فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 58 (بهار و تابستان 1392)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 58 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صدیقه مهدوی کنی صفحه 5
    نظام جامع معرفتی اسلام در عین توجه به مسائل و احکام فردی، توجه ویژه ای دارد به مسائل اجتماعی به خصوص خانواده و هر آنچه که به تحکیم آن بینجامد. نیز با هر آنچه که موجب تزلزل پایه های خانواده شود، مبارزه می کند. مساله پژوهشی مقاله حاضر این است که ضمن معرفی ارکان این نظام، جزء بینی و یک سو نگری را کنار گذارد و با نگرشی سیستمی و مجموعه نگر، مباحث را تحلیل کرده، اهداف و جزئیات آن را مورد مداقه قرار دهد و خرده نظام خانواده را به عنوان یکی از ارکان این سیستم منسجم و هماهنگ تحلیل نماید و بیان کند که اصول حاکم بر نظام ارزشی و حقوقی خانواده چیست و چه کاربردی دارد؟ و اثبات نماید که در صورت تعارض یا تزاحم این اصول با دیگر قوانین این حوزه، نمی توان اصول را نادیده گرفت؛ نگاه حقوقی صرف به مسائل خانواده و غفلت از ماهیت متعالی آن موجب فروپاشی می گردد و هیچ نیرویی جز اخلاق و ایمان نمی تواند بر خانواده حکومت کند و آرامش را به آن بازگرداند. تقویت اخلاق نه تنها به استحکام خانواده می انجامد، بلکه سبب سعادت و سلامت جامعه نیز می گردد. البته تقویت اخلاق به این معنا نیست که مسائل حقوقی در خانواده نادیده گرفته شود.
    کلیدواژگان: خانواده، اصول، سیستم، تحکیم، اخلاق، حقوق
  • سیدابوالقاسم نقیبی صفحه 33
    در نظام قضایی اسلام، هر شخصی برای حمایت از حقوق خویش در برابر دیگری، از حق مراجعه به محکمه و دادخواهی از حاکم برخوردار است. وی باید وجود حق و قابلیت اجرا و تجاوز به آن را ثابت کند. دلایل اثبات حق و دعوا در اکثر موارد یکسان است. در فقه، مفهوم و گستره دلیل و تمییز مدعی از منکر و همچنین دلایل اثبات دعوی در قالب گزاره های کلی و قواعد عام مطرح شده است که می توان از آن ها به قواعد فقه قضایی یاد کرد. در این مقاله، مفاد و مستندات دو قاعده از فقه قضایی، یعنی «بینه» و «اقرار»، بررسی شده و به برخی از کاربردهای آن ها در حقوق خانواده اشاره شده است. فقی هان در دادرسی فرض های قضایی که در متون فقهی مطرح کرده اند، از قاعده «بینه» بهره جسته و موارد کاربرد آن را بیان نموده اند که برخی از این فرض ها ناظر به حقوق خانواده است. قاعده «اقرار» نیز در اثبات نسب خویشاوندی و نسب فرزندی و اقرار به عیب عنن از ناحیه زوج کاربرد دارد که در این مقاله به اجمال بررسی می شود.
    کلیدواژگان: قواعد فقه قضایی، حقوق خانواده، بینه، اقرار، نسب
  • مهشید سادات طبایی صفحه 53
    امروزه استفاده از شیوه های جدید باروری با سرعت وصف ناشدنی توسط زوجین نابارور مورد استقبال قرار می گیرد. در تمامی شیوه های نوین باروری آنچه در بدو امر ضرورت می یابد، اخذ سلول جنسی از زن یا مرد و تلقیح آن به رحم زن متقاضی فرزند یا زن بیگانه است. سلول جنسی مزبور با تخمک و یا اسپرم همسر یا بیگانه در محیط آزمایشگاه ترکیب می شود و سپس سلول ترکیب یافته به رحم متقاضی منتقل می شود و یا در مرحله پیشرفته تر، جنین به دست آمده به رحم زن متقاضی فرزند یا بیگانه منتقل می گردد؛ جواز یا حرمت اخذ سلول های جنسی یا جسمی از زنان و مردان داوطلب و یا حمل و زایمان از طرف داوطلب جانشینی در بارداری، مساله مقاله حاضر است که نویسنده به بررسی آن می پردازد. نظر به این که برخی فقها به حرمت این عمل و برخی به جواز مطلق و گروهی به جواز در صورت عدم ارتکاب مقدمات حرام و برخی به وجوب اظهارنظر نموده اند، نویسنده در مقاله حاضر با بررسی دیدگاه های ایشان نتیجه می گیرد که احتمالا اضطرار افراد نابارور دلیلی برای وجوب ارائه خدمات کمک باروری نیست و جز در موارد خاصی که ارائه با ارتکاب مقدمات حرام همراه نباشد و یا ضرورتی از جهت ارائه کننده وجود داشته باشد، ارائه خدمات کمک باروری جایز نیست.
    کلیدواژگان: اهدا، خدمات کمک باروری، ضرورت، اضطرار، لمس، استمناء
  • مرتضی طبیبی جبلی، آزاده علیان، مسعود راعی دهقی صفحه 81
    توجه به حقوق کودک و حمایت از او در برابر مجازات و تنبیه، از اموری است که طی سال های اخیر، نظر بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب کرده است. این موضوع از جهت مباحث حقوق بشری و در قالب اسناد بین المللی حمایت از کودک، بازتاب خاصی دارد. از نظر معاهدات بین المللی و همچنین قوانین داخلی ایران، انواع مختلف مجازات و تنبیه کودک مانند آزار جسمی ممنوع شمرده شده است. از طرف دیگر، شریعت اسلام نیز نگاه ویژه ای به کودک دارد. فقها نیز، اهتمام ویژه ای به این امر داشته اند. مقاله حاضر در پی این سوال پژوهشی است که سازوکارهای حمایت از کودک در برابر تنبیه و مجازات های غیرقانونی از دیدگاه اسلام و قوانین ایران چیست؟ نتیجه پژوهش نشان می دهد که مهم ترین سازوکارهای فقهی در قالب حرمت ایذاء، ضروت حلالیت طلبیدن، وجوب پرداخت دیه، وجوب آموزش های لازم، ضرورت حفظ حرمت کودک، داوری خانوادگی تبیین شده است. از نظر حقوقی نیز وجود نهادهای نظارتی و حمایتی مانند تاسیس دادگاه های مخصوص، به عنوان راهکار حمایتی شناخته شده است.
    کلیدواژگان: حقوق کودک، کودک آزاری، تادیب، تنبیه، فقه، حقوق، اسناد بین المللی
  • زهره افشار قوچانی صفحه 107
    یکی از حقوق مسلمی که قانون گذار به موجب قانون سقط درمانی مصوب 1384 برای زنان در نظر گرفته، حق سقط درمانی است. به موجب این قانون زن می تواند با حصول شرایط مقرر، اقدام به سقط درمانی کند.
    فلسفه ایجاد حق سقط درمانی برای زن، حمایت از جان او و دفع عسر و حرج، از باب قواعد تزاحم، لاضرر، ترجیح اهم بر مهم، و بنای عقلاست، اما نباید به استناد این قانون از حق انحصاری زن سخن راند و عسر و حرج پیش روی مرد و حق تصمیم گیری وی در این باره را نادیده گرفت. مساله اساسی در این خصوص این است که اگر مادر جنین با وجود همه شرایط قانونی اقدام به سقط نکند، آیا پدر جنین می تواند در صورت ضرورت، او را مجبور به سقط درمانی کند؟
    نویسنده در این مقاله با بررسی مبانی فقهی موید سقط درمانی، قواعد فقهی موجود و دلایل تقنینی مربوط، مساله فوق را مورد پژوهش قرار می دهد و نتیجه می گیرد که اگر زن با علم به وضعیت جسمی خود یا جنین اقدام به سقط درمانی نکند، مرد بر اساس سهم سرپرستی خانواده باید بتواند او را بدین امر مجبور سازد. لذا ماده واحده سقط درمانی را باید تلفیقی از حق و تکلیف برای زن در نظر گرفت که اگر خود به اجرای حقش قیام نکند، مرد می تواند با اثبات عسر و حرج ناشی از حاملگی زن یا تولد فرزند ناقص و بیمار، اسقاط جنین را از او بخواهد.
    کلیدواژگان: سقط درمانی، حق مادر، حق پدر، فقه، قانون، عسر و حرج، لاضرر
  • کبری پورعبدالله صفحه 131
    حضانت از موضوعات اصلی در فقه خانواده است و به دلیل رویکرد آن به مصالح فرزندان به عنوان نسل آینده از اهمیت بسیاری برخوردار است.
    مساله پژوهشی مقاله حاضر این است که حضانت اقتضا دارد هم حق باشد و هم تکلیف. در حالی که حق ماهیتی غیر از تکلیف دارد. در این پژوهش، با توجه به ادله حضانت ثابت شده است که حضانت از مقوله حق به معنی «منسب» است، نه حق به معنی سلطه بر مال؛ از قبیل امتیاز و شایستگی والدین برای رسیدگی به امور فرزند است. با توجه به صلاحیت های انحصاری والدین، شارع هم حق حضانت را به ایشان سپرده و هم اجازه اهمال را به ایشان نداده است و این ها نتیجه منسب بودن حضانت(حقی که قابل اسقاط و واگذاری نیست) می باشد. در این تحقیق، آثار متفاوت این معنا در مشروعیت عقود مرتبط با حضانت، مسوولیت پدر برای هزینه های حضانت و امکان افزایش مدت حضانت مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حضانت، حق، تکلیف، منسب، ولایت، خانواده
  • سید محمد جواد وزیری فرد، فاطمه فلاح تفتی صفحه 157
    از جمله حقوق زن بر مرد پرداخت مهریه است. به مهری که در حین عقد با توافق زوجین تعیین می شود، مهرالمسمی می گویند که سقف محدودی ندارد و زوجین می توانند هر مقدار که بخواهند مهر قرار دهند و از جهت حداقل هر چیزی که عنوان مال بر آن اطلاق شود و قابل تملک باشد، می تواند مهریه قرار گیرد. روایات زیادی در باب استحباب مهریه کم وارد شده و سفارش شده است که از مهرالسنه (پانصد درهم یا پنجاه دینار) تجاوز نشود. متاسفانه، با همه این سفارش ها، امروزه شاهد افزایش بی رویه مهریه ها هستیم که آثار زیانبار و نامناسبی را برای خانواده ها به بار آورده است. بر همین اساس تلاش هایی در جهت واقعی کردن میزان مهریه صورت می گیرد و هر یک از کارشناسان بنا بر تخصص خود راهکارهایی را جهت کاهش میزان مهریه ذکر می کنند. در مقاله حاضر، پس از بررسی و نقد دیدگاه های مزبور، نظریه نگارنده که احراز توان مرد در پرداخت مهریه (بالفعل یا بالقوه) است، همراه با مستندات و راهکار اجرایی مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: مهریه، مهرالسنه، مهریه توافقی، قنطار
  • ترجمه چکیده مقالات عربی
    سهیلا محسنی نژاد ترجمه: مینا عربی، دکتر فاطمه ملایم، زهرا سلامی، فاطمه موحدی محصل، هاله بادینده صفحه 187
|
  • Sedigheh Mahdavi Kani Page 5
    The comprehensive Islamic Epistemological system pays particular attention to both individual and social issue with special reference to family affairs as well AS MATTERS WHICH HELP CONSOLIDATION OF FAMILY RELATION. It also challenges issues which destabilize family foundation. The authors tries to make an effort to remove partial attitude and by using systematic approach tries to analyze its detailed objective and introduce the familial subsystem as a coordinated pillar of Islamic system also expressing principle governing moral value of family legal system, its applicability and possibility of its ignorance in case of conflict with other rules within the domain of family. It has to be noted that considering merely the legal perspective in family issue and ignoring its sublime nature may break the family foundation apart. Therefore no power could govern family and restore peace and tranquility, but morale and faith. Reinforcing morale value not only helps strengthening family foundation, but may lead to social health and prosperity. Without a doubt reinforcing morale value does not mean ignoring legal aspect of family issue.
    Keywords: family, principle, system, consolidate, ethics, law
  • Seyed Abolghasem Naghibi Page 33
    In Islamic Judicial system every individual has the right to plead for justice to protect their rights against the claimant. They have to prove the existence, feasibility and violation of that right. The process of lawsuits and proof for rights are almost the same in most cases. In jurisprudence, the concept and scope of proof and distinction between the claimant and denier, as well as the proof of the claim are stated in general rules and statements which can be mentioned Islamic Judicial system.In this paper the context and documentation of two jurisdictional rules: Bayyina (clear proof) and Iqrar (confession) and their application in family law have been taken into consideration. In legal procedures jurists have brought up some judicial theories such as the rule of clear proof (Bayyina) in jurisprudential texts and have expressed their application, some of which are related to family law. Also the rule of confession which is related to cases such as proof of kinship, proof of parentage and acceptance of the spouse’s impotency have also briefly been studied.
    Keywords: Jurisprodential rules, family law, (Bayyina) clear proof, (Iqrar) confession, genealogy
  • Mahshid Sadat Tabaee Page 53
    Nowadays the use of new methods of fertility is increasingly welcomed by infertile couples. In all the new ways of reproduction services it is initially essential to inoculate the sex cells with the applicant’s uterus or with that of the surrogate. Furthermore the above mentioned sex cells combine with the spouse’s or donor’s sperm or ovule in the laboratory and later the hybrid cell is transferred into the uterus of the applicant. In more advanced stages the created embryo is transferred to the uterus of the applicant. Permission of taking sex cells from a male or female as well as surrogacy and delivery by the applicants are among the issues which need further study and elaboration. Some Islamic jurists have prohibited, and some absolutely permit, while others permit it without committing unlawful arrangements. By reviewing these approaches the author concludes that the urgency of infertile spouse is not the reason for the necessity of providing assisted fertility services, except in case of urgent cases provided no unlawful act has been carried out.
    Keywords: donation, assisted fertility services, necessity, urgency, touch, sight, masturbation
  • Morteza Tabibi Jebeli, Azadeh Aliyan, Masoud Raei Dehagi Page 81
    The protection of rights against child abuse has drawn the attention of most researchers. It is a significant issue regarding human rights and child protection at an international level. All kinds of child punishment, chastisement or physical abuse has been outlawed and banned in the international convention as well as the Iranian Domestic Law. On the other hand Islam has a balanced approach towards child abuse. There is a widespread acceptance among the major Islamic Scholars on the support of children’s rights. The present article makes an attempt to answer the question regarding what legal and jurisprudential mechanisms exist for unlawfully punishing children. The result of this study shows that the most important methods for protecting children’s rights are prohibition of harassment, necessity of asking for forgiveness, obligation for paying blood money, providing necessary education, necessity of maintaining the child’s dignity and family arbitration. From legal point of view supervisory and protective institutions such as the establishment of ad hoc tribunals are recognized as protective mechanisms.
    Keywords: Children's rights, child abuse, correction, chastisement, punishment, jurisprudence, law, international documents
  • Zohre Afshari Ghoochani Page 107
    These days the protection of unborn lives falls in the forefront, however one of the fundamental rights of women which was ratified in the 1384 legislation, is therapeutic abortion. Accordingly as long as it is done for valid reasons it is acceptable.The philosophy behind the therapeutic abortion is to support the mother’s life when the continuation of pregnancy is endangering her life according to the rules of prohibition of hardship and difficulty (usr and harj), tazahum, the prohibition of loss (lazarar) leaving either the mother or fetus alive. Scholars argue that the mother is the origin of the fetus; therefore women’s right regarding the abortion of the fetus should not violate the man’s right and ignore his consent. The question which arises is that if the mother, despite all legal requirements does not consent to the abortion, does the father have the right to force the abortion? In this article while studying theological principles and legal reasoning regarding the above mentioned rights, the writer has come to the conclusion that if the mother neglects her physical crisis and insists on keeping the fetus, the father as the guardian of the family should be given the right to impose the abortion if the pregnancy is going to result in the birth of a sick baby or endanger the mother’s life.
    Keywords: Therapeutic abortion, mother's right, father's right, jurisprudence, law, usr, haraj (hardship, difficulty), lazarar (the prohibition of loss)
  • Kobra Pourabdollah Page 131
    Custody is one of the main issue in family jurisprudence and its approach to children's interest as a future generation, is of vital importance, which have not been fully considered in custody law. Whether custody is a right or a duty still some ambiguities and controversies exist, which needs further clarification. It is worthy to note that each one has its legal consequences. While seeking help from legal sources and theological principle of custody as a right or duty the writer tries to make an effort to clarify the ambiguities which still remain. The guardianship maintenance, shifting responsibility and the extension of child custody period after the age of puberty are some unresolved question which are necessary to be clarified as there is no legal justification for them. Indisputably all these factors have different financial and non financial legal effects. Assuming custody as a right or duty to parents, the legitimacy of custody contract, father's responsibility for guardianship maintenance and possibility of extension of custodial period are studied in this paper.
    Keywords: custody, rights, duty, qualification, guardianship, family
  • Seyed Mohammad Javad Vaziri Fard, Fatemeh Fallah Tafti Page 157
    In Islam Mahr(marriage portion) is a woman’s right which becomes binding upon the husband once the marriage is contracted. The marriage portion which is set in the marriage contract is called (Mahr- al- Mossamma). There is no limitation for this kind of marriage portion and the couple can contract on any amount or entity which can be owned by a person. According to the principle of sharia a large sum of marriage portion is not recommended. Consequently it should not exceed more than Mahr-al-sunnah (a traditional marriage portion of 500 Dirhams or 50 Dinars). Unfortunately today these suggested amounts are ignored and heavy sums of marriage portions imposed on the man have inflicted immense losses on the family foundation. Accordingly efforts have been made by all scholars to reduce the marriage portion to a reasonable amount. After reviewing and criticizing the scholars views the author brings forth her documentations and practical solutions regarding the financial status of the husband and marriage portion.
    Keywords: marriage portion_mahr – al–sunnah_mahr – al – mossama (agreed nuptial gift)_kintal_quiutl (a sum of money)