فهرست مطالب

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 52 (بهار و تابستان 1389)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید ابوالقاسم نقیبی صفحه 5
    محدوده ای از عقاید، احساسات، رفتارها و ویژگی های هر عضو خانواده که برای دیگر اعضا آشکار نباشد یا علی رغم آشکار بودن، از افشای آن راضی نباشد و در مقابل ورود و نظارت دیگر اعضا واکنش نشان دهد، حریم خصوصی تلقی می گردد؛ مانند حریم خلوت، حریم اطلاعات، حریم جنسی، حریم ارتباطات و حریم شخصیت.
    نگارنده در مقاله حاضر، دلایل عقلی، نقلی و فطری را برای اثبات حریم خصوصی در روابط خانوادگی بیان می کند و با استناد به آیات، روایات و آرای فقها لزوم رعایت این حریم را بررسی می نماید. سپس با اشاره به حمایت های نظام حقوقی ایران از حریم خصوصی، ضرورت استخراج الزام های قانونی از الزام های اخلاقی را پیشنهاد می کند و ضمانت اجرای معنوی (چون پاداش دنیوی و اخروی) و ضمانت اجرای مادی (مانند جبران خسارت و حد و تعزیر) را مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، خانواده، اخلاق، شرع، قانون، تعزیر
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی صفحه 29
    یکی از حکمت های ازدواج در نصوص دینی، بقای نسل است و از مهم ترین مسائل ازدواج، کفویت اعتقادی میان زوجین و حرمت ازدواج با بیگانگان است. در این مقاله سعی شده است مبانی و مستندات حرمت ازدواج زن یا مرد مسلمان با بیگانگان بر پایه آیات و روایات فقهی تبیین شود. از نظر فقهی اگر مردی با زنی از اهل کتاب ازدواج نماید، فرزندی که از زن ذمی متولد می شود به مرد مسلمان ملحق می شود، ولی اگر زن مسلمان با مردی از اهل کتاب ازدواج کند، فرزند او به کافر ملحق است نه به مسلمان. به همین دلیل، از نظر فقهای اسلام، ازدواج موقت؛ با زنان یهودی و مسیحی به عنوان یک اصل اولی جایز است، ولی ازدواج دائم با مشرکان را همه فقهای اسلام ممنوع می دانند، اعم از آن که کتابی باشند یا غیرکتابی. ازدواج زن مسلمان با مرد غیرمسلمان هم کلا ممنوع است؛ زیرا لازمه این ازدواج سلطه و اقتدار غیرمسلمان بر مسلمان خواهد بود؛ چون زن معمولا تربیت همسرش را می پذیرد، ممکن است مرد او را به قبول دین خود مجبور کند. بررسی آراء علمای امامیه و عامه در خصوص علل و مستندات ممنوعیت ازدواج های یادشده، موضوع مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: ازدواج، غیرمسلمان، اهل کتاب، کافر کتابی، مرتد، صائبی، تحریم نکاح
  • لیلا سادات اسدی صفحه 47
    یکی از وظایف دادستان، حمایت از کودک است که مصادیق آن، گاه از امور حسبه است و گاه از امور ترافعی. در قوانین مرتبط با کودک و خانواده در قانون مدنی و نیز قانون امور حسبی، مواردی از این حمایت ها دیده می شود، مانند تکلیف دادستان به نظارت بر نگه داری طفل توسط والدین و تقاضای عزل ولی قهری که در اموال صغیر خیانت کرده باشد. با این همه، نقش دادستان در این قوانین به منصه اجرا نمی رسد؛ زیرا دادستان هنگامی وارد عمل می شود که دیگری این حمایت را تقاضا کند و از آن جا که طرف دعوی یا مخاطب دادستان در قوانین حمایتی از کودک، غالبا والدین و سرپرستان قانونی کودک می باشند، واگذاری درخواست حمایت از کودک به این افراد، ناقض فلسفه وجودی این حمایت هاست.
    نویسنده مقاله حاضر، با این اعتقاد که قانون گذار ابزارهای لازم را برای انجام تکلیف دادستان در خصوص کودک در اختیار وی نگذارده است، در پی پاسخ به این سؤال است که چه راه هایی قانونی می تواند دادستان را به حمایت از کودک ملزم نماید. این سؤال با توجه به نقش های مختلف دادستان در برابر کودک به ویژه جایگاه نظارتی او بر والدین و سرپرستان قانونی کودک، پاسخ داده می شود. نتیجه آن که ابزارهای دادستان در حمایت از کودک، بیش از آن که در قوه قضائیه باشد، باید در دستگاه های اجرایی و مشارکت های مردمی نمود یابد.
    کلیدواژگان: دادستان، کودک، خانواده، حمایت، اجرای قانون
  • فریده شکری صفحه 68
    نظام حقوقی ایران، صغار، مجانین و افراد غیررشید را محجور دانسته و حسب مورد، این افراد را از انجام تمام یا برخی از اعمال حقوقی منع نموده است. فسخ نکاح و طلاق از مواردی است که حجر یکی از طرفین در آن منشا اثر است. قانونگذار به صراحت از تاثیر جنون یکی از زوجین در فسخ نکاح سخن گفته و حسب مورد به ولی قهری و قیم اجازه داده است به طلاق زوجه فرد مجنون اقدام نماید، اما در برخی فروض دیگر حکم خاصی ندارد؛ مثل طلاق زوجه ای که دچار جنون است، اقدام سفیه به طلاق خلع و حکم پذیرش فدیه و میزان آن از سوی وی و بذل فدیه از سوی زوجه سفیه.محاکم ایران نیز، در برابر این فروض، رویه مشخص و مستقری در پیش نگرفته و گاه با رویه های متفاوت و حتی ناصواب، بر ابهامات افزوده اند؛ در این نوشتار پس از تبیین مصادیق مزبور، با توسل به اصول حقوقی و آرای فقها چنین نتیجه می شود که قانونگذار باید با پذیرش برخی از این فروض از جمله امکان طلاق زوجه مجنون، به صراحت موضع خود را اعلام نماید؛ محاکم نیز باید تا اظهار نظر صریح مقنن، با استناد به اصول و آراء یاد شده، اتخاذ تصمیم نمایند.
    کلیدواژگان: حجر، جنون، صغر، سفه، نکاح، طلاق، فسخ
  • مریم ابن تراب صفحه 89
    عرف یکی از عوامل مؤثر در حقوق همسران است؛ چنان که درست باشد موجب تحکیم مبانی خانواده می گردد و اگر نادرست باشد، عاملی بازدارنده از تشکیل و بقای زندگی خانوادگی خواهد بود. از این رو بی توجهی به نقش عرف در حقوق همسران سبب به وجود آمدن چالش های بنیادی در جامعه می شود.
    بیشترین کاربرد واژه ی عرف در قرآن، مربوط به حقوق خانواده و تنظیم روابط میان همسران است. روایات نیز مبین همین موضوع هستند. با در نظر گرفتن عموم و اطلاق بعضی از ادله لفظی و با توجه به ادله عقلی، جایگاه عرف در حقوق همسران روشن می شود. از این رو، در رویه قضایی در بسیاری از مسائل مربوط به خانواده، عرف و عادت مسلم را مبنای نظر قرار داده است.
    در این پژوهش، جایگاه عرف در حقوق همسران که شامل حقوق مالی و غیرمالی ایشان می شود، مورد بررسی قرار می گیرد. نقش تعیین کننده عرف در این حقوق، سبب دگرگونی برخی موضوعات قانونی در حقوق خانواده خواهد شد که بازبینی و تغییر مواد قانونی مرتبط، نتیجه آن می تواند باشد. این مهم از مسائلی است که باید مورد توجه قانون گذار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عرف، حقوق، خانواده، حق جنسی، مهر، نفقه
  • محدثه معینی فر، فریبا حاجی علی صفحه 109
    حق انتساب طفل به پدر و مادر خود، یکی از اساسی ترین حقوق انسانی به شمار می رود که با ورود فن آوری های جدید تولیدمثل به چالش جدی کشیده شده است. شبیه سازی مولد انسان در این زمینه سؤالات بسیاری را به وجود می آورد. مقاله حاضر در پی پاسخ گویی به سؤالات و چالش های موجود در نسب شناسی طفل شبیه سازی شده است. در این راستا، تولیدمثل جنسی با منشا دوگانه (پدر و مادر) در خصوصیات ژنتیکی طفل، و تولیدمثل شبیه سازی با منشا واحد (پدر یا مادر) مورد مقایسه قرار می گیرند و علاوه بر این، جواز شبیه سازی در چارچوب رابطه زوجیت یا خارج از آن نیز مطرح می شود. هر کدام از فرض های موجود، نتایج متفاوتی به دست می دهد که نگارنده شقوق مختلف آن را در آرای فقهای شیعه و سنی بررسی می نماید و در پایان، آرای آن دسته از فقهای امامی را که معتقدند طفل شبیه سازی شده فاقد پدر است چون در یک تماس جنسی از نطفه پدر به وجود نیامده است، مورد انتقاد قرار می دهد و نیز دیدگاه فقهای اهل سنت را که طفل شبیه سازی شده در خارج از رابطه زوجیت را ولد الزنا تلقی می کند، منطقی نمی شمارد و لازم می داند که طفل مزبور حداقل به یکی از طرفین ملحق گردد تا از حقوق قانونی برخوردار شود.
    کلیدواژگان: تولیدمثل، شبیه سازی، صاحب سلول، صاحب تخمک، نسب
  • عبدالجبار زرگوش نسب، طاهر علی محمدی صفحه 131
    مساله سقط جنین امروزه بیش از پیش، توجه عموم مردم را به خود جلب کرده است، بخصوص در مواردی که ادامه بارداری برای زن مشقت داشته باشد، یا حرجی در میان باشد، یا حفظ آبرو و حیثیت زن و خانواده او در سقط جنین و رهایی از عواقب آن باشد. لذا به دست آوردن حکم سقط جنین دارای اهمیت ویژه ای است. این مقاله احکام شرعی سقط جنین و آثار مترتب بر آن را با توجه به انگیزه های مختلف سقط، از دیدگاه علمای شیعه و سنی مورد بررسی قرار می دهد که از آن جمله است: اسقاط جنین به انگیزه نجات دادن مادر در صورتی که ادامه حاملگی، حیات مادر یا حیات جنین و مادر را تهدید کند. بعضی از فقها گفته اند اگر قائل به جواز سقط جنین شویم، باید علل و اسباب ضروری بودن اسقاط جنین به طور قطع ثابت شود و نتایج مترتب بر آن یقینی و ملاک و مصلحتی که از آن استفاده می شود، اقوی از ملاک و مصلحت ممنوع بودن سقط باشد. شقوق مختلف سقط جنین و دلایل آن از دیدگاه شیعه و سنی، موضوع بررسی مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: جنین، روح، تجاوز، حرج، سقط، امامیه، عامه
  • ترجمه: سهیلا محسنی نژاد صفحه 152
|
  • Seyed Abol Ghassem Naqibi Page 5
    Privacy is defined as the unwillingness to reveal beliefs, feelings, opinions and behavior on the part of family members.Everyone wants their privacy to be respected and have the right to be alone, to withhold private information, to sexual privacy, privacy of communication and personalprivacy. This article presents logical, instinctive and traditional reasoning in order to prove privacy policy in family links. On the basis of Quranic verses, tradition and jurisprudence, it appears that observance of privacy is necessary. Therefore, with reference to Iranian legalsupport on privacy, it is necessary to distinguish between legal and verbal obligations and to suggest spiritual and material rewards as well as punishments.
  • Faezeh Azimzadeh Ardebili Page 29
    One of the philosophies of marriage in different religions is continuation of offspring. The important factor in marriage is mutual consent between the couple and the legitimacy ofmarriage with non-Muslims. In this article, the writer tries to identify the principle and authentication of marriage of a Muslim woman or a man with a non - Muslim on the basis of Quranic verses and Islamic traditions.From the theological point of view, if a man begets children out of marriage with a Muslim woman, the man has to treat them as his own children and they must be recognized as his own. However, if a man marries a non - Muslim, the child must be attributed to his true faith. (WHAT DOES THIS MEAN? ISLAM?)From the Islamic point of view, temporary marriage with a non - Muslim woman is permitted, but lawful marriage with a non - Muslim is legally prohibited. Islam does not actually recognize the marriage rules of non - Muslims as having a bearing on Muslims, while the marriage of a Muslim woman with a non - Muslim is in general prohibited and not legally recognised.Because a child s upbringing is the mother s responsibility, a non - Muslim man may force his wife to convert to his religion, which may subsequently lead to the domination of non Muslims over Muslims.In this article, the view of theologians and public opinion on the legitimacy of above-mentioned types of marriage are extensively studied.
  • Leila Sadaat Assadi Page 47
    Children support is one of the prime duties of the Attorney General (AG). Many cases in family law are clearly identified and understood, but in others legal professionals provide no help. In some cases, an AG protects the child under constitutional protection and isobliged to observe guardianship issues on behalf of parents and dismiss a natural guardian who has not been honest in the financial affairs of a minor. In spite of all constitutional laws, an AG cannot exercise his power. Since the plaintiffs are mostly the parents and legal guardians of a child, offering the guardianship to them goes against the essence of the philosophy of child support. The writer of the present acticle believes that the AGhas failed to raise constitutional arguments as far as child custody is concerned. Today in most family cases, the AG does not raise a constitutional shield in order to protect child custody. More than in the judicial system, the law regarding child custody needs to be more prominent in executive departments as well as in citizen projects.
  • Farideh Shokri Page 68
    In the Iranian legal system, minors and mentally disabled individuals are considered insane and are barred from entering any legal transactions. Due to the profound effect of insanityon the marriage contract and on the dissolution of marriage, family courts have the right to enforce a dissolution through the intervention of elders or close relatives of the demented party to the marriage. However, in some cases no specified decree is in place because of the lack of legal precedent. In such cases where khul’ divorce is initiated by an insane wife, the conditions and the amount of the redemption money (fadiyah) are usually determined by tradition and attitude. The writer of this article proposes that the law be amended in the light of religious edicts (fatwas) in order to provide for suchdoubtful cases and prevent wrong decisions. The law-maker should formulate a marriage dissolution law on which the court may base a decision before the judge issues its verdict on the basis of legal documents.
  • Maryam Ibn-Torab Page 89
    In the definition of spouses’ rights, common law is considered as an effective factor. Clarification of such rights may help the strengthening of family foundations,while the lack of clarification may be an adverse factor in the establishment of family life. Hence, disregard for the role of common law in the definition of spouses’ rightsoften creates fundamental challenges and problems in society. The term common law (‘urf) in the Holy Quran mostly relates to family rights and regulation of relationsbetween spouses. Prophetic and imamic traditions (ahadith??) also place emphasis on family rights. With regard to public opinion, verbal and logical reasoning, the position of common law is clear in spouses’ rights. This is why in judicial procedure of family rights the issue of custom or common law is considered fundamental. In this article, the role of common law in financial and nonfinancial issues of family and spouses’ rights is extensively studied. Specification of the role of common law in this regard may create basic changes in legal issues of family rights, which subsequently may lead to great changes in legal issues that have to be considered by legislature.
  • Mohadeseh Moeinifar, Fariba Haji Ali Page 109
    The parental relationship of a cloned baby is considered fundamental in human rights.The considerable advance in cloning technology has led to many problems and complicated issues, and has raised many questions.The present article aims to determine who would be liable for child support and analyses comparative studies of a cloned baby produced by biological parents and the reproduction of a cloned baby from one single parent.Moreover, the question regarding cloning in the framework of marriage or out of wedlock is also proposed. Each hypothesis or assumption results in various conclusions that the writer studies on the basis of Shi a and Sunni points of view. These has been criticismon the view point of some Imamieh Jurisprudence who believe a cloned baby does not have the right to have a legal father because he/she is not produced as a result ofsexual intercourse. They also believe it is not logical to name the cloned baby as illegal. Consequently a child is liable to have the support of even a single parent andenjoy the legal rights.
  • Abdol Jabar Zargoosh Nasab, Taher Alimohammadi Page 131
    owadays abortion is a controversial issue all over the world. The Islamic view on abortion is based on a profound rule in Islam. There is a broad acceptance in the major Islamic schools of thought on the permissibility of abortion when there is a serious reason or justifiable excuse for it, such as a threat to the mother’s life, or in other words if her life is in danger. Therefore, a mother should not be made to suffer because of her child.Furthermore, abortion is justified in cases of rape when a woman’s reputation is under threat. In order for an abortion to be carried out, legal permission is of vital importance. This article studies the views of Shi’a and Sunni theologians on grounds for actual legal approval for abortion, its various cases and its consequences. Despite the fact that abortion is strictly forbidden in Islam, abortion is allowed where acceptable excuses, strongreasons and evidence are present.