فهرست مطالب

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 59 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره کاظمی، طوبی شاکری گلپایگانی، سیدابوالقاسم نقیبی صفحات 5-27
    پژوهش حاضر در پرتو آیات قرآن کریم با تبیین اصل تسهیل به عنوان اصل بنیادین حاکم بر قانون گذاری اسلامی، جایگاه اصل مزبور را به عنوان روش قانون گذاری اسلامی که مبتنی بر تیسیر و تسهیل گرایی توام با لحاظ نمودن عنصر مصلحت است، ترسیم می نماید، و به ارائه طرح و الگوی مشخص و عملی قانون گذاری در حوزه خانواده در جهت اصلاح و انطباق قوانین خانواده بر اساس تسهیل می پردازد. از این رو پس از تبیین مفهوم فقهی رخصت های شرعی، پیشینه اخذ رخصت های شرعی به عنوان مبنای قانون گذاری را در کشورهای اسلامی مرور می کند و با اشاره به مبنای قانون گذاری در ایران از زمان مشروطه تا کنون و تعارض میان روش قانون گذاری موجود با اصول اولیه اعتقادی امامیه در بحث تقلید و جایگاه رخصت های شرعی در وضع قوانین و مقررات خانواده در ایران نتیجه می گیرد که هر چند قانونگذار خانواده در وضع قوانین مبنای مشخصی ندارد، در مواری به منظور دفع عسر و حرج به رخصت های شرعی دست یازیده است، در نظر گرفتن مصلحت در واگذاری حضانت کودک به والد واجد صلاحیت، صدور مجوز نکاح بالغه رشیده در موضع عضل پدر، و به رسمیت شناختن طلاق قضایی از آن جمله است.
    کلیدواژگان: اسلام، مذاهب، حقوق خانواده، قانون گذاری، رخصت شرعی
  • عباس میرشکاری صفحات 29-39
    از زمان تصویب قانون مدنی، طلب زن بابت نفقه اش ممتاز شمرده شده است؛ به این معنی که زن در دریافت طلبش بر دیگر طلبکاران، تقدم دارد. این موضوع، در متن اولیه قانون حمایت خانواده پیش بینی و حتی قلمرو امتیاز زن نیز گسترش یافته بود، اما شورای نگهبان، تقدم زن بر سایر طلبکاران را خلاف شرع شناخت. برای همین، در متن نهایی قانون پیش گفته نشانی از امتیاز طلب زن دیده نمی شود. این در حالی است که نه تنها در نوشته های فقهی به روشنی به لزوم تقدم پرداخت نفقه بر پرداخت دیگر مطالبات، تصریح شده است، بلکه چنین امتیازی با قواعد اخلاقی و فلسفی نیز سازگار است. به هر روی، مقاله حاضر ثابت می کند که اگر چه در قانون جدید، نشانه ای از امتیاز زن بابت نفقه اش دیده نمی شود، به استناد قوانین دیگر، این امتیاز هم چنان پابرجاست.
    کلیدواژگان: قانون حمایت خانواده، شورای نگهبان، نفقه، طلبکاران، طلب ممتاز
  • زهرا سادات میرهاشمی صفحات 41-58
    یکی از معایب افزایش دسترسی به اطلاعات ناشی از آزمون های ژنتیکی، افزایش احتمال تبعیض میان افراد و سوء استفاده از این اطلاعات در زمینه اصلاح نژاد است. آنچه تلاش برای محدود ساختن صفات ارثی معیوب شناخته می شود، ممکن است در عمل به سیاستی در جهت به وجود آوردن نژادی خاص مبدل شود. این امر موجب شده عده ای به مخالفت با هر گونه طرح اجباری اصلاح نژاد بر اساس اطلاعات ژنتیکی بپردازند؛ به همین دلیل شناسایی و جلوگیری از این گونه سوء استفاده ها از منظر فقهی و حقوقی از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرف دیگر، در برخی موارد، استفاده از اطلاعات ژنتیکی با هدف اصلاح نژادی در جهت جلوگیری از به وجود آمدن کودکانی است که با برخی بیماری های خاص موجب عسر و حرج خود و خانواده و نیز مشکلاتی برای جامعه می شوند. مقاله حاضر یک تحقیق میان رشته ای است که به صورت تحلیلی و توصیفی به بیان مفاسد طرح اصلاح نژادی بر اساس مباحث ژنتیکی، راه های جلوگیری از آن، بحث اصلاح نژاد رضایتمندانه و استثنای وارد بر ممنوعیت طرح اصلاح نژادی با توجه به اصول پذیرفته شده در حقوق اسلام و ایران و متن اعلامیه حقوق بشر اسلامی پرداخته است.
    کلیدواژگان: اصلاح نژادی، یوژنیک، اطلاعات ژنتیکی، تبعیض ژنتیکی، نقص ژنتیکی
  • فاطمه میرشمسی صفحات 59-79
    یکی از مبانی استنباط احکام فقهی، عقل است. اگر حکم شرعی در کتاب، سنت و اجماع نباشد، به حکم عقل می توان حکم شرعی را استخراج و استنباط کرد؛ زیرا عقل، پیامبر باطنی است و در عصر غیبت ولی خدا می تواند در حوزه فردی و جمعی بر اساس ملاکاتی، احکام مقتضی صادر نماید. از جمله این ملاکات، دگردیسی یا پیدایش موضوعات و تحولات زیر ساخت های جامعه اسلامی است. در قرآن کریم نصی در مورد نابرابری دیه مرد و زن نیامده و به طور کلی نفس در برابر نفس قرار گرفته است. حکم نابرابری مستند به سنت و سیره عصر پیامبر6 شده و گفته شده است علت نابرابری دیه، بالاتر بودن ارزش اقتصادی مرد و سرپرست بودن خانواده است.
    به طور مسلم در عصر حاضر با توجه به حضور زنان در عرصه های کار و تولید، علم و فن آوری، تدریس و غیره، و تاثیر انکارناپذیر آنان در تامین معیشت خانوار، مصلحت اقتضا می کند در جامعه ای که با نظام «ولایت فقیه» اداره می شود، زنانی که ارزش اقتصادی آنان بنا به جهاتی برابر یا بالاتر از برخی مردان است، بر مبنای عناوینی هم چون مصلحت، مقتضیات زمان، استحاله موضوع و... تخصیص خورند از تحت حکم عموم نابرابری دیه خارج شوند.
    کلیدواژگان: نابرابری دیه، راهکارهای عقلانی، حکم حکومتی، مصلحت، مقتضیات زمان
  • عطیه مقدم فر صفحات 82-102
    عصر کنونی «عصر ارتباطات و رسانه» نام گرفته است، و رسانه ها نقش بسیار موثری در فرهنگ سازی و نهادینه ساختن ارزش ها در جامعه دارند. یکی از مباحث مهم و مطرح در جامعه کنونی، مساله توالد و تناسل میان مسلمین از نظر کمی و کیفی است.. با توجه به شرایط فعلی کشور و نیز مشاهده تبلیغات رسانه های غربی بر تحدید و کاهش جمعیت مسلمانان، تبیین نقش رسانه های اسلامی و مسوولیت آن ها در آگاهی بخشی و اشاعه فرهنگ کثرت موالید در کشورمان ضروری است. از این رو مقاله حاضر، به دنبال یافتن جایگاه رسانه در فقه اسلامی است. تاسیس رسانه در اسلام جایز است، منتهی با عنایت به نقش موثر و ضروری رسانه در عصر حاضر و مداقه در آیات و روایات و ادله ای مانند وجوب جهاد و دفاع از دین و وجوب اعتلای اسلام و با نظر به این که رسانه از مهم ترین ابزار اعتلای اسلام و نیز بارزترین ابزار جنگ نرم دشمن علیه اسلام است، از باب وجوب دفاع مقابل جنگ دشمن واجب است بتوانیم کثرت کمی و کیفی توالد را در جهت اعتلای اسلام میان افراد جامعه نهادینه سازیم.
    کلیدواژگان: رسانه، فقه، کنترل موالید، تربیت، علو اسلام
  • آذر سوکی صفحات 103-119
    مهریه یا صداق مالی است که بر اثر ازدواج، زن مالک آن، و مرد ملزم به پرداخت آن به زن می شود. از آن جا که قانون مدنی ایران در مواد مربوط به مهریه، حکم برخی مسائل را به صراحت بیان نکرده است، نوشتار حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که آیا شخص دیگری غیر از زوج هم می تواند با تعهد، مهریه را به صورت دین بر ذمه خود قرار دهد؟ در این حالت، در صورت وقوع طلاق، و در صورتی که زن موظف به استرداد مهریه باشد، زوجه موظف به پرداخت آن به کیست؟ به شوهر یا شخص ثالث؟
    تعهد شخص ثالث برای پرداخت مهریه ممکن است به صورت شرط ضمن عقد یا به صورت قراردادی جداگانه مطرح شود که بی شک در هر دو مورد، رضایت شخص ثالث و طرفین عقد، شرط اساسی است. با بررسی های به عمل آمده در این پژوهش، به نظر می رسد در صورت وقوع طلاق، در برخی صور، زن مسوول استرداد نیم یا تمام مهریه به شخص ثالث خواهد بود؛ زیرا مهریه نخست از ملک همان شخص ثالث خارج شده بود و آنچه با پرداخت دین اتفاق افتاده است، اسقاط حق داین است نه تملیک دین؛ و چون با طلاق، نصف همان حق اسقاط شده عودت می یابد، باید به دارایی پرداخت کننده بازگشت کند.
    کلیدواژگان: مهریه، آثار، تعهد ثالث، شرط، ضمان، انحلال نکاح
  • زهره نیکفرجام صفحات 121-143
    جهاد امر مقدسی است که اسلام آن را مایه نجات انسان ها و حفظ حقوق ایشان داشته است. قرآن کریم، فضیلت و پاداش بزرگی برای مجاهدان فی سبیل الله ، ذکر کرده است. در عدم وجوب جهاد بر زن، از نظر فقهی هیچ شک و شبهه ای نیست؛ اما جهادی که از زن برداشته شده، جهاد ابتدایی است نه جهاد دفاعی. در خصوص جهاد دفاعی، یکی از مسائل مهم و مطرح جامعه امروزی، حضور زن در دفاع از حریم دین و ارزش های اسلامی و دست یافتن به همه فضایلی است که مرد با جهاد کسب می کند. از آن جا که فعالیت اقتصادی همواره قرین زندگی زنان بوده، مساله دیگر، نقش زن در جهاد اقتصادی با توجه به جواز حق اشتغال و استقلال مالی او از سوی اسلام است. اما باید توجه داشت که حفظ و حراست از بنیان خانواده، اصلی اساسی است و نباید اشتغال زن موجب از هم پاشیدن خانواده شود. این مقاله با بهره گیری از کتب فقهی و قوانین موضوعه، به بررسی فضیلت زن در جهاد و نقش او در جهاد اقتصادی با توجه به آیات و روایات وارد در این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: جهاد، دفاع، فضیلت زن، خانواده، جهاد اقتصادی
|
  • Zohreh Kazemi, Tooba Shakeri Golpigani, Seyed Abolghasem Naghibi Pages 5-27
    In the light of the Holy Quran the present article attempts at explaining the principle of ease as a fundamental element which governs Islamic legislation and it's place as a method which is based on the element of ease and common goodness in Islamic legislation. It also presents a practical pattern of legislation in the domain of family to modify the family law on the basis of ease which is in consistent with sharia law. Hence after explaining the jurisprudential concept of Islamic ease, it's back ground, as the base of legislation in Islamic countries is reviewed as well. With reference to the basic principle of legislation in Iran since the time of constitutional government up to now and the controversies between the present legislation with the basic principle of Imamieh belief and the position of principle of ease in legislating Iran's family law, we can tell that although legislature has not taken into account a clear principle in legislating family law, still in some cases in order to prevent hardship and malicious damage, certain rules are observed. Laws regarding giving custody to legally qualified parents and marriage license issued to a mature girl without her father's consent and officially recognizing the court of judgment on divorce are examples of this case.
    Keywords: Islamic legislation, Islamic sects, principle of ease, family law
  • Abbas Mirshekari Pages 29-39
    Women's rights alimony as preferred creditor is highlighted in Iranian civil law. In other words women's right on maintenance is given priority over other debts, meaning the wife's claim takes priority over all other debts. It should be noted the above mentioned rights are considered in the first draft of family protection law and more privilege is given to women on this issue. In spite of that it seems the guardian council didn’t take into account women's privileged rights on alimony and considered it unlawfull and against sharia law.Moreover nothing regarding women's right is mentioned in the final text Nevertheless this priority is not only stipulated in all jurisprudential texts, but it is consistent with ethical and philosophical rules. Although nothing regarding women's privileged rights on alimony is mentioned in the new codified law, it still remains in other laws.
    Keywords: alimony, prey erred claim, equality, creditors, family, protection law, guardian, council
  • Zahra Sadat Mirhashemi Pages 41-58
    One of the disadvantages of increased access to genetic test data is the likelihood of discrimination against people and abusing this data in the field of eugenics What is known as an attempt to limit the defective genetic trait, might in practice become a policy aimed at creating a specific race. This issue has led to the opposition of some people with any kind of coercive eugenics scheme based on genetic information. Therefore, identification and prevention of such abuses are of paramount importance from legal and jurisprudence point of view. On the other hand using genetic information to prevent the birth of a child with a particular disease which would result in hardship for an individual family and society, would have positive effects in order to eradicate such diseases. The present article is an interdisciplinary research which analytically and descriptively indicate the disadvantages of eugenics scheme, and prevention of it's misuse. This paper also aims at studying the eugenic scheme according to accepted principles of Iranian Islamic law and the Islamic human rights declaration (text).
    Keywords: eugenic, genetic information, selective reproduction, discrimination, disease, genetic defects
  • Fatemeh Mirshamsi Pages 59-79
    One of the fundamental principles of jurisprudential deduction is wisdom. If Islamic command are not found in holy book and traditions, or there is no consensus, religious perception can be inferred through wisdom. Wisdom is like an inner prophet. In the era of occultation a jurist or a religious leader can render an appropriate sentence (verdict) on the basis of collective and individual criterion. The emerging issues and development in Islamic community infrastructure are some of those criterion. In Quranic context there is nothing about blood money inequality between men and women and generally life is placed for life, Quran (5:45). The verdict regarding unequal sentence is goes back to tradition in prophet's time. It is said that the reason of inequality of blood money was the greater responsibility of the man in economic matters of the family and his position as head of the family. Without any doubt in the modern era, the undeniable presence of women in the work place and production, as well as in urban or rural areas, in science, technology, teaching can not be ignored. So, as their impact on household livelihood and economic value in society which is equal or higher than some men, public interest requires that under special circumstances such as time and change in the nature of cases, the above mentioned inequality be set aside. In a society which is administered by a religious leader, women's blood money inequality can be removed under general warrant.
    Keywords: unequal blood money, rational ways, government decree, interest, demands of the age
  • Atiye Moghadamfar Pages 82-102
    The present era is named the age of media and communication. The media plays an effectives role on institutionalizing social values in society. One of the important issues raised in the present society as well as in Islam is the qualitative and quantitative growth of population in Muslim countries. Taking into consideration the present situation of our country, the media, particularly the western media seems to feature Islam constantly in a negative light to decrease and reduce the Muslim birth rate. Therefore, clarifying the role and responsibility of Muslim media in promoting awareness and disseminating the growth of birth rate in our country is essential. The prime aim of present article is to clarify the status of the media to publicize the culture of reproduction and to institutionalize the role of the media in Islam.According to Islamic verses and tradition it is obligatory to defend Islam against the enemy. So media are affective means to elevate Islamic values to increase the qualitative and quantitative growth of the Islamic population to spread the Islamic principle in society and elevate Islamic values.
    Keywords: media, jurisprudence, birth control, training, loftiness of Islam
  • Azar Soki Pages 103-119
    Dowry or marriage portion is a property that a wife owns after marriage and the spouse is obliged to pay to his wife. Since marriage portion rules are not explicitly stipulated in Iranian civil law, the writer article makes an attempt to answer whether a third party other than the husband can be in doubted to undertake the responsibility of paying the dowry. Therefore, in case of divorce if the wife is obliged to pay the dowry back, to whom should it be paid? The husband or the third party. The third party's obligation to pay dowry can be one of the stipulations in a marriage contract or a separate agreement is to be signed, but undoubtedly consent of both couples and the third party is necessary. The present research shows that in some cases after a divorce the wife is charged with the duty to pay half of or all of the dowry to the third party, because it was the third party who had paid the dowry in the first place to relinquish the claim, not to hold the possession of it. Since after a divorce half of the waived right is to be restituted, it must be given back to the person who had paid the dowry.
    Keywords: dowry, consequences, third party, obligation, stipulation, liability, marriage dissolution
  • Zohreh Nikfarjam Pages 121-143
    Jihad "struggle" is a sacred and a holy war of fighting and combat in the name of Allah. The struggle for jihad in Islam is originally intended to save man's life and safeguard their rights. The Quran has mentioned the virtues of jihad and has promised great rewards for fighters of the Holy War. Without any doubt, Jihad is not obligatory for women in jurisprudence, but what is expected of women is primary Jihad. One of the important issues raised in today's society, regarding defensive jihad is women's role in protecting the sanctuary of religion and Islamic values so as to achieve all the virtues man acquires through Jihad. As the economic activity of women has always been a part of women's life, their role in financial support is an important issue according to women's employment and their economic independence rights in Islam. It should be noted that women's role in protecting and safeguarding the family foundation is of vital importance and women's employment should not be a cause for the collapse of this foundation. With reference to verses and traditions as well as religious books and statuary law the present article studies women's role in holy war and economic war (jihad).
    Keywords: jihad, defense, women's virtue, economic jihad