط منطقی میان آنها، نظام سازی، نوآوری و قانون مندی فقه، ارائه اسلوب اصل سازی و قاعده پذیری را در متن علوم اسلامی از آن جمله فقه به خوبی نهادینه ساخت. این مقاله به بعضی از مختصات فقه مزبور از جهت مبانی علمی و سیاسی بویژه مقابله با ظلمه و طواغیت می پردازد.
  • لیلا سادات اسدی صفحه 36
    حق تمتع جنسی از محورهای اساسی تشکیل خانواده است و به نظر اکثریت حقوقدانان شرط خلاف آن، شرط خلاف مقتضای ذات عقد نکاح بوده و مبطل عقد نکاح است. تمکین دارای دو معنای عام و خاص است. تمکین خاص به معنای آن است که زن، نزدیکی با شوهر را بپذیرد و تمکین عام یعنی آنکه زن وظایف و تکالیف خود را نسبت به شوهر در حدود عرفی و قانونی انجام دهد و در صورت تخلف یک طرفه «نشوز» و تخلف دو طرفه «شقاق» ایجاد می شود.
    اختلالات جنسی و انحرافات جنسی دو عاملی است که بر ارتباط جنسی زوجین آثار سوء دارد. در تمایز بین اختلال جنسی و انحراف جنسی باید گفت هر گاه موضوع مورد توجه انسان برای ارضای نیاز جنسی چیزی غیر از جنس مخالف باشد فرد دچار انحراف جنسی است؛ اما اختلال جنسی، به عدم وجود اوج لذت جنسی، بی انزالی و سرد مزاجی اطلاق می شود. اختلالات جنسی از قبیل عنن، خصاء و قرن به عنوان علل فسخ نکاح مورد توجه مقنن قرار گرفته است و انحراف جنسی اگر چه صریحا مورد اشاره مقنن قرار نگرفته است اما با توجه به کلیت ماده 1130 قانون مدنی، می تواند به عنوان علت عسر و حرج زوجه به او حق طلاق بدهد.
    در این نوشتار، دیدگاه قانونگذار به مساله ارضای نیاز جنسی به روش صحیح در خانواده مورد توجه قرار گرفته و به بررسی ایرادهای وارد بر قانون پرداخته، ضمن آنکه موضوع انحراف ها و آسیبهای جدی از این ناحیه را مورد تامل قرار داده است.
  • عذرا خلیلی صفحه 62
    در دنیای معاصر مساله زندان یکی از معضلات دستگاه های قضایی بوده و حکومت ها را هم در امور مدنی و نظام کیفری و هم در حقوق عمومی و خصوصی با مشکلات عدیده ای مواجه ساخته است. زندان نه تنها کارکرد بازدارندگی و اصلاحی نداشته بلکه بحران هایی را در بخش های مهم حیات بشری از جمله نهاد خانواده در پی آورده است. البته در اندیشه دینی منعی از به کارگیری زندان به صورت مطلق دیده نمی شود و ادله و نصوص شرعی بر جواز به کارگیری زندان در موارد معدود دلالت می نماید. از سوی دیگر زندان به عنوان راهکار شایع مورد استفاده شرع قرار نگرفته است؛ لیکن وجود بیش از چهارصد عنوان مجرمانه که قانونگذار برای آن مجازات زندان در نظر گرفته است از سویی، و آسیب ها و تاثیرات همه جانبه و جبران ناپذیری که زندان بر فرد، خانواده و پیکره اجتماع می گذارد؛ از سوی دیگر، ضرورت تبیین جایگاه زندان در اسلام و بازبینی قوانین موضوعه مربوط به حبس و لزوم تقنین مواد قانونی جدید را ایجاب می نماید.
    مقاله حاضر به بیان ماهیت، و مبانی مشروعیت زندان پرداخته و با مقایسه جایگاه زندان در اندیشه دینی و قوانین موضوعه، موارد اعمال کیفر زندان را در قوانین مدون وسیع تر از موارد منصوص یافته است و ضمن برشماری و تبیین آثار زیانبار زندان، با بهره گیری از نص صریح آیات قرآن کریم، روایات و سیره عملی پیامبر اکرم و جانشینان آن حضرت بر لزوم تبیین روش های اصلاحی و پیشگیرانه اسلام در سیاست های کیفری و اعمال آن در سیاست های قضایی و تسهیل در امر قانونگذاری تاکید می ورزد.
  • هما داوودی صفحه 91
    انسان آزاد آفریده شده است و آزادی یکی از حقوق اساسی و بنیادین او تلقی می شود که همه مکاتب الهی و بشری این حق انسانی را تایید می نمایند. اما زندگی اجتماعی نیازمند برقراری قواعد و مقرراتی است که مستلزم محدود کردن دامنه آزادی انسان است. این محدودیتها و تضییق هایی که بر قلمرو آزادی انسان وارد می شود گاه موضوع قوانین جزایی است و در شمول تعریف «جرم» قرار می گیرد. لذا قانونگذار باید به لحاظ رعایت مساله «آزادی» اصول و مبانی قابل اتکایی را برای پی ریزی قلمرو این تعریف رعایت نماید و در ترسیم مرزهای حقوق جزایی اختصاصی که حقوق مجازات و تحدید آزادی هاست، ضوابطی چون ضرورت و عدالت را در نظر گیرد. توسعه حساب نشده مرزهای این رشته از حقوق کیفری، آزادی های اساسی افراد را به مخاطره می اندازد. از سوی دیگر توسل به کارکردهای حقوق جزایی عمومی که در واقع بیشتر به حفظ آزادی های افراد توجه دارد، می تواند در جهت برقراری تعادل کیفری در جامعه مؤثر باشد که اگر در توسل به کارکردهای این حوزه از حقوق نیز دچار افراط شویم، نتیجه به صورت ایجاد یک وضعیت نابهنجار کیفری در جامعه نمایان خواهد شد. هدف از نگارش این نوشتار بررسی میزان تحدید آزادی های فردی در تقابل با حقوق کیفری است.
  • هدی غفاری، عاطفه عباس کلیمانی صفحه 119
    برقراری عدالت کیفری یکی از مهمترین آرزوهای بشر در طول تاریخ بوده که تحقق آن در پرتو برگزاری دادرسی عادلانه مبتنی بر فراهم نمودن حق دادخواهی و دفاع ممکن خواهد شد. از منظر حقوق موضوعه، اصل 34 ق.ا.ج.ا.ا حق دادخواهی را به رسمیت شناخته و ضمانت اجرای تخلف از این اصل را که منجر به سلب حقوق اساسی فرد می شود، در ماده 570 ق.م.ا پیش بینی کرده است. همچنین بند 3 ماده 2 میثاق حقوق مدنی و سیاسی مصوب 1966، مواد 7 و 10 اعلامیه جهانی حقوق بشر و شهروند، بند ب ماده 19 بیانیه قاهره نیز به این حق اشاره نموده اند.
    در این مقاله به طور اختصاصی به حقوق متهم در جریان برگزاری دادرسی عادلانه اشاره می گردد. لیکن از آنجا که حقوق متهم فرع بر حقوق شاکی بوده است و در واقع قانونگذار اولا و بالذات احقاق حقوق مدعی یا شاکی را مد نظر قرار داده؛ ثانیا و بالعرض حقوق متهم را نیز ملحوظ داشته است، لذا در قوانین بسیاری از کشورها در راستای تضمین حقوق شاکی به عنوان متضرر از جرم، راهکارهایی پیش بینی شده که در ضمن مقاله مباحث فوق مورد بررسی قرار گرفته و نتایجی ارائه می گردد.
  • نمایه موضوعی از شماره 39 - 43 (1384 - 1385)
    صفحه 139
  • زینه عرفت پور، حسین سرور صفحه 153
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    ربابه پهلوان باقری صفحه 8
|
  • Dr. Ezzat Saadaat Mirkhani Page 9
    Shiite jurisprudence is indebted to the unique efforts of Imam Sadiq(P.) for it’s comprehensiveness and special strength from among other scholors. The depth of his insight and comprehensive planning and complete knowledge, brought about means so that the Shiite became proverbial among mankind's learned societies throughout time. Before the era of the Sadiqeen, the lack of access to jurisprudential methods was considered a weakness for Shiites. Although the foundation of this science was laid by the Holy Prophet (PBUH) and Amir AlMomenie(P.) but the hostile policy of Ommayed,lead to thier instability.Therefore Imam Sadiq(P.) introduced a scientific and jurisprudential movement in such a way to challenge the tyrant rulers and oppressors with logic in order to change their way of thinking.In this method he classified sciences with logic among them created discipline, and introduced jurisprudence as a rule of law,presented a highly innovative approach and abundant scientific and technological information with monotheistic thought,to increase the number of educated experts and established an Islamic structure and principle in the scientific text. This article addresses some of the above mentioned characteristics of jurisprudence from scientific and political points of view in order to challenge and fight against those tyrants and oppressors.
  • Leyla Saadaat Asadi Page 36
    The right to sexual pleasure is one of the fundamental pivots of establishing a family. According to the majority of jurist the condition contrary to this issue is against the essence of the marriage contract and is the cause of making the marriage contract invalid. Obedience has two meanings: Common and Special: Special obedience means that a woman accepts sexual intercourse with her husband and common obedience means that a woman performs her obligations and duties toward her husband, in accordance with tradition and law. Breach (of this contract) by one party, is called delinquency (نشوز), and breach by both parties is called schism (شقاق). Sexual illnesses and sexual perversion are two factors which can have a bad effect on the couple’s sexual relationship. In distinction between sexual illnesses and sexual perversions, it must be said that anytime the issue which interests man for satisfying sexual need is something other than the opposite sex, the person is sexually deviated but sexual illness is generally accepted as an inability of ejaculation, impotent and frigidity. Sexual illnesses such as, castration which is considered a physical disease are reasons for the nullification of a marriage, which has drawn the attention of legislators. Although sexual perversion is an issue which is not clarified directly by law makers, but according to article 1130 of the civil law it can be considered as a kind of hardship which give the right of divorce to the wife.
  • Azrah Khalilee Page 62
    The issue of imprisonment in the contemporary world has been one of the complexities of the judicial system. The governments are faced with many problems in civil law,private law and common law.The issue of imprisonment not only has resulted in not preventing crimes but rather it has created more problems and crisis in different parts of man’s life in general and among the family law in particular.From a religious point of view there is no restriction in making good use of prisoners to work.On the other hand imprisonment is not considered a common way of punishment in Islamic law.Yet there are more than 400 cases which law makers have considered prison as a punishment,therefore it is necessary to analyze and study the imprisonment law, particularly law related to a person in debt should not be considered as a criminal.In this article the nature of the crime and the necessity of prison as a punishment,the history of imprisonment and it’s legal ground in Islam as well as a among religious scholars are studied.Also the implication of prison as a punishment in laws and its detrimental effects on family and society are analyzed.According to Quranic verses, traditions of the Prophet(P.) and his successors which emphasis on reformatory policies in a judiciary system and penal law code, preventing crimes are also emphasized.
  • Dr. Homa Davoodi Page 91
    Man is created free. Freedom is one of man’s essential rights. All schools of thought have confirmed this fundamental human right. Anyhow to live in society requires some rules and regulations which might limit man’s freedom. In order to establish order and peace in society the commission and omission of certain acts should be criminalized. To protect the freedom of the individual the ambit of freedom must be clarified. While legislating the jurisdiction of criminal law which deals with penalization of wrongful act, justice and necessity should be taken into consideration. An unlimited jurisdiction of criminal law, may jeopardize the individual fundamental freedom.On the one hand giving too much power to crimainal law which actually gives too much importance to individual fundamental freedom will help create justice and order in society. On the other hand unlimited power of criminal law cause chaos and disturb public order.In this paper the extent of individual freedom versus criminal law is studied.
  • Hoda Ghafari, Atefeh Abbasi Kalymani Page 119
    The prevalence of penal justice has been one of the most important human beings aspirations in the history of mankind which could only be fulfilled in a fair trial that would secure the rights of the plaintiff and the defendant.With a view to positive law, the 34th Principle of Iran’s Constitution declares that:” It is the indisputable right of every citizen to seek justice by recourse to competent courts” and the article 570 of the Civil law has anticipated the sanctions for any violations of this principle right. Further Paragraph 3 of Article 2 of the Covenant on Civil and Polictical Rights which was adopted in 1966 by the UN General Assembly, Article 7 and 10 of International Human Rights Declaration and Paragraph b, of Article 19 of Cairo Declaration hold references to the above mentioned right. Since the right of defendant is secondary to the right of the plaintiff and the legislature considers the right of the aggrieved party to seek justice primary to the right of the accused, therefore in many countries there is a kind of mechanism to guarantee the right of the plaintiff, as the injured party. This paper deals exclusively with the right of the accused in the course of a just trial and some solution are also presented in terms of classification of some sorts of crimes, which could be forgiven by him or her. In the cases such as: release on parole” or “suspended punishment” the plaintiff should be compensated accordingly. There would also be a kind of right to objection for the injured party in above mentioned cases.