فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 50 (بهار و تابستان 1388)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 50 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم ابن تراب صفحه 5
    موضوع ماده 630 قانون مجازات اسلامی، یکی از جرایم علیه حیثیت و کیان خانواده است. در این ماده قانونی، جواز اجرای مجازات بدون تشریفات شرعی و قانونی به شوهر داده و مقرر شده است که هر گاه مرد، همسرش را در حال زنا ببیند و علم به تمکین زن داشته باشد می تواند او را به قتل برساند. این ماده قانونی انتقاد حقوقدانان را به دنبال داشته است.
    موضوع مزبور با هدف دریافت راه کاری جدید در مقاله حاضر مورد پژوهش قرار گرفته و ادله فقهی که ماده قانونی مورد بحث بر اساس آن تدوین شده است، بازبینی، و مسائل مربوط به آن در مباحث حدود، دفاع مشروع و امر به معروف و نهی از منکر بیان شده است.
    در پیگیری فقهی، این نتیجه به دست آمده که حکم مزبور، استثنایی است و با اصول کلی فقهی مربوط به این گونه موارد تعارض دارد. پس اگر مصلحت، لزوم بیان آن را به عنوان یک ماده قانونی در قانون مجازات اسلامی ایجاب کرده است، باید پیامدهای آن نیز که توسط فقی هان امامیه مطرح شده، ملاحظه و بیان گردد.
  • لیلا سادات اسدی صفحه 27
    حریم خصوصی، قلمروی از زندگی شخصی است که عرفا و قانونا انتظار می رود دیگران بدون رضایت وی به آن وارد نشوند و بر آن کنترل نداشته باشند. قائل بودن به حریم خصوصی کودک ظاهرا با تکلیف والدین به تربیت او تعارض دارد؛ زیرا تربیت کودک مستلزم کنترل و نظارت بر ارتباط با دیگران و اطلاعات در دسترس اوست که با توسعه فن آوری های ارتباطاتی و اطلاعاتی، نمود بیشتری یافته است. کنوانسیون حقوق کودک با لحاظ کردن امکان دخالت بر اساس قانون، لزوم لحاظ کردن منافع عالیه کودک، و اولویت حق بر تربیت بر حق حریم خصوصی کودک، راه را برای ورود به این حریم و تربیت کودک بازمی گذارد؛ اما قوانین ایران از جهت تبیین حق کودک بر حریم خصوصی و تعیین ضابطه های نقض آن ناقص است.
    مقاله حاضر در پاسخ به این پرسش پژوهشی که چگونه می توان بین حریم خصوصی کودک و حق والدین بر تربیت، راه حل قانونی پیدا کرد، به واکاوی قوانین داخلی ایران و اسناد بین المللی می پردازد و سرانجام راه حل های رفع تعارض را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، کودک و نوجوان، کنوانسیون حقوق کودک، آزادی اطلاعات، تربیت
  • امیر حمزه زینالی صفحه 46
    خانواده نقش اساسی در ادامه حیات جامعه دارد و همواره به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای اجتماع شناخته شده است لذا دولت ها اقدامات مختلفی را برای حمایت از کیان خانواده اتخاذ می کنند. یکی از این اقدام ها جرم انگاری رفتارهایی است که خانواده را تهدید می کند. میزان توجه قانونگذار در قانون مجازات اسلامی به این موضوع و نقاط قوت و ضعف آن در مقاله حاضر بررسی می شود و این نتیجه به دست می آید که قداست خانواده یا اعضای آنکه موضوع حمایت حقوق کیفری است، در قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات و مجازات های بازدارنده) مصوب 1375مورد توجه قرار گرفته است. اما پراکندگی قوانین کیفری موجود در زمینه حمایت از خانواده، تدوین فصل راجع به جرایم علیه خانواده را در ذیل قانونی جامع ضروری می سازد. عدم جرم انگاری برخی از رفتارها نظیر ازدواج مجدد بدون اجازه دادگاه و نبود عناوین مجرمانه در حوزه حمایت از اشخاص آسیب پذیر خانواده نیز انجام اصلاحاتی را در این قلمرو لازم می سازد همچنین مقاله حاضر با بررسی قوانین داخلی و اسناد بین المللی و رویکرد حقوق تطبیقی به نقد موارد قانونی می پردازد و پیشنهادهایی را برای بهبود رویکردهای قانونی ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: حمایت کیفری، خانواده، جرمانگاری، قانون مجازات اسلامی
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی صفحه 67
    مساله اذن ولی در نکاح دوشیزه از مباحث مطرح در جامعه می باشد و عده ای از فقها و قانونگذاران در قانون مدنی ایران جلب موافقت پدر را علاوه بر موافقت دختر برای ازدواج دختر باکره رشیده لازم دانسته اند. حال پرسش مطرح این است آیا دختر ولایت تام دارد؟ و یا اینکه ولی ولایت تام در انتخاب همسر برای دختر دارد؟ دخترانی که بدون اذن پدر ازدواج کرده اند، نکاحشان چه حکمی دارد؟ سؤالاتی از این قبیل، در نگاه کلان به در هم تنیدگی های جامعه مدرن می تواند پرده از خلا های قانونی بردارد؛ آنچه این خلاها را پر رنگ تر می نماید، عدم ضرورت اذن پدرانی است که از ازدواج دختران خویش با کفو خود ممانعت می کنند.
    در این مقاله سعی شده دو نظریه قابل توجه در میان آراء فقها و حقوقدانان بررسی و علت اشتراک بین ولایت پدر و دختر که نظریه مورد قبول قانونگذار می باشد، بیان گردد. اهمیت این مساله با توجه به رای قانونگذار که نکاح صورت گرفته بدون اذن ولی را متوقف به اجازه بعدی پدر می داند، روشن می گردد. این در حالی است که فقهای متاخر، نکاح فوق الذکر را صحیح می دانند؛ البته در پذیرفتن این نظریه از طرف قانونگذار نباید هدف او را مبنی بر جعل قواعدی برای نظم جامعه نادیده گرفت که از عوامل اساسی به شمار می آید.
    کلیدواژگان: ولایت، اذن، باکره، نکاح، عضل، کفو
  • هما داوودی صفحه 88
    زنان تربیت یافته، فرهیخته و آگاه سلامت جامعه را تامین می نمایند و بالعکس چنانچه زنان، از داشتن یک زندگی صحیح محروم مانده و امنیت آنان به مخاطره افتد، بی شک افراد جامعه نیز از نتایج این امر بی نصیب نخواهند بود. بزه دیدگی زنان یکی از آفاتی است که به علت ساختارهای زیستی روانی و اجتماعی و فرهنگی حاکم بر زندگی زنان، کیفیت و شکل خاصی به خود می گیرد.
    مقاله حاضر علاوه بر بررسی بزه دیدگی زنان و علل آن به بزه دیدگی ساختاری زنان نیز پرداخته و این مساله را در سطح خرد یعنی بزه دیدگی ناشی از جرایم مورد بررسی قرار می دهد و نگاهی گذرا به بزه دیدگی سطح کلان نیز دارد و به این نتیجه می رسد که برای رفع بزهکاری باید زمینه های بزه دیدگی رفع شود. لذا راه حل های قانونی را برای این منظور ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: زنان، بزه دیده شناسی، بزه دیدگی، اشکال بزه دیدگی، جرایم
  • فریبا حاجی علی صفحه 108
    تعدد زوجات تحت تاثیر عوامل متعدد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی همواره وجود داشته است. قرآن در بحث تعدد زوجات، درصدد نظم بخشیدن به برخی از این عوامل و محدود کردن توسعه بی رویه تعدد زوجات در جامعه اسلامی بوده است. محدودیت تعداد و شرایط خاصی مانند رعایت عدالت میان ایشان نشانگر این معناست. شان نزول آیات می نمایاند که عامل بسترساز تعدد زوجات عمدتا رسیدگی به امور یتیمان و زنان بی سرپرست بوده است و الا در آیات نکاح، به وضوح می توان اصل تک همسری را استظهار نمود.
    با دقت در سنت و روایات درمی یابیم که هر جا تعدد زوجات مجاز اعلام گردیده، توجه به فلسفه اصلی آن وجود داشته است. پس در پاسخ تمام اشکالاتی که بر تعدد زوجات در اسلام وارد می شود، می توان جواب های قانع کننده ای را بیان نمود و راهکارهای قانونی برای جلوگیری از سوء استفاده از این حکم اسلامی پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: فقه، قانون، ازدواج، تعدد، زوجات، عقد نکاح
  • سعید ابراهیمی، محسن اسماعیلی صفحه 121
    مشهور فقی هان امامیه و به پیروی از آنان حقوقدانان معاصر، مطلق جنون را به عنوان یکی از عوامل فسخ نکاح برشمرده اند. مستند ایشان، دلالت پاره ای از اخبار و روایات وارده در ابواب عیوب و تدلیس در نکاح می باشد که در خور تامل و بررسی است. در نوشتار حاضر، نگارنده با اشاره به برخی نکات اساسی در باب ارکان و شرایط صحت قراردادها، مستندات مزبور را در بوته نقد و بررسی قرار داده و ضمن ایراد خدشه به ادله مورد استناد، در نهایت قائل به لزوم تفصیل میان اقسام جنون گردیده است. وی بر این باور است که در فرض جنون مستمر و نیز ادواری مقرون به زمان وقوع عقد، باید نظریه بطلان عقد نکاح را پذیرفت و در موارد جنون ادواری قبل از عقد و بعد از آن قائل به اثبات حق فسخ گردید. پذیرش هر یک از احکام مزبور، آثار فقهی و حقوقی خاصی به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جنون، نکاح، صحت، بطلان، فسخ، انحلال
  • زینه عرفت پور، سهیلا محسنی نژاد صفحه 150
|
  • Dr. Maryam Ibn Torab Page 5
    One of the subject of Article 630 of Islamic punishment law is related to an offence against the family reputation. A married woman according to this article in case commitsadultery, the husband is authorized to assassinate his wife immediately. This article is among those cases which is under the scrutiny of jurists.This research work has been carried out with the purpose of having reviewed the theological reasoning on which their ruling is based upon. Moreover relevant issues such as penal law, legitimate defenses, withdrawing people from evil or inviting people to doinggood are also discussed. Further theological studies show that theabove mentioned ruling is an exception which is in conflict with the general principle of theology. So if due to certain conditions it has been accepted as an Islamic penal law, the consequences haveto be considered and discussed.
  • Dr.Lila Sadaat Assadi Page 27
    According to customary law, personal life can not be legally disturbed without one's consent. Apparently the concept of child's privacy is in conflict with parent's duty. The development of technology and the advancement of communication has led to the complexity of the situation.Parents have no control over their children to follow them closely or to watch their behavior. With regard to the comfort and primary benefit of children, the U.N. convention on the rights of the child has given priority to parents to raise their offspring. Therefore the way is legally paved to intervene in their personal lives. Considering the supremacy of Parents rights over the children's personal life, the Iranian law has its deficiencies. Regarding the above mentioned ambiguity and how the differences between parent's rights on children's upbringing and children's personal life can be legally distinguished, this paper attempts to present some legal solutions. By studying the Iranian laws and international documents, some suggestion have been made to remove any doubts about this controversial issue.
  • Dr.Amirhamzeh Zeinali, Mohammadbagher Moghaddasi Page 46
    Due to the fundamental role of family in the society and its contribution to social life it has always been considered as one of the most important foundetion in society. Therefore allgovernments have taken serious steps in guarding, supporting and protecting the excistane of family life. Criminalization of actions which threaten the family is one of the steps that has been taken by governments.Islamic criminal law addresses this basic social needs in a comprehensive and rational manner. This article maintains that the law makers regard the protection of family sanctity as important. Law regarding punishernt which were ratified in 1375 is taken intoconsideration in Islamic criminal law.Due to the diversity of penal law in support of the family, codification of a special chapter for crimes against family is necessary. Laws regarding remarriage without the consent of a court has to be modified. In addition move laws should be made to support the affected member of the family. Having carried out a comperative study of Iranian laws and International documents this paper attempts to criticize and analyse those possible area ofconflict. Meanwhile suggestions have been made to improve the legal approaches.
  • Dr. Faezeh Azimzadeh Ardebili Page 67
    Guardian's permission on girl's marriage is one of the controversial issues in society. The presents article studies the various theological and legal views regarding guardian's permission on girl's marriage and the extend of rights Islam has given to girlsto choose their husbands.According to Islamic civil laws, the Jurists and Islamic scholars consider girl's consent as well as guardian's permission essential for the marriage of mature virgin girls.In wide perspective responding to such questions in a modern society can help shatter the illusions. There are some cases that guardian did not agree with the marriage of the girl with her suitable mate. Such cases made the situation worse from the bad.The present article also studies the views of the jurists and theologians who believe that the Guardian and the girl's consent which has been ratified by the law makers are essential, It also clarifies the verdict of the law makers which still considers Guardian's permission a condition on the marriage contract that ha been signed without the father's permission, whereas the contemporary Islamic scholars consider the above mentionedmarriage valid. On the other hand the view point of the law makers who believethat such permission is necessary to keep law and order in society, should not be ignored0.
  • Dr. Homa Davoodi Page 88
    Women's fundamental role in society can not be ignored. Women are the better half of the nation and about half of mankind includes woman.Their role in establishing the institution of family life, building home, raising the children, making an ideal family, and ideal society can not be overlooked. Her strength in totality contributes to social development. The position of the woman in any society isthe indicator of health of the society. If they are deprived from a healthy circumstances, their security will be at stake. Needless to say that as a result of its consequencesthe immediate family men and children as well as the society will suffer.Moreover while considering the causes of women's victimization, the present article also studies offences which arise out of violation against women. It also / proposes legal solutions to prevent woman victimization and finally to reduce offences or crime in society.
  • Dr. Fariba Haji Ali Page 108
    Polygamy has been under the influence of different factors such as social, cultural and economic issues in different societies. The Quran displays the legitimacy of polygamy in Islamic societies and limits its expansion.Observance of Justice, fairness and dealing evenhandedly with their spouse, it clearly shows that Islam does not call for polygamy, but admits the possibility of several marriages to render help to orphans, widows and unattended women. Moreover the holy Qurandefines monogamy as the foundation of marriage, and emphasise verses regarding marriage. Deep scrutiny in traditions and saying clearly shows that whenever polygamy is proclaimed its basic philosophy is also announced.In response to all the misgiving regarding polygamy, there are always convincing reseanonable explanations. The present article suggests legal ways to prevent the misuse of relevant Islamic verdict.
  • Saeed Ebrahimi, Dr.Mohsen Esmaeili Page 121
    The renowned Jurists as well as the contemporary law makers consider insanity as a factor of the dissolution of marriage contract. They have their say on account of documents and sayings as a reason for the flaw and hypocracy in marriage contract.Therefore it is essential to give it a careful consideration. With reference to some basic factors and certain condition, regarding the authenticity and validity of the contract the present article attracted heavy critics on the above mentioned documents. While adducing an argument finally it is considered necessary to define and elaborate on different kinds of insanity.It is believed that in case of sanity and periodic insanity at the time of contract, renders the marriage void and the contract loses its legal force, but in case of periodic insanity before and after the contract, she can substanciate her claim and subsequently it willlead to the annulment of the contract. Therefore the acceptance of any of the above mentioned verdict, shall bear its legal and jurisprudential conesquences.