فهرست مطالب

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 57 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی، انسیه خدایی صفحه 5
    سیاست کنترل جمعیت، شامل مجموعه برنامه هایی است که توسط دول غربی مطرح شده و اخیرا مورد توجه مجاری قانون گذاری، اجرایی و بخش عمده تبلیغات کشور قرار گرفته است. از آن جا که این طرح مخالف با سفارش های دین اسلام است، ضرورت دارد مباحث کنترل موالید از زاویه نگاه دینی و با توجه به ادله و متون اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. مسائل اساسی این است که آیا توصیه اسلام به کثرت جمعیت، نظر به کثرت کمی است یا کیفی؛ و دیگر این که فقهای اسلام درباره کنترل موالید چه نظری دارند و آیا اجرای این طرح در ایران با توجه به وضعیت کنونی جایز است؟ در این مقاله سعی شده است با بررسی آیات و روایات و اقوال فقهای شیعه به این سوالات پاسخ داده شود. در نهایت این نتیجه حاصل می شود که توصیه اسلام به کثرت موالید، با توجه به کمیت و کیفیت قضیه است و نظریه کنترل جمعیت در ایران مورد پذیرش واقع نمی شود و توصیه می شود به جای ترغیب افراد به روش های جلوگیری، روش های تربیت صحیح آموزش داده شود تا جامعه تبدیل به جامعه ای قدرتمند و کارآمد شود.
    کلیدواژگان: کنترل موالید، آیات، روایات، فقه شیعه، روش های کنترل و مدیریت
  • زهرا فتاح زاده صفحه 29
    حق حبس زوجه، بنا به ماده 1085 قانون مدنی و رای وحدت رویه شماره 718 13/2/1390 هیات عمومی، مستفاد از ماده مذکور این است که زن در صورت حال بودن مهریه می تواند تا مهریه به او تسلیم نشده باشد از ایفای مطلق وظایفی که شرعا و قانونا در برابر شوهر دارد، امتناع نماید. این رای موافق با دیدگاه مشهور فقهای امامیه است. در رد ، ح ا. یکی از مهم ترین این مباحث که موضوع و محور مقاله حاضر است، اعمال حق حبس در صورت حال بودن مهریه و عجز زوج از پرداخت آن است که باعث می شود زوج طی سالیان دراز، ضمن الزام به پرداخت نفقه و اقساط مهریه، از حقوق زوجیت نیز محروم بماند. نویسنده با بررسی های خود به این نتیجه رسیده است که اگر اعسار زوج از پرداخت مهریه در حین عقد بر زوجه آشکار باشد، این امر به منزله احراز اسقاط ضمنی حق حبس از سوی زوجه است و در غیر این صورت، اگر زوجه جاهل به اعسار زوج از پرداخت مهریه باشد و مهریه نیز در حد متعارف باشد و زوجه مطالبه مهر قبل از تمکین نماید، پس از اثبات اعسار زوج و پرداخت اولین قسط به جهت حرج وارده بر زوج، حق حبس از بین می رود؛ در حالی که حق مطالبه مهر از طریق دریافت اقساط برای زوجه همچنان محفوظ است.
    کلیدواژگان: حق حبس، اعسار، مهریه حال، اسقاط ضمنی، ه ج، قاعده اقدام
  • آذر سوکی صفحه 49
    مهریه یکی از آثار ویژه عقد نکاح و دارای مباحث مفصل است. درباره ماهیت و احکام مهریه بین فقها و حقوق دانان اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. مهریه یا صداق، مالی است که زن بر اثر ازدواج مالک آن می گردد و مرد ملزم به پرداخت آن به زن می شود.
    قانون مدنی ایران مواد 1078 تا 1101 را به احکام مهریه اختصاص داده است. قانون در موارد مزبور چند مطلب را به صراحت بیان نکرده است، از جمله این که آیا تنها زوج مدیون به پرداخت مهریه است یا هر کس دیگر نیز می تواند مهریه را پرداخت کند؟ آیا مهریه تنها باید از مال زوج باشد؟ اگر زوج مال دیگری را مهریه قرار دهد، چه وضعیتی پیش می آید؟ قائل بودن به این که مهر یک قرارداد تبعی ولی مستقل از عقد نکاح است و جزء عقود معاوضی قرار می گیرد، می تواند قسمت عمده احکام مربوط به پرسش های فوق در حالات مختلف را پاسخ گوید. ضمن این که نباید از نظر دور داشت به جهت تابعیت مهر از نکاح برخی احکام معاوضات شامل قرارداد مهر نمی شود و در این موارد مهر نیز به تبع عقد اصلی دارای آثار خاص خود است.
    کلیدواژگان: مهریه، مال غیر، شخص ثالث، نکاح
  • زهرا کاظمی صفحه 73
    اجرت المثل ایام زناشویی، تاسیسی حقوقی است که قانون اصلاح مقررات طلاق برای نخستین بار در حقوق ایران ابداع نمود و در جهت حفظ حقوق زوجه در هنگام طلاق و با شرایطی خاص، زوج را مکلف به تادیه آن در حق زوجه کرد. در این پ‍‍ژوهش، مبانی فقهی اجرت المثل ایام زوجیت و جایگاه حقوقی آن در قوانین تبیین می شود، سپس شرایط تعلق اجرت المثل به زوجه و چگونگی تعیین میزان و زمان مطالبه اجرت المثل از سوی زوجه بررسی می گردد و میزان توفیق بند «ب» تبصره 6 ماده واحده اصلاح مقررات مربوط به طلاق در استیفای این حق مالی زوجه ارزیابی می شود. نویسنده در پایان، رویه قضایی محاکم را در برخورد با این تاسیس حقوقی مورد بازبینی قرار می دهد و نتیجه می گیرد که وجود موانع متعدد حقوقی و اجرایی، مانند تعارض اصل و ظاهر در تعیین عدم تبرع زوجه در انجام امور منزل، تعارض ماده 336 قانون مدنی با تبصره 6 ماده واحده اصلاح مقررات طلاق مصوب 1372 مجمع تشخیص مصلحت، تکثر عرضی قوانین، فقدان سازوکار واحد در تعیین میزان اجرت المثل، عدم انطباق اجرت المثل تعیین شده از سوی محاکم با ارزش کار زوجه در منزل زوج، اطاله دادرسی و... عملا موجب شده که زنان در بسیاری موارد نتوانند به این حق مالی خود دست یابند.
    کلیدواژگان: حقوق مالی زوجه، طلاق، اجرت المثل، مستندات شرعی اجرت المثل، ماده واحده اصلاح مقررات مربوط به طلاق
  • مونا احمدلو صفحه 95
    یکی از احکام فقهی حقوقی که دارای اهداف خاصی است و امروزه با توجه به پیشرفت های تکنولوژیک، در ضرورت یا عدم ضرورت آن بحث های زیادی می شود، عده است. عده مدت زمانی است که زن تا انقضای آن نمی تواند مجددا ازدواج کند؛ و بر سه نوع است: عده طلاق، فسخ و وفات. با توجه به آن که هم در قرآن و هم در روایات از احکام عده سخن رفته است و نیز به این دلیل که هنوز میان صاحب نظران متقدم و متاخر در مورد فلسفه تشریع آن، یعنی آگاهی از پاک بودن رحم و عدم بارداری و یا تعبدی بودن عده اختلاف نظر وجود دارد، با بررسی قوانین کشورهای اروپایی، آمریکایی و آسیایی می توان به این سوال پاسخ داد که آیا با توجه به مسائل روز و امکان آگاهی از پاک بودن رحم توسط پیشرفت های پزشکی، این نهاد حقوقی هنوز در آن کشورها ضروری تلقی می شود یا خیر. در کشورهای اروپایی و آمریکایی اصل بر عدم عده است؛ لیکن به جهت حاصل شدن مطلوب و تحقق اهداف عده شامل پیشگیری از اختلاط نسب، نفقه و... در قوانین آنان راه کارهایی همچون اطاله دادرسی، تفریق جسمانی هنگام رسیدگی به دادخواست طلاق و منع زوجین از ازدواج مجدد به مدت تعیین شده در حکم طلاق، پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: طلاق، عده، عده طلاق، عده وفات، وفات، فسخ نکاح، انحلال نکاح
  • منیره حق خواه صفحه 115
    در نظام حقوقی اسلام، کودک، سفیه و مجنونی که عدم رشد یا جنون او متصل به زمان کودکی باشد، تحت ولایت پدر و جد پدری قرار می گیرند؛ ولی قهری در کلیه امور مربوط به اموال و حقوق مالی مولی علیه خود نماینده قانونی او می باشد و نمایندگی او عام است و هر اقدامی را که به مصلحت مولی علیه بداند، می تواند، به نام او انجام دهد؛ همه این تصرفات مالی وی حتی بعد از رشد مولی علیه نفوذ حقوقی خواهد داشت و مولی علیه حق فسخ یا ابطال آن ها را ندارد؛ اما نفوذ تصرفات مالی ولی قهری مطلق نیست و در مواردی تصرفات وی فضولی محسوب می شود و به تبع، آثار حقوقی تصرفات فضولی بر آن مترتب می گردد. حق ابطال معامله توسط مولی علیه پس از رشد، حق رجوع مشتری به ولی قهری در بازگرداندن ثمن معامله و خسارات حاصل از فسخ معامله، از جمله این آثار است.
    فقها و حقوقدانان درباره مصادیق تصرفات فضولی ولی اتفاق نظر ندارند؛ زیرا آنان در مورد شرایط مربوط به قلمرو ولایت ولی قهری اختلاف نظر دارند و دیدگاه های حاصل از این اختلاف، تعیین کننده محدوده تصرفات نافذ و غیرنافذ ولی قهری است. در مقاله حاضر ضمن تبیین این اختلاف، گستره تصرفات ولی قهری و همچنین تحلیلی از برخی مصادیق تصرفات فضولی ولی قهری ارائه می شود. و به تحلیل وجوه متعددی از ضمانت اجرای آثار مترتب بر تصرفات فضولی اشاره می گردد.
    کلیدواژگان: ولی قهری، مصلحت، فضولی، مولی علیه، محجورین، تصرف نافذ
  • مریم ابن تراب صفحه 139
    مواد 1121 تا 1128 قانون مدنی به بیان عیوب مجوز فسخ نکاح اختصاص دارد. بازپژوهی فقهی این مواد از جهت بیان آموزه های شرعی مرتبط با آن هاست. عیوب مجوز فسخ نکاح به تبع فقه، قانون هم شمرده شده اند. بعضی از این عیوب میان زنان و مردان مشترک هستند و در هریک از زوجین که یافت شوند، مجوز فسخ نکاح خواهند بود و بعضی ویژه زن یا مرد است. این پرسش مطرح است که آیا عیوب منحصر به همان مواردی است که قانون مدنی از آن ها نام برده است؟ یا عیوب دیگری هم در این مورد قابل طرح است؟ به طور کلی آیا ضابطه ای در این مورد وجود دارد؟ دیگر آن که تمام قیود ذکر شده در قانون، در جامعه کنونی کاربرد دارند؟ این پژوهش با هدف پاسخ گویی به سوالات فوق صورت گرفته است؛ زیرا از آن جا که قوانین در جمهوری اسلامی برگرفته از فقه امامیه است، از طریق بازبینی و پژوهش فقهی می توان به تحولات قانونی دست یافت. نتیجه تحقیق و بررسی نشان می دهد که بعضی از مواد قانونی مربوط به عیوب مجوز فسخ نکاح قابل تغییر هستند.
    کلیدواژگان: قانون مدنی، فسخ نکاح، عیوب، جنون، خصاء، عنن، قرن
|
  • Faezeh Azimzadeh Ardebili, Ensieh Khodaie Page 5
    Birth control policy is among those projects planned by western countries, and it has recently been a matter of concern for legislators and advertising. Since birth control contradicts Islamic teachings, it is required to be studied from a theological point of view. The question arise that whether the qualitative or quantitative analysis is a matter of concern of Islam and also what jurisprudential view points exist about birth control. Whether it is possible to be implemented in Iran regarding the present day social situation is also a matter of concern. This article attempts to clarify the above mentioned questions while taking into consideration the tradition of the Quran and the view point of Shiite theologians. The study indicates that both qualitative and quantitative aspects of birth control are a matter of concern in Islam. Hence since this policy is not applicable in Iran, instead an effective educational policy has been proposed to have an efficient sovereign society.
    Keywords: Birth control, verses, tradition, Shiite theologians, population control, management
  • Zahra Fatahzade Page 29
    The wife's right of lien according to article 108 5 of civil code, and precedent voting No. 1182/13/1390 of general board stipulate when dowry is on demand, the wife can exercise her rights and not respond to her husband's demand until marriage portion is paid to her. The above mentioned rights which are based on the opinion of famous Imamieh jurisprudence is a controversial issue. The present study is an attempt to bring to focus the right of lien. Accordingly when dowry is on demand and the husband due to his insolvency, has to pay marriage portion in installments over a period of time, but is still deprived of his marital rights. Attempts have been made to clarify that when the insolvency of the husband is clear to the wife at the time of marriage, this matter implicitly waivers the right of lien from the wife. Moreover if the wife is unwise about her husband's insolvency at the time of marriage contract and when the dowry is on demand, being a reasonable amount, the dowry is considered a debt against the husband. Therefore it waivers the right of lien after the payment of the first installment, in case the wife admits the proof of the husband's insolvency.
    Keywords: The right of lien, insolvency, dowry on demand, implied breach, doctrine of La Haraj (no loss), doctrine of procedure
  • Azar Sooki Page 49
    Dowry is one of the stipulations of marriage contract, but still some ambiguity and controversy exists about its legal status among theologians and jurists. Dowry or Sidaq is a kind of money which is legally written or agreed upon in the marriage contract to support women's financial rights from the time of marriage. It is obligatory for the spouse to pay his wife. Article 1078 to 1101 deals with marriage portion, but there are still some unresolved questions about the legal status of such agreement on the following grounds which lack legal definition: Is it obligatory only for the husband to pay dowry or can someone else carry it out? Is the dowry necessarily to be taken from the spouse's property? What happens if the husband pays dowry form someone else's property? If we consider dowry an independent contract which is also a kind of contract of exchange, then we have the answer to our questions. It has to be noted that some of the verdicts of contract of exchange are not implemented in dowry contract. In these cases dowry on the basis of marriage contract takes effect.
    Keywords: Dowry, someone, s else property, third party, marriage
  • Zohre Kazemi Page 73
    Paying adequate payment / wage fair during marital life is a legal establishment related to divorce law which has been amended for the first time to accord women's right at the time of divorce. Under special conditions the husband is obliged to pay his wife. The present study is an attempt to bring to focus the theological principle and legal status of wage fare during marital life and its legal status. It also elaborates the amount of wage fare, how to pay, when to pay, and when to demand. Moreover the applicability of paragraph B of section 6 of single article regarding the modification of divorce law in attaining the above mentioned financial rights is also analyzed. In the end the legal procedure of courts in dealing with the legal establishment is also reviewed. The present article indicates that due to the following problems still great legal challenges and ambiguities remain. 1. Women's voluntary management of house affairs. 2. The conflict of article 366 of civil code with clause 6 of single article approved by expediency council in 1372 regarding modification of divorce law. 3. Diversity of rules and lack of precedent as well as lack of mechanism for determining the amount of reasonable wage. 4. Incompatibility of waging fare set by the court with value of wife's house chores. 5. Long legal procedures and many other cases. These problems has led to the hardships for women in attaining their financial rights.
    Keywords: Woman's financial rights, divorce, wage fare, religious documentation, single article on divorce amended law
  • Mona Ahmadloo Page 95
    One of the legal jurisprudential orders which is a matter of concern is the divorce waiting period (Iddah). Today due to technological advancement there is controversy regarding the necessity of this time. The term waiting period is defined as a time of a roughly three month cycle a woman must observe during which she is not permitted to marry before the divorce is finalized. Waiting periods are of three kinds: Iddah for divorce, dissolution, and death. Regarding tradition and Quranic verses, there are divorce opinions among later or earlier scholars on the philosophy of the waiting period. In some way or not, but some believe that the woman must observe the waiting period as a matter of obedience. The comparative study of European, American, and Asian countries indicates that with advanced medical science which makes it possible to determine the woman's pregnancy, whether the above legal institutes are still necessary. In European and American laws the principle of Iddah does not exist, but it is observed in some way to protect the woman from criticism and to ensure that the male parent of any offspring produced after the cessation of marriage would be known, and whether the mother is entitled to receive maintenance. Consequently before divorce takes its full action, the following solutions have been considered in their laws: To prolong the divorce procedure, sexual abstinence during divorce petition is required of the couple, alongside prohibition of marriage during the determined time in judgment.
    Keywords: Divorce, waiting period (Iddah), Iddah for divorce, Iddah for death, marriage abrogation, end of marriage
  • Monireh Haghkhah Page 115
    In Islamic legal system the natural guardian is legally appointed to take care of a minor's interest and to manage the daily and possessions of the ward who does not possess the capacity by reasons of insanity, mental or physical illness and other disabilities in conducting his/her affairs. So the guardian is designated legally to supervise the property belonging to a minor. This guardianship continues even if the ward reaches the age of majority. Generally the ward cannot form an enforceable contract, but the guardianship of property is not a full right. Therefore, in some circumstances the guardian will be divested of authority and the contract entered into will be considered an unauthorized act, and maybe voidable, but it has its legal effects.Accordingly the contract would then be voidable at the option of the party claiming incapacity. Hence the ward can exercise his/her rights and waive the right of guardianship. There must be a bargain for exchange of promise meaning that something of value must be given in return. There is controversy among jurists and theologians regarding unauthorized possession and jurisdiction of guardianship. The diversity of their opinion may clarify the extent of valid and invalidpossession of the guardian. The present article attempts to bring into focus the different view points on the jurisdiction of guardianship. Furthermore, some examples of unauthorized acts by the guardian and the legal effects of its applicability have been analyzed as well.
    Keywords: Natural guardian, interest, unauthorized possession, the ward, incapacitated, valid possession
  • Maryam Ibn Torab Page 139
    Articles 1121 to 1128 of civil law deals with impotency, which is a valid reason for abrogation of marriage contract. Jurisprudential review of the present article expresses its religious teaching which has now become a law. It touches upon some impotencies common between wives and husbands. The defects of either side are valid reasons for divorce and declaring the marriage contract null and void. Some of them are specified only for men and others only for women. Questions arise on the following grounds: Are the impotencies recognized by civil law exclusive? Are there other impotencies permitting abrogation of marriage contract? Is there any special criterion for it? Are all the provisions applicable in the present society? This article attempts to answer the above mentioned questions. As Iranian laws are based on jurisprudence; therefore, by reviewing these references legal changes can be possible. The study indicates that laws related to impotency which might be a ground for marriage dissolution can also be modified.
    Keywords: Civil law, marriage dissolution, insanity, impotency, castration, protrusion of the womb